Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

photo 2019 07 17 12 06 32На 16 юли американският президент Доналд Тръмп прие в Овалния кабинет новия гръцки архиепископ на Америка (Вселенска патриаршия) Елпидофор. На срещата присъстваха вицепрезидентът Майкъл Пенс, министърът на здравеопазването и социалните служби на САЩ Алекс Азар (православен по вероизповедание) и главният архиерейски наместник на архиепископията протопрезвитер Александрос Карлуцос.

Архиеп. Елпидофор беше във Вашингтон, за да участва в срещата за религиозните свободи, организирана от Държавния департамент на САЩ, с участието на външни министри и религиозни лидери от целия свят.

Архиеп. Елпидофор изрази своята радост от възможността да се запознае с американския президент, министри и членове на Конгреса. Той заяви: „Установих, че президентът е искрен, прям и общителен човек, какъвто го виждаме и по телевизията. Разговаря с мене много сърдечно и разговорът ни ме зарадва“. Архиепископът заяви също, че президентът Тръмп е готов „да подкрепя християните в целия свят, да бъде защитник на малцинствата и на преследваните християни. Както и да подкрепя несъмнено нашата Вселенска патриаршия и църква-майка във всичките ѝ усилия и трудове“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

a8hna seismo 3Силно земетресение разтърси днес следобед гръцката столица. Земетресението със сила 5.1 по Рихтер е с епицентър областта между Мандра и Магула, близо до Атина. Жертви няма, но централни сгради са пострадали, между които и сградата на гръцкия парламент. Паднаха кръстовете на два централни атински храма.

Единият е известният храм „Св. Ирина“ в историческия център на града, чийто мраморен кръст на купола е паднал (на втората снимка). Църквата „Св. Ирина“ е една от най-известните в гръцката столица. Построена е след освобождението на страната с материали от стари разрушени храмове, както и с камъни от Акропола. Осветена е през 1850 г. През 19 век там се помещава митрополията и в храма се провеждат редица исторически събития, между които встъпването в длъжност на пълнолетния цар на Гърция Отон през 1834 г., опелото на Т. Колокотронис през 1843 г., молебенът за приемането на гръцката конституция, както и за обявяването на автокефалията на Гръцката църква през 1850 г.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

content 001 skit valaa8На своето последно заседание на 9 юли т. г. Св. Синод на Московската патриаршия прие неочаквано решение, а именно „да реорганизира“ Сретенската духовна семинария и Московската духовна академия. Ректорът на Московската духовна академия Верейски епископ Амвросий беше назначен за и. д. ректор на Сретенската семинария. Студентите бакалаври от Сретенското училище ще бъдат преместени в Сергиев Посад (Московска област), където от своето основаване през 19 век досега се помещаваше Московската духовна академия, а студентите магистри и докторантите от Московската духовна академия ще бъдат преместени в базата на Сретенската богословска школа в Москва.

Според мнозина запознати с църковните проблеми в Москва решението на практика означава ликвидиране на Сретенската семинария, която беше основана точно преди 20 години от митр. Тихон (Шевкунов) като школа за висше богословско образование, разположена на територията на Сретенския манастир в руската столица. През тези години школата се разрасна, стана най-авторитетното висше богословско учебно заведение в страната (след Духовната академия в Санкт-Петербург), а ректорът еп. Тихон (Шевкунов) привлече много спонсори, които реновираха и модернизираха нейната база. Преди две години тя получи и държавна акредитация за обучение на бакалаври и магистри-теолози. Нейните випускници се смятат за „кадри на митр. Тихон (Шевкунов)“, когото руските медии сочат като кандидат за патриаршеския престол в РПЦ.

2.515873015873 1 1 1 1 1 Rating 2.52 (126 Votes)

smisalat presentation Деветата книга на писателя-богослов Мартин Ралчевски, който от години живее в Обединеното кралство, вече е на българския книжен пазар. Подобно на много от разказите от последния му сборник, „Душа“, и романът „Смисълът в живота“ е базиран на действителни събития. Сюжетът интерпретира през погледа на автора редица важни теми за съвременните православни християни като любовта, вярата, дълга, способността да устоиш на житейските изпитания и силата да продължиш по пътя на спасението, дори и след загубата на най-близките.

Проследявайки живота на главния герой на романа – Николай, Ралчевски размишлява и за прегрешението и покаянието, и за силата на молитвата и надеждата, търсеща чудото на изцелението. Авторът не подминава и болезнения за църковния ни живот проблем с оскъдния брой на монасите у нас и контраста на този труден, но благословен път с изкушенията на удобството, което консуматорското общество, в което живеем, ни предлага.

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (45 Votes)

ннннннНа 14 юли Врачанският митр. Григорий кръсти 15 деца от врачанското село Бреница. За това съобщава във фейсбук страницата си кметът на общ. Кнежа Илийчо Лачовски. Той е един от кръстниците на децата, приели православната вяра по време на тайнството в храма „Възнесение Господне“, с. Бреница. Другият кръстник на децата е Петър Гърневски, кмет на селото и член на църковното настоятелство на църквата в него.

„За поредна година Община Кнежа съвместно с Врачанска митрополия и храм „Възнесение Господне“ в с. Бреница организираме масово кръщение на деца от селото, – разказва кметът на Кнежа. – Радвам се, че за трети пореден път успяваме да осъществим тази инициатива и да постигнем целта си, а именно – приобщаването на младото поколение към православието. Честито на всички новопокръстени малчугани! Бъдете здрави и благословени!“.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

relig 1121Грузинската патриаршия заяви, че изявлението на президента на Русия Владимир Путин, че Абхазия и Южна Осетия „не са били част от Грузия“, представлява изопачаване на историческите факти. Църквата е готова да подкрепи провеждането на поредица конференции и научни прояви, посветени на този въпрос, за да не се допускат подобни манипулации.

„Изявлението на президента на Руската федерация В. Путин от 9 юли за скорошната история на Абхазия и т. нар. Южна Осетия е интерпретация, която предизвика крайно негативна реакция в нашия народ. Подобно изопачаване на историческите факти допринася за разпалване на съществуващия конфликт“, се казва в изявлението на Грузинската патриаршия от 15 юли.

Позицията на Путин е „предизвикателство към грузинската държава, грузинските учени и всеки от нас“, се казва още в изявлението.

„Смятаме, че споменатото изявление трябва да стане своеобразно предизвикателство за грузинската държава, наука и всеки от нас – ние трябва бързо да реагираме. Нужно е да се проведат необходимите научни изследвания и материали, посветени на историята на страната и отделните ѝ периоди, които да се изложат на популярен език, а след това те трябва да се преведат на английски, руски и други чужди езици. Всеки може да вземе участие в този процес. Между всички ангажирани трябва да се проведат дискусии по тези проблеми. Патриаршията в Грузия е готова да подкрепи всестранно организирането на конференции и срещи за обсъждане на историческите въпроси“, се казва в изявлението.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

2018Вече е в ход набирането на участници за четвъртото издание на Летния младежки форум, организиран от Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ – Варна с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Тази година Летният младежки форум ще се проведе от 3 до 9 август под надслова „Част от цялото“. Младежите ще се учат какво е да си част от живота на Църквата – в личен опит ще задълбочат своите познания за православната вяра и българската християнска история и култура. Програмата включва участие в три дни от поклоннически път „Рилският Чудотворец“ (преходи през Рила и нощуване на палатки), посещение и поклонение в Рилския манастир, Троянския манастир, Гложенския манастир и манастирите в Арбанаси, участие в празничната св. Литургия на Преображение Господне, запознанства, срещи с интересни личности, беседи и обучения, водени от богослови, свещеници и психолози.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

33За поредна година о. Красимир Капитанов от Шумен организира поклонническо пътуване до известните манастири в Украйна – Почаевската и Киевопечерската лавра. Автобусът с поклонниците тръгва от Шумен на 23.8.2019 г. в 9:00 ч. от паркинга на магазин „Лидл“. Пристигането в Почаевската лавра е на 24.8.2019 г. около обяд.

Програма на пътуването:

25 август

Ранна св. Литургия; поклонение пред чудотворната икона на св. Богородица Почаевска, която се спуска от върха на иконостаса след св. Литургия. Поклонение пред стъпката на св. Богородица; посещение на пещерния храм в Лаврата и поклонение пред мощите на св. Йов и св. Амфилохий Почаевски чудотворци; посещение на аязмото, посветено на св. Анна, майката на св. Богородица; посещение на скита „Света Троица“, поклонение пред част от мощите на преп. Серафим Саровски чудотворец, парче от расото и парче от камъка на хилядодневния му подвиг. Поклонение пред кръста на св. Никита Стълпник (с полагане на всеки от поклонниците), посещение на кладенеца, изкопан от св. Амфилохий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

453 fill 600x292На 13 и 14 юли с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в София ще се проведе семинар по източноцърковна музика на тема: „Патриаршеската псалтикийна школа в Цариград“.

Гост-лектор на семинара ще бъде протопсалт Григорий Дараваноглу от Гърция, носител на офикията „Велик майстор на Вселенската патриаршия“.

На 13 юли (събота) в 10 ч. ще започне семинарът по източноцърковна музика. Той ще се проведе в салона на Софийска митрополия на ул. „Цар Калоян“ № 7.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (40 Votes)

66663941 10219485654401715 4080569306042073088 n

Поклонниците от похода „Светия път“, посветен на 550-годишнината от пренасяне на мощите на св. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, напредват по своя планиран маршрут.

Групата тръгна по пътя на пренасянето на мощите на Рилския светец на 1 юли от Велико Търново, като преди това беше отслужена св. Литургия от Великотърновския митр. Григорий в катедралата „Рождество Богородично“. До 7 юли поклонниците преминаха през селата Горна Липница, Овча могила, Петокладенци, Лозица и достигнаха гр. Никопол. Там приключи първият етап от поклонническия преход и започна следващият, който преминава през с. Коиловци, гр. Плевен, селата Садовец и Ъглен и ще завърши на 13 юли в гр. Луковит.

Групата е с вариращ брой участници – между 20 и 50 човека на различни възрасти, има и деца. На ден те изминават между 12 и 21 км. Нощува се в хотели, къщи за гости, местни училища и на палаткови лагери. Багажът се пренася от специално организиран кемпер. Сред поклонниците има и свещеник – о. Давид Йовчев от Велико Търново.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

1024px CyberGothsСв. Синод на Руската православна църква, който заседава сега във Владимирския скит на Валаамския манастир, е утвърдил документ с препоръки към свещениците за работа с младежите, принадлежащи към различни субкултури.

В обширния документ се посочва, че целта на работата с представителите на субкултурите трябва да се ръководи от желанието да се разкрие на младите хора пълнотата на живота в Църквата с Христос, а не от стремежа те да бъдат променени и изведени от кръга на субкултурите (освен деструктивните).

В насоките се посочва, че практически всички субкултури така или иначе са свързани със следването на определени авторитети или измислени образи, т. е. в крайна сметка са кумири, което противоречи на една от най-важните Божи заповеди, се казва в документа.

Авторите посочват основните течения в съвременната руска младежка субкултура: 1. почитателите на природосъобразния начин на живот (вегани, вегетарианци, последователи на правилното хранене, занимаващите се със спорт); 2. почитателите на умереното потребление (еколози, активисти на рециклирането и на алтернативи на консуматорските практики и т. н.); 3. почитатели на екстремните спортове и улични танци; 4. участници в доброволчески инициативи (доброволци в грижата за бедни, слаби, възрастни и самотни хора и т. н.).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

sekelag 600x298Израелски археолози са открили руините на селище, което се споменава в Библията (в книгите Иисус Навин и 1 и 2 Царства). Учените предполагат, че са намерили филистимския град Секелаг, където Давид намира убежище, когато е преследван от цар Саул. За това съобщава „РИА Новости“, позовавайки се на изявление на учените.

В южната част на Израел, в Хирбет ар-Раи, археолозите са открили останки от селище на филистимците. Върху тях има по-късни постройки и артефакти от времето на управлението на цар Давид със следи от опустошение.

Учените отбелязват, че в търсене на Секелаг са били разгледани 12 различни версии, но само на това място са открити данни, които им дават основания да предполагат, че това е търсеният град: признаци на сменящи се филистимски селища и поселения от времето на цар Давид.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

5188ac8abaaf12692387518d2d78f71fЗападно- и Средноевропейският митрополит Антоний е подал жалба срещу разпоредителни сделки с имот в София, собственост на неговата епархия. Според митрополита и неговия адвокат имотната мафия се е опитала да си присвои имота, който е бил законно дарен на епархията и са се наложили спешни мерки. Жалбата до Софийска градска прокуратура е подадена на 18 юни.

Образувано е досъдебно производство за данъчни престъпления – чл. 255 от НК, длъжностни престъпления по чл. 282 от НК, документна измама – престъпление по чл. 212 от НК и пране на пари – престъпление по чл. 253 от НК.

Заведени са вече две дела, имало и арестувани лица по случая, но после стана ясно, че няма задържани.

Адвокатът на владиката съобщи, че жалбата в прокуратурата е заведена веднага след като е открит опитът за измама и митрополитът е направил всичко възможно, за да защити интереса на епархията си. Тъй като в момента тече разследване, няма да се дават допълнителни изявления, за да не се пречи на процесуално-следствените действия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

28947125 357341208080239 6054241592364415674 oЗа храмовия празник на пловдивската митрополитска църква „Св. Марина“, който се чества на 17 юли, в града ще пристигнат мощи на светицата от Гърция.

Честната глава на св. великомъченица Марина ще бъде донесена в Пловдив от митрополита на Халкида Хризостом. Мощите ще останат за поклонение в храма три дни – 16, 17 и 18 юли.

Реликвата ще бъде посрещната на 16 юли в 18 ч. пред катедралния храм „Св. Богородица“. Оттам с лития ще бъдат пренесени до митрополитския храм „Св. Марина“, където Пловдивският митр. Николай ще оглави вечерната служба. През празничните дни църквата „Св. Марина“ ще бъде отворена денонощно, за да могат повече хора да се поклонят на св. Марина и да изпросят нейната молитвена подкрепа.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (120 Votes)

pic 248ee56ca58a61984503ba1e2c95dc5dНа заседание на Съвета при президента на Руската федерация за реализация на държавната политика за защита на семейството и децата, ръководителят на Сметната палата Алексей Кудрин заяви, че Русия изостава от САЩ и ЕС не само в икономиката, но и в развитието на духовните ценности. „По отношение на духовните ценности, запазването на семейните традиции ние все още не сме лидери, трябва да се стремим да станем такива, да станем пример“. Като доказателство той приведе високите показатели за детска смъртност, детска бедност, аборти и разводи.

„Цифрите са тревожни: детската смъртност в Русия е пет деца на 1000 родени, но в Европейския съюз са три, а във Финландия 1.7. За съжаление обаче станахме лидери в друго печално явление: на 100 брака – 63 развода, в Швеция са 48, а в Германия са 38 например. Неблагоприятна е ситуацията и при абортите на 1000 родени деца – ние изпреварваме САЩ два пъти, а Германия повече от два пъти“, цитира изказването „РИА Новости“. Кудрин заяви, че детската бедност в страната от 2013 до 2016 г. се е увеличила от 19 на 26%. Той добави, че с населението трябва да се провежда не само патриотично възпитание, но дълбоко да се изучи историята на репресиите в Русия. „Трябва да се разбере защо в страна с високи идеали е било възможно стотици хиляди, милиони хора да пострадат, имайки нашите ценности и традиции. За да не се повтори това“.