Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

7През 2015 г. в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” продължи работата по проекта „Ваканционна школа към Първо българско училище във Варна” по Програмата на Община Варна за образователна интеграция на деца и ученици от различни етнически групи. Участници в проекта са деца и младежи от Дома за деца, лишени от родителска грижа „Княгиня Надежда” – Варна, и учители от варненски училища. Целта на проекта е да се повишат възможностите за интеграция и реализация в обществото на децата в неравностойно положение, с които работим.

Искаме да стимулираме и развием познавателните им интереси и творческите им способности, и като цяло, да им помогнем да осмислят свободното си време през лятната ваканция. Затова сме насочили усилията си към дейности, които запознават децата и младежите със среда, различна от тази, в която живеят. Организират се занимания по изобразително и приложно изкуство, но също и работа с отделни деца, изоставащи в обучението през учебната година. Срещите са два пъти в седмицата, преподавателите работят с малки групи от 5-6 деца, а методите им са основани на принципа „играейки, се учим” – така по-лесно се преодоляват непостоянството и липсата на мотивация при учене, характерни за деца, растящи без родители, които да ги стимулират в учебния и възпитателния процес. През четирите години съвместна работа участниците в проекта се сближиха, изградиха отношения. Между децата и възрастните има доверие, те споделят и разговарят и с радост очакват следващата среща.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

9bНа уникална находка попаднаха археолози в Силистра по време на разкопки за новата ВиК мрежа на града. Откриха средновековна църква от 10 век, която беше оценена като един от петте най-внушителни храма в българската история. 

Находката е истинска изненада за археолозите, тъй като до този момент се предполагаше, че в средновековния Дръстър се намира единствено патриаршеската резиденция на българския църковен глава от епохата на Първото българско царство.

Само на броени метри от патриаршеската църква обаче археолозите попаднаха на епископски храм. Въпреки че до момента е разкрита едва една четвърт от него, специалистите са категорични, че той е много по-масивен и представителен от откритата през 80-те години на миналия век патриаршеска базилика в същия район. Практиката епископските центрове да имат два храма била позната още от раннохристиянско време, твърдят археолозите, опитвайки се да си обяснят наличието на две епископски църкви. Открити са още и 30 гроба, които ще разкрият нови данни. Голяма част от тях са на деца, което е свидетелство за високата детска смъртност през периода.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

israel-48Хиляди християнски и мюсюлмански ученици в Израел пропуснаха началото на учебната година и останаха в домовете си поради задълбочаващата се криза в сферата на християнското образование в страната, пише Christian today.

33 хиляди деца, техните родители и учители считат, че са дискриминирани при определянето на средствата за тях от образователния бюджет на Израел и настояват да бъдат третирани наравно с другите училища. Поради тази причина 48 училища и 3000 учители обявиха стачка.

До преди две години правителството е осигурявало около 45 до 65 процента от бюджета на християнските училища, а останалата сума за доплащали родителите и християнски фондации. Сега държавното финансиране за християнските училища е намалено до по-малко от една трета от годишната им издръжка. Интересно е, че четири от десет деца в християнските училища са мюсюлмани.

На среща с протестиращите днес образователният министър Нафтали Бенет обеща, че ще се намери решение на проблема.

В Израел живеят около 160 000 християни и 14 000 в Източен Йерусалим.

 

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

5Храм „Св. Георги Победоносец” в Златоград е сред фаворитите с одобрен проект за опознаване на Божиите истини чрез творчески и образователни дейности за малки и големи. Църковното настоятелство при храма в града е сред победителите в конкурса за насърчаване на енорийската дейност в Православната църква през 2015 г.

Идейната разработка на настоятелството на родопския храм - „А, Б, В в православната книга за деца и възрастни" - получи висока оценка от Управителния съвет на Фондация „Комунитас" и комисията, организирала конкурса за набиране на проекти.

Проектът е добре обоснован, а основната му цел е опознаване на Библията чрез творчески и образователни дейности. Заложено е изискано художествено слово и вдъхновяващото театрално изкуство, изпълнено от деца. Чрез съвременни форми на изкуството деца и възрастни ще се срещнат с православната книга и ще стимулира четенето и истинските игри, смятат авторите му.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

4446С водосвет, отслужен от Неврокопския митрополит Серафим, започна новата учебна година в  Православния информационен център в Благоевград, съобщава БНТ2. Преподаватели и сътрудници присъстваха на тържественото начало на учебните занятия. Дейността на Православния център е насочена основно към деца и подрастващи, но поради големия интерес часове вече се провеждат и с възрастни.

През новата учебна година ще има курсове по църковна музика, възстановяват се и занятията към Неделното училище; желаещите могат да изучават и гръцки език.

Всички занимания в Православния информационен център се финансират от Неврокопската света митрополия и няма такси за обучение”, пояснява Мирела Кючукова, координатор към Православния информационен център в Благоевград.

33343Неврокопският митрополит Серафим пожела на преподавателите да поддържат интереса на младите хора към дейността на центъра. “Наистина се надяваме да се привлекат още повече хора, за да може обучителната роля на нашата Църква да намира все повече място сред нашето общество”, заяви владиката.

Проявяващите интерес към курсовете, организирани от ПИЦ, могат да се запишат на място до края на месец септември на адрес: гр. Благоевград, ул. „Тракия“ № 3, тел.: 073/ 83 33 37, GSM: 0885 207106, e-mail: ppcenter.blg@gmail.com

Православният информационен център към Неврокопска митрополия е открит на 16 февруари 2009 г. от покойния вече Неврокопски митрополит Натанаил. Намира се в идеалния център на гр. Благоевград – срещу Камерната опера и паметника на Гоце Делчев. Целта на центъра е да бъде в помощ на православните християни, място за общуване и взаимопомощ.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

D academyНа 1 септември беше открита новата учебна година в Пловдивската духовна академия „Св. Кирил и Методий”. Водосвета отслужи Великотърновският митрополит Григорий, който е и ректор на духовното училище. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Добромир Костов, ректор на Пловдивската духовна семинария, и ефимериите о. Георги Гугов и о. Георги Аврамов.

На откриването на учебната година присъства Пловдивският митрополит Николай, който пък е духовен наставник на учебното заведение, и Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит.

Втората си учебна година Пловдивската духовна академия стартира с 35 първокурсници, като половината от тях са жени, съобщава сайтът plovdiv.topnovini.bg, позовавйки се на информация от духовното училище. През миналата година студентите бяха два пъти повече - 73 човека.

Духовната академия беше открита през миналата година по искане на Пловдивския митрополит Николай и с благословението на Св. Синод на БПЦ. Тя се помещава в сградата на Пловдивската духовна семинария и работата й се финансира от Бачковския манастир. Духовната академия няма държавна акредитация за висше учебно заведение и засега дипломите, които ще издава, ще важат само в църковните учреждения.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

popefrancis1002Римският папа Франциск обяви периода от 8 декември 2015 до ноември 2016 г. за свещена или юбилейна година. През този период Свещените двери на папската базилика във Ватикана ще бъдат отворени и преминаващите през тях поклонници могат да разчитат на индулгенция. През т.нар. свещени години християните католици са призовани да осъществяват поклоннически пътувания и да вършат добри дела, с които да се подготвят за опрощаването на греховете им.

През тази юбилейна година папата ще даде право на всички римокатолически свещеници да опрощават греха на аборта на каещи се жени, за да могат те да се върнат в Църквата. Според римокатолическото църковно право най-тежките грехове, между които и абортът, могат да бъдат опрощавани само от определени духовници - епископ или пенитенциарий - свещеник от Върховния трибунал на Апостолическата пенитенциария. През "свещения период" всеки римокатолически свещеник ще има това право. В писмото на папата се казва също, че индулгенции ще бъдат дадени и на всички каещи се затворници, които няма да имат възможност да минат през Свещените двери на папската базилика.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

ikonaЧудотворната икона на свети Пантелеймон от едноименния видински храм ще бъде отнесена за поклонение в Самоков и Дупница. Рано сутринта на 1 септември в 7 ч. иконата ще бъде за малко в самоковския манастира „Покров на Пресвета Богородица“, където се съхранява частица от мощите на светеца. Свещеното изображение ще остане там около половин час за поклонение. След това игумения Пелагия и сестрите от манастира ще се включат в лития до гр. Дупница заедно с иконата и мощите на св. вмчк Пантелеймон. Реликвите ще бъдат посрещнати във вторник, 1 септември, в 9.30 ч. на площад „Развесена върба”, след което с лития ще бъдат занесени до площад „Свобода”. Там в 10 ч. ще бъде отслужен молебен и шествието ще продължи до храм „Св. Георги Победоносец”, където ще бъде отслужена св. Литургия. Изображението на светеца от Видин ще бъде оставено за поклонение в Дупница до 5 септември.

Иконата на св. Пантелеймон се съхранява в старинния едноименен храм в двора на Видинска митрополия. Не се знае произхода й, нито от кого е рисувана. Донесена е в храма в края на 17 век.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

otvorio4iСтартира тренинг-кампания за превенция на зависимости под надслов „Православните семейни ценности срещу наркотиците“, а неин реализатор е варненското Сдружение "Отвори очи". Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати свещеници и активни членове на 7 варненски енории в усвояването на знания и умения за изнасяне на беседи пред енориаршите по темите за зависимостта и независимостта от наркотици, погледнати през призмите на науката и на православното християнство.

Проектът се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и е финансиран от Дирекция „Превенции” на Община Варна в рамките на общата годишна програма за превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора.

За пръв път на територията на Община Варна ще се проведе подобен тип събитие, обединяващо усилията на отделните енории в борбата с един от най-сериозните проблеми на съвремието; проблем, който вече виждаме навсякъде около нас, в нашите семейства и в семействата на нашите близки; а именно употребата на психо-активни вещества – марихуана, алкохол, наркотици – като част от „естествената“ култура на младите. Тази реалност се е пропила в обществото ни до степен, в която, дали от чувство на безсилие, дали от липса на загриженост, сякаш вече сме спрели да й обръщаме внимание.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

article 22936 105203На 29 август в Истанбул започна събор на всички архиереи на Цариградската вселенска патриаршия с основна тема предстоящият през 2016 г. всеправославен велик събор. Особеност на срещата е присъствието на митрополитите от т. нар. "нови земи" в Северна Гърция и част от централна Гърция (освободени от турска власт през 1913 г.), които имат двоен статут - в духовно отношение те се подчиняват на Цариградска патриаршия, а в административно - на Св. синод на Гръцката православна църква. Те участват в работна среща на митрополитите на Вселенска патриаршия за първи път от 80 години. Във въведителното си слово патриарх Вартоломей коментира недоволството на Атинския архиепископ Йероним, който в писмо изрази разочарованието си, че не е бил информиран за поканата към гръцките митрополити да участват в срещата във Фенер. Вселенският патриарх заяви, че поканите към всички митрополити от т. нар. "Нови земи" са били изпратени чрез секретариата на Атинската архиепископия и не може да си обясни, защо Атинският архиепископ не е бил запознат с тези покани.

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (15 Votes)

Aleksandar Nevski001На 30 август Църквата отбелязва събитие, свързано с паметта към светия благоверен княз Александър Невски - пренасяне на светите му мощи от град Владимир в град Санктпетербург по времето на руския император Петър І. Това е вторият годишен празник и на патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник "Св. Александър Невски" в София. От 1998 г. в патриаршеската катедрала се пази и частица от светите му мощи, които са постоянно изложени за поклонение от вярващите.

По случай празника в неделния ден светата литургия в патриаршеския храм ще бъде отслужена от Н. Св. Българския патриарх Неофит заедно с епископите Тивериополски Тихон, председател на църковното настоятелство на храма, и Браницки Григорий, викарий на Софийския митрополит, както и с храмовото свещенство.

Стихира на Малка вечерня в чест на пренасянето на мощите на св. Александър Невски, гл. 1:

Пресветло украсен с вяра и благочестие като благочестен, преизряден и преименит скиптроносец, ти си станал поборник за Пречистата Троица; и просветен от Нея, с чудесата си възсиял като светлина за света и си се показал молитвеник за нашите души.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

3787Днес е празник. Колкото и да е печално онова събитие, което се отбелязва и празнува на днешния ден, ние не преставаме въодушевено да почитаме паметта на самоотвержения Христов Предтеча и Кръстител св. Йоан, сина на Захария и Елисавета. И ще го празнуваме винаги, защото "между родените от жени няма нито един пророк по-голям от Йоан", заявява Сам Спасителят (Лука 7:28).

Събитието е скръбно, затова го отбелязваме и с пост. При това в някои краища на България християните на този ден не само постят (строго, без олио, когато не е събота или неделя), но и не ядат нищо червено - нищо, което има цвета на кръвта на Предтечата.

По неговите свети молитви нека Бог се смили и над нас!

Из утринната за празника. Слава на „Всякое дихание“, гл. 6:

Отново Идориада беснее, пак се тревожи. О, коварни танци и пиршество с коварство! Кръстителят е обезглавен и Ирод е объркан. По молитвите, Господи, на Твоя Предтеча дарувай мир на нашите души.

Паки Иродия бесится, паки смущается. О, плясания льстивна и пира с лестию! Креститель усекашеся и Ирод смущашеся. Молитвами, Господи, Твоего Предтечи мир подаждь душам нашим.

Πάλιν Ἡρῳδιὰς μαίνεται, πάλιν ταράττεται. Ὢ ὅρχημα δόλιον, καὶ πότος μετὰ δόλου! ὁ Βαπτιστὴς ἀπετέμνετο, καὶ Ἡρῴδης ἐταράττετο. Πρεσβείαις Κύριε, τοῦ σοῦ Προδρόμου, τὴν εἰρήνην παράσχου ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

IMG 5077На 28 август старинният храм “Успение Богородично” в гр. Брегово беше обновен след ремонт, продължил близо 3 години. Чинът на обновление извърши Видинският митрополит Дометиан, който след това оглави и св. Литургия. В съслужение с архиерея бяха архим. Антим, протосингел на Видинска митрополия, и енорийският свещеник на храм “Успение Богородично“ протойерей Деян Дечев. Песнопенията по време на богослуженията изпълняваше о. Рафаил, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, чието изкусно пеене накара енориашите в мълчание да проследят цялата св. Литургия, нещо, което в този храм трудно се постига, отбелязват местни хора.

Със слово към богомолците се обърна архим. Антим, който говори за живота на св. Богородица, духовната покровителка на бреговския храм. Протосингелът напомни, че Божията майка винаги е готова да чуе нашите молитви и да се застъпи пред Бога за нашите немощи. Архим. Антим честити на бреговчани обновлението на храма, като подчерта, че това не е постигнато лесно. Той благодари за усилията на енорийския свещеник о. Деян, на общинското ръководство, на всички, които са се потрудили църквата в града да добие по-добър вид. Беше отбелязано, че по проекта е ремонтирана фасадата, дворът и част от интериора на храма. Не е било възможно и вътрешното ремонтиране на сградата, тъй като тя е паметник на културата и обновяването на интериора ще се извърши на следващ етап след консултации с Министерството на културата.

4.6470588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (17 Votes)

thumb3 Angel_2015От 7 до 13 септември във Варна ще се проведе традиционната международна Седмица на православната книга. На форума си дават среща духовници, мисионери, издатели, автори, творци, работещи на полето на църковната книжнина. Тазгодишната тема е: "Мисията на Църквата за спасението на човека". Седмицата се организира с благословението и активното участие на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. 

Програмата на форума тази година съдържа:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)

даниилРумънската православна църква посочва в комюнике, че е отворена за преговори по въпроса за данъчното облагане на приходите си, но само при едно условие, пише digi24.ro.

"Църквата е отворена за преговори по въпроса за данъчното облагане на приходите си, ако този въпрос е решен съвместно с въпроса за връщането на всички църковни имоти, конфискувани от румънската държава, или за изплащането на компенсации за тях, за да може Църквата да разполага с необходимите средства за издръжка и за финансиране на своята социална благотворителна дейност", се казва в официалната реакция на статия, публикувана в adevarul.ro.

"Досега само една малка част от имотите на Румънската православна църква, конфискувани от комунистическия режим, са били възстановени", се казва в комюникето.

"Преди няколко дена Румънската патриаршия обясни в комюнике, че приходите, регистрирани от църквите, се използват за изплащане на заплати, комунални услуги, поддържане на ценното културно наследство, състояща се от църкви и други религиозни сгради, както и за финансирането на значителна социално-благотворителна и образователно-културна дейност в румънското общество и в румънските общности в чужбина ", гласи комюникето.

"Фактът, че Румънската православна църква е добре организирана и има капацитет за ефективно администриране на своите имоти, трябва да бъде оценен и насърчаван, а не да е предмет на завист и опозоряване. По-голямата част от около 800 социално-медицински и образователни институции и програми (медицински служби, лечебни заведения, старчески домове, приемни домове и центрове за други лица в неравностойно положение, детски градини и т. н.), за чието финансиране епархиите на Румънската патриаршия са изразходвали през миналата година (2014 г.) над 87 милиона леи (над 38 млн лева), се финансират правилно и прозрачно именно от приходите, регистрирани от епархиите на Румънската православна църква. (...) Ние повтаряме, че фискалният статут на вероизповеданията в Румъния е подобен на този в повечето страни от Европейския съюз, в които те получават поддръжка за своя принос към социалния живот", посочва гореспоменатият източник.

"Натискът на медиите, упражняван за възможно данъчно облагане на приходите на Църквата, има за цел намаляване на подкрепата за образователните, социалните и благотворителните дейности на Църквата и като цяло - подценяване на ролята на Румънската православна църква в обществото“, се казва още в комюникето.

Финансовият министър Еуген Теодоровичи заяви миналата седмица, че евентуални преговори по отношение на данъчното облагане на някои приходи, регистрирани от вероизповеданията, може да се извършва само в края на годината. Министърът също така заяви, че данъчното облагане на малки приходи в резултат от продажбата на свещи и други религиозни предмети могат да бъдат взети под внимание.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]