Мобилно меню

4.12 1 1 1 1 1 Rating 4.12 (50 Votes)

152 oАрхиеп. Йоан (Вранишковки), предстоятел на Православната Охридска архиепископия към Сръбската патриаршия, коментира пространното интервю на Вселенския патр. Вартоломей за сръбския вестник „Политика“, като заяви, че позицията на патр. Вартоломей за македонския църковен въпрос не го е изненадала. Архиеп. Йоан казва, че не може да се прави пряк паралел между църковната ситуация в Украйна и в Македония. Основната разлика е, че Сръбската православна църква разполага с документ, издаден от Вселенската патриаршия, за управление върху тези земи, докато Руската църква няма такъв документ за юрисдикция в Украйна. Според него Македонската църква може да получи автокефалия единствено чрез преговори със Сръбската патриаршия.

„Трябва да бъде ясно, че тази църковна територия, независимо дали на нея се намира държавата Македония, официално принадлежи на Сръбската православна църква, за което има документ. Това е нещо, което, например, го няма Руската църква за територията в Украйна. Македонската православна църква – Охридска архиепископия се обърна един път към Българската православна църква, за да получи автокефалния, но не успя. След това се обърна към Цариград и пак не успя. Защо? Защото само Сръбската православна църква е компетентна в това отношение и само с нея могат да се водят преговори по този въпрос. Ако не беше така, защо тогава през 2002 г. се провеждаха преговори със СПЦ за подписване на Нишкия договор? Защо не се водиха с България или с Цариград?“, пита архиеп. Йоан.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

2019 02 22 16На 22 февруари Йерусалимският патр. Теофил лично освети новопостроения храм, посветен на св. Исаак Сириец и св. Георги Победоносец, в гр. Доха, Катар.

Това е единственият православен храм в Катар и той стана повод за прекъсване на евхаристийното общение между Антиохийската и Йерусалимската патриаршия през 2014 г. Оттогава въпреки посредничеството на Вселенската патриаршия спорът за „юрисдикцията в Катар“ между двете древни църкви остава нерешен, а евхаристийното общение на официално ниво – невъзстановено.

Поради тази причина в официалното комюнике на Йерусалимската патриаршия за освещаването на храма е изложена подробно предисторията за построяването на този храм, в който ще се черкуват малцината, предимно гръкоезични православни християни в Катар. По официална информация към 2011 г. техният брой е сто души, което представлява 0,006% от населението в Катар. Другите православни християни са временно пребиваващи в страната чужденци. Те живеят предимно в столицата Доха и са няколко хиляди.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

featured bulgaria 31 alexander nevski churchС архиерейска св. Литургия ще започне празничният Трети март в столицата. Началният час на богослужението е  8:30 ч. В св. Литургия ще вземе участие Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и архиереи на БПЦ. От 10:00 ч. ще бъде отслужена панихида за загиналите за Освобождението на България, а след това и молебен по повод Националния празник на страната.  

Негово Светейшество патр. Неофит ще се обърне с празнично слово към богомолците.

4.4814814814815 1 1 1 1 1 Rating 4.48 (54 Votes)

Sinodna PalataДнес най-неочаквано и предсрочно завършиха обявените (макар и неогласени официално) тридневни заседания на Св. Синод на БПЦ-БП. Според обичайното обяснение „поради липса на въпроси за разглеждане“ следобяд митрополитите са се разотишли по епархиите си.

Няма никакво съобщение за разглежданите въпроси, нито за взети решения. Засега единственото им известно решение е, че щели отново да се съберат на 2 април, вторник.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

zx620y348 2048993 360x202Днес Св. Синод на БПЦ се събира на заседания под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Датите за това бяха определени в края на предишната сесия на архиереите в последната десетдневка на януари.

Няма официална информация за въпросите, които ще бъдат разглеждани по време на заседанията. Някои от архиереите (тук) съобщиха, че Св. Синод вероятно ще излезе с официално становище относно Националната стратегия за детето 2019-2030, след като стана ясно, че публикуваният на интернет-страницата на Българска патриаршия текст не е одобрен от митрополитите, а е частно мнение.

Друг въпрос, с който вероятно ще се занимава върховното ръководство на БПЦ, е разпределението на държавната парична помощ за осигуряване на достойно заплащане на свещеническия труд и финансиране на различни социални, образователни и други дейности на църквата.

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (32 Votes)

37acae6e1df6b36d5d374df924bf7e06Владимирският и Суздалски митрополит Тихон от Московска патриаршия пристигна у нас, за да вземе участие в честването на паметта на св. Серафим Софийски Чудотворец на 26 февруари. Празничното богослужение ще бъде извършено в руския храм „Св. Николай Мирликийски“ в София и ще започне в 9 ч. Св. Литургия ще оглави митр. Тихон, а в съслужение с него ще бъде Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

DSC 5451Днес митр. Тихон се среща в Синодната палата  с Негово Светейшество Българския патр. Неофит. В срещата участваха Неврокопският митр. Серафим и преосвещените епископи Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, и Белоградчишки Поликарп, както и архим. Васиан (Змеев), предстоятел на руския храм в София.

В предишните дни Владимирският и Суздалски митрополит е бил във Велико Търново и се е срещнал с Великотърновския митр. Григорий. Руският гост е посетил и Троянския манастир, където от името на Българския патриарх е бил посрещнат от игумена Велички еп. Сионий. Митр. Тихон е отслужил в манастирския храм панихида за блаженопочившия Български патр. Максим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

31026897 29380802На 23 февруари в Париж се проведе Асамблеята на Руската екзархия към Вселенска патриаршия, която трябваше да реши какво ще бъде нейното бъдеще след решението на Фенер от края на миналата година да разпусне тази църковна структура. Според решението енориите на Руската архиепископия трябваше да преминат на подчинение към местните митрополити на Вселенска патриаршия в западноевропейските страни.

На събранието в Париж от 206 гласували 191 са били „за“ запазване на структурата на архиепископията, основана от руските емигранти веднага след болшевишката революция. 15 души са били против. Това решение означава, че енориите няма да се присъединят към местните митрополии. Открит обаче остана въпросът какво ще бъде бъдещето на архиепископията.

Хариуполският архиеп. Йоан (Ренето), родом французин, който е начело на архиепископията, запозна делегатите с предложението на Московска патриаршия и условията, предлагани от нея за присъединяването на тези енории към РПЦ-МП. В писмото се казва, че „Руската църква е готова с радост да възстанови своята майчинска грижа за произлезлите от нея общини с руска традиция в Западна Европа... Архиепископията ще влезе в състава на Московска патриаршия в цялата съвкупност от нейните енории, манастири и църковни учреждения, включваща всички желаещи клирици на архиепископията начело с архиепископа... Ще се запази историческото наследство на архиепископията и нейните традиции (включително и богослужебни), особеностите на нейното епархийско и енорийско управление (т. е. с равноправно участие на клира и народа, бел. ред.), отразено в устава ѝ. Избирането на архиепископите ще става от предварително одобрен от Московския патриарх списък (с възможност да се направят промени в него) и ще става според сегашния устав на архиепископията. Каноническото утвърждаване на този избор ще става от Св. Синод на РПЦ“.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

FullSizeRender 1Истинска духовна радост беше за православните българи в Кьолн, Бон и околностите посещението на видния български богослов проф. Иван Желев Димитров, което се състоя от 22 до 24 февруари. Тази радост беше двойна, защото визитата му беше съпроводена и от посещението на о. Юлиян Ангелов от Берлин, който и този месец не пропусна да навести духовните си чеда в Северен Рейн-Вестфалия и с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний да отслужи божествена св. Литургия.

В гръцката църква „Рождество на св. Йоан Предтеча“ в гр. Брюл отново се стекоха миряни от българската диаспора от и около Кьолн. В службата взеха молитвено участие и скъпи гости от БПЦО „Св. Йоан Рилски“ в Люксембург, където също само периодично ходи свещеник да им служи и те често изминават огромни разстояния, за да участват в Господнята трапеза. Нащият малък доброволчески църковен хор този път беше подкрепен от проф. Желев и от певци, дошли от руската православна църковна община в Кьолн.

Голяма част от присъстващите, малки и големи пристъпиха към св. тайнства Изповед и Причастие.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

DSC 5326Днес в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ беше отбелязана шестата годишнина от избора и интронизацията на Негово Светейшество Българския патр. Неофит. Неделната св. Литургия беше оглавена от Пловдивския митр. Николай. В съслужение с него бяха само Високопреосвещените митрополити Неврокопски Серафим, Врачански Григорий, Видински Даниил и епископите Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Знеполски Арсений и Константийски Яков, викарии на Пловдивския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, столични свещеници и дякони.

Ик. Кирил Попов произнесе проповед за Неделята на блудния син, а след това Камерният ансамбъл „Св. Йоан Кукузел“ с диригент Кристиян Попов поздрави Негово Светейшество с подбрани песнопения, някои от които са композирани от самия патр. Неофит.

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (32 Votes)

IMG 6811Борисполският митр. Антоний (Паканич), управляващ делата на Украинската православна църква – Московска патриаршия, посети на 20 февруари Грузинския патр. Илия ΙΙ. В Тбилиси от Украйна пристигнаха също свещ. Микола Данилович, зам.-председател на Отдела за външно-църковни връзки на Св. Синод, и руският олигарх Вадим Новински.

В официалното съобщение на сайта на Грузинска патриаршия се казва, че срещата е била неофициална и че украинските представители са искали да уведомят Грузинския патриарх за новото развитие на положението в Украйна след издаването на томоса за автокефалия. В съобщението се казва:

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (15 Votes)

2019 02 22 1107Рано днес, 22 февруари 2019 г., след продължително боледуване във Военномедицинска академия се е упокоил в Господа Главиницкият еп. Йоан. През последните години той беше изпратен на покой в Рилската св. обител.

Еп. Йоан е роден на 29.11.1949 г. в семейство на искрено вярващи православни християни в гр. София.

Светските му имена са Стоян Костадинов Стойков. Основно и прогимназиално образование завършва в училище „Екзарх Антим І“ в родния си град. Средно образование завършва в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш.

На 11 януари 1969 г. е постриган за монах в Бачковския ставропигиален манастир „Успение Богородично“ от Старозагорския митр. Панкратий, а духовен старец му е Браницки еп. Герасим, тогава игумен на обителта. На 30 март с. г. е ръкоположен в йеродяконски чин, също в Бачковския манастир, от еп. Герасим. Пак там на 21 май 1971 г. е ръкоположен за йеромонах и служи в манастира четири години.

Междувременно от 1969 до 1971 г., като монах, отбива военната си служба.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

patriarh neofit03 20151На 24 февруари с архиерейска св. Литургия ще бъде отбелязана шестата година от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Честването ще се състои в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и ще започне в 9:30 ч.

Православните християни са поканени да вземат молитвено участие в празника на Българската църква и на Светейшия Български патриарх.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Sinod 2019 111 1В четвъртък, 21 февруари, Св. Синод на Румънската православна църква прие декларация относно църковния проблем в Украйна. Румънската църква иска гаранции за запазване на румънския характер на 127 енории, предимно в Северна Буковина, които да бъдат оформени в румънски православен викариат, по подобие на украинския православен викариат, който действа от 1990 г. в Румъния.

Румънските епископи заявяват, че проблемът с разкола в Украйна е влязъл в задънена улица, тъй като в продължение на 30 години не е било направено нищо за неговото преодоляване, нито пък Московска патриаршия е търсила през този период общоправославно съдействие за разрешаването му.

4.7962962962963 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (54 Votes)

weqeqСмирението на митаря е спасително, докато високото самомнение на фарисея е гибелно. На това ни учи Църквата постоянно, а особено в тази седмица с проповедите на архиереи и свещеници. И това го знае всеки християнин, знаят и децата, които са въцърковени. Тези деца не са многобройни в нашата църква, но затова пък са наистина благословени.

Най-общо казано, не са многобройни съзнателните вярващи у нас. Затова остават винаги актуални думите на апостола, когато с лек упрек запитва: „Как ще повярват в Оногова, за Когото не са чули? А как ще чуят без проповедник?“ (Рим. 10:14).

Проповедникът не трябва да е непременно клирик или пък мирянин, назначен и платен от някого, а следва всички ние да сме тези проповедници на християнската надежда, която е в нас, понеже жетвата винаги е голяма, но работниците са сякаш все по-малко.

Такава беше представата за тези неща на незабравимия Неврокопски митрополит Натанаил, когато с негово отеческо благословение и насърчение преди 10 години в Благоевград (административния център на областта, която се покрива с територията на Неврокопска епархия) беше основан епархийският Православен информационен център. А от 5 години идеите на стареца се развиват все така успешно от неговия духовен син и приемник по катедра митрополит Серафим.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

Job TelmessosАрхиепископът на Телмисос Йов (Геча) е новият ректор на богословския Институт за следдипломна квалификация, който функционира в Православния център на Вселенската патриаршия в Шамбези, Женева. Архиеп. Йов (Геча) наследява на този пост известния гръцки църковен историк и специалист по църковно право Власиос Фидас, който е подал доброволно оставка. Проф. Фидас, който на 19 февруари навърши 83 години, беше начело на института в Шамбези от 2003 г., след като се пенсионира от Атинския университет.

Архиеп. Йов е преподавател в Института за следдипломна квалификация при Православния център на Вселенска патриаршия в Шамбези от 2011 г. и постоянен представител на Вселенска патриаршия при Световния съвет на църквите в Женева. 

Архиепископът е с украински произход, но е роден през 1974 г. в гр. Монреал във френскоезична Канада. Учил богословие там, после той докторира в Париж. В Канада е постриган за расофор и ръкоположен за дякон, а във Франция е постриган в малка монашеска схима и ръкоположен за йеромонах от тогавашния архиеп. Гавриил на Руската екзархия в Западна Европа към Вселенска патриаршия, с което става неин клирик. От 2001 до 2008 г. е преподавател в руския Православен богословски институт „Св. Сергий“ в Париж в юрисдикцията на тази Руска екзархия в Западна Европа, а от 2005 до 2008 г. е и ректор на института.Той има активна роля в най-новата история на споменатата екзархия, която беше разпусната от Патриаршията в края на миналата година.