Мобилно меню

2.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 2.29 (7 Votes)
1_18.jpgБожидар Димитров и кметът на Созопол Панайот Рейзи предадоха днес на енорийския свещеник отец Иван мощехранителница, която е подарък от министър–председателя Бойко Борисов. „Реликварият е изработен от пловдивския майстор Ганчо Ганев от сребро и злато и е покрит със сцени от житието на свети Йоан Предтеча, чиито мощи ще съхранява”, това каза Божидар Димитров. „На реликвария има надпис „Дар от Бойко Борисов, министър–председател на Република България, август 2010 г.”. Уникалното творение е изработено от един килограм сребро, което е от най-чиста проба - 1000. Размерите на сребърния обков в завършен вид са 13,6 см височина, 20 см дължина и 10 см ширина. Мощите на св. Йоан Кръстител ще бъдат поставени в дървена рамка, която от своя страна ще бъде обшита в червено кадифе. Обковът изобразява две библейски сцена - кръщението на Иисус във водите на р. Йордан и Кръстителя с Младенеца. От дясната страна на Божия син седят три ангела, един от които гледа нагоре към Светия Дух. Отляво е св. Йоан Кръстител с простряна над Христовата глава ръка. "Всички рамки, както и нимбовете (ореолите) на Иисус и Йоан Кръстител ще бъдат позлатени.

"Вече в България почти никой не прави такива ръчни изработки. Върху 2 мм има глава, в която може да бъде различен характер и образ. И всичко това е постигнато с душата на човек, чукчето и длетото", отбеляза авторът на ювелирното произведение. "У нас има подобни гръцки икони, но всички до една са щамповани с индустриален обков. А нашата работа затова е безценна," разказа Ганчо Ганев.
 1_17.jpg
В стария реликварий, в който бяха изложени мощите на светията, ще бъдат поставени двете други реликви, с които се сдоби в последната година созополският храм – мощи на Св. Андрей Първозвани и късче от Светия кръст, подарен от Бойко Борисов. Те също ще бъдат изложени за поклонение”, каза още Божидар Димитров.
 
В шеговит стил той каза, че мощите на св. Йоан вече са извършили своето първо чудо, като са склонили министъра на финансите да отпусне средства за разкопките на остров Св. Иван, където проучванията продължават, въпреки че е известно, че в кризата в момента се реже от всякъде.

На въпрос необходимо ли е било държавата от отпусне средства за тези разкопки, тъй като на този етап проучванията се финансират от норвежкото правителство, министър Божидар Димитров каза, че действително са били необходими средства, защото освен манастирския комплекс на острова има поне още 12 обекта, които също трябва да бъдат проучени – от ранната античност до 19 век.

4.84 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (25 Votes)
1_16.jpgНов монах живее от седмица в килиите на Басарбовския скален манастир, съобщи игуменът на светата обител архимандрит Емилиян. Монах Атанасий пристигнал предната седмица от Поморийския манастир и вече се е настанил в построената съвсем наскоро битова сграда в двора на "Свети Димитър Басарбовски". Заедно с него там живее още един монах - Антоний. От години в Басарбовския скален манастир не е имало монаси, а светата обител се обгрижва от архимандрит Емилиян, припомня вестник "Бряг". В момента се изгражда втора битова сграда и на църквата "Свето Преображение Господне". Те ще бъдат завършени вероятно през следващата година със средства, спечелени по трансграничен проект с гюргевската епископия. Сумата, която ще бъде поделена между тях, е 1.5 милиона евро.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
1_15.jpgВ грузинския град Цагери грузински археолози предполагат, че са открили мощите на св. Максим Изповедник, съобщава агенция Пирвели. Цагери е разположен в северна Грузия, на притока на р. Риони. През Средновековието е бил център на епископска катедра, а днес там е резиденцията на Цагерския епископ.

По време на ремонтни работи на манастира, носещ името на св. Максим Изповедник, под олтара е бил намерен череп с изобразен на него кръст. Предположението, че това са мощите на св. Максим Изповедник, се дължи на някои исторически източници, според които св. Максим е бил погребан именно в този манастир.

Окончателното становище, дали наистина става дума за останките на св. Максим Изповедник, ще принадлежи на специалистите от Тбилиския държавен университет и Сухумския университет. Работата по реставрацията на манастира продължава.

Св. Максим Изповедник (роден през 580 г. в Константинопол, починал на 13 август 662 г. в Колхида) е християнски монах, богослов и философ. Обосновал христологичното учение за двете воли на Христос. Един от водещите опоненти на византийските императори, които се опитвали да обединят Вселенската църква около учението за монотелитството (една воля в Христос). Почитан като светец от Православната и Римокатолическата църква, като паметта му се чества на 21 януари и на 13 август (в гръцките източници това е денят на пренасянето на неговите мощи в Константинопол).

3.7 1 1 1 1 1 Rating 3.70 (10 Votes)
1_14.jpgВасилий Бойко-Великий - шефът на голямата руска компания "Русское молоко", заяви, че ще уволнява служителки, които са направили или подпомогнали извършването на аборт, или отказват да се венчаят по правилата на Руската православна църква.

"Имаме около 6000 служители, повечето от тях са православни, и очаквам от тях да бъдат верни и да се покаят", обясни той пред Ройтерс.

Критици на решението му изтъкват, че така се нарушава конституцията на страната и трудовото законодателство. Неодобрение изказа и Руската православна църква - говорителят й Владимир Вигилянски коментира, че тези правила ще представят в лоша светлина Църквата и религията. Въпреки това ще се засилят притесненията на либералите и последователите на малцинствените изповедания в Русия от растящото влияние на Църквата, допълва Ройтерс.

4.6470588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (34 Votes)
1_12.jpgС уникално постановление по жалба на хомосексуални излезе прокурорът от Пазарджик Стефан Янев - обвинителят разсъждава за сексуалната ориентация и заключава, че наблюдаването на прояви на сексуалност, към която според него спадат и състояния като зоофилия, некрофилия и геронтофилия, води до отклонение от собствената ориентация.

Обвинителят е бил сезиран от двама гей активисти - Добромир Добрев и Радослав Стоянов, заради Наредбата за обществения ред и сигурност в община Пазарджик, която през есента забрани "публичното демонстриране и изразяване на сексуална и друга ориентация на обществени места".

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)
1_11.jpgЧетири различни нотариални акта има за сградата на ул. „Н. Пиколо” във Велико Търново

Четири различни нотариални акта има за хана на абаджийския еснаф във Велико Търново. Местната кооперация „Сградострой” и Преображенският манастир са в оспорвана съдебна битка за правата върху сградата, която се намира на ул. „Никола Пиколо” 11 във Велико Търново. И двете страни твърдят, че сградата с площ от над 600 кв. метра и къща върху нея са техни, а „противникът” няма никакви права. Именно назрелият скандал покрай делата пречи на реализирането на проекта за строителство. Заповедта на кмета Румен Рашев за изменение на подробния устройствен план по настояване на манастира е спряна.

Имотът е изключително атрактивен заради разположението си в старата част и отличния изглед. За него се натискат една камара предприемачи, като най-настоятелен е бизнесменът Георги Вълев, потвърди за „Борба” игуменът на Преображенската света обител архимандрит Георги Калбанов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
1Йордания възобнови износа на светена вода от мястото, където се смята, че е бил покръстен Иисус Христос, за първи път след стогодишно прекъсване, съобщиха местни служители.

Износът на светена вода от река Йордан бе спрян с разгрома на османските турци, които контролираха Йордания и други близкоизточни страни преди избухването на Първата световна война. През по-голямата част на миналия век районът по източния бряг на реката бе военна зона. Йордански фирми бяха сертифицирани за бутилиране и опаковане на свещената вода от мястото на покръстването, обяснява Диа Мадани, председател на Съвета на мястото на покръстването. По думите му първоначално бизнесът бил ограничен до местните пазари по икономически причини, но сега се насочва към световния пазар чрез съдружества с международни компании.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
1Koreitsi_u_pamjatnika_Kimu.jpgВластите в Северна Корея са  разкрили нелегална християнска община, която се е събирала за молитва в частен дом в Кювал-донг, в провинцията Пьонган. Арестувани са всичките 23 члена на общината, участващи в тайното богослужение.

Тримата лидери на християнската община са осъдени на смърт и  присъдата веднага е била приведена в действие, предаде AsiaNews. Останалите християни са изпратени в затвора.

4.9220779220779 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (77 Votes)
На въпроса „Как ти е името, брате?” снощи новият монах на обителта край южната ни граница смирено отговаряше „Теофил”. Това осветено от изповедника св. Теофил Тиваидски име получи при пострижението си на вечернята в историческия манастир послушникът брат Йоан (Ивалин преди кръщението си). Завършилият английска филология и японистика послушник от новозагорския край събра на духовно тържество игумена на Зографския манастир в Света Гора – Атон архимандрит Амвросий, отците Теоклит от обителта „Св. Арсений” в с. Ватопеди и Исайя от обителта в Каликратия, и двете в Халкидическия полуостров, Гърция. Заедно с о. Теоклит бяха дошли и двама братя на неговата обител – германец и италианец, приели православната вяра и станали монаси. Така монашеското пострижение вчера стана един малък събор на православното монашество.

Пострижението извърши Неврокопският митрополит Натанаил, а под мантия го водеха архим. Амвросий от Зограф и архим. Епифаний от Хаджидимовския манастир.

Името Теофил, дадено от извършилия пострижението архиерей, свързва новия монах със Зографския манастир и неговите 26 изповедници на вярата, защото и св. Теофил Изповедник, и зографските мъченици се честват на 10 октомври.

Нека се помолим Бог по молитвите на св. Теофил да дава на новия монах сили в нелекия монашески подвиг за негово спасение и за назидание на всички около него.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
1_10.jpgНеотдавна  известният руски окултист Кашпировски гастролира със своите сеанси за "масово изцеление" в няколко курортни градчета на Кримския полуостров. Както съобщава обаче пресслужбата на Симферополската  и Кримската епархия, в древнохристиянския град Теодосия се е случило нещо непредвидено. Три часа преди поредния окултистки сеанс представители на православните енории и на обществени организации от града са поставили стачни постове против мероприятието на екстрасенса.

Местните вярващи са блокирали всички входове към залата. Проповедта на предстоятеля на храма протоиерей Алексей Симански, както и масовото раздаване на листовки от участниците в протеста са оказали благотворно влияние върху жителите и гостите на града, които били дошли да получат изцеление от екстрасенса. Мнозина от тях са се отказали от своите намерения, а самият Кашпировски не е бил допуснат до входа на залата. Командоси от Специалното подразделение на полицията – Тигри са поели неговата охрана и са провели десетминутни безрезултатни преговори с координатора на православния протест. В края на разговора обиденият баяч е демонстрирал отрицателното си отношение към Църквата с думите: „Бог е създал света, а религията го е разрушила”.   Със съдействието на охраната засегнатият  Кашпировски е бил прехвърлен в друга зала, където пред полупразни трибуни е показал няколко от т. нар. умения да изцелява, след което набързо заминал за други градове да лови заблудени души. Малкото присъствали на сеанса не са свидетелствали за положително въздействие върху тях. Трима души са потърсили медицинска помощ. След продължителен период на неизвестност Кашпировски се върна от САЩ в родината си през 2009 г., за да се опита да възобнови кариерата си. В редица градове като например Кисловодск и Пятигорск под влияние на опозицията, организирана около местните свещеници, сеансите на масова хипноза бяха отменени.
 
Информация на тв предаването "Мироглед" по телевизия "Око"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
1753695.jpgРуският патриарх Кирил отправи обръщение към вярващите хора в Русия с призив да обединят личните си и общоцърковни молитви за изпращане на дъжд и спиране на пожарите около руската столица, които отнеха досега живота на няколкодесетки души. В патриаршеското послание се казва: "Беда постигна нашия народ. В резултат на страшна суша и масови пожари загинаха хора, стотици останаха без дом, а хиляди без средства за препитание. Много от пострадалите са възрастни хора, които се хранеха от земята на своите скромни домакинства. Но също и много деца, тъй като изгарят цели села. 

Аз призовавам всички верни чеда на Руската православна църква да се обединят в молитва за изпращането на дъжд на нашата загиваща от зноя земя. Нека предстоятелите на православните храмове събират енориашите на молебени, към големите ектении при извършването на Литургията трябва да се включат особени прошения от чинопоследованието на молебена за дъжд. С особено усърдие тези молитви трябва да се четат на 2 август, към пророк Илия, когото руските хора молят традиционно при подобни бедствия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
P1050578.JPGВ деня на Преображение Господне в смолянския квартал Устово за пета поредна година инициативен комитет с председател Дора Михалевска организира възпоменателно събиране по повод 5-годишнината от страшното наводнение в Устово.  Отслужен бе водосвет от отец Михаил Михайлов от църквата „Св. Богородица” и отец Васил Маджаров от църквата „Свети Никола” в Устово,  след което бе раздаден постен курбан.

На молебена бяха дошли депутатката д-р Даниела Дариткова, кметът на Смолян Дора Янкова, секретарят на общината Петър Харадинов, близо двеста миряни от двете енории и хора от съседните квартали. Никой не иска да се повтаря ужасът от 6 август 2005 г., когато вечерта срещу Преображение Господне остана паметна. След няколко часа пороен дъжд – 218 литра на квадратен метър, квартал Устово бe залят от придошлите води на реките Бяла и Черна. Буйните води на река  Бяла влачеха дървен материал и  останки от съборени стопански постройки, поразени домашни животни и покъщнина, събориха подпорни стени и пътни връзки.  Заляха  къщите до реката и унищожиха реколтата в градините. В района на автогарата изплашените хора виждаха как спрели коли плуват във вода. Точно на това място всяка година се прави молебен.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)
MAS.jpgСайтът "Архив на Митрополит Антоний Сурожки" (http://www.masarchive.org) бе открит неотдавна и съдържа основната част от архива на Сурожкия митрополит Антоний Блум (1914 - 4 август 2003 г.), основател на Руската православна епархия във Великобритания. Той е известен като един от най-великите проповедници на нашето време. 

Страниците на уебсайта представят богатото му духовно наследство и са предназначени да бъдат място за среща с него – чрез видео и аудио записи, снимки и текстове, които са запечатали и носят неговия жив образ, глас и думи. В сайта ще намерите проповеди, беседи, книги и интервюта основно на английски и руски език, но има публикувани и текстове на митрополит Антоний Сурожки на  български език (в превод на П. Спирова), фински, гръцки, шведски, немски и френски. Аудиоархивът на сайта е пълен, тъй като редакцията разполага със записите на проповедите му от 1992 г., които владиката сам е събирал. "След смъртта му бяха открити два куфара с аудиокасети. Тяхното съдържание ще бъде поместено на сайта", заявяват от редакционния екип. Екипът си поставя за цел да събере и възможно най-голямо количество писма на митрополита, които той е писал до чедата си по целия свят. Според неговото лично свидетелство имало е дни, когато изповядвал по осем часа, а още осем часа е отговарял на писма. 

По информация на Седмица.ру


4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
1_9.jpg"Днешното решение на представителите на КФОР да поверят охраната на манастирите на Сръбската православна църква в Косово на косовската полиция ще доведе до влошаване на сигурността на сръбските манастири и монаси", заяви игуменът на манастира в Дечани еп. Теодосий. Той подчерта също така, че въпросното решение е взето без обсъждане с архиереите на Сръбската църква и че "Църквата и сърбите, които живеят в Косово, нямат доверие на силите на косовската полиция заради пристрастното им отношение към разрушаването на сръбските храмове и особено към вълната от насилие от страна на албанците в Косово срещу живеещите там сърби през март 2004 г."

"Това решение на НАТО има политически мотив, а именно да се изпрати от Косово сигнал за някакво уж подобряване на състоянието на сигурността в тази епархия, както и да прикрие истината за нарушаването на човешките и религиозни права на сърбите. То ще обезкуражи завръщането на прогонените сърби по родните им места в Косово и подпомогне процеса за етническо прочистване на областта, който тече през последните 12 години", подчерта също така еп. Теодосий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
1_7.jpgИзраелските власти заплашват да спрат водоснабдяването за централния християнски храм в Йерусалим, посветен на Христовото възкресение. Те настояват църквата не само да започне да плаща за водата, която получава, но и да изплати със задна дата стойността на получената вода. В продължение на почти един век всички властите на Йерусалим предоставяха безплатно вода за нуждите на храма и поклонниците му в знак на уважение, независимо от религиозната им принадлежност. Така постъпва британското управление по Светите земи от 1917 до 1948 г., в Йордания от 1948 до 1967 г. и досега и израелците. Сега управляващите настояват да бъде заплатена водата от 1967 г. доднес. Храмът на Христовото Възкресение се управлява по сложно международно съглашение, наречено status quo. От Йерусалимската патриаршия коментират, че заплахите на градската управа са правно неиздържани, тъй като подаването на вода досега се е извършвало със съгласието на кметството. Решението засяга не само православните поклонници, но и католиците, арменците и т. н.