Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

watchit gr

В един от най-известните сръбски манастири в Косово, Високи Дечани, се пази едно от най-редките изображения на Иисус Христос. На стенописа от 14 век Христос е изобразен, държащ голям меч. Според иконографското тълкувание мечът има духовен характер, което се потвърждава и от надписа от лявата страна, говорещ за отсичането на греховете.

Обителта е построена от сръбския крал Стефан Дечански през 1327-1335 г. и е посветен на Възнесение Господне. Със своите запазени стенописи и саргофаг манастирът на св. крал Стефан Дечански е обявен за паметник на ЮНЕСКО.

Изображението на Христос с меч се среща и в някои руски храмове, изписани през 19 век., обикновено в сцени на Страшния съд. На други изображения Христос-Съдия е изобразяван с меч, излизащ от устата Му. В Библията мечът е често използван духовен символ: "И направи устата Ми като остър меч" (Ис. 49:2); и "защото словото Божие е живо и действено и е по-остро от всеки двуостър меч: то прониква до раздяла на душа и дух, на стави и мозък, и преценява помисли и намерения сърдечни". (Евр. 4:12) 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

DSC01246В Неделята на всички български светии духовници от Русенска епархия, водени от архим. Емилиан, отговорник за манастирите в епархията, посети община Кирнодж, област Кълъраш в Румъния. В делегацията участваха още прот. Михаил Михайлов от с. Шуменци, протодякон Кирил Синев и Милен Бакалов, завеждащ Културно-просветен и поклонническия отдел при Русенска митрополия. Към духовниците се присъедини и група миряни от община Тутракан, водена от кмета на общината д-р Димитър Стефанов. Двете общини са побатимени.

Българските поклонници посетиха Румъния по покана на местния епископ във връзка с характерния румънски празник на освещаването на голям дървен кръст, наричан „Троица”. При тържествената литургия в Кирнодж съслужиха български и румънски духовници, а службата беше предстоятелствана от архим. Емилиян. Ектениите бяха произнасяни на български и румънски език, а в центъра на храма бяха поставени българско и румънско знаме.

В своето приветствие към домакините архим. Емилиан каза: „Днес тук честваме всички светии, просияли в румънската земя. В България на днешния ден честваме всички български светии. Идвам тук с благословението на преподобния наш отец св. Димитрий Басарбовски. Светците нямат националност, защото са жители на небесния рай". Той подари на местната църковна общност икона на св. Димитър Басарбовски, който е изключително почитан в Румъния.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

IMG 9771С благословението на Киевския митрополит Владимир в Украйна поставят началото на нова традиция - председателят на синодалния отдел на УПЦ за взаимотношения с въоръжените сили и другите военни формирования Белоцерковски епископ Августин ще кръщава лично всяко второ и следващо дето в семействата на военните и полицаите. Това става по инициатива на семействата. Опитът е заимстван от Грузия, където вече седем години патриарх Илия лично кръщава всяко трето дете в грузинските семейства. Кръстените от него деца вече са хиляди.

"Аз, разбира се, не мога да реализирам този замисъл в пределите на Украинската църква, но в границите на своите компетенции като председател на синодалния военен отдел на УПЦ това е съвсем реално".

 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

lagГръцката църква постави въпроса за тежестта на имигрантската вълна в страната на XIV-та асамблея на Конференцията на европейските църкви (регионална икуменическа организация на Световния съвет на църквите). В изявлението, подписано от всички членове на организацията, се казва:

"Църквата в Гърция уважава човешката личност и оказва помощ на всеки поставен на изпитание наш ближен, откъдето и да идва. Не гледа на цвят и националност. Не е възможно обаче, изпълнявайки задълженията си, които произтичат от договора от Дъблин, да не поставим важния въпрос за насочването на имигрантите и към другите европейски страни поради сериозните икономически проблеми и дълбоката криза, в която е нашата родина. Този въпрос трябва да се разгледа от Европейския съюз и компетентния комисар."

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
pope 2_1512163g"Културата на благоденствието ни прави безчувствени към виковете на другите хора и води до разпространяването на безразличието в световен мащаб" е казал папа Франциск, предаде BBC. Той посети италианския остров Лампедуза, на който пристигат множество имигранти от Африка и отслужи меса. Пред около 10 000 души папата заяви: "Ние забравихме смисъла на братската отговорност". По същия повод той изрично препоръча на католическите свещеници, монаси и монахини определено да предпочитат скромни коли вместо нови, скъпи и луксозни возила. 
 
Главата на Римокатолическата църква се помоли за имигрантите и хвърли венец във водите на Средиземно море, за да почете паметта на загиналите в търсене на по-добро бъдеще. Кораб със 177 африканци акостира броени часове преди папа Франциск да пристигне в Лампедуза, който се намира на 120 километра от Тунис и свързва Европа и Черния континент, коментира британската медия.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (15 Votes)

obshtina-vidin-2На 11 юли в конферентната зала на Областна управа на Видин с благословението на Видинския митрополит Дометиан ще се проведе конференция на тема: „Право, справедливост, правова държава”.

Форумът се организира съвместно от фондация „Конрад Аденауер” и Видинска света митрополия. В конференцията ще вземат участие духовници, богослови, учени от България и Германия.

Програма на събитието:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

moshi-petra-i-fevroniiДнес християните в Русия честват св. Петър и Феврония, чийто ден през последните години се отбелязва като общоруски ден на семейството, любовта и верността. Двамата светци се считат за покровители на семейството - най-голямата ценност както за отделния човек, тъй като в него човешката личност се разкрива в пълнота, така и за цялото общество. Празникът напомня, че любовта е основата на семейството, а тя самата е дар Божи. Но в делото на любовта хората са сътворци на Бога и затова истинските чувства не са мимолетно привличане към любимия, а изграждане на отношения между двамата съпрузи, основани на взаимното уважение, нежната преданост, жертвеността, търпението и самоотрицанието. Тези идеи носи и повестта за княжеския син Петър и обикновената селянка Феврония, станали светци именно заради подвига на любовта. Тази романтична история е била приемана от руския народ в продължение на векове като вдъхновение за семейния живот. Затова и преписите на тази повест били многобройни.

Всъщност за живота на св. Петър и Феврония се знае изключително малко - със сигурност е известно, че са живели в град Муром през 12 век, а останалите сведения са почерпени от "Повест за Петър и Феврония Муромски", написана през 16 век от църковния писател Ермолай с монашеско име Еразъм.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

P1040794На днешния ден, когато почитаме паметта на светата мъченица Неделя заедно с всички български светци, в старинния ловчански храм, посветен на светицата, Ловчанският митрополит Гавриил отслужи празнична света Литургия. Заедно с митрополита служиха архимандрит хаджи Викентий (Митев), председател на църковното настоятелство на празнуващия храм, и ставрофорен иконом Кънчо Кабадийски, председател на катедралния храм „Света Троица” в Ловеч. Песнопенията по време на светата Литургия бяха изпълнени от хора при храма „Света Неделя”.

В края на службата митрополитът се обърна с назидателно слово към стеклия се богомолен народ, като се спря и на съвпадащия днес празник на всички български светци. Той препоръча по примера и живота на света Неделя и ние да намерим спасение и утеха в Христовата църква. Бяха изпети многолетствия за Светейшия патриарх Неофит, за Ловчанския митрополит Гавриил, за православния български народ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Sv Nedelia-arapovskiАраповският манастир "Света великомъченица Неделя" празнува храмов празник в неделя - 7 юли, когато Църквата почита света великомъченица Неделя. Светата обител край село Златовръх, община Асеновград, ще посрещне хиляди миряни от цялата страна, както се случва всяка година на този ден. Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празничната литургия в манастирския храм от 9 часа в неделя, съобщава Фокус.

Тържествата в манастира започват на днешния ден. След празничната вечерня от 18 часа в храма на манастира започва народното веселие с участието на Народен оркестър "Марица". На следващия ден - неделя, след литургията, от 12.30 ч. на манастирската поляна, на специално изградена сцена, е фестивалът на самодейните фолклорни състави. В традиционния събор тази година са заявили участие 15 трупи от цялата страна. Както на всеки храмов празник, ще има благословена храна, специално подготвена, за да се раздаде на този ден на хората.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Cv Nedelia_2На 7 юли, неделя, празнуваме паметта на всички български светии. Негръцките национални православни църкви са установили в неделята след неделя на всички светии да се почитат всички светии от техния народ. Така и в утрешната неделя ще отблежим празника на българските светци, започвайки от мъчениците от времето преди покръстването на народа ни, след това св. княз Борис-Михаил, светите Седмочисленици, св. Иван Рилски и така до новомъчениците от Априлското въстание.

На тази дата се празнува и паметта на света великомъченица Неделя. Столичната митрополитска катедрала ще отбележи своя храмов празник. По този повод Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи светата литургия в храма. Началото на литургията е в 9 часа. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

9kРуският град Твер, който е побратимен с Велико Търново от 16 години, ще подпомага безвъзмездно църквата "Възкресение Христово" в старата българска столица, която беше построена през последните години при старите руски гробища в града. Помощта е била договорена при посещението на председателя на общинския съвет на В. Търново Николай Ашиков по повод честванията на 888-годишнината от основаването на руския град. Ще бъдат дарени пет кристални полилея, изработени от един от най-големите стъкларски заводи в областта на руския побратимен с В. Търново град. Три от тях ще бъдат монтирани в горната част на църквата, а другите два в криптата, съобщава регионалното издание "Север".

Преговаря се и за изработването на три камбани на стойност 40 000 евро. Общинската администрация не разполага със средствата, които трябва да бъдат заплатени, затова е отправена молба за тяхното безвъзмездно предоставяне. Все още обаче не е взето решение за дарението.

Общината започна дарителска кампания за стенописването на храма "Възкресение Христово", известен като руската църква в града. През 2012 г. Твер подари на храма саргофаг с частица от тленните останки на ген. Гурко.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

6т

Една от най-старите църкви в Хасковско се срути, след като беше буквално смачкана от силна буря. Става дума за строената през 1825 г. църква "Успение Богородично" в село Злати дол, сега квартал на Симеоновград, Старозагорска епархия. Хората обаче не обвиняват природата за унищожаването на вековния храм, а безхаберието на властта през последните 20 г. Сегашната развалина до миналата година е била действаща църква, в която хората са идвали да палят свещи и да се молят. На Успение Богородично през август обаче отец Димитър служи там за последно. После заключва църквата и започва да търси пари, за да я спаси. Докато намери нужните средства, църквата пада. Добре е все пак, че още при първите поддавания на покривната конструкция преди година иконите и всичко ценно от храма са извадени от него и прибрани в другата църква в Симеоновград.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

101

В пловдивската катедрала "Св. Богородица" на 16 юли вечерта ще бъдат посрещнати свещените одежди на св. преподобна Петка и иконата й, които се намират в храм в румънския град Яш, съобщи БТА.

Пристигането на светините е по покана на Пловдивския митрополит Николай и по повод празника на митрополитския храм "Св. Марина" - 17 юли. Одеждите и иконата ще бъдат донесени от митрополита на Буковина и Молдова Теофан в 18.30 ч. на 16 юли, вторник, след което с лития ще бъдат пренесени до църквата "Св. Марина" и поставени за поклонение.
 
От 19 ч. ще започне празнична архиерейска вечерня, а от 9 часа на 17 юли Пловдивският митрополит, румънският гост и архиереи от св. Синод на БПЦ ще отслужат празнична Литургия в памет на света великомъченица Марина.
 

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (14 Votes)

19740-0123 download-1 960 539На 4 юли Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по време на VІІ-та научна сесия по проблемите на лидерството на тема „Национална сигурност: духовенство и лидерство” беше отличен с „Почетен знак за лидерство Ст. Стамболов” – огърлие – в категория „Личен лидерски принос към българската държавност през 2013 г.” Отличието получи и академик Петър Кендеров - председател на Международната фондация "Св. Кирил и Методий". Наградата се присъжда всяка година на личности, допринесли за развитието на духовността и държавността. Организатори на научния форум, на който беше отбелязана 118-годишнината от смъртта на бележития български държавник Стефан Стамболов, са Институтът по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”, Университетът по библиотекознание и информационни технологии и Националният военноисторически музей, в който се състоя награждаването.

При награждаването патриарх Неофит произнесе слово, в което изясни лидерството от православна гледна точка. В него той отбеляза, че лидерът от перспективата на Новия Завет е „човек, който трябва да приема своя пост като възложено му от Бога служение на ближните, който се грижи не за своето добруване, а за благоденствието на онези, грижата за които му е възложена; човек, който винаги трябва да бъде на разположение готов да послужи. Бог поставя някого за лидер, не за да задоволява той личните си амбиции и цели, а за да послужи за благото на онези, над които е поставен; издига го не за да „господарува” над тях, а за да им бъде „слуга” и „раб”.

4.8214285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (28 Votes)

Image 21Българската общност окончателно изгуби храма "Св. Викентий и Анастасий" в Рим, предоставен й за ползване през 2002 г. от папа Йоан Павел II. Това стана след поредица от грешки на църковното ръководство и българската дипломация във вечния град. След сравнително дълъг "гратисен" период от страна на Ватикана, в който българската страна получи ясни сигнали, че начинът, по който българите ползват храма, е неприемлив, църквата бе затворена за ремонт.

При последната служба на български духовници начело с Константийски еп. Антоний, викарий на западно- и средноевропейския митрополит, в "Св. Викентий и Анастасий" на 26 май те разбиват заключената врата, за да влязат в храма и да проведат архиерейска литургия. Архим. Климент е бил известен за това, че достъпът на българите до църквата е спрян, но не се е съобразил с разпореждането. Мотивите на Ватикана са, че българската църковна община системно нарушава Конвенцията за ползване на храма.

Дори след този случай от Ватикана продължават да спазват дипломатичност в отношенията и не си позволяват публично да разкажат за делата на българите, а намират ново решение, което да не изложи ръководството на нашата църковна община: обявяват, че в храма ще започне ремонт и влизането в него е не само забранено, но и опасно за живота. По неофициална информация той ще продължи от 2 до 4 години. Това на практика означава, че български храм в Рим повече няма и българите няма да бъдат допуснати в него, независимо дали и кога ще приключи там ремонтът.