Мобилно меню

4.4166666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.42 (12 Votes)

SvetМитрополитите ще предложат законови промени, за да може Църквата да има монопол върху продажбата на църковни стоки като свещи, икони, църковни календарчета и др., е заявил Ловчанският митрополит Гавриил пред в. "Репортер". По думите му приходите на БПЦ постепенно се свиват, а частни фирми изземали дейността й. Тези проблеми отдавна са на дневен ред в Църквата, но досега владиците не могат да намерят формула за тяхното решение. Според владиката са необходими спешни мерки за справяне с финансовата криза в Църквата. Свещениците у нас били около 1200 души, а средната им заплата е под 500 лв. „Приходите ни са малко, а заплатите на свещениците се възприемат като ниски”, обясни владиката липсата и на желаещи да облекат расото.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

synodos-thumb-largeПо време на юнското заседание на постоянния Св. Синод на Гръцката църква митрополитите са изслушали финансовия отчет за социалната дейност на Гръцката църква през изминалата година. От доклада на комисията става ясно, че Атинската архиепископия и другите митрополии на Гръцката църква са похарчили 106.073.864,17 € за дейността на църковните социални домове и за други благотворителни и социални цели, както и че Гръцката църква осъществява огромна благотворителна дейност за облекчаване участта на страдащите и нуждаещи се жители на страната. Тази дейност се реализира чрез почти 700 социални институции към Атинската архиепископия и другите митрополии. Ежедневно Църквата раздава 50 000 порции храна, от които се възползват както гръцките граждани, така и множеството емигранти в страната.

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (24 Votes)

IMG 7277В понеделник, 3 юни 2013 г., в аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” защити своята дисертация докторантът по Пастирско богословие Иво Георгиев Янев. Завършил бакалавърска и магистърска степен в БФ, Иво Янев в последните три години беше редовен докторант по Пастирско богословие. В процеса на обучение той проучи социалната дейност, която осъществяват сред младите хора у нас вероизповедания, държавни институции и неправителствени организации. Това е отразено и в неговия дисертационен труд на тема „Пастирски грижи за младите хора в риск”. По тази много належаща и съвременна тема това е първото подобно съчинение в областта на родното Пастирско богословие. Поради интердисциплинарния характер на дисертацията в научното жури участваха освен православни богослови – професорите Иван Денев и Божидар Андонов от БФ на СУ и доц. свещ. Людмил Малев от БПФ на ВТУ, също и светски специалисти по педагогика и социална дейност: проф. Албена Чавдарова, зам.-ректор на СУ, специалист по История и теория на социалната работа, и доц. Розалия Кузманова-Карталова, декан на Педагогическия факултет на ВТУ, специалист по проблемите на децата в риск. Председател на научното жури беше проф. дпн. А. Чавдарова. Цялото жури гласува единодушно на Иво Янев да се присъди научната степен „доктор по теология”.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

maltiiskiПосолството на Суверенния Малтийски орден в Република България изпрати до редакцията ни съобщение относно действия на правоохранителните органи в Република Италия срещу поредния мним „малтийски орден“. В съобщението се казва:

"Посолството на Суверенния Малтийски орден в Република България научи с удовлетворение за осъществената тази сутрин в Италия акция на карабинерите срещу множество лица, които - както става известено от официалните декларации на италианските специални служби, отразени по телевизията, радиото и останалите средства за осведомяване – са се афиширали неправомерно за официални представители на мним „Малтийски орден“, като са продавали фалшиви ордени и документи с цел нелегална имиграция и съответно са прибирали парични суми за благотворителна дейност, която, разбира се, никога не е осъществявана.

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)

Passau-Hochwasser-2011-e-a23542955След продължителни валежи водите на река Дунав и река Ин, които се събират при град Пасау, Югоизточна Германия, достигнаха до най-високото си равнище в историята на града и надминаха рекордното наводнение от 1501 г. На 3 юни нивото на Дунава надмина 12.60 метра и заля много сгради и улици в града. За сравнение: нормалното равнище е 4-5 метра.

Старокатолическата църква "Свето Възкресение" (alt-katholische Auferstehungskirche) в Пасау, където се помещава българската православна църковна община "Света Анна", също е наводнена. Олтарът е на метър и половина под водата. Вечерта преди наводнението да достигне рекордни нива, членовете на църковното настоятелство при храма спасиха каквото можаха, но щетите са огромни, сподели за "Двери" иконом Виктор Иванов-Цимер, енорийски свещеник в града на трите реки. Единственото добро в случая е, че българите в Пасау живеят по високите части на Пасау и домовете им не са засегнати пряко от наводнението.

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)

270097 464052723676424_249190047_nЗа IV поредна година с благословението на Неврокопския митрополит Натанаил на 2 юни се проведе среща на децата от прицърковните училища в Неврокопска епархия. Тази година домакин беше православното училище "Св. благоверен цар Петър" при църква "Св. вмчк Георги" в гр. Сандански. Над 250 деца от градовете Гоце Делчев, Хаджидимово, Благоевград, Петрич, с. Крупник, с. Полена, с. Бараково, с. Катунци и други места изпълниха храма, посветен на многообичания от децата свети Георги. Срещата започна със света Литургия, отслужена от епархийския митрополит Натанаил заедно с неговия викарий, Мелнишкия епископ Серафим, свещеници, дякони, иподякони и деца, включили се на клира под ръководството на протопсалт г-н Йоанис Папахронис.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

P6030282

Най-близкият до българската граница голям сръбски град, Ниш, разположен от двете страни на река Нишава, днес празнува изключително тържествено деня на двамата свои най-видни граждани, откакто е град – празника (по стар стил) на св. Константин Велики и майка му императрица Елена. Това е светецът-император, дарил свобода на християнството и подпомогнал първите му важни стъпки като свободна религия: вътрешна организация, разпространение на вярата, засилване на християнската просвета.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (55 Votes)

trАбитуриентите от гимназията в Пирот, Република Сърбия, един от градовете в Западните ни покрайнини със значително българско население, решиха да се откажат от скъпите рокли, костюми и куверти по шикозни заведения и да дарят икономисаните пари на нуждаещи се. В хода на акцията „Твоите пет минути блясък – това е нечият цял живот“ ученици и преподаватели са събрали 310 000 динара (към 5500 лв) и вчера средствата били предадени на три семейства с тежко болни деца. В тържествената зала на гимназията били дадени пари на родителите на 12-годишния Предраг Потич, страдащ от детска церебрална парализа, 11-годишния Матей Лазаревич, подложен досега на седем операции, и на 5-годишния Чеда Тошич, също болен от ДЦП и след неотдавнашна операция започнал да ходи.

4.3548387096774 1 1 1 1 1 Rating 4.35 (31 Votes)

78Днес, Неделя на самарянката, 2 юни, в сградата на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе приемният устен кандидатстудентски изпит по богословие (официално наричано теология). По време на неделната литургия в параклиса на втория етаж един етаж по-нагоре комисия от преподаватели проведе изпита за 52-ата подали документи кандидати за 100-те места, отпуснати от министерството на образованието и науката. В параклиса се събраха няколко придружители на кандидат-студентите да се помолят за техния успех на изпита.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (6 Votes)

mospatРуският патриарх Кирил пристигна на официално мирно посещение в Гърция в събота следобяд. Той беше посрещнат от Атинския архиеп. Йероним и членове на Св. Синод на ГПЦ. Патриархът е придружен от Волоколамски митр. Иларион, председател на Отдела за външно-църковни отношения на МП, Солнечногорски еп. Сергий, ръководител на секретариата на МП, Вл. Легойда, председател на информационния отдел към МП, прот. Николай Балашов, прот. Игор Якимчук, протодякон Владимир Назаркин - всички от ОВЦО. На летището от името на правителството беше зам.-министърът на външните работи на Гърция, както и руският посланик в страната.

4.2941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (17 Votes)

BuildingНа 3 юни, понеделник, започва лятната сесия на пълния състав на Св. Синод на Българската православна църква. По устав Св. Синод заседава в пълен състав два пъти годишно - през юни и през ноември, наричани обикновено лятна и зимна сесия. Според изпратената покана от Н. Св. Българския патриарх Неофит, председател на Св. Синод, сесията ще продължи и в първата седмица на месец юли. Но е възможно Св. Синод в последната седмица на юни да реши, че няма да заседава през юли. Такива решения не са прецедент в практиката на нашия синод. Това не означава, че ще е изчерпан дневният ред, което почти никога не се постига, а ще се изтъкнат други причини, например нуждата митрополитите да бъдат в епархиите си. Случвало се е и заседанията да се провалят поради липса на кворум (половината плюс един от членовете на синода).

За откриването на заседанията в понеделник от патриарх Неофит се очакват да присъстват всички митрополити, включително и задграничните Симеон Западно- и Средноевропейски и Йосиф Американо-австралийски. 

Засега не са известни точките от дневния ред на предстоящата лятна сесия на Св. Синод на БПЦ, но се очаква широк кръг от въпроси, засягащи цялостния живот и дейност на БПЦ, да бъдат разгледани и да се вземат нужните решения. Сред тях във всички случаи ще бъдат въпросите за избор на Русенски митрополит на мястото на избрания за патриарх досегашен Русенски митр. Неофит. За целта най-напред Св. Синод ще трябва да избере "наместник на овакантения митрополитски престол" (чл. 84, ал. 1 от устава), който да проведе в близките месеци избор за митрополит на Русенска епархия.

Очаква се да бъде разгледана отново оставката на митр. Йосиф Американски, която по всяка вероятност ще бъде отхвърлена поради липса на достатъчни основания за отказването му от поста. Негово Светейшество патриарх Неофит вече нееднократно заяви, че не вижда необходимост за такова решение. Възможно е неподалият оставка митр. Симеон Европейски да бъде подканен да стори това, защото по здравословни причини вече действително нe можe да управлява епархията си. В тази връзка стои и въпросът за "преминаването" на българския свещеник в Братислава към Чешката православна църква, по който също Св. Синод трябва да се произнесе, за да се реши недоумението на българите в словашката столица към коя юрисдикция принадлежат сега: на каноничната БПЦ или към Чешката църква.

Друго, което вероятно ще занимае синодните членове, са кадровите въпроси: липсата на клирици и въобще подготовката им, ректор на СДСеминария, бъдещата участ на двете семинарии, които вече много трудно формират класове поради липса на кандидати, връзките на висши клирици с масонски и сходни организации, говорител на Св. Синод и пр. Вероучението традиционно заема място в дневния ред на Св. Синод, макар че досега не е постигнат никакъв резултат при никое правителство или парламент. Имотни въпроси и финансови трудности редовно се разглеждат на такива заседания, понеже и трудно се намира изход от тях.

Както винаги се очаква да няма достатъчно информация за обществеността относно резултатите от заседанията на Св. Синод, макар че винаги е за предпочитане резултатите да се виждат в живота и дейността на БПЦ, отколкото в съобщенията за СМО.

-------------------------------------

Справка от устава на БПЦ-БП:

Чл. 60. Заседанията на Светия Синод в пълен и намален състав са законни, когато присъстват повече от половината им членове и се председателстват от Българския патриарх. При отсъствие на Българския патриарх заседанията се ръководят от определен от него с писмена заповед председателстващ, а при невъзможност - Светият Синод избира един от епархийските митрополити. Чл. 61. Заседанията на Светия Синод се свикват редовно всяка година през месец юни и месец ноември, а извънредно - когато Българският патриарх или Светият Синод намерят това за необходимо или когато се поиска от повече от половината епархийски митрополити. Чл. 62. Светият Синод в намален състав заседава, когато това е необходимо. Чл. 63. (1) Заседанията на Светия Синод се провеждат по определен дневен ред, който се изпраща на епархийските митрополити най-малко три дни преди заседанието. (2) Решенията се приемат с мнозинство повече от половината на всички членове на Светия Синод, като при равногласие надделява мнението, за което е дал глас председателят. (3) Въздържане от гласуване не се допуска. (4) Особено мнение се допуска, ако бъде заявено и обосновано устно в заседание и се представи писмено до три дни след заседанието. Чл. 64. В заседанията право на почин има всеки от членовете при условията и спазването на Правилника за водене на заседанията на Св. Синод. Чл. 65. (1) Председателят открива и закрива заседанията. Той ги ръководи учтиво и безпристрастно и бди да се пази благочиние при разискванията. Събира гласовете по реда на старшинството, като започва от най-младшия и обявява решението. (2) Старшинството между митрополитите се определя от деня, когато митрополитът е канонически избран на епархийската катедра, която той представлява. Чл. 66. Членовете на Светия Синод са длъжни да се отнасят почтително към председателя си, както и едни към други. Те са длъжни да не се отклоняват от задълженията си. Чл. 67. Когато синодален член се провини в заседание: в обръщенията си не пази нужното благоприличие, отклонява се безпричинно от задълженията си, отсъства без причини, признати за основателни от Светия Синод, не пази установения ред в заседанията, председателят му прави забележка насаме. Ако не се поправи, той му прави забележка в заседанието, а в краен случай  - внася в Светия Синод предложение за наказването му. Чл. 68. Когато Българският патриарх като председател на Светия Синод прегреши против църковните канони и настоящия Устав, Светият Синод чрез своя старши член му прави учтиво подсещане да се поправи. В случай, че не се поправи, подсещане му се прави в заседание на Светия Синод. Ако и след това той не се поправи, Светият Синод взема необходимите мерки, съгласно църковните канони и настоящия Устав. Чл. 69. (1) За всяко заседание се води протокол, който се вписва в протоколната книга и на следващото заседание се подписва от председателя и от всички участвали в заседанието членове, след което решенията влизат в сила. Решенията се публикуват в „Църковен вестник”. (2) Решенията на Св. Синод, ако не противоречат на догматите и каноните на светата Православна църква, са окончателни и задължителни за членовете, клирици и миряни, на Българската православна църква - Българска патриаршия.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (15 Votes)

250px-Gracanica1Студентите от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" организират поредното си годишно поклонничество. Този път те насочват стъпките си към светините на сръбския народ в границите на Република Сърбия и в Косово. Ще пътуват от 6 до 9 юни 2013 г. Маршрутът е: София - Погановски манастир - Ниш - Белград - манастир Манасия - манастир Раваница - Нови сад - Сремски Карловци - манастир Ковиль - манастир Жича - манастир Студенца - Печка патриаршия - манастир Дечани - манастир Грачаница (на снимката) - София. Отново водач на поклонническата група ще бъде проф. Иван Желев Димитров. Макар и вече пенсионер, той се съгласи да придружи младите богослови и тази година в поредното им поклонническо пътуване.

Организаторите от студентския съвет съобщиха за Двери.бг, че все още има незаети места, които се предлагат на желаещи извън БФ да участват в пътуването (на цена 200 лв).

За връзка: Павел Петев, студент в магистърска програма в БФ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

260px-Rila kloosterНа 10 юни в Рилския манастир ще се проведе церемонията по награждаването на финалистите в националния конкурс за ученическо творчество “Бог е любов”. Тази година учениците работиха и твориха по темата “Вяра и милосърдие”. Рилската св. обител и нейният игумен Адрианополският епископ Евлогий са домакини на тържеството, на което ще се съберат наградените участници в националния кръг, техни учители, родители, експерти от регионалните инспекторати в страната, дейци на образованието.

Разходите по престоя на участниците се поемат от Рилския манастир. Децата и придружителите им следва да заплатят само пътя си до Рилската св. обител. Те трябва да пристигнат в манастира на 9 юни от 14 до 15 ч.

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (8 Votes)

Днес 31 май проф. д-р Кристоф Домен, преподавател по  Свещено писание  на Стария Завет в университета на гр. Регенсбург, Германия, продължи темата „Божието присъствие и близост. Средоточието на богословието на книга Изход (Изх. 19-40 гл.)” в аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Проф. Домен съсредоточи вниманието си върху боговидеца Мойсей и посредническата му функция в този особено важен за еврейския народ момент – излизането от Египет и Божието водителство. Времето от 9 до 12 часа се оказа недостатъчно за третата част, която разглежда построяването на Скинията. Всички, които се интересуват от темата, ще могат да я прочетат след окончателната редакция на текста на български език. Имаме обещанието на гл. ас. д-р Анна Маринова от БФ на СУ, която стана причина да бъде поканен немският старозаветник, че ще се осигури линк, който да заведе любознателния читател право при този качествен текст на съвременното библейско богословие.

Лекцията беше изнесена на немски език, но д-р Маринова беше приготвила писмен превод, който се четеше на по-големи откъси – смислови цялости. Накрая имаше възможност да се задават въпроси и проф. Домен отговори изчерпателно на всички.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

nagrada-RIO tmb_mainУчителката по религия Миленка Йоцова получи награда от Регионалния инспекторат по образованието – София-град за принос към столичното училищно дело. Тя получи пластика (сова) и грамота. Миленка Йоцова  е учител по религия в ОДЗ № 25 и в 78 СОУ „Христо Смирненски“ в Банкя.

Отличието й беше връчено на 6-та церемония на годишните награди на РИО-София-град, където софийски учители бяха наградени за принос в развитието на столичното образование. Церемонията, която се състоя на 21 май в залата на театър “София”, се превърна в традиционно културно събитие, на което Регионалният инспекторат по образованието и Столична община отличават с награди в навечерието на 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, достойните учители и дейци на българското образование.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]