Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

Easter cycleУчените от Института за изследване на изкуствата съобщиха, че дават временен online достъп до свои редки и скъпи издания на сайта си – тук.

Изданията са посветени на актуални проучвания върху културата и изкуството на България и света и са в малък тираж, предназначени са предимно за експерти, богато илюстрирани и представителни. Учените се надяват, че в състоянието на пандемия и ограничено общуване подобни книги биха допринесли за по-лесното понасяне на принудителната самоизолация. Те са своеобразен великденски подарък на изследователите към интересуващите се от християнско изкуство.

4.6734693877551 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (49 Votes)

3ril06di 47 0Днес на редовния брифинг на Националния оперативен щаб премиерът Бойко Борисов съобщи, че утре ще бъде организирана нова среща с митрополитите от Св. Синод, на която да бъдат обсъдени още веднъж мерките за сигурност по време на християнските празници. Борисов отбеляза, че опасенията му са за пик на разпространението на вируса у нас точно по това време. От думите му стана ясно, че той води преговори с архиереите от няколко дни в усилията си да ги убеди, че са необходими по-строги ограничения в името на здравето и живота на хората.

4.9402985074627 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (67 Votes)

images222Киевско-Печерската лавра в украинската столица е поставена под карантина. Достъпът на външни лица е забранен както в църковната част на комплекса, така и в музейната. Затворени за посетители са също и двете пещери – Близките и Далечните, които всекидневно са посещавани от стотици поклонници. Богослуженията се извършват само от монасите, а службите се предават online. От лаврата съобщиха, че тази мярка ще бъде прилагана до вдигането на общите ограничителни мерки в страната.

До затварянето на манастирския комплекс се стигна, след като няколко монаси, в това число и игуменът митр. Павел (Лебед), проявиха симптоми на вирусно заболяване, а трима бяха хоспитализирани с пневмония. На монасите беше направен тест за коронавируса. Вчера кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че четирима са дали положителна проба. По неофициална информация сред тя е и игуменът митр. Павел.

4.8484848484848 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (132 Votes)

ieronimos mak„Свещеният огън е винаги в Църквата!“ – каза архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним в интервю за гръцката телевизия ANT1 по повод пренасянето на свещения огън (или „свещената светлина“, както е на гръцки) от Йерусалим. Той заяви: „В миналото, преди това, което се прави днес за приемането на свещения огън, вземаха огъня от кандилото на св. Престол“, посочи архиепископът.

Той заяви също: „Така че няма свещен огън от Първа и от Втора категория. Това са обичаи, които се наложиха напоследък. Ние ги уважаваме, но с оглед на този режим на „икономѝя“, ще се намери решение и на това“, добави архиеп. Йероним.

4.8533333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (75 Votes)

Procesiune5aprilie2020 53С благословението на Румънския патриарх Даниил на 5 април мощите на преп. Димитър Басарбовски бяха изнесени от патриаршеската катедрала „Света Троица“, където се съхраняват, и с литийно шествие обиколиха улиците на Букурещ. Шествието беше водено от патриаршеския викарий еп. Варлаам. На ключови места в града автомобилът с раката със св. мощи спираше и се отслужваше молебен за закрила на румънската столица и преодоляване на епидемията.

Св. Димитър Басарбовски е обявен за покровител на Букурещ. Той се е подвизавал в Басарбовския манастир (близо до Русе) през 17 век. Според Паисиевата история светецът е нямал духовен сан, живял е оскъдно и се е прехранвал от малко лозе и няколко на брой овце. Прекарал е така целия си живот в скромност и тиха молитва и едва след смъртта му местното население е разбрало, че в близост до тях е живял благочестив човек, чиито мощи се прославят с нетление и чудотворство. По време на руско-турската война от 1768-1774 г. руснаците завладяват Басарбово и пожелават да пренесат мощите на светеца в Русия, но в крайна сметка те са пренесени в митрополитския храм в Букурещ. Там те се прославят с много чудеса, включително и с преустановяване на чумната епидемия, върлувала в града по време на пренасянето им.

4.8507462686567 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (67 Votes)

1585658316Специалистите от лабораторията по консервация и реставрация в Националната галерия са изпратили писмо до Св. Синод, в което предупреждават, че дезинфекцията на иконите и църковния интериор, вкл. дърворезби, обкови, рамки и т. н. може да ги повреди, ако не се извършва с подходящите материали.

Те са обобщили своите експертни препоръки (които са публикувани и на сайта на Националната галерия) и са ги изпратили до Св. Синод с надеждата да се вземат мерки, за да не бъдат повредени ценни образци:

• Третирането на икони и други полихромирани дървени повърхности със съдържащи хлор препарати, препарати на алкохолна основа и други, съдържащи повърхностно активни вещества (ПАВ), може да доведе до разтваряне на лака и обезцветяване на боите, а в дългосрочен план – и до трайно и безвъзвратно увреждане на произведенията.
• Обкови, позлатени повърхности и пр. също не е препоръчително да се третират с гореспоменатите препарати.

4.8470588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (85 Votes)

x620 velikdenotdomast.jpg.pagespeed.ic.LWlno ddih.webp„Великден у дома“ е съвместна инициатива на Старозагорската митрополия, Казанлъшка духовна околия и Община Казанлък. За нея съобщава пресцентърът на общината. Заради въведеното извънредно положение и необходимостта от социално дистанциране тази година много хора ще посрещнат големия християнски празник Възкресение Христово у дома. А както знаете, дори църковните власти вече призовават хората да останат вкъщи. Организаторите на инициативата предлагат на хората да споделят празничните си емоции с предизвикателството „Великден у дома“.

„Покажете как боядисвате яйца, месите козунаци, кифли, курабии, пеете, рецитирате, творите и споделете с нас видео или снимка. Така заедно ще направим повече хора усмихнати по Великден, макар и от разстояние“, се казва в обявата.

Хората могат да се включат в инициативата, като последват във Фейсбук страницата „Великден у дома“. Най-атрактивните клипове и снимки, качени до 19 април, ще бъдат включени във видео, посветено на „Великден в Казанлък 2020“. За всички участници ще има награди, обещават инициаторите.

4.7931034482759 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (145 Votes)

tilediaskepsi sinodos 1На 1 април Св. Синод на Гръцката църква издаде следните разпоредби относно отбелязването на Великден и напътствия към вярващите за християнско и отговорно посрещане на празника. Заседанието на постоянния Св. Синод се проведе за първи път дистанционно, чрез видеовръзка, поради наложената в страната карантина.

Ето и текста на решението:

1. Св. Синод разбира напълно тревогата на гръцката държава в този кризисен период и оценява разумния начин, по който се управлява тази криза, имайки за основен критерий запазването на  здравето на обществото.

2. Съветва всички да спазват неотклонно указанията на здравните власти и на специалистите и да не се увличат от онези, които ги призовават към непослушание, което при настоящите обстоятелства не е оправдано дори в името на християнската вяра. Вярата в Христос е застъпник на живота, а не на смъртта.

3.4888888888889 1 1 1 1 1 Rating 3.49 (45 Votes)

9544 nЗападно- и Средноевропейския митрополит Антоний ще донесе благодатния огън от Йерусалим. Това съобщи той в предаването „Тази събота и неделя“ по bTV. Той ще бъде придружаван само от директора на „Дирекция Вероизповедания“ Емил Велинов. Поради мерките за сигурност в Израел, те няма да напускат самолета, а огънят ще им бъде занесен там по определен от израелските власти ред.

За тази възможност съобщи преди няколко дни Министерството на външните работи на Израел, което обеща да даде възможност на православните страни да спазят тази пасхална традиция, но без да се допуска участие на външни лица в богослужението на Божи гроб. Службата ще бъде водена от Йерусалимския патриарх в присъствието на десет-петнадесет души в храма. Делегациите, които искат да получат възкресния огън, ще чакат на летището.

Митр. Антоний призова християните да останат по домовете си за Великден и Цветница и да се молят там, а църковнослужителите ще отправят молитва за всички в храмовете.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

39 tnКабинетът на министрите в Украйна прие на 2 април решение за забрана на всички масови мероприятия в страната, в това число религиозните, до 24 април в рамките на засилване на режима на карантина. Текстът е публикуван на сайта на правителството. По този начин Великден, който се отбелязва на 19 април, попада в периода на действие на забраната.

В седма точка от указа са споменава пряко забраната за провеждане на масови религиозни мероприятия. Не се дава обаче определение за „масовост“. Също така няма забрана за провеждане на богослужения.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

iera synodos01 mesa 1На последното си заседание Св. Синод на Гръцката православна църква е решил всеки митрополит да дари по една заплата в полза на мерките за борба с вируса. Освен това синодът ще внесе 150 000 евро в специалната публична сметка за същата цел. Архиереите са благодарили и на Вселенска патриаршия за помощта от 50 000 евро за справяне с коронавируса.

Заседанието на 12-членния постоянен състав на Св. Синод се е провело чрез телеконферентна връзка заради строгите ограничителни мерки в страната, наложени от карантината поради пандемията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

hospitalВ базата на църковната болница, посветена на св. Алексий, в Москва ще бъде създаден Център за лечение на пневмонии, предизвикани от коронавируса, съобщава пресслужбата на Руската православна църква. Здравното заведение разполага със съвременно реанимационно оборудване.

„В болницата ще бъдат приемани не само московчани, но и жители на Подмосковието и близките региони, пострадали от коронавирусната инфекция“, се посочва в съобщението.

Към центъра ще бъде създаден и консултативно-диагностичен кабинет за тестуване за вируса, за набавяне на допълни лекарствени препарати, на първо място антибиотици и противогъбични средства, както и за оборудване за изкуствена вентилация на белите дробове.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (60 Votes)

unnamedМилосърдната организация „Каритас България“ отправя призив за подкрепа на дейността ѝ след най-уязвимите членове на обществото в дните на разрастващата се пандемия от COVID-19. „Често страхът от това, че си сам, немощен и забравен, особено в ситуация на криза, е по-разрушителен от физическата болка. А подкрепата, дадена от сърце и с грижа и мисъл за човека до нас, може да спаси живот!“, се казва в съобщението на организацията.

От „Каритас“ уведомяват, че продължават техните грижи за най-уязвимите днес. Ежедневно 715 възрастни хора, бездомни и социално слаби хора от Русе, Белене, Плевен, Раковски, Житница, София, Пловдив, Малко Търново, Покрован и Веселиново получават подкрепа от медицинските сестри, социалните помощници и доброволците на „Каритас“.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

im 170493Властите в Израел засилиха контрола върху ултраконсервативните еврейски квартали, превърнали се в горещи точки на коронавирусната инфекция. От февруари, когато са регистрирани първите случаи на заболели в Израел, регистрираните болни са близо пет хиляди души. От тях повече от половината са ултраконсервативни евреи, макар че те са малцинство в страната – около 10%. Изминалата седмица породи дискусия между равините, които признаха, че тези общности не съблюдават правилата за социално дистанциране и продължават да се събират за изучаване на писанията и молитва в големи групи, както повелява тяхното предание. Преди няколко дни гр. Бней Брак (близо до Тел Авив), чието население са хора предимно от тази религиозна общност, проведе масова погребална церемония на известния равин Ци Шенкер с участието на стотици души. Погребението се проведе в нарушаване на правилата, които не допускат присъствието на повече от двадесет души на погребение, които при това трябва да са на разстояние два метра един от друг.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

991 ratio telefonОт днес към Русенска митрополия работи телефонна линия за духовна и психологическа подкрепа на хората от епархията. Тя беше открита във връзка с увеличаване на тревожността сред хората по повод разпространението на COVID-19. Услугата беше стартирана с благословението на Русенския митрополит Наум.

На телефонната линя ще отговяра психотерапевтът Божидара Ангелова-Рикева

тел. +359 878 537 074

всеки ден от 10:00 до 18:00 ч.

Божидара Ангелова-Рикева е завършила СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност „Дефектология“, има магистърска степен от РУ „Ангел Кънчев“, специалност „Психология на педагогическото общуване“ и магистърска степен от СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Психология за работа с проблемни лица и семейства“.

Практикувала е като психотерапевт в продължение на двадесет и пет години в Русенската психиатрия, работила е в Детска педагогическа стая и като училищен психолог в Националното училище по изкуствата  „Проф. Веселин Стоянов“, Русе.