Мобилно меню

3.1052631578947 1 1 1 1 1 Rating 3.11 (19 Votes)

LukovitТази година традиционният поклоннически път „Рилският Чудотворец“ започна по-рано. На 14 юли от Никопол тръгна поклонническа група, която ще следва пътя на връщане на мощите на св. Йоан Рилски към Рилския манастир. Тя ще извърви пътя до София, където ще се присъедини към поклонническия път „Рилският Чудотворец“, чиято крайна точка е Рилската св. обител. Идеята на организаторите е поклонническият път да се разшири и да обхване целия маршрут от пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново, през София, до манастира на св. Йоан, станало през 1469 г.

Сега групата напредва по своя маршрут от Никопол до столицата. На 21 юли (събота) поклонниците преминаха маршрута от с. Ъглен до гр. Луковит (15 км.), а на 22 юли (неделя) – от гр. Луковит до с. Карлуково (7 км.).

В събота сутринта, след като всички прочетоха молитвено правило в храм „Св. арх. Михаил“ в с. Ъглен, групата премина нелек шестчасов преход при 35-градусови температури и следобед пристигна в храм „Св. вмчк Георги“ в гр. Луковит. Там бе посрещната от представители на Община „Луковит“ с храна и студени напитки. В луковитския храм групата очакваха и свещениците Данаил Банчев, Евгени Цветанов и Момчил Венциславов, които отслужиха акатист към св. Йоан Рилски и вечерня. След св. Литургия в неделя походът продължи за с. Карлуково, към храм „Успение Богородично“ – единствената запазена част от средновековния Карлуковски манастир. По-късно през деня поклонниците посетиха и скалните манастири „Св. Никола“ и „Св. Марина“.

Преходът се извършва с благословението на митрополитите, през чиито епархии минава: Великотърновския Григорий, Плевенския Игнатий, Врачанския Григорий и с организационната подкрепа на общините на населените места. Организатори на прехода в тази му част са Паскал Пиперков от Клуб по пешеходен туризъм и туристически спортове „Трапезица 1902“ и Евгени Коев от Туристическо дружество „Академик – Великотърновски университет“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (55 Votes)

33720471 10204618055408291 8176299550286282752 nВ Египет, където християнството е разпространено още от самите Христови апостоли, православните християни днес са незначително малцинство. Въпреки това обаче в древния град Александрия (при делтата на р. Нил) и до днес е седалището на Александрийската патриаршия, втората по старшинство сред поместните православни църкви. А тази патриаршия през последните 4-5 десетилетия успя да разпространи Христовото благовестие и в много други страни из целия африкански континент. С помощта на Гръцката и на Финландската православна църква, осигурили човешки и финансов ресурс, бяха привлечени в лоното на светото Православие стотици хиляди африканци, техни клирици получиха образование в школите на традиционни православни страни, вече няколко от епископите на патриаршията са африканци.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

2018 07 20 223033На 21 и 22 юли в македоно-българската източноправославна църква „Св. Климент Охридски“ в Диърборн (Детройт), щата Мичиган, САЩ, ще се проведе 43-ят годишен събор на Българската източноправославна епархия за САЩ, Канада и Австралия. Заедно с това протича и епархийската конференция на попадиите и дяконисите. За събитието съобщават от канцеларията на епархията.

Организатори и домакини на проявата са: енорийският свещеник о. Антоний Попо(в)ски, председателят на църковния борд г-н Георги Рочете, председателят на църковното настоятелство г-н Роберт Кондов и всички енориаши на храма.

4.5428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (35 Votes)

8На 19 и 20 юли 2018 г. в българо-македонската църква „Св. Климент Охридски“ в Диърборн (Детройт), щата Мичиган, САЩ, се проведе 13-ата Конференция на попадиите и дяконисите в Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия. Провеждането на форума започва преди 13 години и е тясно обвързано с ежегодно провеждащия се събор на епархията. Тогава 39-те попадии и 9-те дякониси, съпруги на клириците от епархията, решават и установяват традицията за годишни срещи, обмяна на мисли, разговори с архиерея и помежду си. „Щом имаме Годишен епархийски събор, ще имаме и ежегодна Конференция на попадиите и дяконисите“ – единодушно заявяват те на митрополита за САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

И така вече 13 години конференциите се провеждат с утвърден дневен ред: вечерня в четвъртък вечер, вечеря с откриване в присъствието и на съпрузите, утреня в петък сутринта с изповед, св. Литургия със св. Причастие, обяд, „чай с дядо владика“ с обширна беседа от три часа с въпроси и отговори, споделяния, оплаквания, благи намерения за бъдещето и обезателно: гледната точка на „дядо владика“ за тяхното духовно израстване като попадии и дякониси – пример за всички в енориите. След изпяването на Богородичния акатист от тях в храма, конференцията завършва, за да могат попадиите и дяконисите да се регистрират като делегати и на Годишния епархийски събор, в който също взимат участие.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

DSC 79660Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ във Варна продължава просветните традиции на първото българско училище в града. С благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан за трета година се организира Летен младежки форум.

Тази година той ще се проведе от 5 до 9 август и ще включва двудневно поклонническо пътуване до Рилския и Троянския манастир и двудневна програма в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“. Участници във форума могат да бъдат младежи на възраст от 14 до 18 г. Подборът ще бъде направен с конкурс за есе на тема: Какво е истинското приятелство?

Есетата трябва да се изпратят до 26 юли 2018 г. на електронната поща на Духовно-просветния център – archangel.bg@abv.bg.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Hlias profitis_1

На 20 юли Църквата отбелязва паметта на св. пророк Илия, почитан като един от най-големите старозаветни пророци. Той е живял през 9 век преди Рождество Христово при управлението на цар Ахав. „Илия“ означава крепост и той наистина доказал, че е „крепост на вярата“ в истинския Бог. Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето. Според библейското предание само той и св. пророк Енох не са познали смъртта. Двамата пророци обаче няма да избегнат общата човешка участ и според църковното предание ще бъдат върнати на земята в последните дни на човешката история, по времето на антихриста, когато ще проповядват истината и ще бъдат убити. Затова Църквата го нарича „пророк и предсказател на великите Божии дела“, „ангел в плът“ и „предтеча на Второто Христово пришествие“.

4.5428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (35 Votes)

varna2На 18 юли, сряда, в 11 ч. в катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна ще бъдат донесени мощи на св. Матрона Московска и св. Лука Войно-Ясенецки, архиепископ Кримски и Симферополски. Светите мощи, които пристигат от Елистинската и Калмикска епархия на Руската православна църква, ще бъдат посрещнати от Варненския и Великопреславски митр. Йоан и ще останат за поклонение в катедралния храм до 10 август.

Св. Матрона Московска е една от най-почитаните светици в Русия. Имаща от рождението си дара на чудотворството, макар и сляпа, преди смъртта си тя станала известна като молитвеница и застъпница за Божията слава. Целият ѝ живот станал пример за великия подвиг на любовта, търпението, саможертвата и състраданието.

Св. Лука Войно-Ясенецки, архиепископ Кримски и Симферополски, е познат и като светецът-хирург. Когато св. Лука вече не можел да помага като лекар, се молел на Бога за болните и заради молитвите му Господ ги изцерявал. Хиляди са получили изцерение и благодатна помощ.

Пред светите мощи по време на престоя им в морската ни столица ще бъдат отслужвани постоянно молебени и акатисти.

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (45 Votes)

IMG 6132Молитви и песнопения на български език звучаха за радост на православните християни, живеeщи в Германия в големия район около гр. Кьолн. В българската православна църковна община „Св. Теодосий Търновски“, Кьолн-Бон, на 14 юли, събота, беше отслужена божествена св. Литургия. Веднъж в месеца в красивата гръцка православна църква в близкия град Брюл „Рождение на св. Йоан Кръстител“ се провеждат литургии на български език.

Много миряни отправиха взор към иконите на Иисус Христос и Пресветата Майка Богородица, първоапостолите и светците и с обща молитва смирено им се поклониха и се помолиха. За голяма радост много деца и възрастни пристъпиха към св. Причастие.

Светата Литургия отслужи о. Емил Ангелов, енорийски свещеник в Българската православна църковна община в Рим, който замести този път о. Юлиян в духовното обгрижване на сънародниците ни в тази част на Германия. Молитвите, отправени от о. Емил, стоплиха сърцата и докоснаха душите на богомолците. Проповедта му, изпълнена с искреност и чистота, успя да вдъхнови присъстващите за духовен напредък.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

офикияС архиерейска св. Литургия в Неделя на св. отци от Шестте вселенски събора, 15 юли, в храма „Св. Кирик и Юлита“ на гр. Банкя беше отбелязан празникът на мъчениците Кирик и Юлита, които се почитат и като покровители на града. Празничното богослужение оглави Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, а участие взеха още архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, свещениците при храма Василий М. Топузлиев и Петър Василев, ик. Дамян (Дечо) Делов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, ик. Николай Георгиев, прот. Христо Димитров, прот. Серафим Янев, ефимерий в Кремиковския манастир, свещ. Петко Дишков, протод. Иван Петков, д. Константин Тренев и йерод. Вартоломей.

4.9538461538462 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (65 Votes)

IMG 2362Днес Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, освети нов параклис, посветен на св. Злата Мъгленска в криптата на храм „Рождество Христово“ в столичния квартал „Младост-3“.

В съслужение с владиката бяха архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, и храмовото духовенство: предстоятелят на храма, ик. Димитър Генчев, и младите свещеници о. Симеон, о. Лъчезар и о. Петър.

Новият параклис, устроен в криптата на храма, неслучайно е посветен на св. Злата Мъгленска. На датата, когато се чества нейната памет – 18 октомври, беше осветен храм „Рождество Христово“ и така съвсем естествено тази дата се установи като втори храмов празник на църквата. Празничното събитие събра енориаши и гости на храма, около който за няколко години беше изградена енория, благодарение на усилията и труда на свещениците и служителите към храма.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (76 Votes)

КанонНа българския книжен пазар се появи нов превод на Молебния канон към св. Климент Охридски (27 юли 916 г.), написан от Охридския архиепископ Димитър Хоматиан през първата половина на 13 век. Изданието е първото от Зографската поредица „Аналогион“, в която се публикуват текстове, свързани с църковното богослужение.

До днес преводът на славянски език на Молебния канон е познат само по един препис, Стружкия празничен миней, който се пази в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“. От него обаче липсват тропарите от четвърта, пета, шеста и части от трета и седма песни, поради загубване на лист от ръкописа. Това кара авторския екип да пристъпи към нов превод на църковнославянски език на канона, този път от гръцкия оригинал.

Изданието е триезично – с паралелен текст на църковнославянски и български език, поместен е и гръцкият оригинал. Стремежът на преводача, монах Климент от Зографската св. обител, е да постигне един по-певаем текст, с по-голяма ритмичност, като се отчете желанието преводът да се използва най-вече за богослужебни цели. С тази цел към оригиналния текст са добавени седален след трета песена, кондак след шеста, величания и молитва в края на канона от други служби на светеца.

4.8736842105263 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (95 Votes)

2 242На 12 юли празнуваме паметта на преподобния отец Паисий Светогорец. Църквата го причисли към лика на светците през януари 2015 г. и сега за трета година ще се чества неговият празник.

Тази вечер от 18 ч. в храма „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в гр. Гоце Делчев беше отслужена празнична вечерна с участието на Неврокопския митр. Серафим. Утре в същия храм утринната ще започне в 6:30 ч., а светата Литургия – в 8:30 ч. Ще я отслужи митр. Серафим заедно с клиици от епархията, а песнопенията ще изпълни смесеният митрополитски хор за източноцърковни песнопения „Йеромонах Неофит Рилски“ под ръководството на проф. Йоанис Папахронис.

Празникът на преп. Паисий Светогорец и тази година ще бъде отбелязан в храм „Св. Лука Кримски и Симферополски“ (който е на приземния етаж в новостроящия се голям храм „Рождество Христово“ в града) във връзка с предвиденото изграждане на друг параклис, посветен на преподобния.

4.8470588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (85 Votes)

11s5yprek thumb largeРано тази сутрин гръцкият вестник „Катимерини“ съобщи в електронното си издание, че по решение на гръцкото правителство ще бъдат изгонени двама руски дипломати, а на други двама ще им бъде отказан достъп в страната. Сред причините са посочени различни дейности в ущърб на Гърция: шпионаж, подкуп на висши държавни служители, оказване на влияние при важни за страната решения и застрашаване на националната ѝ сигурност. Споменато е името само на единия от четиримата – Виктор Яковлев, който е офицер.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

Ecumenical PatriarchateВ днешното си заседание, на 10 юли 2018 г., Св. Синод на Константинополската вселенска патриаршия избра трима нови митрополити. Прави впечатление, че синодът е заседавал в манастира „Света Троица“ на о-в Халки в Мраморно море, където е сградата и на затворената от близо половин век Халкинска богословска школа (1844-1971 г.), за чието отваряне патриарх Вартоломей полага огромни дипломатически усилия. Забележително е също, че е избран и митрополит на Анкара, какъвто не е имало в Патриаршията от 1922 г., след нещастната война на Гърция с Турция, в резултат от която се дехристиянизира цяла Мала Азия, както и европейската част на Турция.

За пръв митрополит на Анкара след близо век е избран досегашният митрополит за Швейцария (и по-преди за Франция) Йеремия (Калийоргис). Той е роден през 1935 г. на о-в Кос (срещу Бодрум в Турция), завършил е Халкинската богословска школа през 1959 г., специализирал е в Париж, където остава да служи в тамошната епархия на Патриаршията, докато я оглавява през 1988 г. През 2003 г. е преместен на митрополитския пост за Швейцария със седалище в Шамбези, Женева.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

gallias mosxasПредставители на Вселенска патриаршия днес се срещнаха с Московския патриарх Кирил и обсъдиха украинския църковен въпрос. В делегацията са участвали митрополитът за Франция Емануил и на Смирна Вартоломей. От руска страна освен патриарх Кирил на срещата са присъствали Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) и прот. Николай Балашов. Официалното съобщение на Московска патриаршия е лаконично: „Срещата беше посветена на запазване на междуправославното единство“. По-късно прот. Николай Балашов отбеляза, че „двете страни заявиха искрено и открито своите позиции по въпроси от взаимен интерес, включително и за Украйна“. Очаква се в близките дни Руската църква да излезе с официална позиция относно проведените разговори и тя ще бъде предоставена на Вселенския патриарх Вартоломей и на Св. Синод на Константинополската патриаршия.

Снимка: Ромфеа