Мобилно меню

4.4539877300613 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (326 Votes)

Naum RusenskiРусенският митр. Наум разпространи изявление, в което излага позицията си относно взетото неотдавна решение на Св. Синод да не изпрати представител на честванията в Македония на 1000-годишнината от учредяването на Българската Охридска архиепископия. Той категорично отхвърля обвиненията в „национално предателство“ и настоява, че това решение на Св. Синод е било отговорно и в защита на историческата истина и каноничен ред в Православната църква. И по-конкретно в изявлението се казва:

„Във връзка с разпространяваните спекулации от отделни лица, че мнозинството от членовете на Св. Синод на БПЦ-БП, вземайки своето решение от 14 май 2018 г., са станали „национални предатели“, отказвайки да изпратят свои представители на тържествата в Охрид на 27 май т. г., сме длъжни да изясним следното:

1. Българската православна църква – Българска патриаршия никога не е имала намерение да се откаже от своята многовековна история и каноническо достойнство като правоприемник на историческата Българска Охридска архиепископия независимо от политическата конюнктура. 

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

01a9dНа своето последно заседание на 14 май Св. Синод на Московска патриаршия избра Егоревския еп. Тихон (Шевкунов) за „глава на Псковска епархия, Псковски и Порховски епископ“. На 17 май в Москва патриарх Кирил го възведе в сан митрополит на Псковска и Порховска епархия.

Духовникът, известен в руското общество с прозвището „духовникът на Путин“ заради близостта му с руския президент, досега беше игумен на влиятелния Сретенски манастир в Москва, както и председател на Патриаршеския съвет за култура.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

timthumbПравителството в Ливан е одобрило преди дни предложението на Бейрутския митр. д-р Илия (Ауди, Антиохийска патриаршия) да открие Православен университет „Св. Георги“ в Ливанската столица и е издало съответните разрешителни за работа. 

Инициативата обаче не среща подкрепа от страна на Антиохийския патриарх Йоан, който смята, че новият университет би се отразил отицателно на дейността на православния университет в Баламанд (недалеч от Триполи), който е емблемата на православното образование в Антиохийска патриаршия.

4.6705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (85 Votes)

2018 05 18 1542На 21 май от 18:30 ч. в Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ № 1, София, ще се проведе дискусия на тема „Преводът на Библията като революционен акт: Мартин Лутер и св. Кирил и Методий днес“. В нея ще вземат участие пастор д-р Райнхолд Гестрих от Германия и доц. д-р Ивайло Найденов от Богословския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Модератор на събитието ще бъде доц. д-р Екатерина Дамянова  от БФ на СУ.

Дискусията ще се проведе на немски и български език със симултанен превод. Входът е свободен.

4.7701149425287 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (261 Votes)

980x551 1526305868Недоволството и протестите на определени организации и общественици относно решението на Св. Синод БПЦ да не участва в честванията на 1000-годишнината на Охридската архиепископия в Македония, както и обвиненията на някои от лидерите на протестите, че Синодът не е дал мотиви за  решението си, накараха някои от владиците да обосноват действията си.

4.9471365638767 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (227 Votes)

Maila Makinen M MariaНа 28 април в Ялта, в голямата зала на градската администрация, е била проведена кръгла маса „Майка Мария. Светицата от наши дни”, посветена на паметта на монахиня Мария (Скобцова).

В съобщението по този повод на интернет-страницата на Дворянското събрание на Крим (тук), препечатано и от сайта Преображенское братство (тук), се казва:

Майка Мария е известна по цял свят като духовен и обществен деец, руска поетеса, мемоарист, публицист, участник във френската Съпротива, жертва на фашизма. Името ѝ е увековечено в Санкт Петербург и Рига. В 1985 г. с указ на Президиума на Върховния съвет на СССР тя е наградена с орден „Отечествена война”, втора степен (посмъртно). В Париж на нейното име е кръстена улица. В Израел ѝ е присвоено званието „праведник на мира”. През 2004 г. тя е канонизирана от Константинополската патриаршия като преподобномъченица. За съдбата и подвига на майка Мария са заснети художествени и документални филми, написани са книги и множество други публикации.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

downloadСв. Синод не е разпуснал архиерейската комисия за преговори с Македонската църква и останалите поместни православни църкви. Това заявяват от Отдел „Връзки с обществеността“ на Св. Синод. В съобщението се казва:

„По повод на изразено медийно твърдение, което е злонамерено и уронващо престижа и авторитета на Синодалната архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ с председател Старозагорски митрополит Киприан, че Св. Синод е разпуснал тази комисия, и че тя досега въобще не е работила, Ви известявам официално за следното: 

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (150 Votes)

Patriarch NeofitДнес, 16 май, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит беше изписан от болницата, където той се лекува в продължение на почти месец. Главата на Българската православна църква беше приет на 18 април 2018 г. в болница „Аджъбадем сити клиник – Болница Токуда“ в София. Според неофициална информация той бил намерен в безсъзнание в покоите си и веднага е извикан лекарски екип, който е препоръчал спешно лечение в болница.

4.12 1 1 1 1 1 Rating 4.12 (50 Votes)

origТази сутрин малка група граждани протестираха пред синодната палата заради решението на митрополитите БПЦ да не участва в честването на 1000-годишнината на Охридската архиепископия, на което бяха поканени от непризнатата Македонска православна църква. Синодните старци решиха Българската църква сама да организира честване на годишнината в София с мотива, че именно Българската патриаршия е правоприемник на Охридската архиепископия. Тържествата са насрочени за 10 юни в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Участниците в протеста изразиха недоволството и изненадата си от решението на Св. Синод, който, според тях, преди половин година се е ангажирал да съдейства за решаване на въпроса с автокефалията на Македонската православна църква.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (45 Votes)

Ruska skopjeНовият представител на Московския патриарх у нас, архим. Васиан (Змеев), който смени архим. Филип (Василцев) след визитата на патриарх Кирил в София, неотдавна е служил в Скопие по покана на руското посолство в македонската столица. Двамата с отец Зотик (Гаевски), свещеник в руската църква в София, са отслужили молебена по повод акцията „Безсмъртният полк“.

Богослужението е било извършено в параклиса „Св. Георги Победоносец“ към новостроящата се църква в руски стил „Св. Троица“ в Скопие, която се изгражда със средства на руския гражданин и бизнесмен С. Самсоненко, почетен консул на Русия в Битоля. Ктиторът на храма Самсоненко живее в Македония от 2006 г. и е смятан за най-богатия бизнесмен в страната. С неговото име местни медии свързват прокарването на руското политическо влияние в Македония, включително и в Македонската църква.

На молебена за руските воини са присъствали руският посланик в Македония О. Шчербак, представители на дипломатическия корпус, почетните консули в Охрид и Битоля.

4.5354330708661 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (127 Votes)

25VSN 1592Атинският архиепископ Йероним е получил писмо от Московския патриарх Кирил, в което заплашва със схизма, ако идеята Украинската църква да получи независимост от Москва се осъществи. Това съобщи гръцкият сайт за църковни новини Orthodoxia.info. В писмото се твърди, че тази схизма би била по-лоша от онази, която разделя православни и римокатолици през 11 век. Освен това патриарх Кирил напомня за ангажимента на Вселенския патрирах към Руската църква да не променя църковния статут в Украйна. Той споменава т. нар. Киевска патриаршия, за която явно руснаците вярват, че би могла да получи автокефален статут, пишат гръцките журналисти.

Писмото на Руския патриарх идва няколко дена след това на Киевския митр. Онуфрий, който също иска Гръцката църква да не приеме промяна на църковното статукво в Украйна.

Orthodoxia.info съобщава, че освен църковните власти на Русия голям интерес към темата показва и руското правителство. Руският посланик в Атина вече посети Атинския архиепископ, а също и ресорния за църковните въпроси зам.-министър на външните работи Янис Аманатидис, пред които е заявил интереса на неговото правителство за развитието на украинския църковен въпрос, давайки да се разбере, че за руското правителство въпросът не е само църковен. Среща по този въпрос се предвижда и с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

4.8604651162791 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (86 Votes)

thumbnailСменен е игуменът на Лопушанския манастир във Видинска епархия, съобщи Дарик радио. На мястото на досегашния игумен архим. Христодул е назначен архим. Нифонт от Боровишкия манастир, Белоградчишка духовна околия, Видинска епархия. Архим. Христодул е освободен от длъжността с решение на Епархийския съвет, при което му е предложено да остане като монах в манастира, но той е предпочел да го напусне. Архим. Христодул беше игумен на манастира от 2014 г., като беше назначен на тази длъжност от Видинския митр. Дометиан, след като дотогавашният игумен и видински викарий Велички еп. Сионий пое игуменството на Троянската св. обител.

Новият игумен архим. Нифонт е родом от Враца и от 20 години е монах. От светския живот се е отказал през 1993 г. През 1997 г. е станал монах в Жабленския манастир, който е под ръководството на разколника Касиан. След това е напуснал оттам и е постъпил в Боровишкия манастир. Архим. Нифонт ще ръководи както Лопушанския, така и Боровишкия манастир.

Това е втората смяна на игумен на манастир в епархията след встъпването в длъжност на новия Видински митр. Даниил. В началото на май беше освободен от длъжността игумен на Чипровския манастир йером. Спиридон заради шофиране в нетрезво състояние и без шофьорска книжка. Други досегашни монаси по обясними причини предпочетоха сами да напуснат епархията.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

763207 1280Братството на Зографския манастир публикува в официалния сайт на БПЦ-БП съобщение относно случая с игумена на Гигинския манастир архимандрит Никанор на Света гора, който беше широко отразен в медиите. Самият архимандрит през последната седмица даде много изявления, категорично отричайки като лъжлива информацията на всекидневника „24 часа“ (тук). Такива обвинения той отправи и към Двери.

Ето текста на съобщението от Зографската св. обител:

Въпреки силното нежелание на братството за публични изяви, принудени от разразилата се в последните дни медийна кампания около присъствието на архим. Никанор (Мишков) на манастирския празник, съобщаваме отговорно следното.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

След като Македонската православна църква и Сръбската православна църква взеха съответни решения да отпразнуват годишнината от учредяването на Българската Охридска архиепископия, накрая и Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия реши да отбележи поне тази кръгла хилядна годишнина.

Както е известно, ромейският (византийски) император Василий Втори Българоубиец, след като завзема западното българско царство, през 1018 г. на мястото на закритата Българска патриаршия учредява Българската архиепископия (Αρχιεπισκοπή Βουλγαρίας), известна повече като Охридска архиепископия – по името на града-седалище на архиепископа.

На редовното си заседание от 14 май 2018 г. Св. Синод на БПЦ-БП в пълен състав е взел решение за отбелязване на 1000-годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия, което огласи едва днес.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

3ril06di 47 0На днешното си заседание в пълен състав Св. Синод на БПЦ е излязъл с официална позиция относно провеждането на гей-парад в София на 9 юни. Синодните архиереи изразяват категоричното си несъгласие за допускането на подобна „демонстрация на греха“ и призовават да не се участва в нея.

Ето и пълния текст на изявлението:

Във връзка с обявения гей-парад в София на 9 юни 2018 г. Св. Синод на Българската православна църква и тази година изразява своята принципна и непроменена позиция на категорично несъгласие за провеждането на парада и на отеческа загриженост и призив към благочестие и неучастие в такава демонстрация на греха.