Мобилно меню

4.6653846153846 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (260 Votes)

1

От 21 до 25 май 2018 г. в Солун се проведе Осмата световна среща на богословските школи, организирана от Богословския факултет на Солунския Аристотелов университет и под патронажа на Вселенската патриаршия. Конференцията беше посветена на Светия и велик събор на Православната църква, проведен на о-в Крит през м. юни 2016 г., и неговото отражение върху православното богословие през 21 в. Над 300 учени, представящи 25 богословски института от над 20 държави, пристигнаха в Солун, за да споделят натрупания опит от възприемането на съборните решения в изтеклите почти две години след Събора. На конференцията имаше рекорден брой българи от Софийския и Великотърновския университет, както и от Оксфорд, и това беше оценено от организаторите и гостите. Бяха разгледани богословските, еклисиологичните и каноничните измерения на Събора в Крит, но форумът не се ограничи с вътрешни за Православната църква проблеми. Пленарните доклади, както и научните съобщения в секциите анализираха съдържанието на съборните решения в контекста на проблемите, с които Православната църква се сблъсква в световен план: глобализацията, миграциите, зависимостите, различните форми на неравенство, войната и мира, етическите дилеми, научната революция и т. н. Акцент беше поставен върху приноса на православното богословие за разбирането на концепцията за правата на човека, както и за осъзнатото участие в диалога с другите християнски църкви и общности.

Идеята за провеждане на световни срещи на православните богословски школи възниква в началото на миналия век. Един от радетелите за това е прот. Георги Флоровски.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

20180602 092619На 2 юни в Ново село, общ. Стамболийски, Пловдивска епархия, в параклиса на св. равноапостолна Лидия беше отслужена празнична св. Литургия, а след нея и тържествен водосвет. Празничното богослужение извърши енорийският свещеник Серафим (Пламен) Лазаров. Присъстваха много миряни, някои от които специално дошли в селото за празничния ден. Празникът на света Лидия в Ново село се почита по значимост като втори храмов празник в селото след Гергьовден. 

Параклисът "Света Лидия" е построен от жителите на селото и е единственият в България, посветен на света равноапостолна Лидия от римския град Филипи (днес в развалини на 15 км северно от Кавала, Гърция). Заслуга за построяването му има и кметът на селото Тодор Атанасов. След като му била направена успешна операция, той обещал да издигне параклис за благодарност. Параклисът е осветен през 2007 г. По това време енорийски свещеник в селото е обичаният от всички свещеник Руси Иванов (1970 - 2017 г.), отдаден в пастирското си служение на енорията, известен не само у нас, но и в чужбина с активна енорийска дейност. И до днес жителите на селото с най-добри чувства си спомнят за любимия им свещеник и истински скърбят за него.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

osiou dabid 12Вселенският патриарх Вартоломей ще присъства на първото общоцърковно честване на стареца Яков (Цаликис), който беше канонизиран от Константинополската Вселенска патриаршия в края на миналата година. Това ще стане на 3 юни в манастира на новопрославения преподобен „Преп. Давид“ на о-в Евбея, Гърция.

Очакваше се на тържествата да присъства и Атинският архиеп. Йероним, който заедно с Вселенския патриарх да отслужи на 3 юни св. Литургия. Архиеп. Йероним обаче осъществи лично поклонническо пътуване в обителта „Преп. Давид“ през изминалата седмица и с това изпрати знак, че няма да присъства и на официалното честване. Според Orthodoxia.info, който съобщава за отмененото участие на архиеп. Йероним, причината е в обтегнатите отношения между двете църкви, които през последните месеци се влошиха заради спор за собственост върху църквата „Св. Георги“ и прилежащия ѝ терен в Промпона. Спорът се пренесе в съдебната зала и се следи с интерес от гръцките медии през последните месеци. В официалната делегация на Вселенска патриаршия за честванията в Евбея е включен и Аморейският еп. Никифор, който е игумен на манастира „Влатадес“ (в Солун) и стана управляващ на спорния храм в Промпона (който беше приписан към манастира „Влатадес“). Това е и най-вероятната причина Атинският архиеп. Йероним да предпочете да не съслужи с него.

Все пак среща между двамата предстоятели се очаква да има по време на визитата на патр. Вартоломей в Атина, тъй като в програмата му е включено и посещение в Атинската архиепископия. Църковните журналисти отбелязват, че през последната година е имало няколко визити на патр. Вартоломей в Атина, през които той не е посещавал Атинската архиепископия.

За жизнения път на преп. Яков можете да прочетете тук.

Снимка от манастира „Преп. Давид“: Ромфеа

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

IMG 2834На 30 май Рилската св. обител посетиха членовете на Комитета на постоянните представители на правителствата на държавите ‒ членки на Европейския съюз (КОРЕПЕР II), придружавани от своите съпруги, както и от най-близките си сътрудници, т. нар. „Античи”. Посещението е част от традиционното културно ‒ историческо представяне на страната домакин на Европейския парламент.

Корепер е основният подготвителен орган на Съвета на ЕС. Почти всички точки, които се включват в дневния ред на Съвета, се разглеждат първо от Корепер. В състава му влизат постоянните представители на държавите членки, които всъщност са посланиците на държавите членки в ЕС. Те изразяват позициите на своите правителства. Работата на Корепер ІІ се подготвя от група „Античи”. Тази неформална група помага да се придобие първоначална представа за позициите, които делегациите на държавите членки ще заемат на заседанията на Корепер.

IMG 2829В иконната галерия на светата обител лично игуменът Адрианополски еп. Евлогий запозна Техни Превъзходителства с историята и ролята на Рилския манастир през вековете, както и с духовно-образователната му дейност днес. Отговори и на редица въпроси относно статута на манастира през атеистичния период на комунизма, които породи беседата. Всеки един от гостите получи екземпляр от специално подготвената от Рило-манастирското братство брошура на англ. език по повод българското председателство на Европейския парламент, с основна информация за манастира и неговия основател ‒ преп. Йоан Рилски Чудотворец. Гостите посетиха също централния манастирски храм, както и църковно-историческия музей на обителта.

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (45 Votes)

b55p1636 1Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изпрати до медиите своя позиция относно плановете на Общината в морската столица да бъде построен крематориум. Първата копка за него вече е направена и предстои началото на изграждането му, което владиката нарече „колкото трагично, толкова жалко и ужасно“.

В изложението си митрополит Йоан отбелязва, че в Православната църква на човешкото тяло се гледа като на „непосредствено и добро творение на Бога. То не е затвор за душата,… а телата ще възкръснат и ще наследят Царството Божие или огъня на ада“. Според архиерея самото погребение, опелото, грижата за гробното място е част от нашия израз на любов към починалите ни близки и връзката ни с тях в Църквата.

Митрополитът посочва, че разбира проблемите на общинското ръководство с намирането на нови гробни места във все по-населените градове. Той смята обаче, че крематориумите не са изход, а ще премахнат една вековна християнска традиция за погребване на починалите и ще доведе до „изкореняване нравите и обичаите на народа“. Митрополит Йоан настоява общината да търси решение на този проблем в диалог с Църквата. Един от възможните изходи владиката вижда в „погребването на близките хора в техните родни места“.

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

ФенерВселенската патриаршия реши да разгледа молбата на Македонската православна църква за възстановяване на каноничността и признаване на нейната автокефалия – това е станало днес, на редовното заседание на Св. Синод във Фенер. Писмо с такава молба е изпратил и македонският премиер Зоран Заев. Официалното съобщение на Вселенска патриаршия гласи:

„Светият Синод, който днес се събра под председателството на Негово Всесветейшество, разгледа молбата на схизматичната църква в Скопие, подкрепена и чрез писмо на министър-председателя на FYROM г-н Зоран Заев, за издигане от страна на Вселенска патриаршия на иницитиативата за възвръщане на каноничността на тази църква под името Охридска архиепископия, и реши да я разгледа и да извърши необходимото при спазване на непроменимите определения на историко-каноничните права и предимства на първопрестолната Вселенска патриаршия“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

33868997 2002848006643854 3726957987068116992 oЕдин от най-новите храмове в столицата – „Въздвижение на св. Кръст Господен“ – осветен от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит преди по-малко от година (тук), вече има работещо неделно училище и добре организирана енорийска дейност, насочена към приобщаване на жителите на кв. Лозенец към църковния живот.

В криптата на новия храм се устройва енорийски център за неделното училище и други образователни и социални дейности. Енорийските свещеници, учителката и децата сами събират необходимите средства за изграждането му чрез различни инициативи.

С благословението на о. Василий, предстоятел на храма, на 27 май, Петдесетница, децата от неделното училище организираха благотворителен базар в подкрепа на строящия се енорийски център. Той се проведе в двора на храма след празничната св. Литургия. В него са включени книги на издателствата: „Св. вмчк Георги Зограф”, „Двери“ и “Корпорация Развитие”. Цените на изданията, дарени специално за каузата,  бяха леко завишени, за да се подкрепи образователната инициатива.

2.52 1 1 1 1 1 Rating 2.52 (50 Votes)

d0b5Алтернативно честване на 1000-годишния юбилей от основаването на Охридската архиепископия ще организира Сръбската патриаршия – това решение сръбските архиереи взеха на неотдавна завършилия Архиерейски събор на СПЦ. То е по предложение на Православната Охридска архиепископия (ПОА) в Македония (църковна структура към Сръбската патриаршия, ръководена от архиеп. Йован (Вранишковски), в канонично общение с останалите поместни православни църкви).

В интервю за изданието Слободен печат Стобийският еп. Давид (ПОА) заяви, че честванията ще се проведат най-вероятно в ставропигиалния манастир „Св. Йоан Златоуст“ в Битоля. Той очаква на тях да присъства Сръбският патриарх Ириней, както и представители на останалите поместни православни църкви, като покана ще бъде отправена и към Вселенския патриарх Вартоломей.

Според еп. Давид покана може да бъде отправена и до владиците от Македонската православна църква, за да присъстват като гости, но те няма да могат да участват в съвместното богослужение.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

feature slovo stefan ohrid1На 27 и 28 май в Македония тържествено отбелязаха 1000 години от образуването на Охридската архиепископия. В охридската църква „Св. Софѝя“ се събраха всички архиереи на Македонската православна църква и висшето държавно ръководство, но без представители на други поместни православни църкви.

В словото си след св. Литургия, посветено на празника Петдесетница, предстоятелят на Македонската църква архиеп. Стефан постави акцент върху единството на Църквата в Светия Дух, което не бива да се разрушава заради конфликти между поместните православни църкви. По повод изолацията на ръководената от него църква той заяви:

„Административното разделение на поместни църкви съществува именно за да се осъществи това единство (в Духа). Това не са независими една от друга организации, но е начинът, по който живее едното и неделимо Тяло Христово. Затова трябва да гледаме на същността, която ни съединява, а не на юрисдикционните формалности, които самите ние превръщаме в причини за разделения. Охридската архиепископия е една от древните поместни църкви, чието 1000-годишно съществуване няма друга цел освен да съедини човека и Бога. Именно за това тя е обновена в лицето на Македонската православна църква. Нейното съществуване не само че не е заплаха за съществуването на другите поместни православни църкви, но служи за усъвършенстване на светците и за изграждане на Христовото тяло. Тя показа това чрез пастирската си дейност сред поверения ѝ народ, но и чрез активното участие в борбите за запазване на чистотата на православната вяра. Охридската архиепископия не е съществувала, както и днес Македонската православна църква не съществува, за да бъде нечия, да принадлежи някому и по този начин – да бъде отнета от други. Тя съществува, за да бъде част от едната, света, съборна и апостолска Църква, съществува за верния народ, за да го отведе до тихото пристанище, при Христос. Защото чрез един Дух сме кръстени всички в едно тяло – било юдеи или елини, роби или свободни, и всички с един Дух сме напоени... Вие сте Тяло Христово, а поотделно – членове, както пише св. ап. Павел на коринтяни.

4.7966101694915 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (59 Votes)

7870252t1hfc72Верейският еп. Евгений днес беше избран за предстоятел на Естонската православна църква. На извънредния събор, провел се в катедралния храм „Св. Александър Невски“ в Талин, с тайно гласуване избирателите дадоха гласовете си за един от двамата излъчени кандидати: Верейският еп. Евгений и Нарвски и Причудски еп. Лазар, временно управляващ Естонската църква. В гласуването са участвали представители на 32-е енории на Естонската църква, както и на манастирите.

Верейският еп. Евгений (Решетников) е викарий на Московския патриарх Кирил, председател на Учебната комисия на Московска патриаршия и ректор на Московската духовна академия. Той ръководи учебното заведение от 1995 г., а от 2011 г. е член на висшия църковен съвет на МП. С него са свързани очакванията да повиши нивото на църковното образование в страната, което да доведе до по-добра подготовка на местния клир. Предстои Московският патр. Кирил да одобри избора му.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

60771094По повод 1 юни, Ден на детето, църковното настоятелство при варненския храм „Св. Атанасий“ организира празник за децата. В двора на храма в часовия пояс от 17 до 19 ч. ще се състои концерт на детски хор „Ангели“ и вокална формация „Бънджи сингърс“. В същото време ще има подготвени материали за рисуване за всички деца, които дойдат.

Специално за случая е отпечатан подлистник на списание „Камбанка“ във формата на малък цветен вестник, който ще бъде раздаван на всяко дете. Подготвени са и други изненади за малчуганите.

От настоятелството приканват родителите да доведат децата си, за да участват в празника и да поиграят на открито.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

ArticleImageАрхим. Кирил (Говорун), клирик на УПЦ (МП) и професор в университета в Лос Анджелис, заяви в интервю за украинския „Пети канал“, че Томосът за автокефалията на Украинската църква вече е написан. „Томосът (т. е. документът) вече е готов. Той е написан. Аз даже знам кой го е написал. Написал го е мой учител от Атинския университет, където съм учил преди години. Той е един от най-добрите канонисти в православния свят. Бих казал, че е гениален канонист. И текстовете, които той пише, в каноническо отношение са съвършени. Затова, аз мисля, че томосът ще бъде един забележителен документ, в канонично отношение и към него няма да може да бъдат изразени никакви претенции“.

Твърдението на украинския клирик и учен, който е известен с възгледите си, че Украинската църква трябва да бъде независима в управлението си, идва на фона на все по-голямо напрежение между Московската и Константинополската патриаршии. Преди няколко дни Св. Синод на Украинската църква (МП) излезе с изявление, в което дори определя предоставянето на автокефалия на Украина като „заплаха за националната сигурност“ на страната. Според членовете на Украинския синод, евентуален Томос на Вселенска патриаршия ще доведе до създаването на четвърта църковна структура в страната, „което ще раздели още повече нашия народ, може би и завинаги“. Членовете на Украинския синод заявиха също така, че до този момент не са получавали от Константинополската патриаршия никакви известия за предоставянето на автокефалия.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

thumb4 shutterstockДуховно-просветен център „Св. Архангел Михаил” във Варна организира три срещи-беседи под общ надслов  „Семейството - възможности, цели, отговорности и предизвикателства” с гост лектор Малина Михаилова – психолог. Беседите са продължение на традицията в енорията да се провеждат прояви, посветени на християнското семейство. Ще бъдат разгледани основни въпроси, свързани с любовта, взаимоотношенията между мъжа и жената в семейството и възпитанието на децата от гледна точка на богословието и психологията.

Срещите се организират с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Ще се проведат в три поредни четвъртъка – от 31 май до 14 юни, от 18 ч.

Програма:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

PentecostБогослужебните текстове на Православната църква са малки литературни форми, но това са истински бисери. Те не са просто поетични творби, които доставят наслада на ценителите на изящното слово. Те са една съдържателна проповед в стихове и строфи, израз на основните истини на нашата вяра. Най-често обаче те остават неразбрани, а също толкова често те не се и изпълняват в нашата Църква поради... липса на певци и други нелицеприятни причини. Последният факт, разбира се, не отменя техните качества, нито намалява тяхната стойност, а само нас, богомолците, ощетява.

Все пак ето нещичко от богатството на днешния празник, за да се види, че редица известни молитвени песнопения са съставени в чест и памет на велики празници, както са Видехом свет истинный от завършека на светата Литургия, Царю небесный от началото на дневните богослужения и пр.

4.9669421487603 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (121 Votes)

fb 2b8774475136e566599aa21f5c5fd3ccЦърквата се моли всеки ден за починалите. Няма ден, в който да не се моли за тях, а в някои дни се моли още повече. Никой не може да ни ограничи да се молим за хората, които обичаме, без значение дали са на този или на онзи свят, и няма ден, в който това да е забранено да се прави, дори на Великден (забранено е да се правят помени, но това е друго). Бог е Бог на живи, а не на мъртви и в Него всички са живи. Така пише в Библията и това е отношението на християните и към живите, и към мъртвите.

Задушница е. Означава ден „за душите“. Подразбира се – на починалите. Починалите наши предци, близки, братя и сестри ние не третираме обаче като истински мъртви. За нас те са живи в Бога и молитвите са начин да общуваме с тях и да поддържаме любовта си към тях жива. Истински мъртвите са тези, които са умрели за Бога, а такива можем да се окажем и ние самите още тук, в този живот. Както казва един голям християнски писател: „Онзи живот е засаден в сегашния“. А каквото засадиш, това ще пожънеш.

Виж още: Задушница – песнопения / Манасий Поптодоров