Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

 MG 7246

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит направи обръщение по повод Международния ден на детето. В него патриархът поздравява децата и ги съветва да вървят по пътя на вярата.

Публикуваме пълния текст:

Скъпи деца, Христос воскресе!

В този празничен за вас ден, когато се отбелязва Международния ден на детето, отправяме своя патриаршески и архипастирски благослов, като се молим още по-усърдно на Всеподателя Бог за всички вас.

В дни като днешния трябва да насочваме поглед и внимание към онази истина, казана ни от Спасителя, че трябва да бъдем като деца, за да влезем в Царството Небесно. Придобивайте мъдрост и разум и не забравяйте вярата си в Бога. Не стъпвайте в пътеките на нечестивите и не ходете по пътя на лошите (Притч. 4:14). Отхвърлете от себе си лъжата, отдалечете лукавството от ума си. Очите ви да гледат в правилната посока, към небесния Йерусалим. Не се отклонявайте нито наляво, нито надясно, а вървете по царския път, по пътя на вярата и богоносните отци. Слушайте вашите родители и наставници, изпълнявайте съвестно наредбите и заръките, които те ви дават.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

fragiskos kathedrikos 2Римският папа Франциск пристигна на тридневно посещение в Румъния. Днес той се срещна с Румънския патриарх Даниил и членовете на Св. Синод на Румънската патриаршия.

„Дойдох при вас като поклонник, който желае да види образа на Христос в образа на своите братя“.

От своя страна патр. Даниил говори за срещата на патр. Теоктист с папа Йоан Павел II през 1999 г. „Нашите предшественици ни призовават да защитаваме съвместно и да разпространяваме вярата в Христос и християнските ценности в секуларна Европа“.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (24 Votes)

grabНа 6 юни, Възнесение Господне, от 12:30 ч. Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ще направи водосвет и първа копка за изграждане на храм в столичния кв. „Изток“. Храмът ще се строи в градинката зад КАТ и ще носи името на „Св. Пимен Зографски“. Събитието се организира от църковното настоятелство на новостроящия се храм и ръководството на общинската администрация на район „Изгрев“. Те канят жителите на квартала да вземат участие в начинанието. Това ще бъде първият енорийски храм на територията на този столичен район.

Същия ден сутринта еп. Поликарп ще оглави св. Литургия за храмовия празник на църквата „Възнесение Господне“ в съседния ж. к. „Яворов“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Sofronii VrachanskiНа 31 май от 16 ч. в Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ във Варна се открива изложбата „Българската писменост: Житие и слово на св. Софроний Врачански“. Поводът е 280-та годишнина от рождението на св. Софроний Врачански, която честваме през 2019 г. Експозицията проследява основните моменти от житието и книжовното дело на светителя. Включени са тематични пана, карти, старопечатни книги, портрети и факсимилни издания на основните произведения на св. Софроний.

Чрез изложбата духовно-просветният център има за цел да се съхрани паметта за този велик българин, направил всичко възможно, за да имаме вяра, език и писменост през един от най-трудните периоди от българската история.

Изложбата „Българската писменост: Житие и слово на св. Софроний Врачански“ се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан, с подкрепата на Дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна, със съдействието на Регионален исторически музей – Варна и на Градска художествена галерия – Пловдив.

Изложбата е насочена към ученици, граждани и гости на гр. Варна и ще продължи до 30 ноември 2019 г.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

2019 05 30 1443На 28 май в НДК се състоя представяне на биографичната книга Да живееш с вяра на протодякон Иван Петков. Изданието разказва за живота на българската община в Истанбул, откъдето произхожда авторът. Представянето на книгата беше съчетано с честването на 60-годишнината на протодякон Иван Петков и с благотворителна акция за събиране на средства за довършване на столичния храм „Св. Стефан“. Парите от продажбата на изданието, както и дарените на празничната вечер средства ще бъдат предоставени за църквата в Южния парк, която се строи повече от 15 години.

На събитието присъства Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, както и митрополитите Западно- и Средноевропейски Антоний и Русенски Наум, епископите Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Тивериополски Тихон, Велички Сионий, игумен на Бачковския и на Троянския манастир, Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Висилий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, деканът на Богословския факултет проф. Александър Омарчевски, преподаватели, много столични свещеници, общественици, роднини, приятели и близки на юбиляра.

4.4814814814815 1 1 1 1 1 Rating 4.48 (54 Votes)

264454.xРъководителят на прес-службата на Московския патриарх свещ. Александър Волков коментира плановете на Московска патриаршия да изгражда православни храмове в Европа. Най-близко по време е откриването на „руски храмове в Кипър, в гр. Лимасол, и в Швеция, в гр. Вестерос, които в скоро време ще бъдат въведени в експлоатация“.

Според свещ. Александър Волков, „присъствието на руското православие, на Руската православна църква в Европа, е съвсем естествено нещо, което се търси преди всичко от нашите енориаши – хората, които живеят там. Редовното откриване на руски храмове в Европа говори, че Руската православна църква тук не е изтласкана в периферията, а е в центъра на църковния дневен ред“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

IMG 5112Дългогодишният секретар на Софийска митрополия и утвърден църковен певец, преподавател и диригент Андрей Иванов Касабов защити вчера в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ докторат на тема „Музикалното творчество на йеромонах Неофит Рилски – лични творби“. На защитата присъства и Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който познава Андрей Касабов от детските му години и е следил пътя на неговото развитие като певец и богослов. Освен Негово Светейшество, който е запознат в дълбочина с теорията и практиката на църковното пеене, на защитата в аулата на Богословския факултет присъстваха и други известни познавачи на църковната музика като доц. Димитър Димитров, диригент на хора на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, който, като член на научното жури, прочете свое становище за научната работа на А. Касабов, прот. Кирил Попов и други.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2019 05 29 1546 001На 19 май Българската църковна община „Св. Георги Победоносец“ в гр. Цюрих, Швейцария, отбеляза Неделя на разслабения със св. Литургия заедно със своите братя и сестри в Христа от сръбската църква „Успение Богородично“ в града. Понастоящем богослуженията на българската църковна община се извършват в сръбския храм до намиране на самостоятелна църковна сграда.

С благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний ик. Петър Симеонов, който обгрижва духовно двете български църковни общини в Швейцария, съслужи с предстоятеля на сръбския храм о. Мирослав и свещениците Ненад, Милан и Максим. В края на празничното неделно богослужение о. Мирослав изрази радостта си от съвместната молитва на българи и сърби и подчерта, че всички православни българи са добре дошли в сръбския храм. Домакините любезно предоставиха и библиотеката към храма за среща на българите с о. Петър след св. Литургия. Пасхалната радост в неделния ден беше споделена и от представители на БПЦО „Рождество Богородично“ в Женева, които бяха дошли, за да вземат молитвено участие в богослужението.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

SABOR SPC vucic dodik foto tanjug dimitrije goll 2 Протестно писмо до Сръбския патриарх Ириней са изпратили сръбски епископи, начело с Черногорския митр. Амфилохий (Радович), съобщава в-к Данас. В писмото, подписано от по-голямата част от членовете на Архиерейския събор, се изразява остро несъгласие с фалшифицирането на решенията на Архиерейския събор на Сръбската патриаршия, провел се на 18 май т. г. Според епископите отговорност за това носи еп. Ириней (Булович), дългогодишен прес-секретар на Сръбската православна църква.

В писмото се казва, че „прес-секретарят самоволно е формулирал решения, които са противни на волята на Архиерейския събор“. Те изразяват своето неодобрение за тези действия и се дистанцират от така разпространеното до медиите „решение“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

simfonia panagios 4Две години след края на първия етап на реставрацията на Светия гроб Господен, под техническото ръководство на Политехническия университет в Мечово, християнските общности в Светите земи подписаха договор за завършване на дейностите по консервация и реставрация на св. Кувуклий и Ротондата около Светия гроб. В понеделник, 27 май, във францисканския манастир се проведе среща на Йерусалимския патриарх Теофил, ръководителя на францисканците о. Франциск Патон и Арменския патриарх Нурхан, които подписаха договор за реставрационните дейности.

Патр. Теофил заяви: „Голямо благословение е да бъдем тук, на това толкова специално място, тъй като предстои да подпишем този договор, което ще потвърди инициативата, подета преди няколко години за реставрацията на св. Кувуклий и Гроба Господен. Този ден е важен не само за нас и нашите общности, които сме отговорни за опазването на Светите земи, но и за целия свещен Град на Йерусалим, защото днес всички осъзнават и признават, че ако Йерусалим пази своя християнски характер, то това се дължи и на нас. Следователно нашата мисия е много важна, не само в религиозен план, но и от дипломатическа гледна точка, и неминуемо – от политическа“.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

2334149232 1cfb30cd15Катедра „Практическо богословие“ към Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, магистърска програма „Църковно социално дело“ и Източно-църковният институт в гр. Регенсбург, Германия, организират международен теоретико-практически семинар на тема: „Християнското милосърдие и църковно-социалната дейност днес – предизвикателства и перспективи“. Събитието се осъществява в рамките на научен проект „Свидетелство, служение и богослужение на Църквата“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“.

Семинарът ще се проведе в Богословския факултет на 3 и 4 юни от 10 ч. в зала 8 на третия етаж. Ще бъдат изнесени следните доклади: проф. дпн Албена Чавдарова – „Църковно-социалната дейност (исторически аспекти)“, проф. д-р Дитмар Шон – „Църковно-социалната дейност днес – предизвикателства и перспективи“, доц. д-р Иво Янев – „Пастирското служение при палиативната грижа“, д-р Кристоф Зайдел – „Душегрижието в болниците – същност на душегрижието в болниците и хосписите; клинично образование по душегрижие“, д-р Сабине Холцшу – „Придружителят при травми“, Конрад Кет – „Доброволците и тяхната подкрепа в работата с хора с увреждания“, докт. Александър Христов – „Църковно-социални дейности по българските земи през Х-XI в.“.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (30 Votes)

detail20190526 PAL 5810 обрНа 26 май Московският патриарх Кирил освети в Страсбург руски православен храм, посветен на Всички светии, и отслужи първата литургия там. Заедно с него в богослужението участваха Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), Корсунският и Западноевропейски митр. Йоан и други руски епископи. В службата се включиха и свещеник от Румънската патриаршия – о. Василий Иргулеску, предстоятел на румънската енория „Св. Йоан Предтеча“, и свещ. Георги Георгиев от българския храм „Св. равноапостолни Кирил и Методий“, съобщава официалният сайт на Московска патриаршия. Не се съобщава защо в богослужението не са участвали епископи от другите православни църкви, както беше при освещаването на руския храм в Париж през 2016 г.

Предстоятелят на новия руски храм игумен Филип (Рябых) отбеляза в словото си, че идеята за изграждането на тази църква в столицата на Европа Страсбург е лично на патриарх Кирил.

Кметът на Страсбург Ролан Рис разказа за строителството на храма, който вече е част от религиозната традиция на града. Кметството на града е дало под аренда за 99 години земята, на която е построена църквата, за символичната цена от 14 евро на година. Църквата е разположена само на 10 минути от централните институции на Съвета на Европа, Съда по правата на човека и Европарламента.

„Радваме се да ви видим в Страсбург. Добре дошли в общия дом на Съвета на Европа“, каза Ролан Рис. Той заяви, че вижда своята задача като кмет в това да даде възможност на всяка религиозна община в града, в това число и общината на Руската православна църква, „да изповядва своята вяра по най-добрия начин“.

4.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (39 Votes)

60672696 10156466224778196 1433948894185652224 oС концерт от православни песнопения българите в Болоня и Милано отбелязаха Деня на българската просвета и култура. Музиката от родината събра сънародниците ни, напуснали страната в търсене на по-добър живот, и им напомни за значението на общността и връзката с отечеството, семейството, вярата за всеки един човек.

На 18 май в Болоня камерен хор „Проф. Георги Робев“, София, с диригент Нели Трошева, събра българи и италианци, дошли да се докоснат до най-красивите произведения на православната духовна музика. Хорът пристигна в Италия по специалната покана на почетния консул на България за областта Емилия Романа – инж. Франко Кастелини. Музикалното събитие, състояло се в бароковата църква „Санта Мария ди Галиера“, достолепно извисяваща се в центъра на града от 15 век, не само представи майсторските музикални композиции на духа и вярата.

4.7529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (85 Votes)

800x470 olbias1На 24 май 2019 г. Св. Синод на новоучредената с томос на Константинополската Вселенска патриаршия Православна църква в Украйна е избрал клирик на Гръцката православна църква за свой епископ. Това е архим. Епифаний (Димитриу), клирик на Димитриадската митрополия (с център гр. Волос). Ръкоположението в епископски чин е днес, 25 май, когато според стария стил се почита паметта на св. Епифаний Кипърски и съответно главата на ПЦУ чества своя небесен покровител. А и новият епископ също носи неговото име. Титлата му ще бъде Олбийски епископ и той ще бъде викарий на митр. Епифаний, като еп. Епифаний (Димитриу) ще обгрижва и гръкоезичните православни християни в Украйна.

Новият гръко-украински епископ досега е бил проповедник в Димитриадска епархия. През 2009 г. е сред кандидатите за викариен епископ на Арголидска митрополия. Ангажиран е активно с каузата за възстановяване на дейността на висшето богословско училище в Халки. През изминалата година на празника на св. патр. Фотий в манастира „Света Троица“ на о-в Халки, Турция, той подари на обителта мощехранителница с частица от св. мощи на чествания на 6 февруари светител. Тогава патр. Вартоломей му благодари, наричайки го „вярно чедо на Великата Христова църква“, т. е. на Константинополската патриаршия.

4.5371900826446 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (121 Votes)

6756342081 e500ded593 bНа знаковия празник, посветен на християнската просвета на роден език – 24 май, през 2005 г. заработи сайтът Двери на Православието. Създаден от млад екип под мотото „Нашата вяра – ела и виж“, Двери си поставя за цел да стане източник на християнска просвета в едно ново пространство – на интернет. За тези 14 години екипът ни премина през различни предизвикателства, но винаги се е стремял да дава честна и обективна информация. И днес усилията ни са насочени да ориентираме читателите в динамиката на църковните отношения и събития у нас и в чужбина, да насърчаваме критичното мислене и разсъдителност, особено във времето на фалшивите новини, които не пощадиха и Църквата.

Зад гърба ни са години, изпълнени с отстояване на свободата на словото, с утвърждаване на диалога като възможност за откриване на истината и на търпимостта към чуждото мнение, на откровен разговор за това, което не ни достига във вярата и в живота ни на православни християни.

Двери се оказа предизвикателство за почитателите на онази църковна журналистика, която си поставя за цел да гали слуха, която избягва всякакви проблемни точки, която създава паралелна безпроблемна реалност, но от която няма никаква полза, защото тя е само виртуална.

През изминалите 14 години екипът на Двери отстоява виждането, че само ясното и честно поставяне на въпросите, които тревожат църковно общество, ще доведат до намирането на решения, ще възпитат будна църковна общност, която без страх ще търси Божията правда, а не правдата на този или онзи. Такива промени в нагласите и мисленето на нашето църковно общество вече започват да се забелязват, но е ясно, че процесът ще бъде продължителен. Той изисква не само търпение, а и съзнание за това, че за търсенето и отстояването на истината в света са нужни постоянни усилия и трудове. Но имаме уверението на Иисус Христос: „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света“.

Ние вярваме в това. Вярвайте и вие!

Честит празник!