Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (19 Votes)

ззПоклонническо-просветният център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска митрополия всеки месец организира поклоннически пътувания до различни свети места в България и чужбина. Дейността на Поклонническо-просветния център се осъществява с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит. Предлагаме на вашето внимание пътуванията, планирани за месец март. Те са до Истанбул, Врачешки манастир, Солун, Бачковския манастир и Кръстова гора.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (80 Votes)

timуВ Москва днес започват тържествата по случай 10-годишнината от избора на Московския и на цяла Русия патр. Кирил. След смъртта на предишния патр. Алексий Втори (на 5 декември 2008 г.) за предстоятел на РПЦ на 1 февруари 2009 г. беше избран Смоленският и Калининградски митр. Кирил (Гундяев).

На честването на кръглата годишнина ще присъстват двама патриарси – Антиохийският Йоан Х и Сръбският Ириней. Също така участие ще вземат предстоятелите на Чешката и Словашка църква митр. Ростислав и на Православната църква в Америка митр. Тихон. Делегации от един или двама митрополити изпращат Александрийската, Румънската, Българската, Грузинската и Полската църква, съобщи свещ. Александър Волков, ръководител на прес-службата на патр. Кирил.

Честванията се провеждат в период, критичен за авторитета на Московския патриарх и на неговия управленски екип. Затова основна задача на организаторите ще бъде демонстрацията на общоправославно единство около позицията на патр. Кирил не само за Украйна, но и в по-широк план на конфронтация с Вселенската патриаршия. От гостите се очаква да озвучат официална подкрепа за Москва, която се разбира като отхвърляне на автокефалната Православна църква в Украйна. С изключение на Сръбската църква, която излезе със синодно становище срещу ПЦУ, и на предстоятеля на Полската църква Варшавския митр. Сава, останалите църкви проявяват сдържаност. Представителите на БПЦ Старозагорски митр. Киприан и Видински Даниил ще огласят приветствено послание към юбиляра, официално одобрено от Св. Синод миналата седмица.

2.5 1 1 1 1 1 Rating 2.50 (24 Votes)

38a3bb4e0605ef9dd7d8deb04973bfe6На 30 януари митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф ще оглави св. Литургия за празника на св. Трима светители в академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Празникът от 1936 г. насам се чества и като Ден на висшите православни богословски школи. Затова се очаква в храма да се съберат богослови от различни поколения.

По покана на деканското ръководства Св. Синод изпраща митр. Йосиф да оглави празничното богослужение и да поздрави преподавателите, студентите, доктораните и всички богослови, които честват паметта на св. Трима светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст.

Очаква се Негово Светейшество Българският патр. Неофит да вземе молитвено участие в св. Литургия и лично да поздрави богословската академична общност на СУ.  

След св. Литургия ще има кратък прием в деканата, а след това в аулата ще има лекция на тема: „Българските автори на св. Златоустова литургия“ от гл. ас. д-р Стоян С. Малинов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

d12bcУправителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев възнамерява да предложи промени в Закона за здравното осигуряване, които да оптимизират бюджета на касата. Основната идея е хората, които причиняват на себе си или на другите сериозни вреди на здравето, да са задължени да плащат разходите за лечението.

Много спорна обаче е идеята хората, направили опит за самоубийство, да се третират като „съзнателно причинили си вреда“ и да се задължават да поемат лечението си. Още по-скандална е идеята да се спестят пари за лечение на деца с редки генетични болести. Според заявената логика родителите, които са взели информирано решение да родят детето си, за което пренаталната диагностика е показала, че има рядко заболяване, трябва да поемат сами разходите за неговото лечение, докато е живо.

Според публикацията във в-к Капитал, същността на идеята на Д. Дечев е следната:

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

93Старозагорският митр. Киприан публикува в официалния сайт на Старозагорска св. митрополия съобщение, в което заявява, че Св. Синод не се е произнесъл по каноничния казус в Украйна. Повод за изявлението е информация в неназована украинска медия, според която на последното си заседание Св. Синод на БПЦ е взел решение да признае образуваната от Вселенска патриаршия автокефална Православна църква в Украйна. Изявлението на митр. Киприан е следното:

„Във връзка с разпространение на информация в украински интернет сайтове, че БПЦ-БП е подкрепила автокефалията на ПЦУ от 26.1.2019 г., в качеството ми на председател на комисията, свързана с украинския въпрос, категорично заявяваме, че Св. Синод не се е занимавал с въпроса, свързан с Украйна, и няма никакво решение на върховния орган на БПЦ-БП за създадения канонически казус.

Въпросното писмо, внесено в заседание на Св. Синод, е с резолюция до комисията, която отговаря за църковния проблем в Украйна, като същата не е дала становище към момента, защото проучва документите по създадената ситуация.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

509888 oПо инициатива на фондация „Дякония и мисия“ и Prison Fellowship България – Общност за помирително правосъдие в Православния център „Проф. Тотю Коев“ на 24 януари 2019 г. се проведе обучение по доброволческата програма „Пътешествието на затворника“. Доброволци от Велико Търново, Стара Загора, Враца и Сливен преминаха обучението и ще започнат реализирането на програмата в местата за лишаване от свобода. Лектори бяха о. Николай Георгиев и Боян Стефанов от PF България.

„Пътешествието на затворника“ се провежда в България от Prison Fellowship България – Общност за помирително правосъдие с благословението на Българската православна църква и в сътрудничество с Министерство на правосъдието и с неговата Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Програмата представлява курс върху Евангелие според Марк, състои се от 8 урока, провеждани от двама доброволци с малка група от 10 затворници.

Източник: Фондация „Дякония и мисия“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

33В близките дни ще се навършат шест години от кончината на един от бележитите богослови на последните десетилетия – библеиста проф. д-р Славчо Вълчанов Славов (16.7.1940 – 28.1.2013 г.). По този повод на 26 януари от 11 ч. в столичния храм „Св. пророк Илия“, кв. „Княжево“, ще бъде извършена панихида за приснопаметния професор Вълчанов, дългогодишен преподавател по Свещено Писание на Стария Завет в Духовната академия и в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и в университетите на Велико Търново, Шумен и Пловдив (филиала в Кърджали).

В некролога от роднините и близките му се казва: „В размисъл за невъзвратимо отминалите дни осъзнаваме, че отпечатъците на времето поразяват тялото, но не сърцето и душата на човека. Живеем в сърцата си с огненото живо слово на професора, с което даряваше частица от своята вяра и обич към Бога и хората.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

zx620y348 2048993 360x202Вчера Св. Синод завърши заседанията си и митрополитите се завръщат по епархиите си. Както и на миналата сесия, така и сега не беше публикувана официална информация за решенията, които са били взети, или въпросите, по които не се е стигнало до единомислие.

Св. Синод е определил двамата митрополити, които ще представляват БПЦ на честванията за 10-годишнината от избора и интронизацията на Руския патриарх Кирил. За Москва заминават Старозагорският митр. Киприан и Видинският митр. Даниил.

Следващите заседания на синодните архиереи са насрочени за края на февруари.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2018 12 14 15 46 03 004Днес Българското национално радио запозна своята аудитория с една много интересна книга: „Българите в Истанбул и старият Истанбул” с автор Георги П. Костандов. Тя е написана от цариградски българин, но на турски език и е издадена в Истанбул. Защото целта на автора й е да запознае турскоезичното общество – и мюсюлманско, и християнско – с историята на българската общност в града край Босфора, който българите от векове наричат Цариград. А го наричаме така, защото в продължение на 16 века той е бил наистина градът на царя – на ромейския (от края на 19 век насам наричан и византийски) император и на османския султан.

Книгата е отпечатана през септември 2018 г. като второ издание на излязлата със същото заглавие през 2010 г.

Георги П. Костандов е роден в Истанбул в началото на 1944 г. в семейство на българи, бежанци от с. Загоричани, Костурско (днес в северните гранични райони на Гърция, съответно с друго име). Георги през целия си живот не е живял в друг град, така че той си е истински цариградчанин. Можем да го наречем и истамбуллия, но няма да звучи така знаково като цариградчанин! Добре се изучил на младини, включително и в българското училище, и по-късно сам станал учител, бил е дълги години и заместник-директор на италианския лицей в града. В резултат на работата си като учител, но и въобще като учен българин той е написал хиляди страници за този град и неговите хора. Може би най-доброто от своите истории той е включил в книгата си за истамбулските българи. С цялата си любознателност и висока интелигентност той е създал чудесна творба, наблюдавайки 75 години от гледната точка на българската общност новата история на великия град Константинопол-Истанбул-Цариград.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Osterkirche im park 768x512На 25 януари енорията „Св. Кирил и Методий“ в гр. Хамбург, Германия, ще получи нов храм, в който да се събира и извършва богослужения. С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний Българската православна църковна община в Хамбург ще приеме за стопанисване Великденската църква (Osterkirche) в града. На събитието, което се провежда под патронажа на почетния генералния консул на България за федералните провинции Хамбург, Бремен, Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн проф. д-р Герд-Винанд Имайер, верен съратник и поддръжник на православната община, ще присъстват гости и приятели от Евангелската и Римокатолическата църкви, представители на градската управа, както и на социални и културни дружества.

Началото на българската църковна община в Хамбург е поставено преди около петнадесетина години с енергията и силата на няколко души. Те решават да създадат православна община, в която богослужението да се извършва предимно на български език за нашите сънародници. Скоро след това (от 2007 г.) в новосъздадената БПЦО започва да се отслужва редовно св. Литургия. От началото досега неделните служби се посещават от хора от различни националности: българи, холандци, хървати, грузинци, гърци, немци, румънци, руснаци, сърби. В неделя в храма идват семейства и техните деца, студенти, работещи. Църквата постепенно се превръща в средище за българи и чужденци, търсещи топъл прием, духовен съвет или разтуха. От 2009 г. невръстната още църковна общност намира своя също така млад свещеник – о. Кръстин Апостолов, който тогава е на двадесет и шест години.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

vibori v ran 1 610x300Ръководството на Руската академия на науките реши да направи подарък на Московския патриарх Кирил по случай 10-годишнината от възкачването му на патриаршеския престол, като го обяви за почетен професор на РАН. Решението беше обявено на 18 януари, а на 22 януари почетното звание трябваше да бъде връчено на предстоятеля на Руската църква. Представители на РАН обявиха и мотивите, по които са взели това решение, а именно за „популяризация на науката“.

Прес-секретарят на президента на РАН Светлана Попова заяви: „Патриарх Кирил е голям популяризатор на науката, голям приятел на Сергей Петрович Капица, на Юрий Осипов. Той неведнъж е участвал в снимането на популярни телевизионни предавания за науката: „Очевидното-невероятно“. Също така патриарх Кирил „е познавал бащата на Сергей Капица, прочутия съветски физик Пьотр Капица, лауреат на Нобеловата награда по физика за 1978 г.“.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

Russia Paris cathedral kopiya 2Руската архиепископия (Вселенска патриаршия) с доскорошен статут на екзархия, чийто център е в Париж, отказа да се подчини автоматично на решението на своята върховна власт – Вселенска патриаршия, като се саморазпусне и предаде своите енории на подчинение към местните епископи на Патриаршията в страните, където архиепископията има свои енории. Решението за разпускането на емблематичната за историята на 20 век Руска архиепископия беше взето неочаквано от Св. Синод на Вселенската патриаршия в края на ноември м. г., в разгара на обсъжданията за украинската криза. Духовниците от архиепископията изразиха недоумението си от липсата на всякакво обсъждане с тях на това решение. Други пък заподозряха договорка между Фенер и Москва като компенсация за автокефалията на Украйна. Но и досега няма яснота по въпроса: защо се стигна до този акт?

Още през декември ръководителят на Руската екзархия архиеп. Йоан Хариуполски (Жан Ренето) заяви, че решението на Патриаршията не може да влезе в сила автоматично като административен акт, защото това противоречи на съборния характер на Църквата, както и на устава на Руската архиепископия. Той насрочи общо събрание в Париж на 23 февруари. На това общо събрание клириците на архиепископията ще обсъждат варианти за нейното запазване като автономна структура, управлявана по устав с основните принципи на събора през 1917 г. Предвиждат се три варианта: 1) за преминаване на Руската архиепископия към Московска патриаршия при условие, че тя запази нейната автономия и ѝ даде статут, подобен на Руската задгранична църква (междувременно МП отказа, като създаде своя структура със същото име, но с друг устав и управление); 2) вторият вариант предвижда преминаване към Руската задгранична църква, което е малко вероятно заради дългогодишните отношения на недоверие между двете руски църковни структури в Западна Европа; 3) третият вариант предвижда преминаване към Румънската православна църква в диаспора. В случай, че нито един от тях не се осъществи, енориите ще имат правото да се самоопределят и да преминат към юрисдикцията, която смятат за най-подходяща за тях.

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (32 Votes)

makedoniaДесет гръцки митрополити се включиха в големия митинг на централния площад „Синтагма“ в гръцката столица, свикан срещу т. нар. споразумение от Преспа. То беше вече гласувано от македонския парламент и предвижда официална промяна на името на страната, която ще бъде отразена и в нейната конституция. Постигнатият компромис между гръцкото и македонското правителство е за наименованието „Северна Македония“.

Митингът в Атина събра десетки хиляди души от цялата страна, които се обявяват срещу новото име на съседната република. Сред присъстващите митрополити бяха Керкирски Нектарий, Месогейски Николай, Гортински Йеремия, Долноневрокопски Йеротей, Пирейски Серафим, Патренски Хризостом, Хиоски Марк, Новосмирненски Симеон, Китруски Георгий. Света гора също беше изпратила свой представител, о. Филотей от манастира Кутлумуш, който прочете светогорско приветствие към участниците в митинга: „Държавата, а не гръцкият народ призна македонския етнос и език в една държава, която няма нищо общо с нашата Македония“. И по-конкретно той каза: „За първи път държавата признава като македонски един език, който няма нищо общо с древния гръцки македонски диалект, и признава македонски етнос, който няма никаква връзка с древните македонци, чиято етническа идентичност без съмнение е била гръцка. Настояваме гръцкото правителство да уважи волята на гръцкия народ, да го остави той да реши на референдум и да не подписва договор, който предава нашето историческо име Македония на съседния народ“.

4.1172413793103 1 1 1 1 1 Rating 4.12 (145 Votes)

safe imageСлед две седмици Руската църква ще чества 10 години от възкачването на патриаршеския престол на Московския патриарх Кирил. Коментирайки развитието на Руската църква през тези десет години, Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) се обърна към служителите в ръководения от него отдел за външно-църковни връзки към патриаршията. Според митр. Иларион, който поема външната политика на Московска патриаршия веднага след избора на патр. Кирил, неговият отдел в момента се намира в състояние на война. Той сравни отдела с военно подразделение, а своите сътрудници с войници, които сега са призовани да отдадат живота си за Родината, ако това се наложи:

„Тези десет години като цяло бяха мирно и благоприятно време, но през последните месеци срещу нашата църква се разгърнаха военни действия. И сега се наложи да работим в съвършено друг режим... Ние се намираме в състояние на война, но тази война не започнахме ние. Нашата война е отбранителна, а ние ще я водим до победния край. Никакви трудности, никакви заплахи няма да ни сломят и разколебаят, защото ние знаем, че изпълняваме свещеното дело за защита на границите на нашата света църква... Аз мисля, че нашият отдел съвсем справедливо може да се оприличи на армия или в краен случай на много важно военно подразделение, което пази свещените граници на нашата църква. Армията е винаги необходима за безопасността на държавата, включително и в мирно време. Но ако мирното време за армията е време за тренировки, то по време на война военнослужещите трябва да бъдат готови, ако се наложи, да отдадат живота си за своята родина“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

Fr Valentin MihailovДнес, 17 януари 2019 г., Антоновден, на 56-годишна възраст се е упокоил в Господа софийският свещеник Валентин Михайлов, служил при храмовете „Св. Богородица“ в кв. „Малашевци“, „Св. Георги“ – ротонда в центъра на столицата и напоследък, от 1 юли 2018 г., в „Света Троица“ на Редута, кв. „Гео Милев“.

Отец Валентин е роден на 11 февруари 1963 г. във врачанското село Рогозен. Завършва Националната гимназия по полиграфия и фотография, гр. София, където впоследствие става и преподавател. През 1988 г. успешно завършва паралелния курс на СДС „Св. Йоан Рилски“, а по-късно и Духовната академия „Св. Климент Охридски“. Като студент активно участва в социалната дейност на Православното християнско младежко движение „Св. Евтимий, Патриарх Търновски“, дало православна просвета и въцърковило стотици български младежи в годините след политическите промени у нас. Занимава се и с книгоиздаване, за да издържа семейството си.