Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

31793538 828477904012345 1194423167997706240 oПо инициатива на Видинския митрополит Даниил е постигната договореност между общинското ръководство и Регионалното управление на образованието в гр. Видин да се подпомогне преподаването на предмета Религия в училищата на територията на Видинска област.

Митр. Даниил, кметът на града Огнян Цеков и началникът на РУО Веселка Асенова са организирали работна среща с директорите на училища в града, за да обсъдят инициативата. Предложението на митр. Даниил Религия да се изучава в детските градини и училищата е получило подкрепата както на общинското ръководство, така и на РУО и на директорите.

На специална пресконференция вчера бяха оповестени резултатите от съвместните разговори: „Разяснихме като едно общо виждане необходимостта от въвеждането на изучаването на предмета „Религия“, необходимост във връзка със затвърждаване на морални норми в нашето общество, утвърждаването на необходимите християнски ценности от ранна детска възраст“, заяви Огнян Цеков.

4.6785714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (28 Votes)

20180502 100020На 2 май беше отбелязан празникът на манастира „Свети Атанасий“ при с. Златна ливада, общ. Чирпан. Тази година той съвпадна с празника Преполовение и беше отбелязан особено тържествено. Празничното богослужение оглави Старозагорският митр. Киприан в съслужение с клирици от епархията. Песнопенията се изпълняваха от поканения от митрополита Хор на софийските свещеници с диригент иконом д-р Кирил Попов. Това направи събитието незабравимо. Хорът е със 71-годишна история, ръководен в миналото от сегашния патриарх Неофит, а от 32 години - от ик. Кирил Попов. Хорът е от световна класа, възторжено посрещан и в чужбина.

4.047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.05 (21 Votes)

2018 05 02 1145Две инициативи подготвя софийският Богословски факултет за участие в майските дни на културата на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. На 11 май от 13 ч. в сградата на факултета, пл. „Света Неделя“ №19, ще бъде открита изложба на тема: Кирило-Методиевската идея в православното християнство”. Тя се състои от дванадесет големи платна, които визират връзката на източното православие със св. Кирило-Методиевото дело през вековете. Експозицията ще остане до 24 май.

На 16 май от 16 ч. в залата на Етнографския музей при Института за етнология и фолклористика към БАН на пл. „Княз Александър I“ № 1 ще бъде представен сборникът „Благовестие и мисия. Мисионерско и просветителско дело на св. братя Кирил и Методий и св. Климент Охридски“. Сборникът съдържа текстове върху мисионерската, дипломатическата, литургическата, химнографската, пастирската, омилетичнатата, педагогическата и обществената дейност на славянските първосветители. Научните изследвания анализират проблематиката не само въз основа на достиженията на съвременното научно знание, но и в светлината на вярата. Съставител и главен редактор на изданието е доц. дякон д-р Иван Иванов, преподавател по Литургика в Богословския факултет на СУ.

В събитието ще вземе участие Хорът на софийските свещеници с диригент иконом д-р Кирил Попов. Представянето се организира съвместно с Кирило-Методиевския научен център към БАН.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

60771094Варненският храм „Св. Атанасий” чества Гергьовден като свой втори храмов празник. Южният престол в олтара е посветен на свети великомъченик Георги Победоносец. Той е пренесен от едноименната църква, намирала се на територията на римските терми във Варна и разрушена през 1948 г. От 2014 г. в “Св. Атанасий” се намира още една голяма светиня – копие на чудотворната икона на свети Георги от Зографския манастир, която привлича много богомолци.

Празничните богослужения ще започнат още на 5 май, събота, от 17 ч. с вечерня, а след нея ще се отслужи акатист към св. Георги пред копието на чудотворната му икона.

На 6 май, неделя, от 9 ч. е началото на светата литургия, а веднага след края ѝ ще се отслужи водосвет. Църковното настоятелство е подготвило 400 порции агнешки курбан, който ще бъде осветен и раздаден на богомолците.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

agtheodorosВ събота, 28 април, Константинополският Вселенски патриарх Вартоломей е осветил първия параклис в чест на светия новомъченик Теодор Византийски, пострадал през 1795 г. за отричане от исляма и за изповядване на вярата си в Господ Иисус Христос. Параклисът е устроен на горния етаж в църквата „Успение Богородично“ в истанбулския кв. „Йеникьой“ (на гръцки Нихори от Неохори, т. е. „Ново село“, каквото означава и турското име) на европейския бряг на Босфора. Ефимерий в този храм е завеждащият патриаршеската библиотека (вивлиофилакс, т. е. „книгопазител“) във „Фенер“ архим. Агатангел (Шишкос), родом от Костурско, Гърция.

Св. Теодор е роден през 1774 г. в Нихори. Имал още трима братя. Един от тях, Георги, по-късно станал монах с името Григорий и след обесването на Одринския митр. Кирил VI по време на гръцкото въстание от 1821 г. бил избран за Одрински митрополит. В 1829 г. обаче, след оттеглянето на руските войски от поредната война с Турция, митр. Григорий, явно поради страх от турското възмездие, напуснал катедрата си и се оттеглил на Атон, където живял във Ватопедския манастир до кончината си през 1860 г. Този митрополит през 1830 г. е издал служба на светите 15 Тивериополски (Струмишки) мъченици.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

2221Московският патриарх Кирил, който е на официално посещение на Албанската православна църква, произнесе слово след съвместното богослужение с Албанския архиепископ Анастасий в катедралния храм "Възкресение Христово" в Тирана. Основният акцент в словото на патриарх Кирил беше за мъченическото изповядване на вярата в Христос.

"Днес чухме от четивото от Деяния на светите апостоли как апостол Павел възкресил праведната и боголюбива Тавита - по молитвите на всички, на които тя била помогнала приживе. Тази история ми напомня за историята на многострадалната Албанска църква. Служила на своя народ при най-трудни условия в продължение на много векове, тя беше почти напълно унищожена в страшните години на атеистичните гонения; и отново възкръсна, за да понесе с нови сили, с Божията помощ, своето служение. Дори този прекрасен храм на Възкресението на Христос и самото име на Ваше Блаженство - Анастасий - са свързани с удивителната участ на вашата Църква. Албанската православна църква е наистина Църква на Възкресението. 

Възкресението за нас е тържество над световното зло, безусловна победа над него. Вярата в разпънатия и възкръснал Хистос открива пътя за най-действеното противопоставяне на злото, но противопоставяне, което е мирно и състрадателно към хората. Силата и мъжеството на християните не са в агресията и жаждата за отмъщение, а в кроткото и неотклонно свидетелство за истината при всякакви условия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

silleitourgo tirana12В неделя, 29 април, Албанският архиепископ Анастасий (Янулатос) отслужи заедно със своя гост, Московския патриарх Кирил, тържествена Литургия в новия катедрален храм на Тирана. Предстоятелят на Руската църква е на официално "посещение на мира" в Албания, както се наричат първите визити на предстоятелите на поместните православни църкви в друга православна църква. Двамата архиереи произнесоха слова след богослужението, в които поставиха важните за тях акценти за отношенията между двете църкви и Православието като цяло.

Словото на Албанския архиепископ Анастасий се отличава с присъщата му непринуденост и стремеж всички проблеми да се погледнат в светлината на Евангелието. Сред основните акценти се откроява осъзнаването на нуждата от отваряне на Православието към проблемите на хората, което не се изпълнява с изпращането на формални и общи морални послания. Ето и откъси от словото на Албанския архиепископ:

"Спомням си за нашето първо сътрудничество, в началото на 70-те години на миналия век, в Световната организация на православната младеж "Синдезмос", където бяхме вицепрезиденти. Вие като представител на активното ново поколение в тогавашния Съветски съюз, а аз като ветеран в "Синдезмос" бях отговорен за отдела за външната мисия, за междуправославния център "Идете" («Πορευθέντες», Мат. 28:19). През онази епоха Църквата в Русия беше подложена на силен антирелигиозен натиск. А Църквата в Албания беше стигнала до дъното на атеистичните гонения. Тя беше напълно унищожена. Мисля често за този период на нашето активно участие в пътищата на православната младеж по света, защото, както знаете, смятам това за жизнено важно за Православието. Мое твърдо убеждение е, че младите, които търсят свобода, справедливост, любов, ще намерят богатството на живота, което желаят, в Църквата на Този, Който е истината и животът. За Църквата на Албания можем смело да заявим, че младите не са просто "бъдещето", те са нейното силно настояще. (...)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

002813На 27 април т. г. в своето редовно заседание Св. Синод на Антиохийска патриаршия избра митрополита на Буенос Айрес и цяла Аржентина Силуан (Муса) за нов митрополит на Библос, Ал-Батрун и планината Ливан на мястото на подалия неотдавна оставка митрополит Георгий (Ходр).

Митрополит Силуан (Муса) е роден във Венецуела през 1967 г. и има двойно гражданство – венецуелско и ливанско. Завършва средно образование в училището „Ал-Фарир“ в гр. Триполи, Ливан, а през 1985 г. в йезуитския университет в Бейрут получава диплома по информатика (компютърно инженерство). Работил е като администратор на компютърни електронни проекти, анализатор и програмист в банкови и икономически институции в Бейрут и Париж. През 1994 г. започва дистанционно  да учи православно богословие в института „Св. Сергий“ в Париж. После завършва и богословие в Солунския университет (Гърция) с отличие.

Ръкоположен е за дякон от Лаодикийския митр. Йоан (Мансур) през 1996 г., а за свещеник и архимандрит – през 2000 г. от митрополита на Алепо Павел (Язиджи, брат на патр. Йоан Х и през последните 5 г. в неизвестност след отвличане от ислямисти).

Владее отлично френски, английски и гръцки език и притежава основни познания по немски и испански. Между 1983 и 1994 г. е работил в движението „Православна младеж“ в Ал-Мина (Триполи) в Ливан и в Ал-Мансурия (Планина Ливан).

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

31393907 1719927548091581 1880721803316297728 nНа 22 април, когато Православната църква почете светите жени-мироносици, ученици от Трето ОУ „Христо Ботев“, Първо ОУ „Св. Климент Охридски“ и Четвърто ОУ „Св. Козма и Дамян“ в гр. Сандански изнесоха общо тържество, като представиха впечатляващия концерт-спектакъл „Жените-мироносици“. Празничното събитие се състоя в Дома на културата, където ученици, изучаващи Религия – Християнство, се събраха на една сцена, за да пресъздадат делото на мироносиците.

С детско смирение и вяра, затрогващи до сълзи, възпитаниците на Людмила Манолева, Ваня Иванова и Христина Гацева рецитираха богослужебни текстове, умело вплетени с църковни песнопения, религиозни песни и стихотворения. Сценарият е дело на Илияна Тошева, дългогодишен ръководител на школата по иконопис към Православно неделно училище „Св. благоверен цар Петър Български“ при храм „Св. вмчк Георги“ – гр. Сандански.  С авторското си стихотворение в тържеството се включи и ученик, спечелил призово място в националния конкурс на БПЦ-БП „Възкресение Христово“. В програмата взе участие също и сформираната към православното училище детска фолклорна формация „Славеи“ с ръководител Магдалена Танчева.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

thumbnail PashalenConcertШколата по източно пеене към столичния храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост“ ще изнесе концерт с пасхални църковни песнопения на 11 май от 18:30 ч. под наслов „Пасха священная“ (Свещена Пасха).

Пасхалните песнопения са венецът на православното богослужение, сподели за Двери ръководителят на работилницата Никола Антонов:

„Св. ап. Павел казва, че ако Христос не е възкръснал, проповедта ни е празна (1 Кор. 15:14). Ако не вярваме във възкресението на Спасителя, целият християнски живот е безсмислен. Нашата работилница по източно пеене се посещава от хора, които горят от любов към църковната музика и в същото време вярват в това, на което тя ни учи. Няма по-подходящ период да поднесем нашето преживяване на радостта от Възкресението чрез мелодиите и текстовете на църковните песнопения, посветени на празника на празниците. Програмата е едновременно позната и непозната. Преобладават разпознаваеми мелодии за всички, които посещават православните богослужения. Разбира се, пасхалният тропар, избрани песни от канона, който почти всеки православен християнин знае наизуст, любимото на много българи „Ангел вопияше“, но също и мелодии от по-непознати автори като Жеко Павлов, Ангел Севлиевеца, Константин Прингос… Целта е дори в познатите песнопения да покажем нашето искрено отношение към църковната музика и към текста. Актрисата и писателка Майя Динева ще поднесе избрани пасажи от Евангелието, богослужебните текстове и житията на светците. Ще почетем и деня на нашите просветители – св. братя Кирил и Методий“.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

IMG 1013

На заседание в Богословския факултет на СУ националната комисия на състезанието за ученици от 1 до 12 клас „Бог е любов“ определи лауреатите на тазгодишния ХVII конкурс. Комисията под председателството на декана проф. д-р Александър Омарчевски разгледа и оцени творбите, класирани на първите места в регионалния кръг на конкурса. Ученици от цялата страна твориха на тема „Бог е любов“ в три категории: стихотворение, разказ и есе, рисунка, приложно изкуство. Освен наградите в съответните категории по възрастови групи комисията дава голяма и две специални награди.

До края на месец май ще бъдат публикувани имената на отличените ученици. Награждаването ще се проведе в началото на месец юни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

epistasiaОфициални посещения ще направят през идния месец май в Света гора предстоятелите на две от най-древните църкви – Александрийският патр. Теодор II и Кипърският архиеп. Хризостом II.

Главата на Кипърската православна църква ще посети Атон от 7 до 11 май 2018 г. Не е известна програмата на това посещение, но доколкото то ще е официално, ще включи преди всичко тържествено посрещане от монашеското управление (Кинотиса) на Света гора в „столицата“ Карея, поклонение в протатския храм и в сградата на Кинотиса. Сред другите цели на това посещение се очаква задължително да бъде включен и манастирът Ватопед, който през последните 30-ина години се насели изцяло с кипърци.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Днес сутринта в официалната интернет-страница на Вселенска патриаршия беше публикувана новината, че по-късно през деня, в 16:30 ч., в Анкара ще се проведе среща на Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей с турския президент Реджеб Таиб Ердоган. Срещата е била поискана от Вселенския патриарх. В съобщението се казва кои духовници ще придружават патриарха: Пруският митр. Елпидофор и Главният секретар на Св. Синод архим. Йоаким (Билис), както и няколко светски лица.

Причината за поисканата среща не се съобщава, но от президентството вече публикуваха снимка на патриарха и турския президент. Според гръцкия всекидневник Катимерини ще се обсъдят „проблеми на гръцкото християнско малцинство, междурелигиозните отношения и бежанския проблем“.

Резултатите от срещата се очакват с интерес, защото тя е неочаквана и беше обявена в последния момент. Гръцките медии очакват да се обсъди и напрежението между Гърция и Турция през последния месец, засилило се след трагичен инцидент с гръцки военен пилот. Не е изключено на нея да се постави и въпросът за предоставянето на автокефалия на Украинската църква, който в същността си е с политически характер.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

31072897 1364660910302118 4623909357912850432 nИкона на св. Георги в сребърен обков и проскинитарий за нея, изработени в манастира Ксенофонт на Света гора, ще пристигнат в Русе в навечерието на Гергьовден. Те са поръчани специално на Атон от Русенския митр. Наум. Иконата ще бъде посрещната на 5 май в дунавския град и ще бъде поставена в храма „Св. Георги“, където има и мощи на светеца. Гергьовден се чества в Русе и като празник на града, и затова владиката е направил необходимото едноименният храм да се сдобие и със специална икона – копие на свещеното изображение от манастира „Св. Георги“ – Ксенофонт.

На 20 април митр. Наум посети атонската обител с благословението на Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей и получи лично от игумена архим. Алексий поръчаната икона. Тя ще бъде доставена в Русе заедно с проскинитария. Изработването им се финансира от Балканското атонско сдружение, чийто представители, Андрей Кристов и Валентин Тодоров, придружиха митр. Наум в поклонническото му пътуване до Света гора. 

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (50 Votes)

img 0509 20180423 1970546586Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи на 23 април св. Литургия в ротондата „Св. Георги“ в столицата по случай празника на раннохристиянския мъченик и чудотворец. Той направи това с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит, в съслужение с духовенството от историческия храм. В словото си след службата еп. Поликарп призова да имаме по примера на светеца „силна вяра, силна надежда и любов помежду ни, за да познае светът, че сме Христови, а не служим някому другиму…“.

В българското църковно календарче паметта на св. Георги е отбелязана на 6 май, както се празнува в църквите, следващи т. нар. „стар стил“. В народните традиции 6 май е денят, в който се организират гергьовденските празненства и се извършват ритуали, свързани с началото на земеделските дейности. Държавата отбелязва празника и като Ден на храбростта. Подобно раздвоение има и при честването на паметта на св. братя Кирил и Методий, която се отбелязва на 11 май, но държавните чествания отбелязват утвърдилия се 24 май като Ден на славянската писменост.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]