Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

1523254 722371497788220 2045375998 oСтихири от Великия Богоявленски водосвет, гл. 8

„Гласът Господен се носи над водите“ (Пс. 28:3) и говори: дойдете всички и получете от явилия се Христос дух на мъдрост, дух на разум, дух на страх Божи!

Днес се освещава водното естество, а река Йордан се разделя и задържа течението на своите води, като вижда Господ да се кръщава.

Като човек влезе в реката, Христе царю, и побърза да приемеш кръщение като раб от ръцете на Предтечата заради нашите грехове, благи Човеколюбче!

Слава... и нине...

Последвал „гласа на викащия в пустинята: пригответе пътя на Господ“ (Ис. 40:3; Мат. 3:3), Ти дойде, Господи, приел образ на раб, и поиска да се кръстиш, макар да не познаваш грях. Водите Те видяха и се убояха, уплаши се и Предтечата и извика с тези думи: Как светилникът да осветли Светлината? Как рабът да положи ръка върху Господаря? Освети мене и водите, Спасителю, Който отнемаш греха на света.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (60 Votes)

 MG 2858Анкетата, направена сред читателите на Двери, показа, че според тях най-значимото събитие в живота на Българската православна църква за второто десетилетие на 21 в. е отхвърлянето на Истанбулската конвенция през 2018 г. На второ място те поставят избора на Негово Светейшество патриарх Неофит за предстоятел на БПЦ през 2013 г.

Читателите избираха между най-значимите събития, посочени от тях през изминалото десетилетие.

Прави впечатление, че като най-важно е посочено събитите със силна политическа натовареност, на което е придаден и църковен смисъл. Отхвърлянето на Истанбулската конвенция беше възприето от много вярващи хора като акт на защита на християнските ценности и традиции. Становището на Св. Синод срещу въвеждането в българското право на неясния на български език термин „gender“ получи обществена тежест и беше припознато и от други важни институции, включително и от Конституционния съд на страната.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

928 oМинистърът на труда и социалната политика Деница Сачева се запозна с напредъка по изграждането на първия в България църковен Център за социална рехабилитация и интеграция, който се намира в общ. Горна Малина, обл. София. Центърът ще предоставя социална услуга, която ще оказва подкрепа на над 30 деца с увреждания и техните семейства. Той се строи в двора на православния храм „Успение Богородично“ в Горна Малина по проект на сдружение „Св. Богородица“.

В състава на сдружението влизат членовете на църковното настоятелство на храма „Успение Богородично“, а председател е енорийският свещеник о. Серафим Янев. Законодателството в България дава добри възможности Църквата да развива социална дейност, казва о. Серафим. Уставът на БПЦ също позволява един енорийски храм да си създаде НПО и да се регистрира като доставчик на социални услуги. В нашия център, който се намира в двора на храма, ще можем да предлагаме и още нещо – духовно обгрижване, възможност за въцърковяване на хората, които търсят Божията подкрепа в трудното си ежедневие, обяснява о. Серафим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (29 Votes)

EpiphanyОт църковното настоятелство при параклиса „Св. мчк Георги Софийски Най-нови“ в двора на Александровска болница в София честитят на всички новата година на Господнята благост – 2020-та и правят следното съобщение:

На Богоявление, 6 януари 2020 г., в болничния параклис ще бъде отслужена архиерейска св. Василиева литургия от Тивериополски епископ Тихон, патриаршески викарий. Поради заетост на този ден в енорията на свещеника, определен да служи периодично в параклиса, еп. Тихон ще служи сам, както той е правил и преди.

След това архиереят ще отслужи и великия Богоявленски водосвет.

С братска обич се канят да посетят богослужението всички служители от болницата (по държавния календар денят е работен!), пациенти, за които това е физически възможно, и християни от столицата.

Мир и благодат от Господа, въплътил се заради нас и кръстил се в струите на Йордан!

4.7852348993289 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (149 Votes)

43Кипърският архиепископ Хризостом II се изказа отрицателно относно писмото-покана на Йерусалимския патриарх Теофил до предстоятелите на поместните православни църкви за среща в Аман, Йордания. „Събори или срещи (синаксис) на предстоятелите може да свиква само Вселенският патриарх и никой друг“, заяви предстоятелят на Кипърската църква след новогодишния молебен. За църковния сайт Orthodoxia.info той заяви, че не е отговорил на писмото-покана на Йерусалимския патриарх за среща в Аман в края на февруари. Йерусалимският патриарх съобщи за тази инициатива по време на визитата си в Москва и след среща с Московския патриарх Кирил и президента Владимир Путин. Нейната заявена цел е „да бъдат обсъдени въпроси, свързани с единството на православието“. „Не смятам, че това действие на нашия приятел патриарх (на Йерусалим) е сериозно“, заяви Хризостом II, давайки да се разбере, че той няма да отиде в Аман.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

bartholomaiosВ интервю за сръбския вестник „Курир“ Вселенският патриарх Вартоломей заяви, че новоприетият закон за вероизповеданията в Черна гора е несправедлив и че по молба на Черногорския митр. Амфилохий лично е написал писмо до черногорския президент Мило Джуканович с молба да го оттегли. „Призовах го да не предприема по-нататъшни стъпки за приемането и реализирането на закона за религиозните общности. Този закон не е справедлив. Що се отнася до Вселенската патриаршия, то трябва да заявя, че единствената канонична Църква в Черна гора е Черногорската митрополия на Сръбската православна църква, а единственият каноничен архиепископ в Черна гора е митрополит Амфилохий“. Патриархът отхвърли възможността да се предостави автокефалия на малката разколническа Черногорска православна църква, дори ако за такава помолят самите черногорци. „Не, не! Църквата в Черна гора е Сръбската църква и в това няма да има промени“, заяви  той.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

b6891eaa155fe5e0464813193ec2e028По традиция Негово Светейшество Българският патриарх Неофит направи обръщение към българския народ по повод настъпването на новолетието. В него предстоятелят на БПЦ напомня, че когато направим равносметка на изминала година и планираме следващата, не трябва да забравяме, че „по човешки сме немощни и затова още по-усърдно молим Бог да ни укрепва в нашите добри начинания, защото без Него, както свидетелства Сам Той в Евангелието, не можем да вършим нищо“.

Патриархът призовава през Новата година да се посветим на усърден труд, който обаче на първо място да е за Божия прослава и за по-голям възход на нашата Църква и Отечество.

Следва целият текст на обръщението:

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

kreshhenie vzroslogo1На последното си заседание за тази година Св. Синод на РПЦ прие документа „За възможността за приемане на Кръщение със запазване на националното име“. Той е разработен от Комисията за църковна мисия към т. нар. Междусъборно присъствие, като е внесен за обсъждане през 2015 г. Комисията стига до извода, че наложилата се в РПЦ традиция да се избират имена от църковния календар не винаги отчита разнообразието на практики и традиции в другите поместни православни църкви, още повече че месецословът на Московска патриаршия не съдържа имената на всички светци, прославени от поместните църкви. Освен това се отбелязва, че според библейската традиция избирането на име на новороденото дете е право на родителите, за което свидетелства, например, изборът на име на св. Йоан Кръстител от неговия баща, свещеника Захария (Лука 1:63), както и св. Симеон Солунски в съчинението За свещенодействието и църковните тайнства, където се казва: „йереят го запечатва с кръстно знамение на челото, устата и гърдите и със свещена молитва му дава името, избрано от родителите, които участват в обряда на кръщението“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

viber image 2019 12 29 22 41 03С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в периода на Рождественските празници за сънародниците ни, живеещи в Северна Италия, бяха организирани богослужения и беседи в българския храм в Милано. Празничните служби бяха извършени от свещеник Стефан Паликаров и доц. д-р дякон Иван Иванов.

На 29 декември, първата неделя след Рождество, дяконът изнесе лекция на тема „Слава на Бога във висините и между човеците благоволение“ в присъствието на български студенти, учещи в Милано, и българската църковна община. Лекцията е част от цикъл лекции, посветени на големите Господски и Богородични празници, които доц. Иванов изнася за православните християни – мигранти на територията Италия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

svetseniciprotestВ нощта на 27 декември, след бурни дискусии, парламентът на Черна гора прие закона „За свободата на вероизповеданията и убежденията и за юридическото положение на религиозните общини“. Приетият закон открива юридическата възможност да бъдат иззети повече от 650 религиозни обекта – храмове и манастири – от Сръбската патриаршия, която е доминиращото изповедание в страната. Сред тези обекти е и прочутият Острожки манастир. Властите смятат за незаконна анексията на Черна гора от Кралството на сърбите, хърватите и словенците през 1918 г., което води до ликвидиране на независимата Черногорска църква. Законът предвижда национализация на всички храмове, преминали в собственост на Сръбската патриаршия след 1 декември 1918 г.

Обсъждането на законопроекта започна на 26 декември по обед, като по това време епископите от Черногорско-Приморската митрополия на Сръбската патриаршия отслужиха молебен в близост до парламента в присъствието на няколко хиляди души. Лидерът на черногорската опозиция Андрия Мандрич призова от парламента своите привърженици да блокират улиците и автомагистралите. В резултат бяха блокирани улици и кръстовища в редица градове като Бело-Поле, Подгорица, Бар, Котор, Плевля и туристическата столица Будва. Последни към акцията се присъединиха привърженици на опозицията във втория по големина град в страната и индустриален център Никшич. Няколко хиляди души от различни градове тръгнаха към столицата, но това не доведе до прекъсване на парламентарното заседание. Опитът на опозиционната партия в парламента да провали заседанието, като използва сълзотворен газ, доведе до арестуването на 22 депутати. В тяхно отсъствие управляващата коалиция прие с 45 гласа новия закон.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

99900Отминава второто десетилетие на 21 век, в което Българската православна църква имаше възможност да участва активно в обществения живот у нас. През последните десет години ежегодно питахме читателите на Двери за най-значимото църковно събитие на изминалата година. Сега, от разстоянието на времето, можем да видим дали изборът ни тогава е актуален и днес, дали случилото се преди години се отразява на църковния живот в наши дни.

В навечерието на 2020 г. питаме вас, читателите на Двери, кое от църковните събития на изминалото десетилетие определяте като най-значимо.

Като най-важно църковно събитие на годината читателите на Двери определиха:

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

Sofronii VrachanskiВ последния ден на годината – 31 декември – във Враца тържествено ще бъде отбелязана 55-годишнината от канонизирането на закрилника на града св. Софроний Врачански. Във Възнесенския храм, носещ името на светеца, в 9 ч. ще започне празничната св. Литургия, която ще оглави Врачанският митр. Григорий. На 31 декември 1964 г. с протокол № 23 на Св. Синод е взето решение епископ Софроний Врачански да бъде причислен към сонма на светците.

През 2019 г. във Враца бяха отбелязани още две важни годишнини, свързани с живота и делото на св. Софроний: 280 години от рождението му и 225 години от ръкополагането му за епископ.

Повече за това: Врачанска епархия организира чествания за св. Софроний Врачански

Още по темата: Изложба „Българската писменост: Житие и слово на св. Софроний Врачански“ се открива във Варна

Неделникът на св. Софроний Врачански в интернет

4.9866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (75 Votes)

DSC 0419На 27 декември, петък, в българската желязна църква „Св. Стефан“ край Златния рог в Константинопол-Истанбул тържествено беше отбелязан храмовият празник. Построена още през 19 в. и направена от желязо, за да свидетелства навеки за здравата православна вяра и желязна воля за свобода на измъчените българи от Мизия, Тракия и Македония, църквата и днес събира сънародниците ни за молитва и съвместен живот по Бога.

След направения през последните години основен ремонт на храмовата сграда сега за втора година празникът на небесния покровител събра православните християни от града на Босфора и дошлите поклонници от България.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

2019 12 27 1024За поредна година Драгалевският манастир отправя своя Рождественски поздрав във вид на видеоклип с изгледи от св. обител и песнопения, изпълнени от монахините.

Тази година населниците на Драгалевския манастир са избрали песнопението „Свете Тихий“, за да поздравят православните християни с празника на Христовото Рождество. В текста към клипа те така обясняват избора си на песнопение: На всяка вечерна служба възпяваме с тези слова нашата Тиха Светлина – Иисус Христос, Който се ражда във всяка душа, която обича и прощава. Осияй, Боже, душите ни, та като видим своите грехове, да поискаме прошка и да снизхождаме към немощите на нашите братя така, както искаме и Бог да снизхожда към нас. Дарувай ни, Иисусе, сърца чисти от гордост, мъст и озлобление, за да дойдеш и обитаваш в нас тази вечер и вовеки! Амин!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

Untitled 12Тропар, гл. 4

С добрия подвиг си се подвизавал, първомъчениче Христов и апостоле,
и си изобличил нечестието на мъчителите,
с камъни убит от ръцете на беззаконници,
венец от десницата на Стоящия свише си приел и викайки към Бога си се отправил,
като си казал: Господи, не им зачитай този грях.

Кондак, гл. 3

Владиката вчера дохождаше с плът, а днес рабът излиза от плътта.
Вчера Царстващият с плът се роди, днес рабът с камъни се убива:
за Него и умира първомъченикът, божественият Стефан.