Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (41 Votes)

55EB5AD0 275A 4B32 ACB8 0813F6252AB3Днес, на Неделя православна, с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний за първи път в Лозана, Швейцария, беше остлужена св. Литургия на български език! За православните българи там това беше истински празник и голяма духовна радост.

Богослужението беше извършено от страврофорен иконом Юлиян Ангелов от катедралния храм „Св. цар Борис“ в Берлин. За първата служба на български в Лозана разказва един от участниците – Пламен Иванов: „Словата на свещеника достигнаха до всички и ние почувствахме дълбоко желание отношенията между нас да бъдат живяни истинно и солидарно. Почувствахме желание да изградим православна общност на основата на православни добродетели, на истинска любов, на стабилност и вяра! Това беше празник, който пречисти душите ни и ни обедини и смири, направи ни по-силни и изпълнени с живот и стремеж към добри дела.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (96 Votes)

oros1В петък на Света гора пристигнаха първите четиристотин дози от ваксините на Pfizer и веднага започна тяхното поставяне в медицинския център в Карея. Вчера са ваксинирани първите тридесет и шестима монаси, както и работници в манастирите. Пръв беше ваксиниран игуменът на „Есфигмен“ архим. Вартоломей, а след него монаси от Иверския манастир, „Кутлумуш“ и „Симонопетра“.

Сред монасите има много желаещи да се ваксинират, като сред повечето са преодолени опасенията и дори отричането на ваксините, каквито настроения бяха характерни преди. Сред монасите и живеещите на Света гора има и мнозина, които вече са преболедували, но и в тази група има желаещи да бъдат ваксинирани, съобщава Ромфеа. Интерес са проявили и монаси от скитове, които са далеч от Карея.

Според Вима тис ортодоксиас доставените четиристотин дози трябва да бъдат използвани в рамките на една седмица. Около петстотин души са заявилите желание да се ваксинират, като по-голямата част от тях са монаси, но има и миряни. Специалистите прогнозират, че на Света гора ще бъдат ваксинирани повече от хиляда души.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

ЗаевПремиерът на Северна Македония Зоран Заев изпрати писмо до новия Сръбски патриарх Порфирий, в което го поздравява за избора и го призовава към намиране на решение на македонския църковен проблем. За писмото съобщи Заев в интервю за сръбската телевизия N1.

„Възможно е да намерим решение между църквите. Ние сме православни, братски народи сме и може да намерим решение“, заяви той.

„Обърнахме се и към Вселенския патриарх Вартоломей, но ние виждаме надежда чрез диалог да намерим решението между Македонската православна църква и Сръбската православна църква, с крайна цел признаването на автокефалията на Македонската православна църква“.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

3333С благословението на Сливенския митрополит Йоаникий се организира епархийски конкурс за ученическо творчество на тема „Децата и вярата“. Проявата се организира от Сливенска митрополия, Община Бургас и Центъра за подкрепа и личностно развитие – Бургас.

Конкурсът има за цел да поощрява и утвърждава интереса на децата и учениците към изобразителното и приложното изкуство и православието. Да се стимулират творческата изява, любовта към изкуството, Бога и православната вяра. Децата да се научат на милосърдие, да развият творчески умения, да се запознаят с традициите и ценностите на православието.

В конкурса могат да вземат участие деца и ученици от детски градини, училища и извънучилищни звена на Сливенска епархия:

4.2111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.21 (90 Votes)

60342577ee4dcВолоколамският митр. Иларион (Алфеев) коментира в интервю за „Россия 24“ предложението на Йерусалимския патриарх Теофил за нова среща на представителите на православните църкви по подобие на тази в Аман през 2020 г. Поканата за новата среща беше огласена на сайта на Московска патриаршия, а оригиналът на писмото отново беше на английски език, вместо на традиционния за кореспонденцията на Йерусалимската патриаршия гръцки катаревус.

Според митр. Иларион такава среща е възможна и необходима, защото „за представителите на поместните православни църкви е много важно да се срещат, да обсъждат съществуващите проблеми“. Единствената пречка към момента са ограниченията заради пандемията, заяви той.

Митр. Иларион обяви официално новата руска позиция, че Константинополският патриарх вече няма право да свиква общоправославните събори, както предвиждат св. канони, тъй като „се е присъединл към разкол, служил е с разколници и е загубил легитимност на първи сред равни в семейството на предстоятелите на поместните православни църкви“.

4.8695652173913 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (92 Votes)

17be19d8a1dde48720a0d519e5ae807aГрадненският архиепископ Артемий, йерарх на Беларуската църква, посвети проповедта си в неделя на Прошката, на християнското отношение към проблемите в обществото и Църквата.

„Сега, разбира се, времето е много сложно. Господстват пороците, господства злото. Всичко това разделя хората. И обществото също се разделя, както всички знаем. Причината е, че царството на този свят иска да вижда в Църквата само идеологическо-политически апарат, подвластен на държавния механизъм. Но Църквата е преди всичко Божие Царство на земята. Да тръгнеш по пътя на приспособленчеството, това е път към самоунищожение. Да влизаш в политиката, в разни други проблеми, също не е присъщо на Църквата. Но Църквата не бива да бъде безразлична към всичко случващо се. Новомъчениците и праведниците на нашето време винаги са казвали: С мълчанието се предава Бог. Да бъдеш християнин, означава да бъдеш кръстоносец. Започвайки в борба със своите пороци, в борба със своя личен грях, в борба с обществените недъзи, с църковните проблеми – това е тежък кръст, който трябва да се носи, понякога жертвайки себе си“, заяви владиката, цитиран от беларуски медии.

4.8736842105263 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (95 Votes)

κυπρου 1 750x375Кипърският архиепискап Хризостом даде пространно интервю за Сyprustimes, в което коментира актуални църковни проблеми. Той заяви, че няма намерение да се оттегля предвид здравословното си състояние. По-рано той съобщи, че отново преминава курс на химиотерапия. „Не зная колко време ми дава още Бог. Боря се за Църквата и за Православието. Няма да се оттегля, нито пък търся наследник. Това не е моя работа“.

Архиеп. Хризостом потвърди решимостта си да подкрепи Вселенската патриаршия по украинския въпрос, тъй като „правото е на нейна страна“. „Не виждам криза. Опитах се да обясня това на митрополитите, които протестираха срещу споменаването на митр. Епифаний, но те не пожелаха да разберат“.

Относно пандемичната криза архиеп. Хризостом коментира: „Не може да се справим с тази болест чрез lockdown на обществото, а само чрез ваксиниране“. Той призова кипърското правителство да побърза с осигуряването на ваксини, така че повече хора да могат да получат ваксина. Той самият се ваксинирал, по неговите думи, за да даде пример на вярващите кой е начинът да се справим с пандемията, а тези, които отказват, „са достойни за съдбата си“, подчерта архиепископът. По въпросите на медицината и ваксините той заяви: „Предпочитам да се доверя на световно признати лекари, а не на някой политик или клирик“.

4.3544303797468 1 1 1 1 1 Rating 4.35 (79 Votes)

ПаролинЗападно- и Средноевропейският митр. Антоний и о. доц. Иван Иванов, новият свещеник в Българската църковна община в Рим, днес направиха посещение на добра воля при кардинал Паролин, държавен секретар на Ватикана. Българските духовници бяха придружени от Богдан Паташев, посланик на Република България към св. Престол. Митр. Антоний представи на домакина о. доц. д-р Иван Иванов, който е новият свещеник на Българската църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим и църковно-дипломатически представител на БПЦ пред Ватикана.

Сред въпросите, обсъждани между висшите духовници, бяха посещението на българската делегация при папата за 24 май и възможността да се организира историческо богослужение в римската църква „Сан Клементе“, в чиято крипта е гробът на св. Константин-Кирил Философ. Предложението на българските духовници е в дните около 24 май там да се отслужи св. Литургия на централния олтар и след това да се направи традиционното поклонение на гроба.

Митр. Антоний и кардинал Паролин разгледаха актуални въпроси, свързани с функционирането на енориите в Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ и преотстъпването на римокатолически храмове за използване от българските църковни общини. Беше обсъдена и възможността за специализации на български богослови в папските университети. Митр. Антоний благодари от името на Неговото Светейшество Българския патриарх Неофит за мощите на св. Климент, папа Римски, и на св. Потит Сердикийски, предоставени от папа Франциск на Софийска епархия след посещението му в България през май 2019 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

1 81Тази вечер в православните храмове започва четенето на Великия покаен канон на св. Андрей Критски. През първите четири дни на първата седмица на Великия пост канонът ще бъде изчетен на части. В столицата по традиция, освен в енорийските храмове от 16 ч., Покайният канон ще бъде четен на съборните богослужения, извършвани по график в централните храмове от 18 ч. Софийска митрополия публкува разписанието на богослуженията:

15 март (понеделник) от 18 ч. – Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски – Първа част, митрополитски храм „Св. Неделя“ – Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.

16 март (вторник) от 18 ч. – Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски – Втора част, храм „Св. София“ – Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

17 март – (сряда) от 18 ч. – Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски – Трета част, храм „Св. вмчца Параскева“ – архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия.

18 март (четвъртък) от 18 ч. – Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски – Четвърта част, храм „Св. Георги Победоносец“ (Петте кьошета) – Ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия.

19 март (петък) от 18 ч. – Малко повечерие с Богородичния канон и акатист – Първа статия в митрополитски храм „Св. Неделя“ – Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод.

Текст на първата част на Великия покаен канон – тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

9Негово Светейшество Българският патриарх Неофит направи обръщение към клира и народа на Софийска епархия в Неделята на взаимното опрощение. По традиция в навечерието на Великия пост православните християни просят и дават прошка, за да започнат подвига на поста със свободно от обиди и затаена омраза сърце. Затова Негово Светейшество пръв иска и измолва прошка от духовници и Божи народ и уверява, че „от сърце прощавам на всички“. В обръщението на патриарх Неофит се казва:

„Със съкрушени сърца и дух на дълбоко покаяние пристъпваме и тази година към чина на Всеопрощението, измолвайки един от другиго прошка за всички грехове – волни и неволни, с които сме оскърбили когото и да било от нашите ближни. И молим Бога да ни дарува този дух на покаянието, защото знаем, че само очистени чрез покайните сълзи ще можем да влезем истински в дългото пътуване, което ни предстои през пустинята на Великия пост – до Седмицата на страданията и до славното Христово Възкресение.

Днес никой не трябва да остане неопростен и непоискал прошка, затаил в сърцето си обида или гняв, защото само чистото и свободно от греха сърце е отворено за Божията благодат. Днес никой не трябва да казва „не мога да простя“, защото само в прошката за нас е възможно докрай да се уподобим на Всемилостивия наш Бог, Който пръв прощава греховете ни и бащински ни кани на Своята богата трапеза. Днес никой не трябва да бъде осъждащ, нито осъден, защото „съдът е дело Божие“ (Втор. 1:17), което не подобава нам, които сме ученици на Господа и Негови „приятели“ (Иоан 15:14-15).

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

2021 03 13 0942Варненска и Великопреславска митрополия през последния месец представи три свои нови издания. Освен Словата на апостолите, представена в Двери миналата седмица (тук), още две книги са на книжния пазар – Последование на свети нов преподобномъченик Прокопий Варненски и Сборник в чест на Варненски и Преславски митрополит Симеон.

Последованието на св. Прокопий съдържа служба, житие и акатист на светеца, загинал за Христа чрез посичане с меч на 25 юни 1810 г. Изданието излиза малко след освещаването на храма, посветен на него, в морската столица, извършено от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 14 февруари.

В предговора към книгата владиката отбелязва, че „необходимостта от издаването на съответна служба, житие и акатист на св. прпмчк Прокопий Варненски е реална“. Митр. Йоан разказва за участниците в подготовката на изданието. Редакторската работа и набора на книгата е поверена на свещ. Козма Поповски, главен специалист към Църковно-исторически и архивен институт при Българската Патриаршия. О. Козма е преподавател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и докторант към Кирило-Методиевския научен център към БАН. Преводите от гръцки и сравняването с гръцкия текст на житието, както и прегледът на ортографията на църковнославянския текст на службата е на Илия Поповски, който е завършил новогръцка филология в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2013 г. и църковно-певчески курсове в София, с диплома за йеропсалт от училището по Византийска музика към Атонската архиепископия от 2020 г. Сега той е преводач на свободна практика и псалт към храм „Св. Кирил и Методий“ в гр. Бургас.

4.7875 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (80 Votes)

3p1a4108 1400 x 796По искане на Старозагорския митрополит Киприан правителството вчера отпусна три милиона лева за ремонтни дейности в манастирския комплекс „Рождество Христово“ на Шипка. С тях ще се реновира предвидената в миналото за Духовна академия към Московската патриаршия сграда, която е в изключително лошо състояние, съобщава сайтът на Старозагорска митрополия. По време на Междусъюзническата война в нея настаняват ранени войници. По-късно е превърната в сиропиталище – Дом „Шипка“, а след преустановяване на дейността му тя става санаториум за лечение на болни от силикоза. След 1996 г. сградата е изоставена и започва да се руши.

4.6712328767123 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (73 Votes)

0011По-малко от месец преди парламентарните избори у нас Св. Синод публикува окръжно във връзка с участието на клирици в предизборната надпревара. За пореден път Св. Синод напомня на свещенослужителите, че санът им не позволява да се ангажират пряко с партийни интереси и да извършват чинопоследования по мероприятия и офиси на политически партии. В окръжното  по-точно се казва:

„Св. Синод в заседанието си на 16.02.2021 г., прот. № 1 – пълен състав, разгледа въпроса за участието на духовни лица в политически мероприятия на партиите във връзка с предстоящите избори и реши:

1. Напомня, че съгласно 6-то и 81-во Апостолски правила, 10-то правило на VІІ Вселенски събор и чл. 139, ал. 1 от УБПЦ – БП, свещенослужители не могат да участват в общински избори като кандидати за кметове и общински съветници, както и да бъдат избирани за народни представители;

2. Молебени и водосвети по молба на политически партии, лица и сдружения, според изискванията на Православната църква, да се извършват само и единствено в православни храмове;

3. Приветствието на свещенослужителите да бъде с духовно съдържание“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2021 03 10 1830„Градина на духовността. Света гора и българското изкуство от първата половина на ХХ век“ е озаглавена изложбата в Софийската градска художествена галерия, която представя българския поглед към монашеството на Атон. Към експозицията ще бъдат организирани и три лекции, разширяващи гледната точка по темата.

Първата лекция – „Българите и Атон до 14-и век“ – с лектор проф. Димо Чешмеджиев е на 10 март от 18 ч. На 17 март е лекцията „Поклонничеството в Света гора днес. Една субективна гледна точка“. Лекторът Димитър Стоянович ще представя личните си впечатления от Света гора.

На 24 март ще се състои лекцията „Светогорската съкровищница на българската книжовност“ на свещ. Козма Поповски от Църковноисторическия и археологически институт на Св. Синод.

3.5375 1 1 1 1 1 Rating 3.54 (80 Votes)

2021 03 10 1138Презвитер доц. д-р Иван Иванов, преподавател по литургика в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще е новият свещеник на Българската църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим. Това става с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. На 14 март от 10 ч. в църквата „Сан Паоло ала Регола“ в Рим владиката ще оглави св. Литургия и извърши въдворяването на новия свещеник.

На богослужението ще присъстват посланиците на България в Италия и към св. Престол в Рим. Църковното настоятелство на Българската църковна община в Рим уверява, че събитието ще се проведе при строго спазване на медицинските и санитарни изисквания в Италия.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]