Мобилно меню

4.9056603773585 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (212 Votes)

Cover Slippery TimeНаскоро излезе от печат новата книга на столичния свещеник иконом Йоан Карамихалев (Янчо Михайлов) – сборникът с разкази „Хлъзгаво време“. Мотото на книгата, даващо ключ към подтекста на заглавието, е стих от Първо послание до коринтяни на св. ап. Павел: „Който мисли, че стои, нека гледа да не падне“. В духовния живот няма статично положение: ако не вървиш нагоре, падаш. Затова този, който си мисли, че е постигнал някакъв напредък във вярата, нека не се превъзнася над останалите, за да не изпадне в прелест. Освен темата за духовната прелест засегнати са още и темите за неофитството, за суеверията, за покаянието, за упованието в Бога и благодарността към Него, за тежестта и отговорността на свещеническото служение, за необходимостта от разбирателство между хората с различни мнения и възгледи. Един от героите казва:

Не трябва да гледаме на човека, който не е съгласен с нашето мнение, като на враг и противник, и да се опитваме да му наложим своята истина, защото както казва пророк Исаия „всяка наша правда“ пред Бога е „като зацапана дреха“.

Сборникът Хлъзгаво време е своего рода продължение на издадената преди две години книга Лъх от тих вятър. Новият сборник съдържа четиридесет и един къси разкази с преобладаващо църковна тематика. Има и няколко, да ги наречем „светски“, разкази, които не са обединени в отделен цикъл, а са разпръснати сред другите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (22 Votes)

IMG 20220610 180222 2На 10 юни по традиция десетки вярващи от София и страната се събраха в храма „Св. Николай“ в Бухово, за да почетат чудотворната икона „Достоино есть“, която се съхранява там. В навечерието на празника беше отслужен акатист към Божията майка, който се извършва в храма всеки петък от 16 ч. След това беше отслужена празнична вечерна, петохлебие и лития с чудотворната икона „Св. Богородица – достойно есть“ по улиците на града.

Богослуженията оглави предстоятелят на храма прот. Венцислав Попиванов в съслужение със свещ. Любомир Янъков от гр. София.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (139 Votes)

πισιδίαςТакъв беше пълният с дни живот на починалия в петък, 10 юни 2022 г., Писидийски митрополит Сотирий (Трамбас) от Цариградска патриаршия. Той си отиде от този свят на деветдесет и три години в основания от него манастир „Св. Преображение“ в Корея.

Роден е в гр. Арта, Западна Гърция, през 1929 г., завършва Богословския факултет на Атинския университет през 1951 г. Ръкоположен е за дякон през 1956 г. и служи като епархийски проповедник на о-в Лесбос. През 1960 г. е ръкоположен за йеромонах и получава архимандритско отличие. От 1965 до 1968 г. служи като войскови свещеник, а когато с идването на власт на военната хунта в Гърция е избран за Атински архиепископ Йероним (Първи), той назначава архим. Сотирий за свой протосингел. Съответно след свалянето на хунтата от власт през ноември 1973 г. е освободен архиепископът, а с него и протосингелът му. Архим. Сотирий служи две години като председател на енорийски храм в Атина, а през ноември 1975 г. заминава за Южна Корея, за да служи в гръцката църква „Св. Николай“ в Сеул, изпълнява и длъжността архиерейски наместник за Далечния изток на Новозеландския митрополит (по това време такова е било разделението на юрисдикциите на Цариградска патриаршия).

4.8734693877551 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (245 Votes)

majkata crkva vo konstantinopol patrijarh vartolomej slovoВселенският патриарх Вартоломей отслужи на 9 юни празнична вечерня в Патриаршеския манастир „Живоприемни източник“ за празника на св. апостол Вартоломей (11 юни), когато патриархът отбелязва и своя имен ден. Богослужението се отслужва по-рано заради Задушница преди Петдесетница.

На богослужението присъстваха Охридският архиепископ Стефан, придружен от митрополитите Преспанско-Пелагонийски Петър и Дебърско-Кичевски Тимотей, както и от епископите Климент Хераклейски и Партений Антанийски, игумен на Бигорския манастир.

В присъствието на представители на Йерусалимската патриаршия и на Кипърската архиепископия патр. Вартоломей връчи на архиеп. Стефан патриаршески и синоден акт за официалното приемане на ръководената от него поместна църква в канонично и евхаристийно общение.

Първото съслужение между двамата ще бъде на Петдесетница в присъствието на архиереи и от други поместни православни църкви.

В словото си патриархът каза: „Високопреосвещени Охридски архиепископе, г-н Стефане, с почитаемото Ви обкръжение, уважаеми представители на братските църкви на Йерусалим и Кипър, свети и боголюбиви братя архиереи, възлюбени чеда в Господа. 

4.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (75 Votes)

2022 06 10 21 10 55На 9 юни в салона на Софийската митрополия се проведе тържеството за награждаването на лауреатите на тазгодишното издание на Националния конкурс „Бог е любов“ и честването на двадесетата годишнина от началото на ученическото състезание, което се организира от МОН в сътрудничество с Българската православна църква.

В салона се събраха развълнуваните отличени ученици от цялата страна заедно с техните придружители – родители и учители.

На тържеството присъстваха Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, както и други духовни лица. Сред гостите бяха също Коста Костов, главен експерт в Министерство на образованието и науката, Ваня Найденова, главен експерт по Религия в МОН, Ваня Кастрева, началник на РУО София-град. Сред присъстващите на празничното двадесето издание на конкурса бяха председателите на Националната комисия на конкурса „Бог е любов“ през годините – проф. д-р Иван Желев, който изпълнява тази длъжност седемнадесет години, неговите наследници на поста – проф. д-р Александър Омарчевски и доц. д-р Ивайло Найденов от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Присъстваха също така настоящият председател на Националната комисия доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ и членовете: д-р Жасмина Донкова от Дирекция „Вероизповедания“ на МС, д-р Росица Георгиева, началник на РУО-Русе, Ваня Станчева, старши експерт в РУО София-град, д-р Полина Спирова от Богословския факултет на СУ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

58Службите за сигурност задържаха в Петербург още един руски свещеник за „дискредитация на въоръжените сили на Руската федерация и специалната военна операция в Украйна“. Това е йером. Йоан (Курмояров), доктор по богословие и бивш клирик на Новосибирската епархия на РПЦ. Той е бил арестуван заради видеобръщение, озаглавено „Кой ще бъде в ада и кой в рая“. Задържан е в дома си, като са му отнети компютърът, две икони, дървен кръст и подрасник. Арестуван е за два месеца по искане на следствието. Наказанието по това обвинение е до десет години затвор.

Ето и основните акценти в проповедта, заради която о. Йоан е арестуван:

„Здравейте, приятели, един от фейковете на путинската пропаганда гласи: те ще измрат, а ние ще станем мъченици и ще влезем в рая. Искам да разочаровам всички, които вярват в това. От гледна точка на християнското учение, ние няма да се окажем в никакъв рай. За рая е казано, че в него ще се озоват миротворците: Блажени миротворците… Разбирате ли какъв е проблемът? Който е започнал агресия, няма да бъде в рая. От мюсюлманска гледна точка може и така да е – те имат джихад, а войната за вярата е всичко. Така че всички, които започват агресия и искат да влязат в рая, трябва да сменят религията си, трябва да приемат исляма. Християнството приема само войната в защита на своите граници и на своите домове… Превърнаха ни във врагове на целия свят само и само да запазят властта и милиардите си. За съжаление нищо добро не чака руския народ, ако не прогледне…“.

4.8533333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (75 Votes)

gramma dis 10На своето редовно заседание днес постоянният Св. Синод на Гръцката православна църква се запозна със събитията, свързани с приемането в канонично общение на Православната църква в Северна Македония и излезе със следното изявление:

„Св. Синод беше информиран за писмото на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей относно решенията на Светия и Свещен Синод на Вселенската патриаршия за излекуване на схизмата, съществуваща от 1967 г., и за възстановяване на църковното общение с църковната единица в съседната държава със столица Скопие, ръководена от Негово Високопреосвещенство архиепископ Стефан.

Също така беше информиран и за писмото на Негово Блаженство Сръбския патриарх Порфирий, чрез което бяха оповестени решенията на йерархията на Сръбската православна църква по този въпрос.

В тази връзка Св. Синод заявява принципното си задоволство от писмото на Вселенския патриарх Вартоломей. Той смята, че то дава „успокоение“ на свещения клир и на благочестивия гръцки народ, тъй като отговаря на очакванията както за наименованието на църковната единица на съседната държава, без да се използва многоценното име „Македония“ като съставна или производна част, така и за определянето на нейните граници само в границите на държавата.

4.887323943662 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (71 Votes)

vesti 0512От кабинета на предстоятеля на МПЦ Охридски архиеп. Стефан публикуваха изявление относно характера на документа, получен в Белград във връзка с тяхната автокефалия. В официалното съобщение се казва:

„Благодарим на милостивия Бог, както и на сестринската Сръбска православна църква (СПЦ) за снизходителността и проявената любов към помирение, както и за своевременното и бързо разрешаване на взаимоотношенията и административните аспекти, което беше зададено като насока от страна на Великата Христова църква в Константинопол и с акта за връщане в каноническото единство на Охридската архиепископия и всички последващи усилия досега. Този процес между двете църкви приключи вчера в Белград като общо решение с издаването на официален документ, като вид препоръка, с която нашата света Църква се представя като готова и достойна за автокефалия.

Уведомяваме, че в следващия период, по време на нашето официално посещение във Фенер за Петдесетница, което очакваме с нетърпение и когато ще бъде официализирано нашето приемане в православното литургическо и канонично единство, Вселенската патриаршия ще бъде информирана за решението на СПЦ да затвори всички административни въпроси между двете църкви.

Изразяваме нашата пълна църковна надежда, че в бъдеще, т. е. когато ще бъде решено, финализирането на нашия църковен въпрос ще започне с издаването на всеобщо признат томос от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх г-н г-н Вартоломей в съответствие с неговите правни и исторически задължения“.

4.926267281106 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (217 Votes)

Лонгин ЖарМитрополит Лонгин (Жар), викарий на Черновицката епархия, УПЦ, нарече благославянето на войната в Украйна от Московския патриарх Кирил „безбожие“. В емоционалната си проповед след неделната литургия на 5 юни той се обърна към патр. Кирил с думите:

„Ваше Светейшество, благодарим Ви за Вашите благословии. Благодарим Ви, че умират хора и се пролива кръв. За това, че бомбардирахте нашите манастири, нашите църкви. За убийството на нашите монаси, на нашите свещеници. Благодаря Ви, Ваше Светейшество, за великата и голяма благословия на това кръвопролитие!

Това е безбожие!

… Някой ще бъде отговорен за пролятата кръв, за сълзите на майките, за децата, които са останали сираци. Вие ще отговаряте, онези, които благословиха войната и кръвопролитията, ще отговаряте пред Бога, а не пред хората. За всяка майчина сълза, за всеки пресен гроб ще отговаряте пред Господ Бог. Това е непростимо! Вие наранихте целия украински православен свят, донесохте ни голяма болка. Не си търсете оправдания и извинения! Заради това днес имаме Украинска православна църква под ръководството на Киевския и на цяла Украйна митр. Онуфрий!…

4.952 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (125 Votes)

hilarion56 2На заседанието на Св. Синод на РПЦ днес, 7 юни 2022 г., Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) е бил освободен от всички заемани досега от него длъжности: председател на Отдела за външни църковни връзки на Московска патриаршия, постоянен член на Св. Синод на РПЦ и ректор на Общоцърковната аспирантура и докторантура „Св. Кирил и Методий“ (богословска образователна институция на РПЦ за следдипломна квалификация). Той сега е назначен за Будапещенски митрополит и ще управлява Унгарската епархия на РПЦ.

Досегашният Будапещенски и Унгарски митр. Марк е освободен от длъжността и му е изразена благодарност за трудовете.

Mitropolit Antoni 2Мястото на митр. Иларион като Волоколамски митрополит, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московска патриаршия и постоянен член на Св. Синод на РПЦ заема Корсунският митр. Антоний, който временно запазва и длъжността си на управляващ Западноевропейската екзархия и на задграничните учреждения на Московска патриаршия. Той вече няма да отговаря за Корсунската епархия. Временно с това е натоварен Мадридският и Лисабонски архиепископ Нестор.

За ректор на Общоцърковната аспирантура и докторантура е назначен проф. прот. Максим Козлов, който запазва предишните си длъжности и поста председател на Учебния комитет на РПЦ.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

2019 03 13 1858През тази година Националното ученическо състезание „Бог е любов“, което се организира от Министерството на образованието и науката, отбелязва двадесет години от началото си. Награждаването на лауреатите от юбилейното издание ще се проведе в София, а домакин на проявата е Софийска митрополия. Тържеството ще се състои на 9 юни от 16:30 ч. в салона на Софийска митрополия на ул. „Калоян“ № 7. В столицата ще пристигнат отличените ученици от цялата страна, за да получат своите награди. Участниците и гостите ще могат да разгледат изложбата с творбите на победителите от тазгодишния Национален кръг на конкурса. На тържеството ще присъстват представители на Софийска митрополия, на Министерството на образованието и науката, на Регионалните управления на образованието в страната и др. За наградените ученици има специална програма в София, която включва посещение на централните столични храмове, както и на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

patrijar porfirije uruchuje tomos arhiepiskopu stefanuНа 5 юни, Неделя на светите отци от Първия вселенски събор, по покана на Сръбския патриарх Порфирий и Св. Синод на СПЦ в храма „Св. Сава“ в Белград беше отслужена съборна св. Литургия от предстоятелите на СПЦ и на Македонската православна църква заедно с множество архиереи от двете църкви. В края на литургията Сръбският патриарх Порфирий връчи „Томос за потвърждаване на автокефалията на Македонската православна църква – Охридска архиепископия“ на Македонския и Охридски архиепископ Стефан. От своя страна предстоятелят на МПЦ архиеп. Стефан благодари за „писмения документ“.

В обръщението си патр. Порфирий каза, че в този ден се увенчава онова, което „беше започнато и вече осъществено със съвместното отслужване на св. Литургия в Скопие“:

„Единството беше установено, а след това направихме и крачка напред, в духа на църковния живот през вековете, а именно, че Македонската православна църква – Охридска архиепископия има не само условията, но и необходимостта и възможността да се организира като автокефална църква. За нашите братя и сестри в Северна Македония това е най-добрият възможен път. Ето защо днес чувстваме, че трябва да обявим пред всички пълнотата на Църквата чрез един документ, наречен томос“.

4.9480519480519 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (154 Votes)

StefanВ интервю за днешния брой на гръцкия вестник „Вима“ предстоятелят на Православната църква в Северна Македония Охридският архиепископ Стефан заяви, че ръководената от него църква се надява да получи томос за автокефалия от Вселенската патриаршия, както предвижда каноничният ред в Православната църква. На въпроса: „В крайна сметка кой ще ви даде автокефалия – Вселенската патриаршия или Сръбската патриаршия“, архиеп. Стефан отговаря:

„В православното предание съществува ред. Ние се надяваме да получим автокефалия, както са получили всички следхалкидонски църкви. Нито търсим, нито искаме, нито имаме право на незабавно решение: не искаме нещо, което ще остави Охридската архиепископия в средата на пътя или в безизходица. На предсъборните съвещания, както и при разговорите в Шамбези беше поставен проблемът как да се предоставя автокефален статут, т. е. това да става с някакво всеправославно съгласие и съвместно подписване от всички църковни предстоятели. Вселенският патриарх прояви голямо съгласие, отказа се от някои свои привилегии, така че да бъде постигнато общо съгласие и да има мир между православните. Но това, което трябваше да бъде договорено, в крайна сметка не се договори, не беше прието и не беше приложено като действащ правилник с всеправославно решение (поради липса на общо съгласие този въпрос беше свален от дневния ред на Всеправославния събор на о-в Крит през 2016 г. – бел. ред.). Следователно остана в сила преданието, според което само Вселенската патриаршия издава томоси за автокефалия, а другите църкви приемат това с уважение“.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (6 Votes)

Untitled 10На 1 юни се упокои един от видните митрополити на Цариградска вселенска патриаршия през последните десетилетия – Сасимски Генадий (Лимурис). Той си отиде на 70-годишна възраст след тежко и продължително боледуване.

Покойният архиерей е роден на 27 юли 1951 г. в гр. Солун, Гърция, в семейството на военен, достигнал по-късно генералски чин. Възпитан в православната вяра и благочестие, той завършва Богословския институт „Св. Сергий“ в Париж, след това продължава следдипломното си обучение в САЩ, Франция и Германия, където и докторира. Специализира се в църковното право, което преподава известно време в университети в Италия, Франция и Кипър. Владееше гръцки, френски, английски, немски, италиански и руски език.

Привлечен като безбрачен клирик на Цариградска патриаршия, той е ръкоположен за дякон през 1974 г. и за свещеник през 1981 г. Изключително ерудиран и деен човек, той беше изпращан непрекъснато като представител на патриаршията на междуправославни и междухристиянски конференции. Преди 25 години, през 1997 г. на 1 юни, на който ден и почина сега (в навечерието на Възнесение Господне), архим. Генадий беше ръкоположен за Сасимски митрополит в патриашеския храм „Св. Георги“ във Фенер. Понеже епархията е „древлепросияла“, т. е. не е действаща сега, с акт на синода на патриаршията през 2007 г. тя беше повишена в ранг действаща (без това да означава промяна в липсата на църковен живот в нея; гр. Сасима се намира в Кападокия) като израз на зачитане на многостранната дейност на митр. Генадий. Той е и почетен доктор на Атинския Каподистриев университет.

Опелото на Сасимски митрополит Генадий беше извършено днес, 3 юни, в манастира „Св. Йоан Предтеча“ край с. Акритохори (някога Дервент) в южните поли на планина Беласица. Там беше погребано и тялото му в съседство на гробовете на неговите родители, духовно свързани с девическата обител.

На снимката: митр. Генадий при обявяването му за почетен доктор на Атинския университет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (85 Votes)

SDS 3970На 28 май с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод в залата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ се проведе благотворителен концерт на учениците от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ под надслов „От деца за деца“. Концертът беше с цел подкрепа за продължаването на образованието на децата от Украйна, които се намират на територията на страната ни.

Официални гости на събитието бяха: Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, г-жа Ваня Станчева, старши експерт от Регионалното управление на образованието ‒ София-град, г-н Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи, и др.

Пред пълната концертна зала семинаристите представиха богата музикална програма с църковни песнопения, класически произведения за пиано, народни песни, както и авторски стихотворения.