Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

 MG 7246Тази година за първи път Негово Светейшество патриарх Неофит прави обръщения към вярващите християни за всяка от неделите на Великия пост, като наблегна на богословския смисъл и значениетото на поста за духовното израстване на вярващите. През св. Четиридесетница неделните дни са посветена на големи събития или личности от църковната история, чиито пример и послание да вдъхновяват и укрепват християните в подвига на поста. Този начин за проповед и общение с богомолците е избран неслучайно от патриарха за дните на пандемия, когато няма възможност да се среща с вярващите на богослуженията. Чрез специалните си обръщения той продължава да поддържа връзка с паството си и да го наставлява.

В словото си за първата неделя на Великия пост, Православна, патриарх Неофит подчертава, че „в този ден, в който отбелязваме победата на иконопочитанието, Църквата се радва и тържествува, защото в същността си иконопочитанието е Христопочитание. В поклонението пред светите икони – независимо дали те ще са на нашия Господ Иисус Христос, на Неговата света майка или на някого от Неговите светци, ние се покланяме пред Самия наш Господ, Който живя сред нас в пълнотата на човешката Си природа, като се уподоби на нас във всичко, освен в греха“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

202В края на 2020 г. издателството на университета „Мария Кюри-Склодовска“ в Люблин (Полша) публикува монографията на д-р Камен Рикев „Защото е на скрито… Християнският светоглед в творчеството на Атанас Далчев“.

Тази книга на български език от полско-български учен не е само литературоведско изследване, тъй като тя пряко и последователно разисква темата за вярата, проявяваща се в изкуството. Нещо повече – поставяйки въпроса за християнския светоглед, авторът всъщност защитава тезата за православната идейност в цялостното наследство на Далчев (1904-1978 г.).

Книгата е отговор на дългогодишното пренебрегване на същностни религиозни проблеми при изтъкнатия поет, афорист и критик. Д-р Камен Рикев изцяло се посвещава на задачата да открои както биографичните свидетелства, така и художествените послания с християнски характер при Далчев. Той дори формулира твърдението, че видният български интелектуалец не може да бъде адекватно интерпретиран извън религиозния контекст, присъстващ както в творбите му, така и в негови частни изказвания.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

2021 04 09 10 28 18На почти 94-годишна възраст днес се е упокоил най-възрастният монах на Сръбската православна църква – старецът архимандрит Йоан (Йован) Радосавлевич от епархията на Враня. Той е бил болен от коронавирус, което се сочи като причина за смъртта му.

Роден е на 19 май 1927 г. в с. Лелич, откъдето е и св. Николай (Велимирович), и е кръстен Милислав. На четиринадесет години постъпва послушник при светия епископ, който става негов духовен наставник. Имал е щастието да общува с други свети духовници като преп. Юстин (Попович) в манастира Челие, където старецът е бил в заточение, а също със Сръбския патриарх Варнава († 1937 г.) и с по-сетнешния патриарх Павел, когато той е бил в манастира „Вуян“.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (9 Votes)

34Днес на 71-годишна възраст е починал ръководителят на една от „истинните православни“ общности (не знаем дали е редно да ги наричаме църкви) в Гърция – Ангел(ос) Анастасиу, „митрополит на Авлона и Беотия“. През последните десетилетия с неговата старостилна група влязоха в общение подобни формации от Русия, та дори от България и други страни. Една от последиците от този разколнически интернационал беше бялото було, което покойният носеше.

Няма официална информация за причината на смъртта му, но преди няколко дни са починали други двама епископи от същата старостилна общност – Порфирий и Авакум, за които бе съобщено, че са починали от коронавирус.

Ангел е роден в Атина през 1950 г., завършва богословие и пред 1975 г. става клирик на каноничната митрополия на Нова Йония (Неа Йония), квартал на Атина. През 1986 г. обаче минава към разколническата група на „истинните православни християни“, където се издига до епископ (1996 г.) и митрополит (2002 г.).

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (45 Votes)

009Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отправи поздравление до представителите на медицинската научна общност, директорите на болници, лекарите, медицинските сестри, санитарите и медицински служители в неговата епархия повод Световния ден на здравето и Деня на здравния работник.

В поздравлението владиката изразява дълбокото си чувство на признателност, благодарност и уважение към духоносното призвание на лекаря.

В поздравлението си митр. Йоан обръща внимание върху тежката пандемия, която помрачава празника. „Жертвената готовност на лекарите в борбата с тази болест е пословична. Любовта на лекарите към болните от ковид е безгранична. Именно тази любов доведе до това, че в огъня, който разгоря това коварно заболяване, някои от лекарите „изгоряха“ в него и загубиха живота си. Съвсем естествено е да помним тия хора и да кажем искрено: Бог да ги прости! Вечна и блажена да бъде паметта им! Покойните лекари дадоха най-живия пример за искрена човечност и пожертваха себе си за ближния“, напомни владиката.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2021 04 07 1254На днешното си заседание правителството отпусна 131.9 хил. лв. на Българската православна църква. Всички те са за Софийска епархия, за ремонт на храмове в Трънска духовна околия. Средствата ще бъдат вложени в строително-ремонтни дейности за възстановяване на килийното училище към храма „Св. Петка“ в Брезник и за реставрация на гробищния храм „Св. Николай“ в с. Долни Романци, общ. Брезник. Част от финансовата подкрепа ще бъде и за средновековната църква „Св. Николай“ в с. Долна Врабча, общ. Земен и за довършителни дейности на храм „Св. Йоан Рилски“, с. Гърло, общ. Брезник.

Трънска духовна околия на Софийска епархия е една от най-често спонсорираните от правителството църковни територии у нас. Цялата сума от 131.9 хил. лв. ще бъде усвоена под ръководството на един свещеник – о. Константин Стойчев, който е предстоятел на всички храмове (виж тук), посочени в съобщението на Министерски съвет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

IMG 20210404 WA0004В навечерието на Кръстопоклонна неделя, в събота, на 3 април, в Българската църковна община „Св. Теодосий Търновски“ в Кьолн-Бон, Германия, за първи път отслужи св. Литургия новоръкоположеният свещеник за БПЦО в Берлин о. Цоло Кривачков. Той пристигна въпреки усложнените условия на пандемия и разстояние от 600 км заедно със страврофорен иконом Юлиян Ангелов, основател на нашата общност. Песнопенията по време на богослужението изпълни хор „Мирта“ с ръководител Стефан Драгнев. За радост голяма част от вярващите пристъпиха към тайнствата изповед и причастие.

Богослужението както обикновено в нашата БПЦО се извърши в гръцката църква "Рождество на св. Йоан Предтеча" в град Брюл, разположен между Кьолн и Бон.

4.6712328767123 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (73 Votes)

FB MarМосковският патриарх Кирил потвърди решението на Московския епархийски съд за лишаване от сан на протодякон Андрей Кураев, но постави мораториум върху указа, който ще направи това решение действено. Продължителността на мораториума не се уточнява. Необичайното решение се обосновава с „предоставянето на време на протодякон Андрей Кураев да преосмисли своите позиции и да се върне на пътя на Църквата, който той бе избрал“.

Известният руски мисионер и богослов беше поставен под запрещение, а след това епархийският съд го лиши от сан, с уговорката, че това решение ще влезе в сила след указ на Московския патриарх Кирил.

4.93 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (100 Votes)

C Users GiorgosРъководството на Света гора, Свещеният кинотис, изпрати в петък писмо до всички светогорски манастири, в което напомня за забраната за влизане на поклонници, без да се прави никакво изключение, включително и за епископи. Специалното споменаване на архиереите се дължи на обстоятелството, че са регистрирани случаи на пренасяне на вируса от членове на делагации, придружаващи епископи, които въпреки забраната продължават да посещават Света гора, пише изданието Вима ортодоксиас. В писмото се напомня и за старото решение всички празници в манастирите, скитовете и килиите да се отбелязват без участието на други гости, освен местното братство.

Константинос Докузлис, ръководител на здравния център в Карея, съобщи, че до този момент са установени над тридесет случая на болни монаси на Света гора. „В килиите на Новия Скит, подчинен на манастира „Св. Павел“, има двадесет и трима заразени, установени с rapid test, и в „Св. Анна“, отново в една от килиите – осем души. От тях за четирима се е наложило преместване в болница в Солун, откъдето ни информират, че те са добре и скоро ще се излекуват. Правим тестове, където е нужно – на всички входове на Урануполи, Трипити и Йерисо.

4.976 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (125 Votes)

Fr John of SozopolisДар от Бога е да си служил повече от четири десетилетия пред олтара

С тази мисъл се утешавам от ранната утрин днес, когато синът на отец Иван Попов от Созопол ни извести за по човешки най-лошото – смъртта на тленното му тяло. От няколко дена отецът беше в болница с много лоши здравни показатели. Лекували се няколко дена с презвитера Желяза или Жана, както всички ѝ казват, докато накрая в събота линейка откарала отеца в бургаска болница. Попадията отказала да я вземат, но на другия ден и тя трябвало да бъде приета в същата болница без да знае, че няма да може повече да види любимия си съпруг, с когото живяха истински щастливо половин век. А няма да може да го види, защото (извинявам се за суровите думи) той вече е в черен чувал в хладилника на болницата и така ще бъде погребан. Всички се молим поне тя да преодолее болестта.

Ще си позволя да разкажа за живота на отец Иван, защото той е добър образец на изряден Божи служител.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

D V PopovУтре, събота, 3 април 2021 г., се изпълват четиридесет дни от раздялата със скъпия на сърцата ни приятел и колега от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ г-н Димитър Попов (1959-2021 г.). Панихидата по този повод ще бъде отслужена в същия ден, от 11 ч., в храма на семинарията. Предвид епидемиологичната обстановка у нас и увеличаващия се брой заразени с COVID-19 последованието ще бъде отслужено в тесен семеен кръг.

Припомняме, че дългогодишният библиотекар, учител и възпитател в духовното училище се упокои в Господа на 23 февруари т. г. след тежко и продължително боледуване и заразяване с COVID-19 (тук), а опелото му, което събра стотици приятели, колеги и ученици на покойния, беше отслужено в същия храм на 27 февруари (тук).

Нека всички се помолим човеколюбецът Бог да приеме в Своите любящи обятия новопреставения Свой раб Димитър, като му прости всички негови прегрешения, волни и неволни, и го всели в лоното Авраамово, където почиват всички праведници!

Вечна и блажена да бъде паметта му!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

2021 04 02 0951Вече е отпечатан първият пътеводител на християнските свети места у нас. Книгата съдържа информация за български храмове и светини, обединени в десет поклоннически маршрута, придружени с много снимки. Изданието е осъществено със съдействието на Софийска митрополия. Десетте религиозно-поклоннически маршрута са разработени от специално създадена работна група от експерти на Софийска митрополия, Министерството на туризма и представители на туристическия бранш. От страна на БПЦ в проекта е взел участие о. Стилиян Табаков, ръководител на Поклонниечско-просветния център на Софийска митрополия. Отпечатването на пътеводителя е дело на книгоиздателска къща „Труд“.

Десетте поклоннически направления са както следва: София и Софийското светогорие, Рилската св. обител, долините на Струма и Места, Тракийската низина и Родопите, Старата българска столица, Южното Черноморие, Североизточна България, Северозападна България, Стара планина, Розовата долина.

Книгата няма да се разпространява в търговската мрежа. Тя ще се разпространява от издателите.

4.8979591836735 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (49 Votes)

IMG 7800Отлаганият с години сериозен ремонт на сградата на Богословския факултет в София стартира тези дни. Постройката, паметник на културата, се нуждае от сериозни укрепителни дейности, заради повредите, нанесени по конструкцията от недобросъвестни наематели, заради ремонти на околните улици, строежа на метрото и т. н. Освен ронещата се мазилка, прикрита в момента с платна от винил, сградата има сериозни пукнатини в конструкцията и се нуждае от укрепване. От утре започва наливането на бетон в противоземетръсните шайби в мазето и на приземния етаж на постройката. По специална технология ще бъдат укрепени носещи стени, за да се спре напукването на сградата. Предвижда се сградата да бъде снабдена с асансьор, с който да се осигури достъпна среда за хората с увреждания, и да се възстанови куполът на сградата, разрушен при бомбардировките над София през март 1944 г.

Историческата постройка, издигната като паметник Българската екзархия, е собственост на Св. Синод. Тя се предоставя за ползване на Богословския факултет на Софийския университет от самото му създаване през 1923 г. Настоящият декан доц. д-р Ивайло Найденов заяви, че се надява сградата да възстанови първоначалния си блясък за честването на стогодишнината на факултета.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

hs banerИнтерпарламентарната асамблея на православието съвместно със сайта OrthPfoto.net организират международен конкурс на тема „Света София. Църквите на Божията премъдрост в историята и света“.

Целта на конкурса е да популяризира църквите, които са били изградени в чест на Божията премъдрост през вековете. Църквата на Светата Божия премъдрост в Константинопол, наричана „Великата църква“, „Великият манастир“ е уникален паметник с универсален характер, който принадлежи на човечеството и на световното културно наследство. Този храм задава модела, който е последван от издигането на стотици църкви от древността до наши дни, посветени на Божията премъдрост, Иисус Христос.

Снимките ще бъдат оценявани в две категории: древни църкви, посветени на Божията премъдрост, и съвременни църкви, построени след 1907 г., възможно е и в процес на градеж.

4.9111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (45 Votes)

Lemesou exitirioМитрополитът на Лимасол Атанасий е изписан от болницата, съобщиха от митрополията. Той беше хоспитализиран преди шест дни, след като беше заразен с коронавирус и имаше леки симптоми на болестта. В официалното съобщение се казва, че е лечението е завършило и той вече няма симптоми. Митр. Атанасий ще бъде под карантина в митрополитския дом. Изразяват се дълбоки благодарности на всички лекари и медицински персонал, които са положили всеотдайни грижи, за да помогнат на митрополита, както и на всички болни по време на лечението му. От митрополията благодарят и на всички хора за тяхната молитвена подкрепа през тези дни.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]