Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Митрополитът на Киев и цяла Украйна Владимир отказа да се кандидатира за руския патриаршески престол. Преди един месец епископатът на Украинската православна църква изрази готовност да подкрепи кандидатурата на Владимир при гласуването на Поместния събор за избирането на новия руски патриарх. Тогава в Московската патриаршия оцениха предварителното издигане на кандидатури като не особено коректно, като посочиха, че те трябва да бъдат определени от Архиерейския събор, който ще бъде открит в Москва на 25 януари.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Най-малко седем души загинаха и 57 бяха ранени, когато покривът на евангелската църква на Възкресението в бразилския град Сау Паулу се срути върху хората в нея, предадоха осведомителните агенции.
 
Инцидентът станал привечер, когато десетки хора се събрали в църквата, известна с това, че през декември 2005 г. в нея се оженил бразилската футболна звезда Кака. Кака подари на църквата  почетната награда, която получи от ФИФА.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
Свикнали сме по Богоявление, по народному Йордановден, у нас да е сняг и студ. Дори се твърди: за да е здрава годината, кръстът , съответно китката трябва да замръзне във водата. "Суеверия!", ще рекат едни. "Ами, за нашите географски ширини наистина през зимата трябва да е студено, иначе ще пламнат грипове и други болести" - смятат пък други.

Но какво да кажат сънародниците ни в Испания, където снегът е рядко явление?


4.5238095238095 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (21 Votes)
По решение на Факултетния съвет на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” от миналото лято бяха задвижени процедури за попълване на състава на хабилитираните преподаватели (доценти и професори) във факултета. Поради постепенното пенсиониране на професори и доценти, навършили съответната възраст, "майката-факултет на богословието в България"  през последните години осезаемо изостана в броя на хабилитираните преподаватели. А процесът на попълване на бройките на хабилитираните преподаватели е труден и бавен. Понеже се търси не толкова количеството, колкото качеството.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
Празникът на свети Атанасий Велики (297-373 г.), архиепископ на Александрия, е сред много почитаните празнични дни през годината. Независимо от факта, че на този ден се чества и паметта на свети Кирил, Александрийски архиепископ (376-444 г.), у нас този ден е известен тъкмо с името на св. Атанасий - Атанасовден.

На утрешния празник два софийски храма имат своя втори празник. Това са "Света Троица" на Редута, кв. Слатина, и "Св. Пантелеймон" в кв. Бояна (новата квартална църква, която е различна от историческата). За съжаление столицата ни все още няма храм, посветен на св. Атанасий Велики, който е посетил и Сердика през 343 г., когато тук се е провеждал известният анти-ариански събор, защитил православието и неговия смел борец - александрийския архиепископ с безсмъртното име ("атанасиос" означава "безсмъртен" - б. р.).

Историците не могат да уточнят, къде точно се е състоял големият събор през 343 г., допринесъл за опазването на православната вяра във време, когато патриарси, архиереи и дори императори в Константинопол са стоели твърдо на страната на арианската ерес. Толкова е бил силен Сердикийският събор, че арианстващите не издържали и се пренесли във Филипопол (Пловдив), където под покровителството на властите провели свой лъжесъбор.

Затова няколко места в София претендират за място на събора. Сред тях е и местността Редута, височина над някогашното село Слатина, сега квартал на столицата. И когато там, на височината, в 30-те години на миналия век се издига новият храм "Света Троица" (на няколкостотин метра над старата селска църква "Св. Мина"), северният страничен престол е посветен на св. Атанасий Велики.

Утре там ще служат храмовите свещеници начело с протосингела на Софийска митрополия архимандрит Григорий.

Викарният епископ Йоан ще служи в Бояна, където няма отделен престол, но почитта към св. Атанасий е била винаги силна.

Св. Атанасий е голям светител, борец за православната ни вяра. Той е е бил непреклонен в тази борба и не се отказвал от правата кауза, макар че е прекарал повечето години от своето архиепископствуване изън Алкеснадрий, в изгнание. Вторият годишен празник на светителя е на 2 май 373 г.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)
1_8.gifНа 15 януари почина известният православен богослов Оливие Клеман,  роден през 1921 г. във Франция. Угасна едно от големите имена на православната мисъл. Ученик на Владимир Лоски, този френски богослов беше всъщност една от главните фигури в т. нар. Парижка школа, преживяла своя разцвет в кръга на Православния богословски институт „Св. Сергий Радонежки" в Париж. Институтът става средище на мощното духовно и богословско обновление, започнало в Русия в края на 19 век и продължило на Запад след болшевишкия преврат в 1917 г.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (9 Votes)
1_93.jpgВеликотърновският митрополит Григорий ще извърши вграждане на мощите на св. Мина в посветена на светеца църква. Част от свещените реликви на св. Мина ще бъдат вградени в новопостроения параклис “Свети Мина”, който се намира в непосредствена близост до сградата на полицията във В. Търново. По каноните на църквата църковното последование започна още снощи в църквата “Света Марина”. То ще продължи днес около 7 часа в храма, посветен на св. Мина. Владиката ще служи със специално ушита за целта дреха, която в края на службата ще бъде разрязана на парчета и раздадена на присъстващите миряни за здраве.

Новият храм е издигнат от инж. Николай Николов и арх. Елка Николова. С богоугодното дело ктиторите изпълнили дадения пред иконата на св. Мина обет да изградят параклис в негова чест, а обещанието му има дълга предистория. Учителят по химия Веселин Василев, който бил изключително ерудирана личност, владеещ няколко чужди езика и асистент на проф. д-р Асен Златаров, бил осъден през 1953 г. на лишаване от свобода и конфискация на имот. Престъплението му било, че като класен ръководител не издал ученическата Никола-Петковистка организация. Със закона за амнистията от 1991 г. се разпорежда връщане на конфискуваното. След 15-годишни битки с различни инстанции през 2006 г. инж. Николов успял да върне имота си. Първото, с което се заел, било изграждането на храма.

3.4444444444444 1 1 1 1 1 Rating 3.44 (18 Votes)

P1160289.JPG
На 16 декември Православната църква празнува блажената кончина и на св. Ромил Бдински (16 януари 1375 г.; за обесения на тази дата през 1771 г. св. Дамаскин Габровски Двери.бг вече писа вчера - б. р.).

Вън Видин, родния град на светеца, основан на бреговете на вечната река Дунав, денят на св. Ромил Бдински беше тържествено отбелязан със св. божествена Литургия.  С благословението на Видинския митрополит Дометиан тя беше отслужена от архимандрит Поликарп в старинния храм "Св. Пантелеймон". Молитвено участие със сладкопение в богослужението взе митрополит Дометиан, протосингелът на Видинска митрополия архимандрит Антим, както и много благочестиви граждани от гр. Видин.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
В свищовския манастир „Св. Петър и Павел", където на днешния ден, 16 януари, през 1771 г. е обесен св. Дамаскин Габровски, паметта на свещеномъченика беше почета с утреня и света литургия.

Малкото манастирче в централната част на града е наследник на хилендарския метох, в който през 1771 г. от светогорския (тогава български) манастир по църковни дела пристига йеромонах Дамаскин. Роденият в Габрово хилендарски монах бил игумен на обителта. Наклеветен пред кадията, че е имал връзка с туркиня, той е изправен пред бесилото. Но когато кадията разбрал, че Дамаскин Габровски е несправедливо обвинен от турци, дължащи пари на метоха, кадията предложил да бъде спасен живота на Дамаскин, ако се отрече от Христовата вяра. Преподобният Дамаскин не приел да бъде потурчен и бил обесен на черничево дърво в двора на тогавашния метох.

Днес в свищовския манастир „Св. Петър и Павел" на мястото на дървото има изграден каменен паметник, а преди години е пораснала и издънка на старата черница.

Всяка година на 16 януари в Свищов се почита паметта на св. Дамаскин Габровски. Днешната света литургия в манастира отслужиха ефимерият на манастира – отец Антон Григоров, архиерейският наместник за Свищов – свещеноиконом Димитър Андонов и протоерей Димитър Маринов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
1_92.jpgПроф. д.и.н. Николай Овчаров и г-н Стилиян Вътев, Главен изпълнителен директор на ОББ, откриха официално изложбата „Български столици, твърдини и светини” и представиха албум с възстановки със същото име. Посетителите можаха за първи път да видят архитектурни и исторически възстановки на обществени сгради, храмове и крепости от българското Средновековие – как са изглеждали входната врата на Сердика, експонирана в подлеза до Президентството, градската резиденция на българския Деспот Слав в Мелник, крепостта Анево Кале над Сопот, Червената църква край Перущица и много други.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
В циганските общини в Румъния безплатно се разпространява компакт диск със запис на Божествената св. Литургия на цигански език, съобщава румънската патриаршеска агенция Basilica, цитирана от Патриархия.ru. Литургията на цигански е отслужена за първи път на 23 декември 2008 г. в манастира "Раду Вода" в Букурещ и е била оглавена от викарийния епископ на Букурещ Варсануфий. През 2006 г. в Румъния излезе и молитвеник на цигански език.

За ромското население на тази страна отдавна се правят преводи на части от Библията на ромски език по инициатива на Румънското библейско дружество. Основният превод е на трансилвански ромски, а има и такъв на "урсарски" ромски, т. е. мечкарски ромски език, а това са не повече от 4000 румънски роми.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
1_91.jpgУчебните планове, по които се провежда обучението в съвременното българско училище, са претоварени с дисциплини, целящи формиране на твърде широк кръгозор от познания, но е налице съществен дефицит на форми за осъществяване на възпитателен процес, за формиране на морални и духовни ценности у младия човек. Това се потвърждава от все по-честите прояви на насилие сред подрастващите. Може би единствен опит за изграждане и развиване на нравствени ценности, за формиране на уважение към законността, за зачитане на правата на другите, тяхната култура, език, религия и т. н., представлява въведеното през 1997/98 г. изучаване на свободно избираемия предмет (СИП) "Религия".

3.5714285714286 1 1 1 1 1 Rating 3.57 (7 Votes)
1_90.jpgМинистърът на образованието и науката на Русия Андрей Фурсенко не смята, че е необходимо богословието да бъде включено като отделна област в списъка на културно-образователните области. Той по-скоро препоръчва богословските предмети да бъдат част от научната и образователна област „Религиозни изследвания, Философска антропология и Философия на културата” (по руската номенклатура 09.00.13).

Фурсенко е изтъкнал това в свое писмо до президента на страната Дмитрий Медведев от 18 декември 2008 г., позовавайки се на някои магистърски тези, защитени през 2008 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Свещеникът в българската църква "Свети Георги" в Одрин Александър Чъкърък заедно с още двама свои съграждани ще участва в молитвената закуска с американския президент Барак Обама на 5 февруари. Заедно със свещеник Александър Чъкърък за закуската с Барак Обама ще заминат председателят на Одринската борса Мустафа Ярдъмджъ и адвокатът Хюсеин Саръгази, съобщи турският телевизионен канал НТВ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Снимки на най-големия български иконостас, изработен изцяло от злато, ще бъдат показани в подготвяния от варненската организация на ВМРО филм за българите в Северна Добруджа. Това съобщи днес председателят на структурата Костадин Костадинов. Уникалният иконостас се намира в църквата "Св. Георги" в Тулча, която е изографисана от Станислав Доспевски, предаде кореспондентът на БГНЕС във Варна. Според Костадинов много жалко е, че Министерството на културата на България все още не е обявило църквата за паметник на културата, въпреки че има тази възможност дори за обекти, намиращи се зад граница.

Филмът е заснет през миналата година, а се очаква да бъде представен след около месец. В него са представени част от останалите да живеят в Северна Добруджа българи. По последни данни нашите сънародници в тази част на днешна Румъния са около 5000.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]