Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
1_10.gifВчера бе осветена църквата "Св. Константин и Елена" в село Самуилово. Това ще бъде и единственият храм за около пет населени места в района. В 500-годишната история на сливенското село никога не е имало църква. Имало е параклис, който е бил разрушен. Близо 2 500 са жителите на Самуилово, които възприеха този ден като празник на селото. Голяма част от църквата е изградена с дарения. 10 хиляди от необходимите средства са предоставени от Дирекцията по вероизповедания в продължение на няколко години, 20 хиляди - от Сливенска митрополия, 40 хиляди като материали са дарени от БКС - Сливен, а останалите са събрани от дарители. За строежа са били необходими 200 000 лева, но строителите успели да се справят за около 120 000 лева. В строителството на православния храм са участвали и хора по програма за заетост. Иконите на иконостаса са 18 и са дарени от Сливенска митрополия, а самият иконостас е на стойност около 7000 лева. Три от иконите са от дарители, като лично кметът на селото е дарил икона на св. Николай. 

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (20 Votes)
DSCF0361.JPGОт 20 до 23 октомври във Велико Търново се проведе втората международна среща-консултация на Православната мисионерска мрежа (Orthodox Mission Network). Домакин на проявата беше Великотърновската митрополия. В срещата взеха участие представители от България, Русия, Гърция, Грузия, Беларус, Румъния, Унгария, Финландия и Кения. На срещата бяха изнесене редица доклади, свързани с мисията вън и вътре в Църквата, проблеми на катехизацията и мисиологията въобще. Изключително интересни и емоционални бяха две от презентациите на представителите на Руската православна църква, свързани с мисията сред различните малки племенни групи в Алтай и Якутия. Те бяха направени съответно от о. Игор Кропочев, който от доста години работи сред племена, съхранили езическите си (шаманистки) вярвания и обичаи в обширния район на Алтай. Игумен Агатангел (Белих) от Мисионерския отдел на Руската православна църква пък сподели интересни моменти от неговия живот в неотдавна започналата под негово ръководство мисия в Якутия (Сибир).

DSCF0296.JPGБългарските доклади също предизвикаха голям интерес и сериозен дебат. Отец Славчо Иванов, архиерейски наместник на Великотърновския митрополит Григорий, разказа за успехите, трудностите и предизвикателствата на мисионерското дело във Великотърновска епархия. Отец Георги Фотакиев и дякон Михаил Манев от Православния център за духовно обгрижване на наркозависими „Св. Боян-Енравота” във Варна представиха основаването и развитието на центъра, разказаха за огромните трудности и недоверието в началото и за радостите от последвалите успехи. Те също така не скриха и разочарованието си от опитите успешният им проект да бъде омаловажен, обсебен и използван от хора с користни намерения, стоящи вън от Църквата, но облечени в публична (административна) власт. Темата за този тип служение беше продължена с доклад на Наталия Пономарьова от Отдела за работа в затворите при Руската православна църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (38 Votes)
На 23 октомври светата ни Църква празнува паметта на свети апостол Яков, брат Господен. По този повод българи от град Регенсбург и околностите му се събраха в нашата църква в града. Те почетоха светия апостол с молитви по време на светата Яковова литургия, която беше отслужена от о. иконом Виктор Иванов-Цимер, обгрижващ областите Oberbayern (Горна Бавария), Niederbayern (Долна Бавария) и Oberpfalz (Горен Пфалц) - територия голяма, като България. Самата литургия се извършва съвсем рядко и на много малко места. В деня на св. апостол Яков тази литургия се служи на гроба на светия апостол в Йерусалим веднъж в годината. Текстът й е издаден у нас и на църковнославянски език, но свещениците избягват да я служат, понеже молитвите в нея не са обичайните и искат повече усилия, а и нейната продължителност е поне двойна. Така и днес тя продължи почти 3 часа, но хората изпитаха красотата и силата на древните молитви съпътстващи литургията – молитви, които са преминали през океана на времето, за да ни засвидетелстват силата на живия Бог.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
1_9.gifСъс заупокойна света литургия и панихида духовници от България и Румъния отбелязват днес в Силистра година от кончината на Доростолския митрополит Иларион, съобщиха от църковното настоятелство. За службата в града са пристигнали Деволският епископ Теодосий, Агатоникийски епископ Борис и свещеници, монаси и монахини от съседна Румъния, както и близки на покойника. След литургията, отслужена  от новия Доростолски митрополит Амвросий, се извърши панихида на гроба на покойния, който се намира в двора на катедралния храм „Св. Св. Петър и Павел". Митрополит Иларион почина на 96-годишна възраст на 28 октомври м. г., след като по свое желание две седмици по-рано беше отишъл на тържествата за 200-годишнината на Санктпетербургската духовна академия в Русия.

Десетилетия наред скомно служил на много и най-различни постове в БПЦ, на 91-годишна възраст той беше избран за митрополит на възстановената средновековна българска Доростолска епархия, която ръководи от 2003 до 2009 г. Автор е на над 40 книги с църковноисторическо и поучително съдържание, писани в поезия и проза. Награден е с орден „Св. Кирил и Методий" с огърлие за особено значимите му заслуги в развитието и издигането ролята на православната духовност в България.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (7 Votes)
1_8.gifМинистърът на културата Вежди Рашидов поиска от властите в Рим благодарствената плоча на България да бъде върната и повторно монтирана в църквата "Св. Викентий и Анастасий", съобщиха от Министерството на културата. В края на посещението на Рашидов в Рим той установил, че тържествено поставената през юли благодарствена плоча се намира в склад зад олтара на църквата.

Благодарственият надпис беше от българския народ към папа Йоан Павел Втори, който предостави на страната една от най-хубавите църкви в центъра на Рим, припомнят от ведомството.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
1_7.gifПрофесорът от Московската духовна академия протодякон Андрей Кураев с недоумение посрещна слуховете за своята смърт, които обиколиха в четвъртък вечерта руските блогове. Много сайтове пуснаха биографична справка за "починалия".

"Аз да съм умрял?! Това е новина!", каза той в отговор на въпрос на кореспондент на "Интерфакс". Отец Андрей се пошегува, като предложи поне в началото слухът да не бъде опроверган, за да може да види "кой какъв некролог ще напише". "Би било интересно да ги прочета!" въодушеви се той. След това предположи, че у някого навярно е заработила "асоциативната връзка", тъй като "преди три дни почина мой събрат, дякон Димитрий Афанасиев, с когото по-рано служихме в храма "Св. Йоан Предтеча". Днес беше опелото". Известният в Русия православен публицист Кирил Фролов предположи, че „смъртта на Кураев навярно желаят тези, които искат да направят от Църквата „секта”, която „доброволно” дезертира от обществото”.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
архим. АтанасийНа 24 октомври, неделя, българският православен храм „Св. Йоан Рилски” в Атина ще отбележи празника на своя небесен покровител. Той ще започне на 23 октомври от 18.30 ч. с вечерня и петохлебие. На 24 октомври храмовият празник ще бъде почетен с архиерейска св. Литургия и литийно шествие с иконата на светеца. След това ще бъде организирано всенародно веселие с участие на състави от България и местни самодейци-българи.

Българският храм в гръцката столица за трета година отбелязва празника на св. Йоан Рилски. Основател на българската църковна община в Атина и пръв неин ефимерий е архим. Атанасий (Султанов). Празникът на светеца-покровител се чества не на неговата дата (19 октомври), а в най-близкия неделен ден, защото така на богослужението ще могат да дойдат повече наши сънародници.

За повече информация можете да се обърнете към о. Атанасий на телефон в Гърция: 6979086608.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
С архиерейска св. Литургия на 24 октомври ще бъде отбелязан празникът на св. Богородица – Всех скорбящих радост в столичния храм „Покров Богордичен”. С благословението на Негово Светейшество патриарх Максим св. Литургия ще оглави Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Той ще е в съслужение с храмовото духовенство.

При посещението си в "Покров Богородичен" епископ Йоан ще извърши и пострижение на двама иподякони.

Начало на св. Литургия в 9 ч.

В навечерието на празника от 17 ч.  ще бъде отслужено бдение с петохлебие.

Храм „Покров Богородичен” развива активна духовно-просветна и милосърдна дейност. Към Енорийския център на храма има организирани образователни курсове и занимания за деца и възрастни (тук). Енориашите се грижат за възпитаници на столични домове за сираци и им осигуряват възможност да участват в неделната св. Литургия, да посещават занималня и да общуват със свои връстници и хора от енорията.

С усилията на свещениците и богомолците се извършва реставрация на уникалния иконостас на храма (тук).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
1_6.gifБългарка, родена в Силистра точно преди 200 години, канонизирана в наши дни от Украинската православна църква, сега е сред небесните закрилнички на Киев. Обикновен монах от Русенско е смятан за покровител на Букурещ. В навечерието на празниците на св. Димитра Киевска (Доростолска) и на св. Димитър Басарбовски „Вяра и общество” ще ви разкаже за необикновения жизнен път на двамата българи, който ги отвежда до светостта.

В същия брой, който се излъчва в деня на св. Яков, брат Господен ще ви покажем и уникални кадри от древната Яковова литургия, която в наши дни се отслужва все по-рядко.  

Тази събота (23 октомври) „Вяра и общество” се излъчва  по БНТ 1 от 10.30 ч., с повторение – сутринта на 24 октомври от 6.45 ч. Излъчването по БНТ САТ е в неделя (24 октомври) от 10.00 ч., с повторение – от 6.15 ч. сутринта на 25 октомври. 

4.6521739130435 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (23 Votes)
От 16 до 19 октомври по покана на Българската православна църковна община „Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец” в Лондон се състоя архиерейско посещение на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, придружен от своя новоназначен викарий Константийски епископ Антоний. Това е и първото посещение, което владиката Симеон прави в друга църковна община извън Германия след възстановяването му на митрополитската катедра. Първо е и посещението на викария му в Лондон. 

4.4117647058824 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (34 Votes)
Преди една седмица отвори врати католическата книжарница „Анжело Ронкали, блажени папа Йоан ХХІІІ”. Тя се намира в София на ул. „Проф. Асен Златаров” № 7, където се помещава църква "Св. Франциск". Книжарницата  е създадена и работи в резултат от сътрудничество между Католическата апостолическа екзархия в България и фондация „Комунитас”.  Наречена е на името на папа Йоан ХХIII, който прекарва 10 години от живота си в България като апостолически делегат – посланик на Светия престол и е известен със своята искрена обич към българите. Книжарницата беше осветена от апостолическия екзарх епископ Христо Пройков на 14 октомври т. г., като откриването й е свързано с юбилея на униатската общност в България: 150 години от основаването на Католическата църква от източен обряд в България (1860 г.). В книжарницата са представени книги по римокатолическо догматично богословие,  църковни документи на Ватикана, жития на западни светци и духовна литература от западните и източните отци на Църквата, художествена и философска литература,  християнски издания за деца.

Едновременно с нея беше открит и духовен център, който ще предлага тригодишно обучение по западно римокатолическо богословие, като преподаватели в него ще са български католически духовници и монаси-кармелити. Според един от тях, свещеник Сречко Римац, с откриването на този център се изпълнява една нереализирана мечта на папа Йоан XXIII да основе в България духовна семинария. Сред преподаваните предмети са: История на Църквата, христология, еклезиология, нравствено богословие, патристика, канонично право, молитвата в Библията, съвременни духовни движение и духовно ръководство. Приемът за студенти за учебната 2010/2011 г. приключи на 18 октомври, като има десет записани, съобщава Радио Ватикана. 

Интернет сайтът на книжарницата е на адрес www.roncalli-books.org

3.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.93 (15 Votes)
1_3.gif"Ще създадем цял нов профсъюз и ще стане голям цирк. Там и двете страни ще цитираме Светото Писание. Анатеми ще се раздават. Циркът ще е як." Това заяви д-р Константин Тренчев, президентът на КТ „Подкрепа", по време на пресконференция, на която синдикатът даде старт на Национална кампания "Подкрепа за достоен труд", цитиран от агенция КРОСС. Без да каже точно какъв профсъюз има предвид, синдикалният лидер добави, че чрез новата структура "ще влезе нова материя, която изобщо не очаквате" и която ще предизвика "грандиозен скандал между мен и една много сериозна институция в България. Там и едната, и другата страна ще цитират Светото Писание и ще се борим с мотиви от Светото Писание. Там пък ще видите как се работи без договори, без осигуровки... Лично искам тази война и ще я проведа", каза К. Тренчев, цитиран от Блиц.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1_2.gifС архиерейска богослужба в храм „Св. Иван Рилски Чудотворец" започна празникът на Перник вчера. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим празничната св. Литургия беше отслужена от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, в съслужие с храмовото духовенство. Предния ден епископ Йоан отслужи в пернишкия храм вечерня и акатист на св. Иван Рилски.

Редовно да присъстват на богослужението и винаги вкупом, та от частицата на св. Иван, която от миналата година се пази в храма, да се разнася благодатта по всичките домове и върху всички човеци в Перник, благопожела владиката. Повод за неговите думи беше скромното присъствие на миряни в храма на службата преди празника, а и на празничната литургия. В пастирското си слово той припомни, че Перник се ползва от изключителна привилегия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
1_1.gifМитрополит Неофит кръсти в православната християнска вяра седем деца от Дома в Брестовица, (община Борово, Русенска област - б. р.) в деня, в който църквата чества преп. Йоан Рилски Чудотворец. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи архиерейска св. Литургия по случай храмовия празник на църквата в с. Брестовица. В празничното богослужение участваха също свещ. Димитър Димитров и дякон Кирил Синев. Свето кръщение приеха Диана, Дамян, Радко, Петър, Стоян, Асен и Стефан. Накрая митрополит Неофит поздрави новите православни християнчета и техните кръстници с приемането на св. тайнство кръщение и им пожела да не забравят този момент. DarikNews.bg3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (8 Votes)
1.gif
Министърът на културата Вежди Рашидов ще бъде на двудневно работно посещение в Италия. В рамките на визитата си на 20 и 21 октомври министър Рашидов ще проведе срещи на високо ниво в Римската голяма община, в Малтийския суверенен орден и в Българския културен институт в Рим. Сред темите на разговорите са осигуряване на подходящи помещения за работата на Българския културен институт в Рим, пренасянето на частица от мощите на св. Николай Чудотворец от Италия в България, както и възможностите за активизиране на сътрудничеството между България и Италия в областта на културата.

Само преди две седмици премиерът Бойко Борисов заяви, че се прави всичко възможно за празника на Бургас - Никулден да пристигнат и мощи на свети Николай. Ако това не стане до Никулден, ще се опита задачата да бъде изпълнена до официалното отваряне на църквата "Свети Николай Чудотворец" в комплекс "Меден рудник" в морския град.