Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (8 Votes)

sВърховният съд на САЩ обяви за невалиден закона за защита на брака, в който бракът се дефинира като съюз между мъж и жена. Становището на съда е голяма победа за застъпниците на еднополовите бракове, коментира Франс прес.

Законът от 1996 г. "е противоконституционен, защото представлява лишаване на физически лица от правото на свобода, защитено в Петата поправка", отсъди Върховният съд, с което подкрепи позицията на правителството на Обама.

Това решение позволява на еднополовите двойки, които са сключили законен брак в 12 американски щата и във федералната столица Вашингтон, да имат достъп до същите федерални придобивки като хетеросексуалните двойки

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (14 Votes)

2555По традиция на Петровден в Софийската духовна  семинария се провежда тържеството по закриване на учебната година, на което зрелостниците на духовното училище получават своите дипломи. Тази година Тивериополският епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, връчи дипломите за средно образование на 15 момчета от редовния (петгодишен) курс и свидетелствата на 18 мъже от паралелния (двугодишен) курс на семинарията.

Епископ Тихон оглави празничното богослужение в семинарския храм. Сред гостите на тържеството бяха деканът на Богословския факултет на СУ доц. Александър Омарчевски, родители и близки на семинаристите, енориаши на храма „Св. Иван Рилски“.

С приветствие към зрелостниците се обърнаха епископ Тихон, доц. Омарчевски, и. д. ректорът Димитър Костадинов. Те напомниха на семинаристите да не забравят наученото в духовното училище, да следват заветите на св. отци и да положат усилия да продължат поетия път на служение на Църквата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

09921Гръцките медии съобщиха, че видеото, което показваше обезглавянането на християнски духовник, няма връзка с двамата отвлечени сирийски митрополити - православния митр. на Алепо Павел и сиро-яковитския Йоан. Зловещият материал показва, как ислямисти обезглавяват сирояковитски свещеник и неговите двама помощници, които са били заловени в опожарен и разграбен францискански манастир. Видеото породи предположения, че става дума за един от двамата висши духовници, защото на записа се чуват думите "altemarine", тоест "митрополит" или "епископ", и "Аlepi", тоест Алепо. Освен това сред ислямистите се чуват и рускоговорящи, което беше свързано с информацията, че сред похитителите има и чеченци.

Междувременно външното министерство на Турция обяви, че двамата отвлечени митрополити са живи и продължават опитите за тяхното освобождение, съобщава Ромфеа. Руското външно министерство също заяви, че продължават всекидневните опити двамата епископи да бъдат освободени.

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

neofit vseh svyatih95-450x300Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, посети новостроящия се храм „Всех святих” в Русе. Той отслужи молебен за успешното довършване на строителството на емблематичната за дунавския град църква, разрушена от безбожния комунистически режим.

Молебенът беше отслужен във връзка с храмовия празник – Неделя на всички светии. „Бог да дари със здраве тези, които щедро даряват средства за храма. Обръщам се към всички да бъдат близки на тази цел - довършването на църквата. Спомням си, че патриарх Максим имаше желание да освети този храм. Дано сега аз имам тази чест и възможност”, каза патриарх Неофит.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)

CSRУниверситетският център за изследване на религиите (ЦИР) в СУ „Св. Климент Охридски“ Ви кани на дебат на тема „Религия, политика и публичност в България“, който ще се проведе на 3 юли 2013 г., сряда, от 19:30 ч. в СУ „Св. Климент Охридски”, бул. „Цар Освободител”, №15, Нова конферентна зала, северно крило на Ректората. Преди това ще бъде изнесена лекцията "Ислямизмът и властта след Арабската пролет" от 18 ч. в същата зала. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

07.01 shestvieРилската света обител празнува утре, в деня на светите безсребрени лечители Козма и Дамян, и годишнината от връщането на мощите на светеца след многовековно отсъствие от обителта. Преди 544 години на днешния ден те са били върнати от последното им пребиваване - в старата столица Търново - и на утрешния ден е извършена в тяхно присъствие първата света литургия в манастира. Оттогава всяка година на този ден и в турско, и в българско (с изключение на годините 1962-1968, когато манастирът беше обърнат на музей от комунистическата власт) този ден се тачи като трети годишен празник на обителта редом с 18 август, успението на светеца, и 19 октомври, главния празник в чест на св. Иван. По решение на Св. Синод на БПЦ Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще посети манастира на 17-18 август и ще отслужи светата литургия в деня на успението на всебългарския светец.

За утрешния празник тази вечер в манастира ще се отслужи всенощно бдение от Мелнишкия епископ Серафим, викарий на Неврокопския митрополит Натанаил, и множество свещеници. За това духовно тържество пристига митрополитът на Клуж (Румъния) Андрей заедно с група певци от патриаршеския хор за източноцърковно пеене в Букурещ, които са разучили службата на св. Иван на румънски и български и ще пеят на лявата певница, съобшиха за Двери от ръководството на манастира. На дясната певница, която е и водеща, ще пее сборен хор от български псалти под ръководството на Андрей Касабов, секретар на Софийска митрополия и известен църковен певец. Митр. Андрей ще оглави сутринта светата литургия, в която ще вземат участие игуменът на манастира, Адрианополски еп. Евлогий, еп. Серафим, монаси от обителта и много свещеници-гости. В манастира вече са пристигнали стотици поклонници за участие в празненството.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

На Петровден жителите на Мещица, Пернишко, се събраха в църквата „Св. апостоли Петър и Павел“, за да почетат небесните покровители на своето село. През миналата година църквата, както почти всички къщи в селото, беше засегната от тежкото земетресение. Това изпитание по чуден начин обедини усилията на хората и наред с ремонтите на домовете си те се погрижиха и за стогодишния храм, но щетите по него са сериозни и тепърва предстоят много възстановителни дейности. Тъй като в селото няма постоянен енорийски свещеник, мисията за духовното обгрижване на мещичани е възложена на протойрей Борис Котев от Перник. На храмовия празник той отслужи Утреня, Св. Литургия и водосвет за здраве. За тържественото звучене на службата допринесе Никола Антонов - солист на хора за византийска музика "Св. Роман Сладкопевец", специално поканен за празника от свещеник Борис Котев.

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (5 Votes)

OB1-580x332В интернет беше разпространено видео от екзекуцията на сирийски епископ и неговия помощник. В съобщение на сайта Intifada, цитиран от „Православие и мир“, се казва, че те са били обезглавени.

Все още няма официално потвърждение на информацията, както и не е известно, кой от двамата отвлечени през април духовници (източноправославният митр. Павел или сирояковитският митр. Йоханна-Ибрахим, т. е. Йоан Авраам) е бил убит.

Според сайта Catholic News Live мир. Павел, брат на Антиохийският патриарх Йоан, е обезглавеният от ислямските фундаменталисти духовник.

Митрополитът на Алепо Павел и Сирояховитският митрополит Йоханна Ибрахим бяха отвлечени на 22 април от въоръжени лица и оттогава няма официални сведения за тях. Техният шофьор и дякон е бил убит още на пътя. Двамата духовници са пътували по работа. Те са се занимавали с решаване на хуманитарните проблеми на местното население в село Кафр-Даел, на границата между Сирия и Турция.

В последните месеци се правеха опити от различни страни да се установи контакт с похитителите и да се преговаря за освобождаването на духовниците. В началото на юни в Париж беше организирана акция в подкрепа на двамата митрополити.

4.9375 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (16 Votes)

260px-Rila kloosterНай-висок бал в столицата при класирането за паралелка с прием след завършен 7 клас е постигнала Филипа Топалова - ученичка от 49 ОУ "Бенито Хуарес". Тя е приета в 91-а Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" с бал 35,964. Същевременно момичето е отличено сред участници от цялата страна на Дванадесетия национален конкурс "Бог е любов" в своята възрастова група за рисунка. Награждаването на  победителите се проведе в Рилския манастир, но за съжаление Филипа не успя да дойде там. Да се надяваме, че отличната ученичка ще продължи да твори, провокирана от темата за вярата.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)

ib4346В деня на светите първовърховни апостоли Петър и Павел Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави св. литургия в храма „Успение Богородично” в град Попово. Това е поредният голям празник, на който патриархът, който е и временно управляващ Русенска епархия, няма да е в столицата.

В София празничното богослужение в храма „Св. ап. Петър и Павел”, кв. Коньовица, ще оглави Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Той ще е в съслужение с предстоятеля на храма о. Кирил Дидов, който е духовен надзорник на Софийска епархия, и столични свещеници.

Тази вечер епископ Йоан ще оглави вечерното богослужение в лозенския манастир „Св. Петър и Павел” в навечерието на храмовия му празник.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

22047Тази събота предаването поставя на обсъждане спорния въпрос за превръщането на т. нар. патриаршеска църква на хълма Царевец в действащ православен храм. Чуйте мотивите на инициативния комитет и на неговите опоненти. Събеседници на Горан Благоев ще бъдат свещеник Добромир Димитров и инж. Николай Николов от Велико Търново, художникът Теофан Сокеров и Христо Ганчев, н-к отдел „Недвижимо културно наследство” към Министерство на културата.

Очакваме вашите отговори на въпроса „Каква да бъде съдбата на патриаршеската църква на Царевец? Предварително, чрез страницата ни във фейсбук, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

afisapavleia2013smallНа 26 юни в гръцкия град Верия започнаха традиционните тържества, посветени на св. апостол Павел, в които взимат участие представители на всички поместни православни църкви. БПЦ се представлява от Стобийския епископ Наум, главен секретар на Св. Синод.

В рамките на тържествата се провежда и международен научен семинар на тема: „Власт и служение според св. ап. Павел”. Форумът бе открит със слово на митрополита на Верия Пантелеймон. Още в първия ден на семинара българският представител проф. Иван Желев Димитров изнесе доклад на тема: „Властта като служение според думите на Иисус Христос в евангелие от Марк 10:41-45”. В програмата на научния форум ще вземат участие Лимасолският митрополит Атанасий, митрополитът на Волос Игнатий, както и преподаватели от Богословския факултет на Солунския университет.

На 29 юни с тържествена съборна св. Литургия, в която ще вземат участие гостите от поместните православни църкви, ще бъде отбелязан празникът на св. апостоли Петър и Павел в катедралния храм на Верия. След това ще се проведе лития до мястото, на което се смята, че е проповядвал св. ап. Павел.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (14 Votes)

39193На 30 юни от 11 ч. в енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“ с водосвет ще бъда открита изложба на курсовете по иконопис и дърворезба за деца и възрастни, а след това ще се проведе кратък концерт на курсистите, изучаващи източно-църковно пеене.

С тези две събития официално ще бъде закрита учебната година в енорийския център на храм „Покров Богородичен“. На тържеството ще присъстват свещениците от храма, учителите, курсистите, енориаши и гости, които са съпричастни на духовно-просветното дело на центъра.

Веднага след закриването на учебната година започва подготовката за следващата, която ще започне на храмовия празник – 1 октомври. До тогава ще продължи записването на курсисти за новата учебна година.

1.7058823529412 1 1 1 1 1 Rating 1.71 (34 Votes)

Jordan-TzonevНа 28 юни от 13 ч. в аулата на Богословския факултет на СУ ще се проведе защитата на дисертационния труд на депутата от ДПС Йордан Цонев, който бе докторант на задочно обучение. Темата на разработката му от 333 страници е: "Човек и общество в Старозаветното Откровение“. Както се посочва в една от рецензиите, дисертацията се „вписва в един крупен проект, успешно приключил, подкрепен и номиниран от МОНМ/ФНИ „Библията – база за диалог в културния живот и конфесионалните взаимоотношения в България като член на Европейския съюз”, в чиито екип е докторантът".

Рецензентите посочват несъмнените качества на докторанта, но му се препоръчва да преосмисли и преформулира посочените от него научни приноси на съчинението, за да бъдат те "в духа на една научно осъзната скромност“.

Депутатът от ДПС е член на Интерпарламентарната православна асамблея и на Институт „Библия-култура-диалог” и е твърде възможно получаването на докторска степен да помогне на политическата му кариера в чужбина. Според източници от Богословския факултет, пожелали анонимност, поради множеството политически и обществени ангажименти, с които е натоварен докторантът, той е получил сериозна академична подкрепа при написването на дисертационното съчинение.

В крайна сметка рецензиите и становищата върху научния труд на г-н Йордан Цонев дават положителна оценка на съчинението му и то ще бъде гласувано от научното жури за доктор по богословие.

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (26 Votes)

Imag6След сигнала на „Двери“, че кабинетът по религия в столичното 4 ОУ „Джон Атанасов“, кв. Дружба, ще бъде закрит и превърнат в обикновена класна стая, Ловчанският митрополит Гавриил, председател на културно-просветния отдел на Св. Синод, е взел необходимите мерки това да не се случи. Архиереят е получил уверение от РИО София-град, че при създалата се обстановка до закриване на специализирания кабинет няма да се стигне, а само ще бъде преместен на друг етаж на училището.

Добре е по-често да сме свидетели на такива бързи и отговорни действия от страна от ръководството на БПЦ.

Тъй като от Двери сме пристрастни и чувстваме присърце грижите и потребностите на учителите по религия и винаги сме готови да откликнем на техните проблеми, ще продължим да следим ситуацията в 4 ОУ, както и във всяко друго училище, и ще сигнализираме, в случай че се създават пречки при преподаването на предмета религия.