Мобилно меню

4.0769230769231 1 1 1 1 1 Rating 4.08 (26 Votes)
1_41.jpgВ интервю за Информационна агенция КРОСС Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, изказва мнението, че в училище трябва да се изучават православните ценности: "Трябва да се изучават тези ценности. Когато една нация изработва своя основен закон, конституцията, знаете какво гласи първи член, втори член и трети: че страната ни е православна и изповядва източното православие, и затова трябва да се учи. Смятам, че в детската градина трябва да е под формата на игри и да се учи до 7-8 клас. В горните класове учениците вече са формирали своя светоглед. В другите държави се също се учи до 8 клас. При нас ще стане с въвеждането на новия закон за училищното образование - да се учи до 7 клас включително". (КРОСС)

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
2_2.jpgПравославният младежки център "Ихтис" в Сливен издаде сборник с текстове на млади хора, посветени на добродетелта. Сред тях са цикъл разкази „От маска към личност" като заключителна проява на едноименния проект на Младежкия културно-просветен православен център. Изданието съдържа също така есета и стихове, единият от които е от незабравимата за сливенските младежи наскоро починала Петя Къдрева.

Обобщение на свършеното за по-малко от година направиха Мартин Ганев, Димитър Златев, отец Йоан и Таня Балабанова, според която книжката ще се ползва от учебни заведения. Ще я разпространят и Асоциацията на специалистите по комуникация в общините и Регионалната асоциация на общините.

1_40.jpg
Всички участници бяха удостоени с предметни награди и си спомниха за серията от треннинги по актьорско майсторство, беседи разговори, спорове, себеизразяване на сцената, персонифициране на добродетели, семинари, радиопредаването по Дарик, дебатът „Доброто не е ограничение", който отвори вратите на катедралния храм „Св. Димитър" за пръв път за подобна инициатива и един ценен спектакъл. Изрисуваната стена, която се появи след шествие и хепънинг в Градската градина ще остане да се ползва и за други младежки дейности. Днес в общинската зала май бе проведена и кръгла маса под надслов „Човек, съвремие, добродетели".

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
Днес след дълго боледуване се престави в Господа свещеноиконом Кирил Лозанов Станчов, предстоятел на столичния храм „Св. Дух” в кв. Надежда.

О. Кирил е дългогодишен свещенослужител на Софийска епархия. Ръкоположен е за свещеник през 1969 г.

През време на служението си е обгрижвал духовно пет села – Доброславци, Балша, Житен, Голяновци и родното му – Мрамор. От 20 години о. Кирил е предстоятел на храма „Св. Дух”.

Той е отгледал двама синове, които също са духовници на Софийска епархия – о. Живко Лозанов, енорийски свещеник в столичния храм „Покров Богородичен”, и о. Мариян Лозанов, енорийски свещеник в с. Мрамор.

Опелото на о. Кирил ще бъде извършено на 29 август (неделя) в храм „Всех Святих” в родното му село Мрамор.

Бог да го прости!

{moscomment}

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
1_39.jpgЗавършилите Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" (на гара Черепиш, Врачанско, недалеч от историческия Черепишки манастир) през 1964 г. провеждат утре, 28 август, своя среща в Германския манастир край София. Както и повечето семинарски випуски отпреди повече от 40 години, и този випуск реши да се среща всяка година, защото "отсъствията се увеличават" с всяка измината година - но вече не отсъствия в дневника на класа, а в числото на живите някогашни семинаристи. Випуск 1958-1964 г. за една година изгуби 2 свои членове, а от завършването му през 1964 г. около една трета от близо 40-те абсолвенти вече не са сред живите.

Програмата на срещата, както обикновено, включва св. литургия и след нея - панихида за покойните ректор, учители и съученици. Освен това ще се споделят спомени и информация за настоящето на някогашните семинаристи, сега свещеници и миряни на различни служения. Ще има и братска трапеза, и песни след нея, сред които и традиционната (за да не кажем историческата) песен:

"Днес когото Бог обича,
семинарист се той нарича
и му праща като дар..."

За съжаление почти не останаха живи учители на този випуск - само проф. Антоний Хубанчев, болният митр. Симеон Западноевропейски и още един с неизяснен клирически статут, именуващ се Ириней Джуров, са сред живите. Но затова пък всички с обич и признателност ще си спомнят за живи и мъртви, за да се огледат за сетен път в техния голям пример, който им е помогнал да станат достойни хора.

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)
1_38.jpgРумънската банка реши да не изтегля от обръщение юбилейната сребърна монета с изображение на румънския патриарх Мирон (Кристеа), която беше издадена заедно с още четири монети по повод 145-годишнината на Румънската патриаршия. Остър протест срещу пускането на монетата отправи ръководителят на Музея на холокоста във Вашингтон, който в писмото си пише, че бил "потресен", и настоява монетата да бъде изтеглена от обръщение, поради факта, че е смутила еврейската общност в Румъния. В крайна сметка банката реши да не се съобрази с това искане.

В качеството си на министър-председател патриарх Мирон (1938-1939) внася промени в закона за гражданството, като лишава от румънско гражданство 255 000 евреи (37% от еврейското население в страната). От банката заявиха, че монетата не носи расистки и антисемитски характер.

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (30 Votes)
Днес от 10 ч. във възрожденския пловдивски храм „Св. Неделя” беше извършено опелото на починалия миналия петък в Ню Йорк ставрофорен иконом Благой п. Василев Топузлиев. По волята на покойника опелото се извърши в църквата, където той за последно е служил до пролетта на 1989 г., когато беше екстрадиран от комунистическата власт заедно със семейството си като политически противник на тогавашния режим.

Както вече Двери.бг съобщи, пловдивският владика не е уважил другото желание на свещеника-дисидент - да бъде погребан в просторния двор на храма в стария град. Домакинът-митрополит не покани братята на покойника – митрополит Дометиан и ставрофор. ик. Милко Топузлиев, както и племенника прот. Василий Топузлиев да вземат участие в опелото на техния роден брат и чичо. Затова пък произнесе хубаво слово за живота и делото на о. Благой, когото почти не познаваше.

На заупокойното богослужение присъстваха двадесетина свещеника от епархията и страната, както и политически съратници на о. Благой, сред които и президентът на синдиката „Подкрепа” д-р Константин Тренчев. Бяха дошли много пловдивчани, които помнеха добрия и усърден свещеник в трудните години на безбожния режим.

Погребението се състоя на централните пловдивски гробища, където го изпратиха близките му, но без митр. Дометиан, който бил поканен на гости от събрата си във владишкия палат.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1_36.jpgЦариградският вселенски патриарх Вартоломей осъществи петдневна визита в Полша, където бе по покана на автокефалната Полска православна църква. Основна цел на посещението му беше участието в тържествата по повод 300 години от чудото в планината Грабарка в източната част на Полша. Всяка година на 18 и 19 август там се събират хиляди православни от Полша и чужбина, като празничната литургия за Преображение през т.г. беше отслужена от Вселенския патриарх. По информация на местната полиция, тържествата са били посетени от 5-6 хиляди души. В словото си след службата патриарх Вартоломей сложи акцент върху значението на монашеския живот за една Православна църква, благослови полския народ и му пожела да има богат принос в развитието на Европа. От своя страна, митрополит Сава разказа за историята на свещената за православните поляци планина Грабарка и за ролята, която православната духовност може да играе за справянето с предизвикателствата на модерното време.
 
Патриархът и неговият домакин митрополит Сава посетиха някои от емблематичните православни светини в Полша, като манастира в Жабленица. Освен това той бе удостоен с почетното звание доктор хонорис кауза на Католическия университет "Папа Йоан Павел ΙΙ" в Люблин.

Всяка година популярността на Грабарка като център за поклонение нараства. През 1710 г. в района е имало смъртоносна епидемия от холера. Един от местните жители на селцето  Siemiatycze има съновидение, в което му се казва, че само тези, които се изкачат на хълма в Мелничката гора и пребивават там в бдение и молитва, ще се спасят. Тези, които повярвали, понесли натам по един кръст и построили параклис. Мястото получава името на близкото селище Грабарка. През 18 век там се заселват православни монаси. През 1947 г. е построен православен женски манастир "Свети Марта и Мария".   


4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
1_35.jpgВ Косово и Метохия силите на КФОР провеждат учение близо до сръбския манастир Девич, като в същото време косовската полиция пристъпи към охраняването на четири сръбски манастири - Грачаница, Печката патриаршия, Високи Дечани и църквата "Св. Архангели" в Призрен. Учението на международния батальон "Север" се провежда в района на манастира за първи път след предаването на пълномощията на КФОР по охраната на православните манастири в областта. Още три обители ще бъдат предадени за охрана на косовската полиция в неопределен срок - Будисавци, Гориоч и Зочиште.

Средновековният манастир Грачаница за първи път след сблъсъците през 90-е години прекара нощта на 23 срещу 24 август охраняван от косовски полицаи. Нощта е преминала без инциденти, въпреки че сестрите споделили, че са я прекарали в полусън. Нито един от патрулите на косовската полиция не е получил благословение да влиза в двора на манастира, въпреки че те се състоят не само от албанци, но и от сърби и цигани: "Не сме сигурни, как ще се държат в манастирския двор. Те могат да влизат през входните врати, но вътре в униформа не може да влизат". Самият манастир е организирал нощно дежурство. Липлянският епископ Теодосий е разрешил поставянето на видеокамери във всички манастири в района.

3.4242424242424 1 1 1 1 1 Rating 3.42 (33 Votes)
1_33.jpgСветият Синод на Българската православна църква организира на 24 септември литийно шествие под мотото „Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца" за въвеждането на предмет религия в клас. Искането ще бъде връчено на правителството. "Шествието не е, за да протестираме и хулим някого, а е призив към общи усилия за доброто възпитание и развитие на нашата младеж", заяви Русенският митрополит Неофит.  Той обясни, че идеята е образованието по религия да започне от предучилищната подготовка и да обхване началното образование, а след това и гимназиалното. Вероучението ще включва различните религии - християнство, ислям, юдаизъм.

„Тъй като 80% от българския народ е православен, Светият Синод ще настоява в училище да се въведе като редовен учебен предмет „Религия - Православие", обясни митрополитът. Ще бъде изготвен и цялостен учебен план. „Имаме експерти по религия в съответните инспекторати по образованието, което вече говори за уважение към предмета. Има кой да следи за неговото правилно преподаване и развитие", категоричен е дядо Неофит.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
1_32.jpgОпелото и погребението на починалия в Ню Йорк на 20 август т. г. ставрофорен иконом Благой п. Василев Топузлиев ще бъдат извършени утре, 26 август, в Пловдив. За 10 ч. в пловдивския старинен храм "Св. Неделя" е насрочено опелото. Очаква се да го извърши неговият брат Видински митрополит Дометиан заедно с Пловдивския митрополит Николай. Последният не е дал съгласие свещеникът (съгласно предсмъртно изявена воля) да бъде погребан в двора на "Св. Неделя" редом с други покойни свещенослужители от този храм, но семейството има свой гроб в Пловдивските гробища, където ще бъде положено тялото на покойника.

Бог да го прости! Да бъде вечна паметта за него!

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
1_31.jpgДвама двадесетгодишни мъже с тежки криминални досиета са извършителите на обира на Кръстова гора, засечен в понеделник сутринта. Обраната сума остана неизвестна и до момента. Звучи нелепо, но един от тези престъпници е излязъл от затвора след излежаване на последната си присъда само преди два-три дни, на 20 август, заяви игуменът на манастирския комплекс на Кръстов връх архимандрит Висарион. Не само в обраната стара църква-параклис на Кръстова гора - "Св. Троица", а на още няколко места из цялата местност има поставени касички за дарения, как можем да ги охраняваме, недоумява свещеникът.

3.5714285714286 1 1 1 1 1 Rating 3.57 (7 Votes)
1_30.jpgНетленните мощи на починалия през 1940 г. архимандрит Йоаникий, за когото се очаква да бъде канонизиран за светец на Македонската православна църква, мистериозно са изчезнали от гроба му край църквата "Свети Илия" в скопското село Ракотинци.

Това съобщава днешната преса в Македония с предположението, че мощите най-вероятно са били откраднати. В гроба е само свещеническата мантия на архимандрита, съобщава в. "Вечер". Според вестник "Нова Македония" обаче Македонската православна църква тайно е взела мощите на архимандрит Йоаникий от с. Ракотинци. Владика Тимотей (Дебърско-Кичевски митрополит със седалище в Охрид - б. р.) от МПЦ е заявил, че мощите са били прехвърлени на сигурно място. "За да не стане така, че някой да ги открадне и след това да ги продаде скъпо, ние се погрижихме за тях. Когато дойде време, ще разберете", заявил владика Тимотей.

Канонизацията на архим. Йоаникий е заради неговия добродетелен живот, както и заради феномена, че тялото му остана неразпаднало се повече от шест десетилетия след смъртта му, припомня "Утрински весник".

3.75 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (16 Votes)
1_28.jpgБившият старостилен свещеник Валентин Тодоров, който в началото на тази година подаде покайно писмо до Св. Синод на Българската православна църква за присъединяване към каноничната Църква заедно с негови енориаши от старостилния храм "Успение Богородично" в София, отново се върна при т. нар. Триадицки епископ Фотий (Росен Сиромахов) от княжевската разколническа общност. На 1 август т. г. Фотий официално обяви, че бившият свещеник е "принесъл искрено, топло покаяние", приел е наложеното му църковно наказание и остава при старостилците като редови мирянин. Желанието на б. свещеник Валентин да се върне в каноничната Църква е определено от разколническия епископ като духовна смърт чрез думите "Да се зарадваме за нашия брат, който мъртъв беше и оживя, загубен беше и се намери" (притча за блудния син, Лк 15:24).

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)
1_27.jpgПоръчан и изработен през 2007 г. десетметров кръст от неръждаема стомана търси своето ново място, съобщиха за "Двери" неговите автори, членове на СБХ. Ето накратко историята на кръста: "Изработили сме и монтирали много метални пластики, пана, надписи за доста места в страната, а този кръст не ни е първият. Всичко започна през май 2007 г., когато при нас дойде поръчителят. Беше много трудно, защото той нямаше никаква идея за вида, материала и размера на кръста. Въпреки това творческият процес стартира успешно, като изборът ни беше детелинов кръст. Последва уточняване на размера (10 метра), след това беше избран материалът неръждаема стомана и изработен макет в мащаб 1:10 (двете малки снимки отстрани). Следващата стъпка беше конструиране, което не се оказа никак лесно - конструкцията трябваше да бъде на отделни елементи, за да може кръстът да бъде транспортиран по-лесно до мястото за монтаж. В началото на месец октомври 2007 г. всичко беше готово, защото в края на месеца трябваше да бъде тържественото откриване в присъствието на официални лица. Всички се възхищаваха на кръста и от толкова хвалби ни ставаше неудобно, но всичко спря дотук по неизвестни за нас причини. Въпреки целия ентусиазъм до монтаж не се стигна и така вече три години. Имаме желание да довършим започнатото. В България има може би десетки места, където кръстът може да бъде поставен".

За контакти: Асеновград, ул. „Ореховска” № 15
e-mail: ggbg_n@abv.bg

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (65 Votes)
1_Patriarh_Kiril.jpg
На 22 август, на празника Събор на Соловецките светци, Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи Божествена литургия в Спасо-Преображенския събор на Соловецкия ставропигиален мъжки манастир.

След богослужението той се обърна с реч към съпровождалите го архиереи и свещенослужители и към братята и гостите на манастира.

Патриархът изрази радостта си от това, че в хода на първосветителското му посещение са се състояли две хиротонии, като на най-високата степен на църковното служение са били въздигнати пастири, които не са преследвали почести, но са отдали целия си живот на „смирено, не твърде забележимо, но искрено служение на Бога”.