Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

2 xmВарненските свещеници са обсъдили по-нататъшното си поведение на тазвечершна среща в катедралата след поредната заупокойна молитва за приснопаметния техен митрополит Кирил. След вчерашното противопоставяне на епархийския съвет във Варна и на "50-60 души свещеници и миряни" (както митр. Калиник е докладвал на патр. Неофит миналата вечер) срещу встъпването в длъжност на назначения от Св. Синод на БПЦ-БП наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски митрополитски престол, днес нещата не изглеждат по-различно, но поне е ясна каноничната позиция на свещенството. Свещениците са споделили за обаждания от различни митрополити и епископи с цел да си променят становището и да приемат митр. Калиник. Самите свещеници са били наясно, че те нямат друга възможност за канонично подчинение освен това, което е постановено с последното решение на Св. Синод от 10 юли за Врачанския митрополит. Макар последният да се е отказал писмено от това възложение, то остава в сила, докато Св. Синод не реши да го промени, ако въобще намери воля за това. И независимо от факта, че снощи митр. Калиник е дал писмени пълномощия на Главиницкия епископ Йоан (Стойков) да го замества до евентуално ново решение на синода, свещениците не могат да поменават еп. Йоан (макар и той днес да е бил украсен с енголпие и кръст по митрополитски обичай), а ще продължат да поменават Врачанския митрополит Калиник в изпълнение на досегашното синодно решение. Без това да означавало, че се отказват от твърдата си воля да не допуснат след 24 г. отново митр. Калиник да им провежда избори за нов митрополит.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (22 Votes)

paisios1

На 12 юли 1994 г. старецът Паисий (Εнепидис), една от най-ярките духовни личности на 20 век, отива при Бога, Комуто служи от най-ранна младежка възраст. Той е роден във Фараса Кападокийска, в Мала Азия, на 25 юли 1924 г. и светското му име било Арсений. Имал още девет братя и сестри. Още в младенческа възраст бил благословен от Бога да получи св. кръщение от ръцете на един светец, който живеел в същата област - св. Арсений Кападокийски. Св. Арсений, като предвидил бъдещото на детето, помолил неговата кръстница да му даде името Арсений, "за да остави и той един калугер след себе си". Месец след раждането на Арсений семейството емигрирало в Гърция и се установило в Коница. От малък Арсений обичал много Христос и св. Богородица и искал да стане монах. Харесвало му да ходи в гората, държейки дървен кръст, изготвен от самия него, и да се моли. На 21 години постъпил в армията, където се отличавал с висок морал и смелост. Винаги искал да го пращат на първа линия в битките и на най-опасните места, предпочитайки той да е изложен на опасност, вместо някой друг войник, който имал семейство. След като се уволнил, заминал на Света Гора.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

Picture2x

По повод внезапната смърт на Варненския митрополит Кирил неправителствената организация "Лекари на любовта", работеща към митрополията на Димитриада, изрази скръбта на своите членове от преждевременната кончина на владиката. В изявлението на гръцките лекари се казва:

"Довчера Варна имаше митрополит, който обичаше гърците. Митрополит Кирил, имайки гръцко образование и като обичаше много Гърция, редовно посещаваше нашата област. Участваше всеки август в храмовия празник на манастира Като Ксения през август, а учредяването на организацията "Служители на здравето и любовта" към митрополията на Димитриада стана повод за засилване на връзките между двете митрополии. Той подкрепяше "Лекарите на любовта" още от първите крачки на организацията. Присъстваше на Първата международна среща на "Лекарите на любовта" във Волос през 2000 г., искайки да създаде подобна организация и в своята митрополия. Участваше във всяка важна среща, водейки многочислена делегация, а през 2002 г. неговата митрополия стана домакин на Третата международна среща на лекарите. Сътрудничеството и обмяната на опит между двете митрополии се разпростря в множество направления, като младежката дейност, проблемите на богословите и други. Даже през последния август участва като представител на Българската патриаршия в семинара за религиозен туризъм в Пилио...

Надяваме се и молим Светия Бог да даде мир на душата му и да го направи служител на Своя небесен олтар".

На снимката: Варненският митр. Кирил и митрополитът на Димитриада (Волос) Игнатий

 

4.8787878787879 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (33 Votes)

payimage

Преди броени минути свещеници от Варненска и Великопреславска епархия излязоха със специално обръщение към медиите, предаде Радио "Фокус" – Варна. Посланието беше отправено от прот. Дончо Александров, който заяви, че е упълномощен от Епархийския съвет на Варненска и Великопреславска епархия, от свещенослужителите и миряните да отправи послание към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Светия Синод на БПЦ да преразгледат своето решение за временното управление на Варненска и Великопреславска епархия и за временноуправляващ да бъде излъчен или Ловчанският митрополит Гавриил, или Доростолският митрополит Амвросий. При проведен доброжелателен разговор с митрополит Калиник той е решил да се оттегли от това послушание, което Светият Синод му е възложил. Отец Дончо апелира към други кандидатури и изрази убеждение, че Светият Синод ще чуе гласа на свещениците и епархията. В заключение той посочи, че това е желание на голяма част от членовете на епархията. Поради разпространената информация, че митр. Калиник още с идването си бил възложил спешна ревизия на паричните средства на митрополията, още преди да приключи съвещанието на епархийските служители митрополит Калиник излезе и заяви на свещениите, че не е възлагал спешна ревизия, а само инвентаризация. 

Свещеници от Варна заявиха за Двери, че митр. Калиник се е обадил по телефона на пътуващия за София патр. Неофит и му е съобщил решението си при това положение на нещата да се оттегли от възложеното му временно управление на епархията. Той благословил свещениците и миряните, изразили недоволството си от неговото назначаване, и след като се разделил мирно с тях, отпътувал за епархията си. 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

fff2Днес Варна и България се простиха с един от видните си архиереи. След митр. Симеон, управлявал 67 години епархията, и митр. Йосиф, управлявал 50 години, сега на 25-ата си година митр. Кирил си отиде неочаквано за всички ни. Да се простят и разделят с него в морския град дойдоха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и повечето синодални архиереи. Те отслужиха и опелото на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който почина внезапно във вторник. Преди това беше отслужена заупокойна св. литургия от Неврокопския митрополит Натанаил, заедно с митрополитите Старозагорски Галактион и Ловчански Гавриил, както и епископите Наум Стобийски, Йоан Знеполски и Григорий Браницки. В съслужение с тях бяха клирици от Варненска епархия.

Да се простят със своя събрат дойдоха всички синодални митрополити без Великотърновския Григорий, Пловдивския Николай и Плевенския Игнатий. Същите трима духовници преди няколко месеца се съюзиха срещу митрополит Кирил, когато той провеждаше изборите за нов Български патриарх в качеството си на наместник-председател на Св. Синод.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

patriarh-kirillРуският патриарх Кирил изпрати съболезнованията си на Негово Светейшество патриарх Неофит и българския Св. Синод по повод смъртта на митр. Кирил. В посланието му се казва:

Ваше Светейшество, возлюблени събрате и съслужителю пред Божия престол!

От името на епископата, клира, монасите и всички вярващи на Руската православна църква поднасям на Вас и Св. Синод на БПЦ искрени съболезнования за безвременната смърт на видния йеарарх, Високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

Новопреставилият се български архипастир беше голям приятел на Руската православна църква. Той беше познат и обичан в Русия, Украйна, Казахстан и другите страни от каноническата територия на Московска патриаршия, чиито предели той нееднократно е посещавал като скъп и желан гост.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

c5e11631edc2ddf9ed7ccad23961140fВъв Варна тази сутрин Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и синодални архиереи отслужиха опелото на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който почина внезапно във вторник. Преди това беше отслужена заупокойна св. литургия от Неврокопския митрополит Натанаил заедно с митрополитите СТарозагорски Галактион и Ловчански Гавриил, както и епископите Наум Стобийски, Йоан Знеполски и Григорий Браницки. В съслужение с тях бяха клирици от Варненска епархия.

Да се простят със своя събрат дойдоха всички синодални митрополити без Великотърновския Григорий, Пловдивския Николай и Плевенския Игнатий. Дали случайно или не същите трима духовници се коалираха срещу митрополит Кирил, когато той провеждаше изборите за нов Български патриарх в качеството си на наместник-председател на Св. Синод.

На заупокойното богослужение присъстваха и предствители на другите поместни православни църкви, с които митр. Кирил поддържаше активни контакти: Александруполски митр. Антим, представител на Цариградския вселенски патриарх, архиепископът на Томи (Кюстенджа) Теодосий, представител на Румънската православна църква, Димотикийски митр. Дамаскин, представител на Гръцката православна църква.

Поклонението пред тялото на митрополит Кирил започна малко след 7.30 ч. в катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна. Стотици варненци се стекоха в храма да се простят със своя епархийски архиерей. Духовниците и миряните от цялата епархия, а и от страната са потресени от внезапната смърт на митрополита и не крият скръбта си. 

Дядо Кирил ще бъде погребан в митрополитската алея на старите варненски гробища, като шествието ще мине от катедралата до гробищата пеша. 

11 юли е обявен за траурен ден във Варна и останалите общини на Варненска и Великопреславска епархия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

kiril topalovНа изслушване в Комисията по външна политика в Народното събрание новият български посланик във Ватикана проф. Кирил Топалов посочи приоритетите в работата си на новия пост.

Проф. Кирил Топалов е акцентирал върху подобряване на отношенията със светия престол в сферата на международните отношения, както и на културния и религиозния диалог с Римокатолическата църква. Сред важните приоритети на новия посланик е състоянието на българската православна общност в Рим и разрешаването на проблема, възникнал с предоставения ни от Ватикана храм в центъра на Вечния град.

Припомняме, че заради системно неспазване от страна на българската църковна общност на Конвенцията за използване на храма Ватиканът затвори църквата за ремонт за неопределено дълго време.

Вероятно окончателното решение на този въпрос няма да е по силите само на посланик Топалов и ще бъде оставено за есента, когато ще бъде избран нов митрополит на Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ, в чийто диоцез се намира и римската община. Дотогава епархията се управлява временно от Великотърновския митрополит Григорий и викарния епископ Антоний, които обаче едва ли ще се ангажират с трайно решаване на проблема. Това може да направи само канонично избраният митрополит, тъй като неразбориите в римската църковна община не са от скоро, нито се ограничават само с изгубването на храма „Св. Анастасий и Викентий“.

3.6153846153846 1 1 1 1 1 Rating 3.62 (26 Votes)

373811 375 282 4x3Току-що Св. Синод на БПЦ е взел решение Врачанският митрополит Калиник да бъде управляващ Варненска и Великопреславска епархия до избирането на митрополит в следващите три месеца. След настояване от някои митрополити въобще да не се избира управляващ сега, а епархията да се ръководи от синода, престарелият митрополит Калиник се е преборил да поеме временното ръководство на една от най-големите и богати епархии. Той е известен с провеждането на много избори дори в онези години, когато в устава изрично се изискваше временно управляващият да е от съседна епархия. Той проведе изборите и в Пловдив за митр. Арсений (1987 г.), и във Видин за митр. Дометиан (1987 г.), и на самия митр. Кирил (1989 г.). Излизането му в разкол прекъсна този негов устрем, но през последните години той отново се активизира в църковните дела като член на малка група архиереи, които се стремят да наложат волята си над синодните старци.

Много от митрополитите избягват да се занимават с временно управление на чужди епархии, но други пък търсят такава възможност, защото, първо, те получават и заплатата на покойния митрополит, второ, имат възможност да се разпореждат с имуществото и паричните средства на управляваната епархия и, трето, могат безнаказано да правят персонални промени сред клира и другите служители в епархията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

mitropolПо тъжен повод днес се събира на извънредно заседание Св. Синод на БПЦ. След вчерашната внезапна смърт на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил архиереите трябва да изберат временно управляващ овдовялата епархия, който да организира избори за нов Варненски митрополит. Срокът за избиране на нов предстоятел на Варненската катедра е три месеца.

Вчера от Районната прокуратура във Варна обявиха, че причината за смъртта на митрополит Кирил е удавяне и няма следи от насилствена смърт. Според данните от аутопсията, предоставени на Св. Синод и огласени пред медиите от Тивериополския епископ Тихон, архиереят се е удавил заради настъпила неочаквано хипотермия, преохлаждане на тялото.

Днес в сградата на Варненска митрополия и в градските храмове ще бъде поставен портрет на митрополит Кирил и книга за съболезнования, а на всеки кръгъл час в морската столица ще продължи да звучи траурен камбанен звън, както започната от вчера. Вчера Епархийският съвет на Варненска митрополия реши поклонението пред тялото на архиерея да е на 11 юли от 8 часа в катедралния храм "Успение Богородично". Час по-късно ще бъде отслужена заупокойна св. литургия, а след това и опелото на новопреставилия се митрополит Кирил. Той ще бъде погребан във Варна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

mitropolДнес от 16.30 ч. в катедралния храм на Варна „Успение Богородично“ Главиницкият епископ Йоан, викарий на Варненския и Великопреславски митрополт, заедно с духовенството на града ще отслужи трисагий за новопреставилия се в Господа Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

По решение на Епархийския съвет на Варненска митрополия, оповестено от говорителя на епархията о. Дончо Александров пред медиите, опелото на митрополит Кирил ще бъде отслужено на 11 юли от 11 ч. в катедралата "Успение Богородично" във Варна. Преди това, от 9 ч. ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия, която ще оглави Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и в нея ще вземат участие синодални архиереи, епископи на БПЦ и духовници от епархията.  

Тялото на новопреставилия се в Господа митрополит Кирил ще бъде положено за поклонение в четвъртък от 8 ч. в катедралния храм.

Варненският и Великопреславски владика ще бъде погребан в митрополитската алея на старите гробища във Варна.

Това е планирано на ниво епархия, но окончателно решение за деня и часа на опелото на митрополит Кирил ще бъде взето от Св. Синод на БПЦ на утрешното заседание в София.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

9xУтре, сряда, 10 юли, в 10 ч. Св. Синод ще се събере на извънредно заседание в пълен състав, за да определи дата за опело и погребение на починалия днес Варненски митр. Кирил. Според чл. 84, ал. 1, от Устава на БПЦ ще бъде назначен наместник на овдовялата Варненска и Великопреславска катедра, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Кирил. Според устава това трябва да стане в срок от три месеца.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е узнал за трагичната вест на път за Русе и веднага се е върнал в София. Утре той ще оглави извънредното заседание на Св. Синод.

4.8275862068966 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (29 Votes)

mitropolМъртвото тяло на митрополит Кирил Варненски и Великопреславски е намерено тази сутрин във водата край местността Траката при Варна. Тялото е разпознато и смъртта на архиерея е потвърдена. В момента, 12 ч., се прави аутопсия на тялото, за да се установи вероятната причина за смъртта на владиката. 

Трупът е намерен около 10 часа, съобщи д-р Maя Рашева, шеф на Областната спешна помощ, цитирана от Дарик радио. Сигналът е бил подаден на телефон 112. Тялото е транспортирано за аутопсия в Съдебна медицина в УМБАЛ "Св. Марина", като резултати се очакват в късния следобед.

Според прокуратурата във Варна има голяма вероятност смъртта да е насилствена. Директорът на Областната дирекция на МВР Чавдар Нанков заяви, че полицейски екип работи по случая. Информацията за насилствена смърт коментираха неофициално за Двери и от синодалната канцелария.

Ще ви информираме за новини около трагичното събитие.

Бог да го прости!

3.1818181818182 1 1 1 1 1 Rating 3.18 (11 Votes)

2334149232 1cfb30cd15Богословският факултет на Софийския университет организира прием на курсисти в следдипломна квалификация „Учител по религия”. Курсът е предназначен за студенти в магистърските програми „Вяра и живот”, „Съвременни аспекти на богословието”, „Литургия и музика” и „Християнско поклонничество”, които нямат педагогическа правоспособност.

Начална година на обучение: 2013/2014 г.;

Форма на обучение: задочна, платена;

Продължителност на обучението: 2 семестъра;

Семестриална такса: 350 лв.

Условия и документи за прием: диплома за висше образование и молба по образец;

3.7692307692308 1 1 1 1 1 Rating 3.77 (13 Votes)

axridosЕвропейските църкви излязоха с общо изявление за незабавното освобождаване от затвора на Охридския архиеп. Йоан Вранишковски (Сръбска патриаршия), който преди няколко дни беше осъден на три години затвор от македонски съд. Изявлението беше прието единодушно  по време на 14-та асамблея на Конференцията на европейските църкви, провела се в Будапеща.

Европейските църкви са силно обезпокоени от ареста и задържането на висшия духовник от страна на македонските власти и смятат, че това е "резултат от нарушаването на човешкото право на религиозна свобода". Свободата на религия и вяра е основно право, заложено в Европейската конвенция за правата на човека.