Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

synodiko ekklisakiНа първото за новата година заседание на Св. Синод на Гръцката православна църква митрополитите разгледаха писмото на Константинополския патриарх Вартоломей за признаване на автокефалията на новата Православната църква в Украйна, както и писмото на Московския патриарх Кирил тя да не бъде призната. Св. Синод е постановил, че това е въпрос от компетенцията на Архиерейския събор на Гръцката църква, в който участват всички действащи митрополити. Точна дата за свикването на Архиерейски събор, който се събира рядко и то само по важни въпроси, още не е определена. В официалното комюнике на гръцкия Св. Синод се казва:

„Св. Синод изслуша писмото на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартроломей относно избора на първия предстоятел на новата автокефална Църква на Украйна и съответното писмо на новия предстоятел на Църквата на Украйна Епифаний, както и писмото на Блаженейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил. Св. Синод реши да препрати въпроса за признаването от страна на Гръцката църква на новата автокефална Църква на Украйна, към Св. Синод на йерархията на Гръцката църква“.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (40 Votes)

web 696x732Преспанско-Пелагонийският митр. Петър коментира Томоса за автокефалия, даден от Вселенския патриарх Вартолемей на Православната църква в Украйна, като изрази надежда, че църковният проблем в Македония също ще бъде решен: „Надяваме през тази година и ние да се зарадваме като автокефална църква, че ще бъдем признати от Вселенската патриаршия и останалите поместни православни църкви. Ние сме изпълнили всички условия за това не от сега, но отдавна. Надяваме се да се осъществи тази наша надежда и да се изпълни обещанието, дадено отдавна, а именно, че ще дойде денят и нашата църква да бъде призната за автокефална“.

Митр. Петър признава, че в момента няма постоянни контакти с Вселенската патриаршия, но се надява на положително развитие след празниците. Според него Македонската църква е втората след украинската, която трябва да получи томос, като стане независима от Сръбската православна църква.

3.8595505617978 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (178 Votes)

1 1През 2019 г. Сръбската патриаршия ще чества осем века автокефална Сръбска църква. Затова неслучайно в нейното Рождественско послание, което ще прозвучи в сръбските храмове на 7 януари, е отделено водещо място на темата за автокефалията.

Според посланието през последните осем века Сръбската църква е пример за това как правилно трябва да се използва принципът на църковната автокефалия, а именно единствено за църковни цели. Като пример за погрешно използване на автокефалията сръбските епископи дават Македония, Черна Гора и Украйна.

Обръщайки се към македонците и черногорците, те обясняват, че „автокефалията е изцяло църковен институт и тя трябва да допринася за  единството на поместните православни църкви, както прави нашата Сръбска православна църква през последните осем века“.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (180 Votes)

ТомосКонстантинополският патриарх Вартоломей подписа днес, на 5 януари, Томоса за автокефалията на Православната църква на Украйна (ПЦУ), като украински и гръцки канали излъчваха директно церемонията. Преди това в патриаршеската църква „Св. Георги“ във Фенер се състоя молебен, възглавен от предстоятеля на новата автокефална църква митр. Епифаний (Думенко). В църковната делегация от Украйна присъстваха и двамата бивши митрополити на УПЦ-МП, Виницки Симеон и Переяслав-Хмелницки Александър (Драбинко), които взеха участие в обединителния събор в Киев.

На подписването на томоса присъстваха украинският президент П. Порошенко, председателят на народното събрание А. Парубий, бившият президент на Украйна Виктор Юшченко и други официални лица. Тържественото предаване на томоса на Киевския митр. Епифаний ще стане утре, 6 януари, когато той ще съслужи с патр. Вартоломей. На следващия ден, когато в Украйна се празнува Рождество Христово, митр. Епифаний ще възглави празничната литургия в историческата църква „Св. Софѝя“ в Киев, по време на която вътре ще бъде томосът.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

48409508 2227465430876527 49022941400137728 nНа 6 януари с тържествени богослужения в православните храмове в цялата страна ще бъде отбелязан празникът Богоявление. В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ тази вечер (5 януари) от 18 ч.  ще бъде отслужено Възкресно бдение.

На 6 януари (неделя) в 8:30 ч. в най-големия храм у нас ще започне Василиева св. литургия. От 10 ч. Негово Светейшество патриарх Неофит ще отслужи Велик Богоявленски водосвет, а в 11 ч. ще бъде извършен традиционният ритуал за освещаване на бойните знамена. Той ще се проведе на площада пред паметника на Незнайния воин. В ритуала ще вземат участие патр. Неофит, епископи на БПЦ, свещеници от столицата, представители на правителството, Столична община, депутати, общественици и др.

От Св. Синод приканват православните християни да вземат молитвено участие в църковните тържества по повод големия Господски празник Богоявление.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

529Псковският митр. Тихон (Шевкунов) отмени за своята епархия обичая да се подарява „пликче с пари“ на архиерея по различни поводи, съобщи епархийската прес-служба. Решението си митрополитът обяви по време на годишното епархийско събрание в Псков:

„Скъпи отци и братя, ние изцяло отменяме всички видове „пликчета“, поднасяни по случай годишнина от хиротонията, именни дни и др. под. В такива случаи аз с благодарност приемам добрите пожелания и се надявам на вашите молитви, предпочитайки да посрещам важните за мене дати в тесен и молитвен кръг. Това е всичко, забравете за пликчетата“, заяви митр. Тихон.

В Руската православна църква широко е разпространена практиката да се събират „пликчета“ с пари от енории, посещавани от архиерей, или като подаръци за негов личен празник. Това скандализира християните, но въпреки това тази практика негласно и устойчиво се прилага. Периодично духовници от различни епархии подават жалби до Патриаршията, без обаче да последва санкциониране на тази практика. Според добилия публичност скандал от 2015 г. в Новокузнецка епархия, за всяко посещение на архиерея за празниците на по-големите храмове те трябва да дадат „плик“ със 100 000 рубли (близо 3000 лв.), които се разпределят между епископа, секретаря на епархията и още две приближени на владиката лица. Освен това всяка енория трябва да отдели за „трапеза“ на архиерея 10-15 хиляди рубли (около 300 лв.).

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (120 Votes)

im4Читателите на Двери в проведената анкета определиха трите най-важни събития в живота на БПЦ през изминалата 2018 г. На първо място е поставена позицията на Св. Синод на БПЦ срещу ратифицирането от Народното събрание на Истанбулската конвенция заради съдържащото се в нея понятие социален пол (януари 2018 г.). През август Конституционният съд на страната ни наистина определи Истанбулската конвенция за противоречаща на Конституцията и така нейното ратифициране от НС беше отменено.

На второ място читателите на Двери поставиха смъртта на дядо Добри, който почина на 13 февруари на 103 години. Смъртта на стареца, в когото обществото видя християнския идеал за безсребърничество, смирение и доброта, получи отзвук и извън България. Тогава Българският патриарх Неофит заяви: „Ние вярваме, че Христос ще приеме дядо Добри пред лицето Си като истински безсребърник“.

На трето място нашите читатели поставиха приетия в самия край на годината нов Закон за вероизповеданията. Неговият текст предизвика негативните реакции на всички изповедания в страната, но в крайна сметка след нанасянето на някои поправки той беше утвърден от НС. Законът предвижда отпускането на годишна държавна субсидия за двете основни изповедания в страната въз основа на броя на вярващите с ограничителен таван от 15 милиона лева. Тези средства в случая с БПЦ ще бъдат отпускани на митрополиите за покриване на заплатите на свещенослужителите. Действието и отражението на новия закон върху църковния живот у нас обаче предстои да се види през новата година.

4.6689655172414 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (145 Votes)

Εικόνα7Двама гръцки митрополити споменаха по време на богослужение Киевския митр. Епифаний, избран от събора в Киев за предстоятел на автокефалната Православна църква в Украйна. Митрополитът на Додони Хризостом (бивш Закинтски, сега на покой) спомена митр. Епифаний на последно място в диптисите на Православната църква. Това той направи по време на празничното богослужение за деня на св. Дионисий Закинтски, 17 декември. На 27 декември митрополитът на Флорина Теоклит също го спомена на последно място от предстоятелите на автокефалните поместни църкви по време на богослужение в храма „Св. Стефан“. Макар и гръцки йерарси и членове на Йерархията на Гръцката православна църква, двамата митрополити са и под своеобразна духовна юрисдикция на Вселенска патриаршия като останалите северногръцки епархии, присъединени към ГПЦ след Първата световна война.

Както и във всички поместни православни църкви, и в Гръцката църква има митрополити, които подкрепят и които са против признаването на автокефалната Православна църква в Украйна, която предстои да получи своя томос от Вселенския патриарх Вартоломей на 6 януари. Митрополитът на Китира Серафим в своето рождественско послание заяви позицията си в подкрепа на Московска патриаршия. Официална позиция на Гръцката църква ще бъде определена след издаването на томоса.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Η ΑΜΠΕΛΟΣЕкипът на Двери честити Новата 2019 година на всички читатели на сайта. Желаем за всички Новата година да бъде здрава, мирна и богата на Божии благословения!

Дано благият Спасител дари на Своята Църква в България дръзновение в пътя към Него, като ни помага да пазим връзките на мира помежду си, да имаме волята да отхвърляме изкушенията „отляво“ и мъдростта да разпознаваме изкушенията „отдясно“.

Във време, когато неправдата все по-изкусно се маскира като правда, нека си пожелаем Божият Дух да просветлява всички ни, за да търсим и обичаме Божията истина, като я различаваме от „малките истини“, с които врагът на човешкото спасение увлича верните в Църквата. Само така Църквата ни може да даде плодовете, които Бог очаква от нас.

„Аз съм лозата, вие сте пръчките; който пребъдва в Мене и Аз в него, той дава много плод; защото, отделени от Мене, не можете да вършите нищо“ (Иоан 15:5).

Честита и благословена година!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

glasuvane uchenici studenti KJBR6wnwСкъпи читатели на Двери,

Както всяка година, така и сега вие посочвате кое е най-значимото събитие за родната ни църква през 2018 г. От станалото през изминалите 365 дни подбрахме 14 събития, от които вие можете да посочие кое е най-важното:

 1. Св. Синод се обяви срещу Истанбулската конвенция
 2. Избори и интронизиция на новия Видински митрополит Даниил
 3. На 103 г. почина дядо Добри
 4. Руският патриарх Кирил разочарован от честването на 140 г. от Освобождението на България
 5. Скандалът с наема на сграда на Софийската митрополия от Инерком
 6. Белоградчишки еп. Поликарп е избран за викарий на Софийския митрополит
 7. МОН утвърди нови учебни програми по предмета Религия
 8. Приемане от Народното събрание на нов Закон за вероизповеданията
 9. Отбелзване на 1000-годишнината на Българската Охридска архиепископия
 10. Св. Синод въведе Ден за молитва на деца с увреждания и техните семейства
 11. Св. Синод създаде комисия за украинския въпрос
 12. БПЦ учреди орден „Св. Йоан Кукузел“
 13. Назначаване на Главен експерт по Религия в МОН
 14. Св. Синод излезе с позиция за трансплантирането на органи при мозъчна смърт

Тази година анкетата се провежда в страницата на Двери във фейсбук – тук.

Можете да гласувате там или да ни пишете на редакторската поща: redaktori@dveribg.net.

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

CHernogoriya 600x298Министерството на външните работи на Черна гора е отказало продължаването на разрешенията за работа и временен престой в страната на 30 сръбски свещеници и монаси от Черногорско-Приморската митрополия на Сръбската православна църква, която е на територията на Република Черна гора. Очаква се отказ да получат още поне 20 свещенослужители, съобщи сръбският вестник Политика. Черногорско-Приморската митрополия, ръководена от митр. Амфилохий (Радович), остро осъди решението на властите и го определи като дискриминационно.

По-голямата част от православните духовници в Черна гора са сръбски граждани и имат нужда от трудови визи, за да живеят постоянно в Черна гора заедно със семействата си. През последните години периодично възниква подобен проблем, но тази година за първи път отказите за продължаване на трудовите разрешения са толкова много.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (65 Votes)

119 обрНа заседанието на Св. Синод на Руската православна църква от 28 декември е взето решение да се изпрати призив до „предстоятелите и свещените синоди на братските поместни църкви да се подкрепи Киевския и на цяла Украйна митр. Онуфрий, епископата, духовенството, монасите и верните чада на Украинската православна църква“. От Московска патриаршия искат също да не бъде призната „общността, учредена на Обединителния събор на 15 декември т. г. в Киев, за автокефална поместна православна църква“.

Настояването за подкрепа на митр. Онуфрий и ръководената от него УПЦ към Московска патриаршия става малко преди да бъде издаден томосът за автокефалията на Украинската църква, което ще стане на 6 януари. Този призив, разбира се, е само официалната страна на усилията, които РПЦ-МП през последните месеци полага в тази насока по неофициални пътища.

Спорът между РПЦ и Вселенска патриаршия за автокефалията на Украинската православна църква внесе разделение между православните християни. Засега поместните православни църкви се въздържат от категорични становища, призовавайки спорещите страни към търсене на взаимно-приемливо решение на въпроса и недопускане на разкол в православието.

4.6607142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.66 (56 Votes)

6dbbbe2614f38b012cd75366d4cebfbeВ края на годината в областта на практическото богословие в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведоха две успешни процедури за доценти – по Омилетика и по Пастирско богословие.

В Омилетиката след такива специалисти като професорите Тодор Поптодоров, Иван Денев и Божидар Андонов вече се хабилитира досегашният гл. асистент д-р Андриан Александров, който беше единствен кандидат в конкурса. Основен труд е неговата монография Проповед. Проповедник. Слушатели, С. 2018, където е направен опит, да се представят трите страни на омилетичната комуникация – проповедта, проповедника и слушателите, като в текста са включени и методически насоки за изготвяне и произнасяне на проповеди. Други негови трудове са: Възрожденски проповеди в архива на Рилския манастир, в съавторство с Иван Денев, С. 2007; „Post-Constantine Preaching: the Three Holy Hierarchs“ – In: The Christian Paradigm of a United Europe. The Historical and Religious Dimension of the Reign of Saint Constantine the Great and his Present Reception. International Scientific Symposium, Craiova 2014, както и „Мисионерство, катехизация и масмедии“ – В: Осми Светониколаевски православни образователни четения, Бургас 2010.

Научното жури в състав: проф. Александър Омарчевски – председател, и членове – проф. Божидар Андонов, проф. Иванка Мавродиева, проф. Емил Трайчев, проф. Янка Тоцева, доц. Гергана Дянкова и доц. свещ. Людмил Малев, гласува единодушно да бъде предложен на Факултетния съвет и да бъде избран гл. ас. д-р Андриан Александров за доцент по Омилетика, което Факултетният съвет направи на 20 септември 2018 г.

4.265306122449 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (49 Votes)

14В заседанието си на 28 декември Св. Синод на Руската православна църква взе решение да създаде Патриаршеска екзархия в Западна Европа с център Париж. В диоцеза на новата църкова структура ще влизат страните: Андора, Белгия, Великобритания и Северна Ирландия, Ирландия, Испания, Италия, Лихтенщайн, Люксембург, Монако, Нидерландия, Португалия, Франция, Швейцария. За патриаршески екзарх в Западна Европа Московска патриаршия назначи Богородския еп. Йоан, досегашен викарий на Московския патриарх, и той вече ще носи титлата Корсунски и Западноевропейски епископ.

Една от причините за създаването на новата църковна структура е да се отговори на закриването на архиепископията-екзархия на руските енории в Западна Европа към Вселенска патриаршия. Тази църковна структура, чийто център беше в Париж, е била създадена от руски емигранти, духовници и миряни, след болшевишката революция, а първи неин глава е митр. Евлогий (Георгиевски), като в стремежа си да бъдат в канонично общение с другите църкви минават под юрисдикцията на Фенер.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

97По решение на Св. Синод на БПЦ Русенският митр. Наум оглави празничното богослужение в желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул. Св. Литургия за храмовия празник на българската църква (първия празник след обновяването на храма и „откриването“ му на 7 януари т. г.) се извършва с благословението на двама патриарси – Българския Неофит и Константинополския Вартоломей. По традиция празничното богослужение се оглавява от архиерей, изпратен от родината, и на него се събират не само българи от Истанбул, но и от околностите, както и богомолци от България. Поклонническият център на Софийска митрополия беше изпратил един автобус поклонници, ръководени от доц. Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Заедно с българския митрополит служиха архим. Харалампий (Ничев), бивш български клирик, сега преминал към Вселенска патриаршия, ставрофор. ик. Ангел Велков, българският свещеник в Истанбул, ик. Стефан Стайков, председател на храм „Св. Кирил и Методий“ в кв. „Бъкстон“, София, софийският патриаршески протодякон Иван Петков, родом от града край Босфора, и йерод. Яков, украинец, клирик на Вселенска патриаршия. Като представител на патр. Вартоломей по време на богослужението на архиерейския трон в молитва присъстваше Калиополският и Мадитски митр. Стефан. На отсрещния трон на официалните светски лица беше застанал генералният консул на Р. България в Истанбул Ангел Ангелов.