Мобилно меню

4.9090909090909 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (11 Votes)

Hierom GervasyОт Великотърновска митрополия съобщиха, че в ранните часове в понеделник, 4 февруари 2019 г., на 54-годишна възраст се е упокоил йером. Гервасий, който беше единствен монах в Плаковския манастир „Св. прор. Илия“, Великотърновско. Според свещеници от В. Търново о. Гервасий още през януари т. г. е имал сериозни смущения на сърдечната дейност, а сега вече е получил масивен инфаркт. Бил е закаран в болница, но лекарите в областния град не са могли да го спасят.

Йером. Гервасий е роден на 21 февруари 1963 г. в с. Широки дол, общ. Самоков. Бил е женен и има двама сина. След развод е потърсил друг начин на живот и е бил постриган в монашество от разколнически клирик. След това обаче е пожелал да се завърне в каноничната Църква и е бил приет от Великотърновския митр. Григорий в историческата обител край с. Плаково. Той след това го е ръкоположил за йеродякон на Сиропустна неделя, 17 март 2013 г., и за йеромонах на Кръстопоклонна неделя, 7 април с. г.

4.5393258426966 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (89 Votes)

detail20190131 VSN 8091 обрВ рамките на тържествата по повод на интронизацията на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил предстоятелят на РПЦ се срещна с делегациите на поместните православни църкви, дошли в Москва за честванията. Той е имал отделни срещи с всеки от предстоятелите на църкви, дошли за неговата годишнина, а срещата с всички други църковни делегации се състоя в патриаршеската резиденция в Данииловския манастир в Москва. Присъстваха представители на петте църкви, изпратили архиереи за тържествата, а именно Александрийската, Грузинската, Румънската, Българската и Полската. Присъстваше и постоянният представител на Йерусалимския патриарх в Москва.

Патриарх Кирил се обърна към гостите си със слово, в което централно място зае темата за Украйна и разривът с Вселенска патриаршия. В началото на обръщението си той заяви, че трябва да се говори „не само за събитията, които се честват, но и за нещата, които „всички нас ни тревожат и вълнуват“. След това патриархът сподели своето разбиране за ситуацията в православния свят в момента.

„Константинополската патриаршия прие в общение украинските разколници без покаяние, прие без покаяние отлъчения от Руската православна църква бивш митрополит Филарет. По този начин бяха нарушени фундаментални принципи на каноничното общение между църквите. Освен това бяха приети „йерарси“ от разколническите образувания, които нямат канонично ръкоположение. Това какво означава? Навярно, че за първи път, поне в близкото минало, в Православната църква са приети в общение хора, които нямат законно ръкоположение и не са признати от законните йерарси на църквата-майка, т. е. на господстващата църква, каквато е Московска патриаршия по отношение на Украйна“.

4.6481481481481 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (54 Votes)

detail20190201 VAR 4751 обрСтотици клирици, официални лица и миряни взеха участие в честването на 10-та годишнина от интронизацията на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в Москва. Празничното богослужение на 1 февруари в катедралния храм „Христос Спасител“ беше оглавено от предстоятелите на поместните православни църкви, пристигнали в руската столица: Антиохийски патр. Йоан Х, Московски патр. Кирил, Сръбски патр. Ириней, митрополита на Чешките земи и Словакия Ростислав и митрополита на Америка и Канада Тихон. В съслужение с тях бяха постоянните членове на Св. Синод на РПЦ, както и членовете на делегациите на поместните църкви. Впечатление направи еднаквото облачение на гостите-предстоятели, които бяха облечени в златисто жълто, както и целият епископат. Единствено домакинът, Московският патр. Кирил беше облечен с тъмни одежди. Запознатите с руския църковен протокол обръщат внимание на тази подробност, която има далеч не само естетическата цел да отличи домакина на тържествата, но много повече да подчертае специалното място на Московския патриарх в сонма на епископите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

dobarsko 696x465Уникалният храм в Добърско официално става собственост на БПЦ. След съдебен спор с държавата, продължил над 10 години, църквата „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в с. Добърско, Разложко, вече официално е собственост на Българската православна църква. Решението на Върховния касационен съд е излязло през декември 2018 г. и то е окончателно.

От десетилетия църквата беше взета от държавата, а през последните 15-ина години се стопанисваше от Националния исторически музей като негов филиал.

Храмът обаче е построен в началото на 17 век с дарения и доброволен труд на добърчани и те грижовно са го поддържали повече от три столетия и половина, докато е „национализиран“. Поради неголемите си размери църквата е отесняла на замогналите се в средата на 19 в. жители на Добърско и те си построяват до старата нова, по-голяма църква, посветена на Сретение Господне, където и досега Неврокопският архиерей по традиция служи всяка година.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (80 Votes)

epifaniy intronizaciyaНа 3 февруари в храма „Св. Софѝя Киевска“ се състоя интронизацията на Киевския митр. Епифаний (Думенко, Православна църква в Украйна), на когото Константинополският Вселенски патр. Вартоломей връчи Томоса за автокефалия в началото на януари. На интронизацията не присъства бившият предстоятел на т. нар. Киевска патриаршия Филарет (Денисенко), който до последно отказваше да се лиши от титлата си „украински патриарх“. Официално обявената причина е здравословно неразположение на 90-годишния митр. Филарет, но истинската причина е стремежът да се избегне внушението за двувластие в новоучредената църква.

На интронизацията присъстваха президентът на Украйна Петро Порошенко, Юлия Тимошенко, представители на правителството и депутати. Делегацията на Вселенска патриаршия включваше митрополита за Франция Емануил, Адрианополски митр. Амфилохий, игумена на светогорския манастир Ксенофонт архим. Алексий, в чийто манастир беше калиграфски написан томосът за украинската автокефалия, старецът Хризостом от кутлумшкия скит „Св. Пантелеймон“, представител на манастира Ватопед. Представители на другите поместни православни църкви нямаше.

4.8979591836735 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (49 Votes)

IMG 3496Учители от София, Благоевград и други градове на страната участваха в семинар, на който бяха запознати с метода на библиодрамата и възможностите ѝ за приложение при преподаването на предмета Религия. Проявата се състоя в Кремиковския манастир, където любезен домакин беше о. Серафим. Лектор на семинара беше прот. Андрей Лоргус от Москва, директор на Института по християнска психология. Той запозна участниците с принципите на библиодрамата като метод за изучаване на библейските герои и събития, за задълбочаване в библейския текст и възможностите, които той дава за вникване в смисъла на свещените книги. По време на демонстрациите учителите разиграха някои от библейските сюжети и коментираха техниките за работа с текста и за кои възрастови групи те са подходящи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

timthumb 1 587x353По време на посещението си в Москва за отбелязването на 10-годишнината от интронизацията на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил Антиохийският патр. Йоан X беше приет от министъра на отбраната на Русия ген. Сергей Шойгу. Военният министър разказа на госта за създаването на щабове, координиращи връщането на бежанците в Сирия, като подчерта, че благодарение на тази дейност от юли миналата година в своите родни места са се завърнали над 117 хиляди души.

„Ние се отзовахме и на молбите и предложенията да окажем помощ за въстановяването на болници и някои християнски светини“, заяви  С. Шойгу.

Военният министър благодари на предстоятеля на Антиохийската патриаршия за взаимодействието в сложната обстановка.

От своя страна патр. Йоан X предаде на военно-политическото ръководство и гражданите на Русия благодарността на православните християни и мюсюлманите за помощта към Сирийската арабска република: „Разбира се, ние имахме личен интерес да дойдем тук, за да изразим своята радост и удовлетворение от сътрудничеството, което съществува между нас. Искаме да изразим дълбокото си чувство на уважение и благодарност от името на всички енориаши на нашата Патриаршия и на сирийския народ – и мюсюлмани, и християни, към всички руснаци, към Вас и президента на РФ Владимир Путин за това, което Русия и лично вие правите за Сирия“.

4.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (52 Votes)

книгаИзлезе от печат монографията Проповед – проповедник – слушатели на доц. д-р Андриан Александров, преподавател по Християнска педагогика и Омилетика в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Трудът е представен през миналата година за конкурса за доцент по Омилетика – науката за проповедта.

В книгата си авторът се е постарал да представи във възможно най-голяма пълнота трите страни на омилетичното общуване: проповедта, проповедника и слушателите. Авторът е установил и е извел пресечни точки между омилетиката и риториката, като се отделя внимание на теоретичните омилетични знания и практическите ораторски умения, които водят до успех на проповедника при говорене пред различни видове аудитории.

Като изхожда от нуждите на своята преподавателска работа, доц. Александров е включил в текста и методически насоки за изготвяне и произнасяне на проповеди. Всяка глава е разделена на две точки с оглед на двата аспекта, които се откриват във всяка омилетична ситуация: богословска (свръхестествена или благодатна) и риторична (естествена или човешка).

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (60 Votes)

IMG 7627 6В официално съобщение на Грузинската патриаршия, публикувано на официалния сайт на Патриаршията, остро се протестира срещу интервюто на Волоколамския митр. Иларион (Алфеев), засягащо Грузинската патриаршия (виж новината в Двери тук). Според грузинските архиереи в думите на митр. Иларион се съдържа заплаха към Грузинската църква, което е недопустимо. Грузинските епископи заявяват също, че на кое място Руската църква ще споменава Грузинската патриаршия в своите диптиси няма нищо общо с украинския църковен проблем. И по-конкретно в изявлението се казва:

„В предаването „Църквата и светът“ частта от интервюто на митр. Иларион (Алфеев), председател на Отдела за външно-църковни отношения на Московска патриаршия, която засяга въпроса за Грузинската православна църква, остави сред цялото наше общество впечатлението за груб натиск и намеса.

На въпроса на журналист дали след признанието на новата църква в Украйна от страна на Грузинската църква ще последва преразглеждане на статута на църквите в Абхазия и Цхинвали от страна на Московската патриаршия, митр. Иларион не отговори пряко, а вместо това неясно заговори за възможна заплаха за Грузинската църква.

4.7 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (80 Votes)

у44Четиричленна делегация изпраща Вселенска патриаршия за интронизацията на митр. Епифаний, предстоятел на новата автокефална Православна църква в Украйна, който получи томос за автокефалията на ПЦУ от патр. Вартоломей в началото на януари.

В делегацията влизат двама митрополити – митрополитът за Франция Емануил и на Адрианопол Амфилохий, както и двама светогорски игумени – архим. Ефрем, игумен на Ватопедския манастир, и архим. Алексий – на манастира Ксенофонт.

Двамата игумени не са излъчени като представители на Света гора, а избирането им за членове на делегацията е на самия Константинополски патриарх.

Източник: „Вима тис Ортодоксиас“

2.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 2.67 (9 Votes)

Поклонническо-просветен център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска митрополия организира поклоннически пътувания до различни дестинации у нас и в чужбина. Центърът осъществява дейността си с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит. Предлагаме на вашето внимание поклонническите пътувания през месеците април, май и юни.

КОРФУ АПРИЛ 51. СВ. СПИРИДОН – ОСТРОВ КОРФУ                       

19.04.2019 – 21.04.2019

3 дни / 2 нощувки

ЦЕНА: 256 лв.

Духовник: ик. Стефан Стайков

За записване и информация:

3.9786096256684 1 1 1 1 1 Rating 3.98 (187 Votes)

ilarionВ свое интервю за грузински медии от 26 януари т. г. Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) изрази увереност, че мъдростта на патр. Илия II ще надделее и той няма да се вслуша в съветите на младите епископи, които искат Грузинската църква да признае новата независима Православна църква в Украйна. Според него, Грузинската църква може само да спечели, ако заеме страната на Москва в борбата ѝ с Константинопол.

„Не мога да си представя Грузинската православна църква да признае автокефалията на Украинската църква, създадена от Константинополската патриаршия. Повечето от православните епископи на Грузинската православна църква разбират църковната действителност и как това решение може да се отрази на Грузинската църква. Има млади епископи, които открито или тайно призовават патриарха да признае автокефалията на Украйна, но аз съм сигурен, че това няма да стане. Грузинската православна църква реши да не ходи на Събора в Крит и ние проявихме солидарност с нея и също не отидохме. Грузинската православна църква иска да има шесто място в православната йерархия и ние я подкрепихме. В нашите диптиси тя заема шестото място. И сега, когато патриархът на Константинопол бъде премахнат от диптиха, Грузия ще заеме петото място. Докато в диптисите на Вселенската патриаршия Грузия е на девето място и никой не възнамерява да преразгледа това“.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

50832911 2203171919935947 6686337298943967232 oУченици от началния етап в страната и в чужбина започнаха тази есен да работят с учебните пособия „Празник в класната стая“, създадени от Центъра за образователни инициативи „Двери“ (тук). Те бяха отпечатани с благословението на Западно и Средноевропейския митр. Антоний и финансовата подкрепа на Дирекция „Вероизповедания“ на МС. С подкрепата на Министерството на образованието пособията достигнаха до учениците в българските училища в чужбина, а чрез усърдието на наши сънародници в Западна Европа – и до някои от църковните общини там.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

PlakatНа 5 февруари, вторник, от 18 ч. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна ще бъде открита изложба с картини от сбирката на блаженопочившия Варненски и Преславски митр. Йосиф (1900-1988 г., митрополит от 1937 г.). В нея ще бъдат представени 26 живописни платна. Митр. Йосиф е притежавал богата култура, а изложбата разкрива и малко известния му интерес към изобразителното изкуството.

Изложбата, организирана под наслов „Одухотворен свят“, се провежда с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан.

Основният жанр на произведенията, колекционирани от владиката, е пейзажът и в това можем да прозрем високия духовен критерий на митр. Йосиф да открива божествения дар на красотата в образа на природата. Представените произведения са на едни от най-видните наши художници от средата на миналия век. Сред тях са морските пейзажи на Марио Жеков, Георги Велчев, Христо Каварналиев, Петър Францов, Наполеон Алеков, прекрасните пейзажи на Никола Танев, Атанас Михов, Янко Маринов, Тодор Димитров, изключително изящните и съвършени акварели с цветя на Константин Щъркелов и други интересни произведения – копия и бродерии от чуждестранни художници. В експозицията ще бъде включен и портрет на митр. Йосиф от Никола Кожухаров.

Изложбата ще бъде придружена от каталог и ще продължи от 5 до 24 февруари в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (8 Votes)

kalavriton amvrosiosГръцкият митрополит на Калаврита Амвросий получи седеммесечна условна присъда, защото беше намерен за виновен за злоупотреба с църковното си положение и риторика, призоваваща към омраза към хомосексуалистите. На първа инстанция митрополитът беше оправдан, но след обжалване на съдебното решение той получи осъдителна присъда. Митр. Амвросий стана първият гръцки йерарх, осъден въз основа на приетия преди няколко години антирасистки закон, срещу който тогава той остро протестира. Тогава църковните камбани в неговата епархия биеха на умряло.

Гръцкият съд е окачествил като „реч на омраза“ следните думи, написани в личната страница на митрополита, който е много активен с коментарите си в социалните мрежи. „Заплюйте ги тези презрени хора! Те са извращения на природата, болни са душевно и духовно! Това са хора с мозъчно разстройство. За съжаление те са три пъти по-лоши и много по-опасни от някои от тези, които живеят в лудниците“.