Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

888 2На 22 май в гръцката православна църква „Рождество на св. Йоан Кръстител“ в гр. Брюл до Кьолн беше отслужена божествена Литургия на български език от иконом Юлиян Ангелов.

О. Юлиян, който е предстоятел на катедралния храм на БПЦ в Берлин, председател на нашата църковна община „Св. Теодосий Търновски“ и на още няколко български православни църковни общини в Европа, пристигна от Берлин още в петък и от летището в Кьолн отпътува право за съседната провинция Райнланд-Пфалц. Там той посети болно дете и отслужи маслосвет за здраве. След извършване на св. тайнство свещеникът беше помолен да отслужи и водосвет в български дом в съседно село. Слава Богу, успяхме да се приберем преди 22 ч. в Кьолн, защото в нашата провинция заради ковид-ограниченията все още е в сила вечерен час.

В ранните съботни часове о. Юлиян вече изповядваше десетки свои малки и големи духовни чеда в храма в град Брюл. Постепенно там се събраха много наши сънародници, дошли от различни части на Северен Рейн – Вестфалия, за да се изповядат, да се причастят и да прославят Бога.

4.6701030927835 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (97 Votes)

rim roma 3 016Тази година честването на паметта на св. равноапостолни Кирил и Методий в Рим ще бъде отбелязано с богослужения на български език в няколко знакови исторически храма на италианската столица. Инициативата за това е на новия свещеник на българската православна църковна община във Вечния град доц. д-р Иван Иванов.

За първи път 24 май ще бъде отбелязан с богослужение във Ватиканска базилика „Св. Петър“. Там, в криптата на папите, в параклиса на покровителите на Европа св. Кирил и Методий и св. Бенедикт, ще бъде отслужен молебен на български език за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Богослужението ще оглави свещ. Иван Иванов. По-късно, от 12 ч., молебен ще бъде извършен и в двора на Българското посолство в Рим при паметника на св. Кирил и Методий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

2021 05 21 0921Вчера във Враца се състоя опелото и погребението на свещеноиконом Цено Конов, предстоятел храма „Св. Константин и Елена“ в града и главен ревизор на Врачанска митрополия. Заупокойната служба беше извършена от Врачанския митрополит Григорий.

Отец Цено почина на 17 май на седемдесетгодишна възраст. Освен него на свещеническото служение посвещават живота си и двамата му синове, също свещеници – икономите Николай Конов и Георги Конов, а неговият внук Цено Конов е студент в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и помощник-ревизор на Врачанска епархия.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

2021 05 21 0931На 20 май Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, връчи благодарствени грамоти на богословите-психолози, които доброволно се ангажираха да отговарят на телефонната линия за психологическа подкрепа по време на пандемията.

Имената на хората, натоварени с тази отговорна задача, не бяха оповестявани досега. Обажданията в напрегнатите дни на пандемията от COVID-19 са приемали три жени с богословско образование и психологическа квалификация. Това са презвитерите Валя Кантарджиева, Зоя Димитрова и Мария Иванова.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

187159058 469048057707848 1577037041839904276 nВ навечерието на празника на Българската просвета и култура и на славянската писменост учители и ученици от цялата страна организират различни дейности, свързани с делото на светите братя Кирил и Методий и продължението му в съвременна България.

Възпитаниците на пловдивското училище „Св. Климент Охридски“ от 5. и 6. клас, участници в Училищната програма за целодневна организация на учебния ден, както и членовете на клуб „Мили сърца“, представиха своите есета по темата „Обичам моята азбука“. В тях учениците обясняват как от всичко достойно за удивление на този свят българският народ поставя на първо място буквите. Те са били негови пътеводители и бранители през всички етапи на дълголетното му историческо развитие.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (70 Votes)

299946.pАрхиерейският събор на Финландската православна църква разгледа на свое заседание писмото-отговор на Вселенския патриарх Вартоломей относно каноническата възможност за второбрачие на някои клирици и прие предложените в него решения. Решението на Финландската църква е утвърдено едва сега, въпреки че писмото на Вселенската патриаршия беше получено преди повече от година.

Приема се ред, при който да бъде възможно влизането във втори брак на православни клирици. Това ще е винаги индивидуално и няма да се превръща в принцип. Ще се разглеждат случаите на вдовци и такива, чийто развод не е бил по тяхна вина. Практиката, която забранява второбрачие за клириците, е преценена като излишно строга особено спрямо вдовците. Вдовец или разведен клирик може да продължи служението си, но при сключване на втори брак той беше поставян под каноническо запрещение (забрана да извършва богослужение). Според действащата практика запрещението може и да не бъде окончателно, но възстановяването на правото на богослужение не става автоматично, а след разглеждането на всеки конкретен случай от архиерейския събор. Понякога това може да стане след години, а дори и десетилетие след сключването на втория брак.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (32 Votes)

23222В словото си по повод честванията на десетгодишнината от канонизацията на Баташките мъченици Пловдивският митрополит Николай отправи остри критики към политическите кръгове у нас и ги порица за агресивното им поведение едни към други, за нападките и взаимните груби обвинения. Владиката изрази неодобрението си към „такава битка за светска власт“, при която сме свидетели на предателства и двуличия, надминаващи всичко видяно досега.

4.0857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.09 (35 Votes)

10Днес Московският и на цяла Русия патриарх Кирил възведе в сан архиепископи всички управляващи епархии архиереи на Молдавската митрополия на Руската православна църква, които до този момент имаха епископски сан. Това са Кагулски и Комратски епископ Анатолий, Унгенски и Ниспоренски Петър, Белцки и Фелещки Маркел и Единецки и Бричански Никодим.

Повишаването в сан на епископата на руската митрополия в Молдова се свързва със засилената конкуренция с Румънската патриаршия, която отдели част от Православната църква в Молдова и едностранно я обяви за своя Бесарабска митрополия там като „канонична алтернатива“ за местното население.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

IMG 7939На 12 май в София се проведе заседанието на комисията на Националното ученическо състезание „Бог е любов“, на което бяха отличени победителите в тазгодишното XIX издание. След прекъсване поради пандемията тази година конкурсът за ученическо творчество възстанови дейността си и в него взеха участие учащи се от 1 до 12 кл. от тринадесет области на страната. Състезанието се организира от МОН в сътрудничество с Българската православна църква. Националното жури с председател доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, разгледа творбите, отличени на регионалния кръг на конкурса, и определи окончателните победители в трите раздела – литература, рисунка и приложно изкуство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2021 05 13 1057Пасхален благотворителен концерт „Мост на небесата“ с църковни и класически произведения ще се състои при природното скално образувание „Божия мост“ до с. Лиляче, Врачанско. Концертът, който ще се проведе на 15 март от 18.30 ч., ще събере средства за възстановяването на храма „Св. Кирил и Методий“ край Роженския манастир.

В програмата са включени църковни песнопения, инструментални пиеси от древността до съвремието и рецитали на текстове от Св. Писание. В музикалната проява ще вземат участие хорът на Софийските свещеници с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов, камерният ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“, струнен оркестър „Кварто квартет и приятели“, актьори и солисти.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

IMG 7931На 11 май, след близо петнадесетгодишно прекъсване, отново възобнови дейността си кабинетът по Религия в столичното 150-о ОУ в кв. „Дружба“. Точно преди двадесет години – в деня на св. братя Кирил и Методий – той започва да функционира и е един от първите в страната. Създаден е по инициатива на учителката по Религия в училището Ваня Станчева, със съдействието на училищното ръководство и на енорийския свещеник о. Христо Пудин, председател на храмовете „Въведение Богородично“ и „Св. Наум Охридски“ в кв. „Дружба“.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

1 57На 11 май, когато се чества паметта на светите равноапостолни Кирил и Методий, по утвърдена столетна традиция в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ се състоя церемонията по изпращането на абитуриентите на духовното училище. На нея завършващите дванадесетокласници предават на единадесети клас знамето на семинарията. Предишните випуски на семинарията извършваха този ритуал на празника Благовещение (25 март), но през последните две години заради пандемията той е преместен в деня на св. братя Кирил и Методий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2021 05 10 18 20 36На 10 май в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ с молебен беше отбелязана 68-та годишнина от Възстановяването на Българската патриаршия. Богослужението оглави Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, в съслужение с Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и архимандритите Василий, протосингел на Софийска митрополия, Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, Васиан Змеев – представител на Московския патриарх у нас, както и ст. ик. Нелуц Опря – представител на Румънския патриарх у нас, ставр. ик. Костадин Гаврилов, свещ. доц. д-р Иван Иванов и др.

В края на молебена еп. Герасим прочете приветствието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод годишнината, в което се казва: „Възстановяването на патриаршески институт е паметно събитие с изключителна историческа важност в многовековната църковна история на скъпата ни българска държава. Душите и сърцата ни са изпълнени с благодарност и славословие към Онзи, чрез Когото „живеем, и се движим, и съществуваме“ (срв. Деян. 17:28)“.

Патриаршеският статут на Българската църква е възстановен на Третия църковно-народен събор (8-10 май 1953 г.). На 10 май за патриарх Български и митрополит Софийски е избран Пловдивски митрополит Кирил, наместник-председател на Св. Синод и председател на събора.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

77615 1726612367238 1096141 oИзмеренията на психичното благополучие при религиозни и нерелигиозните хора и прилаганите от тях начини за справяне със стреса са главните теми, залегнали в основата на сериозното научно изследване на д-р Мария Иванова, което тя прави в Института за изследване на населението и човека в БАН. Разработената от нея тема „Психично благополучие, религиозност и копинг стратегии“ след успешна защита ѝ носи втора научно-образователната степен „доктор“. Първата си дисертация д-р Мария Иванова защитава в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Актуалността на анализираните проблеми в работата на д-р Мария Иванова в БАН, новостта на резултатите и адаптацията на приложените за първи път инструменти са оценени като приносни от научното жури в състав: проф. д-р Е. Таир, проф. д-р Румяна Божинова, проф. д.пс.н Румен Стаматов, проф. д.пс.н Веселин Василев, проф. д-р Даниела Тасевска.

В изследването на д-р Иванова участват общо 305 лица, от които 205 религиозни и 100 – нерелигиозни. В основното изследване са включени 192 души, от които 107 православни християни – студенти от Богословския факултет на СУ и възрастни хора, посещаващи катехизически курсове към енорийски център от столичен храм, и 85 нерелигиозни лица са от СУ, ПУ, Технически университет, София.

Проведените от д-р Иванова няколкогодишни проучвания дават възможност да бъде описан „портрет“ на религиозния и нерелигиозния човек в съвременното българско общество.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

2021 05 08 1604На 7 май с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит беше осветен църковният център за социална рехабилитация и интеграция „Св. Йоан Рилски“ в с. Горна Малина, Софийско. Той е изграден със средства от държавата в двора на местния храм „Успение Богородично“ с по, като строителството му започва през 2019 г. по проект на сдружение „Света Богородица“.

Откриването започна с водосвет, отслужен от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Серафим Янев, предстоятел на храма и инициатор на изграждането на църковния рехабилитационен център, протойерей Костадин Тренев, свещеник Георги Младенов и др.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]