Мобилно меню

3.0769230769231 1 1 1 1 1 Rating 3.08 (13 Votes)
prev_paris.jpgНа 3 юли 2005 г. свещ. Ангел Величков, предстоятел на българската православна църковна община “Св. Патриарх Евтимий Търновски” в Париж, обяви своето предстоящо оттегляне от тази длъжност поради преминаване на друго духовно служение.

Към него е отправено предложение от страна на Високопреосвещения Комански архиепископ Гавриил, оглавяващ Екзархията на руските православни църкви в Западна Европа към Цариградската патриаршия, да продължи духовното обгрижване на нейната енория “Св. Преображение Господне” в Стокхолм, Швеция, поради силно влошеното здравословно състояние на тамошния свещеник архим. Матфий. Отец Ангел прие това предложение като свой духовен и морален дълг, тъй като дължи богословското си образование на тази енория. От 1989 до 1993 г. той е бил нейн стипендиант в Руския православен богословски институт “Св. Сергий” в Париж, а архим. Матфий е негов изповедник от 1987 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
katedrala5_2.jpgОт 4.09 до 11.09. 2005 г. Варненска и Великопреславска митрополия организира за седма поредна година Седмица на православната книга. Тази проява се е утвърдила като традиционен православен международен форум. По време на Седмицата на православната книга ще бъдат проведени семинари, посветени на актуални за обществото и Православната църква проблеми.

На снимката: Митрополитският катедрален храм "Успение на Пресвета Богородица"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Светият Синод в заседанието си на 8 юли т. г. благослови дейността на новосъздадения Граждански съвет за диалог между Църквата и обществото.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (4 Votes)
Синодът на епископите, отговарящи за въпросите на Евхаристията, разпространи работен документ, който очертава основните възгледи на Католическата църква относно участието в Евхаристията. Документът е изготвен въз основа на писмата, които са изпратили във Ватикана 113 национални епископски конференции, 11 синода на католическите църкви по източен обряд, 25 ватикански конгрегации и папски съвети, а също и Съюзът на предстоятелите на монашеските ордени.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Западноевропейската епархия на Българската Православна Църква, с подкрепата на фондация “Мисия за просветление”,  изпраща български свещеник в Мадрид, за да организира и учреди първата българска църковна община в Испания. За целта се призовават всички православни българи, живеещи в Испания, да присъстват на Учредителното събрание, на което ще бъде приет уставът и ще бъдат избрани църковни настоятели. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
В навечерието на изборите за нов Йерусалимски патриарх Израел обяви, че не е оттеглил подкрепата си от б. патриарх Ириней и все още го счита за законен предстоятел на патриаршеския трон в Йерусалим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
pop3.jpgКатедрата по теология на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"  организира на 22 октомври 2005 г. в Шумен международна научна конференция "Християнството в Египет и Синай".

Няма ограничения за хронологическия и тематическия избор на темата в областта на църковната история, догматиката, литургиката, агиографията, историята на монашеството, ересите, църковното изкуство, палеославистиката и пр. Материалите в обем 10-15 страници ще бъдат публиковани в сборник, а при възможност и в Интернет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
i0600602.jpgБедствена е обстановката в много населени места в област Велико Търново след поройните дъждове тази нощ, съобщи БНТ. Нивото на река Янтра се покачи с 8 метра и заля църквата “Свети 40 мъченици”. Изцяло е наводнен и близкия квартал “Асенова махала”. През нощта жителите на района са евакуирани с техника на военния университет в града.

Храмът "Свети 40 мъченици” в реконструкция, снимка - вестник "Сега"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
kornelii.jpgС решение на Св. Синод на Йерусалимската патриаршия бе открита процедурата по избор на нов патриарх на Йерусалим. На 20 юли ще заседава специален съвет, който ще излъчи имената на кандидатите за наследник на Ириней. Съветът се състои от членовете на Св. Синод, от архиереите извън Синода и от 12 клирици, представители на паството. Списъкът с кандидатите ще бъде изпратен на Йордания, Израел и Палестинската автономия.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (4 Votes)
В  Южния парк, район Триадица на гр. София, е започнало изграждането на храмов комплекс "Св. Първомъченик и Архидякон Стефан", който ще обслужва кварталите "Гоце Делчев", "Стрелбище", "Иван Вазов", "Лозенец", "Мотописта".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
DMC_0017_1.JPGНа 4 юли БПЦ чества 34-годишнината от избора и интронизацията на втория Българския патриарх от новата си история - Негово Светейшество Максим. Тържественото богослужение по случай интронизацията на Негово Светейшество бе извършено на 3 юли, Деня на всички български светии, в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Св. Златоустова литургия и благодарствения молебен оглави лично патриарх Максим в съслужение с Високопреосвещените митрополити Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий и Старозагорски Галактион, Преосвещените епископи Деволски Теодосий, Маркианополски Константин, Знеполски Николай  и Тивериополски Тихон, Високопреподобните архим. Наум, главен секретар на Светия Синод и председател на църковното настоятелство на ПКСХП „Св. Александър Невски”, архим. Борис, игумен на Бачковския манастир, архим. Йоан, протосингел на Софийската митрополия, представителите на другите поместни православни църкви у нас митрофорен свещеноик. Александър Карягин и свещеноик. Нелуц Опря, председателите на църковните настоятелства на столичните храмове и храмовото духовенство.


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Hristodul.jpgГръцкият архиепископ Христодул заяви, че ще се включи в списъка на желаещите да станат донори на органи. Това обявиха и останалите архиереи от Св. Синод на Гръцката църква.

3.7 1 1 1 1 1 Rating 3.70 (10 Votes)
Ziziulas.jpg«Православните църкви по света са готови да подновят диалога с католическата Църква», – заяви във Ватикана на  30 юни представителят на Константинополската патриаршия Пергамски митрополит Йоан.
Архиереят изясни, че Константинополската патриаршия е отправила към Поместните Православни църкви молба да определят по двама делегати, които да вземат участие в работата на смесената международна католико-православна комисия.
«Всички Православни църкви дадоха положителен отговор», – подчерта митрополит Йоан.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Тодор Карагьозов, координатор на програма “Стълбица”  при Фондация “Покров Богородичен”, търси за новата учебна година двама млади лектори, които  да работят с ученици от софийски училища по превенция на социални проблеми.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

На 4 юли (понеделник) предаването "За църквата и държавата" ще бъде посветено на 34 годишнината от интронизацията на Българския патриарх Максим, съобщи за Двери на православието водещият Никола Петков. Зрителите ще могат да видят уникални кадри от богослуженията на първосветителя на Българската православна църква, срещите му със Симеон Сакскобурготски, президенти и папа Йоан Павел Втори.


Предаването "За Църквата и държавата" се излъчва всеки понеделник по сателитната телевизия България кабел на живо от 21,30 ч. Повторенията на предаването са във вторник от 10,15 и в неделя от 9,20 ч.

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата