Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)
В аулата на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” на 28 юни 2010 г. се проведе публична защита на докторската дисертация на асистента по Патрология в същия факултет Светослав Риболов на тема: „Сотириологични предпоставки на христологичните възгледи на Теодор Мопсуестийски”. Макар и възпитаник на БФ на СУ, Светослав Риболов проведе своята докторантура в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий”, където междувременно се беше прехвърлил на основна работа покойният вече изтъкнат роден специалист по Догматическо богословие проф. д-р Тотю Коев (+2006 г.). След неговата кончина научното ръководство на докторант Риболов беше поето от доцент д-р Иван Петев от БФ на СУ.

На заседанието на Специализирания научен съвет по богословие (теология) бяха прочетени двете рецензии – на проф. д. ф. Н. Георги Теологов Каприев (от Философския факултет на СУ) и на доц. д-р Александър Стоянов Омарчевски (от Богословския факултет). Прецизни и критични, двамата рецензенти добре обрисуваха научния труд на младия колега, като изтъкнаха положителните му страни, отбелязаха и въпросите, които според тях се нуждаят от допълнително осветление или различен поглед. Но и двамата накрая убедено препоръчаха да бъде дадена на дисертанта образователната и научна степен „доктор по богословие”. Същите препоръки направиха и изказалите се професори от СУ и ВТУ, включително и деканът на ПБФ доц. д-р Димитър п. Маринов Киров, които дадоха своите преценки, поставиха въпроси и направиха някои препоръки. Накрая дисертантът задоволително отговори на всички бележки и въпроси.

Така естествено дойде и отличният резултат при гласуването: от присъствали 13 члена на СНС 13 гласуваха „за”, нямаше бели, нито отрицателни гласове.

Според практиката на Висшата атестационна комисия при Министерския съвет (която продължава своята дейност само до края на тази година поради наскоро приетия нов закон в тази област) процедурата по удостояването на Светослав Риболов трябва да бъде прегледана от Научната комисия прик ВАК по обществените науки и тогава ще се издаде диплом за „доктор по богословие”.

Нека е честита бляскавата защита на колегата Риболов, нека е честит и на българското богословие новият гласуван доктор!5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Храм „Успение Богородично”  в гр. Габрово е един от шедьоврите на Уста Генчо Кънев и на Възрожденската архитектура и дърворезба. Иконостасът е цялостно произведение - един от най-добрите представители на изкуството след Освобождението на България. През 1976 г. е обявен за паметник на приложното изкуство от национално значение.

През 2010 г. красивият габровски храм „Успение  Богородично” навършава 145 г. от построяването си. Времето е наложило своя отпечатък върху градежа на храма. Той се нуждае от спешна реставрация и подмяна на плочите на покривната конструкция.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)
На 27 юни, неделя, в столичния  храм „Покров Богородичен" след светата Литургия бе открита годишната изложба на курсовете за деца и възрасти по иконопис и по дърворезба. Отец Живко Лозанов отправи благодарствена молитва от името на всички курсисти и преподаватели.

Много гости бяха дошли да видят постиженията на иконографите и резбарите. В изложбата са включени икони и дърворезби, изработени през тази учебна година. Сюжетите на иконите са различни, според предпочитанията на курсистите - "Иисус Христос Пантократор" , "Пресвета Богородица Одигитрия", "Свети Димитър", "Свети Мина", "Свети Георги",  "Преображение Христово", "Архангел Михаил", "Свети Симеон Самоковски", "Свети Климент Охридски", "Св. Иван Рилски" и др. На изложбата са показани и икони с дърворезба, изработени от курсисти, които посещават и двата курса - по дърворезба и по иконопис.

4.8965517241379 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (29 Votes)
В чест на големия празник на Христовата църква - деня на светите първовърховни апостоли Петър и Павел - редакцията на Двери.бг предлага на своите читатели български превод на акатист в чест на дивната двойка Христови апостоли (тук). Преводът е извършен от Георги Пърликов, преподавател в Езикова гимназия "Екзарх Йосиф І" в Ловеч, и редактиран от проф. Иван Желев Димитров от Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Инициативата за това начинание е на архим. Викентий (Митев). Преводът се предлага на всички, които желаят да отдадат почит на светите апостоли - било в частна молитва насаме, било заедно с други християни, било в храма под ръководството на свещенослужител.

Свети първовърховни апостоли Петре и Павле, молете Бога за нас!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
В обновяващия се храм "Св. Петър и Павел" в едноименния парк на софийския квартал Коньовица тази вечер беше отслужена празнична вечеря от протосингела на Софийска епархия архимандрит Григорий, изпратен от Н. Св. Българския патриарх и Софийски митрополит Максим да оглави службите в празнуващия храм тази вечер и утре сутринта. Заедно с протосингела служиха свещениците от храма начело с протойерей Кирил Дидов и гости-свещеници от софийски храмове. Голяма група певци изпълниха песнопенията от вечернята и усладиха молитвените преживявания на множеството вярващи, изпълнили след края на работния ден немалкия храм. Към края на богослужението свещенослужителите изпълниха и чина петохлебие над десетките приношения на християните.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
Празникът на светите първовърховни апостоли Петър и Павел (Петровден), с който завършват и дългите тази година Петрови пости, ще събере вярващите в храмовете по села и градове. В София Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим ще отслужи св. литургия в митрополитската катедрала "Св. Неделя". В празнуващия храм „Св. ап. Петър и Павел” в кв. "Възраждане" богослужението ще оглави неговият протосингел архим. Григорий. В манастира "Св. Петър и Павел" под софийското село Долни Лозен (всъщност под магистрала "Тракия") ще има тази вечер архиерейска вечерня, която ще отслужи Знеполския епископ Йоан, софийски викарий.

В силистренския храм "Св. Петър и Павел" новият митрополит Амвросий (от януари т. г.) е поканил близкосъседните митрополити Кирил Варненски и Великопреславски и Неофит Русенски, както и други митрополити и епископи, за да отпразнува тържествено първия храмов празник като митрополит и по повод 150-годишнината на храма.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
stefan.jpg
Църковното настоятелство на храм „Св. архидякон Стефан”, гр. София, местност „Южен парк”, обявява открита процедура за подбор на изпълнител за извършването на строителство (груб строеж) на основното тяло на храма – от кота - 3.80 м. до кота било 25.00 м. 
 
Допълнителна информация може да бъде получена от г-н Иван Куков, тел.: 0894715500.

Документи за участие в процедурата могат да бъдат закупени от протоиерей Йоан Куков на адрес: Храм „Св. Вмчк. Георги Победоносец” – Ротонда, в двора на Президентството, гр. София, 1000.

Офертите ще се приемат на адрес: Храм „Св. Вмчк. Георги Победоносец” – Ротонда, двора на Президентството, гр. София, 1000, всеки ден от 8 до 17.00 ч.

Срок за подаване на финансовите оферти – 31.07.2010 г. 

Строителството на този нов храм започна преди няколко години, но големите размери на строежа и стопанската криза забавиха твърде много изграждането на първия храм в София, посветен на св. архидякон и първомъченик Стефан. Засега е изградена внушитнелната по размери камбанария, в която има идея да се направи параклис и да започнат да се извършват някои богослужения. През последните месеци все пак са осигурени известни средства и църковното настоятелство начело с прот. Йоан Куков обявява конкурс за изпълнител.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (30 Votes)
На храмовия празник на най-голямата църква в Родопите „Св. Висарион” (26 юни) Смолян изпрати своя епископ със сълзи, здравец и новоотпечатан макет  на храма. Макетът е дело на софийските фирми „Камея Дизайн” и „Колхида” от серията „Български забележителности”. В него заедно със сглобяемия величествен храм е представена и вложка за живота на храма като Божи дом и дейността на епископа през двете години в Смолян като духовен водач на Родопите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Вече над 40 деца са се записали да посещават Българското неделно училище „Св. вмчк. Георги - Зограф” в Солун през учебната 2010-2011 г. Това е казал в интервю за Агенция „Фокус” г-н Александър Бинев, управител на имотите на Зографския манастир в Солун, който е и един от инициаторите за създаване на Българското неделно училище.

„Училището отвори врати на 15 септември 2008 г. То е плод на дългогодишните усилия на емигрантите от България в Солун, на хора, постоянно пребиваващи, на хора със смесени бракове. Години наред е търсена някаква форма – как да се създаде или някакво дружество, или училище. Имало е много опити – създава се, но след това се разпада. По инициатива на няколко човека, сред които Стефания Мердзимеки, Елза Цакири, Диляна Франгопулу (всички те са българки, женени за гърци- б. р.) и с подкрепата на манастира и донякъде на Генералното консулство” този път е постигнат траен успех, заявил Бинев. Той обяснил, че братството на манастира е поело инициативата и е отпуснало етаж от тяхната сграда на централната солунска улица „Иподромиу”– около 250 кв. м. „Започна се на доброволни начала като пробна инициатива – да се види, дали ще можем да съберем деца. Има много емигранти, но разстоянията са големи. В началото сякаш имаше едно недоверие към успеха на това начинание, тъй като са правени много опити за създаване на дружества”, посочил Бинев. Той отбелязал, че в началото в училището са се обучавали около двайсетина деца.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)
св. Наум ОхридскиАкатистът на св. Наум, Охридски Чудотворец, вече е преведен на български и може да бъде изтеглен от тук. Преводът е направен от архимандрит Викентий, предстоятел на ловешкия храм „Св. Неделя”, а редакцията е на проф. Иван Желев Димитров от Богословския факултет на СУ. Духовникът се е потрудил да преведе текста, за да могат думите на този вдъхновен акатист да достигнат до сърцата на съвременните богомолци. Той го предоставя безвъзмездно и на други свои събратя, за да ги улесни в служението им. Така в повече храмове народът ще може да слави св. Наум на родния си език, както светецът е учил, когато е проповядвал в западните български земи. Паметта на св. Наум Охридски се чества на 23 декември и на 20 юни. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
С изложба завършва и тази учебна година курсът по иконография към Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен”. Курсистите, работили под ръководството на художничката Младенка Ланджева, ще покажат иконите, които са зографисвали през втората част на учебната година. Първата изложба на курса беше на Цветница (тук).

Освен че ще покажат своите икони, учениците ще получат и свидетелствата си за завършен курс. Те се обучават не само в тънкостите на зографията, но и в основите на православната вяра. На закриването на учебната година ще присъстват и двете им учителки - Младенка Ланджева и Вера Жекова.

3.25 1 1 1 1 1 Rating 3.25 (12 Votes)
1_1.jpgДнес в Смолян се отбеляза празникът на св. Висарион, епископ Смолянски от времето на турското робство, пострадал мъченически на 29 юли 1670 г., преди 340 години. В новия храм в негова чест, построен изключително от дарители начело с основния, известния адвокат Тодор Батков, и осветен от покойния Пловдивски митрополит Арсений на 2 юли 2006 г., днес извърши св. литургия сегашният митрополит Николай заедно с Константийския епископ Антоний и игумена на така наречения манастир Кръстова гора, архимандрит Висарион.

Днешното богослужение е последно за еп. Антоний, който скоро ще замине на служение в Западно- и Средноевропейската епархия. Епископът беше поставен в Смолян като архиерейски наместник преди две години, за да се успокоят желанията на смолянчани да имат своя отделна епархия. Миналата година той беше назначен от Св. Синод за ректор на Пловдивската духовна семинария, но под натиска на местните управници се отказа и остана архиерейски наместник в родопския град, чиито жители се опитват да възродят православната вяра и традиции в гордата южнобългарска планина. Сега обаче назначението за европейската епархия беше по-съблазнително и младият и амбициозен епископ прие с готовност. За положителния му отговор явно допринесе и внезапният обрат на неговия патрон, митр. Николай, който в последния момент на скандала осъзна, че и той е водил неправилна политика в подкрепа на неканоничните и противоуставни действия на няколко владици.

4.5945945945946 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (37 Votes)

amv2.jpgПредстоятелят на два московски храма  игумен Сергий (Рыбко) подари на вокалиста на "Deep Purple" Ян Гилън Владимирската икона на Божията майка.

Срещата на известния православен проповедник и легендарния музикант е станала на фестивала "Рок над Волга", който се проведе в град Самара в Деня на Русия (12 юни). На него са се събрали почти 200 хиляди зрители, съобщи "Интерфакс-Религия" позоваваки се на координатора на Съюза на православните братства на РПЦ Юрий Агещев.

По време на фестивала отец Сергий се обърнал към многохилядната аудитория с проповед, в която разказа за това как неговото поколение чрез рока, като противодействие на комунизма и неговата идеология, е достигнало до вярата в Христа.  "Тук, на този фестивал, е бъдещето на Русия, нашето поколение предава на вашето любовта към рока, но и нещо още по-важно – православната вяра.  Защото винаги руската култура се е захранвала от православната вяра. Русия не може без православието. Ние сме руснаци и с нас е Бог", каза о. Сергий.

Думите му предизвикаха аплодименти и бурни възгласи от зрителите.

Неведнъж о. Рибко е признавал, че точно рок-музиката го е довела до Иисус Христос. Той често произнася проповеди на концерти и  с искреността си достига до сърцата на рокаджиите.

На снимката: Ян Гилън (по средата), игумен Сергий(Рыбко) и Юрий Агещев (СПБ РПЦ)

Вижте също:4.1428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.14 (14 Votes)
ИнокентийДържавата ще поеме отговорностите си по делото "Свети Синод на Българската православна църква (митрополит Инокентий) срещу България". Това каза министърът без портфейл Божидар Димитров на парламентарния контрол, предаде репортер на Агенция „Фокус”. От трибуната в Народното събрание съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов припомни, че по случая Европейският съд за правата на човека е установил, че е налице нарушение на правото на свободно вероизповедание. Костов попита какви действия е предприело правителството по решението на Европейския съд. Съгласно решението на Европейския съд българското правителство е приканено в определени срокове да постигне споразумение с жалбоподателите.

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)
В близките няколко години е възможно да се проведе Всеправославен събор с участието на всички поместни Православни църкви.

„Константинополският патриарх Вартоломей, първият сред равни в семейството на православните народи, има желанието да проведе този събор в най-скоро време. При  последното си посещение в Москва той заяви, че би желал да свика събора до една или две, максимум до три години”, каза председателят на Отдела за външноцърковни отношения към Московската патриаршия Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев) в четвъртък по време на среща с жерналисти във Варшава.

В края на май, по време на посещението си в Русия,  патриарх Вартоломей заяви, че е взето решение да бъде ускорен процесът по подготовка и свикване на Всеправославния събор, отбелязвайки, че приетите на това историческо събитие решения „ще имат огромно значение за целия православен свят”.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]