Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2018 10 18 2100На 22 октомври от 17 ч. в заседателната зала на Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“ в столицата ще бъде представен сборникът Рилският манастир – история, памет, духовност. Изданието съдържа доклади от Международната научна конференция, провела се от 28 септември до 1 октомври 2017 г., в Рилската св. обител. Сборникът е дело на издателство „Изток-Запад“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

71 bigДа отпадне държавната такса за студенти, записали се да учат специалностите Теология, Химия, Физика, Математика и Педагогика, предлага Министерството на образованието. Безплатното образование ще стане факт от академичната 2019-2020 г. след приемане на промяна в Закона за висшето образование, внесена от образователния министър Красимир Вълчев. Промяната важи за професионалните направления, където има най-малко търсене, но пък се очаква бъдеща потребност на пазара на труда, заяви министърът за в-к „24 часа“. Годишната такса за „Религия и Теология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ в момента е 500 лв.

Според обявената статистика от завършилите богословие в периода 2011-2016 г. (общо 434 на брой) 4.29% са останали без работа след завършване на обучението си. Това е най-високият процент на безработица сред студентите от този период, като средната стойност е 2.91%. Минимална част от завършилите Богословие обаче се реализират в структурите на Църквата. Почти никой от завършилите не се насочва и към учителското поприще, където нуждите от богослови-учители по Религия в рамките на СИП и ЗИП не могат да бъдат покрити, въпреки че предметът се преподава в много малко училища. Експерти предлагат желаещите студенти по богословие да завършват с двойна специалност – богословие и педагогика, което ще им позволи по-лесно да си намерят работа в сферата на образованието и ще повиши педагогическата им подготовка. Сега това би могло да стане по-лесно, тъй като и двете специалности ще бъдат освободени от държавна такса, ако промяната в закона влезе в сила.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

2018 10 17 1533Тримата архиереи на Московска патриаршия в Германия са обявили днес, че напускат временно Православната епископска конференция във Федералната република. Организацията напускат архиепископите Марк и Агапит от Руската задгранична църква, както и архиеп. Тихон, ръководител на Берлинския диоцез на Московска патриаршия. В интервю за Католическата информационна агенция (ΚΝΑ) архиеп. Марк е заявил, че така йерарсите изразяват несъгласие срещу „онова, което се извършва срещу православието в Русия и в Украйна“.

Председателят на Епископската конференция митр. Августин (на снимката) е заявил от своя страна, че дълбоко съжалява за решението на Св. Синод на Московска патриаршия. Той отбелязва, че решението на германските епископи за напускане на Епископската конференция е следствие от синодалното решение на Руската църква от 14 септември 2018 г. Това решение засяга преди всичко йерархията и народа в диаспората. Сътрудничеството в рамките на панправославния диалог в Германия е дало, според митр. Августин, много добри плодове във времето. Това е видно след преодоляването на разкола между Московската патриаршия и Руската Задгранична църква през 2007 г., както и особено след основаването на Епископската конференция през 2010 г. От друга страна, митрополитът споделя, че не е песимист за бъдещето, понеже подобни случаи е имало и преди, а и понастоящем е прекъснато общението между юрисдикциите на Антиохия и Йерусалим. Що се отнася до Украйна, митр. Августин изразява надеждата на всички православни християни за църковно, а не политическо решение на спорните въпроси. Такова е и желаниете на Константинополската патриаршия, която, като църква-майка, има правото, но и задължението да позволи на Украинската църква да достигне до самостоятелност.

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (32 Votes)

43333На свое редовно заседание днес правителството одобри 1 300 000 лв. допънителни разходи. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че правителството ще отпусне 1 300 000 лв. за Пловдивската семинария и два нови храма на Българската православна църква:

„600 хил. лева отпускаме за Пловдивската духовна семинария. В нея учат 170 деца. Но тя тече, протекла е, разпада се“. Кабинетът ще отпусне и 500 хил. лева за довършването на голямата църква „Св. Николай“ в кв. „Меден рудник“ в Бургас и 200 хил. лева за довършителни работи на катедралата в Ловеч.

„Така че коалицията си изпълва ангажимента, който е поет към Св. Синод“, посочи министър-председателят.

4.2615384615385 1 1 1 1 1 Rating 4.26 (65 Votes)

1038163631„Що се отнася до нашите бизнесмени, които даряват пари на Атон, то аз бих ги посъветвал да пренасочат своето внимание към руските манастири и да инвестират там. Ние си имаме свои светини, свой Атон: Соловецкият манастир, Валаамският манастир, Псковско-Печорският, Киево-Печорската лавра, Троице-Сергиевата лавра“, заяви главата на Отдела за външно-църковни връзки към Московска патриаршия митр. Иларион (Алфеев) в интервю за BBC от 16 октомври.

Събеседник на BBC, православен бизнесмен близък до ръководството на Московска патриаршия, заяви, че от 2005 г. до днес руски бизнесмени са дарили 200 милиона долара на светогорските манастири.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (32 Votes)

Гроба ГосподенРуската православна църква ще преустанови участието си в службите в храма на Гроба Господен, ако Йерусалимската патриаршия заеме страната на Константинополската патриаршия и допусне там „филаретовци“, заяви за РИА-Новости секретарят на Руската духовна мисия в Йерусалим иг. Никон.

Той даде да се разбере, че Йерусалимската патриаршия досега не е реагирала на решението на Св. Синод на РПЦ за прекъсване на общението с Константинополската патриаршия. „Ако Йерусалимската патриаршия заеме страната на Константинополската и като следствие позволи на „филаретовци“ да служат на Гроба Господен и в другите свои храмове в Светата земя, то тогава ние ще трябва да прекратим съслужението си с тях. Това ще бъде продължение на скандала или, аз така предполагам, ще се наложи да преустановим общение и с Йерусалимската патриаршия, защото те ще застанат на страната на разколници“, заяви руският духовник.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (18 Votes)

Sveta zlataНа 18 октомври Българската православна църква отбелязва паметта на великомъченица св. Злата Мъгленска. В столичния храм „Рождество Христово“ преди няколко месеца беше осветен параклис, посветен на светицата, и затова храмът отбелязва на този ден свой втори храмов празник. В навечерието на празника, 17 октомври, ще бъде отслужена архиерейска вечерна от Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Службата ще започне в 17 ч., като на нея няколко деца от енорията ще получат благословение да помагат в св. олтар по време на богослужение. На следващия ден, четвъртък, ще бъде отслужена празничната св. Литургия от храмовото духовенство, а след нея, в 12 ч., ще бъде раздаден курбан.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

2018 10 16 1526Международният симпозиум „Антропологията на Достоевски. Човекът като проблем и обект на изображение в света на Достоевски“ ще се състои в София от 23 до 26 октомври 2018 г. Научният форум, който няма прецедент в България и на Балканите, се организира от Българско общество „Ф. Достоевски“ съвместно с Института за литература на БАН и СУ „Св. Климент Охридски“.

В симпозиума ще участват над 50 учени от 16 страни на света, както и специалисти от България – членове на Българско общество „Ф. Достоевски“. Официалното откриване на научния форум ще се състои на 23 октомври от 11:00 ч. в Големия салон на БАН (ул. „15 ноември“ № 1), а заседанията по секции ще се провеждат в Първа заседателна зала и Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“.

Трите дни на симпозиума са фокусирани към три проблемни полета: Антропологията на Достоевски в светлината на философската антропология и европейската култура на 20 в.; Антропологията на Достоевски в перспективата на руската религиозно-философска мисъл и руската култура на 20 в.; Проблемът за човека в романа „Идиот“.

На 150-годишнината от излизането на романа „Идиот“ е посветена тематична изложба и заключителната кръгла маса на научния форум: „Идиот“ на Достоевски и „Идиот“ на А. Куросава“. Филмът „Идиот“ на А. Куросава ще бъде показан пред студентите и широката общественост.

Пълната научна и културна програма на симпозиума виж тук: https://bod.bg/bg/nauchnaya-programma-simpoziuma

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

imageПредставители на Московска патриаршия разтълкуваха практическите последици за руските християни от взетото вчера в Минск решение РПЦ да прекъсне евхаристийното общение с Вселенска патриаршия.

Прес-секретарят на патр. Кирил свещ. Александър Волков заяви, че тази забрана засяга всички храмове на Константинополската патриаршия и „разбира се, и Света гора“, тъй като тя е под нейна юрисдикция. Руските християни вече не трябва да се молят на Бога на Света гора, нито да приемат св. Тайни от атонски монаси. „Ако участват в богослужение, молят се, причастяват се или участват в други св. тайнства, ... миряните трябва да се изповядат като извършили греха непослушание към църквата“, заяви свещ. Волков.

В свое скорошно скандално в много отношения интервю за сайта Украина.ру игуменът на Киево-Печерската лавра, Вишгородски и Чернобилски митр. Павел, заяви саркастично: „Ще видим какво ще правят на Атон, когато секне потокът от руски и украински поклонници и няма кой да им купува кръстчетата, иконите и одеждите...“. Това недипломатично изказване е симптоматично за настроенията в най-крайно настроените среди в РПЦ. Има обаче и по-умерено настроени йерарси като украинският архиеп. Йона (Черепанов), игумен на Свето-Троицкия Йонински манастир в Киев, където се събират много млади хора. Той написа на своята фейсбук страница, че ще продължи да ходи на Света гора:

„В атонския манастир Дохиар на всички велики ектении (и на вечернята, и на утренята, и на литургията) се споменава митр. Онуфрий с паството му... И да, нашите поклонници – както миряните, така и тези в сан, са чакани и обичани на Атон“. Архиепископът убеждава своите крайни опоненти с думите: „И наистина са странни мислите дали вярващите от нашата църква могат да посещават Атон. Ние с Константинополската патриаршия временно прекъснахме само евхаристийното общение. Но не и молитвеното. Участие в тайнствата означава да ги приемаш, а не да присъстваш по време на тяхното извършване.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

aquilla12Британската митрополия на Антиохийска патриаршия вече разполага с първия си манастир. Основана преди около четвърт век, обителта е била доскоро под омофора на митрополита на британския диоцез на Румънската патриаршия Йосиф. В нея известно време са се подвизавали един, след което друг монах. Те са преустроили първоначалния миньорски подслон в отшелническа обител с параклис, която наскоро е била канонично прехвърлена на местния антиохийски архидиоцез.

Може би неслучайно, за място на обителта е било избрано най-слабо населеното графство в Англия, Шропшир. Посветена е на св. Антоний и св. Кутбърт и се намира сред гористите хълмове край Понтсбъри, които са част от национален природен резерват. Изборът на небесните покровители на манастира също не изглежда случаен – св. Антоний Велики е един от първите отшелници, св. Кутбърт е от пограничния район на южните шотлански и северните английски земи и също е един от първите отшелници на Британските острови.

Негово Високопреосвещенство Силуан (Онер), митрополит на Британските острови и Ирландия към Антиохийска патриаршия, който сам преди това е бил игумен на манастир в Сирия, приема обителта под своя омофор, за да я направи мъжки киновиен манастир. Името на манастира остава същото, но в него с благословението на митр. Силуан вече ще се настани новосъздадено от него мъжко киновийно (общежитийно) братство, което прие името на славните апостоли Петър и Павел.

4.1666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.17 (54 Votes)

detail20181015 PAL 6799 обрСв. Синод на Руската православна църква реши в Минск да преустанови евхаристийното общение с Константинополската Вселенска патриаршия. Клириците на РПЦ вече няма да съслужат с Константинополската патриаршия, а вярващите на РПЦ няма да се причастяват в храмовете на Вселенска патриаршия. Решението е валидно, докато Константинополската патриаршия не отмени решенията си във връзка с Украйна.

Решенията на Константинополския патриарх се оценяват от руския Св. Синод като неканонични, тъй като те се отнасят до църква от чужда канонична територия. Св. Синод на МП извежда като основен каноничен проблем претенцията на Константинополския патриарх да приема апелации от епископи и клирици на други поместни църкви – това право му принадлежи единствено спрямо подчинените му митрополити. В този контекст Руската църква заявява, че „ще защитава фундаменталните устои на православието и ще защити Преданието на Църквата от чужди и нови учения за вселенска власт на първия от предстоятелите“.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

Kievo pecherskaya 600x342Полицията в Киев задържа вчера над 100 мъже, събрали се пред Киево-Печорската лавра, докато вътре е имало богослужение по случай празника Покров Богогородичен. Прес-службата на полицията съобщи, че всички арестувани са закарани в полицейското управление, без да окажат съпротива. В момента се изяснява каква е била целта на събирането им. „Полицията разполага с достатъчно сили и средства, за да гарантира безопасността на всички култови сгради и нямаме нужда от външни хора да ни помагат“, е заявил служител на управлението.

През изминалите две седмици игуменът на Киево-Печорската лавра, Вишгородски и Чернобилски митр. Павел многократно даваше изявления, че се готви превземане на лаврата от привърженици на автокефалията. Той беше назовал даже и конкретна дата – 14 октомври, Покров Богородичен по календара на Руската православна църква. В изявленията си той призоваваше хората да са готови да защитават лаврата „заради отечеството и православието“. Наложи се говорителят на Московска патриаршия Владимир Легойда официално да заяви, че това са слухове и хората да бъдат спокойни. Той призова да не се разпространяват фалшиви новини, защото това не е от полза за никого. Въпреки това, няколко десетки мъже са се събрали в неделя сутринта около манастира, очаквайки той да бъде нападнат. Вярващите са се оплакали, че им пречат, защото видимо не са се молили.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (75 Votes)

His Holiness NeofitНа днешния ден, 15 октомври 2018 г., Светейшият Български патриарх и Софийски митрополит Неофит празнува своя седемдесет и трети рожден ден. Според предварително оповестената програма, своя личен празник той посреща в Троянската св. обител, където през 1975 г. приема монашеския постриг и която през всичките години досега е имал като свой пръв духовен дом.

По случай този си рожден ден Негово Светейшество получава и поредното признание за своите трудове и принос като предстоятел на Православната ни църква, бивайки удостоен със званието „почетен гражданин на град Троян“, което му се връчва именно днес.

В този ден редакционният екип на интернет-портала Двери на православието изказва своите най-сърдечни поздрави и благопожелания към Светейшия ни патриарх, като му пожелава здраве и сили, и Божията благодатна помощ и подкрепа, за да може уверено и мъдро да продължи да ръководи и направлява и занапред Църквата в България и всички нас по пътя на спасението.

За много и от Бога благословени години, Ваше Светейшество!

Снимка: Стефка Борисова

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

A5A479AD C082 4413 B8E8 9F1DE6675917 w1023 s

Посещението на Московския и на цяла Русия патр. Кирил в Минск, Беларус, започна със скандал. Руският патриарх е в беларуската столица за освещаването на новия катедрален храм „Всех Святих“, като там ще се проведе и тридневно заседание на Св. Синод на РПЦ. Още в първия ден на визитата му беларуският свещеник о. Александър Шрамко беше поставен под запрещение (забрана да служи като свещеник) заради свой пост на личната си страница във фейсбук, придружен със снимки от посрещането на патриарха. Запрещението му получи силен отзвук, тъй като свещеникът е уважаван в столицата, а и е близо до пенсионната възраст. Така неговият коментар, посветен на пословичните мерки за охрана на предстоятеля на МП, получи широк отзвук и беше разпространен в редица местни, руски и украински медии. Ето го:

„Не, аз разбирам, че да миеш краката на бездомни е напрежение. Но съществуват и такива прости неща, които не изискват подвиг. Даже нищо не струват. Но се ценят високо. Може би някой от обкръжението на патриарха ще подскаже това на главата на Руската православна църква...

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

5390 обрНа 15 октомври в Минск ще се проведе заседание на Св. Синод на Московска патриаршия, което ще продължи три дни. Очаква се на него Руската православна църква да оповести своето становище относно решението на Св. Синод на Константинополската Вселенска патриаршия да открие своя ставропигия в Киев и да свали анатемите от предстоятелите на двете неканонични църкви в Украйна. Веднага след оповестяването на комюникето на Вселенска патриаршия на 11 октомври, от прес-центъра на Московска патриаршия съобщиха, че официална реакция ще има на 15 октомври, когато руският Св. Синод ще заседава в Минск (Беларус).

Неофициалните реакции в Руската православна църква през последните три дни бяха много емоционални, някои дори крайно радикални (например, анатема на Вселенския патриарх, влизане в евхаристийно общение с монасите-разколници от Есфигмен и с всички старостилни структури в Гърция и в други страни, откриване на епархии в Турция и в други страни, обвинения в ерес и др.).