Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

 MG 7313Рилската света обител тържествено отбеляза и тази година най-новия от трите годишни празници в чест на своя основател и небесен покровител – св. Йоан Рилски. Това е денят на връщането на светите мощи на всебългарския покровител от Търново в обителта, станало през 1469 г. Пътували дълго, спирали в села и градове по близо 400-километров маршрут и след около месец светите мощи били донесени в навечерието на Петровден в метоха Орлица, в началото на пролома, образуван от р. Рилска. Там и до днес се събира риломанастирското браство да почете празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, на които е посветен храмът на метоха. Ковчегът с мощите останал в метоха за празника, а след това бил пренесен и в историческата обител. Тогава в нея на 1 юли 1469 г. била отслужена първата литургия в присъствието – отново след около 5 века – на нетленното тяло на пустинножителя и чудотвореца св. Йоан. Това събитие предизвикало голяма радост не само сред монасите, но и сред поклонниците на обителта. Затова се установила и традицията на третия по време на учредяване (и първи по време в реда на месеците в годината) празник, наред с успението на преподобния на 18 август и с пренасянето – скоро след прославата на преподобния – на мощите му от Рилския манастир в Средец (София) през 10 в., чествано на 19 октомври, който ден е наречен от народа Отчовден.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

6655578На 1 юли Старозагорският митр. Киприан извърши освещаване на храм „Св. Йоан Рилски“ в с. Съединение, общ. Братя Даскалови, Чирпанска духовна околия.

Предишната едноименна църква е издигната през 1850 г., но поради човешка занемара и слабия терен, на който е построена, тя се разрушава. Преди десетина години арендаторът на земеделски земи в околностите на селото Димитър Пейчев със собствени средства започва през 2009 г. и до 2018 г. я въздига отново върху същите основи, като я благоукрасява с нов иконостас, икони, обзавеждане и утвари. Съдейства му архиерейският наместник на Чирпанска духовна околия иконом Иван Иванов.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

Krasimira StojanovaС благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в старинния столичен храм „Света Софѝя“ вечерта на 3 юли, вторник, ще бъдат изпълнени песнопения от литургията на св. Йоан Златоуст от световната оперна прима Красимира Стоянова.

Изпълненията ще бъдат по композицията на свещ. Александър Лашков, председател на софийския храм „Света Троица“ в едноименния столичен квартал и известен църковен композитор и диригент.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

Света МатронаНа 4 юли (сряда) в 13 ч. в катедралния храм „Света Троица“ в Русе ще бъдат донесени мощи на св. Матрона Московска и на св. Лука Войно-Ясенецки. Те ще бъдат посрещнати там от Русенския митр. Наум и свещенослужители от епархията.

Светините ще останат в катедралата до 8 юли, когато, след отслужването на архиерейска св. Литургия, ще стане и тяхното тържественото изпращане.

Ръководството на Русенска митрополия приканва православните християни от града и епархията, както и гостите, да вземат молитвено участие в богослуженията, за да се поклонят пред св. мощи и споделят духовната радост.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

c75739a7ff5a0b85c6f675d32e2457d5По традиция, установена от 20 години, краят на учебната година в Енорийския център при храм „Покров Богородичен“ в София завършва с изложба на школата по иконопис за деца и възрастни с ръководител Младенка Ланджева и на курса по дърворезба с ръководител Боян Александров. Това е втората експозиция на икони и дърворезба на курсистите за тази година. Откриването ще стане с водосвет на 1 юли, неделя, от 11 ч. след св. Литургия в голямата зала на Енорийския център. С тържеството ще бъде официално закрита учебната година в центъра.

Участниците и посетителите на изложбата ще бъдат поздравени с изпълнение на църковнославянски песнопения от курсистите по църковно пеене.

В Енорийския център на храм „Покров Богородичен“ функционира школа по иконопис за деца и възрастни, както и по дърворезба, три курса по катехизис, по църковно пеене, библейски курс, неделно училище за деца и тийнейджъри. Просветната дейност на центъра е подкрепена от богата библиотека, която е на разположение на курсистите. В дейностите на центъра активно участват енорийските свещеници от храма.

Новата учебна година в Енорийския център на храм „Покров Богородичен“ ще започне на 1 октомври.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

003 001 CarevecС благословението Великотърновския митр. Григорий Великотърновска митрополия организира на 1 юли (неделя) честване на празника Възвръщане честнѝте мощи на преп. Йоан Рилски Чудотворец от Търново в Рилския манастир.

Светецът се смята за един от покровителите на старопрестолния град, тъй като мощите му са престояли там 274 години. Пренесени са били от Средец в новата столица от цар Асен I през 1195 г., за може чрез молитвите на светеца да се благослови града и държавата. Мощите на поне 7 светци са се съхранявали по храмовете и манастирите на Търновград по време на Второто българско царство. През 15 в., след възстановянето на Рилския манастир, тамошните монаси, като узнали, че мощите на техния покровител са в Търновската митрополия, върнали мощите в Рилската св. обител. За събитието узнаваме от разказ на Владислав Граматик. Търновци категорично не искали да дават тялото и да се лишават от благодатта на преподобния. Но монасите притежавали султанска заповед и било отсъдено в тяхна полза. Прелялата река Росица била първото изпитание. Пътниците не смеели да продължат. Тогава благодатен мирис се разнесъл от раката и те се осмелили и намерили брод, по който да преминат. Процесията тържествено била посрещната в Никопол от велможата Богдан, заедно с всички християни. В Средец монасите престояли шест дни, в които си починали, а мощите на св. Йоан, поставени до тези на св. крал Стефан Милутин, двойно благоухаели в ротондата „Св. Георги“. Натътък по пътя се събрал много народ. Достигнали метох Орлица в навечерието на Петровден и там отпразнували деня на светите първовърховни апостоли. На следния ден, 30 юни 1469 г., с голямо въодушевление и радост пристигнали в Рилския манастир, което отново било съпътствано от много чудеса. Още тогава е бил установен празникът – на 1 юли, защото в навечерието на този ден пристигнали в манастира.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2018 06 28 2229Катедрата по Теология към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ в партньорство с Министерството на образованието и науката организира Международна научна конференция на тема „Религия-образование“.

Конференцията има за цел да осигури академична среда за широка дискусия върху историята на религиозното образование, традициите и съвременните тенденции в преподаването на Религия в учебните заведения в страната.

Форумът ще се проведе от 15 до 17 ноември 2018 г. в Пловдив.

Желаещите да участват могат да изпращат заявки до 10.7.2018 г. на е-mail: konferenz18_religion_education@abv.bg чрез попълване на придружаващата заявка за участие.

Телефон за контакти: 0898 614 959 – доц. д-р Елена Арнаудова; 032 261 317 – Боряна Радева.    

Заявка за участие – формуляр:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

967d60cccd71cbf18a3d8c84bbac92edДойде лятото, колкото и тези дни времето да ни изглежда априлско. Детските летовища, които отделни митрополии, обители или храмове организират, започнаха да събират децата. В неделя беше открит сезонът и в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“, където за 25-и път (като се започне от 1994 г.) летуват деца от епархията, както и от други места. Шест смени ще минат през обителта. Момчета и момичета от началния, средния и горния курс на обучение ще се редуват цели два месеца. Освен отговорника на летовището, с лагерниците ще работят в обучение и занимателни дейности младежи и девойки. Духовници, начело с митрополита, ще се срещат с децата за нравственото им усъвършенстване, а децата ще участват в богослуженията за определено време – за да се въцърковяват, но и да не им дотяга. Които имат музикален слух, успяват да „подпяват“, всички заедно казват определени молитви. Учат се да са заедно в учението, труда, молитвата. След това се вижда, че родителите са доволни, а децата отсега си обещават догодина пак да се видят в летовището.

4.947619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (210 Votes)

Cover Thessaloniki and the BulgariansНеотдавна в София беше представено първото съвместно издание на Института за балканистика с Център по тракология при БАН и Държавна агенция „Архиви“: Солун и българите: история, памет, съвремие. Документи. София: „Фабер“ 2018. Новото издание е резултат от проект, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката, и е дело на съвместните усилия на Института за балканистика с Център по тракология, Българска академия на науките, и Държавна агенция „Архиви“. В изданието са включените документи от 11 български и чужди институции, сред които и Църковноисторическият и архивен институт при Българската патриаршия, а също така и материали от семейни и лични архиви. Те са подредени по теми и в хронологичен ред, за да бъде представено възможно най-ясно както българското историческо присъствие в Солун, така и значението на града за българо-гръцките отношения в ново време.

В Раздел първи са публикувани материали, илюстриращи българското присъствие в Солун през „дългия“ 19 в.: дейността на църковната община, учебното дело, участието на българите в политическия, икономическия и духовния живот на града. Раздел втори показва тежките последици, които военните конфликти от 20 в. оставят в наследство на поколения българи и гърци, принудени да напуснат родните си места и да изграждат живота си наново. На свой ред Раздел трети онагледява политическите, икономическите и културните връзки на българите със Солун през 20 и 21 в., които се развиват по своя вътрешна динамика, надживявайки военни, политически и социални катаклизми.

Новоиздаденият албум е двуезичен, луксозен и в ограничен тираж, поради което и не е предвидено да се продава, но пълният му текст – и в двата си варианта, български и английски – е на свободен достъп в Интернет, на адреси съответно тук и тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

201805191139536893В Маями, САЩ, в ранните часове на днешния ден почина митрополитът на Лариса и Търново Игнатий. Гръцкият йерарх беше в Америка, за да му бъде направена трансплантация на черен дроб от известен гръцки хирург. Духовникът не е издържал на интервенцията и е починал от инфаркт. Той замина за САЩ в навечерието на празника на ръководената от него епархия – св. Ахил Лариски (15 май), известен и като Преспански.

Митрополитът на Лариса Игнатий e роден през 1946 г. Избран е за митрополит през 1994 г. и е ръкоположен за епископ от Атинския архиеп. Серафим и други архиереи на ГПЦ.

Неговата интронизация не става безпроблемно, а среща съпротивата на групи вярващи в епархията, които твърдят, че той е избран в нарушение на каноните. Защото поради намеса на държавата в църковните дела през 1967-1968 г. с идванeто на военната хунта и със свалянето ѝ през 1973-1974 г. става и противоканонична смяна на много митрополити. В резултат от това се заварват за редица години няколко бивши лариски митрополити, всеки от които претендира за престола. Конфликтът с избора и на митр. Игнатий продължава години, минава дори и през съда, където той осъжда 34 души за „морални вреди“.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (45 Votes)

2За пръв път от създаването си преди 45 години българският Национален исторически музей (НИМ) организира своя изложба в Третяковска галерия в Москва, съобщават от НИМ.

Изложбата е озаглавена „Шедьоври на християнското изкуство от България“ и ще бъде открита на 29 юни 2018 г.

Жителите и гостите на руската столица ще могат да видят някои от най-ценните експонати на НИМ, както и на музея „Старинен Несебър“ в Несебър и на Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“.

Четиридесет и седемте предмета са малка част от произведенията на християнското изкуство в България от Средновековието до 19 век, чрез които могат да бъдат проследени основните етапи в развитието на българската култура и изкуство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

36188169 10204790590279915 5263741244567191552 nПубликуваме писмото на енориашите на храм „Успение Богородично“ в  с. Бараково, Неврокопска епархия, които събират средства за лечение на 12-годишната Кристияна, която е с тежка диагноза и се нуждае от лечение в чужбина.

Братя и сестри,

Едно прекрасно семейство от нашата енория е изправено пред тежко изпитание – дванадесетгодишната им дъщеря Криси има тумор в малкия мозък. След няколко неуспешни операции в България сега детето има възможност за операция в турска клиника, която дава сериозни надежди за успешно лечение. Нужната сума е 10 000 евро, която е непосилна за родителите, както и за нашата енория. Горещо ви молим да ни подкрепите в битката за един детски живот!

Дарителска сметка:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (79 Votes)

35123812 2082668751804578 8335381505387790336 n

Великото херцогство Люксембург чества националния си празник на най-дългия ден от годината. Тогава в Люксембург се чества рожденният ден на Великия херцог Хенри, като празненствата включват всенародно веселие с много музика и впечатляващи фойеверки в нощта на 22 срещу 23 юни, официален светски празник, включващ военен парад, връчване на държавни отличия и прием в херцогския дворец. Не на последно място има и религиозно честване от всички представени вероизповедания в държавата. По споразумение с люксембургските власти административен представител на православните християни в Люксембург е Атинагор, митрополит за Белгия и Екзарх на Люксембург и Нидерландия (Вселенска патриаршия). По негова любезна покана тази година и българският Западно- и Средноевропейски митр. Антоний взе участие във всеправославна архиерейска св. Литургия на 24 юни, Рождество на св. Йоан Кръстител, в православната катедрала на Вселенска патриаршия в Люксембург. Нашият архиерей беше придружаван от архим. Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейската епархия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (79 Votes)

FANARI

На 23 юни, събота, седалището на Константинополската Вселенска патриаршия в истанбулския кв. „Фенер“ е било посетено от поредната украинска делегация. Този път представителството е било на Украинската православна църква към Московска патриаршия. Патр. Вартоломей и комисията на патриаршията по въпроса за украинската автокефалия в състав от митрополитите Пергамски геронт Йоан (Зизиулас), за Франция Емануил и Смирненски Вартоломей са приели четирима митрополити от Украйна заедно с други клирици и миряни. Начело на украинската делегация е бил Одеският и Измаилски митр. Агатангел, а с него са били също Каменец-Подолски и Городокски митр. Теодор, Лугански и Алчевски митр. Митрофан и Борисполски и Броварски митр. Антоний, прот. Николай Данилевич и депутатът от опозицията в украинския парламент Вадим Новински.

Според съобщението на Вселенска патриаршия, цитирано от Вима тис ортодоксиас, по време на многочасовото посещение е бил разгледан въпросът с разделението на православните юрисдикции в Украйнна, където голяма част от тях са в разкол и извън общение със св. Православие. Била е обсъдена и инициативата на Константинополската патриаршия за преодоляване на ненормалното положение и възстановяване на църковното единство в тази голяма страна с преобладаващо православно население „с крайна цел предоставяне на автокефален статут на Църквата“ в Украйна, се казва в прессъобщението.

Снимка: Вима тис ортодоксиас

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (85 Votes)

61b034e738cd9d504ac0ea60f23b4f38Александрийската патриаршия отбелязва 380 години от мъченическата смърт на патр. Кирил (Лукарис). На 24 юни Александрийският и на цяла Африка патриарх Теодор II и гостите-архиереи от поместните православни църкви, пристигнали за тържествата, присъстваха на утринната и св. Литургия в манастира „Св. Сава Освещени“ в Александрия. Българската патриаршия е представена на тържествата от Врачанския митр. Григорий. Честванията включват и тридневен международна конференция на тема „Свещеномъченикът патриарх на Александрия и после на Константинопол Кирил Лукарис“. Александрийският патриарх приветства архиереите от поместните православни църкви и им благодари за участието в тържествата, посветени на тази голяма личност в историята на Александрийската църква.