Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

featured-bulgaria-31-alexander-nevski-churchГодини наред държавата и църквата не могат да намерят решение на въпроса със собствеността на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и така най-големият храм у нас все още няма нотариален акт. Новият министър на културата Петър Стоянович организира работна група, която да реши правните въпроси със собствеността на храма, съобщава Дарик. Според министъра трябва да се намери най-добрият вариант, в който да вземат участие всички заинтересовани страни - Светият Синод, държавата и Столична община.

Г-н Стоянович посочва, че за катедралата има няколко възможности: „едната е да се върне на държавата, след което да се прехвърли на Светия Синод, а другата е актът да бъде издаден направо на Светия Синод". Уведомен за случая, министър-председателят Орешарски е заявил, че "трябва да се търси най-безболезнения и логичен начин“.

Една от причините да се уреди бързо правният статут на патриаршеската катедрала е, че храмът се нуждае от спешен ремонт – от покрива до криптата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

5579557-8321063-213x160Почти двама месеца няма никакъв пряк контакт с похитителите на православния митрополит на Алепо Павел (Язиджи) и сирийския Йохана Ибрахим. Това заяви Антийохийският патриарх Йоан (Язиджи), който е брат на един от похитените,  на заседание на синода в манастира Баламанд, югозападно от Триполи, съобщава Седмица.ru.

В същото време Църквата поддържа контакти с „всички активни страни“ по проблема в Сирия и чужбина. Патриархът не е коментирал мотивите за отвличането на духовниците, както и последствията от това престъпление за християните в Сирия и региона.

Православният митрополит Павел и Сиро-яховитския митрополит Йохана бяха похитени от въоръжени лица на 22 април на пътя от Антиохия към Алепо.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

afonmon-580x326Духовенството трябва внимателно да се отнася към използването в манастирите на информационните технологии, включително интернет и социалните мрежи. Това беше заявено на международната конференция „Атон – уникално духовно и културно наследство на съвременния свят“, която се провежда в Белград.

Това мнение е било изказано от светогорски монаси и подкрепено и от други участници във форума, съобщава „Православие и мир“.

„В атонските манастири има компютри и съвременни технологии, но те не се намират в монашеските килии. Монасите нямат компютри, монасите не се занимават със светски неща. Не трябва човек да е прекалено привързан към технологиите“, заяви представителят на светогорския манастир Симонопетра монах Теоток.

Той разказа как веднъж при посещението си в атонския манастир римокатолически монаси-бенедиктинци в разговор с братята казали, че „ако искате един монах „да се изгуби“, купете му компютър“.

4.7555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (45 Votes)

4433222Вчера в ректората на Софийския университет се състоя защитата на дисертационната работа на дякон Сава (Щони) Кокудев на тема “Евхаристия и католичност на Църквата. Константинопол и Рим – дебатът от ХІІІ век”.

Както посочва в реценцията си проф. д.ф.н. Калин Янакиев, докторантът е приел голямото предизвикателство да се заеме с изследването на средновековен църковен дебат между Източната и Западната Църква, “който е съвсем слабо изучен, не просто в наш български, но и в световен академичен контекст”. Според проф. Янакиев в хода на изследователската си работа дякон Сава се е заел да преведе и анализира корпус от текстове, “по-голямата част от които не са превеждани и изучавани на нито един от новоевропейските езици. Критическият им прочит до днес също е твърде бегъл”. Това според рецензента гарантира основен приносен характер на дисертационния труд, “при това от такъв тип, с какъвто много малко докторанти могат да се похвалят”.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (18 Votes)

P4020013От новата учебна година кабинетът по религия в 4 основно училище "Проф. Джон Атанасов” в столичния квартал „Дружба“ ще бъде закрит и ще се превърне в обикновена класна стая. Кабинетът по религия съществува от 13 години и вече се е утвърдил като място за провеждане на учебните занятия по съответния предмет. Същевременно пред иконите в него неведнъж молитви са отправяли родители преди операция на детето им или при друго изпитание. Учителката по религия Биляна Христова, която е базов учител на Богословския факултет и при нея идват на стаж студенти богослови, не крие разочарованието си. „Делото на 13 години труд се разпада“, коментира тя.

През миналата година директорката назначава още един учител по религия и така разделя групите по предмета между двете преподавателки. По този начин броят на часовете не достигат и за двете учителки, което води до влошаване на атмосферата. Всяко лято преподавателите по религия завършват учебната година без яснота дали ще имат работа през следващата. Всяка есен се налага наново да представят предмета и заниманията в него пред деца и родители, и да ги убеждават да запишат учениците в групите по религия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

4555На Петдесетница Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави св. Литургия в русенската катедрала „Св. Троица“, която на този ден чества своя храмов празник. По време на богослужението Негово Светейшество, който е и временно управляващ Русенска епархия, даде офикията „ставрофорен иконом“ на предстоятеля на катедралата о. Илиян Илиев. Патриарх Неофит отправи и послание към богомолците, за да им припомни, че единството на Светата Троица е най-важният пример за църковното общество. 

"На днешния ден празнуваме Петдесетница, рождения ден на светата ни Църква. Апостолите били събрани в единомислие, по препоръката на Спасителя. Дай, Боже, и ние в нашия живот, в нашите дела, в общественото ни служение и изяви да бъдем единомислени и единодействени, за да бъдем благоденствени, мирни и във всяко отношение благопреуспяващи. И силата на Светата Троица, на Троичния Бог да бъде спътница в нашия живот", пожела патриархът.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

DSC01346В събота на задушница българският свещеник в Пасау отец Виктор Иванов Цимер за първи път след голямото наводнение в града отиде в храма, в който се помещава българската църковна община „Св. Анна“. Това е старокатолическата църква „Възкресение Христово“ (Аltkatholische Аuferstehungskirche). От съображения за сигурност в пострадалия от наводнението храм не можеше да се отслужи планираната за този ден заупокойна литургия и свещеникът заедно с трима иподякони отслужи само панихида за починалите сродници, приятели и близки на всички българи в града и околностите му.

След това отец Виктор заедно с тримата иподякони - Юлиус Цимер, Николай Бауер и Петър Иванов - изнесоха от храма оцелелите от наводнението църковна утвар, одежди, икони и книги и ги съхраниха на сигурно място до завършване на окончателния ремонт на църквата, който ще трае до средата на месец септември. След оттеглянето на водата подът на храма е бил покрит с дебел слой тиня. Всичко това е изчистено от мобилизираните пожарникари, полицаи и доброволци. Сега в църквата са включени вентилатори, отоплителни уреди и влагоуловители, за да бъде изтеглена влагата от стените. След това мазилката ще бъде свалена от стените до височината, на която е било наводнението в помещенията. Всички дървени и гипсови стени, както и столовете, масите, пейките и вратите са неизползваеми, килимите, останали под водата, са покрити с двадесет сантиметра тиня, вратите на храма са се изметнали, а външната врата към олтара изобщо не може да се отвори.

4.2941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (17 Votes)

SANY0008В края на седмицата у нас пристигна австрийска делегация, водена от архиепископа на Залцбург д-р  Алоис Котгасер. Архиепископът се смята за познавач на православните църкви и като такъв участва в различни римокатолически организации и комисии.

Делегацията се състоеше от духовници, преподаватели и научни изследователи, главно специалисти в областта на православния изток. Сред тях беше и д-р Дитмар Винклер, професор по история на църквата в Богословския факултет на Залцбургския университет. Проф. Винклер е международно признат експерт по източноправославните църкви и един от тримата миряни консултанти към Папския съвет за насърчаване на единството сред християните.

Посещението беше подготвено и е следствие от няколкогодишно научно сътрудничество между Богословския факултет на Софийския университет, университета в Залцбург и австрийската фондация „Про Ориенте“, която работи активно за поощряване и развиване на икуменическите отношения между Римокатолическата и Православната църква.

Австрийската делегация начело с архиепископ д-р Алоис Котгасер посети емблематични за България места: патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, Боянската църква, Рилския манастир, където  бяха приети от игумена Адрианополски епископ Евлогий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (28 Votes)

vladimirСинодът на Молдовската митрополия на Московска патриаршия подложи на малко отлъчване от Църквата молдовските политици, участвали в приемането на „Закона за недискриминация“, предвиждащ легализацията на хомосексуализма и еднополовите бракове в Молдова. Сред отлъчените са главните инициатори на приемането на закона – президента Николай Тимофти, министърът на правосъдието Олег Ефрим, както и други политици.

В съобщение на митрополията специално се подчертава, че малкото отлъчване не е анатема, а е забрана за участие в основните църковни тайнства, докато човек не се покае за извършения грях. Това решение митрополията взима с надеждата, че ръководството на страната ще се опомни и ще анулира скандалния закон. Ако това предупреждение не подейства, ще последва голямо отлъчване. В този случай на политиците ще им бъде забранено да се приближават до православни храмове и ако човек почине в такова състояние, няма право на църковно опело.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

gei20101Планираният за тази събота гей-парад е отменен, тъй като от полицията и общината са заявили, че не могат да гарантират сигурността на участниците в шествието. Не всички организатори на парада са били съгласни с отмяната му.

Още преди началото на протестите срещу правителството, които са една от основните причини за отмяната на гей-мероприятието, от общината са увещавали организаторите да не провеждат парада, тъй като той съвпада със Задушница.

Миналата седмица Св. Синод излезе със становище, в което между другото се казва: „Хомосексуалността, бисексуалността и транссексуалността са противоестествено и особено вредно нарушаване на Божията повеля и благословение на брачната любов между мъжа и жената като неотменима основа за нормалното и благодатно съществуване на човешкия род, за трайното благоденствие на обществото и за положителното изграждане на детските личности“.

От Хелзинския комитет са изпратили съобщение до медиите, в което се казва, че отмяната на гей-парада в София под натиска на Столичната община и представители на МВР „на практика представлява ограничаване на правото на сдружаване и мирно събиране".

На утрешния ден е черешова задушница и в православните храмове ще бъдат отслужени заупокойни служби за починалите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

divotinoСтолична община и оперативна програма „Туристическо обслужване”, съвместно с Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” и с благословението на Софийската митрополия, за втора поредна година организират поклоннически път „Света Троица”.

Поклонническото пътуване ще започне на 24 юни, в 7:30 ч., от църквата „Св. Кирик и Юлита” в гр. Банкя. Поклонниците продължават пеша до Дивотинския манастир „Света Троица”, където ще вземат участие в тържествената св. литургия. На празника ще бъде приготвен курбан за участниците. Поклонниците ще имат възможност да усетят празника по един нов начин и да се запознаят с историята на манастира.

Програма на поклоннически път „Света Троица”:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

irmologia 01В църковните книжарници на столичните храмове „Св. Неделя” и „Св. Седмочисленици” вече е в продажба фототипно издание на псалтикията на хаджи Ангел Иванов – Севлиевеца „Ирмологий”.

Фототипното издание на Ирмология се издава с благословението на Софийска света митрополия и с любезното съдействие на Столична община, дирекция „Култура”.

Коректор на изданието е Андрей Касабов, а техническата обработка и предпечатът е на Мартин Митов.

Поправени са забелязани печатни грешки, като са изнесени в под черта. Избелен е фонът на страниците, тъй като листата са пожълтели от годините.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

300px-Saint Sophia Cathedral in Kyiv 2006Киевският храм „Св. София“ (на снимката) и Киево-Печерската лавра няма да бъдат извадени от основния списък за културно наследство на ЮНЕСКО. Това е станало ясно на заседание на Комитета за световно наследство в Камбоджа тази седмица. Двата украински паметника бяха под заплаха да бъдат преместени от основния в списъка с риск. Съществува такава процедура за случаите, когато държавата не изпълнява условията на ЮНЕСКО за съхраняване на паметниците.

Украйна е получа подкрепата на Япония, Русия, Индия, Алжир и други, а критиките са били от страна на Германия и Швейцария.

Киево-Печерската лавра и храмът „Св. София“ в Киев са били заплашени от изваждане от основния списък заради неспазването на буферната зона между защитените паметници и територията, разрешена за строителство.

От години ЮНЕСКО настоява пред Киев да реши въпроса със застрояването на охраняваните зони около паметниците на историческото наследство. От комитета препоръчват на украинската столица да контролира мащаба и дизайна на проектите в близост до защитените обекти.

Министърът на културата на Украйна Леодин Новохатко се надява, че след като гласуването на тази сесия на ЮНСКО е минало благоприятно, този въпрос няма вече да бъде повдиган в комитета за световно наследство.

Неблагоприятен вот обаче сполетя грузинския храм на Баграт, който се намира в град Кутаиси. Той беше изваден от списъка на паметниците за световно наследство на същата сесия на ЮНЕСКО в Камбоджа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

2013-06-21 1200В началото на седмицата Грузинският патриарх Илия II кръсти в катедралата „Рождество Богородично“ в Батуми около 1000 жители на Аджария, съобщава „Благовест-инфо“.

Хората започнали да се събират в храма още рано сутринта на 18 юни, като предварително се регистрирали. След като масовото кръщение, патриарх Илия II се обърна към новопокръстените със слово: „Благославям всички мои кръщелници, всички, които приеха кръщение - тези, които успяха да дойдат до мене, и онези, които не успяха. Бог да благослови вашите деца, вашите семейства и заедно с вас – цяла Грузия“.

В Аджария живеят грузинци, чиито предци са приели исляма по време на турското робство на областта. След разпада на СССР в Аджария се провежда интензивна рехристиянизация на населението. Според някои данни вече 70 % от аджарците са се върнали към православието.

3.8717948717949 1 1 1 1 1 Rating 3.87 (39 Votes)

DSC 0067Миналата седмица скандалният руски духовник архимандрит Филип (Василцев), който беше принуден да напусне страната ни заради проблеми с Външно министерство, отново е в България. Във вторник той е бил на посещение при Българския патриарх Неофит, съобщава сайтът на подворието на Московска патриаршия у нас.

Сбъднаха се опасенията, че новото правителство ще промени позицията на Външно министерство към архимандрита, който отказа да се съобразява с българското законодателство. Въпреки забраната му за влизане в България, архим. Филип изчака смяната на правителството и в дните на политическа криза, непрекъснати кадрови промени и неясни отговорности в институциите, успя да си уреди връщане в София.

Енориашите на руската църква в София, на която той е предстоятел, приемат с безразличие неговото завръщане. Според тях той е завършил мисията си тук: енорията към храма е разпръсната, свещениците – също. И двата храма, в които се събираха богомолците – „Св. Николай“ в центъра на София и „Св. Пантелеймон“ в покрайнините - са в ремонт и практически в момента в тях не може да се извършва нормално богослужение. Така е блокирана всяка възможност за богослужебен живот и енорийско служение и то за дълго време.