Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

2017 11 01 0944Църковното настоятелство при храм „Св. Николай Софийски“ (София, ул. „Пиротска“ № 76, на кръстовището с ул. „Опълченска“) съобщава на всички вярващи, че с благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит от средата на м. ноември 2017 г. в храма ще започне Курс по вероучение за деца и младежи.

Със спомоществователството на фондация „Комунитас“ са набавени необходимата православна катехизическа книжнина, както и други материали за обучението.

Всеки, който има желание, може да се запише на свещопродавницата в храма или да получи информация на телефон 0885 008 564.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

23000247 1207182476049963 8796637394318132126 o

Русенският митрополит Наум представляваше Българската православна църква на редица тържествени събития, провели се в Букурещ, Румъния, в края на месец октомври. Едно от централните чествания беше почитане паметта на св. Димитрий Басарбовски, чиито мощи се съхраняват в румънската столица, а манастирът, в който се е подвизавал, се намира в пределите на Русенска епархия. По лична покана от Румънския патриарх Даниил митр. Наум оглави в Букурещ бдението в навечерието на празника на св. Димитрий Басарбовски, извършено на специално издигнат подиум до патриаршеската катедрала „Св. Константин и Елена”. Заедно с българския архиерей служиха всички игумени на манастири в и около румънската столица, свещ. Кирил Синев от Русе, както и седем дякони. След последованието на петохлебието митрополит Наум се обърна към богомолците със слово, посветено на чествания светец, както и на възпоменаваните в Румъния мъченици и изповедници на вярата през атеистичния комунистически режим. Митрополитът каза: „Сърадваме заедно с вас и съмолитстваме пред Божия олтар и пред светлия лик на божествения Димитър за всички нас и за всички Христови свидетели – мъченици и изповедници, които прославиха нашите православни народи в годините на атеистичното гонение срещу Иисус Христос и Неговата Църква и които за сетен път доказаха суетността и безплодността на всеки опит за противопоставяне на спасителната ни православна християнска вяра и, като посрамиха гонителите, прославиха с живота и свидетелството си нашия Господ и Спасител, уподобявайки се на Него и на спасителните заради нас Негови страдания”.

4.7538461538462 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (65 Votes)

IMG 20171030 170412Повече от 20 учители по Религия в столични училища и катехизатори от софийските храмове получиха учебни пособия, издания на Центъра за образователни инициативи „Двери“. Срещата, провела се  в навечерието на Деня на народните будители в Богословския факултет на СУ, беше организирана от Информационно-просветния и катехизаторски отдел на Софийска митрополия, Центъра за образователни инициативи „Двери“ и Регионалното управление на образованието – София.

В началото учителите бяха приветствани от Ваня Станчева, старши експерт в РУО – София, която изрази радостта си от възможността преподавателите да получат учебни пособия в началото на учебната година. Тя разказа за трите комисии, назначени от министъра на образованието, които ще подготвят нови програми по Религия. Предвижда се Религията да се преподава в три варианта: Религия – християнство – православие, Религия – ислям и Религия (неконфесионално обучение). Програмите трябва да са готови до началото на декември. Ваня Станчева призова присъстващите учители да се включат активно в едномесечното обществено обсъждане на новите програми, които ще бъдат публикувани на сайта на Министерството на образованието вероятно през месец декември.

С кратко слово към педагозите се обърна ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, който похвали вероучителите за апостолското им дело. Той подчерта, че те се трудят в сложна, понякога враждебна обстановка, но неотклонно следват своята мисия на проповедници на Словото Божие.

4.76 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (50 Votes)

mitroboulgaria1509427144„Преодолях себе си“, така заяви гръцкият митрополит на Марония и Комотини (Гюмюрджина) Пантелеймон, за да отговори на поканата на Доростолския митр. Амвросий и да отсъства от своята епархия в деня на св. Димитър Солунски. Митрополитът беше гост на грандиозно честване, организирано от Доростолска епархия, по повод 170 години от построяването на храма „Св. Димитър“ в с. Калипетрово, Силистренско, станал известен у нас като „рицарския храм“ (виж за произхода на това прозвище тук).

Митрополит Пантелеймон направи специално изявление, за да оправдае отсъствието си от тържествата в своя град. Според него той се е решил на това, за да подготви почвата за връщането на гръцките църковни съкровища, заграбени от българските окупационни войски от манастирите на Северна Гърция.

„Това посещение не беше формално, но имаше за цел да развием подобаващи връзки с нашите съседи въпреки проблемите, които са съществували между нашите два народа в миналото“, твърди митрополитът. „За мене беше трудно да оставя митрополията си в деня на св. Димитър, но превъзмогнах себе си, за да се развият онези връзки, които подобава да имаме с нашите съседи, въпреки проблемите между двата народа от предходните години. Трябва да кажем, че съседната ни църква, съседната ни страна още е длъжник на Гърция и затова трябва в дух на взаимно уважение и искрено приятелство, което можем да постигнем, да изискаме отново отнетото. Имам предвид църковните ни съкровища и мисля, че ние, новите митрополити, както у нас, така и в съседна България, в тази нова атмосфера на доверие, не бива да преставаме да настояваме те да ни бъдат върнати“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Свещ. Стефан г жа Йорданка Рангелова и г жа Славка РадеваНа 22 октомври в италианския град Болоня се проведе среща на свещ. Стефан Паликаров, енорийски свещеник на Българската православна църковна община „Св. Амвросий, епископ Медиолански“ в Милано, и православни българи, живеещи в столицата на регион Емилия – Романя. Събитието се проведе с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний и по инициатива на почетният консул на Република България в регион Емилия – Романя инж. Франко Кастелини и на православните българи, живеещи там. Желанието беше да се проведат среща и беседа, както и да бъде отслужен молебен за нашите сънародници, които имат намерение да организират своя църковна община в града.

Болоня е известна освен със своите кули и тортелини, още и с най-стария университет в света – „Alma Mater Studiorum“ (основан в 1088 г.). В града живеят поне двеста православни българи, като на срещата с българския свещеник дойдоха над петдесет от тях. Организацията на събитието не беше лесна, защото голяма част от нашите сънародници работят по цял ден, дори и в неделните дни, но огромното желание не отстъпи пред ангажиментите.

О. Стефан беше посрещнат още на гарата от г-н Кастелини и г-жа Йорданка Рангелова, която е един от основните организатори.

Срещата се проведе в храма на Вселенска патриаршия в града – „Св. вмчк Димитър Солунски Чудотворец“, а любезен домакин беше предстоятелят о. Дионисий.

Българският свещеник беше посрещнат с хляб и сол, и с химна на България, изпят от присъстващите българи. По-късно химнът отново беше изпълнен в храма от италиански музиканти.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

POSTER 1 1На 30 октомври от 18:30 ч. в залата на Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ на ул. „27 юли“, № 9 във Варна започва третото издание на проекта „Съпричастност. Въпроси и отговори. Пастирска грижа“. Водещо заглавие на тази година ще бъде „Мисленето – себеизграждане или саморазрушаване“.

Целта на проекта е да се създаде работещ механизъм за духовна и психологическа подкрепа на хора от енорията и извън нея, основана на православното светоотеческо предание и православната психология.

Първото издание на „Съпричастност“ се провеждаше във формат на лекции, второто – във вид на тренинг-срещи. През новия сезон ще бъдат представени и двата формата.

Веднъж месечно през годината ще се провеждат публични срещи-лекции, на които свещеник с двамата психолози ще представят своята гледна точка по темата и насоки за групова работа.

4.9111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (45 Votes)

 MG 3671На 29 октомври в столичния храм „Покров Богородичен“ нашата сътрудничка и авторка Соня Спасова се венча за Костадин Джонев в присъствието на роднини, приятели и цялата енория. Дългоочакваното събитие донесе радост не само на младоженците и техните родители, но и на всички, които ги познават.

Екипът на Двери пожелава на младото семейство много любов, разбирателство и семейно щастие. Нека тяхната семейна църква расте и съзрява в благодатта на Светия Дух, Който да им бъде Помощник и Вдъхновител във всяко благо начинание!

На многая лета!

Снимки: Стефка Борисова

 MG 3675

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

thumb4 POSTER 2 2Духовно-просветният център „Св. архангел Михаил“ във Варна организира редица събития, посветени на Деня на народните будители. Честването на празника ще започне на 31 октомври от 18 ч. с лекция на проф. Георги Каприев „Кръгове на идентичност“. Тя ще е опит за осмисляне на понятия като нация и идентичност в исторически аспект и ще се разгледа динамиката на тези понятия през последните векове в Европа и на Балканите.

На 1 ноември, Деня на народните будители, в рамките на общоградското празнуване на празника, от 11.30 ч. в двора на храма „Св. архангел Михаил“ и Първото българско училище във Варна (ул. „27 юли“ № 9) ще бъде официално открита паметна плоча с имената на видни личности от епохата на Възраждането, спомогнали за пробуждането на българското самосъзнание и дух във Варна.

В същия ден 40 младежи от варненските училища ще се включат в еднодневна екскурзия до старата столица Велики Преслав и манастира „Св. Пантелеймон“ в Патлейна, за да изследват връзката между историята и културата на средновековна България и епохата на Възраждането през 19 в.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

СУНа 27 и 28 октомври в Ректората на Софийския университет се провежда международна научна конференция, посветена на Зографската библиотека и архив. Водещи учени слависти, византинисти и палеографи от България и чужбина обсъждат изследователските подходи при издаването, описването и дигитализацията на богатия архив на Зографската св. обител, който по брой на запазените ръкописи заема шесто място сред светогорските манастири.

Конференцията се организира по проект „Зографски дигитален архив“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в рамките на Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма матер“. Обявено беше подписването на споразумение за десет години между Софийския университет и Зографския манастир с цел популяризиране на книжовното богатство на св. обител.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

1 Bucharest Panihida 26 10 2017На 26 октомври, когато честваме паметта на св. Димитрий Мироточиви, в манастира „Черника” край Букурещ се извърши молитвено възпоменание на мъчениците и изповедниците на вярата през атеистичния режим. Св. Литургия в манастирския храм беше възглавена от отец проф. Щефан Букиу, декан на Православния богословски факултет „Патриарх Юстиниан” в Букурещ. С отец декана съслужиха участниците в провелия се Международен богословски конгрес на тема „Животът на православните църкви по време на комунистическия режим – преследване, съпротива и изповядване” – прот. д-р Томас Стемпа (Полша), свещ. Кирил Синев от Русе, отец проф. Георге Холбя (ПБФ Букурещ), патриаршеският съветник прот. д-р Флорин Марика, както и братя на св. обител. По време на заупокойната ектения отец професорите поменаха „всички мъченици и изповедници за православната вярата от комунистическия период във всички страни”. Проповед за Солунския великомъченик произнесе отец декана.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

x620 Radomirpatriarh034.jpg.pagespeed.ic.JcepD8De CСв. Димитър Солунски е един от най-почитаните светци у нас. Стотици храмове в страната носят неговото име и почитта към св. Димитър е прераснала в празник не само на храма, но и на целия град. Така на днешния ден празнуват градовете Видин, Сливен, Айтос и Радомир. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе молитвено участие в св. Литургия в радомирския катедрален храм „Св. Димитър“. Празничното богослужение оглави Белоградчишкият епископ Поликарп в съслужение с клирици от Софийска епархия. Радомирска духовна околия се сдоби и с нов архиерейски наместник – о. Александър Стоев, който в празничния ден получи офикията протойерей.

2017 10 26 1536

 

Във Видин празникът също беше отбелязан със св. Литургия в катедралния храм „Св. Димитър“, която отслужи Врачанският митр. Григорий, местоблюстител на овдовелия Видински митрополитски престол. След това с шествие, водено от митрополит Григорий, кмета на града Огнян Ценков, областния управител Албена Георгиева и други официални лица, богомолците се отправиха към центъра на града. Там кметът и митрополит Григорий поздравиха с празника на града жителите на Видин. „Днес ние възпяваме този, който разкри любовта си чрез страданието и стана приятел на Христос – св. Димитър, чудотвореца от Солун, – каза владиката. Той се помоли Бог да даде благоденствие на Видин, да изпепели страданията, лошотата и завистта. За жителите на града митрополит Григорий изпроси „успехи във всички техни начинания, радостно бъдеще и силна вяра“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

2 Fr K Sinev Bucharest 2017На 25 октомври в Патриаршеския палат в Букурещ продължиха работните заседания на Международния богословски конгрес посветен на жертвите на комунизма.

Четвъртото заседание обединяваше доклади върху темата „Личността, куража и мъдростта на патриарх Юстиниан по време на комунистическия режим”. Модератор беше отец проф. Георге Холбя. Доклади изнесоха:

- Раду Чучеану, Национален институт за изследване на тоталитаризма – Румънска академия – „Юстиниан (Марина) – румънският Томас Бекет”;

- проф. Лауренциу Тънасе, Национален съвет за изследване архивите на Секуритате (CNSAS) – „Религията през комунистическия период: конфликт, сътрудничество, партньорство?”;

- проф. Джеордже Енаке, Университет „Долни Дунав”, Галац – „Критиката на комунизма от християнска перспектива в Румъния след 1945”;

- Адриан Николае Петку, CNSAS – „Личността на патриарх Юстиниан (Марина) между очернянето и историческата реалност”.

Последваха дискусии върху представените доклади.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

50310944В столичния храм „Св. апостол Андрей Първозвани“ се възобновява провеждането на беседи, които ще бъдат изнасяни от различни духовници и богослови всеки понеделник, от 18 ч. Първата беседа ще се проведе на 6 ноември от 18 ч. За пръв лектор е поканен зам. деканът на БФ на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р. Павел Павлов. Той ще представи цикъл от лекции, озаглавени „Светци и святост“. Беседите ще се провеждат в храма. 

Столичният храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ (ул. „Опълченска“, №112) има дълги традиции в организирането на беседи по християнски теми. Още в тежките за Църквата години на комунистическия режим храмът е средище на християнската духовност – по инициатива на свещениците и с помощта на църковното настоятелство там редовно изнасят беседи едни от най-големите български богослови за онова време, като проф. Тотю Коев, проф. Славчо Вълчанов, проф. Иван Желев и др. Един път седмично вярващите хора се събирали да научат нещо ново и да попият от духовната храна на православното слово. През тези години се издават изключително малко църковни книги и именно беседите са били основното средство за духовната просвета на вярващите. През последните 40 години беседите са изнасяни главно от ставрофорен иконом и досегашен предстоятел на храма о. Иван Касабов, но с напредването на възрастта му постепенно традицията се прекъсва. Сегашното църковно настоятелство с председател отец Стилиян Табаков решава да възобнови беседите, като продължи традицията да кани духовници и богослови, преподаватели в богословските школи у нас. Настоятелството кани всички, които имат интерес към православната духовност, да присъстват на беседите и да се включат в дискусиите по зададените теми.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2017 10 25 1403На 30 октомври, понеделник, от 16:30 ч. в аулата на Богословския факултет на СУ ще се проведе среща с учителите по Религия и катехизаторите от неделните училища в София, на която ще им бъдат предоставени учебници и учебни пособия за работа през новата учебна година.

Срещата се организира от Информационно-просветен и катехизаторски отдел на Софийска митрополия, Центъра за образователни инициативи „Двери“ и РУО-София в сътрудничество с Богословския факултет на СУ.

На срещата ще бъде представено най-новото учебно пособие за учители, реализирано от екипа на Центъра за образователни инициативи „Двери“ – Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир.

На преподавателите ще бъдат предоставени учебници и учебни пособия, издания на „Просвета“, Община Кюстендил и „Двери“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Congres Teologie An comemorativ 2017 Patriarhul DanielНа 23 октомври в Букурещ започна Международен богословски конгрес на тема „Животът на православните църкви по време на комунистическия режим – преследване, съпротива и изповядване”. Организатори са Румънската патриаршия, чрез Богословско-образователния отдел, в сътрудничество с Православния богословски факултет „Патриарх Юстиниан” и подкрепата на Държавния секретариат по вероизповеданията. Събитието се вписва в значимите прояви, организирани по повод 2017 г. – обявена за Възпоменателна година, посветена на патриарх Юстиниан и защитниците на православието през времето на комунизма.

Форумът се откри в зала „Конвентус” на Патриаршеския палат.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]