Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2021 06 02 1433Министерството на културата е отпуснало 39 066 лв. за реставрация и консервация на стенописите в олтара на храма на манастира „Св. Успение Богородично“ в с. Арбанаси, намиращо на 3 км. от Велико Търново. Инициативата за ремонтните дейности е на Великотърновския митрополит Григорий. Манастирската църква е със статут на паметник от национално значение. Средствата се отпускат за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности за недвижими културни ценности по Програма 1: „Опазване на недвижимото културно наследство“ – 2021 г.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

1 Lozana 30 05С радост съобщаваме за поредната св. Литургия в Лозана, отслужена на български език от ставрофорен иконом Юлиян Ангелов в Неделя на самарянката.

Поради невъзможността засега да имаме редовно всяка неделя и на празник богослужения в нашата православна църковна община, Неделята на самарянката, 30 май, беше дългочакан ден за сънародниците от гр. Лозана и околните селища в региона. В храма се събраха миряни от Лозана, Фрибург, Монтрьо, Сион, Мартини и Женева.

4.7916666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (24 Votes)

660В Московска патриаршия обсъдиха допустимите за свещеници светски професии. Документът се подготвя от т. нар. „Междусъборно присъствие“ – орган, подготвящ текстовете за разглеждане и приемане от Архиерейския събор на РПЦ. Архиерейският събор ще се проведе в средата на ноември, а Междусъборното присъствие вече даде гласност на някои от подготвяните документи. Сред тях е и „За светската трудова дейност на свещенослужителите“. Отбелязва се, че свещеникът не може да служи в армията, като става дума не за капеланите, а за военните, които участват във военни действия и носят оръжие.

За свещениците не е допустимо и професионалното занимаване със спорт заради пълното отдаване на време и сили, които такава професия изисква. „Не може спортистът да съчетае това със свещеническото служение, което също предполага цялостно посвещаване. Човек трябва да посвети себе си или на едното, или на другото“, заяви игумения Ксения (Чернега), член на Междусъборното присъствие.

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

76Будимско-Никшичкият епископ Йоаникий е новият Черногорско-приморски митрополит, реши Архиерейският събор на Сръбската църква. Еп. Йоаникий беше местоблюстител на овдовялата след кончината през миналата есен на митр. Амфилохий (Радович) Черногорска катедра. По устав новият управляващ архиерей на тази ключова за Сръбската патриаршия епархия се избира с две трети от гласовете на Архиерейския събор.

По информация на изданието Нова.рс кандидатурата на еп. Йоаникий не е подложена на гласуване от Събора, а е издигната лично от патриарх Порфирий и е приета с акламация. Двама епископи са били против този начин на определяне на наследника на митр. Амфилохий (Радович) и са искали членовете на Събора да гласуват. Тяхното предложение не е било прието. Това са били епископите Зворнички Фотий и Крушевачки Давид.

Еп. Йоаникий беше ключова фигура в протестите в Черна гора през 2019 и 2020 г. срещу закона, предвиждащ национализиране на исторически църкви и манастири в страната (тук). Неговата кандидатура се смяташе за най-вероятна в наследяването на Черногорско-Приморската църковна катедра поради близостта му както с митр. Амфилохий (Радович), така и с черногорските просръбски политически кръгове (тук).

Министър-председателят на Черна гора Здравко Кривокапич приветства неговия избор с думите: „Получихме митрополита, за когото се молихме“.

Новият Черногорско-Приморски митрополит е роден през 1959 г. Завършва училище в Никшич, а после богословие и философия в Белград. От 1991 г. е игумен на манастира „Савина“ („Св. Сава“) в Черна гора, а после и на Цетинския манастир. Става учител и главен възпитател в обновената Цетинска духовна семинария. Хиротонисан е за епископ от Сръбския патриарх Павле през 1999 г. в съслужение с митр. Амфилохий и още дванадесет архиереи. Два мандата е бил член на Св. Синод на Сръбската църква.

4.8450704225352 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (71 Votes)

cq5dam.thumbnail.cropped.1000.563 2За първи път честването на св. братя Кирил и Методий в Рим беше отбелязано със св. Литургия на български, извършена в древната базилика „Сан Клементе“, където е погребан славянският първоучител Константин Философ. За първи път казваме, защото обикновено на този празник идват за малко важни държавни делегации, които присъстват на кратката молитва в криптата и бързат да тръгнат по други по-важни за тях дела.

На 27 май официалната българска делегация присъства на празничното богослужение в римския храм, оглавено от Западно- и Средноевропейския митрополит на БПЦ Антоний. В св. Литургия взеха участие свещенослужителите от епархията ни в Западна и Централна Европа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

γεροντας 1Игуменът на светогорския Ватопедски манастир архим. Ефрем е приет в ковид-отделението на атинската болница „Евангелизмос“. Той е диагностициран със заболяването преди няколко дни, но заради засилване на симптомите и придружаващи хронични заболявания е преместен в столичната болница.

Братството на светата обител излезе с официално съобщение, в което казва, че манастирът е подал молба до властите за ваксиниране на монасите в началото на май:

„Миналия петък, 21 май, старецът Ефрем беше диагностициран с COVID-19. В тази връзка всички братя на манастира бяха подложени многократно на предвидените проверки. Старецът веднага беше изолиран под постоянно лекарско наблюдение и с леки симтпоми. Състоянието на здравето му е стабилно, но по профилактични причини лекуващите лекари препоръчаха да бъде преместен в болница за по-нататъшно наблюдение. От началото на май манастирът е подал молба до компетентните власти за ваксиниране на братството. От светата велика обител Ватопед“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (100 Votes)

191655489 5068598496492248 1929527014959146786 nНа свое заседание от 17 май 2021 г. Академичният съвет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ е отличил дългогодишния преподавател в Православния богословски факултет на университета проф. д-р Димитър Маринов Киров със званието почетен професор на този факултет, на който той редица мандати е също декан и заместник-декан. Според решението на АС това отличие е дадено на проф. Д. М. Киров за „неговия значим принос за популяризиране, издигане и утвърждаване на името на ПБФ на ВТУ“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Високи ДечанКосовските власти са изпратили писмо до ЮНЕСКО, в което настояват четири исторически православни манастира – „Високи Дечани“, „Печ“, „Грачаница“ и „Св. Богородица Левишка“ – да бъдат извадени от списъка за застрашени паметници на световното културно наследство. Това съобщи Рашко-Призренският епископ Теодосий. Според него властите са обосновали искането си с това, че въпросните християнски манастири са напълно обезопасени и няма нужда да бъдат вписвани като застрашени културни паметници.

Еп. Теодосий заяви, че властите не изпълняват решение на Върховния съд на Косово вече пет години, което предвижда връщане на землището на манастира „Високи Дечани“. Причината е желанието в непосредствена близост до обителта, почти до манастирските огради, да преминава транзитният път към Черна гора. Така се нарушава споразумение, постигнато от всички заинтересувани страни с участието на предишния министър, да бъде изграден обходен път в района на манастира, който представлява защитена територия, така че да не се застрашава културният паметник.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

radni deo sabora 2021Патриарх Порфирий: Съборите са право, но и задължение на нас, епископите

С патриаршеска и съборна Литургия в храма „Св. Сава“ на 24 май започна своята работа годишният Архиерейски събор на Сръбската патриаршия. Началото му съвпадна с деня на св. братя Кирил и Методий, който Сръбската православна църква чества по стария календар. По традиция литургията преди Архиерейския събор се отслужва в Печ, Косово, като символичен акт, сочещ началото на Сръбската църква, но тази година поради ограниченията на пандемията тя беше отслужена в столицата Белград.

В словото си патр. Порфирий каза: „Светите равноапостолни братя Кирил и Методий, които честваме днес, помогнаха на славянските народи да станат част от словесното паство на Христос… Днес се събрахме в храма на св. Сава, който е катедрален храм на нашия народ и на поместната ни църква, за да проявим първо и покажем единството на нашата църква, но едновременно с това и да призовем Светия Дух да ръководи нашето събрание, за да преодолеем изкушенията, с които се сблъсква църквата ни. Така ще имаме решения, които са не просто административни, но и решения в Светия Дух, чиято цел е да свидетелтват за Разпнатия и Възкръснал Христос. Това означава, че съборите на епископите не са като другите събрания и срещи, конференции, които се провеждат в света по различни поводи и с различни цели. Съборността е самата природа на Църквата – другото име на Църквата е съборът. Следователно от самата същност на съборното тяло на Христос, от Църквата като съборно тяло на Христос, произтича както правото, така и от необходимостта на църквата ни да се събира. Съборите са право, но и задължение на нас, епископите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

mhtera thekla 3На 23 май в Катерини, Гърция, почина монахинята-мисионерка на Африка майка Текла. Известна като майката на децата на Танзания, тя прекарва тридесет и пет години от живота си на африканския континент, а последните петнадесет мисионерства в Танзания.

На опелото, отслужено в манастира „Възкресение Христово – Емаус“ на епархията на Лангада (Лъгадина) от Иринуполския митрополит Димитрий (т.е. на Дар ес-салам, Танзания, Александрийска патриаршия), присъстваха десетки свещеници, монаси и африкански младежи. След това тялото на майка Текла беше погребано в гробището на обителта.

В словото си митрополитът разказа за нейния живот в служение на най-малките и онеправдани Христови братя и сестри.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

hs 1920x1080 ENМеждупарламентарната асамблея на православието (МАП) в сътрудничество с уебсайта OrthPhoto.net организира трети пореден конкурс за фотография на тема: „Света Софѝя. Храмовете на Божията Премъдрост в историята и в света“.

Целта на проявата е да обърне внимание върху концепцията за Божията Премъдрост в съвременния свят и да популяризира храмовете, издигани в нейна чест от векове.

3.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 3.54 (13 Votes)

Sv. Georgi Sofiiski Nai noviИ тази година за празника на софийския новомъченик св. Георги Най-нови ще бъде проведено станалото вече традиция шествие от неговия параклис до гроба му при олтара на старинния храм-ротонда „Св. Георги“. Светецът е пострадал за своята вяра в Христос в покрайнините (тогава) на София на 26 май през 1534 г. Мястото, където е убит доблестният християнин св. Георги, днес е в двора на Александровска болница, при ъгъла на ул. „Св. Георги Софийски“ и бул. „Пенчо Славейков“.

В навечерието на празника в параклиса, изграден в негова чест и памет в двора на академичната болница, ще бъде отслужена вечерна от 17:30 ч. По време на литийните стихири на вечерната свещенослужителите и народът ще тръгнат в молитвено шествие към гроба на светеца зад хотел „Балкан“. Там ще бъде завършена и вечерната служба, а на другия ден, 26 май, петък, в ротондата ще се отслужат утринна и св. Литургия по повод празника на св. Георги Най-нови.

Св. Литургия в болничния параклис ще отслужи Тивериополски еп. Тихон, заедно с архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия.

На мястото на мъченическата кончина на светеца е имало голям каменен кръст с уточняващ надпис, който няколко години след 1944 г., поради риск да бъде унищожен, е прибран от столични свещеници и до днес се съхранява в олтара на храм „Св. Георги Победоносец“ на бул. „Св. патриарх Евтимий“.

Още по темата:
Църковната история не е полигон за експерименти

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

2021 05 24 12 39 37На празничния 24 май за първи път във Ватиканската базилика „Св. Петър“ беше отслужен молебен по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Богослужението, извършено от доц. свещ. Иван Иванов с благословението на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и разрешението на Ватикана, беше извършен в Криптата на папите, където се намира параклисът на св. Кирил и св. Методий, и на св. Бенедикт, покровители на Европа.

4.8736842105263 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (95 Votes)

2021 05 24 10 45 39На 24 май се навършват шестнадесет години от началото на портала „Двери на православието“. Те бяха вълнуващи както за създателите и авторите, така и за читателите – у нас и по света. Двери навлезе в църковното виртуално пространство в Деня на светите братя Кирил и Методий напълно съзнателно. От първата година на съществуването си и досега сайтът следва завета на славянските просветители: да дава възможност за просвета чрез светлината на Евангелието. Затова и годините с Двери са вълнуващи за читатели и автори, защото те съвместно споделят и откриват какво е да си Христов последовател, как да живееш свободата в Христос, как да прилагаш в своя живот евангелското слово и преданието на светите отци, как да участваш в изграждането на Тялото Христово – Църквата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

featured bulgaria 31 alexander nevski churchНа 24 май от 10 ч. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще бъде отслужен молебен по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Това съобщават от канцеларията на Св. Синод без да уточнят кой ще извърши богослужението.

Българската православна църква отбелязва паметта на св. братя Кирил и Методий на 11 май, а на 24 май взима участие в общодържавните чествания за Деня на българската просвета и култура.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]