Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

xeirotonia larisis 216В гръцката столица Атинският архиеп. Йероним извърши хиротонията на новоизбрания архим. Йероним за митрополит на Лариса и Тирнаво. В богослужението участваха повече от 40 архиереи на Гръцката църква.

Атинският архиепископ се обърна към новия митрополит с думите: „Членовете на Събора на Йерархията на Гръцката църква те избраха на историческата катедра на Лариса, а те избраха, защото познават от години твоите таланти и смирението на характера ти. Бог те е надарил с таланти, които и ние видяхме по време на твоето служение в Гръцката църква“. Той характеризира новия епископ като „епископ на мълчанието, мира, спокойствието и смирението“.

Архиеп. Йероним каза също: „Народът е разочарован и разгневен от това, което вижда всекидневно, затова ние сме призвани да се борим срещу разпространението в нашата родина на философията на европейския интелектуалец, който смята, че другият е моят враг, а да се утвърдят думите на св. Серафим Саровски, който учи, че другият е моят рай“.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

6583502 768x536Игуменът на Бигорския манастир в Македония архим. Партений получи почетния медал на Европейския парламент. Отличието му беше връчено в Народното събрание от българския евродепутат Андрей Ковачев, който го номинира за наградата за Европейски гражданин за 2018 г. Така игуменът на известния Бигорски манастир в Македония стана един 50-те лауреати на Европейския парламент с мотива, че със своята обществена дейност той насърчава разбирателството и евроинтеграцията на македонците.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание на Република България заяви, представяйки духовника пред българските депутати: „Ние често повтаряме, че най-важното за всички е европейската перспектива за нашия регион. Архим. Партнией е доказателство, че тази цел е възможна и реалистична. Той е известен с уважението си към всички хора, независимо от тяхната религиозна, етническа или национална принадлежност. С активната си, достойна за уважение и неуморна родолюбива дейност, той има значителен принос за укрепването на европейския дух и ценности на хората, не само в Македония, но и в целия регион. Да не забравяме, че да работиш за разбирателство между хората, за тяхното взаимно опознаване и приятелство е безценна мисия, която е гаранция за благополучието на хората в нашия регион. Аз искам да го поздравя и да призова: нека има повече хора като него, да се поучим от неговия пример, за да можем да бъдем толерантни, родолюбиви и европейци“.

4.865671641791 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (67 Votes)

mpts 696x385Македонската църква прибави към своето официално название „Прима Юстиниана“. По този начин официалната за страната, но неканонична църква в Македония вече ще се нарича „Македонска православна църква – Охридска архиепископия и Първа Юстиниана“. Това стана по време на Архиерейския църковно-народен събор на МПЦ, който се проведе в манастира „Рождество Богородично“ в Калища. Според устава на МПЦ такъв събор се провежда ежегодно в началото на октомври. През тази година църковно-народният събор е обявен за юбилеен и се свързва с „60-годишнината от възстановването на Охридската архиепископия“.

В събора участват представители на епрахиите на МПЦ, всички архиереи, включително викарните и тези на покой, двама клирици и трима миряни от всяка епархия, игумените на манастирите „Св. Наум“ на Охридското езеро и „Св. Богородица“ в Калища, представители на монашеството, деканът на Богословския факултет „Св. Климент Охридски“ и ректорът на семинарията.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

265256.b„С тревога следим действията, които водят до промяна на географията на Православната църква“ – така започва изявлението на Антиохийската патриаршия, което тя направи няколко дни преди началото на заседанието на Св. Синод на Константинополската патриаршия.

В това изявление Антиохийска патриаршия индириктно подкрепя Московския и на цяла Русия патр. Кирил в спора му с Вселенска патриаршия относно предоставянето на автокелафия на Украинската църква.

Антиохийският синод отправя призив към Константинополския патриарх да свика извънреден синаксис на предстоятелите на православните църкви, които заедно да решат въпроса за бъдещото на църквата в Украйна. Такова искане беше изпратено от патр. Кирил до всички предстоятели на църкви. Идеята е последният опит на Руската църква да предотврати създаването на автокефална православна църква в Украйна, тъй като на такава среща никога няма да се постигне консенсус за предоставянето на автокефалия на Украинската църква, поради твърдото нежелание на Московската патриаршия по този въпрос.

„Антиохийската църква не приема съществуването на паралелни църкви в границите на каноничните патриаршии и автокефални църкви като средство за разрешаване на различията в православния свят“, а „едностранчивият прочит на историята не служи на православното единство, а подхранва отдалечаването на братята и схизмите между вярващите в едната Църква“, се казва в изявлението.

4.7575757575758 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (33 Votes)

IMG 2855Страхът от другия, нежеланието за общуване и диалог, изолацията от другите, липсата на солидарност и загриженост са едни от големите проблеми на европейското общество днес, заявиха членовете на Комитета на представителите на поместните православни църкви към институциите на ЕС. Те се събраха в София на годишната си конференеция, която се проведе в представителството на Европейската комисия в столицата. Темата на срещата беше „Фактори за подобряване на единството в европейското общество“. Тя се организира съвместно с Българската православна църква.

В центъра на докладите беше отговорът на Православната църква на проблемите, които вълнуват съвременното европейско общество. Основният доклад, с който беше открита срещата, беше на Белгийския митр. Атинагор (Вселенска патриаршия), който председателстваше събитието. В него архиереят посочи страха от другия като основен духовен проблем в съвременния свят. Именно страхът кара хората да поставят прегради между себе си и ближните, между общества и църкви, той е причината за ескалацията на популизма и на национализма, чрез които умело се манипулират страховете на хората.

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

thВчера в синодната палата се проведе среща между премиера Бойко Борисов и Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и членовете на Св. Синод на БПЦ относно проекто-закона за вероизповеданията. На срещата присъстваха и вносителите на проекто-закона от ГЕРБ, ДПС и т. нар. Патриотичен фронт. Варненският и Великопреславски митр. Йоан изложи основните възражения на Св. Синод срещу законо-проекта, изложени подробно в становището на Св. Синод и в резюме в специално изявление.

Св. Синод не е съгласен да се увеличават контролните правомощия на Дирекция „Вероизповедания“ на МС в областта на контрола на финансите и даренията, които постъпват към вероизповеданията. Категорично е възражението и срещу деклариране на банковите сметки на религиозните институции пред Сметната палата.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

arch ecpatrАтинският архиеп. Йероним анулира насрочената за днес среща в Атина с Вселенския патр. Вартоломей, който е на седемдневно посещение в Гърция с последна спирка гръцката столица Атина. Отмяната на срещата е обявена официално без да се съобщават причините. Неофициално Атинската архиепископия е обявила, че архиеп. Йероним днес е ангажиран със заседанието на Йерархията на Гръцката църква, която избира нов митрополит на Лариса.

Реалната причина е решението на Върховния административен съд, който преди три дни реши няколомесечен ожесточен спор за собственост между Атинската архиепископия и Вселенска патриаршия в полза на последната. Става дума за храма „Св. Георги“ в атинския квартал „Ано Патисия“, известен по името на дарителя си, гръцкия лекар и политик Димитрис Пробона. Храмовият комплекс, издигнат в парцел с размери над 8 000 м2, е обект на спор между Вселенска патриаршия и Атинската архиепископия и този спор влезе в съда през февруари т. г. Атинската архиепископия запечата храма и не допусна богослужение на игумена на солунския патриаршески ставропигиален манастир „Влатадес“ в храма с аргумента, че храмът е „частен“ и че игуменът не е поискал разрешение от Атинския архиепископ да служи там. Административният съд тази седмица е решил, че запечатването на храма е неправомерно, тъй като се нарушавала волята на дарителя. Зад спора за собствеността на тази църква се крие напрежението между Атинската архиепископия и Вселенската патриаршия за юрисдикционните права на последната върху области и отделни храмове на каноническата територия на Гръцката православна църква и особено в Атина.

Напрежението в отношенията между Атинската архиепископия и Фенер идва и на фона на засилените противоречия между православните църкви във връзка с Украйна.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

Romania Referendum FamilyНа 6 и 7 октомври в Румъния ще се проведе Референдум за промяна на чл. 48 от Румънската конституция от 1991 г. Гражданска инициатива събра над 3 млн подписа в подкрепа на искането за ясно дефиниране на бракосъчетанието. В досегашния вариант (чл. 48, ал. 1) конституционният текст гласи, че „Семейството се основава на свободно сключения брак между съпрузи“. Желанието на инициаторите на референдума е да се изясни, че „Семейството се основава на свободно сключения брак между един мъж и една жена“.

На 3 юни т. г. от красивото фоайе на Апелативния съд в Букурещ националната телевизия „TVR 1“ излъчи разгорещен дебат между инициаторите на законодателните промени – гражданската инициатива „Коалиция за семейството“ (инициатива, подета още от 2015 г.), между които свещ. Висарион Алекса, и защитници на еднополовите съжителства. Последните се опитаха дори да изопачат евангелския текст: „Няма вече иудеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса“ (Гал. 3:28). О. Висарион обаче потвърди, че на сватбата в Кана Галилейска Христос е благословил брак между мъж и жена.

В периода преди референдума румънски йерарси, свещенослужители, водещи представители на културата и интелигенцията излязоха с ясни послания към народа, обяснявайки необходимостта да се подкрепи традиционното семейство, основано на брака между мъж и жена. Всички те заявиха категоричната си подкрепа за бъдещето на децата.

4.8653846153846 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (52 Votes)

Image 5954999 126В редица храмове в столицата се възобновяват редовните беседи, посветени на християнската вяра. По традиция енорийските центрове започват своята нова работна година в началото на октомври. В столичния храм „Покров Богородичен“, който има най-дълги традиции в катехизаторската дейност, от другата седмица стартират катехизаторски курсове за начинаещи и напреднали, които ще се провеждат всеки вторник и четвъртък (повече за цялата програма на енорийския център – тук). Курсовете се ръководят от богослови и енорийските свещеници.

Храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост – 3“ също възобновява своите беседи, които се провеждат през събота в енорийския център. Първата беседа ще се състои на 6 октомври, събота, от 15:30 ч. на тема „Какво е катехизация и катехизис“. Цикълът беседи през годината ще обхване основните теми от православния катехизис с акцент върху практическото приложение на тези знания в ежедневието на християните.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Ivan TyutyundzhievНа 1 октомври т. г. внезапно почина проф. д. и. н. Иван Тютюнджиев, декан на Историческия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Той беше един от най-емблематичните български историци и всепризнат специалист в областта на българската история в епохата на късното средновековие и на османското владичество, на османистиката и църковната история.

Роден на 29 октомври 1956 г. в с. Константин, общ. Елена, обл. Велико Търново, от 1969 г. той учи в Гимназия „Добри Чинтулов“ – гр. Сливен, където в 1974 г. завършва средното си образование. През 1980 г. във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ завършва с пълно отличие специалност „История“. През годините 1983-1984-та специализира в СУ „Св. Климент Охридски“, където под научното ръководството на акад. Васил Гюзелев защити постмагистърската си теза („Българската анонимна хроника от XV в.“).

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (95 Votes)

синодна палатаНа днешното си заседание Св. Синод на БПЦ е отхвърлил предложението да се свика общоправославен събор, на който да се обсъди украинският разкол. Такова искане се съдържа в писмо на Московския патриарх Кирил, изпратено до предстоятелите на всички поместни православни църкви, за което съобщиха църковните медии в чужбина.

Идеята е била внесена за гласуване на заседанието на Св. Синод на БПЦ от Ловчанския митр. Гавриил, но проекторешението за свикване на надюрисдикционен събор е отхвърлено. За проекторешението са гласували Ловчанският митр. Гавриил, Варненският Йоан и Видинският Даниил. Против са гласували Негово Светейшество патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан. С особено мнение са Неврокопски Серафим и Врачански Григорий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

St Maria Skobtsova In memoriam YaltaНа 27 септември, на празника на Въздвижението на Честния Кръст по стар стил, с тържествена церемония в Ялта, Крим, е била открита мемориална плоча в памет на св. преподобномъченица Мария (Скобцова). Паметната плоча е монтирана на фасадата на Ялтенската гимназия „А. П. Чехов“, където до революцията от 1917 г. се е разполагала и женската гимназия, в която някога е учила Лиза Юриевна Пиленко, бъдещата монахиня Мария, трагично отдала живота си в подвига на жертвената любов в нацисткия лагер на смъртта „Равенсбрюк“. Надписът на мемориалната плоча гласи:

„Тук, в ялтенската женска гимназия, през 1905-1906 г. е учила Елисавета Юриевна Пиленко (Кузмина-Караваева, Скобцова, в монашество – майка Мария) – литератор, богослов, благотворител, участник във Френската съпротива, праведник на мира. Загинала през 1945 г. в газова камера в Равенсбрюк“.

4.8533333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (75 Votes)

vartholomaios pavlopoulos2Гръцкият президент П. Павлопулос заяви от Крит, където участва в тържествата по случай 50-годишнината на Критската православна академия, че поместните църкви, които не участваха във Всеправославния събор в Крит, трябва да поемат своята историческа отговорност за негативните последици от решението си.

По този начин той посочи връзката между влошените отношения между православните църкви днес и решението на четирите църкви и преди всичко на РПЦ, да не участват във Всеправославния събор преди две години.

„Длъжен съм да отбележа, че отсъствието на определени православни църкви от събора, който се проведе тук, не се дължи на Константинополската патриаршия – дори напротив, но на собствените им интереси, за чиито отрицателни последици за православието те днес трябва да поемат своята историческа отговорност“, заяви президентът на Гърция.

4.9024390243902 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (41 Votes)

39535796 2024234084263035 7384126264564514816 n24 октомври, празникът на св. Богородица – Всех скорбящих радост, беше определен от Св. Синод на БПЦ за Ден на молитва за децата с увреждания и техните семейства. За първи път този молебен ще бъде отслужен този октомври в храмовете в диоцеза на БПЦ.

Това решение е било взето от синодните архиереи на заседанието им на 3 октомври, прот. №17. Повод за решението е писмо на учителката по Религия Милена Йоцова от София. От няколко години г-жа Йоцова е един от главните организатори на детските летни лагери в Кремиковския манастир, където деца от различни възрасти се въвеждат в православната вяра и църковен живот. От няколко години една от смените на лагера е за деца с увреждания, които са едни от най-възтрожените участници в заниманията в лагера.

Молитвата е един от начините БПЦ да изрази своята загриженост за децата с увреждания и техните семейства.

24 октомври ще бъде отбелязан в Месецослова като се добави и „Молебен за деца с увреждания“.

Снимката е от лагерната смяна на деца със СОП, източник – фейсбук страницата на Кремиковския манастир

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

croceuКомитетът на представителите на православните църкви към Европейския съюз (CROCEU) се събира на среща в София. Членовете на комитета, чийто център е в Брюксел, се събират няколо пъти в годината. Ежегодно една от църквите, членки на комитета, организира среща в собствената си държава, като през изминалите години домакини са били Русия, Гърция, Кипър и Румъния. Тази година с благословението на Св. Синод на БПЦ те ще се срещнат в България от 4 до 7 октомври. Темата на предстоящата среща е „Фактори за подобряване на единството в европейското общество“. Проявата се ораганизира съвместно от Българска православна църква и Комитета на представителите на православните църкви към Европейския съюз. Събитието ще се проведе на 5 октомври, петък, от 09:30 ч. до 13 ч. в конферентната зала в Дома на Европа. Фокусът на конференцията ще бъде върху темите, засягащи образованието и семейството в страните-членки на ЕС.

На 6 и 7 октомври представителите на православните църкви към ЕС ще се включат в честването на 180-годишнината от рождението на първия Старозагорски митрополит – Методий (Кусев), като на 7 октомври ще вземат участие в св. Литургия заедно с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и митрополити от Св. Синод на БПЦ в храм „Св. Николай“ в гр. Стара Загора.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]