Мобилно меню

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (28 Votes)
БТАВ Пловдив започнаха тържествата по повод храмовия празник на катедралата "Св. Марина", които тази година се организират с небивал размах. В петък в града пристигна Вселенският патриарх Вартоломей, а също и чудотворната икона на Божията майка от Йерусалим, която се пази в храма на Гроба Господен. На тържествения молебен пред чудотворната икона присъстваха повече от 40 духовници от Пловдивската епархия и митрополити от цялата страна.

Мъжка и женска хорови формации посрещнаха Вселенския патриарх, който беше ескортиран от летище Крумово, където се приземи с осигурен от правителството самолет. С наградна синя лента и знака на града кметът Славчо Атанасов посрещна Вселенския патриарх Вартоломей на площад "Централен". Градоначалникът удостои високия гост с най-престижното отличие, "почетен гражданин на Пловдив", за добре дошъл под тепетата. Същото звание получи и българският патриарх Максим, който не присъства на церемонията. "Посрещаме духовен лидер, подчинил живота си на диалога между църквите, религиозен водач с мисия да помири всички, пастир, който първи се обяви за опазването на околната среда и против замърсяването на природата. Това е висока чест за нас", каза в обръщението си кметът Славчо Атанасов.

Негово Светейшество патриарх Вартоломей благодари за оказаната почит при посрещането. Той изказа и специални благодарности към президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов за това, че са осигурили правителствения самолет за делегацията им.

С литийно шествие иконата беше занесена в митрополитския храм, където беше отслужена празнична вечерня. Там иконата ще остане за поклонение до 21 юли.

4.4545454545455 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (11 Votes)
1_2.jpgПубличен младежки дебат на тема "Доброто не е ограничение" се проведе днес в катедрален храм "Свети Димитър" в Сливен. Той се организира от Младежки културно-просветен център "ИХТИС" в рамките на проекта "От маска към личност", финансиран по програма "Младежта в действие" на Националнен център "Европейски младежки програми и инициативи". Партньори на "ИХТИС" в подготовката и реализирането на проявата са Младежки дом - Сливен и Клуб "Дебати". Както винаги при провеждането на младежки дебат, имаше утвърждаващ и оспорващ отбор, които дискутираха дали доброто е изживяване или морална категория, дали дава вътрешна свобода или налага формални ограничения.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
1_1.jpgНегово Светейшество Българският патриарх Максим ще оглави св. Литургия за храмовия празник на съвсем новата църква „Св. Марина”, която се намира в двора на Софийската митрополия. В празничното богослужение, св. литургия на което ще започне от 9 ч., ще вземат участие и духовници от София.

Храмът „Св. Марина”, макар и малък, се строи дълги години. Той бе осветен на 29 октомври м. г. от патриарх Максим (тук).

Днес вечерното богослужение там оглави Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, заедно с духовници от столицата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
Днес в Дес Плейнс, предградие на Чикаго (щата Илинойс, САЩ), започна 35-ят годишен събор на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия. На него се събираха клирици и миряни от цялата епархия, за да обсъдят със своя архиерей – митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф -  важни духовни и организационни въпроси (повече информация за дейността на събора очаквайте през следващите дни). Форумът ще продължи до 18 юли.

Негово Светейшество Българският патриарх Максим изпрати Патриаршеско послание до участниците в събора.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
1.gifВ редица европейски университети е налице тенденцията преподаването на богосрловие да бъде измествано от религиознание. Този проблем беше обсъждан от представители на богословските факултети и други висши църковни школи на международна консултация в Грац, Австрия. "Богословието играе днес важна роля в университетското образование. То спомага да се преодоляват стереотипите, да се намира път за преодоляване на конфликтите, богословието изработва своя уникална специфика в диалога с другите дисциплини. Богословието не може да се замени с религиознание", заяви митрополитът за Франция на Цариградската патриаршия Емануил, президент на Конференцията на европейските църкви.

Отказът на европейските университети от преподаването на богословие отчасти е свързан с намаляването на броя на студентите, отчасти отразява религиозния плурализъм на континента, а също така е свързано и със затрудненото финансово положение на много университети. Участниците в срещата в Грац считат, че теологията и религиознанието могат да бъдат взаимнодопълващи се дисциплини и предлагат университетите да създават факултети, където се преподават и двете дисциплини.

Консултацията в Грац е третият подобен форум, организиран от КЕЦ. От българска страна са участвали проф. Иван Ж. Димитров от БФ/СУ, член на организационния комитет за консултацията, и доц. Димитър Попмаринов Киров, декан на ПБФ/ВТУ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)
1_116.jpgЕдна необикновена група поклонници посети днес Рилския манастир. В късния предиобед дойдоха 10 души от затворническото общежитие в с. Самораново, Дупнишко, които са изучавали Библията под ръководството на о. Георги от Дупница. На място им беше разказано за живота и подвига на св. Иван Рилски, за други български светци, намерили смисъла на живота си в следването на Господ Иисус Христос. Посетиха храма и музея, обядваха в манастирската трапезария. Радваха се на внимание и човешко отношение от страна на монаси и служители в манастира, посветили се повече или по-малко в служба на другите.

Не за пръв път затворници посещават организирано Рилската света обител. Ръководителите на така наречените „места за лишаване от свобода” добре разбират, че са твърде слаби резултатите от възпитателната им работа и сами се обръщат към свещеници, към монаси. Братя на Рилския манастир са посещавали не един затвор, а и в обителта са посрещали на гости затворници, защото са убедени, че малко повече внимание и грижа, няколко добри думи никога не са излишни. "Бог стои при вратата на сърцето ни и чука, но не винаги Му отваряме. Затова е полезно да има някой да ни каже, Кой чука на вратата на нашето сърце и колко е жизнено важно да Му отворим. Надявам се, че това проумяха и днешните необичайни поклонници в обителта на свети Иван – Рилския Чудотворец" - сподели след срещата игуменът Адрианополски епископ Евлогий.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)
митрополит ГавриилСв. Синод на БПЦ (на заседанието си от  10 юни т.г.) е взел решение Ловчанският митрополит Гавриил да бъде награден с ордена на Българската православна църква „Св. Климент Охридски” – І степен. Той се дава на архиерея за духовното му служение като архипастир на Ловчанска епархия и по повод 60-годишнината му. Митрополит Гавриил ще бъде удостоен с ордена на тържествата в Ловеч, които се устройват там заради юбилея на владиката.

Митрополит Гавриил е роден на 16 юли 1950 г. в София. От януари 2001 г.  оглавява Ловчанската митрополитска катедра.

Екипът на „Двери” поздравява Негово Високопреосвещенство с юбилея и му пожелава здраве и дълги години благодатно архиерйско служение. На многая лета!

Орденът на БПЦ „Св. Климент Охридски”, в две степени, е учреден през 1966 г. по повод  юбилейното честване на 1050 години от  успението на светеца.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
1_117.jpgВ Украйна до град Мукачево (Закарпатието) започва разкопаването и възстановяването на новооткрит скален манастир. Манастирът е с древен произход и според преданието на това място през 11 век двама монаси от Киево-Печерската лавра основават нова обител в скалите с благословението на св. Антоний Печерски. Архим. Василий Пронин, известен богослов и учен, служил в областта, пише, че след тях там се заселват още монаси, манастирът се разраства и просъществува до 1360 г. След това за монасите е построен специален манастир, а скалният с времето е затрупан. За началото на разкопките през следващата седмица съобщи местният Ужгородски и Мукачевски архиепископ Теодор. Той заяви, че входът на манастира е открит в началото на 90-е години, но лабиринтите навътре не са били проходими и достъпни. Сега областната управа е дала зелена светлина за археологическото проучване на обителта, в която се очаква да има погребани монаси. Предвижда се манастирът да бъде възстановен и да стане достъпен по подобие на Киево-Печерската лавра.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
P7150183.JPGДнес от 14 ч. в Рилския манастир беше осветена и открита обновената и реставрирана етнографска експозиция "Етнографските богатства на Рилския манастир", която е известна от миналото на всички поклонници, посещавали обителта на св. Иван. След освещаването игуменът на св. обител Адрианополският епископ Евлогий каза, че тази изложба се отваря за пръв път след връщането на манастира изцяло от държавата на Българската православна църква (Рилският манастир беше отнет на БПЦ през 1961 г., през 1968 г. беше върнато само южното крило и частично храмът, т. е. само за ползване през определени часове на деня; изцяло беше върнат през 1991 г. - б. р.). При окончателното връщане на манастира доста от предметите от старата етнографска сбирка са били задържани от музейната управа и така се е нарушила цялостта на изложбата.

P7150182.JPGЕтнографската изложба през последните години е попълнена с дарения на сънародници от различни български краища и включва уникални и автентични килими от Копривщица, Чипровци и Пирот (стар български град), както и носии, накити, покривки и месали, които представят наистина пълна картина на уменията на българката във всички краища на България. Мястото й е на третия етаж в северното крило на Рилския манастир. Тя ще се отваря след заявка пред уредниците в основния манастирски музей. В това крило са и известните Копривщенска, 

"Експозицията не е показвана повече от 15 години. Досега част от нея се е пазила в хранилището на манастира, а сега експонатите са реставрирани и са на разположение на посетителите", заяви за Двери.БГ епископ Евлогий.

1_121.jpg

2_5.jpg


P7150184.JPG4.8095238095238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (21 Votes)
220px_VelkovtsiChurch.jpgСвещеници ще обикалят селата и ще правят богослужения под открито небе в селата край Перник, в които няма черкви, пише "Стандарт".

На тези места от години не е имало литургии, защото няма къде да се съберат духовници и миряни. Затова енорийският свещеник в Брезник отец Константин Стойчев реши колегите му да отидат при хората и да четат молитви на поляните. Благословия за това дал Знеполският епископ Йоан - викарий на Софийския митрополит. Той обещал да осигури походен евхаристиен комплект за литургиите на открито.

Новата мисия на свещениците започна на благотворителен курбан в село Велковци. Той бе направен в деня на светите апостоли Петър и Павел по стария стил, за да се съберат пари за градежа на черквата "Света Анна". 

Невиждан порой обаче се изля по време на празненството. Но окуражени от местен духовник, че дъждът, макар и силен, е на добра поличба за храма, около 100 миряни извиха мокро хоро в бурята в местността, където някога се е издигал манастирът "Св. ап. Петър и Павел".

На снимката: Недостроената църква "Св. Анна" във Велковци

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
1_114.jpgСтатутът на обителта още е неясен, архитектите търсят диалог с Църквата за съвместното й ползване

Две години след екшън-демонстрациите по запечатване на комплекса "Свети Кирик и Юлита" над Горни Воден, след странните церемонии за замонашване пред заключените порти на обителта, на това прекрасно място е пусто и спокойно. На 15 юли християнската църква отбелязва празника на свети Кирик и света Юлита, но красивата обител тук ще остане безмълвна. Най-вероятно митрополитска служба изобщо няма да има, защото никой не ни разрешава нормален достъп дотам - нали още текат съдебните спорове за собствеността, каза вчера пред "Марица" секретарят на Пловдивската митрополия Георги Мекерев.
 
Още по-лаконични за настоящия статут на манастира и архитектурния комплекс са от Съюза на архитектите в България (САБ). Какво толкова ви интересува дали имаме достъп до комплекса. По този въпрос архитект Здравец Хайтов вече няма отношение, защото имаме ново ръководство на Съюза, обясниха по телефона от съюзната организация на архитектите. Главният секретар на САБ от началото на 2010 година е арх. Ваня Фурнаджиева.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
1_113.jpgВ Свято-Параскевския Топловски манастир (Крим) се състоя тържествената прослава в лика на преподобните подвижници на благочестието на игумения Параскева Топловска (Родимцева), която се е подвизавала в манастира в края на ХІХ и първата третина на ХХ век. Тържествената св. Литургия беше оглавена от митрополита на Киев и на цяла Украйна Владимир в съслужение с кримското духовенство. Решението за причисляването към лика на светците на игумения Параскева беше взето в края на март миналата година. Паметта на преподобна Параскева Топловска ще бъде чествана на 20 ноември (3 декември ст. ст.). Синодът на Украинската църква утвърди също иконописното изображение на преподобната, тропара и кондака, както и постанови останките на преподобна Параскева да се почитат като св. мощи.

4.8823529411765 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (17 Votes)
1_4.gifЛюблинската прокуратура подаде иск в районния съд в Москва за обявяване за екстремистки на тениските с надпис "Православие или смърт". Популярните тениски, които се носят от много православни в Русия, имат изображение на черепи и християнска символика. Рекламна тениска е била поместена в руски сайт, което е дало конкретния повод на прокуратурата да поиска забраната й. Според искането, това изображение трябва да бъде включено във Федералния списък на екстремистките материали и да не се позволява употребата му в интернет. Руският федерален център за съдебна експертиза провежда в момента социологическо-психолого-лингвистична експертиза, от която ще зависи дали ще бъде открито производство по това дело и ще бъде назначено съдебно заседание. Експертите ще трябва да отговорят на въпросите: каква смислова натовареност носи символиката и лозунгът на тениската, насочено ли е това изображение към възбуждането на религиозна ненавист, пропаганда на изключителността, превъзходство или проповядва ли се непълноценност на гражданите по признак отношението им към религията.

На снимката: вокалът на рок-група "Алиса" К. Кинчев на концерт с въпросната тениска.

3.1333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.13 (15 Votes)
1_112.jpgС благословението на Константийския епископ Антоний, дадено преди за замине за Берлин, Младежкият православен център „Чисти сърца” продължи да работи и през лятото без ваканция. Като досегашен ръководител на центъра той заръча неотклонно да се следва пътят, който е избран – пътят на възпитание на децата във вяра и добродетелност, на развиване на творческите им способности и укрепване на българщината в Родопския край. Центърът има пълната подкрепа от Сдружението „Свети Висарион” с председател Здравка Баткова, което спечели и изпълнява проекта „Общуване чрез творчество” на Министерството на образованието по програма, съфинансирана от Европейския социален фонд и от държавния ни бюджет.

Включените близо 150 деца в 7-те творчески секции имат възможност да творят под купола на храма „Св. Висарион Смоленски” в областния град Смолян и да участват в различните творчески пътувания, придружени от своите преподавателки и от някои от родителите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
1_120.jpgНа 16 юли, петък, от 11.00 ч., Варненският и Великопреславски митрополит Кирил с тържествен водосвет ще открие и освети дневен център и защитено жилище за зависими към психоактивни вещества младежи. Помещението, което се намира във Варна, кв. “Аспарухово” бл. 19, вх. А, ап.1, е предоставено от Областната администрация на града на Православния център за духовно обгрижване на наркозависими “Св. благоверен княз Боян-Енравота, Първомъченик Български” гр. Варна.

Сред поканените гости са областният управител Данчо Симеонов, кметът на града Кирил Йорданов, председателят на Общински съвет гр. Варна Николай Апостолов, районният кмет, дарители и съмишленици.

Благодарение на тяхната помощ и подкрепа Православният център за духовно обгрижване на наркозависими “Св. благоверен княз Боян- Енравота, Първомъченик Български” вече 7 години осъществява своята дейност, насочена към преодоляване на зависимостите от психоактивни вещества сред младежите.

Центърът е единствената рехабилитационна програма в България, базирана на православната духовност и единствената рехабилитационна програма на територията на Община Варна.