Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)
св. Теодор УшаковНа 31 юли, събота, от 8.30 часа в храм „Св. Архангел Михаил” в село Българево, общ. Каварна, Варненска област, ще бъде донесена частица от мощите на свети Теодор Ушаков, руски адмирал, сражавал се с турците при нос Калиакра. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил ще отслужи божествена света Литургия в храма. През тази година се навършват 229 години от блестящата победа на руската ескадра над турския флот в сражението при нос Калиакра, станало на 1 август 1791 г.

В чест на победата и в знак на братска християнска обич на 31 юли 2005 г. частица от св. мощи на адмирал Ушаков беше дарена и тържествено пренесена от руския гр. Ярославъл до  Варна. Светите мощи се съхраняват в морския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”.

4.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (13 Votes)
о. НиколайТази  година неделното училище във Великопреславския храм “Свети Петър и Павел” навърши 5 години. Предстоятел на храма е протойерей Николай, а училището се ръководи от неговата съпруга презвитера Мария. Тук се преподава вероучение на деца от първи до осми клас. Работи се предимно по книгите на монахиня Валентина от Калоферския манастир и на о. Захари Дечев – използват се разкази с поука и коментар за различните нравствени ценности, разиграват се игри. „Забелязва се влиянието върху децата на библейските науки. След всичко, което сме говорили за кражбата, измамата, неподчинението на родителите, - разказва презвитерата – то се отразява на тяхното поведение, променя ценностната им система... Разговаряме също за вредата от алкохола и наркотиците.”

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
При разпадането на Съветския съюз през 1991 г. в центъра на Москва е имало около 50 православни храма, а днес те са над 200. Това е съобщил на пресконференция префекта на Централния административен окръг на руската столица Алексей Александров. Той е отбелязал и факта, че възстановяването на тези църкви е станало и с помощта на управлението на Москва.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
1_120.jpgНа 29 юли Православният център за обгрижване на наркозависими „Св. Боян-Енравота” организира пресконференция във връзка със стартирането на проект „Сбъднат свят”. Дейностите по проекта ще се реализират в рамките на пет месеца и целят да осигурят възможност на млади хора, преминали лечение на физическа зависимост към психоактивни вещества (ПАВ), да създадат нова социална идентичност чрез развиване на умения, свързани с морските професии (водолаз и водач на плавателен съд до 20 БТ). Проектът е финансиран по програма „Младежта в действие” и се осъществява в партньорство с Морски клуб „Приятели на морето”- Варна.

Пресконференцията ще се проведе от 11,30 ч. в кръглата зала на бул. „Съборни” №31 „А” във Варна.

Още за дейността на Православния център:

Във Варна откриват дневен център и защитено жилище за наркозависими младежи

Отец Георги Фотакиев: Хората от енорията работеха за създаването на Дневния център за наркозависими

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (15 Votes)
Киевопечерската лавраСвещеник Красимир Капитанов от Шумен организира поклонническо пътуване до св. Почаевска и св. Киевопечерска лавра. Пътуването започва от Шумен на 22. 08. 2010 г. (неделя) в 19 ч.  от храм „Св. Три Светители” (площад Кристал). Публикуваме програмата на поклонението в  двете св. обители:

4.906976744186 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (43 Votes)
Рилски манастирУникално поклонническо пътуване организира ръководителят на магистърска програма „Християнско поклонничество” в Богословския факултет на СУ д-р Павел Павлов. Участниците в него ще извървят пеша пътя от София до Рилския манастир от 1 до 5 август. Те ще преминат по билата на три планини – Витоша, Верила и Рила, за да достигнат до мощите на св. Йоан Рилски в неговата св. обител. Инициативата е наречена „Поклоннически път Рилският Чудотворец”. Това няма да е обикновено поклонническо пътуване, а своеобразно литийно шествие от столицата до най-големия манастир у нас. То ще започне със св. Литургия в столичния храм „Св. София”. Участниците в него тръгват не на поход или екскурзия в планината, а на поклонение. В тишина и молитва ще насочат мислите си към делото на големия подвижник. Пътуването ще е съпроводено с ежедневно четене на акатиста на св. Йоан Рилски, богослужения, молитви, духовни размисли и беседи.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
На 26 юли 2010 г. - празникът на света прпмч. Параскева Римлянка, Варненският и Великопреславски митрополитКирил отслужи св. Литургия в едноименния храм в град Варна.   

В празничното богослужение участваха свещеноиконом Петко Минчев – председател на храма, протойерей Живко Георгиев, свещеник Димитър Кадийски, свещеник Ясен Керчев, свещеник Стоян Флорентинов и дякон Михаил Манев.    След светата литургия, Негово Високопреосвещенство отслужи празничен водосвет, и освети курбан за здраве и благоденствие на присъстващите.       

От дълги години в храма се събират на беседи младежи, които днес са свещеници, богослови или работещи по един или друг начин за Църквата. Храмът е и единственият във гр. Варна, в който по време на св. Литургия се пее източно-църковно пение.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
Св. СедмочисленициНа 27 юли столичната църква „Св. Седмочисленици” отбелязва своя храмов празник. Този ден е посветен за почитане паметта на св. Пантелеймон и на св. Братя Кирил и Методий и техните ученици Климен, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Св. Литургия за храмовия празник ще оглави Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в богослужението ще вземат участие столични свещеници и храмовото духовенство. Св. Литургия ще започне в 9 ч.

Тази вечер епископ Йоан ще извърши вечерното богослужение в друг празнуващ храм – църквата „Св. Пантелеймон” в столичния квартал „Бояна”. Вечернята там ще започне в 18 ч.

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (15 Votes)
Днес Величкият епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит, отслужи водосвет и молитва за здраве и добруване на православните християни на българо-сръбската граница близо до Белоградчик. Епископ Сионий ще бъде в съслужение със сръбски духовници и архиерейския наместник в Белоградчик отец Рафаил.

Архиереят ще открие и ежегодния събор, тържество на приятелството, в който ще вземат участие българи и сърби.

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (28 Votes)
В редакцията на Двери.бг постъпиха оплаквания от наши свещеници в Европа, че са им орязали помощта, която от шест години получаваха (беше отпусната от правителството на Симеон Сакскобургготски). Както е известно, европейските ни свещеници не получават заплата от Св. Синод, който плаща само българска заплата на митрополита и на викария му, независимо от нищожния й за Европа размер (но поне тези двамата имат осигуровки в България - Божем, европейска страна!). Така свещениците ни нямат и осигуровки в България. Затова те работят по 5 или 6 дена в седмицата, за да издържат себе си и семействата си, а в почивните дни служат поне в една българска енория из страните на Средна и Западна Европа. Това беше обосновката за отпускане на държавната помощ, която варира от 200 до 500 евро месечно. Но тази година неизвестно защо през първите шест месеца свещениците ни не получиха малката макар помощ. Според някои свещеници тя е отишла за командировките на временно управляващия епархията Старозагорски митрополит Галактион, когото Св. Синод освободи от 1 юни. Според други свещенослужители министър Б. Димитров ги употребил за свои политически цели, като се позовават на огласяваните от него субсидирания на храмове в неговата родна област. 

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)
1_65.jpgНа редовната сесия на съвета, разпределящ държавната субсидия, бяха разпределени допълнителните целеви средства, отпуснати от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, за някои религиозни храмове, които се намират в лошо състояние или са в период на строеж. Разпределени бяха също така и някои дарения, направени от богобоязливи граждани. Това съобщи за Агенция “Фокус” Божидар Димитров, министър без портфейл. В резултат на това средства през следващите дни ще получат, както следва:
- Църквата „Св. София”, гр. София, ще получи 50 000 лв. от държавната субсидия и 50 000 лв. от дарител.
- Манастир Гигинци ще получи 50 000 лв. от държавната субсидия.
- Църквата в комплекс „Меден рудник”, гр. Бургас, ще получи 30 000 лв. от държавната субсидия и 50 000 лв. от дарител.
- Църквата „Св. Кирил и Методий”, гр. Созопол, ще получи 50 000 лв. от държавната субсидия и 50 000 лв. от дарител.
- Новостроящата се църква в с. Стряма, община Раковски, ще получи 20 000 лв. от държавната субсидия и 50 000 лв. от дарител.
- Църквата „Св. Никола” в с. Емона, Бургаска област, ще получи 10 000 лв. от държавната субсидия.
- Новостроящата се църква в гр. Ахтопол ще получи 20 000 лв. от държавната субсидия.
- Църквата в ахтополското с. Бродилово ще получи 10 000 лв. от държавната субсидия.
- Църквата в с. Бело поле, Благоевградско, ще получи 20 000 лв. от държавната субсидия.
- Църквата „Св. Илия”, кв. Илиянци, гр. София, ще получи 10 000 лв. от държавната субсидия.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (15 Votes)
сем. ЧилингировиОсвещаването на новопостроения от семейство Чилингирови параклис „Покров на Пресвета Богородица” в Смолян стана на Илинден. Пловдивският митрополит Николай пристигна в града заедно със своя събрат, митрополита ня Йопия Дамаскин (Йерусалимска патриаршия). Двамата заедно с духовници от Пловдив и от Смолянска духовна околия извършиха водосвета пред новопостроения параклис в двора на архиерейското наместничество. С песнопения участваше и митрополитският хор.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
о. КлиментРазговор с йеромонах Климент от храм “Св.  Кирил и Методий” – Велики Преслав

Денят на свети пророк Илия бе отбелязан с тържествена литургия в църквата “Свети Кирил и Методий” във Велики Преслав. Намиращ се в популярната местност “Боровата гора”, храмът и този път събра много миряни, някои дошли и от селата на общината, да се помолят за здраве и благословение, с вяра в Христос и в чудесата на пророк Илия...

От години датира нерешеният въпрос с ремонта на църквата. Течовете на покрива могат да се видят и отвън, и отвътре. Предвиждали се някакви средства по проект чрез общината, за което много се чака. В резултат на което отец Климент изтеглил личен заем за частичен ремонт на храма – по ламарината на главния теч на покрива. Вярва, че може да се намерят сопнсори за останалото, има и обещанието на главния секретар на Св. Синод Стобийски епископ Наум за средства от Дирекция „Вероизповедания”.

4.9148936170213 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (47 Votes)
Многобройните врати на един от най-известните затвори в Испания „Алкала-Меко”, зона Мадрид, се разтвориха на 20 юли за прот. Юлий Николов, свещенослужител към Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ. Този свеобразен „Алкатраз” е прочут с това, че по неговите коридри като затворници са се разхождали видни личности, президенти на банките „BANESTO”, „BANCO DE ESPAÑA” – Марио Конде и Мариано Рубио, известни политици и бизнесмени като Руиз Матеос, собственик на фирмата „RUMASA” със 65000 работника. Затворът е построен през 1981 г. по швейцарски проект от типа на силно охраняемите зандани /alta seguridad/. В петнадесетина изолирани един от друг модули излежават различни присъди около 1100 затворника. Малка част от тях за съжаление са и наши сънародници.

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (15 Votes)
На 19 юли митрополитът на БПЦ за Средна и Западна Европа Симеон участва в среща срещу бедността и социалната изолация, организирана в Брюксел  от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Това е шестата от серията годишни срещи, които Барозу организира от 2005 г. насам. През 2010 г., която е посветена на борбата с бедността и социалното изключване, европейските институции са ангажирали и религиозни водачи и общности, за да могат да вземат по-ефективни мерки за интеграция в обществото на най-уязвимите му членове.  

Сред участниците в срещата бяха архиепископът на Гърция Йероним, митрополитът на Цариградска патриаршия за Франция Емануил, президент на КЕЦ, Западноевропейският митрополит Йосиф (със седалище в Париж, Румънска православна църква), представител на РумПЦ към европейските институции, и др.

В много европейски страни религиозните общности участват активно в дейности по преодоляване на бедността и социалната изолация, осигурявайки различни услуги в помощ на засегнатите. Целта на срещата в Брюксел беше да бъдат предложени по-ефективни мерки за намаляване на бедността в рамките на Европа чрез диалог между европейските институции и религиозните водачи.