Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

1024px Samokov nunnery churchВ деня, в който честваме Покрова на Пресвета Богородица, е годишният празник за два от манастирите в северното подножие на Рила планина. На този ден с подобаваща тържественост и много богомолци от близо и далече празнуват Самоковският манастир, който всички местни хора знаят като „Метоха“, и Ресиловският манастир край с. Ресилово, Дупнишко.

Самоковският девически манастир е създаден в планинския град преди два века и половина от монаси-българи на Хилендарския манастир, но през втората половина на миналия век постепенно се развива като самостоен манастир. За това много допринасят две от монахините, прекарали буквално целия си съзнателен живот в обителта. Това са дългогодишната игумения Гавриила (упокоила се през 2014 г. на 94-годишна възраст) и монахиня Херувима, която е доведена и оставена в обителта преди 94 години! Тя вече кара стотната си година в добро състояние на ума и духа, макар и на легло през последните години.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

444444По традиция новата учебна година в Богословския факултет на СУ беше открита на 1 октомври със св. Литургия в академичния параклис „Св. Климент Охридски“. Тази година празничното богослужение оглави Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. В съслужение с него бяха столични свещеници и духовници от факултета.

В края на св. Литургия епископ Герасим приветства преподавателите, студентите и гостите на духовната Алма матер от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и от свое име. В обръщението си към учащите и учащите се „в обичния ни Богословски факултет“ Негово Светейшество им пожела успехи в овладяването на божествената наука и ревност във възрастването им като верни чеда на Църквата. „Мисията ви е благословена, защото е едновременно духовна и просветна, отговорна и свята. Дадено ви е да бъдете носители на светлината на познанието, добър пример и образец за всички, които чрез следването на Божиите заповеди търсят спасението и вечния живот“, се казваше в приветствието на Българския патриарх Неофит.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

2019 10 01 0848Днес, 1 октомври, от 19:00 ч., в столичния „Дом на киното“ на адрес ул. „Екзарх Йосиф“ 37, ще се състои премиерата на документалния филм на режисьорката Надя Йончева „Пясък в чекмедже“. Представянето е в рамките на международния фесивал документално кино „Sofia Biting Docs“. Филмът е третият от своеобразна поредица, първите два са „Чудо голямо“ (тук) и „17 мига до края на света“ (тук).

„Пясък в чекмедже“ е филм за пътешествието. Зрителят пътува не само из плажовете – „по хоризонталата“, но и в незримото. За пътя по вертикалата разказват философът проф. Калин Янакиев и о. Добромир Димитров – свещеник в Българската църковна мисия в Кент, Великобритания.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

3ril06di 47 0Днес на сайта на Българската патриаршия беше публикувано окръжно послание, прието на заседание на Св. Синод на 10 септември 2019 г., прот. № 9 – пълен състав. Окръжното засяга въпроса за участието на духовни лица в политически мероприятия на партиите във връзка с предстоящите местни избори.

В посланието си Св. Синод напомня, че свещенослужители не могат да участват в общински избори като кандидати за кметове и общински съветници, както и да бъдат избирани за народни представители (съгласно апосторски правила 6 и 81, Правило 10 на Седмия вселенски събор и чл. 139, ал. 1 от Устава на БПЦ-БП).

Посочва се, че молебени и водосвети по молба на политически партии, лица и сдружения, според изискванията на Православната църква, може да се извършват само и единствено в православни храмове, а приветствието на свещенослужителите да бъде с духовно съдържание.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

39193С архиерейска св. Литургия ще бъде отбелязан храмовият празник на столичната църква „Покров Богородичен“ на 1 октомври. Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ще оглави богослужението, в което ще вземат участие столични свещеници и храмовото духовенство. Същия ден ще бъде открита официално новата учебна година в Енорийския център към храма и ще започнат заниманията в различните курсове за деца и възрастни към него. Повече за просветната дейност на Енорийския център през тази година – тук).

На 30 септември, в навечерието на празника, от 17 ч. еп. Поликарп ще оглави вечерното богослужение в храм „Покров Богородичен“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

70123725 3119042631500513 1648579147385012224 nНа 27 и 28 септември Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ проведе годишната си свещеническа конференция в Барселона, Испания. Идеята е подобни събирания на свещенослужителите да се изнасят извън епархийската катедра в Берлин, за да опознават епархията, а енориите да получат допълнителна възможност да преживеят по видим и осезаем начин принадлежността си към църковното единство.

Програмата на конференцията беше вместена в 24 часа между края на работната седмица (от понеделник до петък повечето свещеници в Западна Европа работят на различни места) и Възкресното богослужение, за което свещениците успяха да се завърнат в енорийските си храмове.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

20190926 183201.mО. Сергий Павлов е свещеник в Централния софийски затвор и е един от хората, които дават положително становище за промяната в поведението и мисленето на осъдения Джок Полфрийман, който беше освободен предсрочно. Свещеникът преценява, че затворникът се е променил на базата на дългогодишното си познанство с него. В интервю за „Дарик“ о. Сергий разказва, че се е срещал с Джок по време на беседи в затворническия параклис „Св. Анастасия“ и е водил с него лични разговори през годините. Свещеникът споделя впечатленията си от австралиеца – интелигентен човек, със задълбочено мислене, който по време на пребиваването си в затвора завършва дистанционно висше образование, нещо, което у нас той не знае да се случва въобще.

4.4814814814815 1 1 1 1 1 Rating 4.48 (54 Votes)

302096.pВолоколамският митр. Иларион (Алфеев) коментира писмото на руските свещеници в защита на политическите затворници по т. нар. „московско дело“. Неочаквано той се застъпи за правото на всеки свещеник да постъпва по съвест и да защитава публично един или друг човек, когото смята за онеправдан.

В интервю за телевизионното предаване „Църквата и светът“ митр. Иларион заяви:

„Всеки свещеник е призван да постъпва според съвестта си. Всеки свещеник има правото да се застъпи за един или друг човек: да го защитава, включително и публично. Свещениците могат също така да създават групи за защита на един или друг човек, което и се случи в конкретния случай. 

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

40 nМосковски съд освободи вчера един от обвиняемите по т. нар. „московско дело“ за участие в „неразрешен митинг“ и „размирици“ – Алексей Миняйло. Неговото име беше сред споменатите поименно политически затворници, за които се застъпиха 182 руски свещеници, дякони и монаси в открито писмо (виж – тук). В писмото се казваше, че той е един от примерите за несправедливо задържани хора, които не са извършили нищо незаконно. При това той е православен християнин, активно практикуващ своята вяра и участващ в много милосърдни енорийски дейности.

Да подкрепят Алексей Миняйло по време на заседанието пристигнаха петима свещеници и хора от енорията, където се черкува младият човек и чийто предстоятел е прот. Алексей Умински, един от подписалите откритото писмо.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

samarineancaОт 11 до 13 октомври в Кремиковския манастир „Св. Георги“ ще се проведе обучителен семинар на тема „Да учим като Христос. 2 част“. Проявата се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и се организира от Софийска митрополия и Центъра за образователни инициативи „Двери“.

В хода на обучението участниците ще разгледат евангелски откъси, които разкриват начина, по който Христос общува – със Своите ученици, с хората, с които Той беседва. Ще бъдат направени паралели между съвременни педагогически практики и евангелския подход към ученика, разкрит от Иисус Христос. Ще бъдат демонстрирани интерактивни техники за работа, подходящи при обучението по Религия. Учителите ще имат възможност да обсъждат проблеми от своята практика и да споделят личен опит. Обучители са д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева.

Семинарът е предназначен за учители по Религия, преподаватели в прицърковни школи, студенти по богословие. Желаещите да участват в обучението следва да направят предварителна заявка на адрес: pspirova@gmail.com до 6 октомври.

Семинарът ще се проведе в Кремиковския манастир, който поема разходите по престоя и храната на участниците.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

71499745 3462778160402658 4976662525241196544 oМиналата събота, в навечерието на есента, се проведе първият благотворителен концерт в новата църковна сграда на енорията на Българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий“ в Хамбург. Неповторимите гласове на изпълнителките от женския хор „Български гласове Берлин“ („Bulgarian Voices Berlin“) с диригент талантливата Боряна Величкова огласиха препълнения православен храм и накараха публиката да онемее от вълнение: „Никога не съм била в България, но в тези фолклорни изпълнения видях и планините, и долините, и горите, и си представих как соколът се извисява във висините“, - сподели една германска посетителка.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (33 Votes)

thumb4 3 1На 25 септември във Варна завърши Седмицата на православната книга, която се проведе за 21-а поредна година. Гост на форума беше Черногорският митр. д-р Амфилохий (Радович), който в деня на откриването изнесе беседа за възпитанието на младите хора днес. Известният сръбски богослов обърна внимание на младата възраст, в която Христос извършва Своето изкупително дело: „Неслучайно Христос е бил на 33 години, когато пострадва и възкръсва за нас. Бидейки Богочовек, Той увековечава младостта. Затова не ние, старците, сме мяра за живота, а младостта, младите хора са истинската мяра за живота“. (Повече за откриването през първия ден на Седмицата – тук.)

Основен акцент във втория ден на форума беше дискусията между доц. Свилен Тутеков и доц. Мариян Стоядинов от Великотърновския православен богословски факултет, озаглавена „Нови опасности за духовните, моралните и социалните устои на семейството и възпитанието на децата“. Тя мина под знака на писмото на тримата преподаватели-богослови от Велико Търново, което Св. Синод реши да публикува (тук).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

67396034 2277254569203195 4927628223652560896 nСтоличният храм „Въздвижение на св. Кръст“ в кв. „Лозенец“ организира детски църковен хор. Идеята е малчуганите постепенно да изучат песнопенията на св. Литургия и да ги изпълняват по време на богослужението. Прослушването за децата, желаещи да се включат в хора, ще се състои на 29 септември, неделя, от 14 ч. в енорийския център на храма (в приземния етаж). В прослушването могат да участват деца на възраст от 6 до 15 години, които са подготвили следните песни:

1. Песен-марш по желание.
2. Един куплет от „Лека нощ и лек сън“ от Й. Брамс.
3. Един куплет от „Тиха нощ, свята нощ“ от Й. Грубер.

Прослушването ще направят прот. Кирил Попов, композитор и диригент на Хора на софийските свещеници, и д-р Петър Велчев, който ще бъде ръководител на детския хор. Телефон за повече информация: 0887 546 264.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

mg 2742На 28 септември, събота, Софийска митрополия организира Събор на клиросните певци в епархията. Съборът ще започне с утринна и литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, отслужена от Белоградчишки еп. Поликарп, а клиросните певци от епархията ще пеят на двете певници. 

След това всички ще се съберат в салона на Софийска митрополия, където от 11 ч., според обявената официално програма на сайта на митрополията, „ще има концерт и лекция“. И по-конкретно се предвижда следното:

„Приветствие към участниците на събора на клиросните певци от Софийска епархия ще произнесе Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Встъпително слово по повод празника на църковните певци и църковните химнографи ще произнесе протопсалт Иван Праматаров. Накрая съборът ще бъде закрит с многолетствие“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Fr Atanas ArgilashkiНа 23 септември 2019 г. на 59-годишна възраст почина в Господа енорийският свещеник Атанас Запрянов Аргилашки, служил през последните пет години в храм „Св. Николай Чудотворец“ в кв. „Казичене“, София.

Той е роден на 3 март 1960 г. в гр. Съединение, обл. Пловдивска. Завършва Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София и през 1986 г. става свещеник във Враца. Ръкоположен е за дякон от викарния епископ Галактион Велички, а за свещеник – от митрополит Калиник Врачански. Най-напред служи две години в храм „Св. Апостоли“ във Враца, после е ефимерий при храма на Софийската духовна семинария на гара Черепиш (1988-1990 г.). След това преминава на служение в Софийска епархия и служи в храм „Св. прор. Илия“ в кв. „Княжево“, София, (2000-2011 г.), в храм „Възнесение Господне“ в кв. „Кривина“ (2011-2013 г.), а от 2014 г. до деня на своята кончина служи в кв. „Казичене“.

Има две деца – дъщеря и син.

Опелото на покойния отец Атанас беше извършено днес, 24 септември 2019 г., от 14 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец“, кв. „Казичене“.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!