Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
1_75.jpgВ началото на септември в Оксфорд се проведе редовната среща на комисията по православно-англикански диалог, посветена през тази година на антропологични теми, смисъла на свободата и нравствената ни отговорност за опазването на творението. Председател на православната комисия е Диоклийският митрополит Калистос (Уеър), който отслужи св. литургия преди началото на срещата. Приветствие към участниците отправиха архиепископът на Великобритания Григорий от името на Вселенската патриаршия, митрополитът на Йоханесбург от името на Александрийската патриаршия, деканът на Оксфорд, Кентърбърийският архиепископ Роуън Уилямс и др. Следващата среща ще се проведе през септември 2011 г. в Албания по покана на предстоятеля на Албанската православна църква архиеп. Анастасий. Комисията за диалог между православни и англикани стартира своята работа през 1973 г. в Оксфорд по инициатива на Православната църква. Днес в диалога участват всички автокефални поместни Православни църкви, без БПЦ.

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (15 Votes)
1_74.jpgОколо 50 милиона евро ще са необходими за възстановяването на Рилската железница, свързваща Кочериново с Рилския манастир. Това каза в интервю за радио "Фокус" – Кюстендил кметът на Община Кочериново Костадин Катин.

Според него най-добрият начин за намирането на тези средства е Оперативна програма "Транспорт", по която обаче може да кандидатства единствено Национална компания "Железопътна инфраструктура". Другите варианти за финансиране е чрез публично–частно партньорство или изцяло частна инвестиция.

Според Костадин Катин трябва да се акцентира върху положителния екологичен ефект от възобновяването на железницата и намаляване на трафика на автомобили в посока Рилския манастир. По думите му този вид транспорт ще стане много популярен сред туристите и поклониците към Рилския манастир и ще допринесе за раздвижването на региона.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1_73.jpgВ началото на септември се проведе есенното заседание на Св. Синод на Гръцката църква. Освен останалите въпроси, на заседанието бяха представени резултатите от конференцията "Бедност" и "Социална изолация", организирана от представителството на Европейския парламент в Атина, с участието на всички митрополии на Гръцката православна църква. Според статистическите данни, съобщени на конференцията, към настоящия момент Гръцката православна църква е организирала и обгрижва:

- 10 детски ясли
- 10 детски градини
- 19 старчески домове към Атинската архиепископия
- 66 старчески домове към останалите митрополии
- 13 медицински центъра за хронично болни
- 8 социални центъра за хора със специални нужди
- 10 болници
- 7 центъра за психическо здраве
- 6 приюта за бездомни
- 1 дом за настаняване на близките на болни към митрополията на Сирос.
- 36 сиропиталища, вкл. и центрове за защита на детето
- 195 социални кухни към църквите на Атинската архиепископия и останалите храмове.
- 4 студентски общежития в Атина и 11 в провинцията

Освен това работят центрове за социална подкрепа, с най-различен обхват на дейност, както и програмата "Помощ вкъщи", множество школи за музика, ученически центрове и т.н.

2_4.jpgАтинската архиепископия работи по програмата за раздаване на храна на бездомни "Кивот на любовта", по програмата за раздаване на дрехи "Тавита" и е организирала Център за психо-социално възпитание и подкрепа "Дякония". В различните гръцки митрополии работят подобни центрове за раздаване на храни и облекло.

Св. Синод има програма за подкрепа на емигранти и бежанци с два офиса - в Атина и в Солун.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
P9030160.JPGС обстоен доклад вчера, 3 септември, Минският и Слуцки митрополит Филарет, патриаршески екзарх на цяла Беларусия, откри петия научен симпозиум в Минск, събрал 60 учени-библеисти от 18 страни. В доклада си главата на Белоруската православна църква разказа за историята на тази църква през 20 век. До болшевишката революция от 1917 г. тя е имала 78 000 храма, а в навечерието на политическите промени от края на 80-те години те са останали едва няколко десетки. През 1937 г. комунистическите власти са се похвалили, че са затворили и последния православен храм в източната част на тази тогава съветска република. Междувременно са били избити 2 000 духовници в страната. Но през последните 20 години Православната църква в Белорусия постепенно възстановява своята структура. Вече действат над хиляда храма в страната, а свещениците наброяват близо 10 хиляди.

На практика богословската наука не се е преподавала през 20 в. в Белорусия, докато през 1989 г. не е била възродена духовната семинария в Жировичкия манастир, където учат отбили военната служба младежи и се готвят за клирическо служение. През 1993 г. архиереят с помощта на местни богословски кадри, учили в Москва и Санктпетербург, е успял да основе и богословски факултет към Европейския хуманитарен университет в Минск, прехвърлен сега към Белоруския държавен университет. През 1996 г. се основава и Минската духовна академия, макар все още тя да се помещава в Жировичкия манастир. Нейните сгради вече са готови и предстои прохвърлянето й в столицата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
1_72.jpgПалестинските власти и Православната, Римокатолическата и Арменската църква в Йерусалим подписаха споразумение за реконструкцията на църквата на Рождество Христово във Витлеем. Проектът е на стойност 1,1 милиона долара и ще бъде изпълнен под ръководството на италианския експерт Ремиджио Роси. С тези средства ще бъде реконструиран покривът на историческата базилика, който е сериозно повреден, пропуска и течовете заплашват стените и подовите мозайки на сградата. Средствата ще бъдат осигурени от палестинските власти. По този повод премиер-министърът Салам Файяд заяви, че "тази реконструкция е първата от този род в модерната история на Палестина и първата в такъв обем за църквата".

Първата част от проекта ще бъде завършена в рамките на 150 дена. Според представителя на Римокатолическата църква отец Пиер Батиста Пицебала базиликата, която се е превърнала "в символ на нашата неспособност да разговаряме", ще се превърне в място, където "църквите ще докажат, че могат да си сътрудничат". Витлеемският храм на Христовото Рождество се ползва от Православната, Римокатолическата и Арменската църква, разделен е между тях и статуквото стриктно се съблюдава. Времето за богослужение също е поделено между трите деноминации. Църквата е придобила печална известност с ежегодните спорове, а понякога и стълкновения между грижещите се за нея духовници.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
DSC_0509.JPGВъпреки поголовните съкращения на бюджета и през тази година бяха проведени успешни археологически проучвания на крепостта Калиакра. Археологическият сезон беше приключен на 1 септември т. г. с тържествена пресконференция в Общински съвет Каварна, организирана от Градския исторически музей и с участието на местни и национални медии. Журналистическият интерес беше голям и след отчетния доклад последваха много въпроси, отправени главно към ръководителя на археологическите разкопки, ст. н. с. д-р Бони Петрунова, председател на секцията по Средновековна археология при НАИМ на БАН, и привлечения като консултант на разкопките доц. д-р Емил Иванов, преподавател по Църковна археология в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

3.4545454545455 1 1 1 1 1 Rating 3.45 (22 Votes)
1_70.jpgСофийският митрополит и Български патриарх Максим издаде Окръжно до клира на Софийска епархия относно организацията на предстоящето национално литийно шествие на 24 септември в столицата, което ще премине под мотото "Образование на духа и доброто бъдеще на нашите деца", съобщава официалният сайт на БПЦ. В окръжното послание се предвиждат мерки по подготовката на литийното шествие. Сред тях са организирането на транспорт за участниците от духовните околии; предстоятелите на всички храмове трябва в продължение на три седмици да разясняват нуждата от религиозно образование в детските градини и училищата и да призовават енориашите към участие в шествието, а на 19 септември, в неделя, ще се отслужи молебен във всички църкви за духовно-нравственото развитие на българските деца.

Националното литийно шествие ще завърши пред "Св. Александър Невски" с молебен и концерт и с внасянето на Петиция в Министерския съвет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
1_69.jpgНа 31 август почина дългогодишният клирик на храм-паметника "Св. Александър Невски" ставрофорен иконом Грозю п. Павлов Грозев. Отец Грозю беше известен и ревностен проповедник, а проповедите му се отличаваха и се помнеха от богомолците. Опелото беше извършено на 3 септември в църквата "Св. Седмочисленици", където отец Грозю е бил ефимерий и е служил дълги години. В тази църква навремето е служил и неговият баща о. Павел Грозев.

Заупокойната служба беше водена от Тивериополския епископ Тихон в съслужение с храмовото духовенство.

О. Грозю Грозев беше и умел писател на интересни и ценни материали в църковната преса в продължение на десетилетия. Ако разгърнете Църковен вестник от 60-те до 90-те години на миналия век, ще можете да прочетете запомнящи се статии. Има издадена и книга със свои проповеди. Съпругата му Елена Грозева, покойница от няколко години, пък беше автор на множество поетически творби на християнска тематика. 

Бог да го прости! Нека да бъде вечна паметта му!

{moscomment}

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
11_1.jpg"Не съм дошъл тук да се оправдавам и да отговарям на обвиненията на израелското посолство". Това заяви на пресконференция в БТА архиепископът на Севастия Теодосий (Аталла Хана) от Йерусалимската патриаршия.

Центърът за близкоизточни изследвания с директор д-р Махд Абуаси и общинската съветничка от Пловдив Дани Каназирева поканиха палестинския духовник за участие в разговор "Заедно за един мирен свят". Според нейната идея Пловдив можел да се превърне в град-помирител между евреи и палестинци.

Израелското посолство в София реагира остро и уведоми г-жа Каназирева с писмо, че израелската страна гледа на Аталла Хана като на човек, подкрепящ тероризма. Според текста митрополитът е разследван от израелските власти като заподозрян в извършване на терористични атаки.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Горно АблановоОбщинският съвет на гр. Борово удостовери в хода на последното си заседание преди дни, че дейностите реконструкция и ремонт на сгради с религиозно значение (православни храмове) и подобряване на прилежащите пространства в населените места на община Борово, както следва: гр. Борово – храм „Успение Богородично” и храм „Св. Параскева”, с. Горно Абланово – храм „Св. Димитър”, с. Екзарх Йосиф – храм „Св. Архангел Михаил”, с. Обретеник – храм „Св. Троица”, с. Волово - храм „Св. Архангел Михаил” и с. Брестовица – храм „Св. Иван Рилски”, които са местни поделения на Русенска митрополия, отговарят на приоритетите на Общинския план за развитие през 2007-2013 г. Изразена беше подкрепа за реализацията на тези дейности чрез проекти, финансирани от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

2.6190476190476 1 1 1 1 1 Rating 2.62 (21 Votes)
1_66.jpgСтарозагорският митрополит Галактион замина за Лондон, за да проследи на живо мача на националния ни отбор по футбол в евроквалификационна среща с отбора на Англия на стадиона "Уембли". Той пътува с чартърния полет на националния отбор и прочете молитва преди излитането на самолета. После обеща, че ще отслужи водосвет и в съблекалните в Уембли. Митрополитът, който е известен като заклет фен на Левски, показа завидни футболни познания, като пожела на нашите успех и изрази надежда, че ще се повтори паметният мач от 1968 година, когато България завърши 1:1 със световния шампион по това време Англия в приятелска среща. Тогава Георги Аспарухов-Гунди отбеляза незабравим гол, с който българите поведоха в резултата преди Джефри Хърст да изравни за домакините.

"Пожелавам на нашите национали, заради които и аз пропътувах толкова километри, успех над Англия и да се повтори онова незабравимо равенство през 1968 година, както и през 1994 г. и да покажем, че можем да изкараме и равен, и да ги победим!" В шеговит разговор той подхвърлил също: “С началника горе вече съм говорил, но не по-малко важно е и какво ще направят футболистите долу...”

Видео от пристигането на митрополита в Лондон може да видите в Sportal.bg

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
1_64.jpgТова заяви Руският патриарх Кирил в храма "Христос Спасител" по време на съвместно заседание на градските власти и патриаршията, където беше обсъдена програмата на кметството за строителството на 200 нови църкви в руската столица. Според изследванията на Руската църква Москва е на последно място в страната по съотношението между броя на православните храмове и потенциалните вярващи. В столицата, където 89,18% от гражданите са "етнически православни", на един храм съответстват 40 000 вярващи. За сравнение, в заемащата първо място Мордовия на един храм се падат 3000 потенциални енориаши. Столичните власти обещаха през следващите пет години да построят 200 нови храма, но това може да бъде недостатъчно според РПЦ. "В интернет се появи нездрава критика на този проект, - заяви на заседанието патриарх Кирил. - Но хората трябва да разберат, че не сме максималисти, напротив - използваме подхода "минимум миноримум". Ако приемем условната цифра, която съответства на статистиката на кръщенията - приблизително 80% от етнически православното население, то за да постигне Москва средностатистическите стойности в Русия, а именно 11 200 души на една енория, са необходими още 591 храма".

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
1_63.jpgПо повод срутването на обявена за паметник на културата с особено значение черква „Св. Теодор Стратилат” (ХІІІ-ХІV в.) край град Бобошево министърът на културата Вежди Рашидов назначи комисия, която да констатира критичното състояние на дървеното защитно покритие на църквата, съобщава сайтът на Министерството на културата.

Установено е, че в църквата се извършват църковни ритуали, като „по стените в интериора са закачени (с пирони и др.) кандила, хартиени икони и др., пред западната фасада е построен паянтов навес с пейки”, извършени са и други намеси. На основание на направените констатации комисията от експерти е предложила конкретни действия за осигуряване на цялостен подход при опазването на църквата, като междувременно е предписано „да се преустанови достъпът до обекта” и да се „осигури надеждна охрана”. Протоколът на комисията е изпратен на кмета на общината. Предвид високата културна и историческа стойност на недвижимата културна ценност проблемът с повредената дървена защитна конструкция над църквата ще бъде разгледан и в Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към министерство на културата, който ще предложи необходимите спешни действия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1_59.jpgОт 2 до 9 септември т. г. в столицата на Беларус, Минск, се провежда среща на преподаватели по Свещено Писание на Стария и Новия Завет от цяла Европа. Това е петата поред среща от този род (след Нямц, Рилски манастир, Санктпетербург и Сибиу) и тя ще събере над 60 учени-библеисти (православни, католически и протестантски) от европейски университети, които ще обсъждат доклади по общата тема „Евангелските образи на Господ Иисус Христос в църковното предание и библейската наука”. Среща от такъв вид и размер се провежда за пръв път в Беларус. Тя се организира съвместно от Комитета за Източна Европа на световното дружество за новозаветни изследвания (SNTS) и от богословския факултет „Св. Кирил и Методий” на Беларуския държавен университет в Минск под патронажа на Високопреосвещения Мински и Слуцки митрополит д-р Филарет, патриаршески екзарх на Беларус, председател на Богословската комисия на Руската православна църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
800px_Uspensky_sobor.jpgВъзстановеният храм "Успенски събор" в Ярославл, който е бил разрушен от болшевиките през 1937 г. ще бъде открит и осветен на 12 септември по време на честването на хилядагодишнината на града, съобщи губернаторът на Ярославска област Сергей Вахруков.