Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

2largeЕвропейският съюз разкритикува превръщането на „Света Софѝя“ от музей в джамия, съобщи вестник „Катемерини“.

След първата си среща от месеци 27-те външни министри на държавите от ЕС заявиха, че „осъждат решението на Турция да превърне в джамия такъв емблематичен паметник като Св. Софѝя“, заяви върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел.

„Това решение неизбежно ще подхрани недоверието, ще насърчи подновяването на разделението между религиозните общности и ще подкопае нашите усилия за диалог и сътрудничество. Призоваваме турските власти незабавно да преразгледат и променят това решение“, каза Борел на пресконференция след срещата на външните министри на ЕС.

Ръководителят на европейската външна политика е упълномощен да води преговори с Турция за промяна на решението. Той трябва да проучи „възможните мерки, които могат да се вземат, във връзка с тези предизвикателства“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

2020 07 13 1142До края на месец юли Св. Синод Българската православна църква ще изготви официалната си позиция относно превръщането на музея „Света Софѝя“ в Истанбул в действаща джамия, каза за ТВ „Европа“ о. Николай Георгиев, началник на синодния отдел „Връзки с обществеността“ и председател на столичния храм „Св. Неделя“. Според него през следващите две седмици архиереите ще се съберат на заседание, на което ще бъде изготвено официално съобщение.

О. Николай посочи, че случващото се със „Св. Софѝя“ предизвиква „скръб и тревога“ сред християните. То е тежко преживяване и за българите, които в историята си са се сбълсквали с такива събития. В същото време това е и сложен въпрос, подчерта о. Николай, защото е и политически. Не бива да забравяме, че това се случва на каноническата територия на Вселенския патриарх, към когото нашият синод ще се обърне. „Повярвайте, тъгата в сърцата ни е голяма“, завърши о. Николай.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

107358601 1653878104769154 3378874516138423888 oНа 1 юли от Велико Търново стартира поклонническият пешеходен поход „Светият път“. Той се провежда с благословението на Великотърновския митрополит Григорий и началото му беше дадено с литургия в катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в старата столица. Събитието се организира от туристическите дружества „Трапезица – 1909“, ,,Академик – ВТУ“ и Фондация „Дякония и мисия“. Ръководител на групата е Паскал Пиперков, преподавател във ВТУ „Св. Кирил и Методий“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

Metodii GrigorovНа 9 юли на 83-годишна възраст почина акад. Методий п. Димитров Григоров – богослов, музикант и дългогодишен диригент на църковния хор при катедралния храм „Св. Димитър“ в Сливен. За това съобщава сайтът на Сливенска митрополия.

Методий Григоров е роден през 1937 г. в семейството на свещ. Димитър Григоров, бивш флейтист в Царския военен симфоничен оркестър, впоследствие свещеник в с. Ломци, Търговищко, и известен църковен певец. И по-малкият син на о. Димитър, Тодор Григоров (1940-2016 г.), беше богослов и църковен музикант – композитор и диригент на хорове в София.

Методий завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, Духовната академия „Св. Климент Охридски“, а след това и Българската държавна консерватория. Специализира хорово дирижиране в Държавното висше музикално училище в Познан (Полша) при проф. Стефан Стулигрош.

Бил е диригент на сливенските хорове: смесен хор „Добри Чинтулов“ при читалище „Зора“, средношколски смесен хор при Гимназията с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“ и детски хор „Дружна песен“ при Детския комплекс в Сливен. За тази своя плодотворна работа е получил четиринадесет престижни награди от международни хорови конкурси.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (42 Votes)

virgin mary 2Държавният съвет на Турция анулира решението на Кемал Ататюрк от 1934 г., с което „Света Софѝя“ е превърната в музей, и възстанови статута ѝ на джамия. Президентът Ердоган подписа съответното решение, което се очакваше въпреки призивите на различни държави и международни институции да се запази музейният статут на бившия главен християнски храм на Византийската империя.

Повторното отваряне на „Света Софѝя“ за молитви няма да я лиши от нейната идентичност и тя винаги ще принадлежи към световното историческо наследство, заяви Ибрахим Калън, говорител на турския президент и известен ислямски учен, цитиран от БГНЕС. Отварянето на „Света Софѝя“ за молитва няма да попречи на хората да я посещават, каза той и допълни: „Турция ще запази християнските икони там, също както нашите предци са запазили всички християнски ценности“.

4.7878787878788 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (33 Votes)

d5aХрамът на Гроба Господен в Йерусалим отново е затворен заради епидемията. Храмът беше отворен за посетители на 24 май след двумесечна карантина, като беше наложено ограничението в църквата да се намират едновременно до петдесет души. Съответно поклонниците бяха задължени да влизат със защитни маски, да спазват дистанция, да не се докосват до камъните, иконите и други предмети в храма.

От началото на юли обаче в Израел започна да нараства броят на заразените с коронавирус. През последните три дни в страната се наблюдава рекорден брой заразени от началото на пандемията – повече от хиляда души на денонощие. Според данни на Министерството на здравеопазването в Израел от началото на пандечията досега в страната има 34 825 заразени.

На 27 юни беше възобновена карантината и във Витлеем, където е базиликата на Христовото Рождество.

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (38 Votes)

Cover Yura Konstantinova Osmanskiyat SolunВ ситуация на извънредна епидемична обстановка възможностите за културни мероприятия и интелектуални срещи са силно ограничени. Усамотяването с книга в ръка обаче не само не противоречи на въведените мерки, но съвместява полезното с приятното и позволява да се пренесем назад в историята и да се потопим в живота на предците ни. Такава възможност ни дава монографията на изследователката на балканската история Юра Константинова Българите в османския Солун. Книгата е издание на Института за балканистика с Център по тракология при БАН (София, 2020 г.). Тя е първото цялостно изследване на участието на българите в политическия, икономическия и обществения живот на град Солун през османския период. В книгата се проследява процесът на укрепване, разцвет и унищожаване на българската общност в града, която постепенно се разраства и развива от средата на деветнадесетото столетие до Междусъюзническата война. Разглеждайки живота на хората през призмата на политическите катаклизми, социално-икономическите условия и културно-религиозните характеристики, авторката представя многообразието на пристанищния град и откроява българския елемент в него.

3.9787234042553 1 1 1 1 1 Rating 3.98 (47 Votes)

2020 07 07 1531Днес, на храмовия празник на столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“, в края на св. Литургия на богомолците беше представен новият председател на църквата – ставрофен иконом Николай Георгиев, понастоящем началник на синодния отдел „Връзки с обществеността“.

Длъжността председател на „Св. Неделя“ е вакантна повече от половин година, след кончината на о. Мина Минчев, който почина на 26 ноември 2019 г.

Днешната празнична св. Литургия в храм „Св. Неделя“ беше оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския и на Бачковския манастир. В съслужение с тях бяха столични свещеници и храмовото духовенство. Молитвено участие в богослужението взе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Новият председател на „Св. Неделя“ беше представен от еп. Поликарп, а Негово Светейшество го благослови за благодатни трудове.

В катедралния храм е назначен и един нов свещеник – отец Петър Славов.

4.8947368421053 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (19 Votes)

zx860y484 4086875Сградата на Богословския факултет на СУ, разположена в центъра на столицата, на пл. „Св. Неделя“ № 19, е в окаяно състояние. Руши се не само фасадата на сградата, която е скрита от минувачите с винилово платно, за да предпазва пешеходците от падаща мазилка и плочки от апликациите, но и конструкцията на сградата е нарушена. След няколко злополучни ремонта на наемателите на първия етаж през последните десетилетия сега тя е пропукана и се нуждае от спешен ремонт. Окаяното състояние на сградата не е новина и спешната реконструкция се отлага вече десетилетие.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (15 Votes)

patriarx kirill mediumМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил направи изявление относно намеренията на турското правителство да превърне „Света Софѝя“ в действаща джамия. В изявлението, публикувано в официалния сайт на Московска патриаршия, се казва следното:

„Дълбоко съм обезпокоен от призивите на някои турски политици да преразгледат музейния статут на храма „Света Софѝя“, един от най-великите паметници на християнската култура.

Построен през 6 век в чест на Христос Спасител, този храм означава много за цялото Православие. И той е особено скъп на Руската църква. Пратениците на великия княз Владимир били запленени от неговата красота, щом приминали прага му. Като чул техния разказ, св. Владимир покръстил себе си и Рус, която навлязла в ново за нея духовно и историческо измерение – в християнската цивилизация.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (15 Votes)

1200px Monastere batchkovoОт 3 до 7 август в Бачковския манастир ще се проведе честване по повод 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия. Тържественото отбелязване включва изложба „150 години Българска екзархия“, юбилеен иконографски събор, лекции и празнична служба на Преображение Господне. Съорганизатор на събитието е Българско иконографско сдружение.

Програма на честването:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

trekking sto agio oros kai anavasi stin koryfi athos 5Отварянето на Света гора за поклонници не доведе до увеличаване на посетителите, съобщава „Вима ортодоксиас“. По това време на годината обикновено в светогорските манастири има много поклонниц, преди всичко от Русия, Сърбия, България и Румъния. Днес манастирите са почти празни, а Урануполи, който разчита най-вече на поклоннически туризъм, отбелязва 80% спад на туристите. Обикновено поклонниците оставят семействата си за няколко дни в градчето, докато те са на Света гора.

Затова от 3 юли Свещеният кинотис реши да увеличи броя на поклонниците от петнадесет на двадесет души, които могат посещават светогорските манастири, а скитовете и килиите могат да приемат от трима до петима посетители всеки ден. Освен това се разрешава движението на поклонници от един манастир до друг, което досега беше забранено, като те могат да останат да спят в манастира, където са стигнали, но след съгласуване с местното монашеско братство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

largeМного бързо и без решение завърши заседанието на Върховния съд на Турция относно искането емблематичният храм „Света Софѝя“ да бъде превърнат в джамия, съобщава Orthodoxia.info. Съдиите препратиха към предходните съдебни решения относно храма, които потвърждават музейния му статут, установен с указ на Кемал Ататюрк през 1935 г.

В същото време обаче съдиите отбелязват, че този статут може да бъде променен с президентски указ, оставяйки по този начин отговорността за подобно решение на президента Ердоган. Окончателното решение за статута на храма ще бъде обявено в рамките на 15 дни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

106415435 3718234411624450 5958614738360566943 oНа 1 юли Рилският манастир чества връщането на св. мощи на св. Йоан Рилски в св. обител. То е станало през 1469 г. след четири века отсъствие на мощите, пренесени последователно в Средец (днешна София), Унгария, Търново. Върнати с дълго тържествено шествие след разрешение на султана, св. мощи са донесени на 28 юни в манастирския метох Орлица, чийто храм чества покровителите си св. Петър и Павел на 29 юни, а на 30 юни мощите са вече в обителта на св. Йоан. Там на 1 юли е отслужена първата св. Литургия в присъствието на мощите на светеца в храма след векове на отсъствие.

Празникът събра в манастирския храм духовници и миряни от цялата страна, както и усърдни поклонници от съседни страни. Всенощното бдение беше оглавено от Неврокопския митрополит Серафим и продължи до ранните часове на 1 юли. Песнопенията бяха изпълнени антифонно от хор „Преп. Наум Охридски“, ръководен от д-р Андрей Касабов, и от хор от псалти от Румъния с диригент свещ. Кристиян Тодиряну.

2.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 2.85 (26 Votes)

2020 06 30 2034На 29 юни, празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, на посещение в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше кардинал Мигел Анхел Аюзо Гизо, председател на Папския съвет за междурелигиозен диалог на Ватикана.

Кардинал Гизо е на официално посещение в България от 27 юни до 1 юли. Програмата предвижда срещи с християнски, мюсюлмански и еврейски представители, както и с представители на МВнР на България.

По решение на Св. Синод на БПЦ на 27 юни кардинал Гизо се срещна в Синодната палата с Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, и Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В Богословския факултет кардинал Аюзо Гизо беше придружаван от апостолическия нунций в София архиепископ Анселмо Пекорари. Те се срещнаха със зам.-деканите на факултета доц. д-р Андриан Александров и доц. д-р Екатерина Дамянова. Присъстваха също преподаватели от специалността „Религията в Европа“, сред които: доц. д-р Клара Тонева, доц. д-р Костадин Нушев, доц. д-р Иво Янев, гл. ас. д-р Татяна Иванова, гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев и ас. Здравко Кънев. Срещата в Богословския факултет е по иницатива на доц. дякон д-р Иван Иванов, преподавател по Литургика.