Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
vselenski.jpgПредставителят на Държавния департамент на САЩ Том Кейси коментира скорошния конфликт между Вселенския патриарх Вартоломей и турското правителство по повод манастирските имущества на о. Проти в Мраморно море. Според висшия американски служител САЩ са в постоянен диалог с Турция относно проблемите на Вселенската патриаршия и са загрижени относно правото на всички турски граждани да изразяват свободно своята вяра и убеждения.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
agiota.jpgВ Йерусалим започна гласуването за т.нар. "тричленка"  - тримата кандидати за Йерусалимски патриарх, които събират най-много гласове. 13 кандидата заявиха участие през изминалия месец. На първия етап от гласуването най-много гласове (7 на брой) е събрал митрополитът на Тавор Теофил. След него е секретарят на Йерусалимския синод Аристарх с 5 гласа, а на трето място е митрополитът на Бостра Тимотей с 3 гласа. Гласовете за митрополит Тимотей, който бе главен съперник на б. патриарх Ириней на предходните избори през 2000 г., може да се увеличат значително най-вече от средите на архиереите, претърпели лични обиди от бившия Йерусалимски патриарх Ириней.

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (5 Votes)
jovan.jpgАрхиеп. Йован (Вранишковски) заяви от затвора в Идризово, че страда "в името на Църквата и на онези граждани на РМакедония, които считат себе си за православни". В същото време той отбеляза, че е доволен от условията в затвора и от отношението към него. Сега той се намира в приемното отделение на затвора, където в продължение на месец ще бъде следено психическото и физическото му състояние, за да се определи окончателният му режим. Не е изключено това да бъде петдневен режим с възможност за излизане навън през почивните дни, както и на големите религиозни празници.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (4 Votes)
pop3.jpg Във в. “Сега” от 26 юли 2005 г. е поместено официално съобщение на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”, с което се обявяват нови докторантури. Те включват задочна докторантура по Обща църковна история – първата от основаването на шуменската катедра по теология през 1991 г.

Срокът за подаване на молби е 3 септември 2005 г. Кандидати трябва да са защитили магистърска степен по теология. Няма възрастови ограничения. Предимства са владеенето на езици, компютърната грамотност, специализациите в чужбина и публикациите.
Кандидатите трябва да положат изпит по чужд език.
По-долу прилагаме списък на въпросите за писмения и устния приемен изпит.                                                              От катедрата

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Властите в Черна гора възнамерявят да съборят православен храм, посветен на Св. Троица, който вече е бил разрушаван от турците. Храмът е разположен на височина 2000 метра и се намира недалеч от черногорския град Бар. Разрушен е от турците през 1571 г. В продължение на векове, в деня на Св. Троица, вярващите се изкачвали на това място в планината Румия, за да отбележат празника на разрушената църква. През последните години с дарения на православни християни, но също и на католици и мюсюлмани, храмът е бил възстановен.

2.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.83 (6 Votes)
Сръбското правителство счита за неприемлив ареста на архиеп. Йован, когото Сръбската православна църква през май т. г. постави за глава на нейната юрисдикция в Македония (т. нар. Охридска архиепископия). Ръководителят на държавния депертамент по връзките с масмедиите заяви: "Ние се надяваме, че заради бъдещето на отношенията между Сърбия и Македония този проблем ще бъде решен в най-скоро време." Според него е "абсолютно неприемливо" да се хвърлят в тъмница хора заради техните религиозни убеждения. (Интерфакс)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
dorin1.jpgВарна получи като дар от Ярославска епархия мощите на трима светци - св. Фьодор Ушаков, преп. Фьодор и преп. Александър. Днес в катедралния храм на Варна ще се отслужи молебен пред иконата на св. Феодор Ушаков и ще се проведе литийно шествие. В неделя ще се отслужи празнична литургия в храм "Св. Николай Мирликийски" и мощите на тримата светители ще бъдат официално предадени на Църквата. Мощите на св. Феодор Ушаков ще бъдат изложени за поклонение и в храма в Каварна "Св. Успение Богородично".
(Икона на св. Феодор Ушаков (1745-1817), канонизиран за светец от Руската православна църква през 2001 г.)
Източник: Радио България

За каноизацията на адмирал Фьодор Ушаков тук

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Разписание на поклонническите пътувания при столичен храм „Св. Андрей” от 1 септември 2005 г. до 31 август 2006 г.

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (7 Votes)
След проливните дъждове в Калофер Девическият манастир "Въведение Богородично" е в окаяно положение. Сградите на обителта отдавна се нуждаят от основен ремонт, но сега това е наистина належащо. Манастирът има нужда от спешен ремонт на покрива на храма и на жилищните сгради.
Желаещите дапомогнат на манастира с финансови средства могат да ги приведат на банковата сметка на манастира:

Банка ДСК - АД
клон Карлово
с/ка 100 892  19 13
код 300 150 93


Помощ може да бъде оказана  и чрез доброволен труд по ремонта на манастирските сгради или със строителни материали.

За повече информация на тези, които искат да помогнат, предоставяме телефона на манастира, игумения Валентина (Друмева): 03133/2343.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Ha 28 юли беше осветен параклис "Св. Седмочисленици" в Младежкия дом във Велико Търново. Освещаването извърши Великотърновски митрополит Григорий. Иконописите в параклиса са дело на студентите-дипломанти от Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий" Атанас Георгиев и Богомил Уруков, а иконостасът е направен от Марио Конов. Средствата за изграждането на храма са предоставени от дарители.
(FOCUS)

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (1 Vote)
Цариградският Вселенски патриарх Вартоломей поиска съдействието на адвокатската колегия в Солун, за да защити правото на Вселенската патриаршия като собственик на историческите византийски манастири на Принцовите острови в Мраморно море, Република Турция. Повод за новия конфликт с турските власти стана условието, което последните поставиха пред Вселенската патриаршия, за да могат да работят детските летовища към манастирите. Турската администрация поиска писмено да й бъде признато правото да стопанисва манастира "Св. Преображение Господне" на остров Проти, като в противен случай няма да допусне функционирането на детските летовища през този сезон.

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (4 Votes)
На 26 юли архиепископ Йован Вранишковски, провъзгласен от Сръбската православна църква за глава на т. нар. Охридската архиепископия (отделила се от вече десетилетия пребиваващата в разкол Православна църква в Македония и преминала към Сръбската православна църква), влезе в централния затвор в Идрисово. Там той ще изтърпи присъда от 2,5  години (30 месеца), наложена му от Битолския съд поради "подбуждане на религиозна и етническа вражда и ненавист", както и за "самоуправство".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

St Seven SaintsНа 27 юли, деня на св. вмчк Пантелеймон и св. Седмочисленици (Методий, Кирил, Климент, Сава, Горазд, Ангеларий) Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим отслужи св. Литургия в централния столичен храм, посветен на седмината славянски просветители. Заедно с него служиха епископите Константин и Николай, и предстоятелите на столичните храмове: ставр. ик. Николай Коцев от празнуващия храм, заедно с дяк. Станко Дидов, ставр. ик. Тома Шопов от „Св. Георги“, заедно с дяк. Радослав Вутов, прот. Ангел Ангелов от старинния храм „Света Софѝя“ и свещ. Антоний Алексиев от храм „Св. Димитър“.

На същия ден празнуваше и храм „Св. вмчк Пантелеймон“ в софийския кв. „Бояна“. Там богослужението се предстоятелства от протосингела на Софийска митрополия архим. Йоан, а с него служиха прот. Васил Иванов, предстоятел на празнуващия храм, ставр. ик. Иван Касабов, предстоятел на столичния храм „Св. ап. Андрей Първозвани“, йеромонасите Стилиян и Серафим от Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“ над с. Скрино, Кюстендилско, и дяконите от катедралата „Св. Неделя“ Александър Нешев и Николай Цурев.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
На 24 юли, неделя, Цариградския Вселенски патриарх Вартоломей заедно с много други архиереи извърши обновлението на възстановения храм "Свети Николай" на остров Халки (на турски Heybeli ada), третия от Принцовите острови в Мраморно море, Турция. Ремонтните работи са заплатени от заможния грък Георгиос Гифтакис. На обновлението са присъствали стотици вярващи от Цариград (сред които и цариградски българи) и множество поклонници от Гърция.
Този остров е населен с много християни - гърци, българи и др., които живеят постоянно там, а работят в Цариград (Истанбул), или просто имат своите вили на острова. На високо на о-в Халки се намира манастирът "Света Троица", където през 1844 г. е започнала да действа прочутата Халкинска богословска школа.
Сред първите четирима студенти, записани през 1844 г., е бил и дякон Антим Михайлов, по-късно първи български екзарх. Понеже в азбучния ред на този малък курс дякон Антим бил на първо място, той получил и диплома № 1 на школата! В нея учителстват и се учат много българи, повечето от които стават клирици на Българската екзархия, съответно на БПЦ. Ректор за малко време през 1860 г. бил Преславски епископ Антим (Михайлов), тогава архиерей на Цариградския патриаршия, а сред учителите заслужава да се спомене преди всичко йеромонах Неофит Рилски, преподавал църковнославянски език.

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (7 Votes)
Lavr.jpgДнес в Москва започва петият етап от преговорите между Московска патриаршия и Руската задгранична църква. Ще бъдат обсъждани три групи проблеми: за бъдещето на енориите на Руската задгранична църква, които се намират в каноничната територия на Московска патриаршия; за статута на клириците, преминали от една юрисдикция в друга, и за бъдещите отношения с разколническите старостилни групи в България, Румъния и Гърция, с които Руската задгранична църква поддържа пълно евхаристийно общение. Обсъждането на спорните проблеми трябва да приключи до няколко дни.

Двустранните комисии за диалог между двете руски църкви бяха учредени през месец декември 2003 г. През май 2004 г. на първа официална визита в Русия беше митрополит Лавр, глава на Руската задгранична църква, и по време на неговото посещение беше взето решение за започване на работа на комисиите за диалога, които да решат всички спорни богословски и канонични проблеми. До този момент са се състояли четири съвместни заседания, последното от които в Париж през месец март т. г. През юни бяха публикувани част от документите, съдържащи становища по решените въпроси. В съответствие с проекта за т. нар.  "Акт за канонично общение" Руската задгранична църква се предвижда да бъде самоуправляема неотделима част от Московска патриаршия по подобие на Украинската православна църква. През месец май 2006 г. ще се проведе Събор на Руската задгранична църква, на който се очаква да бъде взето окончателното решение за възстановяване на единството на двете руски църкви.

Източник: Седмица.ru

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата