Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 2391

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
1_58.jpgПравославният богословски факултет към ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" организира допълнителен кандидатстудентски прием за специалностите Теология, Теология и социално служение и Църковни изкуства.

Молби за попълване на свободните места се приемат в сградата на Ректората (зала 301) от 2 до 4 септември 2010 г. (включително) от 8.30 до 16.00 часа. На 6 септември 2010 г. ще бъде обявено класирането. Записване – 8 и 9 септември 2010 г.

Условия за кандидатстване:
1. За участие се допускат:

- кандидат-студенти успешно положили изпити за съответната специалност във ВТУ през 2010 г., които не са били класирани;

- кандидат-студенти успешно положили изпити през първата изпитна сесия (април-2010 г.) за съответната специалност във ВТУ, но не подали кандидатстудентски документи;

- с оценка от държавен зрелостен изпит от 2008 г., 2009 или 2010 г.;

- кандидати, които представят удостоверение за успешно положен изпит през 2010 г. в друго акредитирано висше училище.

Въвеждат се и допълнителни условия.

2. В молбата се посочва само едно желание.

3. При подаване на молбата се представя оригинал и копие на дипломата за средно образование. Оригиналът на дипломата се връща на кандидата веднага след оформянето на документите.

4. Заплаща се административна услуга – 20 лв.

5. Записаните за студенти през уч. 2010/2011 г. нямат право да участват.


4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (99 Votes)
1_57.jpgБългари, живеещи в САЩ и Канада, са инициирали подписка до Св. Синод на БПЦ с копие до правителството на България, в която настояват Св. Синод да предприеме действия, които да доведат до връщане на българските енории към Православната църква на Америка (OCA) в диоцеза на БПЦ. В петицията се казва, че днес свещениците в 80% от българските църкви в OCA не са българи, в тях не се честват български светии, национални празници и традиции. Като част от решението на проблема авторите на петицията виждат отказ на БПЦ от решението й да признае автокефалния статут на Православната църква на Америка. Като автори на писмото са се подписали три български научни институти - Институт по история към БАН, Съюз на учените в България и "Исторически архив" - орган на Съюза на учените в България, както и български учени и общественици в България, САЩ, Канада и други страни. 

Текстът на петицията може да прочетете тук.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (15 Votes)
1_54.jpgИзраелското посолство в България не би искало Севастийският митр. Теодосий, говорител на Йерусалимската патриаршия, да служи съвместна литургия с българския патриарх Максим и го обвинява в терористични връзки.

В протестно писмо от мисията твърдят, че за 5 септември, ден преди Деня на независимостта, в катедралния храм "Св. Александър Невски" е планирана такава служба и настояват тя да не бъде с негово участие.

Настоява се представителният духовник да не взема участие и в ред други събития, които посолството изброява: честването на Деня на независимостта в Пловдив, на което митрополитът е поканен като почетен гост, отбелязването на т.нар. "Ден на Йерусалим" пак в града на тепетата на 3 септември и в хотел "Хилтън", където събитието е организирано от Центъра за близкоизточни изследвания (ЦБИИ) в София.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
1_53.jpgИзмина вече година време, а новата църква в българското село Паралово, на територията на Западните покрайнини в Босилеградско, Сърбия, остава неосветена. Необичащият българите епископ на Враня Пахомий, който миналата година излъга хилядите ни сънародници в онзи исконен български край, продължава да упорства и все още не е осветил храма, посветен на всебългарския светец Йоан Рилски Чудотворец. Това трябваше да стане на 31 август 2009 г., успението на светеца по стар стил, но владиката дойде, погаври се с множеството и си отиде, приветстван от българския министър Божидар Димитров, който дори му стана адвокат пред разгневените българи. Тогава Пахомий обеща да извърши освещаването на 4 октомври, но това не се случи и на тази дата, когато отново се събраха сънародниците ни в очакване на лелеяното събитие - след десетилетия комунистически чуждороден режим да си имат свой храм на свой светец.

Тази година на 31 август, както съобщиха родолюбиви българи, отново беше отслужена празничната св. литургия, макар и храмът да не е осветен. Радостта от събитието е била голяма, макар всички да виждат небратското и нехристиянско отношение на сръбския владика. Това ненужно нагнетява напрежението и кара сънародниците ни в писмата до Двери.бг и български институции да напомнят за "поробената българска земя".

Не остава друго, освен да се молим за вразумление на неприятелите ни, а и на българските големци, които е крайно време да си свършат работата.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
1_52.jpgВ началото на учебната година в Русия Министерството на образованието счита, че руските училища, които участват в експеримента по преподаване на "Основи на религиозните култури и светска етика", вече са готови да преминат към втория етап от апробацията на новия предмет, който стартира на 1 септември. "Днес може еднозначно да заявим, че курсът "Основи" се възприема позитивно и от децата, и от родителите, и от учителите", констатира пред журналисти директорът на департамента по общо образование в Министерството на образованието и науката Елена Низиенко. Напомняме, че курсът стартира на 1 април в качеството на федерален образователен компонент в 19 руски региона. Засега министерството не е приело решение за разширяване на географския обхват на експеримента.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
1_51.jpgВ Гърция и Турция продължава отзвукът от литургията, отслужена от Цариградския вселенски патриарх Вартоломей в историческия манастир Сумела на 15 август. Преди няколко дена в остров Имврос (родното място на патриарха - б. р.) патриархът отново коментира това емблематично за гръцкия народ събитие, като го определи като триумф на Православието. В този контекст той засегна и въпроса за подготовката на Всеправославния вселенски събор: "Вярата е жива, и Православието е живо. Православието живее и царува, както казва нашият народ, под съгласуващите покров и усилия на първопрестолната църква в Православието, която е нашата Вселенска патриаршия, която аз имам честта да представлявам и да съм глава на тази дълговековна, историческа институция на Православието и на нашия (гръцки - б. р.) род. Православието ще живее, ще проведе и Светия и Велик Събор, чиято подготовка е към края си. В началото на 2011 г. ще се състои предпоследната, вероятно, среща на подготвителната комисия в нашия патриаршески център в Женева и това ще се превърне в голямо събитие. Подобно събитие не се е случвало от 787 г., от 8 век не сме имали подобен вселенски събор от такъв мащаб. И всичко ще бъде добре, с Божията благодат, и най-вече за Православието и за нашите връзки с другите християнски църкви и изповедания".  

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
1_50.jpgНа 29 август Александрийският и на цяла Африка патриарх Теодор ΙΙ посети Северна Осетия, където се срещна в столицата Владикавказ с президента Таймурас Мамсуров. По време на многочасовата среща бяха дискутирани актуални проблеми на тази чувствителна кавказка област и на връзките между християни и мюсюлмани, които живеят тук хармонично. Патриарх Теодор предаде благопожеланията на Руския патриарх Кирил, с чиято благословия той осъществи визитата си, и покани президента Мамсуров да посети патриаршеската катедра на Александрия и да се поклони в древния манастир на св. Георги в Кайро, който е обявен за покровител на Кавказ. Патриарх Теодор се срещна с представители на общността на понтийските гърци в областта Сендуки. Той отслужи панихида пред гробовете на 370-е ученици и учители, които бяха убити от чеченски терористи през септември 2004 г. в Беслан, в началото на учебната година.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
1_48.jpg"Наред с активните проучвания на археолозите на созополския остров Св. Иван продължават и интересните открития там", каза  директорът на Бургаския регионален исторически музей Цоня Дражева, която е и зам. ръководител на проучванията там. "В моята компетенция е да работя главно върху манастирските сгради. Тази година продължиха находките, свързани със скрипториума (манастирската библиотека), с една огромна металургична база, която не е просто ковачница, а там са леяни бронзови, оловни предмети. Открихме още доказателства за начина, по който са били украсявани книгите, открихме метални пера, с които са изработвани самите букви. Находките, макар и незначителни за някои на вид, всъщност показват, че в този духовен център, който е бил посветен на един от най-големите светци в християнската религия, продължават делото му чрез словото и подпомагат развитието на духовността".

"Професор Попконстантинов отново е тук от няколко дни и продължаваме да почистваме пласта, където открихме двата реликвария. Едният, който е малкият, ранният, и вторият, в който открихме мощите. Вече сме наясно, че този реликварй, който е в музея и който е изработен от алабастър, е имал едно по-ранно място и точно по време на разрушаването на църквата от аварите той е бил демонтиран от там и преместен. Открихме и ранните стенописи, които са погребани в олтарната част, защото, когато една църква е разрушена и опожарена, остатъците от стенописите са свещени и се препогребват под олтара", каза Дражева. "Тези подробности и новите разкрити елементи все по-сериозно доказват, че това е оригиналното място и че няма никакви съмнения, че този реликварий през всичките години си е останал там, но просто с всеки следващ етап на преустройство на църквата са го поставяли на малко по-различно място, което е било съобразено с новото укрепване на олтарното пространство", обясни Дражева. Още много находки са открити на острова това лято и това ще бъде повод в края на сезона да бъде направена и специална изложба, на която да бъдат представени на зрителите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1_47.jpgВърховният касационен съд е потвърдил правата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" върху Ботаническата градина във Варна. Това съобщиха от университета.

СУ е водил делото за Университетската ботаническа градина "Екопарк Варна" срещу манастир "Св. Константин и Елена" и "Сийланд пропъртис" АД.

С решението си ВКС е потвърдил, че незаконно са възстановени от Поземлена комисия Варна през 2001 и 2002 г. земи на Църквата - 220 дка от територията на градината. Такива са изводите и от доклад на експерти от Министерство на земеделието и храните, проверка на Икономическа полиция и постановления на Прокуратурата, добавят от СУ.

През 2002 г. манастир "Св. Константин и Елена" е прехвърлил чрез замяна 120 дка от незаконно придобитите имоти на фирма "Сийланд пропъртис" АД, а части от тях "Сийланд пропъртис" препродава на "Лазурен бряг-91" ООД и "Бяла бийч турс" ООД. Сега съдът постановява, че издадените нотариални актове на манастира и останалите участващи в сделките фирми следва да се отменят, посочват от СУ. Същевременно в новия ОУП на Варна Университетската ботаническа градина бе заложена като зона за застрояване, а в новия кадастър на Варна като собственици на парцели на територията на градината бяха записани манастир "Св. Св. Константин и Елена", "Сийланд пропъртис" АД и др., но не и СУ "Св. Климент Охридски", въпреки че СУ притежава акт за публична държавна собственост от 1999 г.

Част от незаконно възстановените на църквата земи не попадат в територията на Университетската ботаническа градина и за тях СУ няма правен интерес и не може да защити държавната собственост. Това може да направят МРРБ, областната управа на Варна и общината.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
DSC05074.JPGНа днешния ден преди 67 години от този свят се преселва във вечността българският цар Борис III Обединител. Той почива на 28 август 1943 г. след кратко боледуване. Тленните му останки са изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където престояват няколко дена. На 5 септември траурното шествие достига Рилската света обител, а тялото на покойника е погребано в съборния храм на манастира, в южния параклис, посветен на успението на св. Йоан Рилски Чудотворец. Игумен на манастира по това време е архимандрит Калистрат. След смяната на комунистическия режим в страната през 1990 г. в Рилската света обител е възстановена традицията да се извършва панихида за упокой на българския цар Борис III.

На 28 август в Рилската св. обител беше извършена заупокойна служба в негова памет, отслужена от игумена на манастира Адрианополски епископ Евлогий заедно със свещенослужителите от братството. В заупокойната молитва участваха цар Симеон II и неговата съпруга Маргарита. Храмът беше преизпълнен с родолюбиви българи и почитатели на царското семейство, дошли от близо и далеч, за да се помолят за душите на цар Борис и царица Йоанна. В края на панахидата игуменът произнесе кратко възпоменателно слово, след което всеки един от присъстващите имаше възможността да поднесе своето "Бог да прости" на царското семейство.

Нека и ние си спомним и се помолим за упокоение на душата на покойния български цар Борис III, който до последния си ден не жалеше сили и рискува живота си, за да уреди българския национален въпрос, особено в тежките години на Втората световна война.   
      

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (33 Votes)
1_46.jpgИзвестният швейцарски богослов йеромонах Габриел (Бунге) премина от римокатолицизма към православието. На 27 август, в навечерието на Успение Богородично по стар стил, той взе участие в богослужението, отслужено от Волоколамския митр. Иларион и Диоклийския митр. Калист Уеър в храма "Всех скорбящих радост" в Москва. Отец Габриел, бенедектински монах, е живял повече от 30 години като отшелник в планините в Швейцария и е автор на множество изследвания по аскетика и патристика. Приемането му в Православната църква се е провело в началото на службата в московския храм. "Вие бяхте католик, но по душа православен. Днес преди всенощното бдение Вие преминахте в православието, което се случи съвсем естествено", каза митр. Иларион, отбелязвайки, че приемането на отец Габриел в Православната църква е било "завършек на много дълъг духовен път". Митрополитът му подари иконата "Всех скорбящих радост". Митрополит Калист заяви, че Константинополската патриашия високо цени богословските трудове на отец Габриел и изрази надежда, че "кръстът на православния християнин, който той е поел на себе си, няма да се окаже прекалено тежък за него".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_45.jpgДали либийският лидер Муамар Кадафи не обмисля да се оттегли в Италия, където направи четвъртото си посещение за по-малко от година, пише британският в. "Индипендънт". На Кадафи явно му харесва да идва в Рим, където срещата му вчера с италианския министър-председател Силвио Берлускони в бедуинска шатра и демонстрацията на 27 берберски коня беше кулминацията на визитата му в Италия.

Предния ден либийският лидер хвърли в объркване своя антураж с прищявката си да пие капучино на площад Кампо де Фиори. След това той се разходи към Пиаца Навона, като пращаше въздушни целувки на слисаната тълпа, посочва изданието.

Останалата част от посещението му беше белязана от обичайната за него смесица от безочливост и тежки пазарлъци. Много държавници от ислямския свят са идвали в Рим, но едва ли на някого от тях му е хрумвала идеята да събере стотици италиански красавици, за да им предаде посланието, че "Европа би трябвало да бъде ислямска" и че те самите би трябвало да приемат исляма, изтъква "Индипендънт".

Либийският лидер изнесе своебразна лекция по теология в Рим пред 200 млади привлекателни жени, на всяка от които раздаде по едно копие от Корана на италиански език. По искане на Кадафи те бяха специално подбрани за посрещането му с кастинг. За да присъстват на речта на полковника, жените получиха по 70 евро.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)
1_44.jpgПо принцип може да се каже, че която и да е китайска фабрика спомага за бързото развитие на китайската икономика. Но това не е обикновена фабрика. Това е предприятие, което държи много повече на вярата, отколкото на печалбата...

Всъщност собственикът на Ботели Валве Груп в китайския град Вензу би искал да види целия си персонал отдаден на християнството.

Тази фабрика не е изолиран случай: тя е част от разрастващата се тенденция в бизнес политиката, водена от предприемачите в ключова индустриална зона в Китай, чийто успех се изследва от китайското правителството.

Всеки месец фабриката за клапани на Уенг Жен Уау произвежда стока на стойност 5 милиона долара. Около 40% от производството се изнася по целия свят. За собственика обаче не продажбите са на първо място по важност, а ролята, която християнската религия играе в неговото семейство и в предприятието му.

Всеки понеделник сутринта главните мениджъри се събират заедно и се молят за благополучието на бизнеса.

3.6 1 1 1 1 1 Rating 3.60 (20 Votes)
S5000085.jpg
Богословският факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" започва втора кампания по прием на кандидат-студенти, организирана  по следния начин:

1. Подаване на документи за участие в конкурса (диплома за средно образование, молба-заявление и такса от 30 лв.) -  от 13.09.2010 г. до 17.09.2010 г.

2. Устен кандидат-студентски изпит по ТЕОЛОГИЯ - на 20.09.2010 г., понеделник, от 9.00 ч.  в сградата на Богословския факултет (пл. "Св. Неделя" № 19).

3. Оповестяване на класираните кандидати – на  24.09.2010 г., петък.

4. Записване на новоприетите студенти - на 27 и 28 септември 2010 г.

Свободни места след първия прием:
Специалност ТЕОЛОГИЯ  редовно обучение – 50 места.
Специалност ТЕОЛОГИЯ  задочно обучение – 5 места.

За повече информация: инспектор Ивайло Начев, Отдел "Студенти" на Богословски факултет, тел. 9890115, 9883138, 9883950, вътр. 15, е-mail: ivo_ricky@abv.bg.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
1_42.jpgОт 6 до 12 септември във Варна ще се проведе традиционната Седмица на православната книга, която през тази година е посветена на духовната практика на исихазма. Сред участниците тази година са архиепископът на Прага и Чешките земи Христофор, Черногорският митрополит Амфилохий Радович, Кремечугският и Любянски епископ Тихон от МП, игуменът на светогорския манастир Ксиропотам архим. Йосиф, проф. Георги Мандзаридис от Солунския университет и др. Със свои доклади ще се включат Варненският митрополит Кирил и Сливенският митрополит Йоаникий.