Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

2019 06 11 1546На 7 и 8 юни в салона на Софийска митрополия се проведе първата международна антисектантска конференция. Организирана от Центъра за проучване на нови религиозни движения, конференцията се проведе с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. От страна на митрополията основни координатори бяха Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и д-р Андрей Касабов, началник на Културно-информационния отдел на митрополията. Организационен комитет, в който влязоха специалисти от ЦПНРД и преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, подготви програмата на конференцията. Бяха поканени от чужбина експерти-сектоведи от Русия, Сърбия, Северна Македония, с които българският антисектантски център от години успешно си сътрудничи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

4826108Александрийският патриарх Теодор II присъства днес на 50-ата годишнина на мисионерската организация на Гръцката църква „Апостолики дякония“ („Апостолско служение“). На събитието в Синодната палата, което премина под наслов „Идете и научете всички народи“ (Мат. 28:19), присъстваха Атинският архиепископ Йероним II и президентът на Гърция Прокопи Павлопулос.

Фанарийски еп. Агатангел, директор на Апостолики дякония и викарий на Атинския архиепископ, разказа за делото на емблематичната гръцка мисионерска организация, което се разпростира на всички континенти – в Африка, Азия, Близкия Изток, Латинска Америка, но също и в Европа, Балканите, в страните под юрисдикцията на Антиохийската патриаршия и на Йерусалимската патриаршия, както и сред гръцката диаспора.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

2013 01 28 1603Днес на общо събрание на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха проведени редовни избори за ръководни органи на факултета и за нов декан беше избран доц. д-р Ивайло Найденов. Изборът се състоя поради изтичане на мандата на предишния декан проф. д-р Александър Омарчевски, както и на другите органи на управление на БФ.

Ивайло п. Иванов Найденов е роден през 1969 г. в гр. Калофер. Син и внук на свещеник, той завършва Немската гимназия в гр. Хасково, а след това завършва специалностите теология (богословие) и немска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ (1990-1995 г.). От 1996 г. е хоноруван, а от 2001 до 2011 г. е редовен асистент по библеистичните дисциплини в Богословския факултет. Специализира в университетите в Берн, Швейцария, и Йена, Германия. През 2007 г. защитава докторат по Св. Писание на Стария Завет под ръководството на проф. д-р Славчо Вълчанов Славов на тема „Книгата на св. пророк Йона – екзегетико-исагогически аспекти“ (издадена през 2008 г. под заглавието Библейският Йона като № 3 от библеистичната поредица „Библейска библиотека“, на която той е съорганизатор). През 2012 г. е избран за доцент по библеистика (Стар Завет) в Богословския факултет.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

62218843 10157309693524158 610204738390065152 nНа 10 юни Атинският архиепископ Йероним посети Константинополската патриаршия по случай именния ден на Вселенския патриарх Вартоломей, който е на 11 юни. В навечерието на празника патр. Вартоломей отслужи вечерня в църквата „Живоприемни източник“, кв. „Балъклъ“. Молитвено участие в нея взеха архиеп. Йероним и предстоятелят на автокефалната Православна църква в Украйна Киевски митр. Епифаний.

Това е първата среща на предстоятеля на Гръцката църква с митр. Епифаний. Двамата обаче няма да съслужат на утрешната литургия във Фенер, тъй като Йерархията на Гръцката църква все още не се е произнесла официално по този въпрос. Общото им присъствие на вечерната служба е вторият положителен знак, който Гръцката църква изпраща към автокефалната Православна църква в Украйна. Преди по-малко от месец гръцки архимандрит получи отпустно писмо, за да бъде хиротоносан за епископ на гръкоговорящите християни в Украйна към автокефалната църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

DSC 0005На 7 и 8 юни в Букурещ, Румъния, се проведе Международна конференция, посветена на отношенията между държава и религиозни вероизповедания в Европейския съюз. Откриването на конференцията се състоя в Аула магна „Патриарх Теоктист“ на Патриаршеския палат. По покана на Румънския патриарх Даниил и с благословението на Св. Синод на БПЦ нашата църква беше представлявана на форума от Русенския митрополит Наум. При откриването на конференцията поздравителни адреси отправиха: Румънският патриарх Даниил, Серджу Нистор, президентски съветник, Ана Бирчал, зам. министър-председател и министър на правосъдието, Виктор Опаски, държавен секретар за вероизповеданията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

poster 2.2На 12 юни от 18 ч. в аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ ще бъде представена книгата Православие и Благовестие през 21 в. на гръцкия богослов д-р Димитриос Керамидас. Книгата беше преведена и издадена по инициатива на Русенския митрополит Наум. По покана на владиката в представянето ще вземе участие авторът, който ще отговоря и на въпроси от аудиторията.

Православие и Благовестие през 21 в. описва богословските принципи на мисионерската дейност, разкрити в делото на св. братя Кирил и Методий, като дава и практически насоки за нейното осъществяване в съвременното постхристиянско общество.

Важен акцент в изданието се поставя върху мисионерската природа на Църквата, погледната през призмата на Светия и велик събор в Крит (2016 г.), през неговия дух и конкретни решения.

Представянето на книгата се организира от митр. Наум и на него са поканени синодните митрополити, епископи на БПЦ, преподаватели, църковници, общественици, богослови, студенти.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

04 nВ неделя, 9 юни, в столичния храм „Рождество Христово“ в „Младост 3“ ще гостува руският свещеник прот. Александър Новопашин. О. Александър е председател на катедралния храм „Св. Александър Невски“ в Новосибирск и е у нас, за да участва в международната конференция „Защитата на вярата – съвременни проблеми и предизвикателства“, която се провежда тези дни в Софийска св. митрополия (повече за конференцията и за участниците виж тук).

След св. Литургия в храм „Рождество Христово“ о. Александър Новопашин ще изнесе беседа за негативните зависимости, сред които принадлежност към тоталитарни култове и секти, наркотична и алкохолна зависимост и опита на Църквата за тяхното преодоляване.

Начало на беседата – 11:00 ч. в енорийския център на храма.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

92Латвийският парламент прие на 6 юни закон, който задължава предстоятелите на всички църкви в страната да бъдат местни граждани. Законът обхваща също и митрополитите, архиепископите и епископите. Всички кандидати за тези длъжности трябва да бъдат латвийски граждани. Те трябва да са живели последните 10 години в страната, преди да издигнат кандидатурата си.

„Въвеждането на критерии за гражданство и постоянно местожителство за длъжностните лица на религиозните организации, чието ръководство се намира извън границите на Латвия, ще позволи да се укрепи автономията на тези организации и да се даде възможност за избягване на потенциално влияние от чужбина“, заяви председателят на парламентарната комисия по правата на човека на Латвия Артус Кайминш.

Законопроектът е консултиран с представители на автономната Латвийска православна църква (Московска патриаршия) и с Външно министерство. Той ще влезе в сила, ако бъде одобрен от президента.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

gradjanski zakonik 2015На 31 май в Сърбия е публикуван проект на нов Граждански кодекс на страната, който предвижда легализиране на евтаназията. В документа тя е описана като „право на физическото лице на доброволно и достойно прекратяване на живота“. Уточнява се, че подобно право може да бъде упражнено само при наличието на определени хуманитарни, социални и медицински условия, които ще бъдат описани в конкретен закон. В закона се казва също, че „злоупотребата с евтаназията“ с цел получаване на материални или други облаги ще води до привличане към наказателна отговорност.

Предполага се, че ако новата редакция на Гражданския кодекс бъде приета в частта си за евтаназията, това ще доведе до промени и в Наказателния кодекс.

В Сърбия в момента тече разгорещена обществена полемика „за“ и „против“ новия закон, като предстои организирането на кръгла маса с различни експерти. Противниците на евтаназията твърдят, че нейното легализиране ще отвори вратата за много злоупотреби, особено когато става дума за пациенти, които не могат да взимат самостоятелни решения. На дневен ред се поставя въпросът за липсата на всякакви грижи към нелечимо болните хора, липсата на хосписи, на разгърната система за подкрепа и психологическа помощ на близките, каквито има в развитите страни. Такава организирана грижа липсва както от страна на държавата, така и от страна на Сръбската църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

IMG 4247На 5 юни на тържествена церемония в Русе бяха връчени наградите и грамотите на победителите в Националното ученическо състезание „Бог е любов“, което се организира за 18-ти път от Министерството на образованието и науката. Деца от цялата страна, отличени в националния кръг на конкурса, пристигнаха в дунавския град. Домакин на заключителната церемония по награждаването беше Русенска митрополия. Церемонията се състоя в централния хотел „Дунав Плаза“, където пристигнаха лауреатите, техните придружители и официалните гости: Русенски митр. Наум, Коста Костов, старши експерт в МОН, началниците на регионалните управления на образованието в Русе – Росица Георгиева, и в Разград – Ангел Петков, главният експерт по Религия в МОН – Юлиян Одажиян, членове на Националната комисия на състезанието „Бог е любов“, директори на училища и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

61962625 310843806520613 1650398963683033088 nЗа първи път в 22-годишната история на преподаването на Религия у нас учителка по предмета получи почетното отличие „Неофит Рилски“ на МОН, което се дава за принос в развитието на образованието. Наградата се връчва за 24 май, който е професионалният празник на учителите. Тази година сред отличените е и Валерия Лавчева, единственият щатен преподавател по Религия в цялата страна. Тя е главен учител на начален етап в русенското училище „Йордан Йовков“. Освен Религия, г-жа Лавчева преподава и компютърно моделиране и технологии и предприемачество на учениците от 1 до 4 клас, както и философия в гимназията, за да запълни необходимия ѝ норматив. Тя е номинирана за престижното отличие от педагогическия съвет на училището заради 20 годишните си усилия за въвеждане на малките ученици в християнските ценности и добродетели.

4.7529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (85 Votes)

FOTO4На 4 юни Пловдивският митр. Николай посети Вселенска патриаршия и се срещна с Константинополския патриарх Вартоломей. В официалното съобщение на Патриаршията се казва, че митр. Николай е бил придружен от Величкия еп. Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастир, и Знеполския еп. Арсений, както и от клирици и миряни – негови сътрудници. Той е изразил своето уважение към Вселенския патриарх, изразявайки чувства на преданост и почит към църквата-майка в Константинопол, както и лично към патриарха. По време на сърдечната среща двамата са обсъдили актуални църковни проблеми.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

cqСлед края на визитата си в Румъния папа Франциск отговори на въпроси на журналисти, придружаващи го в самолета до Рим. Римският понтифик коментира впечатленията си от срещите с православните, както и отношенията между римокатолици и православни. Според него в сложни моменти на конфликт римокатолиците и православните трябва да се подкрепят, това са „отношения на протегнатата ръка“. „Румъния има забележителен патриарх, човек с голямо сърце... С Даниил е лесно да се общува, ние разговаряхме като братя“. Папата отново спомена за „трите икуменизма“, за които говори и в България – „икуменизъм на кръвта, на молитвата и на служението на бедните“, като обясни, че това означава „съвместен път и не е нужно да чакаме, докато богословите се договорят за съвместна Евхаристия“. Освен това той подчерта, че православните и римокатолиците следва „да избягват злословията: всички имаме недостатъци“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

190Сръбският патриарх Ириней е на официално посещение в Сирия по покана на Антиохийския патриарх Йоан. Сръбската църковна делегация имаше официални срещи и разговори в Дамаск, а патр. Ириней беше приет от сирийския президент Башар Асад (на снимката вдясно).

Двамата предстоятели участваха и в мюсюлманската вечеря ифтар, давана по случай мюсюлманския пост Рамазан. Главният мюфтия приветства православните предстоятели и подчерта, че „народът в Сирия е единен, обича родината си и е миролюбив, и именно затова Сирия не може да бъде подчинена от враговете ѝ“. Патриархът на Антиохия Йоан помоли Сръбския патриарх да предаде „любовта на сирийския народ към сръбския народ и да се моли за мир в Сирия и за доброто на целия Изток“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

9686На 1 юни в германския град Елванген в областта Баден-Вюртемберг за 49-и пореден път се проведоха тържествата в чест и прослава на св. Методий Славянобългарски.

За честването пристигнаха българи от градовете Мюнхен, Щутгарт и Нюрнберг.

Денят започна с благодарствен молебен, отслужен в базиликата „Св. Вит“ в центъра на града от ставроф. ик. Недялко Калинов, свещеник на българската църковна община в Мюнхен, и прот. Йордан Пашев, свещеник на българите в Регенсбург и Нюрнберг. Песнопенията се изпълняваха от църковния хор на БПЦО „Св. Климент Охридски“ от гр. Мюнхен.