Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 69

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
От 26 до 29 май в Русе ще се състои Международна православна богословска конференция на тема "Църквата и съвременното общество", която ще има за цел да сподели и направи достояние на обществеността опита на Православната Църква в осмислянето на нейното присъствие в живота на съвременния свят.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (9 Votes)
Преди повече от десет години, след като завършва специализирано училище за сираци в Пловдив, Пламен Атанасов е върнат в родния си град Хасково. Момчето не познава никого. Първата му среща е със социалния работник Лилия Александрова.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Добрата новина идва от село Николчовци, област Велико Търново. Петър и Цанка Петрови са пенсионери, които решават да отделят от оскъдните си финансови средства, за да помогнат на самотна майка.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Рокери от Разград се грижат за сирачета от дома в село Осенец. Заедно с малките си приятели, любителите на високите скорости вече откриха сезона.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

На 24 май тази година хората от Пазарджик ще има къде да поднесат цветя. Местен скулптор подари на общината проекта си за паметник на братята Кирил и Методий и в момента вае фигурите им.
Скулпторът и синът му казват, че паметникът в родния им град ще бъде единственият в страната, където Кирил и Методий са с ореоли. Така те изразяват почитта си към делото на двамата братя и отправят към най-младите посланието да не забравят корените си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Преди малко повече от година Стефка остава кръгъл сирак. Така попада в дома за медико-социални грижи в Пазарджик. Днес от тук дойде да я вземе новото й семейство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Мая Бекова прави благотворителност не със собствени средства, а с голяма доза ентусиазъм, вяра и любов.
Преди две години, Мая и нейни приятели, решават да открят банкова сметка, за да набират средства за хората с увреждания. От идеята се ражда сдружение. Наричат го "Усърдие".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Св. мощи на св. ап. Андрей Първозвани, св. Яков, брат Господен, св. Вартоломей и св. Йоан Златоуст, св. Николай Мистик, Цариградски патриарх и св. мчк Екатерина и Варвара пристигат в София.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)

ciampi.jpgПрезидентът на Република Италия Карло Адзелио Чампи  се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх Максим на 14 април в Синодната палата. Италианският президент бе придружен от посланика на Република Италия в България Джан Батиста Кампаньола, посланика на България в Италия г-н Н. Калудов и други високопоставени държавни лица. На срещата присъстваха и Високопреосвещените архиереи Видински Дометиан и Русенски Неофит.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Руската православна църква и протестантските общности в Русия излязоха със съвместно заявление във връзка с юбилея от Великата победа над фашизма. В общия документ, цитиран от Портал-credo.ru. се казва: “В навечерието на 60-годишнината от Победата във Великата Отечествена война ние, представителите на Руската православна църква и протестантските общности в Русия, заедно отдаваме дължимото на воините на Родината, скърбим за падналите по бойните полета и за всички хора, които не понесоха тежестите на кръвопролитната световна война”.
В заявлението се набляга, че по време на войната “християните от различните конфесии са се поддържали с думи и дела. Не се отричали от своята вяра  и всеки от тях творял дела на милосърдие.” В края на заявлението се отбелязва общия стремеж на християните за обединяване на усилията срещу тероризма, престъпността, разрушителните пороци и нравствения нихилизъм. Те се обединяват в усилията си за недопускане на възраждането на фашизма, който проповядва ненавист между хората от различни националности и убеждения.

 

 

 3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)

Във връзка в празнуването на 60-годишнината от Великата победа във Втората световна война Руската православна църква планира да проведе редица мероприятия.

В тях са включени: награждаване с юбилейни патриаршески грамоти на  всички клирици на РПЦ, църковнослужители и труженици на църковните структури, участвали  във Великата отечествена война; тържествен концерт в храма на Христа Спасителя за свещенослужители, църковнослужители, ветерани и участници във войната.

На 6 май в храм-паметника “Св. Георги Победоносец” в Москва ще бъде отслужена  Божествена св. Литургия и панихида със споменаване на загиналите по бойните полета. Св. Литургия

На 8 май в храма на Христа Спасителя и във всички останали храмове на Москва ще бъде отслужена св. Литургия и панихида за загиналите воини.

На 9 май във всички храмове на Руската православна църква ще се извърши св. Литургия и панихида за загиналите в годините на войната.

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Центърът за интеркултурни изследвания и партньорство организира на 18 април в гранд-хотел Родина в София международна конференция, посветена на разбирателството между християни и мюсюлмани в България. Специално участие ще вземе проф. д-р Пол Мартин от Колумбийския университет, Ню Йорк.5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
o_ioann_1.jpgНа 11 април 2005 г. духовникът на Псковско–Печьорския манастир архимандрит Йоан Крестянкин стана на 95 години, съобщава Православие.Ру.
Монасите и сътрудниците от Сретенския манастир, учениците от Сретенската духовна семинария от все сърце поздравиха о. Йоан с 95-годишнината му.

По случай юбилея отец Йоан е награден от Руския патриарх Алексий ІІ с орден “Св. Серафим Саровски” – първа степен.  Отличието му бе връчено на 11 април след Божествената св. Литургия в Псковско-Печьорския манастир.