Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (12 Votes)

IMG 9224Нова и красива детска площадка, засега единствена в кметството, получиха децата от смолянското село Смилян. Тя е разположена в двора на църквата „Св. Възнесение Господне” и беше осветена точно на храмовия празник от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион. Той благослови децата с пожелание да бъдат здрави и боголюбиви, да растат под правилните грижи на родителите и своите учители. На всички пожела мир и благополучие в семействата.

В село Смилян уважително и братски си живеят хората, изповядващи православие и ислям, взаимно си зачитат празниците. Така е било и с построяването на новата детска площадка. Освен голямата финансова помощ на община Смолян е вложен доброволен труд и средства от много жители на селото, на различни специалисти и строители.

Секретарят на архиерейското наместничество отец Запрян Шиков, който взе участие в освещаването,  благодари на всички, които са били ангажирани с изграждането на детската площадка и пожела на децата да са здрави и мирни, да се любуват на новите съоръжения и да ги пазят. Специално отбеляза, че  основният инициатор на идеята за построяване на детска площадка в църковния двор и реализирането й е Виолета Базелкова  от  църковното настоятелство в Смилян, бивша детска учителка и директор. Кметът на селото Събка Миткова също изказа най-искрени благодарности към нея и към всички други, които са помогнали за кратко време, но работейки усърдно  от Великден до Спасовден, децата да бъдат зарадвани  с тази площадка за игра. Остава само да се довърши част от специалната настилка.

2.1428571428571 1 1 1 1 1 Rating 2.14 (7 Votes)

4гНа 10 юли е приемният изпит за специалността "Теология" към Шуменския университет "Еп. Константин Преславски".

Приемният изпит е двукомпонентен (писмен и устен) и ще се проведе в корпус 1 на Шуменския университет от 9 ч.

Кандидатстудентската кампания на Катедра "Теология" през тази година е с акцент върху богослужебно-практическите дисциплини, а именно:           

БОГОСЛУЖЕНИЕ; ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКО ПЕЕНЕ И ЧЕТЕНЕ; ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ ЕЗИК; ЛИТУРГИКА; ЦЪРКОВНО ПРОПОВЕДНИЧЕСТВО.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

44Стенописите на катедралния храм „Св. Алексанъдр Невски” са във все по-окаяно състояние, а сградата продължава да няма нотариален акт. Набирането на средства по дарителската кампания за реставрация на уникалния паметник тече трудно. Междувременно тази седмица научихме, че Криптата, в която се помещава най-ценната сбирка от православни икони у нас също има проблеми – влага, която избива по стените и застрашва уникалните експонати, както и несигурност за статута на експозицията. Всичко това провокира основната дискусия в предаването. Нейни участници ще бъдат Тивериополския епископ Тихон, предстоятел на „Св. Ал. Невски”, Екатерина Генова – директор на „БНТ-Свят и региони”, която инициира дарителска кампания за спасяване на стенописите и главният уредник на Криптата – доц. Ралица Русева.     

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

0cРуският президент Владимир Путин, който неотдавна обяви, че се развежда със съпругата си, заяви, че техният развод няма религиозен аспект, тъй като с Людмила Путина не са били венчани. "Що се отнася до религиозната страна на въпроса - то тя не съществува, тъй като ние никога не сме се венчавали", заяви Путин при посещението си на новото студио на канал Russia Today.

"И аз, и Людмила Александровна изхождахме от това, да разкажем открито и честно за това състояние, което реално съществува. Това е по-правилният начин за поведение, отколкото да се крие нещо", счита той.

Разводът на Путин предизвика дебати и в църковното общество в Русия, където е силен имиджът на руския президент като защитник на руското православие. Александър Рар, един от авторите на биографията на Путин, заяви, че Руската църква няма да си позволи коментари на развода на Путин: "Руската църква ще замълчи, няма да коментира нищо. Но хората няма да гледат с голяма симпатия на това нещо. Развод на президента е винаги нещо рисковано, особено в Русия, където той се счита за символ на новата руска държавност".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

XLВ четвъртък сутринта неизвестен човек прекъснал службата в московския храм "Събор на московските светци" в Бибирево и направил погром. "Гражданинът, по предварителни данни родом от Таджикистан, влязъл в храма по време на служба и започнал да събаря всичко около себе си, крещейки антихристиянски лозунги и оскърбявайки всички присъстващи", съобщава координаторът на Съюза на православните братства Ю. Агещев, който отговаря за мисионерската работа в храма.

Човекът е задържан от т. нар. казаци, охраняващи храма, и е бил изпратен за проверка на психическото здраве.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

Donor CardРуската православна църква изрази официално становище относно проекта за федералния закон за донорството. То беше публикувано на официалния сайт на Московска патриаршия. В него Руската църква предлага в закона да залегне презумпцията за несъгласие на починалия да стане донор, за да не се нарушава принципът на свободата на жертвата, каквато се явява даряването на органи. За сметка на това трябва да се води разяснителна кампания сред хората, за да могат те приживе да заявят съгласието си да станат донори. По-конкретно в становището се казва:

"Руската православна църква отдавна е формулирала своето отношение към посмъртното и приживе вземане на органи за трансплантация. През 2000 г. Архиерейският събор прие Основи на социалната концепция на Руската православна църква. В този документ ясно се казва, че изполването на органи без съгласието на човека е нарушаване на човешката свобода".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

2d0Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит ще освети днес новия мост Дунав 2 край Видин. На откриването ще присъства министър-председателят Пламен Орешарски и членове на кабинета, както и румънски политици. Президентът Росен Плевнелиев обяви преди малко, че няма да присъства на откриването заради избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, който той явно не одобрява.

Видинският митр. Дометиан ще посрещне Негово Светейшество 12.30 ч. пред Гробницата-мавзолей на екзарх Антим Първи, където патриархът ще положи венец.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

ahmed1-580x385Ахмед се родил и израснал в афганистанско село. Детството му преминало в нищета, изучаване на ислямските свещени писания и война.

"Вече не помня с кого воювах, но това беше постоянна война", спомня си той.

Дълги години работил при талибаните. Бил фанатичен мюсюлманин, принадлежал към радикалния ислям. В един момент не можел вече да понася такъв живот - страдания, нищета, насилие, болка и смърт. На 23 години тръгнал през непроходимити планини на Пакистан, после в Иран. Единственият му "паспорт" бил общият език фарси. Две години работил без документи и накрая пристигнал до крайбрежието на Мала Азия в Турция, която за него била вратата към западния рай.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

imagуВеликотърновският университет "Св. Кирил и Методий" обявява конкурси за прием и обучение на докторанти през уч. 2013/2014 г. по следните научни специалности:

- Теология (История на съвременните православни църкви) – 1, редовно обучение;
- Теология (Методика на обучението по религия) – 1, редовно обучение;
- Теология (Съвременна катехизация) – 1, задочно обучение;
- Теология (Стар Завет) – 1, редовно обучение;
- Теология (Нов Завет) – 1, редовно обучение;
- Теология (Християнска социология) – 1, редовно обучение;
- Изкуствознание и изобразително изкуство – Църковни изкуства – 2, редовно обучение.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

98Стотици вярващи посрещнаха Възнесение Господне на крепостта Царевец във Велико Търново днес. Първата св. литургия след 620-годишно прекъсване в Патриаршията отслужиха свещениците Добромир Димитров, Михаил Хаджиев и Асен Иванов. С празничното богослужение беше отбелязан храмовият празник на църквата “Възнесение Господне”, където през Второто българско царство са служили търновските светци Йоаким I, Теодосий Търновски, Евтимий Търновски, Киприян Киевски, Сава Сръбски, Григорий Цамблак и др. За последен път в храма, построен на най-високото място на Царевец, в утрото на 17 юли 1393 г. е служил Търновският патриарх Евтимий.

Тъй като църквата бе възстановена по времето на комунизма и не функционира като храм, св. литургия бе отслужена на антиминс и св. мощи. Голямо беше вълнението на духовниците и вярващите да богослужат отново на това място, с надеждата, че постепенно българското общество ще узрее за идеята храмът отново да стане църква, за да освещава от височината на Царевец старата българска столица.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

2334149232 1cfb30cd15Църковно социално дело е новата съвместна магистърска програма между Богословския факултет и Факултета по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Магистърската програма е предназначена за кандидати, притежаващи образователно-квалификационна степен „бакалавър” по специалности от всички направления. Тя отразява належащата нужда от засилено участие на БПЦ в социалната дейност в страната ни и от съответна подготовка на специалисти в тази област.

Заявява се, че студентите в магистърската програма ще получат задълбочена теоретична и практическа подготовка както в областта на богословието, така и в областта на социалните дейности.

В отговор на потребностите от специалисти в сферата на църковното социално дело програмата ще помогне за успешна реализация и развитие чрез придобиване на компетенции за оказване на социална и духовно-психологическа помощ на различни нуждаещи се лица и групи, участие в осъществяването на съвременния тип социални услуги и развитие на социални проекти с разностранно партньорство, развиване, координация и съдействие в църковно-социалните дейности на БПЦ и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Analipsis"Възнесе се в слава, Христе Боже наш, като зарадва учениците (Си) чрез обещанието за Светия Дух, когато те се убедиха чрез благослова, че Ти си Божият Син, Спасителят на света!" пеем днес и в следващите девет дена, тоест в празника и попразненството на Христовото Възнесение. В 40-ия ден от Възкресение Христово отбелязване това събитие, случило се на Елеонската (Маслинената) планина, източно от стария град на Йерусалим, и описано от светите евангелисти Лука и Марк. След като се явявал многократно на Своите ученици след Възкресението Си, на 40-ия ден Спасителят ги извел на планината, дал им напътствия да очакват скоро слизането на Светия Дух над тях и се възнесъл, издигнал се към небето. С това Той видимо показал на апостолите, че вече и с преобразеното Си тяло отива при Своя небесен Отец, от когото те ще получат дара на Светия Дух.

На днешния празник във всички храмове се извършва света литургия. В София в празнуващия храм "Св. Възнесение" на бул. "Ситняково" (срещу румънското посолство) литургията ще отслужи Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. А Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е избрал да отслужи празничната литургия в столичния храм "Св. Кирил и Методий" на Женския пазар.

Честит празник на всички! Христос се възнесе! Наистина се възнесе!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

IMG 1392Преди две седмици в Париж беше открит Православен център, който тържествено беше осветен от митрополит Емануил от Вселенската патриаршия. Предстои мястото да се превърне в истински център на културния живот на православните във френската столица. Предвижда се в него да се организират срещи, изложби, представяния, конференции и семинари. В момента там е представена сбирка от православни икони на съвременни млади иконографи, сред тях е и българката презвитера Елена Карагеоргиева, съпруга на българския свещеник в Париж о. Иван.

Православният център се намира в централната част на Париж. Мястото, предоставено от дарители, е наситено с богата християнска история. От там е минал св. Дионисий по пътя към мъченическата си смърт (средата на 3 в.); в миналото там е имало кармелитски манастир, чиято порта е запазена и е вградена в съвременната сграда (на първата снимка).

В православния център се помещава и офисът на православния сайт Orthodoxie, който се списва на френски език.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

P8В петък, 14 юни (или 1 юни по стар стил, по който се води Св. Гора), в Карея ще се осъществи официалното предаване на правомощията на новата Свещена епистасия ("Свещения надзор" - изпълнителния орган) на Св. Гора, съобщава Ромфеа. Според устава на монашеската република през следващата година начело на епистасията ще бъде представителят на сръбския Хилендарски манастир. Сред водещите събития, които новата св. епистасия трябва да организира, са честванията през следващия октомври на 100-годишнината от присъединяването на Св. Гора към гръцката държава (Атон е освободен от турско робство заедно със Северна Гърция през 1913 г. - б. р.).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
yioga 610_420Митрополитът на о. Хиос Марк характеризира като несъвместими с християнския живот заниманията с йога. Гръцкият владика подчертава, че йогата не е гимнастика, но "религиозна система на съзерцание". В окръжното си до жителите на о. Хиос той отбелязва: "Нима може някой да изолира практическото упражняване от религиозния му подтекст и съдържание? Може ли да се абстрахираме от целта, с която то се прилага? Със сигурност не. Възприемането на йога просто като вид гимнастика е погрешно. И това, защото: 1) тя представлява фундаментална характеристика на системата на индуизма; 2) религиозният й характер не може да бъде отделен от предпоставките, съдържанието и целите на упражненията; 3) свързана е неразривно с антихристиянските възгледи за превъплъщението и 4) тя представлява антропоцентричен опит за самоспасение чрез техники и упражнения".