Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

2xmЕпархийски съветници при Варненска и Великопреславска митрополия и близки на починалия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил са поискали от Районна прокуратура Варна отстраняване от сградата на митрополията на деловодителя Тони Добрева. В жалбата до районния прокурор се посочва, че се иска с прокурорска заповед Тони Добрева да бъде отстранена до приключване на следствените действия. Според жалбата Добрева без наличието на правомощия и съответен акт на Светия Синод на БПЦ е провалила насрочения за 14 юли 2013 г. избор на нов Епархийски съвет при Варненска и Великопреславска Митрополия. В жалбата се посочва още, че Добрева е координирала еднолично кореспонденция със Светия Синод на БПЦ и организирала погребението на митр. Кирил в противоречие с каноничните изисквания, желанието на духовниците и миряните от епархията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

260px-Rila kloosterГражданско сдружение “Справедливост Рила” призовава в горите на Рилския манастир да се предприеме незабавно залесяване. Това е особено нужно на местата, където миналото лято се разрази големият пожар и е проведена гола сеч. Но за момента “това е само идея” по думите на Димитър Христов, настоящ директор на парка. 

Гражданско сдружение “Справедливост Рила” е създадено през април 2006 г. от група граждани на Рила, Дупница, Благоевград и др. с цел опазване на горското богатство в природен парк „Рилски манастир“ и развитие на устойчив туризъм в условията на свободен пазар. Според жители на град Рила сдружението гравитира около кмета на града Георги Кабзималски.

През април миналата година “Справедливост Рила” подава поредния  сигнал за нарушения, извършени при изсичането на горите в природен парк “Рилски манастир”. Това е третият сигнал, първите два са подавани от кмета на Рила Кабзималски през 2011 и 2012 г. Но при тях няма констатирани нарушения. Едната проверка по документи била извършена на 13.01.2012 г., което на практика няма как да се случи: мястото на сечите по това време е абсолютно недостъпно, твърдят от сдружението.

Според негови членове “бездействието на институциите е причината да започнем ефективен протест на пътя на Рилския манастир на 26 април 2013 г." От сдружението отричат действията им да са плод на политически интриги. Макар че обвиненията от манастирски служители срещу сдружението са, че те служат по-скоро на чужди икономически интереси.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

IMG 6929С благословението на Великотърновски митрополит Григорий, временно управляващ Западно- и Средноевропейската епархия, от 12 до 15 юли неговият викарий Константийски епископ Антоний беше на посещение в Българската православна църковна община „Свети Климент Охридски“ в град Мюнхен, Германия.

На 12 юли епископ Антоний и иконом Недялко Калинов участваха в юбилейното тържество по случай 50-годишнината от основаването на митрополията на Цариградската патриаршия в Германия. На тържеството, което се проведе в храма „Вси светии“, присъстваха представители на всички православни църкви, както и кардинал Маркс и кардинал Ветер от католическата църква. Митрополитът на Цариградската патриаршия за Германия Августин даде тържествена вечеря, на която присъстваха представителите на поместните православни църкви, министри и депутати от баварския парламент, както и кметът на Мюнхен Кристиан Уде.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

7789От 19 до 21 юли в Сан Франциско, Калифорния, САЩ, ще се проведе 38-ият годишен събор на епархията на БПЦ в САЩ, Канада и Австралия.

Домакин на събора тази година ще е храмът “Успение Богородично” в Санта Роза, Сан Франциско. Събора ще открие епархийският митрополит Йосиф. Приветствено слово до участниците в годишната епархийска среща е изпратил и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. В него между другото той заявява: “Ние тук, в България, въпреки човешките ни немощи, с Божията помощ се стараем да не се смущават сърцата ни, да не се разколебаваме във вярата си, да не раздвояваме надеждата си, за да не отмаляваме в изпитанията, които Бог допуска за наше добро.

Знаете всички думите на Господа, които Той казал на народа и учениците Си: „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва. Защото, който иска да спаси душата си, ще я погуби, а който погуби душата си заради Мене и Евангелието, той ще я спаси” (Марк 8:34-35).

Тежки думи, нали! Защото и служението на кръста е тежко! Затова Господ ги казал не само на учениците Си, но и на народа, та всички да ги знаят и според силите си да ги изпълняват в живота си.

4.2222222222222 1 1 1 1 1 Rating 4.22 (9 Votes)

sgas„До няколко дни ще приключи разследването за смъртта на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Повече не мога да кажа. Вече дадох изявление, че причината е удавяне“, каза окръжният прокурор Владимир Чавдаров. Според него са несъстоятелни твърденията, че смъртта е мистериозна.

Днес журналист зададе директно въпрос на кмета на Варна Иван Портних дали той няма да поиска „щателно“ да се изследват причините за кончината на владиката, като прозвъни на главния прокурор и министъра на вътрешните работи. Миряните се тревожели, че митрополитът бил погребан набързо, два дни след като се удави. Според Иван Портних внезапната загуба на Варненския и Великопреславски митрополит е голяма. Той обаче намира, че се извършва щателно разследване по инцидента от компетентните органи и те трябва да бъдат оставени да си свършат работата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

article 14668Свещеният кинотис (колективният управителен орган) на Св. Гора изрази своето несъгласие с новия закон, който позволява магазините в Гърция да работят и в неделя. В писмо до правителството светогорците искат да се преосмисли предлаганият член "За работа на търговските обекти в неделя". Също така се обръщат към депутатите с призив "да се издигнат на висотата на събитията и да не допускат гласуването на закона". По-конкретно в обръщението се казва:

"С дълбока скръб св. кинотис, състоящ се от представители на двадесетте манастира на Св. Гора, научи за внесения в парламента законопроект "Правила за регулиране на пазара на стоки и услуги", с което се позволява при желание и изпълнение на някои условия търговските обекти да работят и в неделя. Считаме, че това представлява значителна крачка към отмяната на неработния характер на неделния ден, който е бил установен от византийско време и зачитан от гръцката държава като знак на уважението на нашия народ към православното предание. Отмяната на неработния неделен ден беше предотвратена в периода на османската власт благодарение на борбата на големия светогорски мъченик и народен апостол Козма Етолийски, който между другото казвал: "Братя мои, съветвам ви да пазите Неделята, която е посветена на Бога".

В обръщението на монасите се казва също, че в тези критични за най-новата история на страната времена гръцкият народ има нужда повече от друг път от обръщане към преданието си, а не от дехристиянизиране. Те молят министъра на регионалното развитие да преразгледа изцяло въпросния член от проектозакона.

 

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

n-ks-chernega-fr

Руската църква ще осъществява управлението на своята дейност в съответствие със собствените правила и държавата не може да й диктува своите правила, заяви главният юрист на Московска патриаршия монахиня Ксения Чернега. Коментарът й е във връзка с приетите неотдавна поправка в Закона за свободата на съвестта в частта за сключване на трудовите договори. Според чл. 24, ал. 1 от Закона религиозните организации сключват трудови договор с работниците само в случаите, предвидени в техните устави. "Епархиите, манастирите, енориите и подворията, а също и другите канонични подразделения на Църквата не сключват и не бива и занапред да сключват трудови договори със свещенослужителите", казва Ксения Чернега. Уставите на епархиите, енориите и манастирите не предвиждат случаи за сключване на трудови договори със свещеници. "Служението на свещеника в Църквата не може да се разглежда като вид трудова дейност. Неговите пастирски задължения, извършването на тайнствата и богослуженията не са трудови задължения."

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

kirilВсеки ден след вечернята в катедралния храм на Варна "Успение Богородично" от 18 ч. се отслужват заупокойни молитви за трагично загиналия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Богослуженията се организират от свещенството на града. Към тях се присъединяват миряни от епархията и други части на България, които в тези дни са в морската столица и околностите й. 

Духовенството и миряните на града са потресени от неочакваната смърт на своя епархийски митрополит, когото уважаваха и обичаха много. Заедно със заупокойните служби в църковните среди на града цари напрежение заради отказа на епрахийския съвет да приеме митр. Калиник за временно управляващ Варненска митрополия. Свещениците, отхвърлили назначения от синода наместник на овдовелия митрополитски престол, са подложени на натиск заради безпрецедентния случай. Патриарх Неофит прибързано обяви, че синодът няма да преразглежда решението си за назначаването на митр. Калиник, докато не мине траурът. Дотогава варненските свещеници са обещали, че ще споменават Врачанския владика по време на богослуженията, но не го приемат в епархията. Те не са му дали достъп до покоите и вещите на митрополит Кирил. 

Според сведения от синодни служители обаче Св. Синод ще се събере в четвъртък, след празника на св. Марина (17 юли), за да избере нов наместник за Варна, та да се проведат и изборите за епархийски съветници и членове на Църковния събор, които днес за Варненска епархия са били отложени. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

ierСпоред публикации в гръцките медии т. нар. Тройка (ЕЦБ, ЕС и МВФ - международните кредитори на Гърция) има намерение отново да постави въпроса за отношенията между Църквата и държавата и по-конкретно за държавните заплати за клириците. Въпросът засяга около 9500 клирици, чийто брой и без това беше допълнително съкратен през последните няколко години с цел икономии в държавния сектор. Предложението е отправено за втори път от международните кредитори след 2011 г., когато на власт беше Папандреу. Според тройката държавният бюджет би икономисал 200 милиона годишно, ако престане да изплаща заплати на клириците или поне подели с Църквата този разход. Това на практика означава гръцките клирици да бъдат "уволнени" от държавата и да престанат да бъдат държавни служители, както е сега. Икономическият министър на Германия, който ще посети Гърция идната седмица, поиска среща и с Гръцкия архиеп. Йероним. Без да се очаква въпросът да бъде поставен директно, наблюдатели оценяват желанието за среща с предстоятеля на Гръцката църква като симтоматично.

Гръцкото правителство обаче не е склонно да направи тази крачка както поради голямата социална роля, която играе Църквата в тези кризисни времена, така и заради ангажиментите си към нея, повтаряни многократно през годините. Голямата поземлена собственост на Гръцката църква поетапно е била одържавявана през 19 и 20 век срещу ангажимента от страна на светската власт да поеме издръжката на църковните служители. Църковните наблюдатели смятат, че и сега въпросът няма да бъде поставен с острота от никоя страна, но става дума за опит за измерване на реакциите по този въпрос, който един ден ще бъде поставен открито на дневен ред.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)

954728 496284803773944_1789374591_nПротестиращите на сутрешното кафе пред парламента събраха чрез "висящи кафета" сумата от 500 лева, която дариха на столичния храм "Св. Георги" в Дървеница. Дарението беше прието от председателя на църковното настоятелство на църквата архим. Флавиан, който им е издал и съотвена разписка. Всяка седмица в понеделник и четвъртък в двора на храма се раздава храна на нуждаещи се хора от квартала. В приготвянето й участват енориаши и доброволци. Парите за продуктите се набират чрез дарения. Социалната кухня към храма "Св. Георги" действа още от 1994 г. и до миналата година я поддържаше покойният вече о. Димитър Вукадинов.

Идеята, събраните пари да се дарят на храма, е на самите протестиращи, тъй като в импровизираната каса, в която хората пускали пари за "висящо кафе", се събрала по-сериозна сума. „Тъй като някои дни остават доста пари, ги даряваме в храм, в който има социална кухня. Мисля, че това е много по-социално от много хора, които се наричат социалисти", заявяват Валентин и Георги, участници в протестите. Протестиращите са уверили о. Флавиан, че ако правителството не падне в скоро време, отново ще се съберат пари за социалната кухня на храма. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

P1040814Днес в ловчанския храм “Св. Неделя” беше отслужена панихида за приснопаметния Ловчански митрополит Дионисий, вторият български архиерей на тази епархия след учредяването на свободната Българска църква под името Българска екзархия. Заупокойната св. Литургия и панихида с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил извърши архимандрит Викентий. На 7 юли т. г. се навършиха 140 години от избора на митрополит Дионисий за предстоятел на Ловчанската катедра.

Митрополит Дионисий е роден през 1840 г. в Берковица. Избран е на 14 юни 1873 г., а на 7 юли 1873 г. е канонически утвърден за Ловчански митрополит. На поста замества митрополит Иларион Ловчански, който е избран междувременно за първи Български екзарх, но не е признат от Високата порта и тогава избират Екзарх Антим, а от 1873 г. Иларион е назначен за Кюстендилски митрополит (+1884 г.)

За краткото време на своето управление архиереят се проявява като защитник на българите и разобличава редица злоупотреби, заради които настоява пред турското правителство за разследване и въздаване на справедливост. Полага специални грижи и за образователното дело в епархията си. Митрополит Дионисий умира през 1875 г. от туберкулоза. Погребан е в притвора на ловчанската църква “Св. Неделя”. След него е избран митрополит Йосиф (Лазар Йовчев), после български екзарх (от 1877 до 1915 г.).

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

thessalonikhsМитрополитът на Пирея Серафим се закани да не допуска в храмовете онези депутати, които гласуват магазините да работят и в неделя. Сега в парламента е внесен спорен законопроект, който предвижда да се разреши магазини с площ до 250 кв.м да работят и в неделни дни. Против се обявиха не само служители в частния сектор, но и лявата опозиция, както и някои църковни служители.

„За отмяната на почивния ден в неделя се застъпва еврейското лоби”, се казва в изявление на сайта на митрополията на Пирея. Неделята е първият работен ден от седмицата за евреите (които почиват от петък вечер до събота вечер). Митр. Серафим заявява също, че депутатите, които подкрепят този законопроект, „прекратяват всякакви взаимоотношения с митрополията на Пирея и ще им бъде забранено присъствие на всякакви религиозни сбирки в храмовете на митрополията, защото нарушават Божия закон”, отбелязва БГНЕС. Според него денят за почивка е определен в съответствие с човешката природа и за това се говори в Библията.

3.2222222222222 1 1 1 1 1 Rating 3.22 (9 Votes)

2k

В софийското село Железница Знеполският еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, освети параклиса "Св. Валентина", издигнат в памет на починалата от рак журналистка на Българската национална телевизия Валентина Крушкина. Параклисът е издигнат в родното място на журналистката по инициатива на нейните близки и приятели, които ценяха човечността, добрината и готовността й да откликне на всеки проблем. Колегите на Валя Крушкина организираха мащабна кампания за набиране на средства за нейното лечение, но тя не успя да се пребори с болестта. Със събраните средства беше изграден и параклисът, посветен на раннохристиянската мъченица св. Валентина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
sofia 8_bВ неделя, 14 юли, във всички епархии в страната ще се проведат избори за епархийски съветници и за членове на Църковния събор. Обединяването на изборите в един и същи ден стана по решение на Светия Синод от 3 юни, първия ден от лятната сесия на синода. Изборите ще се проведат в сградите на митрополиите след края на св. литургия.
 
Според устава членове на Епархийските съвети се избират на 4 години. Тяхната основна функция е да помагат на митрополита в управлението на епархията, като сред най-важните им дейности е съставянето на епархийския бюджет, контрола над епархийските имоти и фондове и събирането на постъпленията от църквите и манастирите в епархията за общоцърковни нужди и др. (вж. чл. 121 на Устава на БПЦ). В епархийските съвети влизат самият митрополит (или определено от него лице) като председател, двама клирици, двама миряни и един монах. Те се избират от епархийски избиратели, които гласуват за кандидатите, предложени в списък с имената на 10 клирици и 10 миряни.
 
Веднага след приключването на изборите за епархийски съветници ще се гласува и за членове на Църковния събор. Делегатите на Църковния събор също се избират за срок от четири години. Избират се от всяка епархия по трима клирици на енорийско служение и трима миряни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

1аЕвропейският съд за правата на човека през изминалата седмица се произнесе по казуса на румънски свещеници, на които беше отказано в Румъния правото да се организират в синдикат. Съдът постанови, че правото на една Църква на религиозна свобода надвишава правото за сдружаване на свещениците, които преди пет години искаха да образуват синдикална организация.

С това си решение Европейският съд по правата на човека отмени решението на по-низша инстанция на съда, според което румънският съд неправомерно не е разрешил на клириците да се организират в синдикат.

ЕСПЧ обяснява, защо е заел страната на румънския съд по следния начин: с отказа да удовлетвори молбата за сдружаване в синдикат държавата просто е отказала да се намеси в организацията и функционирането на Румънската православна църква, изпълнявайки по този начин задължението си по отношение на религиозната неутралност.