Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
1_114.jpgСтатутът на обителта още е неясен, архитектите търсят диалог с Църквата за съвместното й ползване

Две години след екшън-демонстрациите по запечатване на комплекса "Свети Кирик и Юлита" над Горни Воден, след странните церемонии за замонашване пред заключените порти на обителта, на това прекрасно място е пусто и спокойно. На 15 юли християнската църква отбелязва празника на свети Кирик и света Юлита, но красивата обител тук ще остане безмълвна. Най-вероятно митрополитска служба изобщо няма да има, защото никой не ни разрешава нормален достъп дотам - нали още текат съдебните спорове за собствеността, каза вчера пред "Марица" секретарят на Пловдивската митрополия Георги Мекерев.
 
Още по-лаконични за настоящия статут на манастира и архитектурния комплекс са от Съюза на архитектите в България (САБ). Какво толкова ви интересува дали имаме достъп до комплекса. По този въпрос архитект Здравец Хайтов вече няма отношение, защото имаме ново ръководство на Съюза, обясниха по телефона от съюзната организация на архитектите. Главният секретар на САБ от началото на 2010 година е арх. Ваня Фурнаджиева.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
1_113.jpgВ Свято-Параскевския Топловски манастир (Крим) се състоя тържествената прослава в лика на преподобните подвижници на благочестието на игумения Параскева Топловска (Родимцева), която се е подвизавала в манастира в края на ХІХ и първата третина на ХХ век. Тържествената св. Литургия беше оглавена от митрополита на Киев и на цяла Украйна Владимир в съслужение с кримското духовенство. Решението за причисляването към лика на светците на игумения Параскева беше взето в края на март миналата година. Паметта на преподобна Параскева Топловска ще бъде чествана на 20 ноември (3 декември ст. ст.). Синодът на Украинската църква утвърди също иконописното изображение на преподобната, тропара и кондака, както и постанови останките на преподобна Параскева да се почитат като св. мощи.

4.8823529411765 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (17 Votes)
1_4.gifЛюблинската прокуратура подаде иск в районния съд в Москва за обявяване за екстремистки на тениските с надпис "Православие или смърт". Популярните тениски, които се носят от много православни в Русия, имат изображение на черепи и християнска символика. Рекламна тениска е била поместена в руски сайт, което е дало конкретния повод на прокуратурата да поиска забраната й. Според искането, това изображение трябва да бъде включено във Федералния списък на екстремистките материали и да не се позволява употребата му в интернет. Руският федерален център за съдебна експертиза провежда в момента социологическо-психолого-лингвистична експертиза, от която ще зависи дали ще бъде открито производство по това дело и ще бъде назначено съдебно заседание. Експертите ще трябва да отговорят на въпросите: каква смислова натовареност носи символиката и лозунгът на тениската, насочено ли е това изображение към възбуждането на религиозна ненавист, пропаганда на изключителността, превъзходство или проповядва ли се непълноценност на гражданите по признак отношението им към религията.

На снимката: вокалът на рок-група "Алиса" К. Кинчев на концерт с въпросната тениска.

3.1333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.13 (15 Votes)
1_112.jpgС благословението на Константийския епископ Антоний, дадено преди за замине за Берлин, Младежкият православен център „Чисти сърца” продължи да работи и през лятото без ваканция. Като досегашен ръководител на центъра той заръча неотклонно да се следва пътят, който е избран – пътят на възпитание на децата във вяра и добродетелност, на развиване на творческите им способности и укрепване на българщината в Родопския край. Центърът има пълната подкрепа от Сдружението „Свети Висарион” с председател Здравка Баткова, което спечели и изпълнява проекта „Общуване чрез творчество” на Министерството на образованието по програма, съфинансирана от Европейския социален фонд и от държавния ни бюджет.

Включените близо 150 деца в 7-те творчески секции имат възможност да творят под купола на храма „Св. Висарион Смоленски” в областния град Смолян и да участват в различните творчески пътувания, придружени от своите преподавателки и от някои от родителите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
1_120.jpgНа 16 юли, петък, от 11.00 ч., Варненският и Великопреславски митрополит Кирил с тържествен водосвет ще открие и освети дневен център и защитено жилище за зависими към психоактивни вещества младежи. Помещението, което се намира във Варна, кв. “Аспарухово” бл. 19, вх. А, ап.1, е предоставено от Областната администрация на града на Православния център за духовно обгрижване на наркозависими “Св. благоверен княз Боян-Енравота, Първомъченик Български” гр. Варна.

Сред поканените гости са областният управител Данчо Симеонов, кметът на града Кирил Йорданов, председателят на Общински съвет гр. Варна Николай Апостолов, районният кмет, дарители и съмишленици.

Благодарение на тяхната помощ и подкрепа Православният център за духовно обгрижване на наркозависими “Св. благоверен княз Боян- Енравота, Първомъченик Български” вече 7 години осъществява своята дейност, насочена към преодоляване на зависимостите от психоактивни вещества сред младежите.

Центърът е единствената рехабилитационна програма в България, базирана на православната духовност и единствената рехабилитационна програма на територията на Община Варна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (29 Votes)
На 11 юли т. г. с тържествена св. Литургия бе отбелязано завръщането на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон в епархията му и началото на съвместното му служение с новия му викарий - Константийския епископ Антоний.

Заедно с архиереите служиха архимандрит Йоан от Виена, протосингел на епархията, иконом Любомир Леонтинов от Берлин, иконом Емил Ангелов от Загреб, протойерей Недялко Калинов от Мюнхен, свещеник Пламен Тодоров от Прага, който служи в юрисдикцията на Православната църква в Чехия и Словакия, и свещ. Кръстин Апостолов от Хамбург.

Много миряни се стекоха в храма, за да взмат участие в св. Литургия и да поздравят дядо Симеон за края на тежките изпитания.

По-подробно за празничното богослужение - тук

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (28 Votes)
Рилски манастирОт днес до 18 юли в хотела на Рилския манастир „Царев връх” ще се проведе 33-та среща на монасите и монахините от Европа. Темата на срещата е: „Животът в Христос – предизвикателство и надежда”. Тя се организира от Международния междухристиянски съюз на монасите и монахините. В срещата ще вземат участие духовници и богослови от цяла Европа.

Проф. Иван Желев от Богословския факултет на Софийския университет и йеродякон Петър Граматиков от Пловдив ще изнесат доклади от българска страна.

Свои доклади ще изнесат и двама архиереи на Цариградската вселенска патриаршия: Естонският митрополит Стефан и Синопският епископ Атинагор, викарий на митрополита на тази патриаршия за Белгия Пантелеймон.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
о. БогданСнощи е предал Богу духа си дългогодишният софийски свещеник, иконом Богдан Станков Дидов, на 71 години.

Роден на 13 февруари 1939 г. в София, той е възпитан от семейството си в православната вяра и 14-годишен постъпил в Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски”, тогава действаща на гара Черепиш, Врачанско. Завършва я през 1959 г., после отбива военната си служба и постъпва в Духовната академия „Св. Климент Охридски”, която завършва през 1966 г. На 14 април 1968 г. с благословението на тогавашния Български патриарх и Софийски митрополит Кирил неговият викарий, Знеполският епископ Йосиф (Диков, после Нюйоркски митрополит), го ръкополага за дякон, а на 18 април с. г. – за свещеник. Служи като енорийски свещеник последователно в столичните храмове „Св. Параскева”, „Св. Димитър”, „Св. София” и през последните години – отново в „Св. Димитър”.

За добро и усърдно служение о. Богдан е награден с протойерейско отличие на 26 септември 1980 г. от Левкийския епископ Партений, софийски викарий, а на празника на св. Димитър през 1991 г. е награден с отличието „иконом” от Крупнишкия епископ Натанаил (сега Неврокопски митрополит).

По-малкият брат на о. Богдан, о. Николай, е свещеник в подуенския храм „Св. Богородица”. О. Богдан има двама сина, които от малки са последвали неговия път на образование и служение. Големият, о. Станко, дълги години беше дякон, а вече е и свещеник в храм „Св. Седмочисленици”. Малкият, о. Кирил, е председател на храм „Св. Петър и Павел”. Наследили музикалността на баща си и майка си, те се изявиха и като отлични преподаватели по източноцърковно пеене.

Скромен като човек и усърден като свещеник, о. Богдан остави най-добри впечатления у всички хора, които са общували с него и особено у ония, които са ползвали неговата пастирска помощ. Затова всички сега се молят за душата му – Бог да я упокои в селенията на праведниците.

Бог да го прости! Да бъде вечна паметта му!

Опелото ще бъде извършено на 15 юли, четвъртък, от 13.30 ч. от Знеполския епископ Йоан в храм „Св. Димитър” в квартал „Хаджи Димитър”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1_119.jpgГрупа израелски археолози, ръководени от Ейлат Мазар, която ръководи разкопките между южната стена на йерусалимския Стар град и Града на Давид, откриха фрагмент от клинописна табличка, който се оказа най-древният писмен паметник, намиран в Йерусалим. Както пише The Jerusalem Post, таблицата е датирана от 14 в. пр. Хр. Парченцето е съвсем малко (2,8х2х1 сантиметра) и затова не може да се съди за съдържанието на документа. Съхранени са само думите "ти", "ти беше", "тях", "прави", "после". Но ръководителката Ейлат Мазар и асирологът Уейн Горовиц от йерусалимския Еврейски университет твърдят, че находката свидетелства за голямата значимост на Йерусалим още през 14 в. пр. Хр., преди неговото завоюване от цар Давид. Горовиц обръща внимание на качеството на табличката и надписа й. Според него, той е изготвен на много високо ниво, каквито писачи може да има само в царските дворове. Той предположи, че може да става дума за послание на йерусалимския цар до египетския фараон.

Ейлат Мазар е известна с твърденията си, че Йерусалим е бил един от най-важните градове на света още в най-дълбока древност. Нейни колеги считат, че тя възприема твърде буквално преданието на Трета книга Царства и другите библейски книги, които описват величието на Йерусалим. Според тези учени древният Йерусалим е можело да претендира само за регионален център, а библейското предание за неговото могъщество и международен авторитет, в частност при цар Соломон и Давид, е силно преувеличено. Критично се възприема и откритието на Е. Мазар на стена, построена преди три хиляди години от цар Давид, като се оспорва нейната датировка.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)
1_2.gifНа 9 юли бе подписано официално споразумение за създаването на базата на два университета в три баварски града - Ерланген, Нюрнберг и Бамберг - на специализиран научен Център за изучаване на Източната църква ("Ostkirchliches Zentrum Erlangen-Nürnberg-Bamberg"). Президентите на двата университета проф. К. Грюзке и проф. Г. Руперт заявиха пред пресата, че целта на новия Център е "по-доброто разбиране на съвременната история и положение на Източната църква в света", а също "изучаването на положението на православните в Германия".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)
След месеци на изпитания Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ вече спокойно тръгва по своя път на служение на сънародниците ни, разсеяни из естраните на Европа. Това ново начало беше отбелязано с архиерейска св. литургия, ослужена от завърналия се наш архипастир съвместно с неговия помощник Константийски епископ Антоний, назначен от Св. Синод за викарий в Европа.

„Изпълнен съм с духовна радост за това, че Бог ми даде такъв млад помощник, който да продължи делото ми, което пак духовници с радост бяха започнали да рушат...“, каза в приветственото си слово на митрополит Симеон към епископ Антоний пред богомолците, които бяха изпълнили катедралния храм "Св. цар Борис Покръстител" в Берлин въпреки необикновените за Германия горещини от близо 40˚. „Сега мога със спокойствие, когато Бог рече, да склопя очи, защото знам, че моето дело ще бъде продължено и че оставям вас, възлюбени в Господа братя и сестри, в добри ръце“, сподели митрополитът в наставленията си към богомолците, разчувстван като на прощаване, макар видът му да не показваше телесна немощ.

От 8 ч. сутринта в неделния ден на 11 юли  се стичаха богомолци в храма - за изповед, за подготовка за причастие, за благодарствени молитви за успешно завършена учебна година. Възкресната утрина започна в 9.30 ч., та като пристигнаха епископите в 10 ч., тя беше стигнала до катавасиите, където се включи и еп. Антоний, с което пък започна съвместното свещенослужение. Св Литургия започна, както беше обявено – в 10.30 ч.

4.8378378378378 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (37 Votes)
1_118.jpgЗавърналият се в Българската православна църква бивш старостилен свещеник отец Валентин Тодоров е изпратил писмо до главния секретар на Св. Синод Стобийски епископ Наум с молба архиереите да обяснят мотивите си за определения чин за приемането на бившите старостилци от княжевския разкол на т. нар. Триадицки еп. Фотий в БПЦ. Неотдавна митрополитите обявиха решението си, според което християните, получили св. кръщение в княжевската общност около разколническия епископ Фотий, да бъдат приети в БПЦ чрез миропомазване, като се признава за действително и действено тайнството на кръщението. За свещеник Валентин Тодоров, който е бил низвергнат от Фотий след подаването на покайното си писмо до Св. Синод, беше определено да бъде ръкоположен отново. Тогава "Двери БГ" също отрази новината (тук) поради важността на решението, което за първи път създава публично определен ред за решаването на този наболял въпрос в Църквата.

В светлината на големия политически разкол на Инокентий, малкият старостилен разкол с център в Княжевския манастир стоеше в сянка, може би с очакването, че игнорирането му би съдействало за решаването на проблема. Липсата на ясно архипастирско послание от страна на ръководството на БПЦ през годините обаче съдейства за размиването на еклисиологичното съзнание както на членовете на княжевската група, така и на християните в каноничната Църква. Израз на тази объркана позиция (или на липсата на такава) беше начинът, по който синодното решение беше отразено в официалния сайт на БПЦ - в "официалната новина" разколническият епископ Фотий беше наречен "Триадицки епископ", сякаш става дума за каноничен архиерей на поместната Българска църква и на световното православие, а основни понятия като "разкол", "канонична църква" и т. н. липсваха. Подобно отразяване на такава важна новина от официален орган би предизвикало скандал във всяка друга поместна Православна църква. В писмото си до "Двери БГ" бившият княжевски свещеник о. Валентин коментира разликата в терминологията на официоза и в "Двери", като си задава въпроса за причините: "Вярвам виждате разликите между Решението (текстът в синодалния сайт - бел. ред.) и новината (в "Двери БГ" - бел. ред.) Най-съществената е, че в Решението не пише "така наречения" или просто "Фотий", а ясно - "Триадицки епископ Фотий", което ме доведе към размисъл. Също никъде не споменават княжевски разкол, нито че не е каноничен. Всичко това ме накара да напиша писмото до гл. секретар на Св. Синод", пише бившият княжевски свещеник Валентин. Според него Княжевският казус е идентичен с проблема между Руската задгранична църква и Московската патриаршия и може да бъде решаван по същия начин. Дали това е така или не, е единствено от компетенцията на Св. Синод, чието мнение очакват всички.

Ето и текста на писмото до главния секретар Стобийски епископ Наум със съвсем резонните въпроси, които си задава не само авторът и енориашите му, но и всички християни, които милеят за здравето и целостта на Българската църква:

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (9 Votes)

1_94.jpgМиряните от Варненската и Великопреславска митрополия участват с доброволен труд и дарени средства в изграждането на новите църкви. Това каза за радио „Фокус” – Варна Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. По неговите думи се наблюдават случаи, в които лица от друго вероизповедание са правили дарения и са помагали със строителни материали за построяването на църква в района. Варненският митрополит отбеляза, че строежът на църкви в района може да бъде сравнен с храмостроителството по време на един от най-видните български владетели през Средновековието - св. княз Борис-Михаил. „Въпреки че по неговото време ги няма бляскавите победи на бойното поле от времето на сина му цар Симеон Велики, градежът на храмове му отрежда достойно място в националната ни история”, посочи д-р Кирил. Той допълни, че с всяка изминала година строителството на нови храмове във Варненската и Великопреславска епархия се увеличава.

Според митрополит Кирил в момента се изграждат едни от най-големите църкви, които се строят към момента в страната: „Св. Прокопий Варненски” във Варна, голяма църква в Шуменско и още на някои места в Североизточна България.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)
1_117.jpgНа 16 юли Цариградският вселенски патриарх Вартоломей ще пристигне в Пловдив по повод храмовия празник на митрополитската катедрала "Св. Марина". По случай тържествата в града ще бъде донесена за поклонение и чудотворната икона на Божията майка от Йерусалим, която се съхранява на входа на Божигробската църква. Свещеният образ на Пречистата Дева Мария ще бъде изложен за поклонение в катедралния храм в продължение на пет дни от 16 до 21 юли.

Божигробската чудотворна икона на света Богородица  ще бъде донесена от Йерусалимската патриаршия от архиепископа на Йопия Дамаскин,  придружаван от архимандрит Модест. Посрещането на светинята ще бъде на 16 юли на площад „Централен” в Пловдив в 18 ч. По същото време ще пристигне и патриарх  Вартоломей. На специално изградената за случая трибуна на площада патриархът, Пловдивският митрополит Николай и архиереи от Българската православна църква, както и от другите поместни православни църкви ще отслужат тържествен молебен пред чудотворната икона на света Богородица. След това с чудотворната икона патриарх Вартоломей и архиереите заедно с множество свещеници  ще се отправят в  литийно шествие по главната улица до митрополитския храм „Света Марина”, където Цариградският патриарх ще възглави  празничната вечерня по случай  храмовия празник. След това иконата ще остане в храма за поклонение, освещение и благословение на вярващите.

През  празничните дни митрополитската църква „Света Марина” ще бъде отворена непрекъснато – и през нощта, за да могат да се докоснат до светинята всички, които пожелаят, и да се поклонят.

Чудотворният образ на Пречистата Дева Мария, изобразена с Богомладенеца Христос на ръце, се намира в храма на светия Гроб Господен в Йерусалим.  Много са чудесата и изцеленията, извършени от св. Богородица чрез тази икона и описани от вярващите. 

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
1_115.jpgНа 8 юли представители на кметството на Москва, начело с ръководителя на службата за руското културно наследство В. Севчук, пристигнаха на официално посещение в Света Гора. В делегацията влизат археолози, изкуствоведи, реставратори и членове на комисията за възстановяването на руските светини на Атон. Официалната цел на визитата бе запознаване с обема на работата по възстановяването на стария руски скит на Св. Гора, известен и като "стария манастир". При своята визита на Света гора през месец юни т.г. руският кмет Юрий Лужков обеща, че този руски скит ще бъде възстановен и благоустроен за сметка на Московското кметство във връзка с подготвяния 1000 годишен юбилей на руското присъствие на Света Гора. Групата учени ще се запознае и изготви практически план за реконструкцията на монашеските килии и катедралния храм, посветен на св. Пантелеймон. Ремонтът се предвижда да завърши в рамките на 18 месеца. Делегацията посети и манастира Кутлумуш, където игуменът архим. Христодул получи покана да посети Москва. Бе договорено и пренасянето на частица от мощите на св. Георги Победоносец за поклонение в Москва.

11.jpgВ началото на юли официална делегация на Света Гора, ръководена от протепистата архим. Симеон Дионисатски бе в Москва по покана на патриарх Кирил, за да участва в тържествата по повод освещаването на църквата на св. Екатерина в руската столица. По време на това посещение кметът Лужков е уведомил светогорците за решението на московското правителство да съдейства за възстановяването на руския скит, където се счита, че се е замонашил св. Сава Сръбски. Там се е подвизавал и св. Силуан Атонски (от края на 19 век до успението си през 1938 г. - б. р.). Днес старият руски манастир е в тежко състояние и има нужда от сериозна реконструкция.

На втората снимка - храмът в Стария руски манастир на Атон