Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

Mitropolit-Kiril Варненският окръжен прокурор Владимир Чавдаров даде гласност на медицинската експертиза за смъртта на митр. Кирил, изготвена от трима патоанатоми от варненската болница "Св. Марина". Той беше принуден да направи това, след като в обществото не спират коментарите за вероятна насилствена смърт на Варненския митрополит. Експертизата № І-86/24.7.2013 г. повтаря първоначалното заключение, направено часове след смъртта на владиката, че "непосредствената причина за смъртта му е удавяне". В кръвта на митр. Кирил няма следи от алкохол.

Според аутопсията по главата на митрополита има малка рана, получена "от твърди тъпи предмети", в размер от 3 мм., но "тя е съвсем повърхностна и няма отношение към причината на смъртта", категоричен е окръжният прокурор Владимир Чавдаров, който обяви, че единствен има право да дава официална информация по случая. По трупа не са намерени други травматични увреждания и няма данни за насилствена смърт, твърдят патоанатомите.

Докато непосредствено след трагичното събитие от окръжна прокуратура заявиха, че данни за инфаркт няма, а причината за удавянето е хипотермия, в сега огласената експертиза липсват изобщо данни за хипотермия. "Установени са атеросклеротични промени на сърдечните (венечните) съдове, а при микроскопското изследване се доказват данни за остра исхемия на миокарда (сърдечния мускул)". Според огласената експертиза "тези промени могат да бъдат причина за настъпилия инцидент - удавяне".

Прави впечатление, че в медицинската експертиза липсват данни за времето на настъпването на смъртта.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

Pantalejmon sinaiНа 27 юли, събота, е паметта на светия великомъченик и целител Пантелеймон и на светите Седмочисленици. 

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (днес Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му той бил отначало езичник и носел името Панталеон (от гръцки – Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки – Всемилостив). Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал после придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир "Св. Панталеймон".

Още в първата българска държава почитта към св. Пантелеймон е била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били създадени също медицински школи и лечебници.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

6hБългария ще увеличава притока на руски туристи с маршрути "По пътя на православието" и "По пътя на руската бойна слава" на българска територия, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката и енергетиката. Възможностите за привличане на повече гости от Русия и за насърчаване на притока инвестиции оттам са обсъдили ресорният зам.-министър за туризма Бранимир Ботев и посланикът в Москва Бойко Коцев. 

Съорганизатори на програмата  "По пътя на православието в България" са министерството и двете православни църкви. Тя включва посещения на групи руски поклонници в Рилския, Бачковския, Дряновския, Троянския и Аладжа манастир. Зам.-министърът предложи в партньорство със Столичната община да се включат манастирите и от Софийската Света гора.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Val4anov FotoПреди шест месеца, на 28 януари, ни напусна видният български богослов професор д-р Славчо Вълчанов Славов. Той беше един изряден преподавател, който в продължение на четири десетилетия учеше студентите в Духовната академия и Богословския факултет в София, а също във В. Търново, Шумен, Кърджали на благодатната мъдрост, предлагана от Свещено Писание на Стария Завет. Учениците му високо го ценяха и дълбоко уважаваха. Затова винаги ще си спомнят с най-добро чувство за него, никога няма да забравят както изключителната му компетентост, така и неговата църковност, не на последно място - и впечатляващата му речовитост, оригиналния му изказ, запомнящи се неповторими фрази, които всеки си спомня и повтаря с благодарна памет.

Панихидата по този повод ще бъде отслужена на 27 юли, събота, от 13 ч. в храм "Св. пророк Илия" в квартал Княжево, където проф. Вълчанов често се черкуваше, пееше по време на богослуженията и проповядваше Божието слово.

Бог да го прости! Да бъде вечна светлата му памет!

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

126223.pДнес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит освети и положи основен камък за български храм в Москва, посветен на св. Киприян, Киевски митрополит.

Изграждането на църквата, която е част от Програмата за строителство на 200 храма в руската столица, е по молба на Българската православна църква. Изпълнител на строежа е българската фирма “Главболгарстрой”. Голяма част от енориашите на новия храм ще са българи, живеещи в тази част на Москва.   

Патриарх Неофит бе посрещнат на строителната площадка с хляб и сол от духовници, политици, изпълняващия длъжността български посланик в Москва, пълномощен министър Цветан Ночев, българи, живеещи в руската столица.

В богослужението, оглавено от патриарх Неофит, взеха участие Ловчанският митрополит Гавриил, Тихвинският епископ Мстислав, архим. Филип (Василцев), предстоятел на руската църква в София, българският представител в Москва архим. Теоктист и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
Mitropolit-Kiril
По случая със смъртта на Варненския митр. Кирил се води "досъдебно производство за склоняване към самоубийство", съобщиха за ТопНовини Варна от районната прокуратура на Варна. Според районния прокурор това било "работен текст, който се прилага във всички подобни случаи". В прокуратурата все още чакат съдебно-медицинската експертиза. Преди няколко дни в медиите беше разпространено мнението на съдебен медик от Варна, според когото причината за смъртта на владиката е удушване. Тази хипотеза лансираха и руските медии часове след новината за трагичното събитие.
 
Според доц. д-р Добринка Радойнова, ръководител на Клиниката по съдебна медицина към УМБАЛ „Света Марина”, под чието ръководство екип патоанатоми е извършена аутопсията на починалия архиерей, твърденията за насилствена смърт са спекулации. „Този път спекулациите надхвърлиха възможните и допустими граници”, заяви тя по повод информацията, че митр. Кирил бил удушен. И според районния прокурор на Варна Цветанка Гетова тази версия е спекулативна.

Официалната теза, обявена от следствените органи досега, е, че непосредствената причина за смъртта на митрополита е удавяне, настъпило вследствие на хипотермия, предизвикана от студено морско течение.

3.8 1 1 1 1 1 Rating 3.80 (10 Votes)

3о

Председателят на НС Михаил Миков, който е един от вносителите на предложенията за промяна в Закона за вероизповеданията, заяви по време на заседанието на парламентарната комисията по култура и медии, че общественото внимание е било привлечено единствено от имуществените въпроси в предложените изменения, докато проектозаконът съдържа и други важни промени. "За съжаление в нашата културна-религиозна общност, когато се стигне до имоти, това се превръща в център на дискусията", заяви той.

Според Миков най-важното в новия законопроект е, че се урежда статутът на свещениците. "Трябва да се внася социална и здравна осигуровка", категоричен е Михаил Миков. Според него свещенослужителите трябва да имат работно време и работно място.

Според сега действащия Закон за вероизповеданията свещениците са в трудови правоотношения със своите работодатели. Чл. 29 най-общо гласи: "Трудовите правоотношения на свещенослужителите и служителите на религиозните институции се уреждат съгласно устава на религиозната институция, трудовото и социалното законодателство".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

32Отлагат разглеждането на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията в пленарна зала на първо четене. Това съобщи Стефан Данаилов, председател на комисията по култура и медии, по време на заседанието на неговата парламентарната комисия, на което се обсъжда Законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията.

"Този законопроект не беше разпределян в комисията по култура, комисията по финанси и социални въпроси. Трябва да се чуе какво е тяхното мнение и становище. Основният въпрос е защо трябва да бързаме толкова много. Трябва да се обмисли по-сериозно и да се анализира, какво ще бъде въздействието от този закон. Това е много важно, защото той може да предизвика всякакви мнения. Има голямо значение в коя църква на каква височина може да се запалят свещи", посочи още Данаилов, цитиран от агенция Фокус.

Зам.-министърът на културата Велислава Кръстева каза, че трябва да се предвиди текст в законопроекта, който да изключи от закона храмовете, в които не се извършва вече богослужение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

36На 27 юли Църквата празнува паметта на св. великомъченик Пантелеймон, който във Видин се почита и като един от закрилниците на старопрестолния град.

В двора на Видинска митрополия се намира старинен храм, посветен на светеца, който на този ден събира вярващите християни и изпълва сърцата им с вяра, надежда и любов.

По повод отбелязването на паметта на св. Пантелеймон Видинска митрополия подготвя следната програма:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

dsc 0394На 29 юли, храмовия празник на църквата „Свети Висарион Смоленски”, в Смолян ще бъдат донесени одеждите на св. преподобна Петка и нейна икона, осветена при мощите на светицата в румънския град Яш. Светините ще пристигнат с делегация, водена от Пловдивския митрополит Николай. Те бяха донесени у нас от митрополита на Буковина и Молдова Теофан за храмовия празник на пловдивската митрополитска църква „Света Марина”. Само седмица след това светините ще пристигнат в Смолян, за да сгреят сърцата и зарадват душите на родопчани. Всеки с надежда може да пристъпи към тях и в молитва да изпроси закрилата на светицата.

В неделя, 28 юли, когато бъдат донесени свещените одежди на св. Петка в катедралния храм „Свети Висарион Смоленски”, от 18 часа ще бъде отслужена празнична вечерня с петохлебие от Пловдивския митрополит Николай, придружаващите го духовници и смолянски свещеници.

На 29 юли, понеделник, от 9 часа ще бъде отслужена съборна архиерейска света Литургия в храма „Св. Висарион Смоленски”. Празничните богослужения ще бъдат в прослава на вярата и делото на епископ Висарион Смоленски, станал  преди 4 века мъченически символ на православна Родопа планина.

Архиерейското наместничество в Смолян кани всички заедно да посрещнем в неделя осветените при мощите на св. Петка одежди, а в понеделник да съпреживеем с радост храмовия празник.

На снимката: Момент от вечерното богослужение в храм "Св. Марина" в Пловдив при пристигането на одеждите на св. Петка

 

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

2dНа 23 юли Видинският митрополит Дометиан, съпровождан от архимандрит Поликарп, председател на видинския катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, и архимандрит Евтимий посети видинската джамия на Осман Пазвантоглу и участва в празничната вечеря ифтар.

Вечеря ифтар се дава от всеки мюсюлманин през месец Рамазан и е предназначена за бедни, немощни, слаби и лишени от възможности хора. Тя е благотворителна вечеря, чрез която всеки мюсюлманин показва своята грижа към своите по-малки братя и сестри.

През този месец всеки мюсюлманин спазва пост, който се състои в това, че през светлата част на деня не яде и не пие нищо. След залез слънце всеки може в ограничени количества да консумира всякакви храни. Освен телесния пост всеки спазва и духовен, като съблюдава себе си в чистота, смирение и любов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

1жБогословският факултет при СУ „Св. Климент Охридски” с благословението на Софийската света митрополия, подкрепени финансово от Столична община и ОП „Туристическо обслужване”, организират за четвърта поредна година поклоннически път „Рилският чудотворец”. Поклонническият път се преминава основно пеша от София до Рилски манастир в дните от 1 до 6 август т. г. Идеята е той да се превърне в ежегодно събитие, да започва от различни краища на България и да завършва с поклонение пред мощите на светеца в Рилската света обител.

Поклонническото пътуване започва с литийно шествие с кръста, иконата и хоругвата на св. Йоан Рилски на 1 август в 9 ч. от храма „Света София”. Участниците продължават до Ротондата „Св. Георги Победоносец”, където през 1469 г. са били положени мощите на св. Йоан Рилски при връщането им от Търново в Рилския манастир.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

photo verybig_1119548Снощи папа Франциск пристигна в Бразилия, за да присъства на Международните дни на католическата младеж. Огромни тълпи посрещнаха папата при пристигането му в Рио де Жанейро, подлагайки на изпитание охраната му. Светият отец обиколи улиците в центъра на града. За да го видят, някои се бяха покачили по дървета, автобусни спирки и будки за вестници. Хиляди бяха излезли на балконите си и дори по прозорците на небостъргачите.

На летището той беше посрещнат от бразилския президент Дилма Русеф.

По време на официалната церемония за посрещането по-късно в губернаторския дворец Гуанабара демонстранти влязоха в сблъсък с полицията, но гневът им беше насочен срещу управниците, а не срещу папата, предаде Асошиейтед прес. Те протестираха срещу разходите от 53 милиона долара за папската визита. Над 15 хиляди полицаи и военнослужещи са мобилизирани за осигуряване на реда по време на мероприятието на католическата църква в града.  

Група хомосексуалисти организира "гигантска колективна целувка", а феминистки протестираха с голи гърди. Полицията разпръсна със сълзотворен газ демонстрантите, след като по силите на реда беше хвърлен коктейл Молотов. 

В речта си при пристигането папата спомена неотдавнашните протести в Бразилия и призова: "Моля всички да проявят разбиране един към друг и ако е възможно - съчувствие, необходимо за установяване на приятелски диалог".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

Opoznai-bgСкалният манастир „Св. Димитрий Басарбовски” и Каранвърбовският манастир „Св. Марина” са включени в Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта” на Българския туристически съюз.

Басарбовският манастир е вписан под номер 50Б, а Каранвърбовският - под номер 50В. В манастирите могат да се закупят актуални книжки за подпечатване със стоте национални обекта, издадени от Българския туристически съюз. Манастирите са отворени всеки ден през летния период от 8 до 19 часа, а през зимния – от 8 до 17 часа.
 
В Русенска област друг обект от популярното туристическо движение са Ивановските скални църкви.
 
„Опознай България - 100 национални туристически обекта“ е българско национално туристическо движение, създадено през 1966 г. Последната редакция на списъка е от 2003 г. Сред съорганизаторите на движението е и Св. Синод на Българската православна църква.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (14 Votes)

Svetiyat-SinodВ аргументирано обръщение към народните предствители и обществеността Св. Синод настоява да бъдат приети предложенията за промени в Закона за вероизповеданията, които предвиждат връщането на култови сгради - църкви, манастири, джамии и др. на Българската църква, Мюсюлманското изповедание, еврейската общност и др. Промените бяха предложени от депутати от БСП, ДПС и Атака. Измененията предвиждат правото на собственост върху манастири, храмове и молитвени домове, предназначени за богослужебна дейност, заедно с поземлените имоти, върху които са построени, да е само на вероизповеданията и техните местни поделения, без да може да се придобива по давност от други субекти. Обсъждането на въпроса на първо четене предизвика обаче спорове между депутатите относно храмовете, които са национални паметници на културата и са публична държавна собственост.

В своето изявление синодът първо изразява задоволството си, че промените засягат всички изповедания: "Радваме се, че законопроектът се отнася и до другите вероизповедания, които ние уважаваме и почитаме. България винаги е била страна на религиозна толерантност, с нашите сънародници от другите изповедания сме делили винаги заедно радостите и болките. Ние никога не бихме поискали нещо само за себе си, без да помислим за тях. Знаем, че в това отношение срещаме взаимност".