Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
Първата табелаГлавният инициатор и организатор на Поклонническия път от София до Рилския манастир гл. ас. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ постави първата табела по маршрута на похода до най-големия манастир у нас. Тя е при разклона за х. Кумата. Помагаше му неговият син Йоан-Петър, който "води" литията още от София.

Специално изработени табели ще маркират маршрута на Поклонническия път през трите планини – Витоша, Верила и Рила. Така организаторите се надяват, че ще подпомогнат други поклонници, които са решили да отидат пеша до Рилския манастир.

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)
1_121.jpg"Откритите мощи са една духовна радост. Нищо повече". Така Русенският митрополит Неофит коментира откритите на остров Св. Иван край Созопол частици от мощите на св. Йоан Предтеча. Той уточни, че и на други места има части от мощите. На въпрос дали можем да очакваме поток от поклонници към България, дядо Неофит коментира, че това зависи от желанието на поклониците.

Варненският митрополит Кирил поздрави откривателите на мощите за коректността към Българската православна църква и затова, че са поканили Сливенския митрополит Йоаникий при отварянето на реликвария. „Хубаво е, че уважиха Църквата”, посочи митр. Кирил. Той подчерта, че все пак ще е добре да има доказателства, че това са мощите на св. Йоан Предтеча.

В неделя в Археологическия музей в Созопол беше отворен реликварият, намерен на остров Св. Иван, за който се предполагаше, че съдържа мощите на св. Йоан Предтеча. Ръководителят на разкопките на остров Свети Иван проф. Казимир Попконстантинов заяви, че той и екипът му са абсолютно сигурни, че това са мощите на Йоан Предтеча.

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)
3_2.jpgВ реликвария, открит на о. Св. Иван край Созопол, има части от горна челюст, няколко фаланги, кост от краката и още две костици. Това заяви ръководителят на разкопките на остров Свети Иван проф. Казимир Попконстантинов. В момента специалната комисия изготвя протокол на откритията. Проф. Попконстантинов обясни, че, след като отворили реликвариума, се оказало, че е алабастров с плъзгащ се капак.

Върху каменна кутийка, в която също е имало част от мощите, има надпис на гръцки език, който гласи "Господи, помагай на своя раб Тома, който донесе на 24 юни тези мощи". Археологът обясни, че от надписа са разбрали, на кого са мощите, тъй като 24 юни е рождената дата на светеца.

"Един реликварий има огромно значение за целия християнски свят - както за източно-православния, така и за западния християнски свят", обясни проф. Попконстантинов. Археологът допълни, че той и екипът му са абсолютно сигурни, че това са мощите на Йоан Предтеча.

Проф. Казимир Попконстантинов заяви, че за първи път се открива реликварий на южното крайбрежие на България.

Реликварят е от алабастър, а не от мрамор, както предполагаха предварително археолозите. Той беше открит на 28 юли тази година в олтарната част на най-стария храм на острова. Манастирският комплекс е съществувал 12 века, като под турски натиск монасите го напускат през 1620 г. Реликварият е запазен в автентичния си вид. За да бъдат съхранени мощите, той е запечатан с червен хоросан.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
Повече от 30 човека тръгнаха днес на Поклоннически път от столицата до най-големия манастир у нас. Това няма да е туристически поход, а своеобразно литийно шествие, през време на което участниците ще извършват богослужения, ще се вглъбят в молитва и ще насочат мислите си към делото на най-големия български светец – св. Йоан. Затова и в края на своя поход през трите планини Витоша, Верила и Рила те ще се поклонят пред мощите на Рилския Чудотворец.

Поклонническият път започна от храм „Св. София” и след това участниците в лития с икони и хоругви преминаха през центъра на София и се отправиха към ротондата „Св. Георги”. Там са били мощите на св. Йоан Рилски при пренасянето им от Търново през София към Рилския манастир през 1469 г. Поклонническият път, иницииран от млади богослови, донякъде ще следва маршрута, по който мощите са били върнати в св. обител през ХV в.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
Със св. Литургия и водосвет започна Поклонническият път от София до Рилския манастир. Богослужението беше извършено в столичния старинен храм „Св. София” и на него присъстваха поклонниците, които ще се включат в преминаването пеша на пътя от столицата до Рилската св. обител. Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, поздрави участниците в поклонническия път и им пожела да използват времето на започващия пост за молитва и спасение. Той отбеляза, че откритите пространства на планините ни приближават до Бога, но и са място за изкушения. Архиереят предупреди поклонниците да са бдителни и духовно трезви по пътя към мощите на Рилския Чудотворец.  Участниците в похода ще преминат по билата на три планини – Витоша, Верила и Рила.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
о. Цветан ПоповскиНа 30 юли 2010 г. на деветдесетгодишна възраст се престави в Господа ставрофорен иконом Цветан Димитров Поповски – дългогодишен свещеник в град Кнежа, Врачанска епархия.

Отец Цветан е роден през 1919 година в село Малорад, Врачанско. Завършил е с отличие Софийската духовна семинария и Богословския факултет в София. Приема духовен сан в най-размирните години. Ръпоположен е за свещеник през 1944 г. от Врачански митрополит Паисий. Служи в селата Търнава, Байкал, Долни Луковит и трайно се установява при храм „Света Троица”, град Кнежа. През цялото си служение той се откроява като ревностен свещенослужител, с богата ерудиция, добър проповедник, изряден пастир, търпелив и мъдър изповедник. Хората завинаги ще го запомнят като кротък, общителен и благороден човек, като незаменим духовен наставник. Неговата смърт е голяма загуба не само за град Кнежа и Врачанска епархия, но и за цялата БПЦ.

Нека го поменем молитвено! Да бъде вечна паметта му! Бог да го прости!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
Златната църква в ПреславСтара традиция във Велики Преслав са църковните сватби и кръщенета в стария град, сред руините на древната Кръгла (златна) църква. Това лято също имаше двойки, които сключиха църковен брак на святото място. Избират го и за кръщение  - първото тайнство, което ни приобщава към християнството.

Йеромонах Климент от В. Преслав също е кръщавал сред руините на Златната църква: ”На това място кръстих един журналист – каза той, - който беше духовно подготвен за събитието. Чувстваше се видимо щастлив от това, което се случва. В наставническото си слово в такива случаи обяснявам на новопокръстения, че не е важно да се набляга на ритуала, а на вътрешния процес, който става у човека: на вярата, на това, че с този акт се слага печат на дара на Светия Дух и чрез него именно човек става равноправен член на християнското семейство. Светият Дух идва да измие греховете на кръстения човек, за да стане той член на един нов свят – за Бога! Без кръщение няма спасение...” 

4.9014084507042 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (71 Votes)

IMG_5888_1.JPG

Международният хоров фестивал в Санкт-Петербург (http://www.choirfestival.ru/) е най-представителният хоров форум в Русия. Посветен е на официалния празник на страната – Деня на Русия и се провежда с подкрепата Министерството на културата на Руската федерация, администрацията на президента и управата на града. Фестивалът се провежда в периода на знаменитите петербургски „бели нощи“ от 5 до 28 юли и събира най-добрите хорови състави от целия свят.

По специалната покана на г-н Анатолий Гринденко – диригент на патриаршеския хор и художествен консултант на фестивала – тази година източно-църковната (византийска) певческа традиция беше представена от българския хор „Св. Роман Сладкопевец“. Сред останалите участници бяха мъжкият вокален ансамбъл „Валаам“ с ръководител Алексей Жуков, хор „Идимелон“ (Гърция) с ръководител Йоанис Цамис, мъжкият хор „Запис“ (Сърбия) под ръководството на Павле Авксентиевич и много други изявени хорове и изпълнители.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
Научен симпозиум с участието на млади учени-библеисти от Източна Европа се проведе в началото на тази седмица в германската столица Берлин. Преди началото на годишния конгрес на Световното дружество за новозаветни изследвания (SNTS) със съдействието на Германското изследователско дружество (Deutsche Forschungsgesellschaft) беше проведен двудневният симпозиум, но който се срещнаха двадесетина преподаватели по Свещено Писание на Новия Завет от повечето източноевропейски страни, за да обменят опит и да споделят успехи и трудности. Беше представено състоянието на новозаветната наука в съответните страни, развитието на научния потенциал, преподаването на свещената наука в богословските школи по места, участието в научни проекти.

Доц. д-р Предраг Драгутинович от БФ на Белградския университет изнесе доклад за състоянието и бъдещите планове на библеистиката в Сърбия. Доц. д-р Корина Замфир от БФ на университета в Клуж-Напока, Румъния, направи тълкувание на 2 глава от Първо послание на св. апостол Павел до Тимотей, в което разгледа въпроса за отношението към жените в ранната Църква. Доц. д-р Даце Балоде от БФ на университета в Рига, Латвия, представи работата си по проекта „Богослужението в Коринтската църква”, като говори за протичането на евхаристийните събрания в тази апостолска община. Проф. д-р Дйорди Бенйик от БФ на университета в Сегед, Унгария, се спря върху въпроса за юдейското разследване и съд над Иисус Христос, както са засвидетелствани от четиримата евангелисти. Д-р Святослав Рогалски от БФ на университета в Минск разказа за живота и изследователското дело на видния православен новозаветник проф. д-р Николай Никанорович Глубоковски, който е и първият професор по Свещено Писание на Новия Завет в БФ на СУ „Св. Климент Охридски”. Проф. д-р Жолт Гереб от университета в Клуж-Напока представи състоянието на новозаветната наука в десетките богословски факултети (православни, протестантски и католически) в Румъния.

Новозаветни учени, професори и преподаватели в университетите на различни европейски страни, бяха сред публиката на симпозиума и участваха в обсъжданията на докладите. В двата дена на симпозиума се създаде наистина творческа атмосфера, от която се обогатиха всички. Установиха се нови контакти между учените, особено от европейския Изток и Запад, и се планираха бъдещи съвместни инициативи и по-широко сътрудничество, включително обмен на студенти и докторанти, размяна на научни издания, взаимно ползване на научната литература, която все още не достига в страните на Източна Европа.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (28 Votes)
1_118.jpgАрхеолози от екипа, ръководен от проф. Казимир Попконстантинов, откриха на о. Св. Йоан Кръстител край Созопол запечатан саркофаг с мощи. Той бе открит сред руините на древната църква. По начина на изработката и орнаментите специалистите съдят, че е изработен около V век.

От екипа изказаха предположение, че в него са скрити мощите на св. Йоан Кръстител, тъй като манастирът и църквата на острова, в чийто олтар бе открита находката, са носели името на Йоан Предтеча. Продължаващите разкопки извадиха на бял свят и други интересни факти от средните векове. Вчера хората на проф. Попконстантинов разкриха, че мраморният реликварий най-вероятно е бил преместен от едно място на друго в границите на острова.

Първоначално мощите са се намирали в олтара на първата църква, която е унищожена от аварско нашествие през 586 година. Завоевателите са преминали през остров Св. Иван на път за Константинопол и са опожарили църквата до основи. Археолозите вече са открили следи от унищожителния пожар. През IХ-Х век църквата е възстановена, преустроена, разширена, а олтарната част става по-голяма. Именно тогава реликварият най-вероятно е бил преместен на обновеното място, твърди проф. Попконстантинов.

Затова свидетелстват двете ниши, които по структура и начин на оформление с тухли и хоросан са идентични. Първата, която е и по-стара, обаче е празна. Археологическият екип е открил вчера и част от подовото ниво на ранната базилика от V век, към която принадлежи и реликварият. В руините са разкрити добре запазени останки от водопровод, който е отвеждал питейна вода към манастира и който датира от началото на V век.

От сряда вечерта мраморният реликварий, открит на острова, е преместен в Археологическия музей в Созопол. Той все още стои запечатан с червен хоросан във вида, в който е бил открит, и е под денонощна охрана. Мраморната кутия ще бъде отворена в 11 часа в неделя пред специална 5-членна комисия, начело с министър Божидар Димитров и Сливенския митрополит Йоаникий. В екипа специалисти влизат още откривателят на находката проф. Казимир Попконстантинов, ст.н.с. Александър Минчев от Варненския музей и директорът на Созополския музей Митко Недев.

Тържественото отваряне на реликвария ще бъде съпроводено с молитва и църковен ритуал на митрополит Йоаникий, който ще благослови отварянето. "С този ритуал ние поставяме едно начало, което се надяваме да стане традиция за всички колеги, които откриват паметници, свързани с християнската култура и православната религия. Това са свети паметници и църковният ритуал е задължителен", заяви проф. Попконстантинов.

Той бе категоричен, че мястото на открития реликвариум е в Археологическия музей в Созопол и по всяка вероятност ще остане там. Мощите, които се съдържат в него обаче, по канон не могат да останат в музея. По всяка вероятност те ще бъдат предоставени на една от двете църкви в Созопол - "Св. Богородица" или "Св. св. Кирил и Методий". На коя от двете ще бъде отредена високата чест, обаче ще реши Сливенският митрополит Йоаникий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
9ffcd5038de0a7b5459d82ef4c1218cb.jpgМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил изрази съболезнованията си във връзка със случилата се трагедия в православния храм "Покров Богородичен" в украинския град Запорожие.

"Дълбоко съм потресен от взрива в свето-Покровския храм в Запорожие.  Страшно е дори да си представя, какво се случва в умовете и душите на извършилите подобно престъпление. В момента все още е неизвестно, кои са тези хора и за кого работят. Но едно е ясно: те са забравили Бога и са станали роби на ненавистта. Резултатът е прост — отсега нататък те са убийци и престъпници, които, умножавайки злото, нищо не постигат и не могат да постигнат" — се отбелязва в патриаршеското послание до митрополита на Киев и цяла Украйна Владимир и епископа на Запорожие и Мелитопол Йосиф.

В посланието, публикувано от патриаршеската прес-служба, Московският патриарх Кирил подчертава: "Всеки, който се цели в небето, накрая уцелва себе си. Надявам се, че земното правосъдие ще настигне терористите. Убеден съм, че те вече са получили главното наказание — още в този свят са влезли в ада на ненавистта и бесовската злоба. Нима има нещо по-страшно за човека от това да осакати собствената си личност и да се превърне от Божие подобие във вместилище на злото?!"

Патриарх Кирил призовава всички да не се боят, но в същото време да смирят гнева си и да не му позволят да се превърне в сляпа ненавист, да помнят, че колкото и да е страшно сегашното време, накрая ще победи любовта, която не се бои от лъжи и насилие.

Предстоятелят на Руската православна църква се моли за упокоение на душата на загиналата от взрива монахиня Людмила, а също и за здравето на ранените в тази трагедия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
св. Висарион СмоленскиОт 2011 г. храмовият празник на църквата „Св. Висарион Смоленски” ще започне да се отбелязва на 29 юли, когато църквата почита кончината на светеца, каза пред радио „Фокус” – Смолян архиерейският наместник на Смолян архимандрит Висарион.

Досега заради грешка в църковния календар празникът се е почитал на 26 юни. Архимандритът обясни, че грешката ще бъде поправена и оттук насетне Смолян ще почита смъртта на светеца на 29 юли. Датата е записана в житието му, където е подчертано, че „на 29 юли 1670 година в Смолян умира мъченически епископ Висарион".

Всяка година на 29 юли Православната ни църква отбелязва този ден с богослужебна прослава на свещеномъченик Висарион епископ Смоленски. Въпросът е поставен и на вниманието на Светия Синод от Пловдивския митрополит Николай, откъдето са решили датата да се спазва и почита.

Свещеннослужителят от храма отец Димитър Михайлов също посочи, че празникът трябва да се чества на 29 юли, когато според житието на светеца той е убит.    

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
430x244.jpgБомба избухна в православен храм в южнoукраинския град Запорожие, като уби един и рани осем души.

Това съобщи представител на министерството на извънредните ситуации, цитирана от Ройтерс.

Смята се, че става дума за самоделно взривно утройство, поставено на входа на храма. 80-годишна монахиня е починала от раните си, а осем души са ранени. Една жена е откарана в болница в тежко състояние, съобщава РИА "Новости", позовавайки се на украинската UNIAN.

Експлозията стана в деня, когато Украйна отбелязва годишнина от приемане на християнството през 988 г. Инцидентът е станал в 16:26 ч. местно време.

Атентатът съвпада с последния ден от посещението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в Украйна, която се намира в църковната юрисдикция на Московската патриаршия.

До момента никой не е поел отговорност за експлозията в храма.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
На 27 и 28 юли в Рилската света обител се проведе семинар за разясняване на местните поделения на БПЦ на възможностите за кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ за ремонт и реконструкция на сгради с религиозно значение, по Мярка "Обновяване и развитие на населените места" от Програмата за развитие на селските пайони (ПРСР) на Европейския съюз.  

На семинара присъстваха представители на почти всички епархии, лектори от Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд земеделие, както и членове на сформираната през месец февруари тази година Работна група към Св. Синод за подпомагане кандидатстването на местните поделения на БПЦ по Европейските програми.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)
св. Теодор УшаковНа 31 юли, събота, от 8.30 часа в храм „Св. Архангел Михаил” в село Българево, общ. Каварна, Варненска област, ще бъде донесена частица от мощите на свети Теодор Ушаков, руски адмирал, сражавал се с турците при нос Калиакра. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил ще отслужи божествена света Литургия в храма. През тази година се навършват 229 години от блестящата победа на руската ескадра над турския флот в сражението при нос Калиакра, станало на 1 август 1791 г.

В чест на победата и в знак на братска християнска обич на 31 юли 2005 г. частица от св. мощи на адмирал Ушаков беше дарена и тържествено пренесена от руския гр. Ярославъл до  Варна. Светите мощи се съхраняват в морския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”.