Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

bogorodica1Във връзка с публикация в медии за възможна отмяна на традиционното великденско шествие с чудотворната икона на св. Богородица от Бачковския манастир до местността Клувията в планината над манастира в редакцията на Двери.бг се получи следното уточнение от канцеларията на манастира:

"Ръководстовото на манастира се счита длъжно да заяви, че традиционното шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица на Бачковския манастир до местността Клувията ще се състои, както винаги е било досега, на втория ден на Великден – Светли понеделник, 16 април 2012 г., от 8.30 часа сутринта. Поради реставрацията на самата чудотворна икона то ще бъде проведено с нейно точно копие, което по никакъв начин не променя духовния смисъл на поклонението. Нали истинският храм Господен е в сърцето човешко и което излиза оттам го освещава или осквернява? Вярваме, че християните няма да се поддадат на сензационни публикации и ще се отнесат с разбиране към потребността чудотворната икона да бъде реставрирана и укрепена – нещо, от което тя наистина се нуждае.

Стамен Пепелишев, канцелария на Бачковския манастир"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (35 Votes)

imВ навечерието на Великден да помогнем на о. Димитър да живее пълноценно!

Свещ. Димитър Крумов Попстоев е клирик в Ловчанска епархия. Той беше ръкоположен през 2009 г. и сега служи в църквата „Св. архангел Михаил“ в с. Осиковица, Ботевградска духовна околия. О. Димитър страда от кръвоток в едната клапа на сърцето. Това налага клапата да бъде сменена, за да може сърцето да функционира нормално. Наложителна е спешна операция. Тя трябва да бъде извършена до един месец. Сумата, която е необходима за животоспасяващата операция, е пет хиляди лева. Преди няколко седмици благочестиви християни събраха средства на отеца, за да му бъде направен ядрено-магнитен резонанс, вследствие от претърпяна операция на главата. Умоляваме всички милостиви хора, които могат да помогнат, да се отзоват на молбата. В навечерието сме на най-големия християнски празник: Възкресение Христово.

Братя и сестри, нека отворим сърцата си и да помогнем на о. Димитър!

Банковата сметка е:

Централна кооперативна банка

IBAN: BG97 CECB 9790 1045 7049 00

BIC: CECBBGSF
Титуляр на сметката е Димитър Крумов Попстоев.

Забележка: КАМПАНИЯТА Е ПРЕУСТАНОВЕНА ПОРАДИ НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ОПЕРАЦИЯТА!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Veroutchenie-Velikden 006В последния ден преди великденската ваканция предучилищната група в столичното 139-о основно училище „Захари Круша” участва в проекта на „Двери”, предназначен за учителите по религия. Малките ученици взеха участие в урока за Възкресение Христово, като по този начин потвърдиха, че подготвеното от специалистите на „Двери” занятие е интересно за децата и те с радост се включиха в решаването на подготвените задачи и въпроси.

Урокът беше оценен от учителката на малките ученици г-жа Дора Стоименова като подходящ за учениците и толерантно разработен. Тя подчерта, че подобни занимания са много подходящи за децата от началния етап, защото те искат да знаят подробности за православните празници, а пък началните учители в повечето случаи нямат увереност да преподават тази материя. Според нея мултимедийните технологии се възприемат с интерес от малчуганите и дават много големи възможности за разнообразяването на учебния процес.

Урокът в предучилищната група бе проведен от ръководителя на проекта на „Двери” Полина Спирова. В края на заниманието малките ученици получиха за подарък Детска библия и макар че само някои от тях знаят да четат, те веднага разтвориха книжките, за да търсят историята за възкръсналия Иисус Христос.

В навечерието на великденската си ваканция децата станаха съпричастни на радостната вест за Христовото Възкресение, разбраха за произхода на традицията за боядисване на яйца и са готови да поздравят своите родители и близки с пасхалния поздрав „Христос Възкресе!”.


Как вие можете да подпомогнете проекта "В помощ на учителите по вероучение" вижте тук.

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (15 Votes)

SosopolТри полуразпаднали се хартиени листа откриха археолози при реконструкцията на олтарното пространство на храма Св. Кирил и Методий в Созопол. Те се натъкнаха на находката под стълба на св. престол. Документите бяха реставрирани в Националния исторически музей, съобщи неговият директор Божидар Димитров. Първият текст представлява послание към потомството, написано при освещаването на храма през 1990 г. В другите два текста са изредени имената на дарителите  българи и гърци.

Храмът „Св. Кирил и Методий” е издигнат от българското население на Созопол след Освобождението, тъй като църквите в града са останали след Фермана за Българската екзархия от 1870 г. под управлението на гръцката Вселенска патриаршия. Българите в града създали своя църковна община, наели прочутия майстор Уста Генчо, който построил импозантния и днес храм.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

IMG_0160.JPGБургаският храм „Св. Кирил и Методий” ще остане затворен за Великден заради сигурността на бургазлии, заяви главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева. Първите пукнатини по пода и стените на стогодишната църквата се появиха в края на миналата година и бяха предприети мерки за нейното спешно укрепване. „Тъй като има пукнатини и в момента, комисията продължава да работи. Имаме допълнителни предписания от проектанта за предприемане на действия за защита на храма. Предвид на това, че по Великденските празници се очаква много граждани да влязат в църквата и допълнително да натоварим сградата, съществува опасност от падане на мазилки и непредвидени инциденти, които могат да застрашат здравето и живота на хората. В тази връзка през седмицата кметът на община Бургас Димитър Николов направи предписание на църквата тя да не бъде отворена за празниците, предвид посещението на много хора и съществуването на някаква опасност. Положението не е трагично, не е безизходно, но ние сме предприели превантивни действия, за да елиминираме максимално вероятността от проблем с гражданите. Провели сме предварителни разговори с ръководството на храма и имаме готовност и съгласие от тяхна страна литургията и празникът да бъдат изнесени на открито. Направили сме такава организация и колегите вече работят. Няма да затрудним действията на църквата с мерките, които сме предприели, и в същото време ще осигурим максимална защита на гражданите”, каза арх. Илиева.

По думите й пукнатините са стари, включително и тези по фреските, но продължават да се разширяват въпреки поставените микропилоти, които бяха нужни да укрепят конструкцията на сградата. „В момента даже се свиква комисия, която да оцени всички необходими дейности и мерки по възстановяването на фреските. За да се стигне дотам обаче, трябва да приключат всички други процеси, които оказват влияние върху конструкцията на сградата. Непрекъснато се правят отчети, има поставени марки върху сградата и прилежащата територия”, каза Илиева. Една част от мероприятията са направени и са предписани допълнителни такива от проектанта, но се очакват детайли, за да бъдат изпълнени. Докато движението на сградата и напукването по мазилките и настилките не бъде спряно изцяло, няма как да се предприемат мерки по възстановяването на фреските, каза още Илиева.

Както си спомнят читателите на Двери.бг, до това състояние на храма се стигна след извършването в съседство на храма на дълбоки изкопни работи без нужното укрепване на въпросните изкопи.

Сн. Николай Фенерски

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

normВ неделя Църквата празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим. Празничната служба в катедралния храм „Св. Неделя” за големия християнски празник, наричан у нас Цветница, ще бъде оглавена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в съслужение с Русенския митр. Неофит. Участие ще вземе и Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, както и храмовото духовенство.

На Лазаровден след службата в „Св. Неделя” ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите в атентата в храма през 1925 г. На Велики четвъртък, 16 април 1925 г., в България е извършен най-тежкият терористичен акт в историята ни, отнел живота на стотици и отприщил вълна от насилие. Крайно лявото крило на Военната организация на Българската комунистическа партия посяга на съборната църквата „Св. Неделя". В 15.20 ч. експлозията разлюлява храма и главният купол пада върху множеството, събрало се в църквата. 150 човека намират смъртта си под развалините, десетки умират по-късно от раните си, около 500 се отървават само с наранявания. Сред загиналите са основно невинни граждани, включително и деца. Случайността спасява представителите на правителството, но военните дават десетки жертви.

След Цветница започва последната седмица от Великия пост, наричана Страстна седмица, защото е посветена на страданията (страстите) на Господ Иисус Христос. През тази седмица постът е особено строг, а богослуженията разказват за последните дни от земния живот на Божия Син.

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)

о. АнтонийДългогодишният архиерейски наместник на Хасковска духовна околия ставрофорен иконом Антоний Енев е получил орден „Свети апостол Ерм” - I степен и е освободен от длъжността наместник. Връчването на ордена и грамотата за него е станало от Пловдивския митрополит Николай на свещеническа конференция в Пловдив, проведена на 2 април 2012 г., понеделник. Официалният мотив за високата награда са заслугите на отеца за развиване на духовния живот в Хасковска духовна околия и за неговата ревностна служба на Бога. Отец Антоний Енев е най-възрастният свещеник и с най-дълъг стаж в областта, отбелязват от администрацията. Той е роден в село (сега град) Стрелча, Панагюрско, през 1927 г. Ръкоположен е за свещеник през 1949 г. от тогавашния Пловдивски митрополит Кирил (сетне Български патриарх). Архиерейски наместник е от 1989 г. Продължава да служи в храм "Успение на св. Богородица" в гр. Хасково. Освобождаването му от поста архиерейски наместник е станало по негово искане. Като причина за оттеглянето си той посочва напредналата си възраст и болната си от десетилетия съпруга, за която свещеникът трябва да се грижи. Отец Антоний остава свещеник в храма и председател на църковното настоятелство.

Според вярващи от Хасково митрополит Николай има несъгласия с кмета на града Георги Иванов, по чиято инициатива се построи уникалната статуя на св. Богородица на високия хълм сред града с параклис в основата й. Кметът обаче не желае да прехвърли на митрополията собствеността върху параклиса, каквато е църковната практика у нас. Затова митрополит Николай забранил на свещениците да освещават новооткрити обекти в града. Тази забрана обаче се пропуква, защото местни свещеници се явяват в обкръжението на кмета и отслужват треби на общински мероприятия, твърдят от кметството.

о. ГеоргиЗасега центърът на административното ръководство на духовната околия се мести от Хасково в Димитровград, понеже овакантеният пост е възложен на свещеник Георги Тодев, служащ в храм „Св. Димитър” в Димитровград. Това назначаване на външен за областния град архиерейски наместник се възприема в Хасково като санкция от страна на митрополита. Но никой не се безпокои от проблеми, понеже познават благия характер на о. Георги, а и на практика никой от хасковските отци не желае да стане наместник при сегашните обстоятелства.

Снимки: сайт на Пловдивска митрополия

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Clipboard01В броя на Лазаровден Ви предлагаме:

  • Защо болничните параклиси, които бяха създадени през последните две десетилетия са по-скоро „будки за свещи”. Имат ли болните нужда от тези духовни островчета и защо у нас все още не е популярна дейността на болничния свещеник. В дискусията по темата участват Знеполският епископ Йоан, гл. ас. д-р Анатолий Дуковски от „Майчин дом” , протойрей Николай Николов от Русе и свещеник Марио Йонов от София.
  • Домът на словесните птици – новооткритото в столицата средище на православната култура – ателие-книжарница „Къща за птици”.
  • Свещеник Александър Лашков – за постоянната ни среща с Иисус Христос – проповед върху Евангелието за Вход Господен в Йерусалим (Цветница).

   „Вяра и общество” се излъчва от 8.00 ч. в събота( 7 април) по БНТ-1. Излъчването по БНТ Свят е в неделя (8 април) от 7.05 часа с повторение във вторник (10 април) от 13.30 часа.  Може  да ни гледате и на електронната страница на предаването – „БНТ Продукции”, раздел „Религия и История” -  в сайта на БНТ www.bnt.bg . Всеки пореден брой става  достъпен за потребители след 12.00 ч. в събота.

Екипът на „Вяра и общество” поздравява всички свои зрители, които честват своя имен ден на Лазаровден или Цветница – бъдете живи и здрави и Бог да Ви пази!   

 

 

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (20 Votes)

P4060190Преподавателят по църковна археология в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” доц. д-р Емил Иванов спечели първа награда за есе на български език в конкурса на Гръцката фондация за култура в България на тема „Обичаи и традиции – мост за общуване между двата съседни народа”. На проведено тържество в центъра на ГФК – България на 3 април беше връчена грамотата на отличените участници в конкурса, включително и на доц. Иванов. Неговото есе беше на тема „Светецът на Рила и Тинос – размисли за една църковна традиция, която обединява двата съседни народа”. Както е известно, дясната ръка на св. Иван Рилски се съхранява в манастира Кехровуни на гръцкия остров Тинос, един от Цикладските острови.

Първа награда за есе на гръцки език спечели студентката от ВТУ Катя Данова, която получава възможност да участва безплатно в летен курс по новогръцки език в Атина. Доц. Иванов пък получава възможност да посещава курса по новогръцки език, провеждан в сградата на ГФК на ул. „Васил Друмев” № 30 в София през идната учебна година.

Наградите бяха определени от нарочна комисия, назначена от настоятелството на Гръцката фондация за култура. За подпомагане на дейността на ГФК е учредено и дружеството "Приятели на гръцката култура", сред чиито членове е и проф. Иван Желев Димитров от БФ на СУ.

Целия текст на есето може да прочетете тук.

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

3132Завършилите Духовната академия „Св. Климент Охридски” през 1982 г. (съответно записали се да учат през 1978 г.) с курсов ръководител проф. д-р Иван Денев ще отпразнуват 30-годишнината от своето дипломиране на 26 и 27 април т. г. По покана на техния състудент архимандрит Серафим (в мире Стефан Ненов Геновски) те ще се съберат в гр. Попово в четвъртък, 26 април т. г. Предложението на домакина е състудентите (тогава учеха само мъже), повечето от които днес са клирици, да се съберат в четвъртък на братска среща. В петък срещата ще продължи до обяд, след което могат да си тръгнат обратно. При желание може да се остане и за събота.

Срещата е насрочена в работни дни, понеже за клириците съботата и неделята обикновено са свързани с богослужения в храмовете, където служат.

За нощувка град Попово разполага както с хотели, така и с евтин хостел. Заявки за участие и нощувки могат да се отправят до архим. Серафим, тел. 0888 743376.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

PictВ културния календар на Историческия музей в Самоков предстои откриване на изложба, посветена на 140-годишнината от учредяването на Българската Екзархия (1870-1872 г.) и избирането на митрополит Доситей Самоковски за каноничен архиерей на Самоковска епархия. Изложбата е осъществена с любезното съдействие на Архиерейското наместничество и духовенството на Самоков.

В българската културна история името на Самоковска епархия стои редом с това на отец Паисий Хилендарски, начертал програмата за еманципация на българите като нация. Такова културно събитие, свързано с ролята и мястото на Самоков в борбата за независима българска Църква, e изключително важно за утвърждаване на местната идентичност, белязана от привързаност към православието и традицията. Да припомним с автентични реликви, че един от водачите на църковните борби е самоковецът митрополит Авксентий Велешки, а самоковци са сред първите жители на български градове, поискали в църквите им да се служи на български, а не на гръцки език, твърди уредникът в Самоковския исторически музей Невена Митрева.

Тези исторически факти са материализирани в изложба с мото „Забравените реликви”, която включва неизвестни на широката публика експонати-оригинали, пазени повече от 100 години в Самоков.

4.1428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.14 (14 Votes)
1proekt mecheti v bolgariiТурското правителство одобри дарение в размер на 6 млн. евро за строителството на джамия, която ще стане най-голямата в България, съобщава „Болкан инсайт”, цитирана от Фокус. Джамията ще бъде построена в южния български град Кърджали, който е населен от много етнически турци, и ще може да събере до 1500 души. Джамията в квартал „Възрожденци” ще бъде най-скъпата постройка в областта. Две местни компании участват в публичен търг за строежа на проекта. Едната е известна със строежа си на мюсюлманско училище в недалечния град Момчилград, също финансирано от Турция.

Миналия септември премиерът Бойко Борисов и министрите Вежди Рашидов и Лиляна Павлова прерязаха лентата на реставрираната Ески Джамия в Стара Загора. Проектът бе финансиран с европейски пари. Премиерът сравни джамията с българския Йерусалим. Обмисля се строителството на втора джамия в София. Миналата година историкът проф. Божидар Димитров заяви, че ако спазваме турските закони, то на 30 хиляди души се полага една джамия. „Заради това си мисля, че ако броят на мюсюлманите в София е над 30 хиляди, то може би трябва да се направи втора такава”, каза Божидар Димитров.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

YPEXГръцкото външно министерство заяви, че е изненадано от информацията за планувано посещение на Владимир Путин на Света Гора и след това за отказ за виза от гръцка страна, съобщава в. "Катимерини". От министерството заявяват, че не са получавали никаква информация за предстояща визита на Путин на Света Гора и поради тази причина и не са отказвали виза. Такава информация не е била получена и от гръцката полиция, която би трябвало да организира охраната на главата на Руската федерация. "Гръцката страна винаги ще се радва да приеме руския премиер и новоизбран президент Владимир Путин. За Гърция би било голяма чест да бъде първата страна, която ще посети новият руски президент след изборите. Ние ще се радваме много да го посрещнем и се надяваме той да посети нашата страна скоро, на Пасха или по-късно, на частно или официално посещение ", се казва в съобщението.

За предстоящата визита на Владимир Путин на Света Гора през Страстната седмица през последните две седмици съобщават много руски медии. През последните дни в гръцките медии беше разпространена информация, че Гърция е отказала виза на руския премиер с мотива, че през пасхалните дни държавната администрация ще бъде в почивка и няма да може да организира визитата на Путин. Те се позовават на източници, близки до обкръжението на руския премиер.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (6 Votes)

Бенедикт Шестнайсети получи Великденски подарък от италианска компания за захарни изделия. По повод Великденските празници папа Бенедикт получи огромно шоколадово яйце, тежащо 250 кг и с височина от два метра и половина, предаде Франс прес.

Великанското яйце беше подарено на папата от италианската компания за захарни изделия "Тоска" от град Кремона, на около 70 км югоизточно от гр. Милано.

Главата на Римокатолическата църква обаче е решил да го подари на децата от центъра за задържане на непълнолетни "Казал дел Мармо" в Рим, който той посети преди пет години.

Компанията "Тоска" вече е вписана в Книгата за рекордите на "Гинес" за други подобни постижения.

През 1999 г. например тя подари на град Кремона гигантски традиционен коледен сладкиш панетоне, тежащ цял тон. 

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (25 Votes)

poutinПо неофициална информация Гърция е отказала да издаде разрешение на новия руски президент Владимир Путин да посети Света Гора през Страстната седмица, съобщават гръцките медии. Неговата цел е била да прекара два дни в Руския манастир "Св. Пантелеймон" и във Ватопедския манастир, където миналата седмица се върна освободеният от затвора Ватопедски игумен Ефрем. Мотивите за отказа гърците са обосновали с празничния период, когато държавните институции в страната няма да работят и няма да бъдат в състояние да посрещнат високопоставения гост. След отказа на Гърция пътуването на Путин е отменено, а Кремъл е изразил "голямо разочарование", съобщава Ромфеа, позовавайки се на неофициална инфомация.

Припомняме, че в навечерието на руските избори за президент Ватопедският игумен Ефрем занесе в Русия светинята на Св. Гора - честния пояс на св. Богородица и обикаля с него страната повече от месец. Посещението на светогорската светиня беше тема номер едно в предизборния период и измести по популярност всички останали теми. Веднага след завръщането си от Москва Ватопедският игумен беше арестуван. Въпреки безпрецедентния натиск от страна на Кремъл, на руски политически и бизнес-кръгове, архим. Ефрем остана в затвора 3 месеца. Той беше освободен под парична гаранция от 300 000 евро без право да напуска страната, докато тече делото.

Вижте също: Защо посещението на Путин в Атон дразни Гърция

 

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]