Мобилно меню

4.8227848101266 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (79 Votes)

Съвременни старциНа българския книжен пазар излезе книгата Съвременни старци на Православието, издание на Русенска митрополия и фондация „Двери“, с финансовата подкрепа на Басарбовския манастир. Сборникът съдържа десетки разкази за единадесет съвременни подвижници от Света гора и други места в Гърция, споделени от техни духовни чеда – йерарси, богослови, монаси и монахини, миряни с различни професии.

Тези разкази свидетелстват за живота и духовния опит на преподобните Софроний (Сахаров), Паисий Светогорец, Порфирий Кавсокаливийски, Ефрем Катунакийски, Филотей Зервакос, Герасим от „Малката св. Анна“, Филарет Констамонитски, Яков (Цаликис), Гавриил Дионисийски, Амфилохий (Макрис) и Йосиф Исихаст.

Сред авторите се отличават имената на Верийски митр. Пантелеймон, Лимасолски митр. Атанасий, Навпактски митр. Йеротей (Влахос), игумените на светогорските манастири „Ватопед“, „Симонопетра“, „Св. Дионисий“, игуменът на манастира „Св. Давид“ на о-в Евбея архим. Гавриил, йеромонах Николай (Сахаров), монах Мойсей Светогорец и мн др.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

2021 02 23 12 15 26Вчера в сградата на Старозагорска митрополия митр. Киприан посрещна министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Архиереят запозна министъра с културно-просветната дейност в Старозагорска епархия и с работата на неделните училища в региона. Двамата обсъдиха възможности за дългосрочно партньорство и сътрудничество. Старозагорският владика подари на министър Вълчев Библия и просветни издания на митрополията за деца и възрастни.

На срещата си при епархийския архиерей г-н Вълчев беше придружаван от кмета Живко Тодоров и представители на общинската администрация.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (79 Votes)

D V PopovС огромна мъка и болка съобщаваме, че след тежко и мъчително боледуване в 5 ч. тази сутрин, 23 февруари, в Ковид-реанимацията на Александровска болница се е упокоил в Господа дългогодишният библиотекар, възпитател и учител в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ г-н Димитър Попов. Той беше хоспитализиран в тази болница преди месец, като от миналия понеделник беше и на изкуствено дишане, след заразяване с COVID-19, а и на хемодиализа. След призива за кръводаряване от вчера (тук) десетки хора, някои от които дори не го познаваха, дариха кръв за него, с надежда за добър развой на състоянието му и затова новината за неговото упокоение дойде по-скоро неочаквано за всички ни, потапяйки в скръб не само неговото семейство, но и всички негови колеги, приятели, учители, ученици, свещеници и монаси, на които той е преподавал през годините.

Димитър Василев Попов е роден на 28 август 1959 г. в София в семейство на преселници от Кукуш (днес Килкис в Северна Гърция). Средно образование завършва в София, в тогавашния техникум „Киров“ (днес Професионална гимназия по електротехника и автоматика), след което става студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1986 г. През 1989 г. започва работа като библиотекар и възпитател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, която тогава все още е в изгнание на гара Черепиш, Врачанско. През есента на 1994 г. беше преназначен като учител-възпитател в семинарията, какъвто остана до последно. Преподаваше дисциплините от философския цикъл, след като през втората половина на 90-те години завърши и второ висше образование – Философия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

σερ 16 1024x683Веднага след избирането си за предстоятел на Сръбската православна църква патриарх Порфирий разговаря по телефона с Вселенския патриарх Вартоломей и с Руския патриарх Кирил. Първо за разговор с патр. Вартоломей съобщиха гръцките медии, според които още в същия ден на избора двамата са разговаряли по телефона, като са провели „сърдечен братски разговор“.

„Още един брат се прибави към сонма на наследниците на светия отец Сава, архиепископ на Сърбия, който получи хиротония и честта на автокефалията от нашия предшественик Мануил в Никея. Днес пълнотата на Църквата на Сърбия празнува посрещането на своя каноничен закрилник и пастир“, се казва в поздравителното писмо на патр. Вартоломей до новия Сръбски патриарх. „Днес Ви приветстват радостта, отговорността, трудовете, борбите, Христовият подвиг за всяка душа на православните християни, намиращи се в границите на Вашата поместна църква“, се казва още в патриаршеското послание.

4.8736842105263 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (95 Votes)

153344787 3382187041882818 7337923426314125642 n 2Днес Русенският митрополит Наум излезе с изявление по повод провеждащата се национална ваксинационна кампания срещу COVID-19 и откриването на „зелени коридори“ за желаещите да се васкинират. Митрополитът заявява, че прави това обръщение заради архипастирския си дълг и загриженост към паството. В изявлението се казва:

„Всеки православен християнин, клирик или мирянин, е дарен от Бога със свободната си воля да избере дали да се ваксинира или не, съзнавайки обаче своята отговорност за опазване здравето на себе си и околните.

Всякакви внушения, пораждащи страх в хората и вменяващи им чувство за греховност и вероотстъпничество при евентуална ваксинация, са напълно несъстоятелни, манипулативни и лишени от здрав разум.

Желаещите да се ваксинират следва да се допитат преди всичко до своите лични лекари и компетентните медицински служби, дали да сторят това, а да не се доверяват на други странични източници.

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (45 Votes)

Dimitar PopovСпешно се търсят донори на кръв за дългогодишния наш колега от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ Димитър Попов. Кръвната група е рядка и изисква дарителият да е точно с AB+ (АБ положителна), затова се обръщаме с призив към всички, които имат възможност и желание да помогнат. Болният е в критично състояние, на изкуствено дишане, в Ковид-реанимацията на Александровска болница.

Желаещите да дарят кръв могат да го направят в Националния център по трансфузионна хематология, в София, на ул. „Братя Миладинови“ № 112, при изрично посочване на трите имена на болния: Димитър Василев Попов, както и Ковид-реанимацията на Александровска болница, след което издаваните при кръводаряването декларации следва да се представят в паракликса на Александровска болница (тук) или да се предадат лично на Деян Петров: тел. + 359 889 811 010.

1.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 1.67 (42 Votes)

2021 02 21 2243Днес, Неделя на митаря и фарисея, 21 февруари, в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ в Пловдив беше извършена епископската хиротония на архим. Висарион (Гривов). По решение на Св. Синод на БПЦ, взето на 16 февруари на присъствено заседание на митрополитите, той става Смоленски епископ и ще бъде назначен за втори викарий на Пловдивския митрополит.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

04 moguc11Бачкият епископ Ириней (Булович) е болен от коронавирус, съобщи ТАНЮГ. Влиятелният сръбски епископ, който беше в тройката кандидати за избор на патриарх, не можа да присъства на интронизацията на новия Сръбски патриарх Порфирий, която се проведе в деня след избора в катедралния храм „Св. Сава“ в Белград. Еп. Ириней е с температура, без пневмония и в добро общо състояние. Той се лекува под лекарско наблюдение в епархийския дом в Нови сад. Той обаче присъства на патриаршеския избор на 18 февруари. 

2366179 ds01 zorana jevtic lsСръбски източници съобщават, че освен него болни от коронавирус са бившият Захумско-херцеговински епископ Атанасий (Йевтич) и Западноамериканският епископ Максим (Василевич). Известният сръбски богослов и духовник еп. Атанасий, който е на осемдесет и три години, се лекува с пневмония в болницата в Требине. Той не взе участие в патриаршеския избирателен събор, тъй като по свое желание беше пенсиониран и не е действащ епархийски архиерей. Макар и на покой, той има силно влияние сред сръбския епископат, а много от по-младите епископи са смятани за негови духовни чеда.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

 MG 8172Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати поздравление до новоизбрания Сръбски патриарх Порфирий. В него се казва: „От наше име и от името на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия поднасяме искрените си поздрави към Вас по повод избора и интронизацията Ви за предстоятел на братската Сръбска патриаршия.

Отправяме горещи молитви към нашия Господ Иисус Христос – Пастира на пастирите да Ви укрепява във високоотговорното и душеспасително служение.

Всесърдечно благопожелаваме първосветителското Ви служение да бъде изпълнено с крепко здраве, бодър дух и множество духовни плодове, които да бъдат за спасение на боголюбивите християни и за благото на светото Православие.

И тъй, благодатта и милостта на Всещедрия Бог да Ви осеняват през всички дни на живота, за да пребъдвате в дома Господен много дни и дълги години! (Пс. 22:6)“.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

7774С много болка си спомняме, че преди три години на 19 февруари 2018 г. съвсем неочаквано приключи земния си път нашият любим енориаш и сънародник – Любомир Шивачев. На опелото в Нюрнберг бяха скромен брой близки и приятели, а днес, три години по-късно, поради епидемичната обстановка отново в тесен кръг беше панихидата.

Дядо Любо, както му казвахме, беше известен сред българската общност като добър приятел, възторжен църковен деятел, ерудиран и същевременно много сърдечен събеседник, както и професионалист-зъботехник. Той многократно е помагал безвъзмездно и безкористно на мнозина българи без никаква облага за себе си – къде с разумни съвети, къде с дела. Той беше изпълнен с доброта и много от българите тук го обичаха, защото той самият раздаваше обич.

Истинско удоволствие беше да се общува с човек като Любо, защото освен мъдър, той беше и много сърцат събеседник. С часове сме обсъждали различните теми и страни от живота, историята, религията, а дядо Любо беше просветен в църковните дела, познаваше добре мнозина от епископите, свещениците и богословите от България. Той казваше: „Аз държа на вярата и истината, разочарован съм и не съм съгласен с много неща в нашата църква, но кой съм аз?“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

Неофит ВидинскиНа 26 февруари се навършват петдесет години от блажената кончина на приснопаметния Видински митрополит Неофит, светителствал на Видинската архиерейска катедра в продължение на петдесет и седем години. Просветеният и много деен архиерей, развил широка социална дейност, е бил и наместник-председател на Св. Синод (1930-1944 г.), когато църквата ни цели три десетилетия по политически причини не е могла да си избере предстоятел (1915-1945 г.). По този повод на 20 февруари, събота, в митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ във Видин ще бъде отслужена заупокойна архиерейска св. Литургия от Видинския митрополит Даниил. След това ще бъдат извършени панихида и трисагий при гроба на митр. Неофит.

Ръководството на Видинска епархия призовава православните християни да вземат молитвено участие в светите богослужби.

Вечна и блажена да бъде паметта на бележития дядо Неофит!

4.9504132231405 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (121 Votes)

ПорфирийПреди малко архим. Матей изтегли чрез жребий името на Загребския митрополит Порфирий, който става по този начин новия патриарх на Сръбската православна църква, съобщи сръбската агенция ТАНЮГ. Другите двама кандидати, събрали най-много гласове, са били Бачкият епископ Ириней (Булович) и епископ Ефрем на Баня Лука.

В официалното съобщение на Сръбската патриаршия се казва, че новият патриарх Порфирий (Перич) е роден на 22 юли 1961 г. Приема монашество в манастира „Високи Дечани“ в Косово през 1985 г. На следващата година завършва Богословския факултет в Белград, от 1986 до 1990 г. специализира в Богословския факултет в Атина. След завръщането си в Сърбия става игумен на манастира „Св. Архангели“ в с. Ковил, южно от Нови Сад. Като игумен той привлича много млади хора, интелектуалци, хора на изкуството, музиканти, които ръководи в православната вяра. Създава център за лечение на наркозависими „Земята на живите“ (по определението за Иисус Христос като „χώρα των ζώντων“), който е признат за най-успешна инициатива за лечение на наркомании в Сърбия. През 1999 г. става епископ и викарий на Бачка епархия. През 2004 г. защитава докторат в Богословския факултет на Белградския университет върху творчеството на св. Йоан Златоуст. Наследява известния учен Владета Йеротич на катедрата по Пастирско богословие във факултета, като неговите лекции събират не само студенти-богослови, а и много слушатели от другите факултети. Основател е на гражданско сдружение за ресоциализация на пострадали от деструктивни култове и секти. Член е на Националния съвет по радио и телевизия в Сърбия, а от 2008 г. за няколко години е негов председател, като защитава интересите на всички граждани, независимо от политическите им възгледи. Има ключов принос за стартирането на радио и телевизионни предавания на религиозна тематика. От 2010 г. Св. Синод му възлага организацията на църковната мисия в армията, като той регулира статута на военните свещеници, въвежда редовно богослужение във военните параклиси. Избран е от Св. Синод и е интронизиран за митрополит на Загреб и Любляна през 2014 г. на тържествена Литургия, отслужена от Сръбския патриарх Ириней.

Патриарх Порфирий е автор на богословски трудове и научни публикации, преведени на много езици. Той е изключително комуникативна личност, с много приятели в Сърбия и извън страната, сред различните изповедания. Владее английски, гръцки и немски език, говоримо ползва руски. Бил е много пъти и в България, включително и на междуцърковни антисектантски конференции.

Веднага след избирането му днес за предстоятел на Сръбската църква беше отслужен молебен с многолетствие за патриарха с всичките му титли като „Архиепископ на Печ, Белградско-Карловачки митрополит и Сръбски патриарх Порфирий“.

На многая лета, Ваше Светейшество!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

hram svetog saveВ криптата на катедралния храм „Св. Сава“ днес започна изборът на четиридесет и шестия патриарх на Сръбската православна църква. Избирателният събор се председателства от Сремския епископ Василий, тъй като Шабачкият епископ Лаврентий, който по старшинство трябваше да председателства събора, е хоспитализиран. Участват тридесет и шестима епископи, а трима отсъстват: еп. Лаврентий – по болест, Австралийският и Новозеландски Силуан и Западноамериканският Максим.

Вратите на храма бяха затворени за журналисти и външни лица в 12:00 ч.

Тридесет епископи имат петгодишен стаж като епархийски архиереи и са избираеми за патриарх, а тридесет и шестима имат право на глас. Гласуването продължава, докато се излъчат трима кандидати с най-много гласове. Времето за това гласуване не е ограничено. Когато тройката кандидати бъде излъчена, архим. Матей от манастира „Сисоевац“ в Браничевска епархия ще изтегли с жребий името на новия патриарх. Архим. Матей също влезе в заседателната зала в началото на заседанието.

Преди това всички архиереи отслужиха св. Литургия, предстоявана от местоблюстителя на патриаршеския престол Дабробосненски митрополит Хризостом.

4.9074074074074 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (54 Votes)

1 BOChC LeipzigНа 13 февруари 2021 г. в германския град Лайпциг официално беше основана най-младата в Западно- и Средноевропейска епархия БПЦО. Българи там има от много десетилетия, защото градът беше в източната част на страната, където от България сравнително лесно млади хора ходеха да учат и да работят, мнозина създадоха семейства и останаха да живеят в Лайпциг, както и в други селища наоколо. В града има исторически руски храм, където желаещите българи се черкуваха години наред, но някои все пак предпочитаха да пътуват близо двеста километра, за да отидат в неделя или на празник в българската църква в Берлин, кв. „Ной Кьолн“. Затова накрая решиха и те да имат своя община и място за съвместни богослужения или за лична молитва.

Със съдействието на председателя на общината в столицата Берлин – ставрофорен ик. Юлиан Ангелов, който често се отзоваваше на молбата на лайпцигските българи, тяхното желание постепенно се изпълни. Защото свещеникът не само идваше да обгрижва духовно вярващите сънародници и всички приятели на православието в гр. Лайпциг и околностите, но им помогна и в организирането на местна църковна община.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

parousoasia metalio 7Във връзка с двестагодишнината от началото на гръцкото освободително въстание, започнато на 25 март 1821 г. с благословението и дейното участие на гръцките архиереи, свещеници и монаси, Гръцката православна църква тази година ще проведе чествания. Същевременно, по поръчка на Св. Синод е изготвен паметен медал, който ще се дава на официални лица, които и днес продължават да работят за доброто на народа и страната им.

Медалът е представен на нарочна проява (при спазване на всички противоепидемични мерки), ръководена от Атинския и на цяла Гърция архиепископ Йероним. На медала е изобразена Божията майка, на чийто празник и с чиято помощ се води няколкогодишната освободителна борба, както и една поредица от новомъченици и „етномъченици“, както гърците наричат падналите в борбата за освобождение клирици. Сред тях са патр. Григорий V, обесен на вратите на патриаршията във Фенер след обявяването на въстанието, св. Козма Етолийски, проповедник и будител на народа.

Между изобразените мъченици са и няколко, които се почитат и от нашия народ, като например св. Злата Мъгленска, св. Кирана Солунска, св. Никита Сярски, св. Трендафил Загорски (неправилно представян в сборници с жития на български светци като старозагорски, защото той е от с. Загора в планината Пилион, североизточно от гр. Волос).

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]