Мобилно меню

2.5454545454545 1 1 1 1 1 Rating 2.55 (33 Votes)

DSC07173pБогословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ предлага възможност на всички, които се интересуват от задълбочено запознаване с темите и проблематиката на християнското поклонничество, да запишат магистърска програма „Християнско поклонничество“. Обучението е задочно и продължава една или две години, в зависимост от това дали студентите са завършили богословие или са бакалаври по друга специалност.

Програмата се организира и провежда по инициатива на Катедра „Историческо и систематическо богословие“ на Богословския факултет на СУ. Тя е разработена специално за бакалаври от други (небогословски) специалности, които биха искали да се докоснат до духовната съкровищница на православното богословие и християнските традиции на нашия регион по един действен практичен начин, чрез участие в инициативи, свързани с християнското поклонничество.

В обучението биха могли да се включат и работещи в областта на туризма (особено от туристически посреднически агенции, гидове на обекти от културния и религиозния туризъм, управление на дестинации за поклоннически туризъм и пр.), които желаят да се специализират, също така и хора (служители и специалисти) в държавната, регионалната и общинската администрации, ангажирани с развитието на поклонничеството, културното и духовно наследство и тяхното презентиране.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

IMG 1048На 1 август, когато Православната църква празнува изнасянето на св. Кръст Господен, в едноименния софийски храм „Въздвижение на св. Кръст Господен“, кв. „Лозенец“, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Начало на св. Литургия – 9:00 ч.

След св. Литургия ще бъде извършен водосвет.

Приканват се благочестивите християни да вземат молитвено участие в светата богослужба.

Традицията за изнасянето на св. Кръст в православните храмове в разгара на лятото, на 1 август, тръгва от Константинопол. В големия град в летните горещини болестите са се разпространявали с голяма скорост и са поразявали много хора. Затова е бил въведен обичаят да се изнася св. Кръст, да се извършва водосвет и да се изпросва Божието благословение над народа за избавяне от болестите.

На този ден започва и Богородичният пост, който предшества празника Успение Богородично, който се чества на 15 август.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

37815571 1491922274242647 3823342731137122304 nНа 27 юли Русенският митрополит Наум освети новия храм „Св. вмчк Пантелеймон” в гр. Бяла, влагайки в светия му престол частици от мощите на св. Пантелеймон и св. Теодор Тирон. С архиерея съслужиха архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, като пратеник на Българския патриарх Неофит (бивш Русенски митрополит), архим. Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия, архимандритите Симон и Йосиф от Русенска епархия, свещенослужители от Румъния, отците Георги Стоянов и Серафим Великов от гр. Бяла, протодякон Иван Петков от София и дякон Росен Георгиев.

За празничното богослужение дойдоха премиерът Бойко Борисов, депутати и представители на държавната власт, както и Тудор Флоря, кмет на побратимената с град Бяла община Градинари в Румъния, допринесъл значително за градежа на храма и особено за неговата благоукраса, и Димитър Славов, кмет на Община Бяла, с чиято подкрепа стана възможно това храмостроителство.

4.8470588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (85 Votes)

IMG 2447В зала „Изток“ на Народното събрание днес беше открита 11-ата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Тя се провежда под наслов „Българският език – духовен мост за национално единение“ и преминава под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и на Народното събрание.

Конференцията беше открита от Западно- и Средноевропейския митр. Антоний, чиято епархия от години е в тясно сътрудничество с просветната организация. Владиката благослови трудовете на директорите на училища и учителите, работещи с българските деца в чужбина, и им пожела ползотворна работа. Той отбеляза важното значение на просветната работа сред сънародниците ни, живеещи далече от родината, и апостолското дело на учителите, които са приели за своя кауза запазването на българския език сред младото поколение. Владиката подчерта добрите връзки и сътрудничеството на Западно- и Средноевропейска епархия с Асоциацията на българските училища в чужбина за съхраняването на традициите, вярата, езика и културното наследство сред българите зад граница.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

patriarh neofit03 20151Българският патриарх Неофит изпрати съболезнователно писмо до предстоятеля на Гръцката православна църква Атински архиеп. Йероним II заради десетките загинали в пожарите в Гърция. В него се казва:

С дълбока тъга и болка приехме вестта за десетките загинали при избухналия тези дни трагичен пожар в Гърция.

В дните на скръб и изпитания за гръцкия народ ние скърбим заедно с Вас. Изказваме нашите най-искрени съболезнования на семействата на загиналите. С вяра и надежда във възкръсналия Господ Иисус Христос отправяме молитва към милостивия Бог, „Който възкресява мъртвите” (2 Кор. 1:9), да упокои душите на загиналите в лоното на праотец Авраам - там, където грее светлината на Божието лице. Молим Всеподателя Бога, „Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб” (2 Кор. 1:3), да дарува бързо възстановяване на пострадалите и ранените, както и да утеши техните близки.

Вечна и блажена да бъде паметта на загиналите!

С братска в Христос обич,

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

Ioannis KoukouzelisМагистърска програма “Литургия и музика” има за цел да подготви специалисти с насоченост в областта на Практическото богословие. Студентите ще се запознаят с историята, развитието и употребата на източноцърковната музика, видовете нотации, певчески и химнографски школи, музикоучители, литургически книги, музикални трактати и църковно-песенни сборници, Литургия и тайнства на Църквата, спецификата на хоровата и клиросната музикална практика. Ще получат познания за съвременната църковно-богослужебна практика, като се обърне особено внимание на източната и западната богослужебна и песенна и диригентска практика. Ще се изградят основни умения за църковното пеене и хорово майсторство.

Програмата има интердисциплинарен характер.

След завършване студентите могат да продължат обучението си в докторантските програми на всички български и международни университети.

Програмата предлага научно-практични проекти и изследвания, с цел по-доброто квалифициране и специализиране на студентите. В научно-практичните дейности се включва и участието на студентите в международни проекти в областта на Практическото богословие и църковната музикална традиция на Изтока и Запада, които се осъществяват на основание на придобития опит и сътрудничество на преподавателите от магистърската програма с други научни и изследователски институции в чужбина.

4.8961038961039 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (154 Votes)

anthimos2Митрополитът на Александруполис (Дедеагач) Антим се обърна с гневно изявление към митрополита на Калаврита в Пелопонес Амвросий, който днес определи като причина за катастрофалния пожар около Атина атеизма на премиера Алексис Ципрас и водената от него антицърковна политика, с която бил предизвикал Божия гняв върху Гърция. Текстът на митр. Антим е публикуван на официалната страница на митрополията и в него той обвинява митр. Амвросий в „проповед на омразата, антихристиянска и безчовечна проповед“. И по-конкретно в него се казва:

„Днес Бог скърби заедно с хората. Скърби за голямата катастрофа, която отне живота на десетки наши братя. Бог не е срещу нас, не Бог наказва – Той не наказва, нито познава наказанието, но застава редом със Своето творение, плода на Своята любов. Страда с него, плаче с него, разпъва се отново с него.

Бог е любов. Сиреч Неговите действия са плод на любовта. Създаде човека от любов и със същата любов създаде цялото творение. Затова Църквата учи, че „Бог е любов“. Което означава, че същността на Неговото битие, както ни откриват Неговите дела, е изпълнена с любов. Бог е неспособен да извърши зло, защото Той онтологично не познава злото.

Голямата „слабост“ на Бога е, че бива "побеждаван" от свободата на Своите творения, създадени „по образа и подобието“ на Неговата свобода. Бива "победен" от всички техни действия, които разрушават Неговото творение и в крайна сметка самия човек.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

ХР БМОНа 27 и 28 юли в Киев ще се проведат тържества по случай 1030 години от покръстването на Киевска Рус. Свои отделни чествания и литии ще проведат каноничната УПЦ (Московска патриаршия) и неканоничната УПЦ (Киевска патриаршия). За поклонение на вярващите ще бъдат изнесени редица св. мощи – на св. Владимир Покръстител, на св. Климент Римски, на св. Серафим Саровски и др.

Официална информация за делегациите от поместните православни църкви, приели поканата на Киевския митрополит Онуфрий, все още липсва. В украинските медии обаче се коментира необявена програма, според която на 28 юли в Киево-Печорската лавра по покана на митр. Онуфрий ще се съберат посланиците в Украйна на Русия, Беларус, Молдова, Грузия, Гърция, Кипър, Сърбия, Македония, България и Румъния. Отделно на срещата били поканени представителите на Сръбската, Македонската, Българската, Грузинската и Беларуската православни църкви, както и на Православната църква в Америка (ОСА). Очаква се основна тема на разговорите да бъде възможното предоставяне на автокефалия на Украинската църква от страна на Константинопол и рисковете от „световен разкол“. Впечатление прави поканата към представители на Македонската църква да вземат участие в тези разговори, въпреки че Македонската църква също има неуреден каноничен статут и настоява за признаване на нейната независимост от Сръбската православна църква. Официално потвърждение на това мероприятие в Киево-Печорската лавра до този момент няма.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

Vifleemskie svyatie На 14 юли по време на своето заседание в Екатеринбург Св. Синод на Московска патриаршия утвърди текст на Последование за починали младенци, неприели благодатта на св. Кръщение. Архим. Сава (Тутунов), член на синодната библейско-богословска комисия, обясни, че новият чин не е опело, тъй като опелото съдържа текстове, посветени на починалия член на Църквата. И по-конкрето опелото съдържа молитва към Бога да приеме починалия в Своето Царство, тъй като е бил член на Църквата, според казаното от Спасителя, че „ако някой не се роди от вода и Дух, не може да влезе в Царството Божие“. Поради тази причина починалите християни се опяват в храма, където тялото на покойния е обърнато към Царските двери, символизиращи входа към Божието царство.

В последованието за некръстените починали деца се измолва на първо място утеха за родителите на починалото дете. Освен това се съдържат и молитви към Бога за посмъртната участ на починалото дете и Той да му дарува живот в бъдещия век. В ектенията се съдържа молба към Бога „да сподоби с милостта си родения от тях младенец, който не е приел свето Кръщение“, като подобна молитва има и в отпуста – да приеме Бог починалото дете в лоното на Авраам, където е пребивавал праведният Лазар (от притчата за бедния Лазар и богаташа) още преди отварянето на райските двери. Според архим. Сава в това последование Църквата показва, че не знае каква участ е приготвил Бог за тези деца, но ние се молим и се надяваме тя да бъде блага.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

patir spiridwnПовече от 60 души загубиха тази нощ живота си в унищожителен пожар в източната част на Атика, много от които цели семейства с децата си. Хората са се опитвали да напуснат зоната на пожара с автомобилите си и да се придвижат до морето, но са попаднали в огнен капан. Семействата са били открити прегърнати. Около 16 са загиналите деца, стотици са ранени. Сред жертвите е и протопрезвитер Спиридон Папапостолу, свещеник в църквата „Св. Николай“ в Халандри. Тялото му е извадено от морето, където възрастният свещеник се е опитал да се спаси от пламъците. „Голяма загуба за нашия град е смъртта на отец Спиридон Папапостолу, заяви кметът на града. Отец Спиридон беше дълги години предстоятел на църквата „Св. Николай“ и неговият принос за града беше многообразен и безценен, загубата му е непрежалима“.

Атинският архиеп. Йероним заяви, че трагедията, сполетяла жителите на източна Атика, не се побира в човешкия ум. „Моля се за тези, които са подложени на това жестоко изпитание“. Благотворителната организация на Атинската архиепископия „Апостолѝ“ („Мисия“) е поставена на разположение на общинските власти за оказване на подкрепа на пострадалите и останали без дом. До настоящия момент в района са изгорели стотици къщи.

3.1052631578947 1 1 1 1 1 Rating 3.11 (19 Votes)

LukovitТази година традиционният поклоннически път „Рилският Чудотворец“ започна по-рано. На 14 юли от Никопол тръгна поклонническа група, която ще следва пътя на връщане на мощите на св. Йоан Рилски към Рилския манастир. Тя ще извърви пътя до София, където ще се присъедини към поклонническия път „Рилският Чудотворец“, чиято крайна точка е Рилската св. обител. Идеята на организаторите е поклонническият път да се разшири и да обхване целия маршрут от пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново, през София, до манастира на св. Йоан, станало през 1469 г.

Сега групата напредва по своя маршрут от Никопол до столицата. На 21 юли (събота) поклонниците преминаха маршрута от с. Ъглен до гр. Луковит (15 км.), а на 22 юли (неделя) – от гр. Луковит до с. Карлуково (7 км.).

В събота сутринта, след като всички прочетоха молитвено правило в храм „Св. арх. Михаил“ в с. Ъглен, групата премина нелек шестчасов преход при 35-градусови температури и следобед пристигна в храм „Св. вмчк Георги“ в гр. Луковит. Там бе посрещната от представители на Община „Луковит“ с храна и студени напитки. В луковитския храм групата очакваха и свещениците Данаил Банчев, Евгени Цветанов и Момчил Венциславов, които отслужиха акатист към св. Йоан Рилски и вечерня. След св. Литургия в неделя походът продължи за с. Карлуково, към храм „Успение Богородично“ – единствената запазена част от средновековния Карлуковски манастир. По-късно през деня поклонниците посетиха и скалните манастири „Св. Никола“ и „Св. Марина“.

Преходът се извършва с благословението на митрополитите, през чиито епархии минава: Великотърновския Григорий, Плевенския Игнатий, Врачанския Григорий и с организационната подкрепа на общините на населените места. Организатори на прехода в тази му част са Паскал Пиперков от Клуб по пешеходен туризъм и туристически спортове „Трапезица 1902“ и Евгени Коев от Туристическо дружество „Академик – Великотърновски университет“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (55 Votes)

33720471 10204618055408291 8176299550286282752 nВ Египет, където християнството е разпространено още от самите Христови апостоли, православните християни днес са незначително малцинство. Въпреки това обаче в древния град Александрия (при делтата на р. Нил) и до днес е седалището на Александрийската патриаршия, втората по старшинство сред поместните православни църкви. А тази патриаршия през последните 4-5 десетилетия успя да разпространи Христовото благовестие и в много други страни из целия африкански континент. С помощта на Гръцката и на Финландската православна църква, осигурили човешки и финансов ресурс, бяха привлечени в лоното на светото Православие стотици хиляди африканци, техни клирици получиха образование в школите на традиционни православни страни, вече няколко от епископите на патриаршията са африканци.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

2018 07 20 223033На 21 и 22 юли в македоно-българската източноправославна църква „Св. Климент Охридски“ в Диърборн (Детройт), щата Мичиган, САЩ, ще се проведе 43-ят годишен събор на Българската източноправославна епархия за САЩ, Канада и Австралия. Заедно с това протича и епархийската конференция на попадиите и дяконисите. За събитието съобщават от канцеларията на епархията.

Организатори и домакини на проявата са: енорийският свещеник о. Антоний Попо(в)ски, председателят на църковния борд г-н Георги Рочете, председателят на църковното настоятелство г-н Роберт Кондов и всички енориаши на храма.

4.5428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (35 Votes)

8На 19 и 20 юли 2018 г. в българо-македонската църква „Св. Климент Охридски“ в Диърборн (Детройт), щата Мичиган, САЩ, се проведе 13-ата Конференция на попадиите и дяконисите в Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия. Провеждането на форума започва преди 13 години и е тясно обвързано с ежегодно провеждащия се събор на епархията. Тогава 39-те попадии и 9-те дякониси, съпруги на клириците от епархията, решават и установяват традицията за годишни срещи, обмяна на мисли, разговори с архиерея и помежду си. „Щом имаме Годишен епархийски събор, ще имаме и ежегодна Конференция на попадиите и дяконисите“ – единодушно заявяват те на митрополита за САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

И така вече 13 години конференциите се провеждат с утвърден дневен ред: вечерня в четвъртък вечер, вечеря с откриване в присъствието и на съпрузите, утреня в петък сутринта с изповед, св. Литургия със св. Причастие, обяд, „чай с дядо владика“ с обширна беседа от три часа с въпроси и отговори, споделяния, оплаквания, благи намерения за бъдещето и обезателно: гледната точка на „дядо владика“ за тяхното духовно израстване като попадии и дякониси – пример за всички в енориите. След изпяването на Богородичния акатист от тях в храма, конференцията завършва, за да могат попадиите и дяконисите да се регистрират като делегати и на Годишния епархийски събор, в който също взимат участие.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

DSC 79660Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ във Варна продължава просветните традиции на първото българско училище в града. С благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан за трета година се организира Летен младежки форум.

Тази година той ще се проведе от 5 до 9 август и ще включва двудневно поклонническо пътуване до Рилския и Троянския манастир и двудневна програма в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“. Участници във форума могат да бъдат младежи на възраст от 14 до 18 г. Подборът ще бъде направен с конкурс за есе на тема: Какво е истинското приятелство?

Есетата трябва да се изпратят до 26 юли 2018 г. на електронната поща на Духовно-просветния център – archangel.bg@abv.bg.