Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Панчо ВасилевКръгла маса на тема "Религия и образование" организира на 30 март Институтът за философски изследвания при БАН.

Форумът ще бъде открит от директора на института член-кореспондент Васил Проданов. Ст.н.с. Стефан Пенов ще говори за религиозното образование и законодателството в ЕС, Русия и Израел, а експертът от Министерството на образованието и науката Панчо Василев (на снимката) ще представи информация за учебния предмет "религия" в българското училище.
   
Ще бъдат дискутирани и въпроси за религиозно образование и възможността да се преодолее чрез него нравствената криза в българското общество; трябва ли светска по конституция държава да се ангажира с образование по религия; има ли рискове от въздействие върху български граждани на опасни секти в страната.

Кръглата маса ще започне в 10.00 часа и ще бъде в заседателната маса на института, бул. "Патриарх Евтимий" 6.

Източник: БТА

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Областният управител Тодор Петков ще възложи на проектантска група да изработи проект за осветление на пловдивските храмове. Това стана ясно след срещата на областният управител на Пловдив с на митрополит Николай. Изпълнението на проектите ще бъде на общинска фирма “Обелос“, а финансиране ще се търси от държавата, общината, Българската православна църква, както и от частни дарители, предаде Дарик. Така по почина на София, която освети редица храмове с нощни светлини, така и пловдивските ще имат декоративно външно осветление. Митрополит Николай сподели пред областния на Пловдив също, че Пловдивската митрополия се нуждае от спешен ремонт, тъй като е има напуквания, а в следствие на подпочвените води са се получили слягания на сградата. Постройката е на повече от 180 г. Все още не е ясно какви средства ще са необходими и кога ще бъде реализиран ремонтът, но въпросът ще бъде обсъден по-детайлно следващата седмица, когато Тодор Петков ще гостува в Пловдивската митрополия. В епархията има повече от 450 църкви, манастири, храмове и параклиси, а голяма част от тях се нуждаят от спешен ремонт, каза още пловдивският митрополит Николай.

Plovdiv.dir.bg

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)
св. СофронийДнес Двери научи от българския свещеник за градовете Лион и Страсбург, Франция, ставроф. ик. Петър Симеонов, че българската православна църковна община в Лион е на път да се сдобие с постоянно място за богослужения.

На 25 март, св. Благовещение, с благословението на епархийския архиерей, митрополита на Западна и Средна Европа Симеон, о. Петър заедно с църковния настоятел д-р Веселин Станчев посетил архиепископа на Лион Впр. Филип кардинал Барбарен. На срещата е присъствала г-жа Режин Мер, член на отдела за международни връзки на Лионската архиепископия. Ик. Симеонов запознал с живота и дейността на българските православни общини в Лион и Страсбург кардинала на древния град, където през втората половина на 2 в. е светителствал еп. Ириней Лионски.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)
Странни изглеждат за външните хора отношенията сред храм православните християни. И през Великия пост, когато трябва да сме простили всичко на всички, не можем сякаш да спрем да злословим, да хулим. Нашата рубрика "Търсете доброто" толкова трудно намира материал за поместване! Затова особено се зарадвахме на новината от Ловеч, свързана с Високопреосвещения митрополит Гавриил.

Търсим ли наистина доброто? Повод да си зададем отново този въпрос даде информация от днес, че журналисти, при това богослови по образование, ровят за компромати срещу различни духовници и други хора, търсят да излъчат някакъв скандал. Само за да се продава медийната им стока ли е това? Или е изпълнение на предплатени поръчки?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
През пролетната ваканция /от 2 до 7 април/ Енорийският център към храм “Покров Богородичен – Всех скорбящих радост” организира градски православен лагер за деца от 6 до 13 години.


Лагерът предлага:
  • занимания по вероучение, музика и рисуване на тема “Възкресение Христово”
  • участие в богослуженията
  • целодневна грижа за децата
  • обяд и следобедна закуска
  • поклонническо пътуване до манастир край София
  • много игри, забавления и нови приятели

За повече информация и записване тел.: 953 35 23

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
Общинският съвет в Бобов дол ще отпусне 30 000 лв. за довършването на храма в кв. "Миньор", който е започнат през миналата година.

След първата копка за строителството на църквата е била открита дарителска сметка, но средствата, постъпили в нея, не стигат за изграждането на храма. С отпуснатите от общинския съвет средства ще се заплаща трудът на строителите.


Източнник: БТА

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
200507230730.jpgЛовчанският митрополит Гавриил убеди осъден убиец в Ловешкия затвор да преустанови гладната си стачка, с която той бил решил да сложи край на живота си. Според отговорен източник от затвора дядо Гавриил се срещнал с 13 осъдени на смърт и наркозависими. Той дарил всеки един от тях с иконка и благословение. Побеседвал и с Ангел, затворник от Габровско с 2 доживотни присъди за убийство. Именно той бил обявил гладна стачка заради дъщеря си, пратена в интернат. Владиката му обещал, че ще я доведе на свиждане. После добавил, че самоубийството е тежък грях и Ангел се успокоил.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
Годишно в света се извършват 55 милиона аборти, което означава, че на 1000 родени деца от 300 до 500 не получават никога възможността да видят белия свят. В Русия аборът е разрешен през първите 12 седмици от бременността. Същото важи в Чехия, Белгия, Дания, Норвегия и България. През първите десет седмици абортът е разрешен в Турция, Хърватска и Франция, докато в Италия е легален през първите 90 дни, а в Канада през първите 18 седмици.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Около тридесет активисти на гръцката неонацистка група "Хриси Авги" ("Златна зора") са изгорили днес пред парламента екземпляри от нов учебник по история за шести клас, оспорван от Гръцката православна църква и националистите заради "протурска пристрастност", предаде АФП.

Неонацистите са хвърлили обгорели екземпляри от учебника на уличното платно след традиционния поход в центъра на столицата на гръцки гимназисти по повод националния празник на 25 март, който бележи началото на борбата за независимост на гърците през 1821 г. срещу османското иго.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
По примера на другите поместни православни църкви, БПЦ тази година изпраща цяла църковна делегация в Йерусалим, за да донесе в България благодатния огън. Това съобщиха за “Двери” от канцеларията на Св. Синод.

Делегацията включва трима митрополити - Варненския и Великопреславски Кирил, Неврокопския Натанаил, Ловчанския Гавриил, иконом Мина Минчев, предстоятел на столичния митрополитски храм “Св. Неделя”, иконом Николай Димитров, секретар на Врачанска митрополия, и йеромонах Антим, игумен на Клисурския манастир. В състава на делегацията са и двама представители на Дирекция “Вероизповедания” към МС, която осигурява логистиката на пътуването. Заплащането на чартърния полет се извършва от Св. Синод.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
На 26 март, понеделник, Пловдивският митрополит Николай ще отслужи молебен в катедралния храм на Пловдив. Молебенът ще е по повод деня на Тракия и 110-годишнината от създаването на Тракийската организация.

За съжаление не можахме да научим часа на този молебен.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
Празникът на Благата вест за спасенето на човечеството събра хиляди асеновградчани в храма “Света Богородица-Благовещение” вчера. Пловдивският митрополит Николай отслужи Златоустова св. литургия в съслужение със свещеници от епархията. Гост на празничното богослужение беше игуменът на Зографския манастир “Свети Георги” в Атон архимандрит Амвросий, родом от асеновградското село Новаково.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (26 Votes)
Село Пали лула се намира на десетина километра от гр. Бойчиновци в област Монтана. Младият и амбициозен кмет става известен в медийното пространство с предлагането на селски имоти в интернет. По негова инициатива и в съгласие с желанието на селяните да имат православен храм започва градежът на параклиса „Свето Възнесение”.

Към момента параклисът е построен и текат довършителни работи. Стените и зиданият иконостас са изографисани от художничката Румяна Костова. Освещаването е планирано за края на месец май. Храмът се намира в центъра на малкото селище и се вижда от главния път и железопътната линия.

За изграждането на параклиса е отпуснала средства и Дирекция "Вероизповедания" на МС.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
photo_big_124285.jpgГлавата на Римокатолическата църква Папа Бенедикт ХVI ще раздаде премии по 500 евро на всички служители във Ватикана по повод 80-тия му рожден ден на 16 април. Това съобщи БГНЕС, като цитира държавния секретар на Ватикана Тарцисио Бертоне. На същата дата извънредно ще бъде обявен почивен ден за всички от администрацията на Ватикана. Във Ватикана работят над 1000 души.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
На  Благовещение преди три  години, през 2004 г.,  се  сложи началото  на  рубриката “Пътеки  към  християнските празници”.  Оттогава се излъчва в  предаването  “Ново утро”   на  кабелна телевизия  “Центрум  груп”  в сряда от  9 ч.  Първите  стъпки на 20-минутната рубриката бяха плахи  стъпки, подчинени   на предстоящите  празници, които по милостта на Господ Иисус Христос не само се утвърждаваха, но и разширяваха своя тематичен обхват.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]