Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

samarineancaОт 11 до 13 октомври в Кремиковския манастир „Св. Георги“ ще се проведе обучителен семинар на тема „Да учим като Христос. 2 част“. Проявата се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и се организира от Софийска митрополия и Центъра за образователни инициативи „Двери“.

В хода на обучението участниците ще разгледат евангелски откъси, които разкриват начина, по който Христос общува – със Своите ученици, с хората, с които Той беседва. Ще бъдат направени паралели между съвременни педагогически практики и евангелския подход към ученика, разкрит от Иисус Христос. Ще бъдат демонстрирани интерактивни техники за работа, подходящи при обучението по Религия. Учителите ще имат възможност да обсъждат проблеми от своята практика и да споделят личен опит. Обучители са д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева.

Семинарът е предназначен за учители по Религия, преподаватели в прицърковни школи, студенти по богословие. Желаещите да участват в обучението следва да направят предварителна заявка на адрес: pspirova@gmail.com до 6 октомври.

Семинарът ще се проведе в Кремиковския манастир, който поема разходите по престоя и храната на участниците.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

71499745 3462778160402658 4976662525241196544 oМиналата събота, в навечерието на есента, се проведе първият благотворителен концерт в новата църковна сграда на енорията на Българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий“ в Хамбург. Неповторимите гласове на изпълнителките от женския хор „Български гласове Берлин“ („Bulgarian Voices Berlin“) с диригент талантливата Боряна Величкова огласиха препълнения православен храм и накараха публиката да онемее от вълнение: „Никога не съм била в България, но в тези фолклорни изпълнения видях и планините, и долините, и горите, и си представих как соколът се извисява във висините“, - сподели една германска посетителка.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (33 Votes)

thumb4 3 1На 25 септември във Варна завърши Седмицата на православната книга, която се проведе за 21-а поредна година. Гост на форума беше Черногорският митр. д-р Амфилохий (Радович), който в деня на откриването изнесе беседа за възпитанието на младите хора днес. Известният сръбски богослов обърна внимание на младата възраст, в която Христос извършва Своето изкупително дело: „Неслучайно Христос е бил на 33 години, когато пострадва и възкръсва за нас. Бидейки Богочовек, Той увековечава младостта. Затова не ние, старците, сме мяра за живота, а младостта, младите хора са истинската мяра за живота“. (Повече за откриването през първия ден на Седмицата – тук.)

Основен акцент във втория ден на форума беше дискусията между доц. Свилен Тутеков и доц. Мариян Стоядинов от Великотърновския православен богословски факултет, озаглавена „Нови опасности за духовните, моралните и социалните устои на семейството и възпитанието на децата“. Тя мина под знака на писмото на тримата преподаватели-богослови от Велико Търново, което Св. Синод реши да публикува (тук).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

67396034 2277254569203195 4927628223652560896 nСтоличният храм „Въздвижение на св. Кръст“ в кв. „Лозенец“ организира детски църковен хор. Идеята е малчуганите постепенно да изучат песнопенията на св. Литургия и да ги изпълняват по време на богослужението. Прослушването за децата, желаещи да се включат в хора, ще се състои на 29 септември, неделя, от 14 ч. в енорийския център на храма (в приземния етаж). В прослушването могат да участват деца на възраст от 6 до 15 години, които са подготвили следните песни:

1. Песен-марш по желание.
2. Един куплет от „Лека нощ и лек сън“ от Й. Брамс.
3. Един куплет от „Тиха нощ, свята нощ“ от Й. Грубер.

Прослушването ще направят прот. Кирил Попов, композитор и диригент на Хора на софийските свещеници, и д-р Петър Велчев, който ще бъде ръководител на детския хор. Телефон за повече информация: 0887 546 264.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

mg 2742На 28 септември, събота, Софийска митрополия организира Събор на клиросните певци в епархията. Съборът ще започне с утринна и литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, отслужена от Белоградчишки еп. Поликарп, а клиросните певци от епархията ще пеят на двете певници. 

След това всички ще се съберат в салона на Софийска митрополия, където от 11 ч., според обявената официално програма на сайта на митрополията, „ще има концерт и лекция“. И по-конкретно се предвижда следното:

„Приветствие към участниците на събора на клиросните певци от Софийска епархия ще произнесе Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Встъпително слово по повод празника на църковните певци и църковните химнографи ще произнесе протопсалт Иван Праматаров. Накрая съборът ще бъде закрит с многолетствие“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Fr Atanas ArgilashkiНа 23 септември 2019 г. на 59-годишна възраст почина в Господа енорийският свещеник Атанас Запрянов Аргилашки, служил през последните пет години в храм „Св. Николай Чудотворец“ в кв. „Казичене“, София.

Той е роден на 3 март 1960 г. в гр. Съединение, обл. Пловдивска. Завършва Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София и през 1986 г. става свещеник във Враца. Ръкоположен е за дякон от викарния епископ Галактион Велички, а за свещеник – от митрополит Калиник Врачански. Най-напред служи две години в храм „Св. Апостоли“ във Враца, после е ефимерий при храма на Софийската духовна семинария на гара Черепиш (1988-1990 г.). След това преминава на служение в Софийска епархия и служи в храм „Св. прор. Илия“ в кв. „Княжево“, София, (2000-2011 г.), в храм „Възнесение Господне“ в кв. „Кривина“ (2011-2013 г.), а от 2014 г. до деня на своята кончина служи в кв. „Казичене“.

Има две деца – дъщеря и син.

Опелото на покойния отец Атанас беше извършено днес, 24 септември 2019 г., от 14 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец“, кв. „Казичене“.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

2.1875 1 1 1 1 1 Rating 2.19 (16 Votes)

апокалипсисПоклонническо-просветният център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска митрополия организира поклонническо пътуване „Св. Николай Мирликийски, св. Йоан Богослов и седемте църкви от Апокалипсиса“ от 4 до 10 октомври 2019 г. (7 дни / 6 нощувки)

ЦЕНА: 678 лв.

Водач и лектор: доц. д-р Павел Павлов

Духовник: прот. Радослав Трайков

За записване и информация: офис на Поклонническия център – София, ул. „Цар Калоянˮ № 9 „Вˮ, тел. 0700 18 244 и 0878 958 468; www.poklonnik.bg; poklonnik@abv.bg

Поклонническият маршрут включва поклонение в най-важните места, свързани с дейността на тези много почитани светци. Мира и Патара Ликийски са най-важните градове в живота на св. Николай. Ефес пък е най-важният център от дейността на св. апопстол Йоан Богослов. Посещават се и останалите шест града, в които той създава отделни църкви, до които и пише посланието в първите глави на Откровението си. Освен това се посещават и места, свързани с дейността и живота и на други апостоли и светци: св. апостоли Филип и Вартоломей (Йераполис / Памуккале), св. ап. Павел (Ефес, Лаодикия, Патара, Мира, Троя и др.), св. Богородица (Ефес) и църквата на третия Вселенски събор (в Ефес), св. Поликарп Смирненски и св. Ириней Лионски (Смирна / Измир). Освен това се посещават и прочутата Троя и красивият Айвалък с множество забележителности.

ПОКЛОННИЧЕСКА ПРОГРАМА

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (45 Votes)

На 17 септември Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), председател на Външния отдел на Московска патриаршия, изпрати писмо до епископа на Мозамбик Хризостом, упреквайки го заради неговото съслужение (на 12 септември) в гръцката митрополия на Лангада с епископ на автокефалната Православна църква на Украйна. По погрешка служителите на Отдела за външно-църковни връзки към МП са изпратили писмото и до митрополита на Замбия Йоан, който остро реагира на тази намеса в делата на Александрийската патриаршия и даде гласност на писмото.

c36В писмото си до епископа на Александрийската патриаршия митр. Иларион пише: „С прискърбие узнах за Вашето съслужение с „Житомирския архиепископ Владимир“, което се е състояло в Лангада, Гърция, според медиите… За нас, скъпи владико, е очевидно, че влизането на каноничен епископ в евхаристийно съслужение с лица, които нямат апостолско приемство, не допринася за разрешаването на разкола. То внася съблазън и смут в средите на духовенството и миряните и е способно дори да нанесе непоправима вреда на отношенията между нашите две църкви. Ние се надяваме това да не е истина, а ако е истина, повече да не се повтаря… Моля се Бог винаги да съхранява неразрушимите братски връзки между нашите църкви и народи“.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

ilia da kiriliГрузинската патриаршия обвини предстоятеля на Руската църква патр. Кирил, че поощрява сепаратизма в Грузия, тъй като е изпратил поздравително писмо до новия президент на Абхазия. До тази реакция се стигна, след като на 16 септември прес-службата на абхазкия лидер Раул Хаджимба публикава поздравлението на патр. Кирил за победата в „президентските избори“ в Абхазия.

В протестното писмо на Грузинската патриаршия се казва, че макар това поздравление да не е било публикувано на официалния сайт на Московска патриаршия, от страна на РПЦ не са отрекли автентичността на документа. Поради тази причина от Грузинската патриаршия се чувстват задължени да заявят следното:

„Земята на Абхазия е изконно грузинска територия и тя трябва да се възприема единствено в пределите на грузинските граници. Това не отрича дори Руската православна църква и затова признава юрисдикцията на Грузинската църква на това пространство. На този фон действията на Негово Светейшество Кирил са неразбираеми за нас и се възприемат като поощрение на сепаратизма, който пречи на установяването на мирни отношения между грузинците и абхазците“, се казва в изявлението. Грузинската патриаршия изразява надежда, че Московска патриаршия ще уважава териториалната цялост на Грузия и, като се основава на християнското учение, ще помогне да се нормалилизират отношенията между Грузия и Русия, между грузинци и абхазци, грузинци и осетинци.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

ebj7dv7wwaaof n 936x560Последната седмица в Русия минава под знака на безпрецедентна инициатива на няколко десетки свещеници от цялата страна, които призоваха в открито писмо да се спрат репресиите срещу участници в протестите в Москва преди местните избори, сред които има и много православни християни. Сред подписалите са свещеници и дякони от Москва, Санкт Петербург, Ростов Велики, Томск, Минусинск, Велики Новгород, Нижний Новгород, Твер, Саратов, Тюмен, Иркутск, Костромска, Рязанска, Орловска области и мн. др. За два дни под откритото писмо се подписаха 160 свещеници, дякони и монаси.

За първи път руски клирици се осмеляват толкова пряко да обвинят полицията в жестока разправа с демонстрантите, а съдилищата – в издаването на несправедливи присъди с цел сплашване на хората. Според клириците подобни действия на властта се отразяват пагубно върху обществото, деморализират го и го карат да губи вярата си в справедливостта на съдебната система. Те припомнят, че лъжесвидетелстването е тежък грях, който причислява вършещите го към предателите на Христос, Който също е осъден с помощта на лъжесвидетели.

4.7692307692308 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (52 Votes)

117be6db 7112 4e69 b9d6 05c53d039844От 17 до 19 септември Вселенският партиарх Вартоломей беше на посещение в Италия. На 17 септември той се срещна с папа Франциск. Преди това, по покана на монсеньор Семиаро, секретар на Съвета на кардиналите, патр. Вартоломей е разговарял с римокатолически кардинали за важността на съборността в Православната църква.

Медиите на Ватикана постават като акцент в посещението на патр. Вартоломей добрите отношения между него и папата. Като пример те посочват жеста на папа Франциск, който в края на юни дари на Константинополската църква частица от мощите на св. ап. Петър. В интервю за „Vatican News“ патр. Вартоломей отбеляза, че този акт от страна на Римския епископ е бил изненада за мнозина. „Ние искрено ценим този дар, – изтъкна патр. Вартоломей, – знак за истинска братска любов, която днес обединява римокатолици и православни“.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

70229493 10214618394483210 981097270596337664 nНа 20 септември 2019 г. скоропостижно се упокои ик. Йордан Желязков, на 52 години, от Стара Загора.

Опелото на о. Йордан ще бъде отслужено на 24 септември в храм „Света Троица“ в Стара Загора. В 9 ч. ще започне заупокойна литургия, а от 11 ч. ще е опелото. Тялото на свещеника ще бъде погребано в двора на същия храм.

Йордан Желязков е роден през 1967 г. в Стара Загора. Завършва паралелния курс на Софийската духовна семинария и се посвещава на свещеническото служение. Като свещеник учи задочно богословие в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий“. Със съпругата си Радослава Желязкова имат три деца, едното от които, Наум, завърши Пловдивската духовна семинария и сега продължава висшето си образование в Солун.

Бог да прости отец Йордан! Вечна и блажена да бъде паметта му!

4.5352941176471 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (170 Votes)

2019 09 18 executive committee meetingСъбранието на каноничните православни епископи в Северна и Южна Америка беше преименувано в „Събрание на православните епископи в САЩ“ през април 2014 г. Това се направи в съгласие с решение на предстоятелите на поместните православни църкви да преобразуват събранието в Канада, Съединените щати и Централна Америка. Първоначално събранието е създадено с решение още на Четвъртото всеправославно предсъборно съвещание в Шамбези, Швейцария, провело се на 6-9 юни 2009 г., след забележителната среща на главите на автокефалните църкви през октомври 10-12, 2008 г. (тогава от страна на БПЦ участват само блаженопочившият Видински митр. Дометиан и проф. Иван Ж. Димитров от БФ на СУ).

Нашето епископско събрание, което е едно от 13-те районни по света (някои са само за една страна, когато там има повече епископи), винаги се председателства от старшия епископ на Вселенската патриаршия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

2019 09 20 1250На 19 септември във Варна започна традиционната Седмица на православната книга – една инициатива, която се утвърди трайно в църковния живот у нас. В залата на общината се събраха стотици почитатели на православното слово.

Домакинът на събитието, Варненски и В. Преславски митрополит Йоан, поздрави всички участници и присъстващи, като отбеляза, че Седмицата на православната книга е едно от важните църковно-просветни събития в живота на епархията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

70037922 2105999716168230 6436786668115591168 nНа 19 септември Русенският митрополит Наум, който отговаря за взаимоотношенията между Българската и Румънската православна църква, проведе официална работна среща с Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил. Срещата беше по покана на Румънската патриаршия и беше посветена на предстоящото изграждане на нов български храм „Св. Йоан Рилски“ в Букурещ.

Българският архиерей беше придружаван от представители на българското посолство в Румъния, членове на сдружението „Св. Йоан Рилски“ и свещ. Кирил Синев от Русе. Митр. Наум запозна патр. Даниил с одобрения от страна на Св. Синод на БПЦ проект за изграждането на храм с прилежаща сграда, където ще се оформи и културно-просветен център на българската общност в Румъния. Изграждането им ще се подпомогне и от българското правителство.

Румънският патриарх е дал свои препоръки относно проекта, които ще бъдат отразени от архитектите, и е изразил задоволството си от добрите връзки между двете църкви и ползотворното сътрудничество с митр. Наум.