Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
jpg.php.jpegПогребението на убития брат Роже, основател на икуменическата община в Тезе, ще бъде на 23 август от 14 часа. Дотогава тялото му се намира за поклонение в храма, където беше убит по време на молитва на 16 август от 36 годишната румънка Лумината Солкана.

Новият ръководител на икуменическата община в Тезе е Алоис Лезер, 51 годишен католик от Германия. Покойният брат Роже го е определил  за свой заместник и посочил като приемник в ръководенето на общината преди осем години. "Ние сме благодарни за пътя, който откри пред нас брат Роже и  ще продължим да го следваме" - каза в интервю за френските медии  Алоис  Лезер.

Съболезнователни телеграми до новият лидер на християнското братство в Тезе Алоис Лезер изпратиха Предстоятелят на Румънската Православна Църква Патриарх Теоктист и държавните лидери на Румъния.

Своите дълбоки съболезнования за гибелта на 90 годишния брат Роже изрази Руският патриарх Алексий II. В телеграмата, изпратена от него до Алоис Лезер, се казва: "Земният път на брат Роже Шутц беше пример за живот на християнин, посветил себе си на Господа.  Брат Роже беше  известен  в целия свят като основател на общината в Тезе, която ръководеше повече от 30 години. Вдъхновен проповедник и молитвеник, усърден труженик на Христовата нива, той беше повсеместно уважаван за своя неуморен стремеж към установяване на отношения на мир и любов сред християните, проповядвайки християнските идеали на младежта в Европа." В заключение на съболезнователната телеграма на Руския патриарх Алексий II се казва, че той е убеден, че трагичната смърт на брат Роже е тежка загуба за целия християнски свят. Съболезнователна телегррама по повод гибелта на Роже Шутц е изпратена от Председателя на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия Смоленския и Калининградски митрополит Кирил.

Източник: "Интерфакс"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
zatwor.jpgСтатистиката показва, че в Нижни Новгород около половината от затворничките от женския затвор в региона след излизането си на свобода влизат в манастир - съобщи   ИНТЕРФАКС.
Затова е допринесла специалната дистанционна (on-line) обучителна програма на затворничките за основите на православната вяра, осъществявана от Нижниновгородската епархия на Руската православна църква.

В настоящия момент епархията обгрижва духовно 19 затворнически колонии на територията на Волжския регион. Към всяка колония е поставен свещеник, който изповядва затворничките и провежда с тях духовно-просветни беседи. Практически всички енории в епархията оказват благотворителна помощ на задържаните, като им осигуряват храна, лекарства, дрехи, литература. Според възможностите си Църквата помага за социализацията на осъдените при излизането им на свобода, като им се предлага работа в енориите и  им се дават  насоки към конкретни  храмове.

(ИНТЕРФАКС)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
0_1587_406941_1_00.jpgРуската православна църква е готова да използва организаторския опит от Световните дни на католическата младеж, заяви Клинският архиепископ Лонгин, представител на РПЦ в Германия, пред Дойче-Веле.
По думите на  представителя на Руската православна църква в Германия подобни форуми като Световната среща на  католическата младеж са  полезни, защото те показват на вярващите младежи, че и в другите страни има млади вярващи християни със сходни проблеми.


0_1587_1681369_3_00.jpg Клинският архиепископ Лонгин е особено впечатлен от богослужението в Дюселдорф - едно от трите, с които се откри 20-тия Световен младежки форум: "впечатляващо беше преди всичко, как стотици хиляди млади хора едновременно произнасят молитва за мир в целия свят и против насилието". "Руската православна църква приветства всички срещи, които способстват за сближаването между народите" - подчерта Клинският архиепископ Лонгин. Срещата на младите католици днес дава възможност "по-добре да се опознае другият човек, да се придобият хиляди нови братя и сестри в Христа".

1.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 1.67 (3 Votes)

svsofia.jpgСъдебен спор предизвика искането на ислямистка фондация един от символите на Истанбул - храмът "Света София" да се ползва като джамия. Ислямисткото Дружество за защита на историческите ценности на вакъфите и на околната среда заведе дело срещу правителството, съобщиха турските медии.

Искът е за отмяна на указа, с който през 1934 година храмът "Света София" е обявен за национален музей на Турция. С този указ се забранява ползването на "Света София" за религиозни ритуали. Исканията на ислямистите "Света София" да бъде превърната в джамия датират отдавна. По време на управлението на бившия премиер ислямист Неджметтин Ербакан част от храма бе използвана за мюсюлмански ритуали, но след това властите възстановиха забраната.

Източник: actualno.com

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Екип от трима художници реставрират стенописите на средновековната църква “Св. Троица” в манастира край с. Раковица, област Видин. Тя е историческо място, където е взето решение за вдигане на въстание в Северозападна България срещу турските поробители през 1850 г. Средствата са отпуснати от Министерството на културата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Помощ на стойност 316 651 лв дари "Каритас" /международна католическа благотворителна организация/ на хората, пострадали от наводненията, съобщиха от организацията.
Инициативата се осъществява с подкрепата на Министерство на вътрешните работи на Република Австрия, клоновете на "Каритас" в Австрия, Германия, Чехия и Католическата общност в България.
(БНР) 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
katedralata1.jpgВарненска и Великопреславска св. митрополия и Обществен комитет “Православни ценности” организират събирането на средства за пострадалите от наводненията.
Помощите ще се събират до 22.8.2005 г. в специално
 поставени за случая каси във всички храмове на епархията. Митрополията и Общественият комитет призовават всички християни да проявят милосърдие, всеки според възможностите си да подпомогне бедстващите. 

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (6 Votes)
roger.jpgНа 16 август, по време на вечерното богослужение, е бил убит 90-годишният основател на световноизвестната икуменическа община в Тезе, Франция - брат Роже Луис Шутц.

Убийството е извършено от 36-годишна румънка, която му е нанесла три удара с нож в гърлото пред очите  на 2 500 богомолци, присъстващи на вечерната служба. Брат Роже е загинал на място от нанесените рани, независимо от оказаната му първа медицинска помощ, съобщи BBC. Румънката е задържана от полицията, но засега остават неясни мотивите за убийството.

Роже Шутц е роден на  12 май 1915 г. в Швейцария, в семейството на протестантски пастор. Изучавал е богословие в Лозана и Страсбург. Посвещава живота си на идеята за възраждане на единството между християнските църкви. По негова инициатива през последните 15-ина години общността в Тезе започна да организира своите ежегодни младежки християнски срещи в различни източноевропейски страни, за да се помогне на повече млади хора от доскорошните комунистически страни да се включат в тях.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Kiril3.jpgЗавърши тридневното посещение(от 13 до 16 август) на Смоленския и Калининградски митрополит Кирил от Руската православна църква в България. Той беше поканен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил да посети Варна и да вземе участие в тържествата по случай Успение Богородично (който е и денят на Варна), 125-годишнината от основаването на Варненската катедрала "Успение Богородично" и 126-годишнината от създаването на Военно-морския флот в България.

Kiril2.jpg На 15 август в катедралния храм  "Успение Богородично" в гр. Варна Варненският и Великопреславски митрополит  Кирил съвместно със Смоленския и Калининградски митрополит Кирил в съслужение с епархийското духовенство отслужиха света литургия. На празничното богослужение присъстваха множество граждани, сред които областният управител на Варна  Петър Кандиларов, кметът на  града Кирил Йорданов, генералният консул на Русия във Варна А. А. Джаримов и генералният консул на Украйна във Варна Oлег Барановский.

Същия ден във Варненска митополия беше даден прием в чест на Смоленския и Калининградски митр. Кирил, председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия (ОВЦС МП), на който Високопреосвещеният гост се  срещна с  журналисти от  медиите, отразяващи посещението му в България.KirilS1.jpg
След това се състоя среща с областния управител на Варна Петър Кандиларов. В хода на беседата митрополит Кирил разказа за добрите взаимоотношения между Варненско-Великопреславката епархия на БПЦ и Смоленско-Калининградската епархия на Московската патриаршия. От своя страна  областният управител сподели с високия си гост  за социално-икономическите проблеми на Варненска област и за взаимодействието между светската и духовна власт на нейна територия.

На 16 август митрополит Кирил посети столицата София, където се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в България А. В. Потапов. Преди отлитането си за Москва митрополитът отговори на  въпроси на българските журналисти.

 

 


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

На 18 август в село Стоб със света литургия, отслужена от местния свещеник Димитър в новия параклис "Св. Йоан Рилски", беше почетен денят на рилския пустиножител. Църковните служители бяха приготвили и курбан за всички жители и гости на селото. Парклисът "Свети Йоан Рилски" е строен със средства на дарители в продължение на 10 години.

(ФОКУС)

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
tinos.jpgПразникът Успение Богородично в Гърция и Кипър беше белязан със скръб за 121 жертви на самолетната катастрофа. Във всички храмове в двете страни след празничните литургии се отслужиха панихиди за починалите. Архиепископ Христодул отслужи заупокойна служба след литургията в храма "Успение Богородично" на о. Идра и каза в проповедта си: "Молим св. Богородица да укрепи хората, загубили своите близки, родителите, които загубиха децата си. Участваме в болката им, плачем заедно с тях и молим Божията помощ да бъде с тях и да се упокоят душите на жертвите."

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (1 Vote)


В Колумбия леви активисти убиха двама служители на римската католическа църква, предаде Ройтерс. По данни на представители на полицията членове на организацията ФАРК (Революционни въоръжени сили на Колумбия) са взривили автомобила, с който двамата свещеници са пътували по път в планината. След експлозията нападателите открили огън по колата. Освен свещениците при атаката загинаха и две съпътстващи ги лица.

(ФOCUS)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
08.18_Uspenie_sv_Ivan.jpgНа 18 август Българската православна църква отбелязва успението на св. Йоан Рилски – небесният покровител на България и основател на най-големия български манастир – Рилския, който стои като крепост на православната ни вяра. Заради неоценимия принос на Рилския манастир в историята, но и в настоящето на народа ни за оформянето и съхряването на българския дух, светата обител е станала символ на националното ни самосъзнание.

(БНР)

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (2 Votes)
 
Главата на Старообрядската църква в Русия митрополит Андриан почина на 10 август от сърдечен удар по време на лития между две селища в района на гр. Киров.
Митрополит Андриан (светско име Александър Генадиевич Четвергов) е роден през 1951 г. в гр. Казан. През 1974 г. завършил института по въздухоплавателна промишленост в Казан и след това работил като инженер-конструктор. През 1986 г. напуснал работа и се отдал на служение в старообрядческата общност в града. От 1995 г. работил като иконописец в Екатеринбург и Новосибирск. Овдовял през 1998 г., той бил ръкоположен за дякон (1999 г.) и свещеник (2000 г.). През 2001 г. приел монашество и през същата година старообрядският Московски и на цяла Русия митрополит Алимпий го ръкоположил за епископ на Казан и Вятка.
От 9 февруари 2004 г. е избран за митрополит на Москва и цяла Русия. Скоро след избора си той е установил контакт с представители на Руската православна църква, срещал се е и с патриарх Алексий ІІ. Затова на събора си през октомври 2004 г. РПЦ взема решение за развитие на отношенията със старообрядската църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
image005.jpgС едновременни богослужения в Кьолн, Дюселдорф и Бон днес се откри 20-тия Световен Младежки форум, който ще продължи до 21 август. Тази година мотото на  световните дни на католическата младеж е: “Ние сме дошли да Му се поклоним."  Около 400 хиляди млади хора от 170 страни пристигнаха в Кьолн  за откриването, сред тях има и българи. Форумът се отразява от 6500 представители на медиите, 12 000 души са натоварени със сигурността, разходите се изчисляват на 100 млн. евро.

Програмата на младежкия фестивал включва повече от 500 различни събития, които насърчават участието на младежите: концерти, социални дискусии, национални срещи и др. "Хипотезите за религиозен Уудсток се отхвърлят - това е нещо по-различно", твърдят организаторите. Същността е да се насърчи диалогът между младите и църквата, така както в продължение на години успяваше да го прави Йоан-Павел II, който поставя началото на тези срещи през 1985 г. "Днешните млади хора отново се чувстват привлечени от църквата. За тях ние сме нещо изненадващо ново, донякъде чуждо, но и заради това - очарователно", казва Хайнер Кох, генерален секретар на младежкия форум.