Мобилно меню

3.5714285714286 1 1 1 1 1 Rating 3.57 (7 Votes)
1_30.jpgНетленните мощи на починалия през 1940 г. архимандрит Йоаникий, за когото се очаква да бъде канонизиран за светец на Македонската православна църква, мистериозно са изчезнали от гроба му край църквата "Свети Илия" в скопското село Ракотинци.

Това съобщава днешната преса в Македония с предположението, че мощите най-вероятно са били откраднати. В гроба е само свещеническата мантия на архимандрита, съобщава в. "Вечер". Според вестник "Нова Македония" обаче Македонската православна църква тайно е взела мощите на архимандрит Йоаникий от с. Ракотинци. Владика Тимотей (Дебърско-Кичевски митрополит със седалище в Охрид - б. р.) от МПЦ е заявил, че мощите са били прехвърлени на сигурно място. "За да не стане така, че някой да ги открадне и след това да ги продаде скъпо, ние се погрижихме за тях. Когато дойде време, ще разберете", заявил владика Тимотей.

Канонизацията на архим. Йоаникий е заради неговия добродетелен живот, както и заради феномена, че тялото му остана неразпаднало се повече от шест десетилетия след смъртта му, припомня "Утрински весник".

3.75 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (16 Votes)
1_28.jpgБившият старостилен свещеник Валентин Тодоров, който в началото на тази година подаде покайно писмо до Св. Синод на Българската православна църква за присъединяване към каноничната Църква заедно с негови енориаши от старостилния храм "Успение Богородично" в София, отново се върна при т. нар. Триадицки епископ Фотий (Росен Сиромахов) от княжевската разколническа общност. На 1 август т. г. Фотий официално обяви, че бившият свещеник е "принесъл искрено, топло покаяние", приел е наложеното му църковно наказание и остава при старостилците като редови мирянин. Желанието на б. свещеник Валентин да се върне в каноничната Църква е определено от разколническия епископ като духовна смърт чрез думите "Да се зарадваме за нашия брат, който мъртъв беше и оживя, загубен беше и се намери" (притча за блудния син, Лк 15:24).

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)
1_27.jpgПоръчан и изработен през 2007 г. десетметров кръст от неръждаема стомана търси своето ново място, съобщиха за "Двери" неговите автори, членове на СБХ. Ето накратко историята на кръста: "Изработили сме и монтирали много метални пластики, пана, надписи за доста места в страната, а този кръст не ни е първият. Всичко започна през май 2007 г., когато при нас дойде поръчителят. Беше много трудно, защото той нямаше никаква идея за вида, материала и размера на кръста. Въпреки това творческият процес стартира успешно, като изборът ни беше детелинов кръст. Последва уточняване на размера (10 метра), след това беше избран материалът неръждаема стомана и изработен макет в мащаб 1:10 (двете малки снимки отстрани). Следващата стъпка беше конструиране, което не се оказа никак лесно - конструкцията трябваше да бъде на отделни елементи, за да може кръстът да бъде транспортиран по-лесно до мястото за монтаж. В началото на месец октомври 2007 г. всичко беше готово, защото в края на месеца трябваше да бъде тържественото откриване в присъствието на официални лица. Всички се възхищаваха на кръста и от толкова хвалби ни ставаше неудобно, но всичко спря дотук по неизвестни за нас причини. Въпреки целия ентусиазъм до монтаж не се стигна и така вече три години. Имаме желание да довършим започнатото. В България има може би десетки места, където кръстът може да бъде поставен".

За контакти: Асеновград, ул. „Ореховска” № 15
e-mail: ggbg_n@abv.bg

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (65 Votes)
1_Patriarh_Kiril.jpg
На 22 август, на празника Събор на Соловецките светци, Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи Божествена литургия в Спасо-Преображенския събор на Соловецкия ставропигиален мъжки манастир.

След богослужението той се обърна с реч към съпровождалите го архиереи и свещенослужители и към братята и гостите на манастира.

Патриархът изрази радостта си от това, че в хода на първосветителското му посещение са се състояли две хиротонии, като на най-високата степен на църковното служение са били въздигнати пастири, които не са преследвали почести, но са отдали целия си живот на „смирено, не твърде забележимо, но искрено служение на Бога”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
1_26.jpgПо повод деня на Отсичане главата на Господния Предтеча Йоан, 29 август, Неврокопският митрополит Натанаил ще отнесе за поклонение чудотворната икона на св. Георги от Хаджидимовския манастир в Кипър. Посещението е по покана на хорепископа на Аматунда Николай и по повод храмовия празник на църквата "Св. Йоан Предтеча" в Ерими. Тържествата ще продължат от 25 до 30 август, като празничната литургия на 29 август ще бъде водена от Неврокопския митрополит Натанаил. Църквата в Ерими ще бъде отворена целодневно през тези пет дни, за да могат всички желаещи да се поклонят на чудотворната икона. Иконата на св. Георги в Хаджидимово е известна в Гърция и привлича стотици поклонници от южната ни съседка на 6 май, когато Българската църква отбелязва празника на светеца. В нощта срещу празника болни и нуждаещи се пренощуват в обителта, като мнозина получават помощ от Бога по застъпничеството на св. Георги.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (22 Votes)
1_25.jpgВчера в Ню Йорк, САЩ, след тежко боледуване е починал ставрофорният иконом Благой п. Василев Топузлиев, свещеник в българската православна църковна община в американския мегаполис, служащ в митрополитската катедрала "Св. Кирил и Методий" в Манхатън. От няколко месеца поради влошено здраве той не можеше да служи и Двери.бг съобщи за нуждата от свещенослужител там.

О. Благой е роден на 12 юни 1946 г. в с. Гледка, сега квартал на гр. Кърджали, където неговият баща, о. Василий Топузлиев, служи в продължение на десетилетия. Негови братя са Видински митрополит Дометиан и ставроф. ик. Милко Топузлиев, служащ в гр. Банкя (пет години той обслужва и българската църковна община в Цариград/Истанбул), а племенникът му, прот. Василий п. Милков Топузлиев, е председател на храм "Св. Кирик и Юлита" в Банкя.

Най-малкият от четиримата синове на приснопаметния о. Василий не е учил в духовната семинария, но въпреки това беше пратен в трудовите войски като "по презумпция неблагонадежден" за властта. Завърши Духовната академия "Св. Климент Охридски" и още като студент през 1969 г. стана свещеник в гр. Кърджали. Млад и начетен клирик, той привличаше млади хора към вярата в Иисус Христос. Това не можеше да му прости тогавашната атеистична власт, която се боеше от млади и интелигентни духовници. На 17 април 1971 г. о. Благой беше арестуван и по скалъпен процес  беше осъден на 5 г. затвор (при строг режим), след това му "дадоха" още 1 г. с вътрешна присъда и така 6 години енорията му остана без пастир, а семейството му - без обичния съпруг и баща. Около политическите промени в края на 80-те г. той замина със семейството си на Запад, като накрая се установи в нашата епархия в САЩ.

Ерудиран духовник и добър свещенослужител пред Божия олтар, о. Благой остави прекрасни впечатления сред своите пасоми. И те няма да го забравят в молитвите си сега, когато той ще застане пред престола на Всевишния, Комуто не изневери в нелекия си житейски път.

Нека и всички ние кажем за него: Бог да го прости и да го всели в жилищата на праведните!

Щом станат известни повече подробности за опелото и погребението му, ще ги съобщим.

Още за отец Благой Топузлиев - интервю, спомени и др. тук
и интервюто му за Двери БГ тук
{moscomment}

3.5777777777778 1 1 1 1 1 Rating 3.58 (45 Votes)
Тодор ПоповНа заседание на Епархийския съвет на Пловдивска митрополия на 18 август е взето решение кметът на град Пазарджик Тодор Попов и прокурорът от Окръжна прокуратура на Пазарджик Стефан Янев да получат  най-високото отличие на Пловдивска епархия – орден „Свети апостол Ерм”. Предложението за наградата е направено от Пловдивския митрополит Николай. Г-н Т. Попов и г-н Янев ще бъдат отличени  „за тяхното достойно поведение при отстояването на християнските ценности, защитата на православната нравственост и морал, на светостта на брака, семейството и държавността”, съобщава сайтът на Пловдивска митрополия. Отличията ще бъдат връчени от Пловдивския митрополит Николай на 6 септември в катедралния храм „Успение Богородично” в Пазарджик на 6 септември.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (23 Votes)
Поклонници от цялата страна се стекоха в манастира на св. Йоан Рилски Чудотворец, за да отбележат деня на неговото успение на 18 август. Празничната вечерня предишния ден бе оглавена от Драговитийския епископ Даниил, викарий на Неврокопския митрополит. Духовници от цялата страна взеха участие в богослужението вечерта и в св. Литургия на празника.

4.96 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (25 Votes)
епископ АнтонийВ деня на славното Успение на Пресвета Богогродица Константийският епископ Антоний, викарий на Западно – и Средноевропейския митрополит Симеон, оглави светата Литургия по повод празника в катедралния храм „Св. Цар Борис – Михаил Покръстител” в квартал Ной-Кьолн, Берлин.

Митрополит Симеон молитвено присъства на богослужението, където по време на причастния канон се приобщи със Светите Тайни Христови. В св. Литургия взе участие свещеноиконом Емил Ангелов от Загреб.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
1_24.jpgИзлезе новият брой на списание „Амвон”, издание на храм „Свети Атанасий” в град Варна. В него читателите ще намерят интересни и разнообразни четива - авторски и преводни, засягащи разнообразни теми, като ''Учението на св. Григорий Палама за св. Богородица'' на доц. Стоян Чиликов, слова за достойнството на човека на покойния Доростолски митрополит Иларион, за религиозния живот в условията на криза, за асистираните репродуктивни технологии в светлината на християнската биоетика, за това дали Църквата се нуждае от промяна или предимно всеки трябва да промени себе си – размисли на отец Ясен Шинев, за християнската радост на отец Дончо Александров, за това дали е безобидно практикуването на йога на отец Анатоли Тодоров, за новата компютърна зависимост, разговор-интервю с актьора Мариус Донкин, и още много други. В рубриката ''Православна пролет'' е поместен разказ на монахиня Валентина Друмева. Всеки, който проявява интерес към списанието, може да го получи безплатно в храм ''Св. Атанасий'' или да го разгледа в електронен вид на страницата на храма.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
о. БогданНа 20 август (петък) се навършват 40 дни от смъртта на столичния свещеник Богдан Дидов от храм „Св. Димитър.  В софийския храм „Св. Седмочисленици от 13 ч. ще бъде извършена панихида за о. Богдан.

Свещеноиконом Б. Дидов почина на 12 юли т. г. на 71 г.  Той служи като енорийски свещеник последователно в столичните храмове „Св. Параскева”, „Св. Димитър”, „Св. София” и през последните години – отново в „Св. Димитър”.

Бог да го прости!5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1_22.jpgТрадиционна среща-събор се организира в кюстендилското село Кутугерци в понеделник. Жителите на селото почитат паметта на св. Йоаким Осоговски, живял като отшелник в една от пещерите, в близост до Крива река. В кюстендилското село е изградена черква с 114-годишна история, носеща името на един от най-верните последователи на св. Иван Рилски - свети Йоаким Осоговски. Едноименната църква е построена от майстор Стоимен от село Дождевица на мястото на стар манастир. Манастир, носещ името на светеца, е съществувал в Кутугерци до 1913 г., когато е бил разрушен. Една от следите, достигнали до нас от далечните векове, е Кутугерският манастир "Св. Йоаким Осоговски". Неговият побратим със същото име се намира в западните склонове на Осогово, над град Крива Паланка. От единия до другия е имало път, по който монасите са поддържали връзката помежду си и са обслужвали като едно братство духовната околия. И докато манастирът отвъд планината е оцелял и се е разраснал, този отсам е изчезнал и само чудо е посочило малката останала следа от него, открита сякаш случайно от младия богослов Росен Дончев, едва-едва забележима сред горската пустош.

4.9130434782609 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (23 Votes)
1_20.jpg
В археологическия комплекс Küçükyalı Arkeopark в Истанбул международна група археолози разкриха добре запазен византийски манастир от 9 век. Запазени са красиви мраморни подове, ценни мозайки, монети, предмети на изкуството. "Хората си мислеха, че тук има останки от древна джамия, но когато започнах работата си тук, видях, че това са напълно необосновани предположения", заяви за турския вестник Хюриет ръководителят на разкопките Александра Ричи. Таксидиоти от 19 век пишат в пътеписите си, че в тази област имало византийски манастир, разказва археоложката. "Богатият манастирски комплекс е бил построен между 867 и 877 г. и включва църква и гробница на патриарх Игнатий - личност, изиграла важна роля във византийската история, както е изобразено на мозайките във вътрешността на "Св. София", добавя Александра Ричи. "Нищо в разкопките не свидетелства за османския период, нито една част от съд дори. Голяма рядкост е днес да откриеш стенописи от този период на Константинопол".

Археологическите проучвания в района ще дадат информация и за климата в Константинопол през 9 век, но и по-рано. "Открихме много семена, но няма следа от маслини и лозя", уточнява италианската археоложка.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
1_19.jpgГръцкият министър-председател Георгиос Папандреу приветства днес отварянето за богослужение по случай Успение Богородично на православния исторически манастир Сумела край град Трабзон, определяйки го като признак за двустранно сближаване между Гърция и Турция. В манастира днес имаше служба за пръв път от 88 години. "Това е важно историческо събитие и свидетелства за дух на сътрудничество и мир между нашите съседни народи", изтъква Папандреу. Днешните гръцки медии започват информационните си бюлетини с литургията в Сумела, отслужена от Вселенския Цариградски патриарх Вартоломей в съслужение с гръцкия митрополит на Драма Павел и представител на Московската патриаршия епископ Тихон. Празничната литургия, предавана на живо по гръцките телевизии, бе отслужена в двора на манастира, тъй като самата църква е малка и побира не повече от 100 души. За историческата първа литургия след почти вековното прекъсване пристигнаха поклонници от цяла Гърция, Русия и от други православни страни. По пътя към манастира, възпяван в стотици гръцки песни, поклонниците бяха посрещани с традиционна музика, изпълнена на лира.
 
Манастирът е основан в края на IV и началото на V век от двама атински монаси Варнава и Софроний и е разположен в скалите край Трабзон. В него се е съхранявала чудотворната икона на св. Богородица, изписана от евангелист Лука. Бил е важно средище на византийското монашество, богато обдаряван от византийските императори. Превърнал се е в символ на понтийския елинизъм и затова е възпяван многократно в новата гръцка поезия. През месец май т.г. турското министерство на туризма и културата разреши в манастира да се служи веднъж годишно – на 15 август за Успение Богородично. Европейският съюз, към който Анкара иска да се присъедини, настоява Турция да отбележи напредък в зачитането на правата на религиозните малцинства.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
2.jpgТържествена всенощна служба ще бъде извършена в църквата „Успение Богородично” в метоха на Рилския манастир – „Пчелина”. Живка Мантаркова, директор на музея в Рилската света обител, съобщи, че точно в полунощ ще започне литургията, посветена на празника. „Това е една духовна среща на християните от Дупница, Сапарева баня, Рила, Кюстендил, околните села и всички гости, дошли в Рилския манастир”, допълни Мантаркова. В църквата, имаща храмов празник, ще се изпълни канонът на Света Богородица, пеят се песни, свързани с опелото на Божията майка. Метохът се намира на около 4 километра от манастира. Представителната му част се състои от неголяма жилищна сграда, разположена на югоизток от построената в близост в края на ХVІІІ в. църква „Успение Богородично”. Според преданията православният храм по всяка вероятност е издигнат със средствата, а може би и с труда на монаси пчелари в чифлика.