Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Νέα προγράμματα ΣЗа първи път от много години Министерството на образованието в Гърция е включило в процедурата по назначаване на учители на вакантни места в страната богослови. Сто двадесет и осем теолози са получили назначение на свободните места за учители по Религия от общо пет хиляди и шестстотин новоназначени учители. Според общогръцкия съюз на богословите „Керос“ става дума за систематично неглижиране от страна на държавата на предмета „Религия“, което се проявява в липсата на постоянни назначения на учители по „Религия“, завършили „Теология“. В резултат от това в много училища липсват преподаватели по предмета и той се пропуска като свободен час или пък се поема от учители с друга специалност. Нещо повече, квотата за учители-теолози е прехвърлена към филолозите, от чиито среди най-често се осигуряват учителите по „Религия“.

Новата учебна година е втората поредна, в която тази практика се променя, но предишната година новите назначения на теолози са били едва двадесет. Увеличеният брой учители-богослови през тази година не разрешава проблема, но е заявка за положителна промяна в отношението към предмета.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

men bНа 9 септември се навършват тридесет години от трагичната смърт на известния руски свещенослужител и проповедник о. Александър Мен (1935-1990). Той убит недалеч от дома си на път за богослужение. Обстоятелствата около убийството, мотивите и виновните за гибелта на свещеника и досега не са не са изяснени.

Тази година се навършват и осемдесет и пет години от рождението на о. Александър Мен.

За днес в Москва и Подмосковието са организирани редица събития, които разказват за многоплодната проповедническа дейност на големия богослов и свещеник.

Главен организатор на възпоминанието е Фондът на името на Александър Мен. От там отбелязват, че „три десетилетия след след гибелта на протойерея хората все още го помнят и новите поколения се запознават с творческото наследство на свещенослужителя, мисионера и богослова, което буди възхищение със своята многостранност и ширина на кръгозора“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Bulgarien Roschen 2 1996Община Сандански осигурява безплатен транспорт за поклонниците до с. Рожен на 8 септември, съобщава БНТ. Така общината улеснява достъпа до Роженския манастир „Рождество Богородично“, който на този ден чества своя храмов празник. Манастирът е най-големият в Пиринския край и една от няколкото средновековни български обители, запазени сравнително добре. Транспортът е организиран за 8 ч. Тръгва се от спирката пред сградата на общинската администрация в Сандански. Връщането от Роженския манастир обратно към Сандански е в 13 ч.

Централният храм в Рилската св. обител също е посветен на Богородичното раждане. На този ден своя втори храмов празник чества и Врачешкият манастир „Св. Четиридесет мъченици“. В новата сграда на обителта е вграден храм, посветен на Рождество Богородично.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

19F06081 6CFC 416B B434 CC147072EDCDСветлинно шоу върху фасадата на историческия храм „Света Софѝя“ в Новгород предизвика нееднозначна реакция сред жителите на града. 3D-шоуто „Борба за победата“ е посветено на 75-годишнината от победата на СССР във Втората световна война и затова повече от кадрите са с военни сцени и комунистически символи. В социалните мрежи шоуто беше определено като кощунство.

От регионалното Министерство на културата съобщиха, че за прожектирането на „Борба за победата“ е получено благословение на ръководството на Новгородската епрахия. „Софийският събор, както и много други новгородски светини, пострадаха силно по време на немско-фашистката окупация, снети са кръстовете, позлатата. Впоследствие изображенията на полуразрушения храм се превърнаха в един от символите на военния Новгород. Освен това съборът е символ на православната вяра, която в годините на войната е обединявала съветските хора и е укрепвала духа им“, се казва в изявлението на министерството. „Показването на тематичното светлинно шоу върху главната светиня на града, от чиито стени в продължение на векове са тръгвали в защита на родината новгородските воини, е в памет на съветския народ, който имаше неоценим принос в победата във Втората световна война, защити свободата и мирния живот за всички нас“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

1507031 1504330503180329 3815662978401266085 nНа 4 септември след боледуване е починала Милка Георгиева, богослов, библиотекар в библиотеката на Богословския факултет в София.

Опелото ѝ ще бъде на 6 септември от 12 ч. в с. Попина, обл. Силистра, в храм „Св. Георги“, който се намира в двора на родната ѝ къща, построен от нейните деди.

Милка Георгиева е родена 26 февруари 1967 г. През 1996 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преди това е завършила и Библиотекарския институт в София. Работи в библиотеката на факултета на Богословския факултет. След това е редовен докторант по християнска философия в същия факултет. Завършва магистратура във Философския факултет. По-късно работи в книжарница за християнска литература, а след това и като екскурзовод за поклоннически туризъм.

Като смела, артистична и начетена жена, тя не намери своето място в църковните и академичните среди. Милка копнееше за пълнота на общуването, за чистота и искреност в отношенията, за професионализъм в работата.

Бог да я прости!

4.53125 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (32 Votes)

73803Учебниците по „Основи на духовно-нравствената култура на народите в Русия“ за учениците в седми и осми клас са написани от академичната общност без участието на религиозни лидери, разказаха авторите на пособията в интервю за вестник „НГ-Религия“.

„Беше използван академичен подход, тъй като авторите са специалисти в сферата на религиозната култура, а не са представители на тази култура“, заяви докторът по философски науки Екатерина Елбакян. Според нея за представителите на религиозните традиции е „твърде трудно да бъдат напълно обективни“, но все пак усилията им заслужават уважение.

„Не искам да правя аналогии, а още по-малко да обидя някого, но съм готова да задам риторичен въпрос: а кой трябва да бъде автор на учебника по зоология, например? Обектът на изучаване и изучаващият субект не е задължително да съвпадат“, твърди авторката.

4.6865671641791 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (67 Votes)

unnamedБившият клирик на Атинската архиепископия Андрей Конанос публикува двадесетминутно обръщение към своите последователи в социалната мрежа, които бяха шокирани от решението му да напусне клира на Гръцката църква и занапред да живее като мирянин.

„Не правя движение, нито партия, не искам да се конфронтирам с никого, – заяви бившият архимандрит. – Няма да работя като лайф-коуч, нито нищо от това, което чух за себе си през тези дни“.

В своето обръщение Андрей Конанос отхвърля някои от обвиненията към себе си, като например това, че се е отрекъл от монашеския си обет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

baner enПравославната църква на Финландия, OrthPhoto.net и издателският отдел на Полската православна църква организират фотоконкурс „Цветовете на Православието. Финландия“. Конкурсът цели да представи разнообразието и красотата на Православието във Финландия и да се представи в по-широка аудитория християнския живот северната страна.
Конкурсът, който ще завърши с албум и изложба, е в следните категории:

Църкви (архитектура, стенописи, кръстове, гробници, пейзажи);
Хора (клирици и миряни, портрети и т. н.);
Репортажи (църковни събития, поклонения, празници и др.).

Участието е безплатно. Поради пандемията от коронавирус организаторите насърчават участниците да предложат изображения от своите архиви.

Снимките трябва да бъдат изпратени до 4 септември 2020 г.

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)

uchebnici 2Преди началото на учебната година Св. Синод на БПЦ съобщи, че вече е издал одобрените от МОН учебници по Религия, съставени от авторски екипи на БПЦ. Църковното ръководство ще предостави изданията безплатно на учителите по Религия в страната, както и на техните ученици. Учебниците на Св. Синод по Религия от първи до пети клас вече са изпратени по епархиите и всяка митрополия трябва да събере заявките на учителите за пособията. Ангажирани са координатори по места, които организират процеса по места (тук).

Министерството на образованието обаче одобри учебниците по Религия на още две издателства. Авторските колективи и на трите комплекта учебници са православни християни. Учителите могат да избират кои учебници да ползват те и учениците им. Тъй като учебният предмет Религия не е сред тези по задължителна подготовка, одобрените от МОН учебници не се предоставят безплатно от държавата, а се закупуват от родителите на децата. Решението на Св. Синод по предоставяне на безплатни учебници на учениците поставя другите издатели в неравностойно положение, коментират представители на голямо издателство, което сега не може да достигне до преподавателите по Религия. Те са се обърнали с писмо до Негово Светейшество патриарх Неофит, за да искат съдействие. Според тях по този начин не се дава възможност за избор на учителите, каквато е идеята при одобряването на учебници от няколко издателства и авторски екипи.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (54 Votes)

07 14 13 14 20Активното участие на архим. Дионисий (Мишев) в протестите, провеждани в центъра на столицата, и публичните му изяви, свързани с политическата обстановка в страната, не останаха незабелязани. Те, както и коментарите му за църковни прояви, окачествявани от него като „задкулисни“, предизвикаха реакция от страна на Св. Синод на БПЦ. В специално изявление, публикувано на официалния сайт на Св. Синод, ръководството на БПЦ се разграничи от него, като заяви, че „архим. Дионисий (Мишев) не е и не може да бъде изразител на становища на Българския патриарх и Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия.

Всички изказвания, действия и призиви на архим. Дионисий (Мишев) да се считат за негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

107098818 4498674286813035 7608671431811176736 oС благодарност и упование встъпва в Новата църковна година Българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий“ в Хамбург. В началото на юли беше монтиран каменен иконостас в храма на общината и той вече добива вид, отговарящ на православния канон за извършване на богослужения. Изграждането на иконостаса, което с Божията помощ и въпреки свързаните с пандемията обстоятелства беше успешно завършено, представлява първата и най-значителна стъпка от преустройството на протестантската църква „Св. Възкресение“ в Хамбург в православен молитвен дом.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

fthiotidos antistasiВ деня на отсичането на главата на Господния Предтеча Йоан митрополитът на Фтиотида (седалище в град Ламия) Симеон говори в проповедта си за подвига на Йоан Кръстител в контекста на днешните проблеми на Гърция, но и на много други страни.

„За светия Предтеча Господен са достатъчни думите на Христос, че не се е родил на земята мъж, по-велик от него. Разтърсващи думи, които свидетелстват за величието на неговата личност и обясняват почитта, която Църквата му оказва през вековете.

Йоан Кръстител не просто е критикувал морала на определен кръг хора. Критиката му е била глас и вик на въставане срещу една система на власт, срещу една овластена каста, която мачка слабите, бедните, презрените, която носи всички белези на лицемерието и която светият Предтеча не е можел да търпи и да прави компромиси.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

rilskiat manastir gutenbergНа българския книжен пазар излезе книгата Рилският манастир в най-ново време (1944-2019). Политика, идеология, вяра с автор Мария Златкова.

Книгата разглежда развитието на Рилската св. обител от края на 1944 г. до днес. Представени са репресиите срещу несъгласни с новата политика монаси, лишаването на обителта от икономическа самостоятелност чрез отнемане на обработваеми земи, гори и индустриални предприятия и по тази начин лишаването ѝ от средства за поддържане на сградния фонд и безценните творби на изкуството, съхранявани там. Специално внимание е отделено на одържавяването на обителта през 1961 г. и изгонването на монасите, връщането на част от тях през 1968 г. и конфликтното им съжителство с новосъздадения Национален музей „Рилски манастир“.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (38 Votes)

namedЧерногорският митр. Амфилохий (Радович) заяви на протестен митинг на 27 август, че за първи път в живота си ще гласува на избори. Изборите в Черна гора ще се проведат на 30 август, като митрополитът призова всички християни да гласуват срещу правителството, приело новия закон за вероизповеданията и статута на религиозните общини. Обръщението на митрополита е публикувано в официалния сайт на митрополията.

„На осемдесет и двегодишна възраст за първи път ще гласувам на парламентарни избори – на 30 август – и призовавам всички черногорци, жители на Черна гора и всички останали да гласуват в защита на Божиите светини, които сега са подложени на гонение в Черна гора от страна на тези, които не знаят какво е светиня. Да даде Бог тази защита да успее заради бъдещето на всички жители на Черна гора. Всички на избори в защита на светините!“, заяви митр. Амфилохий, цитиран от „РИА Новости“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

1065Белгородският и Староосколски митрополит Йоан (Попов) се зарази с коронавирус. Прес-центърът на митрополията съобщи на 25 август, че „във връзка с болестта на главата на Белгородска митрополия, Високопреосвещения митрополит Йоан, всички богослужения и публични мероприятия през следващите две седмици се отлагат за средата на септември. Молим за молитвите ви за нашия архипастир“.

Митр. Йоан привлече общественото внимание в Русия с необичайния начин на борба с епидемията – заповяда камбаните на всички храмове да бият по пет пъти на ден. Тогава той обясни решението си така: „Изследванията за камбанния звън и многобройните опити са доказали, че той унищожава всички болестни бактерии и обезврежда вирусите – това е доказано от доктора на биологическите науки академик Шипунов. Неслучайно във всички епохи в Русия са звънели камбаните и са имали живителен ефект“.

Митр. Йоан оглавява синодалния Мисионерски отдел на Московска патриаршия.

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата