Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

featured bulgaria 31 alexander nevski churchНа 30 август Патриаршеската катедрала, ставропигиалният храм-паметник „Св. Александър Невски“ чества своя летен храмов празник. На този ден Църквата отбелязва пренасянето на мощите на светеца.

Светият Новгородски, а сетне и Владимирски, и Киевски княз Александър, наречен Невски в чест на победата си над шведските войски при р. Нева, е живял от 1220 до 1263 г. Починал е в гр. Городец, във Владимирско-Суздалското княжество, и е погребан в манастира „Рождество Богородично“ край гр. Владимир. Оттам, при имп. Петър Велики, мощите му са били пренесени в основаната в Санкт Петербург обител „Александро-Невска лавра“. В новата столица мощите са пристигнали на 30 август 1724 г. и оттогава този ден е станал втори празник на светеца.

Празничната св. Литургия ще оглави Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод и предстоятел на църковното настоятелство на катедралата. Богослужението ще започне в 9:30 ч. и в него ще вземат участие столични свещеници и храмовото духовенство.

4.8470588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (85 Votes)

Αφισα ΣυνεδριουПо случай 40-годишнината от кончината на известния руски богослов проф. прот. Георги Флоровски (1893-1979 г.) Вселенската патриаршия организира международна конференция, в която ще вземат участие богослови от целия свят. Конференцията ще се проведе от 1 до 3 септември в Истанбул. Встъпителното слово ще бъде на Константинополския патриарх Вартоломей, а водещия доклад ще изнесе Пергамски митр. Йоан (Зизиулас). Серафим Данкерт, изпълнителен директор на сдружението „Флоровски“ в САЩ, ще представи непубликуван ръкопис на прот. Георги Флоровски относно Великата схизма между Източната и Западната църква през 11 в. Пол Гаврилюк, президент на Международната православна богословска асоциация (International Orthodox Theological Association – IOTA), ще говори за новоиздадената кореспонденция между о. Георги Флоровски и о. Александър Шмеман относно съвременните проблеми пред богословското образование. О. Николай Сахаров от манастира в Есекс, Англия, ще изнесе доклада „Прот. Георги Флоровски и архим. Софроний Сахаров: една богословска среща“.

Докладите ще бъдат излъчвани на живо от pemptousia.tv.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

536На своето редовно заседание на 26 август Св. Синод на Гръцката църква реши да бъде канонизиран йером. Гервасий (Параскевопулос) от Патра. Решението е в отговор на молбата на митрополита на Патра Хризостом. След положителното становище на синодната комисия по догматични и канонични въпроси, Св. Синод на Гръцката църква реши да препрати събраните материали за канонизацията на о. Гервасий до Вселенска патриаршия, за да бъде взето там решението и той да бъде вписан в диптисите на Патриаршията за всеправославно почитане.

Йером. Гервасий (1877 – 30 юни 1964 г.) е бил игумен на манастира „Св. Богородица“ в Патра, като още приживе е бил почитан като свят човек от своите съграждани заради милосърдната му дейност към бежанци, бедни и сираци в изпълнените с войни и човешки трагедии години през първата половина на 20 век. По време на служението си в Патра той развива голяма мисионерска дейност, изгражда професионални училища, катехизаторски школи, организира младежки лагери. Бил е харизматичен в общуването си с младите хора и неслучайно много от неговите духовни чеда в Патра стават свещеници. Големият му духовен авторитет го прави посредник между враждуващите страни в гражданската война през 40-те години в Гърция, като той успява да предотврати кръвопролитията в Патра. Автор е на няколко съчинения, едно от които е тълкувание на божествената Литургия.

След неговата кончина през 1964 г. е почитан като светец на местно ниво, изографисван е на стенописи и икони още преди неговата официална канонизация.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

qew0eg1564298562306Бившият Йерусалимски патриарх Ириней ще замине за Гърция, каквото желание изяви той в писмо преди няколко седмици. Тогава той заяви, че желае да напусне Израел и да живее в старческия дом в област Беотия, към Атинска архиепископия, тъй като не е доволен от здравните грижи, които се полагат за него в Йерусалим. Атинският архиепископ Йероним откликна положително на тази молба и заяви, че всяка възможна помощ ще бъде оказана на бившия патриарх. С тази своя реакция той дори предизвика критично писмо от Йерусалимския патриарх Теофил, който негодува, че предстоятелят на Гръцката църква не се е допитал до него преди да даде благословение б. патр. Ириней да бъде приет в страчески дом на архиепископията. Впоследствие гръцкото Външно министерство съобщи, че б. патр. Ириней е отказал да подпише документите за паспорт и така пътуването му за Атина става невъзможно. Противоречивите информации, които достигат чрез медиите, говорят за напрежение и неясни интереси, свързани с личността на бившия патриарх.

4.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (52 Votes)

2019 08 23 1713През новата учебна година Старозагорска митрополия ще организира безплатни уроци по пиано, пеене и вокално майсторство за деца и ученици, съобщава сайтът на епархията. Инициативата е на Старозагорския митрополит Киприан.

Записването на желаещите деца ще става всеки делничен ден до началото на новата учебна година в старозагорския храм „Въведение Богородично“. В навечерието на първия учебен ден ще бъдат уточнени часовете и дните, в които ще се провеждат уроците, като те ще са съобразени с училищните ангажименти на записалите се.

Уроците по пиано ще бъдат водени от Полина Влахова. Тя е бакалавър в АМТИ гр. Пловдив със специалност пиано. През 2010 г. завършва магистратура в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ София по специалността „Клавирен съпровод“. Лауреат е на отличия за акомпаниаторско майсторство на множество конкурси в страната.

Уроците по пеене и вокалното майсторство ще водят от Пролет Пенчева, която е завършила Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ със специалност „Педагогика на обучението по музика с профил класическо пеене.“ От февруари 2009 г. работи в Държавна опера – Стара Загора като артист-хорист. От декември 2018 г. е част от църковния хор към катедрален храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец в Стара Загора.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

6На 15 август, когато се отбелязва най-големият Богородичен празник, е храмов празник на църквата „Успение Пресв. Богородици“ в гр. Ихтиман и празник на града. По този повод децата от Школата по изобразително изкуство към Центъра за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс град Ихтиман с ръководител старши учител д-р Елена Серева подготвиха изложба „Познавам моя град – рисувам и творя със знания“. Експозицията беше включена в тържествената програма за празника на гр. Ихтиман и официално открита на 15 август в Историческия музей на града с директор Велина Минева.

Представените от децата творби са изпълнени по време на лятното обучение на Школата по изобразително изкуство през месец август. В изложбата са включени изображения на св. Богородица, както и на св. Йоан Рилски Чудотворец, тъй като параклисът към църквата в гр. Ихтиман е с името на всебългарския покровител. Изложбата беше открита само дни преди 18 август, когато се отбелязва денят на Успението на Рилския пустинножител, както и в годината, когато се навършват 550 години от връщането на мощите на преп. Йоан Рилски Чудотворец от Търново в Рилския манастир.

4.8965517241379 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (29 Votes)

2019 08 19 1504Тази сутрин след кратко боледуване в дома си в гр. Банкя е починал големият български свещенослужител протодякон Стефан Иванов Марков. След прекаран мозъчен инсулт преди няколко седмици, днес на 83-годишна възраст той е напуснал този свят и се е упокоил в Господа, Комуто служеше през целия си съзнателен живот.

Роден е на 31 март 1936 г. в гр. Видин в свещеническо семейство. Закърмен от родителите си с вярата в Бога и предаността на Църквата, през 1949 г. той постъпва да учи в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ сред Борисовата градина. Още в първата година обаче СДС е „интернирана“ от комунистическата власт на гара Черепиш в Искърското дефиле, където Стефан Марков се обучава до края на курса. Следват двете години военна служба, а после завършва и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София през 1959 г. Още с постъпването си в академията през 1955 г. обаче той е свързан с най-първия ни храм – Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“: като иподякон, певец във всекидневния, а после и в големия хор на катедралата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

St John of RilaУспението на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец е един от трите годишни празници в негова чест. Преподобният на 18 август 946 г. е напуснал земната си хижа – своето смъртно тяло – и се е преселил в селенията на праведниците. Така вече 1073 години денят на св. Йоановото успение събира за съвместна молитва и величание на светеца монаси от обителта с клирици и миряни от цялата страна.

Тази година празникът се падна в неделя. Затова още от съботния ден св. Йоановата обител беше буквално залята от поклонници. Много от тях останаха за всенощното бдение и св. Литургия на другия ден. А в неделята храмът отрано се препълни с богомолци. Ковчегът с мощите на светеца останаха през двата дена отворени и хиляди поклонници минаха да се поклонят и да изпросят молитвеното застъпничество на всебългарския покровител.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (95 Votes)

mitropolitis naypaktouНавпактският митр. Йеротей (Влахос) коментира своето становище, депозирано пред Св. Синод на Гръцката църква в края на март т. г., чието обсъждане се активизира с наближаването на годишното заседание на Йерархията на Гръцката църква през есента. Очаква се то да бъде взето предвид от гръцкия епископат. Митр. Йеротей резюмира неговото съдържание в следните две точки.

„Моето становище в Св. Синод от 30 март 2019 г. има два основни момента. Първо, тъй като през последните векове осем църкви са получили автокефалия и патриаршеско достойнство от Вселенската патриаршия и този въпрос ще се обсъжда на бъдещ Всеправославен или Вселенски събор, когато текстовете за автокефалията и диптисите бъдат включени в дневния ред, този въпрос ще бъде окончателно решен тогава; а дотогава предоставянето на автокефалия на една църква от Вселенската патриаршия не се подлага на обсъждане и гласуване от Йерархията на Гръцката църква. Второ, по въпроса как се възстановяват в общение схизматиците, низвергнатите клирици и саморъкоположението, тогава не съм изразил мнение, но предложих да бъде попитана Патриаршията по какъв начин ги е възстановила, за да го преценим от канонична гледна точка въз основа на традициите на Църквата, изразени на вселенските събори; за щастие Христовата църква не е прокуратора, а лечебница и нашият Бог не е самовластен феодал, а милостив и човеколюбив“.

„Може да съществуват и по-добри становища, но аз имах смелостта да формулирам моите предложения за решение на проблема, а не да мълча, за да съм добре с всички – и с Вселенската патриаршия, и с Московската църква. Воден съм от основната цел да не се създава схизма в нашата Църква. По такива сериозни въпроси епископите трябва да имаме ясна позиция и конкретни предложения, дори в някои отношения те да не са съвършени, но това, разбира се, ще се поправи в спокоен диалог „със знание, разсъдителност и по съвест“, според каноничното право на Църквата“.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

koimisi.theotokou.lagada 4Новоизбраният митрополит на автокефалната църква в Украйна Олвийски епископ Епифаний (Димитриу), който е бивш гръцки клирик, проведе поклонническо пътуване с група украински клирици и вярващи на Света гора и в Гърция. Еп. Епифаний беше избран неотдавна от Св. Синод на Православната църква в Украйна за обгрижване на гръко-говорящите християни в Украйна, като преди това беше отпуснат от гръцката митрополия на Димитриада. Това беше първата епископска хиротония след образуването на автокефалната ПЦУ.

Поклонническото пътуване на еп. Епифаний привлече общественото внимание заради евхаристийното съслужение на украинските клирици с йерарси и духовници на Гръцката църква. Групата посети християнски светини в митрополията в Лангада, където митр. Епифаний оглави богослужението за Успение Богородично в едноименния храм в Лангада.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

kalabriton ambrosiosКалаврийският митрополит Амвросий от Гръцката православна църква заяви пред богомолците след неделната служба, че се оттегля от митрополитското си служение. Той заяви, че утре ще депозира писмената си оставка пред Св. Синод. Митрополитът иска да посочи и своя заместник, макар че гръцкият църковен устав не предвижда такава възможност. Очаква се той да предложи за наследник на катедрата първия зам. секретар на Св. Синод архим. Йероним (Кармас).

След богослужението митр. Амвросий каза: „Днес е последната ми литургия като ваш йерарх. Тя е моята прощална литургия като митрополит, защото днес подписах, а утре ще депозирам в синода своята оставка. 41 години съм с вас, наситих себе си с Божията благодат. Признавам, че съм направил грешки и прося вашето извинение за това, с което съм ви притеснил или онеправдал. Молете се занапред Господ да ми даде това, за което се молим на св. Литургия – мирен и непосрамен завършек на моя живот“.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

krustniciСоциологическо проучване на Общоруския център за изучаване на общественото мнение установява колко от руснаците смятат себе си за православни и какво е отношението в обществото към обряда на кръщението.

Според резултатите православието е най-разпространената религия сред руснаците – своята принадлежност към нея декларират 63% от руснаците. 62% от хората във възрастовата група 25-34 години заявяват, че са православни. 65% във възрастта от 35 до 44 г., 65 във възрастта от 45 до 59 години и 74% във възрастта над 60 години. Най-малко са православните между младежите от 18 до 24 години – 23%.

От заявилите себе си като православни християни кръстени са 86%, като повечето от тях са приели кръщение в детска възраст по решение на своите родители. 20% са се кръстили в зряла възраст, в резултат на самостоятелно решение, като средната възраст на тези хора е 30 години.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

95Предстоятелите на Йерусалимска патриаршия и на Атинска архиепископия си размениха писма, основна тема в които беше здравословното състояние на бившия Йерусалимски патриарх Ириней и неговото желание да напусне Йерусалим и да се премести в Гърция (тук). И на двете писма беше дадена публичност.

Йерусалимският патриарх Теофил критикува в писмото си изявената готовност на Атинския архиепископ Йероним да осигури гостоприемство на бившия Йерусалимски патриарх в старческия дом на Атинска архиепископия, без преди това да установи контакт с Йерусалимска патриаршия, „за да разбере действителното състояние на нещата и да се избягват нежелани публични изявления“. В писмото си патр. Теофил пише: „Заради единството на нашата църква и в дух на любов молим Ваше Блаженство да се обръща към нас относно здравословното състояние на нашия обичан брат, за да получи истинска и сигурна информация“.

4.9487179487179 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (39 Votes)

snimka mediiНа 18 август е празникът на чудотворната икона на св. Богородица „Всецарица“. По този повод в неделя във варненския храм „Св. Атанасий“ от 9 ч. ще бъде отслужена св. Литургия. След нея ще се извърши водосвет и ще се отправи молитва към св. Богородица пред чудотворния ѝ образ, който се съхранява в „Св. Атанасий“.

През 2014 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий“ във Варна беше донесено копие на чудотворната икона „Всецарица“ от манастира „Ватопед“ на Света гора. Тази икона е дело на атонски монах-иконописец. Той е направил две точни копия на чудотворната икона „Всецарица“ за храмове по света, които са пожелали да ги имат за утешение на вярващия народ и в подкрепа на множеството боледуващи и страдащи. Едната икона отива за храм в Русия, а другата потегля за България. С благословението на игумена на Ватопедския манастир, архим. Ефрем, копието на чудотворната икона, предназначено за варненския храм, е било поставено до оригинала и се е отслужил акатист пред двете икони. После в продължение на 40 дни иконата е престояла в олтара на централния храм в манастира, като е била изнасяна при отслужване на акатиста към Божията майка – „Всецарица“.

Чудотворният образ на Божията майка „Всецарица“ се почита както на Атон, така и далеч отвъд неговите предели. Много чудеса с молитви пред иконата са станали и във Варна.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

67878662 10157533539768485 6069748095963365376 n 1Рано сутринта в неделя, няколко часа преди началото на св. Литургия, пред столичния храм „Преображение Господне“ в кв. „Лозенец“ беше взривена кола, паркирана край оградата на църквата. Няма яснота за мотивите, но мнозина го свързват с ресторанта в двора на църквата. Според жители на квартала, лимузината е на наемателя на заведението. За щастие няма пострадали хора.

Спорният ресторант в църковния двор няколко пъти смени името и наемателите си, като миналата година беше даден на Кубрат Пулев, който откри там ресторант „Му house“ (виж тук). 

Сградата беше построена с идеята да бъде енорийски център и социална кухня, но след това беше превърната в луксозен ресторант, с което предизвика протеста на местните жители, които бяха скандализирани от настаняването на търговците в храма.

Започналата през 2017 г. от Софийска митрополия проверка на случая с използването на църковния имот не по предназначение още не е дала резултат. В ресторанта имаше и пожар, на който инцидент не беше дадена гласност.

Снимка: Столица.bg