Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

400През последната седмица в руската столица се провеждат поредица протести срещу ограничаването на правото на независими кандидати да участват в изборите за градския парламент. Протестите не са разрешени от властта и са съпроводени с арести и полицейско насилие над демонстрантите. Досега са арестувани над 1000 души, предимно млади хора. На 28 юли около 100 младежи, гонени от полицията, намират убежище в централния столичен храм „Св. Козма и Дамян“. Дежурният свещеник в храма, йером. Йоан (Гуята), е приел младежите, оказал е първа помощ на ранените и е отслужил заедно с тях молебен за мир. Тази реакция привлече интереса на всички руски медии към него. О. Йоан коментира събитията така:

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

IMG 7186 300x225На 4 август Старозагорският митр. Киприан отслужи св. Литургия в църквата „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, по-известна като „Потопената църква“ в язовир „Жребчево“.  Храмът стана известен от множество фотографии, направени през лятото, когато нивото на водоема спада и църквата се показва над водата. Тя е съградена през 1891 г. в с. Запалня върху останки на храм от 4 в. Селото спира да съществува през 1965 г. заради строежа на язовир „Жребчево“. Водоемът се намира между Нова Загора и Сливен. Последната служба в цървата е на 28 април 1963 г., когато се венчава синът на поп Драган Стойков, Стойко Стойков, който присъства на днешното неделно богослужение и не скри вълнението си, че храмът оживява след 56 години.

Стотици богомолци се стекоха на богослужението, оглавено от митр. Киприан, в което взеха участие свещеници от епархията. В словото си към присъстващите владиката отбеляза, че днес дължим огромна благодарност и поклон пред паметта на всички хора, които са изградили този храм и са го изпълвали с живот чрез молитвите си.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

fillКоптската църква осъществи редица промени за приема и функционирането на своите манастири след убийството на известния игумен на манастира „Св. Макарий“ в Нитрийската пустиня еп. Епифаний.

След този случай Коптската църква прие 12 мерки, между които временна забрана за приемането на нови послушници. Приеха се по-строги правила за достъпа на поклонниците в манастирите. На монасите се забранява също така да приемат лични дарения, да напускат манастира без разрешение на игумена и да ползват социалните мрежи. През изминалата година специална комисия посети всички манастири, за да провери монашеския живот от духовна, административна и финансова гледна точка. Друга мярка е забраната за ръкополагане на монаси за свещеници, която е въведена за срок от три години.

2.1866666666667 1 1 1 1 1 Rating 2.19 (75 Votes)

5551232

На 1 август за десета поредна година от София потегли поклонническият път „Рилският Чудотворец“. Той възпоменава пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, станало преди 550 години. Поклонниците ще извървят пътя от София до най-голямата св. обител у нас, преминавайки през три планини – Витоша, Верила и Рила. Те ще пристигнат там за празника Преображение Господне, който се чества на 6 август.

По традиция походът започна със св. Литургия в столичния храм „Св. Софѝя“, която оглави ставроф. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и редовен участник в поклонническия път през всичките десет години.

След това участниците в похода се отправиха с лития към ротондата „Св. Георги“, а оттам тръгнаха към хижа „Кумата“ на планината Витоша. В близкия параклис „Св. Йоан Рилски“ беше отслужена вечерня с Богородичен канон, както ще е всяка вечер през тази седмица. Всеки ден ще се чете и акатист на преп. Йоан Рилски.

4.5411764705882 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (85 Votes)

originalНа 27 и 28 юли в Киев се проведоха две шествия (кръстен ход) по случай Деня на кръщението на Киевска Рус. В първия ден се проведе шествието на Украинската православна църква (Московска патриаршия), водено от Киевския митрополит Онуфрий, а на следващия ден беше шествието на автокефалната Православна църква на Украйна, водено от Киевския митрополит Епифаний. Украинските медии отбелязват като водеща новина за събитието отсъствието на представители на държавната власт, което се случва за пръв път в новата история на страната. Новият президент Володомир Зелински даде да се разбере, че е безразличен към християнството, а в интервю заяви, че в неговия дом „разговорите за религия са забранени, тъй като те разделят семейството и обществото“. Според наблюдателите тази позиция на Зелински ще се отрази на общата държавна политика към вероизповеданията в страната.

За читателите на Двери предлагаме откъс от коментар на украинското издание Деловая столица, който от своята позиция представя водещите акценти в честванията през тази година.

„Всичко премина за общо удивление тихо. Дори кръстният ход на УПЦ-МП – както обикновено пъстър, събран от всички краища на страната и както обикновено съпроводен от суматоха (не поради многото хора, а понеже никой не се грижи за организацията) – изглеждаше напълно умиротворен. В предишните години, след идването на власт на митрополит Онуфрий и началото на руско-украинския конфликт, УПЦ-МП се представяше в амплоа на „обсадената крепост“, а нейните шествия преминаваха в напрегната атмосфера – те винаги нещо демонстрираха, бяха адресирани до някакъв невидим опонент, носеха някакво предизвикателно послание. Особено силно се усещаше това през изминалата – томосна – година, когато напрежението между московската църква и киевската власт достигна апогея си.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (40 Votes)

DSCF26031Директори на училища и учители от българските училища в чужбина се събраха на 25 и 26 юли на семинар, организиран от Центъра за образователни инициативи „Двери“, в Бачковския манастир. На него педагозите бяха запознати с модела за християнска просвета на ученици от началния етап, разработен от екипа на „Двери“, както и с конкретни проекти и помагала за работа с деца. Проявата се организира по инициатива и с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, а обучението се проведе от д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Metr Nikolaos of FthiotidosВ събота, 27 юли, почина от сърдечен удар митрополитът на гръцкия град Ламия – Николай (Протопапас), който носеше титлата на областта Фтиотида. Предния ден той е служил св. Литургия за празника на св. преподобномъченица Параскева. Митр. Николай си отиде от този свят на 71 години след много дейна и плодотворна работа като епархийски архиерей в продължение на 23 г., а преди това – на отговорни постове в своята църква.

Блаженопочиналият архиерей е роден през 1948 г. на о-в Тинос. Завършил е с отличие прочутата Ризариева духовна семинария в Атина и Богословския факултет на Атинския Каподистриев университет. Участвал от младежките си години в просветната и катехизаторска работа на Гръцката православна църква, той на 25-годишна възраст е ръкоположен за йеродякон и е назначен за архидякон и епархийски проповедник на Халкидската митрополия (на о-в Евбея). През 1975 г. е ръкоположен за йеромонах и е назначен за учител в Духовната семинария на родния му остров Тинос, същевременно служи и като проповедник в известния храм „Св. Богородица – Благовестница (Евангелистрия)“.

1.975 1 1 1 1 1 Rating 1.98 (40 Votes)

2019 07 28 1732На 1 август с благословението на Софийска митрополия за 10-а поредна година ще се проведе пешеходният преход „Рилският Чудотворец“ от София до Рилския манастир. Той се организира от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и негови водачи са доц. д-р Павел Павлов и ставроф. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия.

Точно на десетата годишнина на похода се честват и 550 г. от връщането на мощите на светеца в Рилската св. обител, което събитие възпоменава поклонническият път. Участниците ще преминат през три планини – Витоша, Верила и Рила, в молитвено шествие и богослужения, в атмосфера на приятелски разговори и духовни беседи.

4.9014084507042 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (71 Votes)

Ε4Йерусалимският Св. Синод отмени низвержението на бившия Йерусалимски патриарх Ириней, като го възстанови в архиерейски сан с титлата „бивш Патриарх на Йерусалим“. В решението се казва, че „тъй като свещените канони са установени от божествените отци „за изцеляване на страстите и лечение на душите“, а следователно и за пресичане на всяко страстно и користно действие срещу единството на църковното тяло, Св. Синод на Йерусалимската патриаршия… преди четиринадесет години с голяма скръб прие решение за низвержението на Йерусалимския патриарх Йриней, присъединявайки го към монашеския чин. Въпреки това Св. Синод никога не е преставал с голямо търпение да показва жив интерес към нашия низвергнат брат и да се моли непрестанно за него. Тъй като здравословното състояние на нашия брат в Христа днес се влоши, Св. Синод… реши единодушно да отмени наложеното на нашия брат Ириней низвержение, като умолява Господа на всяка власт и сила да изпрати върху него и върху всички нас благодатта на Светия и Живоносен Гроб Господен… Горното решение ще бъде обявено на бившия патриарх Ириней, лекуващ се в тези дни с грижата на патриаршията във Френската болница в Йерусалим, а неговото възстановяване ще продължи в манастира на авва Герасим Йордански“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

5760837Сретенската семинария, създадена от митр. Тихон (Шевкунов) в Сретенския манастир в центъра на руската столица, няма да бъде преместена извън Москва. Това стана ясно от изказването на Московския патриарх Кирил след вълна от протести срещу решението на Св. Синод от 9 юли т. г. да премести Московската духовна академия (която е разположена в Сергиев Посад, Московска област) в сградата на Сретенската семинария.

Припомняме, че според решението на синода ректорът на МДА стана временен ректор на Сретенската семинария, който трябваше да осъществи „оптимизирането“ на учебния процес в двете висши учебни заведения. Според идеята студентите на Сретенската семинария трябваше да се преместят в Сергиев Посад, а студентите-магистри и докторантите от Московската духовна академия трябваше да се настанят в сградата на Сретенската семинария. Като мотив беше изтъкната необходимостта от по-добро обучение на кадрите на МДА, която поради своята отдалеченост от Москва не може да привлича професори и специалисти преподаватели.

1.8 1 1 1 1 1 Rating 1.80 (50 Votes)

Vladiski mostПоклонническият пешеходен преход от Велико Търново до Рилския манастир, който започна на 1 юли, утре ще достигне София. Очаква се поклонниците да пристигнат в столицата към 17:30 ч. и да бъдат посрещнати пред ротондата „Св. Георги“. На 25-ия ден от прехода участниците в него ще тръгнат рано сутринта от Курилския манастир. Към 10 ч. ще са в манастира „Св. Мина“. Пътят им ще премине през двата храма в кв. „Орландовци“ и ще завърши пред ротондата в центъра на София.

Целият преход от Велико Търново до Рилския манастир беши разделен на пет етапа, като с пристигането в София завършва четвъртият. Последният етап е от столицата до Рилската св. обител, който трябва да приключи на 31 юли.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

BCCAA6B2 9862 4E40 B300 3E00A6261B4D 1170x878По инициатива на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и с негово благословение в Бачковския манастир ще се проведе практически семинар за директори и учители от българските училища в чужбина.

Семинарът на тема „Християнски празници и добродетели в училище“ се организира от Центъра за образователни инициативи „Двери“.

Участниците ще бъдат запознати с мотивите за необходимостта българските ученици да получават знания за християнството и неговите добродетели, ще научат за християнския възглед за образованието и пресечните точки с изискванията пред образованието през 21 в.; ще се обсъжда връзката на християнските празници и добродетели с националната идентичност през 21 в.

4.675 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (40 Votes)

2019 07 24 1001Има нещо символично за нас, православните българи, организирани в една епархия в Америка и Канада. То е, че и ние като американците и канадците сме пръснати от единия океан на изток до другия на запад, говорим техния език, споделяме техния живот, култура, храна, радости, тревоги, християнски ценности и съвместно с тях отбелязваме важните събития в живота. За наша утеха Църквата е центърът на най-важните моменти, което ни кара заедно с тях да пригласяме обичаните от тях думи на националните им химни, че Америка е „земя на свободни и дом на смели“, а Канада – „дом и родна земя“, за които и ние с нашите епархиоти „стоим на пост за нея“.

Повод за изразяването на цялата тази символика даде най-новата ни Българска източноправославна църква „Св. Димитър“ в Брамптън, близо до Торонто. Тя е едва на 13 години, но показа смелост, сили и готовност да бъде достоен домакин не само на 44-тия събор на епархията, на 14-ата конференция на попадиите и дякониците в диоцеза ни, но и център на обширната ни по територия наша епархия в САЩ, Канада и Австралия от 18 до 21 юли 2019 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

48182752196 d916cb5e67 bС благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит всеки четвъртък от 17 ч. в столичния храм „Св. Петка“ в кв. „Орландовци“ се отслужва вечерна служба с акатист на св. Богородица Скоропослушница.

Богослужението се извършва пред копието на чудотворната иконата на Божията майка, изписано в манастира „Дохиар“ на Света гора.

Свещеното изображение беше изработено и донесено специално за храма „Св. Петка” от христолюбиви дарители от кв. „Орландовци“ и гр. Банкя. В продължение на един месец иконата е престояла до оригинала в светогорския манастир.

Църковното настоятелство приканва християните да взимат молитвено участие в богослуженията и да отправят молитви към св. Богородица.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

150869 54749886aa52e54749886aa565В Московска епархия беше отменена задължителната катехизация преди приемане на св. Кръщение поради намаляване на броя на извършените кръщенета. Това решение е взето на Епархийския съвет на Москва и е изпратено за изпълнение до московските храмове. В решението се казва да се промени режимът на катехизация от „строго задължителен“ на „пожелателен с прилагане на личен, неформален подход във всеки конкретен случай“.

Свещениците и катехизаторите трябва предварително да установят в разговор с желаещите да се кръстят „степента на тяхното положително настроение към вярата и Църквата“. При наличието на такова положително отношение подготвителните беседи трябва да се провеждат с тях по стария режим. Ако се установи обаче „отрицателно отношение към огласителните беседи или има други обстоятелства като: голяма известност, изключителна заетост, военна служба, напреднала възраст, кратък престой на кръстниците и др. – то тогава огласителни беседи могат да не се провеждат, но свещеникът трябва да проведе личен разговор с желаещия Кръщение и да му предаде знания за вярата и Църквата в обема, който той е способен да приеме“.