Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

D V PopovУтре, събота, 3 април 2021 г., се изпълват четиридесет дни от раздялата със скъпия на сърцата ни приятел и колега от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ г-н Димитър Попов (1959-2021 г.). Панихидата по този повод ще бъде отслужена в същия ден, от 11 ч., в храма на семинарията. Предвид епидемиологичната обстановка у нас и увеличаващия се брой заразени с COVID-19 последованието ще бъде отслужено в тесен семеен кръг.

Припомняме, че дългогодишният библиотекар, учител и възпитател в духовното училище се упокои в Господа на 23 февруари т. г. след тежко и продължително боледуване и заразяване с COVID-19 (тук), а опелото му, което събра стотици приятели, колеги и ученици на покойния, беше отслужено в същия храм на 27 февруари (тук).

Нека всички се помолим човеколюбецът Бог да приеме в Своите любящи обятия новопреставения Свой раб Димитър, като му прости всички негови прегрешения, волни и неволни, и го всели в лоното Авраамово, където почиват всички праведници!

Вечна и блажена да бъде паметта му!

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

2021 04 02 0951Вече е отпечатан първият пътеводител на християнските свети места у нас. Книгата съдържа информация за български храмове и светини, обединени в десет поклоннически маршрута, придружени с много снимки. Изданието е осъществено със съдействието на Софийска митрополия. Десетте религиозно-поклоннически маршрута са разработени от специално създадена работна група от експерти на Софийска митрополия, Министерството на туризма и представители на туристическия бранш. От страна на БПЦ в проекта е взел участие о. Стилиян Табаков, ръководител на Поклонниечско-просветния център на Софийска митрополия. Отпечатването на пътеводителя е дело на книгоиздателска къща „Труд“.

Десетте поклоннически направления са както следва: София и Софийското светогорие, Рилската св. обител, долините на Струма и Места, Тракийската низина и Родопите, Старата българска столица, Южното Черноморие, Североизточна България, Северозападна България, Стара планина, Розовата долина.

Книгата няма да се разпространява в търговската мрежа. Тя ще се разпространява от издателите.

4.8979591836735 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (49 Votes)

IMG 7800Отлаганият с години сериозен ремонт на сградата на Богословския факултет в София стартира тези дни. Постройката, паметник на културата, се нуждае от сериозни укрепителни дейности, заради повредите, нанесени по конструкцията от недобросъвестни наематели, заради ремонти на околните улици, строежа на метрото и т. н. Освен ронещата се мазилка, прикрита в момента с платна от винил, сградата има сериозни пукнатини в конструкцията и се нуждае от укрепване. От утре започва наливането на бетон в противоземетръсните шайби в мазето и на приземния етаж на постройката. По специална технология ще бъдат укрепени носещи стени, за да се спре напукването на сградата. Предвижда се сградата да бъде снабдена с асансьор, с който да се осигури достъпна среда за хората с увреждания, и да се възстанови куполът на сградата, разрушен при бомбардировките над София през март 1944 г.

Историческата постройка, издигната като паметник Българската екзархия, е собственост на Св. Синод. Тя се предоставя за ползване на Богословския факултет на Софийския университет от самото му създаване през 1923 г. Настоящият декан доц. д-р Ивайло Найденов заяви, че се надява сградата да възстанови първоначалния си блясък за честването на стогодишнината на факултета.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

hs banerИнтерпарламентарната асамблея на православието съвместно със сайта OrthPfoto.net организират международен конкурс на тема „Света София. Църквите на Божията премъдрост в историята и света“.

Целта на конкурса е да популяризира църквите, които са били изградени в чест на Божията премъдрост през вековете. Църквата на Светата Божия премъдрост в Константинопол, наричана „Великата църква“, „Великият манастир“ е уникален паметник с универсален характер, който принадлежи на човечеството и на световното културно наследство. Този храм задава модела, който е последван от издигането на стотици църкви от древността до наши дни, посветени на Божията премъдрост, Иисус Христос.

Снимките ще бъдат оценявани в две категории: древни църкви, посветени на Божията премъдрост, и съвременни църкви, построени след 1907 г., възможно е и в процес на градеж.

4.9111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (45 Votes)

Lemesou exitirioМитрополитът на Лимасол Атанасий е изписан от болницата, съобщиха от митрополията. Той беше хоспитализиран преди шест дни, след като беше заразен с коронавирус и имаше леки симптоми на болестта. В официалното съобщение се казва, че е лечението е завършило и той вече няма симптоми. Митр. Атанасий ще бъде под карантина в митрополитския дом. Изразяват се дълбоки благодарности на всички лекари и медицински персонал, които са положили всеотдайни грижи, за да помогнат на митрополита, както и на всички болни по време на лечението му. От митрополията благодарят и на всички хора за тяхната молитвена подкрепа през тези дни.

2.4 1 1 1 1 1 Rating 2.40 (25 Votes)

pictureЕкипът на Двери старира превърналата се обичайна по време на пости рубрика Постник, в която публикуваме рецепти за постни ястия. Целта на Постник е да улесни християните, решили да спазват пост с предложения за едновременно постни, здравословни и разнообразни ястия.

По време на настоящия пост Двери дава възможност на читателите си да споделят рецептите за любимите си постни ястия с повече хора чрез Постник, където ще ги публикуваме. Очакваме предложенията ви за салати, основни ястия, десети, празнични погачи, торти и други. Всяка рецепта задължително трябва да е придружена с авторска снимка.

Ако искате да видите публикувана вашата рецепта, изпратете ни я на redaktori@dveribg.net

Снимка: foodandnutrition.org

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

Отец ТодорДнес, 25 март, на 43-годишна възраст внезапно почина свещеник Тодор Тодоров от гр. Хисаря, съобщи Пловдивска митрополия.

Опелото ще се състои на 26 март от 13:00 ч. в храм „Св. Богородица“ в кв. „Момина баня“ на гр. Хисаря, където той служеше.

Свещ. Тодор Тодоров е роден на 9 януари 1978 г. в Сливен. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през 2008 г. Ръкоположен е за дякон през 2012 г. и за свещеник през 2013 г. от Пловдивския митрополит Николай. Беше енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство при храмовете „Св. Богородица“ в кв. „Момина баня“ на гр. Хисаря и „Св. Николай“ в с. Паничери. Баща на две деца Николай и Васил.

В интервю за в-к Златна възраст от края на миналата година и посветено на страховете на хората в условията на пандемията о. Тодор казва: „Казват, че от гледна точка на психологията за смъртта не трябва да се говори, да не би хората да се депресират. Не съм съгласен с това, защото според християнската религия, споменът за смъртта е нещо важно – „който помни смъртта, не ще съгреши навеки“. Като православни християни знаем, че земният ни живот има край, който се знае само от Бог. Ние цял живот се готвим за него, за да пребъдваме във вечността. В живота, за разлика от шаха, играта продължава и след мача. А човек, който е духовно неподготвен и живее изцяло плътски – той се страхува от всичко“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

5009 IMG 1830На празника Благовещение клирици от Софийска митрополия поздравиха с цветя и икони жените, които работят в ковид отделенията на големите болници в столицата. По този начин представителите на БПЦ изразиха своята благодарност и уважение към лекарките, медицинските сестри, санитарките, които са на първа линия в борбата с коронавируса. Жените получиха червени рози и лични иконки, а всяко отделение и голяма икона на св. Богородица. Заедно с това духовниците отправиха молитва за тези, които в трудните условия на пандемията се грижат за болните и страдащите. „Да сте живи и здрави, обичани и оценявани. Много разчитаме на вас!“, казаха представителите на Софийска митрополия на медиците.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

patrijarsija spcАрхиерейският събор на Сръбската православна църква изрази критиките си относно законопроекта за еднополовите съюзи в страната. За Сръбската църква споменатият законопроект е неприемлив, се казва в становището, тъй като по-голямата част от предложените разпоредби са в противоречие с Евангелието на Христос и цялостния опит и практика на Църквата, върху които са основани духовно и морално сръбският народ, но и цялата европейска цивилизация.

Недопустимо е еднополовите съюзи да се приравняват по закон с брака и семейството, както предвижда законопроектът, тъй като това дискриминира брачния съюз като християнска и защитена от закона ценност.

Църквата уважава свободата, която Бог ни е дал, и разбира човешкия стремеж да изрази свободата си по различни начини. Архиерейският събор е съгласен, че е необходимо хората, третирани в законопроекта, да упражняват определени лични, имуществени и други права, но те трябва да се уредят в правния ред на Сърбия изцяло административно, без намеса в брачното и семейно законодателство.

Архиерейският събор приема и насърчава диалога като единствен и необходим начин за намиране на решение по всички въпроси от обществено значение, както и по този въпрос, който предизвиква голямо безпокойство. Архиереите изразяват своето очакване, че аргументите на Сръбската православна църква по този въпрос ще бъдат уважени.

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (7 Votes)

664В слово по случай годишнината от бомбардировките на НАТО над Югославия Сръбският патриарх Порфирий заяви, че много от имената на жертвите могат и трябва да бъдат включени в календара на Православната църква.

„Днес възпоменаваме онези нещастни дни отпреди двадесет и две години. На първо място, нека помним и се молим за невинните жертви. А жертвите ни са невинни, защото нашият народ – както знае днес целият свят – се защитаваше от агресия. Спомняме си за нашите войници и полицаи, за героите от Кошара, Пастрик и други войскови части, за пилотите, а после и за невинните цивилни жертви на касетъчните бомби в Ниш, Косов, Метохия и Черна Гора, убити в пътническия влак в дефилето на Гърделица, убити по улиците и площадите на нашите градове, фабрики, болници, в телевизията, за умрелите деца… Ние ги помним, молим се за всички и съм убеден, че ние трябва да им се молим, защото Бог е записал имената им в книгата на вечността, книгата на вечния живот, а имената на мнозина от жертвите на тези 78 дни могат и трябва да бъдат записани и в календара на Православната църква…

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

2021 03 24 2238Хроника на най-новата история на БПЦ, така може да се определи архивът от изданията на религиозното предаване „Иконостас“ по Нова телевизия, който вече е достъпен в Youtube. Любомир Върбанов, автор и режисьор на поредицата, стартирала в средата на 90-те години на миналия век, публикува постепенно всички серии, започвайки от най-старите.

„Иконостас“ е единственото актуално предаване с мисионерска насоченост в средата на 90-те години, когато започва активното възраждане на църковния живот у нас. Това е времето, когато завършват първите випуски с жени на Богословския факултет на СУ, въвежда се предметът Религия в българските училища, активизира се енорийската и издателска дейност в БПЦ, развива се публицистиката, мисионерски настроени свещеници разширяват полето на своята работа, а млади духовници поемат по пътя на църковното служение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

LEMESOU ATHANASIOSЛимасолският митрополит Атанасий (Николау) е дал положителен тест за коронавирус, съобщава кипърското издание Cyprus Times. Той е поставен под карантина, както и най-близките му сътрудници, а помещенията в митрополията ще бъдат дезинфекцирани. Според първите съобщения, към момента митр. Атанасий нямал изявени симптоми на болестта и се чувствал добре. Според съобщението на митрополията на Лимасол тестуването е било в рамките на редовните, които се провеждат за служителите.

На 24 март сутринта обаче той все пак е бил приет с леко изразени симптоми в болницата в Никозия за изследвания и профилактичен лекарски контрол, се казва в днешното официално съобщение на митрополията. Всички контактували с него клирици и миряни са били изследвани и тестовете им са отрицателни.

Тестването за коронавирус на о-в Кипър е задължително за всички работни колективи и се извършва всяка седмица, като на работодателите се издават удостоверения. Тестовете са безплатни и се извършват от подвижни медицински екипи, които взимат пробите на различни пунктове всяка седмица. Голяма част от подвижните пунктове са разположени в църкви. По официални данни на Министерството на здравеопазването на Кипър в болници към настоящия момент се лекуват 222 души, от които петдесет са в тежко състояние.

2.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 2.78 (90 Votes)

корицаИзлезе от печат десетият роман на Мартин Ралчевски, озаглавен „Вечност“. Той излиза с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и издателство „Еделвайс“.

Писателката Николина Барбутева описва книгата така: „В този роман силно впечатление прави сбъдването на голямата мечта на главния герой от предишната книга на Мартин Ралчевски – над България най-накрая да започне да звучи Евангелието. Идеалистичният образ на героя в днешния хедонистичен и материален век определено шокира. Защото, за съжаление, алтруизмът и емпатията отдавна не са присъщи на нашето време. Но явно това е целта на автора – да ни покаже, че всяко време има своите верни Христови служители, които неуморно и безкористно се трудят на Божията нива… Сам Господ Иисус Христос в Евангелието от Матея казва: „Където са двама или трима в Мое име, там съм и Аз посред тях“. Затова и навярно в новия роман „Вечност“ се сбъдват толкова хубави неща. Тук, в Божието име, се събират няколко уморени, но просветени и дълбоко религиозни хора, за да се случи чудото. Тази красива продължителна духовна среща прави книгата задълбочена, широкоспектърна и полезна“.

4.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (75 Votes)

23592750Навпактският митр. Йеротей (Влахос) коментира в интервю за гръцкия вестник „Та неа“ предизвикателствата пред гръцкото общество и църква, породени от пандемията. Сред обсъжданите въпроси бяха и тези за ваксините, които пораждат спорове както в светските, така и в църковните среди.

- Ваше Високопреосвещенство, Вие бяхте един от първите в Църквата, които се ваксинираха, като тогава отбелязахте, че „във войната с пандемията ваксината е едно от оръжията“. Необходими ли са ваксините, за да ограничим коронавируса?

- Пандемията, през която преминаваме, е невидима война, която вкарва хората в болниците, убива, разрушава социалните връзки, ограничава черкуването, затваря университети и училища, създава икономически проблеми, парализира пазара. В тази война едно от най-важните оръжия е ваксинирането, което връща обществото към нормалността. В една такава война реакциите срещу ваксините са по-опасни от възможните странични действия на ваксината. Онези, които препоръчват на християните да не вземат предпазни мерки, носят отговорност за болестите и смъртта на хората и за техните страдания.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (40 Votes)

2021 03 20 23 38 57При строго спазване на противоепидемичните мерки българите, живеещи в италианските градове Нетуно и Анцио, се събраха на празнична св. Литургия на Тодоровден. С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний богослужението беше оглавено от новия им енорийски свещеник доц. д-р Иван Иванов, който обгрижва и българите в Рим.

2021 03 21 22 05 53

Светата литургия се проведе в църквата на манастира „Санта Мария Горети“ в крайморския град Нетуно, която се предоставя за богослужения и на нашите сънародници.

По-късно българите се събраха на открито, до морето, за да споделят със своя свещеник духовните си нужди и да направят планове за бъдещото развитие на общината.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]