Мобилно меню

4.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (221 Votes)

34858624 1837984689598844 982642419440812032 oСтоличният кмет Йорданка Фандъкова посети днес Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за да обсъди с него инициативата на Столичната община да изгради две общински училища на църковни имоти, собственост на Драгалевския манастир. Йорданка Фандъкова благодари на патриарх Неофит за разбирането, както и на игуменката на Драгалевския манастир сестра Серафима, която също присъства на срещата. Столичният кмет написа в своя профил във фейсбук следното:

„Негово Светейшество Българският патриарх Неофит даде благословията си за изграждане на две училища на църковни имоти. Голямото ни желание е да изградим училища за кв. „Манастирски ливади – изток“, „Кръстова вада“ и „Витоша ВЕЦ – Симеоново“. Единствените свободни терени, на които това може да са случи, са собственост на Драгалевския манастир. Благодарна съм на сестра Серафима, игуменка на Драгалевския манастир, която от самото начало подкрепи идеята ни, както и на кметовете на Район „Лозенец – СО“ г-н Дреков и на район „Триадица“ инж. Терзиев. Предстои Св. Синод да разгледа предложението ни, след което ще започнем с проектиране и строителството. Обединихме се около идеята в двете училища религията да бъде свободно избираем предмет и всички родители, които желаят, ще могат да запишат децата си“.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (40 Votes)

gr 005На 8 юни (петък) в 16 ч. в катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна ще бъде донесена икона на св. Лука Симферополски с частица от мощите на светеца. Иконата идва от Украйна по инициатива на Варненския и Великопреславски митр. Йоан и ще остане в морската столица.

Свещеното изображение ще бъде донесено от Балтския и Ананиевски архиеп. Алексий и духовници от Украйна. С благословението на Киевския митр. Онуфрий иконата ще бъде дарена на варненския катедрален храм „Успение Богородично“, където ще пребивава за поклонение. Там на 9 юни (събота) от 9:30 ч. ще бъде остслужена архиерейска св. Литургия.

Св. Лука Войно-Ясенецки, архиепископ Кримски и Симферополски, е познат и като светецът-хирург. Той лекувал и извършвал тежки операции, призовавайки Божието благословение над болния и молел Бог да насочва ръката му. Изключителен лекар, автор на медицинска литература и богословски текстове, св. Лука още приживе е получил дара да изцелява и помага на хората.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

20180606 221733 Medium 507x380Юбилейното 15-о издание на Международния фестивал за църковна музика „Достойно есть“ в Поморие беше открито на 6 юни от трима митрополити – Сливенски Йоаникий, който е домакин на форума, Западно- и Средноевропейски Антоний и Старозагорски Киприан. Те извършиха водосвет и пожелаха успех на хористите и техните ръководители.

Тази година във фестивала ще вземат участие хорове от България, Германия, Молдова, Украйна, Румъния, Русия, Сърбия, Македония и Полша.

По традиция при откриването клириците и участниците в музикалния форум преминаха в лития през града, носейки иконата на св. Богородица – „Достойно есть“.

До 10 юни тя ще бъде оставена за поклонение в храм „Рождество Богородично“ в Поморие.

20180606 222203 Medium 510x248 1Най-големият църковен хоров форум се провежда под патронажа на Сливенския митр. Йоаникий и кмета на Община Поморие Иван Алексиев. Организатори са Община Поморие, Сливенска митрополия и настоятелството на поморийския храм „Рождество Богородично“.

Музикалният фестивал, който ще продължи до 10 юни, беше открит с изпълнение на Представителен камерен хор на Българската Западно- и Средноевропейска епархия „Св. Цар Борис – Покръстител“,  Берлин, Германия.

Програма на форума:

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

1501282317Руски журналисти се обърнаха към Федералната служба за държавна безопасност в Русия (на руски ФСБ) с искане тя да опровергае „клеветата по отношение на патриарх Кирил, че той бил второразряден агент на ФСБ“. Искането е адресирано до директора на ФСБ Александър Бортников и е изпратено от журналист от в-к „Патриот“. В него се казва:

„Вие без съмнение сте запознат с международния скандал, който се разрази в началото на март в България благодарение на патриарх Кирил. Тогава президентът на България Румен Радев покани колегата си президента В. Путин на тържествата в чест на 140-години от освобождаването на републиката от османско иго... Предполагаме, че Владимир Владимирович е бил зает с изборите и затова изпрати вместо себе си предстоятеля на РПЦ. По време на беседата с българския лидер патриархът започна да говори за „принизяване на ролята на Русия в освобождението на България от турците“... Разгоря се скандал, а масло в огъня наля вицепремиерът Валери Симеонов. В интервю за БНТ той се изказа така за личността на патриарха: „Патриарх Кирил трябва да е ясно на хората какъв е, той не е слязъл от небесата. Той не е слязъл от рая и не е пратеник на Господ Бог или на Иисус Христос. Патриарх Кирил е известен като цигарения митрополит на Русия. От 1996 г. той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари. 14 млрд. долара този хитрец е внесъл безакцизни цигари и 4 млрд. вино за нуждите на църквата, пак безакцизно. Той има частен самолет, има вила в Швейцария, часовникът му е 30 000“. И още един път повтори: „Второразряден агент на съветското КГБ ще ни казва кое е вярно и кое не. Не може така“...

4.865671641791 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (67 Votes)

14 1В периода на изпитите за националното оценяване на зрелостниците  храмовете в Гърция се изпълниха с ученици, които участваха в богослуженията и отправиха молитви за добро представяне. Младежите посещават традиционно тези молебени в навечерието на изпитите, а местните епископи и свещениците се обърнаха с думи на подкрепа към младите хора в този важен за тях момент. Обръщение към тях направи и Атинският архиеп. Йероним, който каза: 

„12-те години в училище изминаха и сега трябва да вземете участие в националните общогръцки изпити, за да влезете в третата степен на вашето образование – висшето. Предизвикателството е голямо, както и трудът, тревогата и усилията ви. В това си начинание имате подкрепата на своите родители, учители и любимите ви хора, както и моята молитва и сърдечни пожелания да имате успех в трудния път, който сте избрали.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

dstl2271На 5 юни Н. Св. Сръбският патриарх Ириней прие делегация на Константинополската Вселенска патриаршия, водена от митрополита за Франция Емануил и Смирненския митр. Вартоломей. В официалното съобщение на Сръбската патриаршия се казва, че патриарх Ириней е благодарил на митр. Емануил за усилията, които полага за добрите отношения между Сръбската църква и Вселенската патриаршия. От своя страна, митр. Емануил е благодарил на патриарха за сърдечната атмосфера, в която е преминала срещата, по време на която е бил проведен разговор за отношенията между поместните православни църкви. Тема на разговора без съмнение е била църковната ситуация в Украйна и Македония, които се обърнаха към Вселенския патриарх за предоставяне на автокефалия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

DSC 00141Прес-секретарят на Грузинска патриаршия о. Михаил Ботковели съобщи на пресконференция във вторник, че Грузинската църква очаква представител на Вселенска патриаршия в средата на юни. Тема на разговорите ще бъде бъдещето на автокефалната Украинска църква. Той съобщи също, че Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), Московска патриаршия, в понеделник се е срещнал с Грузинския патриарх Илия II и го е уведомил за позицията на Руската църква относно автокефалията на Украйна, която възнамерява да предостави Вселенска патриаршия. Грузинският патриарх Илия е отговорил, че „това е един много сложен въпрос“ и че „Грузинската православна църква ще вземе решение, което ще бъде уважено от всички църкви“.

Грузинската православна църква е особено чувствителна към проблема за църковната самостоятелност – през 1917 г. Грузинската църква обявява едностранно автокефалия и сваля руския екзарх, заради което евхаристийното общение с Московска патриаршия е прекъснато. Московският патр. Тихон осъжда самоволното отделяне от Руската църква. Едва през 1927 г. руският Св. Синод признава автокефалията на Грузинската църква. Евхаристийното общение между двете църкви е възстановено чак през 1943 г. През изминалата 2017 г. автокефалията на Грузинската църква беше отбелязана тържествено в страната. 

Снимка: Orthodoxia.info

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

1 18 thumb largeВселенският патриарх Вартоломей се срещна в Атинската архиепископия с Гръцкия архиеп. Йероним. Патриарх Вартоломей е в Гърция, за да участва в първата прослава на преп. Яков (Цаликис) в манастира „Преп. Давид“ на о-в Евбея, както и за откриването на международния богословски екологичен форум в Атина. Очакваше се двамата предстоятели да отслужат съвместна св. Литургия в неделя в манастира на преподобния, но Атинският архиепископ отмени своето участие в тържествата (за причините виж тук). 

Срещата между двамата висши йерарси е протекла топло, се казва в официалното съобщение. Гръцките медии съобщават, че сред обсъжданите теми са били „проблемът с храма „Св. Георги“ в Промбона, схизматичната църква на FYROM (гръцкото название на РМакедония), молбата на Украинската църква за автокефалия и други актуални църковни въпроси“. Обсъден е бил и проблемът за двамата задържани в Одрин гръцки военни, чиято съдба вълнува силно гръцкото общество.

Патриарх Вартоломей се срещна и с гръцкия премиер А. Ципрас, който след срещата изрази положителното отношение на правителството към намеренията на Вселенска патриаршия да намери разрешение на македонския църковен въпрос.

Снимка: В. Катимерини

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

2018 06 06 1027На 17 юни, неделя, от 18:00 ч. в храм „Св. Атанасий“ във Варна ще се състои концерт на известния гръцки духовник и църковен певец архим. Никодим (Каварнос). Програмата включва византийска църковна музика. Събитието се провежда с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан и е част от проявите, свързани с отбелязване 180-годишнината на варненския храм „Св. Атанасий“.

В концерта ще вземе участие и църковният хор при храма под диригентството на Евгения Григорова. Това е първо гостуване в България на о. Никодим. Организатори са Варненска и Великопреславска митрополия и църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий“. Концертът е със свободен вход.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

2018 06 06 0826На 5 юни лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит посети столичната болница „Пирогов“, за да участва в предаването на закупения от Софийска митрополия апарат „Rotem Sygma“ за Детската реанимация при Клиниката по детска анестезиология.

Дарението стана възможно чрез кампанията на отдел „Милосърдие и благотворителност“ при Софийска митрополия. В хода на инициативата бяха събрани необходимите 45 600 лв. В каузата бяха вложени и средства, завещани за благотворителни цели от приснопаметния Български патр. Максим.

Патриарх Неофит беше посрещнат от директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Негово Светейшество беше придружаван от Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник, и Теодор Атанасов, началник на отдел „Милосърдие и благотворителност“ при Софийска митрополия.

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

2018 06 04 1135От 1 юни до 15 август 2018 г. сдружение „Милостив“ обявява конкурс на тема „Фотодякония“ и призовава всички любители и професионални фотографи да изпратят свои снимки, които вдъхновяват и показват дела на милосърдие и грижа към ближните. Фотографиите да представят изображения на добродетелни каузи, на социална дейност, които смятат за стойностни и заслужават да бъдат подкрепени.

Конкурсът е иницииран по идея на свещеник д-р Сава Кокудев, преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Конкурсът „Фотодякония“ е част от инициативата „Добротворчество“ на сдружение „Милостив“.

В конкурса ще бъдат присъдени следните награди:

  • Първа награда: 600 лв.
  • Втора награда: 400 лв.
  • Трета награда: 200 лв.
  • Награда на публиката (определена чрез гласуване във фейсбук): 150 лв.

Най-добрите снимки ще бъдат изложени във фоайето на Богословски факултет на СУ през есента на 2018 г. Някои от най-добрите фотографи ще могат да участват в проекта „Талантливите деца на България“ (за повече информация виж – тук) и да направят снимки, които ще бъдат изложени в галерията на открито пред Народния театър „Иван Вазов“ през пролетта на 2019 г.

4.6653846153846 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (260 Votes)

1

От 21 до 25 май 2018 г. в Солун се проведе Осмата световна среща на богословските школи, организирана от Богословския факултет на Солунския Аристотелов университет и под патронажа на Вселенската патриаршия. Конференцията беше посветена на Светия и велик събор на Православната църква, проведен на о-в Крит през м. юни 2016 г., и неговото отражение върху православното богословие през 21 в. Над 300 учени, представящи 25 богословски института от над 20 държави, пристигнаха в Солун, за да споделят натрупания опит от възприемането на съборните решения в изтеклите почти две години след Събора. На конференцията имаше рекорден брой българи от Софийския и Великотърновския университет, както и от Оксфорд, и това беше оценено от организаторите и гостите. Бяха разгледани богословските, еклисиологичните и каноничните измерения на Събора в Крит, но форумът не се ограничи с вътрешни за Православната църква проблеми. Пленарните доклади, както и научните съобщения в секциите анализираха съдържанието на съборните решения в контекста на проблемите, с които Православната църква се сблъсква в световен план: глобализацията, миграциите, зависимостите, различните форми на неравенство, войната и мира, етическите дилеми, научната революция и т. н. Акцент беше поставен върху приноса на православното богословие за разбирането на концепцията за правата на човека, както и за осъзнатото участие в диалога с другите християнски църкви и общности.

Идеята за провеждане на световни срещи на православните богословски школи възниква в началото на миналия век. Един от радетелите за това е прот. Георги Флоровски.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

20180602 092619На 2 юни в Ново село, общ. Стамболийски, Пловдивска епархия, в параклиса на св. равноапостолна Лидия беше отслужена празнична св. Литургия, а след нея и тържествен водосвет. Празничното богослужение извърши енорийският свещеник Серафим (Пламен) Лазаров. Присъстваха много миряни, някои от които специално дошли в селото за празничния ден. Празникът на света Лидия в Ново село се почита по значимост като втори храмов празник в селото след Гергьовден. 

Параклисът "Света Лидия" е построен от жителите на селото и е единственият в България, посветен на света равноапостолна Лидия от римския град Филипи (днес в развалини на 15 км северно от Кавала, Гърция). Заслуга за построяването му има и кметът на селото Тодор Атанасов. След като му била направена успешна операция, той обещал да издигне параклис за благодарност. Параклисът е осветен през 2007 г. По това време енорийски свещеник в селото е обичаният от всички свещеник Руси Иванов (1970 - 2017 г.), отдаден в пастирското си служение на енорията, известен не само у нас, но и в чужбина с активна енорийска дейност. И до днес жителите на селото с най-добри чувства си спомнят за любимия им свещеник и истински скърбят за него.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

osiou dabid 12Вселенският патриарх Вартоломей ще присъства на първото общоцърковно честване на стареца Яков (Цаликис), който беше канонизиран от Константинополската Вселенска патриаршия в края на миналата година. Това ще стане на 3 юни в манастира на новопрославения преподобен „Преп. Давид“ на о-в Евбея, Гърция.

Очакваше се на тържествата да присъства и Атинският архиеп. Йероним, който заедно с Вселенския патриарх да отслужи на 3 юни св. Литургия. Архиеп. Йероним обаче осъществи лично поклонническо пътуване в обителта „Преп. Давид“ през изминалата седмица и с това изпрати знак, че няма да присъства и на официалното честване. Според Orthodoxia.info, който съобщава за отмененото участие на архиеп. Йероним, причината е в обтегнатите отношения между двете църкви, които през последните месеци се влошиха заради спор за собственост върху църквата „Св. Георги“ и прилежащия ѝ терен в Промпона. Спорът се пренесе в съдебната зала и се следи с интерес от гръцките медии през последните месеци. В официалната делегация на Вселенска патриаршия за честванията в Евбея е включен и Аморейският еп. Никифор, който е игумен на манастира „Влатадес“ (в Солун) и стана управляващ на спорния храм в Промпона (който беше приписан към манастира „Влатадес“). Това е и най-вероятната причина Атинският архиеп. Йероним да предпочете да не съслужи с него.

Все пак среща между двамата предстоятели се очаква да има по време на визитата на патр. Вартоломей в Атина, тъй като в програмата му е включено и посещение в Атинската архиепископия. Църковните журналисти отбелязват, че през последната година е имало няколко визити на патр. Вартоломей в Атина, през които той не е посещавал Атинската архиепископия.

За жизнения път на преп. Яков можете да прочетете тук.

Снимка от манастира „Преп. Давид“: Ромфеа

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

IMG 2834На 30 май Рилската св. обител посетиха членовете на Комитета на постоянните представители на правителствата на държавите ‒ членки на Европейския съюз (КОРЕПЕР II), придружавани от своите съпруги, както и от най-близките си сътрудници, т. нар. „Античи”. Посещението е част от традиционното културно ‒ историческо представяне на страната домакин на Европейския парламент.

Корепер е основният подготвителен орган на Съвета на ЕС. Почти всички точки, които се включват в дневния ред на Съвета, се разглеждат първо от Корепер. В състава му влизат постоянните представители на държавите членки, които всъщност са посланиците на държавите членки в ЕС. Те изразяват позициите на своите правителства. Работата на Корепер ІІ се подготвя от група „Античи”. Тази неформална група помага да се придобие първоначална представа за позициите, които делегациите на държавите членки ще заемат на заседанията на Корепер.

IMG 2829В иконната галерия на светата обител лично игуменът Адрианополски еп. Евлогий запозна Техни Превъзходителства с историята и ролята на Рилския манастир през вековете, както и с духовно-образователната му дейност днес. Отговори и на редица въпроси относно статута на манастира през атеистичния период на комунизма, които породи беседата. Всеки един от гостите получи екземпляр от специално подготвената от Рило-манастирското братство брошура на англ. език по повод българското председателство на Европейския парламент, с основна информация за манастира и неговия основател ‒ преп. Йоан Рилски Чудотворец. Гостите посетиха също централния манастирски храм, както и църковно-историческия музей на обителта.