Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)

ASTINOMIAЗначителното съкращаване на полицейското присъствие на Атон заплашва безопасността на манастирите, съобщава сайтът „Православие и мир“, позовавайки се на портала agioritikovima.gr. По информация на министерството на вътрешните работи на Гърция в момента тече поетапно съкращаване на полицейското присъствие на Света Гора. Посочва се, че недостигът на полицейски кадри е бил забелязан още при посещението на Руския патриарх Кирил на Атон.

Съкращаването на полицаите на Света Гора е част от мерките на гръцкото правителство за драстично намаляване на броя на държавните служители.

В същото време се отбелязва, че тези мерки могат до доведат до повишаване на престъпленията на Атон, който макар и изолиран от света, е много посещавано място.

В момента на Света Гора има 70 полицаи и те трябва да охраняват 20 манастира, 12 скита и над 500 килии, служителите на реда контролират и сухопътната граница на полуострова.

На Атон днес има около 1900 монаси и 3 000 работници. Ежегодно около 450 000 поклонници посещават  монашеската република.

Според запознати със ситуацията на Света Гора, ако съкращаването на полицейските сили на Атон продължи, тя практически ще остане без защита.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

Патриарх Неофит официална jpegТова заявил Негово Светейшество Българският патриарх Неофит днес, 18 юни 2013 г., при посещението при него на председателя на Народното събрание Михаил Миков, съобщава сайтът на парламента. Срещата се провела в сградата на Светия Синод на Българската православна църква и в нея участвали всички членове на синода.

Председателят на парламента подарил на Негово Светейшество фототипно издание на дневниците на първото Учредително народно събрание в Търново, свикано през 1879 г. Той изтъкнал, че те свидетелстват за ролята и съзидателната мисия на строителите на съвременната българска държава, много от които са били свещеници и духовни водачи на българската нация като например председателя на първия български парламент и бивш Български екзарх Антим I.

В разговора Михаил Миков подчертал, че законодателната институция високо цени всеотдайната дейност на Православната ни църква за напредъка на България и за единението на нашия народ. Той отправил посланието, че в тази своя мисия БПЦ винаги ще среща безрезервната подкрепа на Народното събрание.

Негово Светейшество патриархът споделил, че „Църквата, която винаги е редом до светската власт, следи с внимание и загриженост случващото се в обществено-политическия живот у нас. Всички се молим за добруване, благополучие и единение на нашия народ“, заявил Негово Светейшество.

В хода на разговора били разменени мнения по широк кръг теми от дейността на БПЦ, сред които и въпроси, които изискват законодателно решение. Като такива били посочени въпросът за изменения в Закона за вероизповеданията, с което да се уреди ясно статутът на свещенослужителите в БПЦ и в другите вероизповедания. Членовете на Св. Синод поставили въпроса за изясняване на някои формални страни, свързани със собствеността на храмовете и местата за богослужение при ясен регламент за титуляра на собственост, както и необходимостта от промени в Закона за местните данъци и такси по отношение на начина на определяне на размера на такса „битови отпадъци" за храмовете и местата за богослужение. Също така бил поставен и въпросът за законодателно уреждане на вероучението в българските училища.

Председателят на Народното събрание поел личен ангажимент парламентът във взаимодействие с другите институции и компетентни органи своевременно да анализира поставените теми и в най-кратък срок да бъдат намерени конкретни законодателни решения.

4.8987341772152 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (79 Votes)

1IMG 1823Драматична публична защита се проведе днес в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Своя научен труд на тема: „Антропологията на св. Максим Изповедник и нейното значение за развитието на православното нравствено богословие“ представи доц. Костадин Нушев. Той е дългогодишен асистент и преподавател по нравствено богословие във факултета и в момента е научен ръководител на петима докторанти.

Председател на научното жури беше доц. д-р Любомир Тенекеджиев от Богословския факултет на СУ. Докторантът представи автореферата на дисертацията си и отбеляза, че тя е резултат на десетгодишен труд и изследвания. Двамата рецензенти на дисертационния труд – доц. д-р Иван Христов от Богословския факултет на СУ и доц. д-р Свилен Тутеков от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий“ дадоха напълно отрицателна оценка на работата на доц. Нушев (тук). В рецензията си доц. Христов изказа неудовлетворение от общата подготовка на докторанта, като отбеляза, че в Германия подобен текст не може да стигне до публична защита заради високите академични стандарти. В края на рецензията си доц. Христов поясни, че с нея той дава отрицателна оценка на дисертационния труд, а не на личността на докторанта. Според доц. Тутеков представеният труд „не отговаря на научните критерии и академични изисквания за дисертационно изследване“. Според него богословието на св. Максим не присъства в предложената научна работа и в нея няма приносни моменти.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

3ril06di 47 0Тези дни Св. Синод на БПЦ излезе със становище относно провеждането на станалия вече традиционен за столицата ни гей-парад, планиран за 22 юни 2013 г. На интернет страницата на Българска патриаршия е публикувана и електронна петиция срещу гей-парада (тук).

В изявлението на Св. Синод се казва: "Всяко нарушаване на Божиите заповеди сериозно уязвява душевния мир и хармоничното развитие на човешката личност. Оттам произлизат и всички останали междуличностни, семейни и обществени разстройства и конфликти.

Хомосексуалността, бисексуалността и транссексуалността са противоестествено и особено вредно нарушаване на Божията повеля и благословение на брачната любов между мъжа и жената като неотменима основа за нормалното и благодатно съществуване на човешкия род, за трайното благоденствие на обществото и за положителното изграждане на детските личности. Нетрадиционната сексуална ориентация противоречи на библейския разказ за произхода и призванието на хората, защото: „Рече Господ Бог: не е добро за човека да бъде сам; да му сътворим помощник, нему подобен. /.../ И създаде Господ Бог от реброто, взето от човека, жена, и я заведе при човека. И рече човекът: ето, това е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарича жена, защото е взета от мъжа (си)” (Бит. 2:18, 22,23). А щом за мъжа и жената е казано: „И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори” (Бит. 1:27), от това следва, че всяко противоестествено взаимоотношение между двата пола или между представители на един и същи пол представлява обезценяване на човешката личност и лишаване на човека от възможността да се богоуподобява и спасява.

Затова призоваваме властимащите да отменят провеждането на предстоящия гей-парад, тъй като то заплашва моралните устои на обществото ни, както и здравето на нашите деца и на българската нация като цяло.

Молим Бога да даде начин на покаяние на всички, които се намират под действието на горните заблуди и страсти, да им прости съгрешенията и да ги облече в нетленната дреха на Своята правда! Амин."

4.0769230769231 1 1 1 1 1 Rating 4.08 (13 Votes)

Candle1На 13 юни в четвъртък на 22 километра източно от Регенсбург в град Вьорт се удави българско дете. „В събота сутринта ми се обади майката на малкия Мигел (Михаил) и плачейки ми съобщи, че детето се е удавило, - сподели за читателите на Двери.бг иконом Виктор Иванов-Цимер, български свещеник в района. - Преди година кръстих петте деца на това българско семейство“ (виж тук - Михаил е детето сочилата и зелената ризка).

Историята е кратка и тъжна: Михаил е играл с по-малката си сестра, която е на шест години, на водопада на горския плаж, намиращ се в близост до техния дом. Той намерил там оставена от някого дъска за сърф, качил се и легнал на нея, като започнал да гребе към средата на водоема, но по някое време паднал от сърфа и, понеже не можел да плува, веднага потънал. По-малката му сестра изтичала до вкъщи и уведомила майка си за случилото се. След малко на местопрозшествието пристигнали пожарната и спасителната служба, те направили верига от хора и претърсили дъното на водоема. Детето било намерено бързо, те го извадили и започнали да му правят изкуственно дишане и сърдечен масаж, след малко дошъл и хиликоптер на медицинските служби и откарал детето в близката клиника. Там  въпреки няколкочасовите спасителни действия и усилията на голям лекарски екип към 23 ч. детето починало без да дойде в съзнание.

Семейството се намира в шок от случилото се, а полицията разследва, дали родителите са нарушили задължението си за детския надзор. Тялото на момчето ще се аутопсира в понеделник от съображения за сигурност, за да бъдат изключени подозрения за чуждо посегателство върху живота на детето.

В град Вьорт смъртта на седемгодишния беше посрещната с голяма тъга от населението. Г-н Херман Фукс, в чиято къща живее седемчленното българско семейство, също е много разстроен от инцидента: „Това беше много тихо дете“, сподели той за местната преса. „И всичко това е много, много тъжно“. От май семейството  живее в горния етаж на къщата му.

От страна на местните власти за този нелеп случай направи изказване г-н Маркус Гьоц. Той сподели, че в момента все още не може да се предвиди, дали ще има някакви последствия за горската къпалня заради този случай. Това ще може да се реши, едва когато всички факти са сложени на масата и всичко бъде внимателно обсъдено. Той увери, че по-късно ще се свърже с полицията, но в момента все още не може да си позволи прибързано решение по трагичния случай.

Отец Виктор е направил връзка на семейството на починалото дете с новия енорийски свещенник за град Регенсбург отец Йордан Пашев, който ще извърши погребението на момчето. Бог да прости малкия Михаил!

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

513EE64C49DB4

На 13 юни тази година Държавната дума на Руската федерация прие на трето, окончателно четене, два широко обсъждани закона. Първият предвижда носене на наказателна отговорност за оскърбяване на религиозните чувства на вярващите (до три години ефективно лишаване от свобода).  Вторият регламентира административни наказания с глоби до 1 мил. рубли (около 24 хил. евро) за пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения сред децата, в това число в средствата за масово осведомяване, интернет и чрез спам реклама.

Според последното изследване на ВЦИОМ (Общоруски център за изследване на общественото мнение) близо 82% от гражданите на Русия са поддръжници на закона срещу оскърбяване на религиозните чувства, а 88% от руското общество подкрепят санкциите срещу пропагандата на хомосексуални отношения и едва 7% се обявяват против закона.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

2013-06-17 1317Това послание, което днес може да се отнесе към различни страни в нашия регион и да има много адресати, изпрати вчера в словото си Цариградският вселенски патриарх Вартоломей след светата литургия в храма „Св. Георги“ при Едирнекапъ (Одринската порта) в Цариград. Взимайки повод от събитията, които разтърсват Турция, патриархът подчерта, че „посланията, изпращани от масите, от народа, трябва да се разбират от управляващите във всяка страна и от ръководствата на Църквата“.

Предстоятелят на първата по чест църква сред православния свят и глава на всички православни християни в Турция в пастирското си слово се запита: „Какво означават тези събития?“ и сам отговори: „Аз няма да навлизам в тяхната същност, но само ще отбележа, че в нашето общество тук, а и в много части на света, както виждаме всеки ден от новините, има известна трансформация, има промени, има искания на гражданите, искания, които не могат да бъдат пренебрегнати от съответните власти, без те да понесат щети от това. Тези послания, изпращани от масите, от народа, трябва да бъдат разбрани от ръководителите на всяка страна и, бих добавил, и от ръководителите на Църквата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

158379В Таджикистан беше разкрита дейността на нелегални религиозни училища, в които се обучават отвлечени от родителите им деца, съобщава Интерфакс, позовавайки се на прессъобщение на Министерството на вътрешните работи на републиката.

Открити са две училища – в Гисарския и Шахринавския райони, съответно на 20 и 40 км от столицата Душанбе.

Сътрудниците на вътрешното министерство са попаднали на следите на незаконните медресета при задържането преди няколко дни на Абдусал Раджабов, 48-годишен жител на Шахринавския район, заподозрян в отвличане на деца .

На 9 юни в Душанбе изчезва петгодишно момченце, което е отведено от неизвестен мъж, по думите на очевидци. Отвличанията и изчезванията на деца в Таджикистан са крайно рядко явление и всеки подобен случай предизвиква силен резонанс в обществото.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

Rafail Nicolaos_Irini1В катедралния храм на град Гоце Делчев вчера и днес се отбеляза особен празник. В неделята на светите отци от Първия вселенски събор, 16 юни, в катедралния храм "Св. Богородица" гостуваха светите мощите на свещеномъченик св. Рафаил от о. Крит, донесени от митрополита на Ламби и Сфакия Ириней. Заедно с протосингела си архимандрит Атанасий архиереят от критската епархия дойде на посещение при Неврокопския митрополит Натанаил, носейки най-голямата светиня на своята епархия - тези чудодейни свети мощи (част от долната челюст на мъченика), чиято "история" стана известна преди десетина години.

В събота следобяд беше отслужена възкресна вечерня в гоцеделчевската катедрала, а днес, 7-ма неделя след Пасха, двамата архиереи отслужиха света литургия при голямо стечение на богомолен народ. Клириците и вярващите имаха възможността да се поклонят на светите мощи, а митр. Ириней разказа за връщането на мощите в неговата епархия.

4.52 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (25 Votes)

IMG 1217На 9 и 10 юни 2013 г. в Рилската света обител се проведе заключителният етап на XII-ия национален конкурс „Бог е любов“, който тази година беше обявен под наслов „Вяра и милосърдие“. Конкурсът се организира със заповедта на МОН за националните състезания на учениците в държавните, общинските и частните училища през учебната 2012/2013 г. Министърът назначава националната комисия за оценка на отличените на областно равнище работи в областта на литературата (стихотворение или разказ) и изкуството (рисунка или приложно изкуство). След първичната оценка по области най-добрите творби бяха изпратени в МОН, за да бъдат отбрани най-добрите на национално равнище. Награждаването на най-добрите млади творци именно стана в Рилския манастир. За награждаването пристигнаха 27 деца и техните ръководители, а и родители от десет области на страната. Домакини на тържеството по награждаването тази година бяха Рилската света обител в лицето на нейния игумен, Адрианополски епископ Евлогий, и началникът на Регионалния инспекторат по образование в Кюстендил Радостина Новакова.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (12 Votes)

IMG 9224Нова и красива детска площадка, засега единствена в кметството, получиха децата от смолянското село Смилян. Тя е разположена в двора на църквата „Св. Възнесение Господне” и беше осветена точно на храмовия празник от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион. Той благослови децата с пожелание да бъдат здрави и боголюбиви, да растат под правилните грижи на родителите и своите учители. На всички пожела мир и благополучие в семействата.

В село Смилян уважително и братски си живеят хората, изповядващи православие и ислям, взаимно си зачитат празниците. Така е било и с построяването на новата детска площадка. Освен голямата финансова помощ на община Смолян е вложен доброволен труд и средства от много жители на селото, на различни специалисти и строители.

Секретарят на архиерейското наместничество отец Запрян Шиков, който взе участие в освещаването,  благодари на всички, които са били ангажирани с изграждането на детската площадка и пожела на децата да са здрави и мирни, да се любуват на новите съоръжения и да ги пазят. Специално отбеляза, че  основният инициатор на идеята за построяване на детска площадка в църковния двор и реализирането й е Виолета Базелкова  от  църковното настоятелство в Смилян, бивша детска учителка и директор. Кметът на селото Събка Миткова също изказа най-искрени благодарности към нея и към всички други, които са помогнали за кратко време, но работейки усърдно  от Великден до Спасовден, децата да бъдат зарадвани  с тази площадка за игра. Остава само да се довърши част от специалната настилка.

2.1428571428571 1 1 1 1 1 Rating 2.14 (7 Votes)

4гНа 10 юли е приемният изпит за специалността "Теология" към Шуменския университет "Еп. Константин Преславски".

Приемният изпит е двукомпонентен (писмен и устен) и ще се проведе в корпус 1 на Шуменския университет от 9 ч.

Кандидатстудентската кампания на Катедра "Теология" през тази година е с акцент върху богослужебно-практическите дисциплини, а именно:           

БОГОСЛУЖЕНИЕ; ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКО ПЕЕНЕ И ЧЕТЕНЕ; ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ ЕЗИК; ЛИТУРГИКА; ЦЪРКОВНО ПРОПОВЕДНИЧЕСТВО.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

44Стенописите на катедралния храм „Св. Алексанъдр Невски” са във все по-окаяно състояние, а сградата продължава да няма нотариален акт. Набирането на средства по дарителската кампания за реставрация на уникалния паметник тече трудно. Междувременно тази седмица научихме, че Криптата, в която се помещава най-ценната сбирка от православни икони у нас също има проблеми – влага, която избива по стените и застрашва уникалните експонати, както и несигурност за статута на експозицията. Всичко това провокира основната дискусия в предаването. Нейни участници ще бъдат Тивериополския епископ Тихон, предстоятел на „Св. Ал. Невски”, Екатерина Генова – директор на „БНТ-Свят и региони”, която инициира дарителска кампания за спасяване на стенописите и главният уредник на Криптата – доц. Ралица Русева.     

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

0cРуският президент Владимир Путин, който неотдавна обяви, че се развежда със съпругата си, заяви, че техният развод няма религиозен аспект, тъй като с Людмила Путина не са били венчани. "Що се отнася до религиозната страна на въпроса - то тя не съществува, тъй като ние никога не сме се венчавали", заяви Путин при посещението си на новото студио на канал Russia Today.

"И аз, и Людмила Александровна изхождахме от това, да разкажем открито и честно за това състояние, което реално съществува. Това е по-правилният начин за поведение, отколкото да се крие нещо", счита той.

Разводът на Путин предизвика дебати и в църковното общество в Русия, където е силен имиджът на руския президент като защитник на руското православие. Александър Рар, един от авторите на биографията на Путин, заяви, че Руската църква няма да си позволи коментари на развода на Путин: "Руската църква ще замълчи, няма да коментира нищо. Но хората няма да гледат с голяма симпатия на това нещо. Развод на президента е винаги нещо рисковано, особено в Русия, където той се счита за символ на новата руска държавност".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

XLВ четвъртък сутринта неизвестен човек прекъснал службата в московския храм "Събор на московските светци" в Бибирево и направил погром. "Гражданинът, по предварителни данни родом от Таджикистан, влязъл в храма по време на служба и започнал да събаря всичко около себе си, крещейки антихристиянски лозунги и оскърбявайки всички присъстващи", съобщава координаторът на Съюза на православните братства Ю. Агещев, който отговаря за мисионерската работа в храма.

Човекът е задържан от т. нар. казаци, охраняващи храма, и е бил изпратен за проверка на психическото здраве.