Мобилно меню

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
На 22 юни Негово Светейшество Сръбският патриарх Павле отличи с най-високата награда на Сръбската Православна Църква - ордена “Св. Сава”, първа степен, германския фармацевт и дарител Ханс Кремер. Високото отличие му се дава за благотворителната дейност и хуманитарна помощ, оказана на сръбския народ в годините на войната. Ханс Кремер е собственик на фармацевтична фирма и създател на хуманитарен фонд за най-нуждаещи се.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
Магистърска програма по систематическо и практическо богословие

Тема: “ЦЪРКОВНО-СОЦИАЛНО СЛУЖЕНИЕ”

Магистърската програма е предназначена да подготви специалисти с насоченост към църковни и социално-подпомагащи дейности в болници, домове за деца с физически и умствени увреждания, дневни стационари, центрове за медико-социални грижи за възрастни и деца, старчески домове, хосписи, клиники за лечение на наркомани и алкохолици, в затвори, във военни поделения и други. Целта е да се подготвят специалисти за работа в посочените сфери.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
На 23 юни по инициатива на кмета на Добрич Детелина Николова ще бъде учреден инициативен комитет за събиране на средства за изграждане на новия православен храм “Св. Климент Охридски”. За учредяването на доброволната организация са поканени представители на бизнеса, финансови институции и общественици. Храмът ще бъде построен в близост до училище “Св. Климент Охридски” на площ от 879 кв. м. Теренът бе предоставен безвъзмездно от Общината. През месец ноември миналата година мястото на бъдещия храм бе осветено от висши духовници и бе направена първата копка.

Източник: Агенция Фокус

Двери на Православието припомня: През октомври миналата година Общинският съвет в Добрич прие предложението на кмета Детелина Николова за безвъзмездно предоставяне на терен за изграждане на православния храм. Искането е отправено от архиерейския наместник отец Стоян Иванов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Гръцкият архиепископ Христодул отмени четенето на Евангелието на говорим език в гръцките храмове. То бе въведено пробно през септември 2004 г. в храмовете на архиепископията и според ръководството на Гръцката църква то не е дало очакваните резултати. В решението се отбелязва, че е взето след консултации със свещеници, епитропи и йеропсалти. Архиепископът е преценил, че целта на опитната програма - да се улеснят младите хора в разбирането на свещените текстове, не се е изпълнила. Причината, според него, е, че младите хора идвали по-късно на църква, след като четенето на св. текстове е приключило, а по-възрастните нямали нужда от превод. "Инициативата беше плод на желанието да се улесни черкуването на хората. Отмяната й е продукт на уважението, което дължим на нашия народ", се казва в обръщението на архиепископ Христодул.

Източник: news.in.gr

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Румънската православна църква отлъчи отец Даниел и четирите монахини, заподозрени за убийството на 23 годишна послушница от манастира “Св. Троица” в община Танаку, Източна Румъния, предаде агенция Медиафакс. На петимата им е отнето правото да носят богослужебно облекло и да използват монашески имена, тъй като са преминали в редиците на миряните. Отец Даниел, чието светско име е Петру Короджяну, е обвинен, че в съучастие с четири монахини е причинил смъртта на 23-годишната послушница, която почина на 15 юни. Следствието установи, че младата жена е била връзвана и дори разпъвана на кръст, а устата й е била запушена с кърпа. Петимата заподозрени твърдят, че послушницата е била обсебена от дявола и по думите на свещеника “единственият начин да бъде излекувана е бил чрез разпятие”. Манастирът, където е извършено убийството, е закрит и повече няма да отвори врати.

Източник: Агенция "Фокус"


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Секция "Богословски науки" към Съюза на учените в България и Богословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" организират представяне на  сборника "Богословски размисли". Той е посветен на 10-годишнината от основаването на секция "Богословски науки" към СУБ и в памет на един от нейните основатели и  бивш председател - покойния проф. д-р Христо Стоянов Христов.

Официалното представяне ще се проведе на 24 юни (петък) от 17 часа в сградата на Богословския факултет на Софийския университет.

1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Kasper1.jpg Председателят на Папския съвет за съдействие на християнското единство кардинал Валтер Каспер (на снимката) смята, че отношенията между Православната и Католическата църква в последно време са се подобрили. Той заяви това на 21 юни след отслужената от него меса в католическата катедрала в Москва.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
В отговор на запитване за официалната позиция на Църквата относно поддържането на живота в състояние на мозъчна смърт и присаждането на органи, Атинският архиепископ Христодул отговори следното: "Питате, каква е официалната позиция на Църквата по въпроса за мозъчната смърт и присаждането на чужди органи? Отговарям ви, че само една дума е подходяща за този случай - и тази дума е любов. Това отговаря Църквата, прилагайки заповедта на Спасителя. И на тази основа Църквата упражнява своята благотворителна дейност и това важи както за даващия, така и за получаващия. Факт е, че присаждането на органи дава надежда на много тежко болни. Всичко, което е за доброто на човека, Църквата го приветства. Но трябва да се има предвид, че границите между светостта и оскверняването на човешката личност и тяло са много близки и е нужно голямо внимание, когато се движим по тази плоскост".

Източник: официален сайт на Гръцката църква

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Това се съобщава в проекта, наречен "Акт за канонично общение", който бе публикуван днес, 21 юни, едновременно от Руската задгранична църква и Московска патриаршия. "Публикуваните документи засягат ключовите въпроси, които бяха главно препятствие пред Руската задгранична църква да възстанови пълното общение с Московска патриаршия", - съобщи отец Николай Балашов, председател на отдела по междуправославни контакти към МП.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (4 Votes)
Kasperweb.jpgКардинал Валтер Каспър, президент на  Папския съвет за обединение на християните, е на посещение в Москва за периода 20-23 юни. Целта на посещението на  ватиканския високопоставен представител е продължение на диалога между Руската православна църква и Ватикана, и по случай понтификата на новия папа Бенедикт XVI.

По материали на Информационната служба на Ватикана

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Министърът на външните работи Соломон Паси е на еднодневно посещение в Сърбия и Черна гора. В началото на визитата си той дари нова камбана на православния храм "Св. Възнесение Христово" в село Градина, което се намира на около четири километра от населения предимно с етнически българи град в Сърбия и Черна гора - Димитровград. 98% от населението на село Градина са българско малцинство, около 30% от живеещите в селото имат български паспорти, според сведенията на Агенция Фокус.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
na4aloto__6_.jpgНа 20 юни се открива за посетители обновената църква "Свети 40 мъченици "  във Велико Търново. Уникалната църква, която се намира под защитата на ЮНЕСКО, е построена  no заповед на цар Иван Асен II и посветена на голямата му победа при Клокотница на 9 март 1230 год. над епирския деспот  Теодор Комнин. През XIII-XIV век е била една от най-хубавите и най-богати църкви на манастира, наричан "Велика лавра". В църквата  е служил и Св. Патриарх Евтимий Търновски.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Hristodul.jpgТова каза Атинският архиепископ Христодул в обръщение към вярващите по повод заявените намерения на политици да свалят християнските символи от всички държавни учреждения. "Народът ще реши дали Църквата ще остане в периферията на обществото", заяви архиепископът и подчерта, че "е от изключително значение кръстът да остане в училищата, както и Христовите икони - в училищните, съдебните и другите обществени сгради, а също и в армията". Архиепископ Христодул критикува и намеренията да се наложат ограничения върху камбанния звън, като подчерта, че и сега храмовете се съобразяват с времето за почивка.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

Както "Двери" вече информира, петнадесетгодишната Ива Къдрева Симеонова - момичето от нашата благотворителна акция "Да помогнем на Ива и другите деца на о. Иван от Нови Хан" роди момче. Бебенцето се казва Иван и тежи два килограма и половина. Раждането е  минало леко.

В неделя сутринта видяхме лично майката - първото ни впечатление е, че се справя изключително добре за петнадесегодишно момиче. Вече дори е научила Иван да спи през нощта. Вероятно си казва думата и фактът, че предишното лято е гледала Натали - бебето на майка си. Не без значение е и изключителната морална подкрепа, която получава от родителите си и най-вече от о. Иван Иванов.  Очаквайте скоро подробен разказ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
DMC_0015_1.JPGТази година на  19 юни се чества деня на основаването на Църквата Христова, в който всички вярващи по примера на първите християни се събират в молитва, за да слезе върху им благодатта на Светия Дух.
Този ден е Петдесетница.
 
В Патриаршеската катедрала се събраха хиляди вярващи, които се помолиха по време на св. Литургия и празничната вечерня, за да призоват слизането на Св. Дух, Който в Евангелието се изобразява като животворящ огън. Огнените евангелски езици по традиция в литургическата практика на Православната църква в България се заменят с орехови клонки.

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата