Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

roumania5На Илинден в Букурещ Румънският патриарх Даниил освети нов величествен храм, посветен на св. пророк Илия. Преди освещаването на църквата патриархът отслужи пред нея света литургия в съслужение с викарния епископ на архиепископията в Букурещ Варсануфий и десетки свещеници. В светия престол на новата църква по традиция бяха положени свети мощи, а самият престол беше помазан със свето миро.

"Църквата на св. пророк Илия е символ на благочестието на вярващите в един квартал, където вече имаше много храмове", подчерта в проповедта си патриарх Даниил. "Тази църква е много красива и е чудесна украса за нашата столица. Аз бих искал след това в нея да продължи изграждането на духовната църква, която е в сърцата на хората, защото тя е образ на Небесното царство. Затова църквата се счита за дом на Бога и райски врата. Ето, днес небето слиза при нас, жителите на земята, за да ни издигне до духовното небе", каза патриархът, след което награди свещениците, допринесли за изграждането на този нов храм в румънската столица.

Към храма ще работи енорийски център, както и кафе, където вярващите ще могат да се събират след богослужение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

manastir sv_velikomychenik_georgi1Днес започна поредната смяна в летовището на Неврокопска митрополия за деца в Хаджидимовския манастир "Св. Георги", Гоцеделчевско. За 20-та поредна година летовището, организирано от митрополит Натанаил веднага след избирането му за Неврокопски митрополит пред пролетта на 1994 г., събира деца от цялата епархия, но и от други места, за да им предостави възможност за приятен и полезен отдих през лятната ваканция. Цялостната издръжка на малките летовници е за сметка на митрополията, а ръководители на смените и групите в тях стават учители по Религия и други хора, които желаят да помогнат на децата да прекарат смислено 10 дена от ваканцията. Започвайки от втората половина на месец юни, досега минаха три смени - една за момчета и две за момичета. Четвъртата е също за момичета. Смените ще продължат и през месец август.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

lord s-prayer-aramaic-1Гръцкото православно сдружение за библеистични изследвания “Хлябът на живота” започва да предлага в Атина обучение по арамейски, класически арменски и библейски еврейски език. Обучението ще е безплатно и ще се провежда интензивно от специалисти. Сред тях е и проф. Манолис Папуцакис, известен университетски преподавател по арамейска и класическа арменска филология в Принстънския университет, САЩ, отдел Близкоизточни изследвания. По този повод е важно да се подчертае, че в Гърция за първи път ще се проведат подобни специализирани научни езикови курсове по арамейски (древносирийски, на който език са говорели евреите по времето на Иисус Христос) и класически арменски език. Това от своя страна ще допринесе за проучването на значими древни писмени произведения на християнския Изток. 

2.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 2.78 (9 Votes)

11cПапа Франциск показа, че обича да е в крак с новите технологии, като обяви, че ще раздава индулгенции чрез социалната мрежа Туитър, предават осведомителните агенции, като се позоват на Ватиканското радио.

Папата ще дава по този начин пълни индулгенции - тоест пълно освобождаване от наказанията, наложени за вече опростени грехове.

По принцип се смята, че специфичният акт на индулгенцията съкращава времето за пребиваване в чистилището на съгрешилите, затова мнозина го наричат на шега пропуск за рая. По традиция този акт се осъществяваше при лична среща на папата с вярващите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

89В Москва на улица "Красный Маяк" ще се издигне българският храм в чест на св. Киприян, митрополит на Киев и цяла Русия. Това съобщи на 18 юли председателят на Финансовото управление на Московска патриаршия Подолският еп. Тихон по време на съвещание в храм "Христос Спасител".

Според отговорника за програмата за строителството на 200 църкви в Москва, която стартира преди няколко години, участие в полагането на основния камък ще вземе Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Еп. Тихон заяви, че храмът се изгражда по молба на Св. Синод на БПЦ и ще носи името на св. Киприян, който бил родом от България. 

2.6 1 1 1 1 1 Rating 2.60 (5 Votes)

30Проф. Чавдар Славов, зам.-министър на здравеопазването, заяви, че един от приоритетите в неговата дейност ще бъде съживяване на системата за трансплантации в страната. Пред в. "Стандарт" той каза, че една от първите стъпки в тази посока ще бъде образуването на Обществен съвет, в който той много се надява да участва и Православната църква:

"Системата за трансплантации може да бъде съживена само с промяна в съзнанието на българите по отношение на донорството. Точно затова една от първите ни задачи е сформирането на Обществен съвет. В него ще влизат изявени специалисти в тази област, представители на съсловните и пациентските организации, медии. Най-важното обаче е, че искаме да поканим представител на Българската православна църква. Прави ми впечатление, че в православните държави сякаш донорството е по-малко развито в сравнение с католическите. Това е не само в България, а и в Гърция, Сърбия и в бившите руски републики. Една малка Хърватия е на първо място с 34 донора на милион население годишно. Тя надмина дори Испания, която е с 32, а България е едва с 2,7".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

125184.pСръбският патриарх Ириней, който е на посещение в Русия, начело на църковна делагация, беше удостоен с ордена на Руската православна църква “Св. Княз Владимир - I степен”. С ордени бяха отличени и членовете на сръбската църковна делегация “в знак на внимание за трудовете им за благото на Църквата и във връзка с 1025-годишнината от Кръщението на Русия”.

По време на посещението си в Москва патриарх Ириней заедно с Руския патриарх Кирил оглави св. литургия на площада пред Успенската катедрала на Троицко-Сергиевата лавра. Това беше първата литургия, извършена на този площад.

Предстоятелят на Сръбската православна църква се поклони на светините в московския Кремъл, посети духовните школи на руската столица, както и художествено-промишленото предприятие за църковни стоки “Софрино”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

10-mKirilВъв Видин тържествено се отбелязва 180-годишнина от рождението на Видинския митрополит Кирил (1833-1914). На 21 юли в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ в дунавския град ще бъде отслужена света литургия, а след това и панихида за приснопаметния митрополит Кирил.  

През миналата година епархийското ръководство на Видин започна процедура по канонизацията на видния ахриерей. През септември, при изваждане на останките му от гробницата, ръцете му са намерени нетленни. Останките бяха извадени от архимандрит Поликарп, предстоятел на катедралата "Св. Димитър", и обработени според канона.

Митрополит Кирил е останал в паметта на хората с изключително скромния си живот и направените от него щедри дарения за строителството на храмове, читалища и училища. 

4.0588235294118 1 1 1 1 1 Rating 4.06 (17 Votes)

35Патриарх Неофит ще участва в тържествата по случай 1025-годишнина от покръстването на Русия, които ще бъдат отбелязани едновременно в Москва и Киев. Посещението му по покана на Московската патриаршия е от 23 до 30 юли, съобщиха от Светия Синод. Това е първото посещение на патриарха в друга поместна църква след избора му за предстоятел на Българската църква. Патриархът ще бъде придружен от главния секретар на Св. Синод Стобийски еп. Наум.

Предстоятелят на Българската православна църква ще участва в празничната литургия в храма "Христос Спасител" в Москва и в официалния прием в Трапезната палата под храма, в молебена на Владимирския хълм в Киев и в литургията на открито пред Успенския събор на Киево-Печерската лавра.

В рамките на визитата си патриарх Неофит ще положи основния камък на храм "Св. Киприян" (Цамблак - б. р.) в руската столица, ще посети българското подворие в Москва и ще се срещне с представители на българската диаспора.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

0fe7191610afc23c8dbb7d110623210fДнес, след като прие поста на временно управляващ Варненска и Великопреславска епархия, Доростолският митрополит Амвросий заяви пред медиите, че провалените миналата неделя във Варна избори за епархийски съветници ще се проведат на 11 август.

В задълженията на дядо Амвросий е организирането и провеждането на избори за нов Варненски и Великопреславски митрополит. Според него това може да стане не по-рано от 24 септември. До началото на октомври обаче вече трябва да има избран Варненски и Великопреславски митрополит, тъй като уставът на БПЦ, чл. 93. повелява "овдовяла или овакантена епархия не трябва да остава повече от три месеца без канонически митрополит според църковните правила".

Есента предстои да се проведат избори и за Западно- и Средноевропейски митрополит, след като дядо Симеон поиска да бъда освободен от поста поради влошено здравословно състояние. Временно управляващ Западноевропейска епрахия е Великотърновският митр. Григорий, който обаче не се е ангажирал с конкретна дата за провеждане на изборите. Свободна остава и Русенска епрахия, след като нейният предстоятел бе избран за Български патриарх на 24 февруари. Патриарх Неофит продължава вече половин година да е временно управляващ там без да се насрочват избори за нов митрополит, а уставът на БПЦ не позволява това (чл. 93). 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Националното събрание на Франция прие окончателно текст, разрешаващ „контролирани“ експерименти с човешки ембриони и стволови клетки. Текстът, внесен от парламентарната група на радикалната левица, намери почти единодушната подкрепа на лявото мнозинство, но беше решително отхвърлен от опозицията.

Според действащия досега френски закон за биоетиката, приет през 2004 г., изследванията върху ембриони са „забранени с допустими изключения“, каквито разрешава в строго определени случаи Националната агенция по биомедицина. Забраната остана в сила и при преразглеждането на закона през 2011 г., предшествано от широк обществен дебат, в който бяха изразили позиции и основните вероизповедания. Според новата разпоредба опитите с ембриони са разрешени, ако целта им е „чисто медицинска“, „оправдана от научна гледна точка“ и съответства на „етичните принципи“.  Материал за изследванията са „свръхчислените“ ембриони, създадени за асистирана репродукция, но отпаднали от „родителския проект“. Двойките сами се произнасят за съдбата им – донорство на друга бездетна двойка, предоставяне за експерименти или унищожение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

0fe7191610afc23c8dbb7d110623210fДнес на извънредното си заседание Св. Синод на БПЦ е приел оставката на Врачанския митрополит Калиник като временно управляващ Варненска епархия и на негово място е избран Доростолският митополит Амвросий. 

Митрополит Калиник не беше приет от духовенството и миряните на Варненска епархия и не беше допуснат до покоите и личните вещи на новопреставения митрополит Кирил. Това наложи ново заседание на Св. Синод и назначаването на нов управляващ овдовялата епархия. 

Църковни анализатори направиха паралел между действията на синода и на правителството на страната: взимат решения, с които подлагат на изпитание търпението и гражданската съвест на хората. Веднага след избора на Калиник за временно управляващ беше ясно, че във Варна ще приемат болезнено подобно решение. Едва категоричният отпор на духовенство и миряни в морската столица принуди Врачанския владика да се върне в епархията си, а синодът да търси друга кандидатура. 

Като консенсусна личност още в началото на кризата във Варна беше посочен най-младшият от митрополитите Амвросий. Негово име засега не се свързва със задкулисни интриги и връзки с икономически групировки и незнайно как забогатели "благодетели" на Църквата. Митрополит Амвросий е заявил пред медиите, че въпреки недоброто си здравословно състояние, приема послушанието, наложено му от Св. Синод.

На днешното си заседание Св. Синод е освободил, считано от днес, Главиницкия епископ Йоан от длъжността викарий на наместника на овдовелия Варненски и Великопреславски престол.

 

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

03c1f669e7feРаботното време на магазините през седмицата е достатъчно, смята австрийският конституционният съд, с което дава знак, че се зачита свободното време и качеството на живот на всеки.

Забраната за отварянето на магазините в неделни и празнични дни в Австрия не противоречи на конституцията. Това гласи решение на австрийския конституционен съд от 11 юли 2012 г. по повод жалба на представители на търговския бранш. „Дори и да е настъпила обществена промяна, забраната може да се обоснове с обществения интерес за запазване и съхраняване на спокойствието в последните дни от седмицата", гласи заключението на конституционните съдии. Обстоятелството, че в определени уикенди през годината е налице засилено търсене на отворени търговски обекти, не е причина да се търси промяна в законодателството.

В Австрия се оказва много силна съпротива на опитите за либерализиране на работното време в търговията както от обществото като цяло, така и от Алианса за свободната (от работа) неделя. Дейността на тази организация,  създадена през 2001 г. и обединяваща над 50 браншови, културни, църковни, профсъюзни и др. сдружения, се координира от Католическата социална академия на Австрия (KSOe). Тя е сред основателите на Европейския неделен алианс (http://www.europeansundayalliance.eu/). В него членуват национални неделни съюзи, църковни и граждански сдружения, обединени от общата цел за постигане на справедливи и достойни условия на труд, за баланс между професионалния, семейния и личния живот и засилване на социалното сближаване. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

varna2С решение на Варненския и Великопреславски епархийски съвет и подписи на 31 свещеници е уволнена Тони Добрева, деловодител на Варненска и Великопреславска митрополия, се казва в съобщение до медиите от пресцентъра на Варненска и Великопреславска епархия.

Варненският и Великопреславски епархийски съвет е провел извънредно разпоредително заседание и е решил: Налага дисциплинарно наказание "уволнение" на служителката Тони Стефанова Добрева поради системно и негативно отношение към свещенослужителите на епархията, изключителна немарливост и безотговорност на възложената работа. Съветът нарежда извършване на финансова ревизия на Тони Добрева.

Решението на епархийския съвет е подкрепено с декларация от Главиницки епископ Йоан и духовенството на епархията (вижте текста и подписите по-долу).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

90f36ca161e14130c0089b68500ab511Днес бeше взето решение собствеността на новостроящата се църква „Всех Святих“ в Парка на възрожденците в Русе (на мястото на разрушената по времето на комунизма църква със същото име - б. р.) да бъде прехвърлена на Русенската митрополия. Това беше решено на работна  среща, организирана по инициатива на кмета на Русе Пламен Стоилов във връзка с довършването на храма, съобщава Дарик. На нея присъстваха съпредседателят на УС на Сдружение „Всех Святих“ инж. Божидар Йотов (бивш клет на Русе, в чийто мандат започна строителството - б. р.) и членове на съвета. Другият съпредседател, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, беше представляван от протосингела на Русенската митрополия архимандрит Виктор и от секретаря на митрополията Ангел Младенов. По покана на кмета в заседанието участваха и представители на „Топлофикация Русе“ и на ЕНЕРГО-ПРО.


В началото на срещата управителят на фирмата – изпълнител на обекта „Интис“ ООД - Теодорин Патриков запозна участниците в нея на какъв етап се намира строежът на храма и набеляза довършителните работи по него. Той алармира, че вандали вече посягат към електрическите кабели на църквата и призова да бъде организиран охранителен режим. Кметът Стоилов се ангажира в кратки срокове да бъде поставено видеонаблюдение, за да се опази църквата от посегателства.