Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (40 Votes)

cropВчера горя една от сградите в комплекса на Киево-Печорската лавра. 11 пожарни машини участваха в потушаването на пламъците, обхванали около 400 кв. м. застроена площ. Запалената сграда няма богослужебни функции и огънят беше потушен за три часа. Комплексът на Киево-Печорската лавра е разделен на две, като едната част се стопанисва от държавния музей, а другата – от църквата в лицето на УПЦ (МП). Пожарът възобнови спора между двете институции кой носи отговорността за инцидента и как се стопанисва лаврата. Прес-секретарят на УПЦ (МП) архим. Климент заяви, че пожарът не е в църковната част, а в тази на музея. Оттам обаче опровергаха информацията: „Горящата сграда е зад нашата ограда“, заяви музеен работник.

Междувременно полицията задържа мъж на 24 години, без постоянен адрес, заподозрян в запалването на сградата, като огънят е тръгнал от втория етаж на постройката. Причината за действията му не е ясна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

60771094Църквата „Св. Атанасий“ във Варна ще отбележи своя храмов празник на 18 януари. По този повод на 17 януари, четвъртък, от 17 ч. в храма ще се отслужи вечерня с петохлебие.

На 18 януари, петък, от 9 ч. Варненският и Великопреславски митр. Йоан ще отслужи празнична архиерейска св. Литургия. Участие в нея ще вземат свещеници от епархията.

По установена вече традиция след службата ще бъде отслужен водосвет и ще се освети риба, която ще се  раздава на всички присъстващи. Църковното настоятелство е приготвило 400 порции за участващите в св. Литургия богомолци.

4.8701298701299 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (154 Votes)

657920 n

Вартоломей, по Божия милост патриарх на Константинопол, новия Рим, и Вселенски патриарх

„Вие обаче пристъпихте към планина Сион… и църквата на първородните“ (Евр. 12:22-23), казва на всички вярващи блаженият апостол на народите Павел, като правилно оприличава Църквата с планина заради качествата й на утвърденост, постоянство, твърдост и непоклатимост. Макар Църквата Божия да е и да се нарича едно стадо и едно Христово тяло, като има навсякъде една и съща изповед на православната вяра, общение в Светия Дух чрез тайнствата и непоклатимост на апостолското приемство и каноничния порядък, тя още от апостолските времена се състои от църкви по места и страни, вътрешно самоуправлявани от собствени пастири и учители, и служители на Христовото благовестие, т. е. от епископи по всички тези земи, на основание не само на историческата в света значимост на градовете и страните, но и поради специфичните за всяка от тях пастирски нужди.

4.8703703703704 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (54 Votes)

74432 nГрузинският митрополит на Шемокмеди Йосиф (Киквадзе) стана първият йерарх на Грузинската църква, който поздрави официално Православната църква в Украйна с получаването на томос за автокефалия. В своето официално съобщение той написа: „Поздравявам Православната църква в Украйна с получаването на томоса и мисля, че Украйна е достойна да има независима църква, защото тя се бори векове за своята независимост и автокефалия“.

Ръководителят на прес-центъра на Грузинската патриаршия Андрия Ягмайидзе заяви, че това е лична позиция на митр. Йосиф, а Грузинската църква ще се произнесе на редовно заседание на Св. Синод.

Официално Грузинската църква обяви, че ще изрази позиция след излизането на Томоса. Всъщност това решение отразява желанието на грузинските митрополити да отложат заемането на позиция, поради липса на единомислие помежду си и най-вече поради опасение това да не доведе до въвличането на Грузинската църква в разкол. Митрополитът на Ахалкалаки Николай, например, е на мнение, че признаването на автокефалия е много дълъг процес и „няма нужда да се бърза“. „Ние възстановихме своята автокефалия през 1917 г., а Руската църква призна това едва през 1947, Константинополската пък – през 1990 г.“ Според него Грузинската църква трябва да изчака „останалите църкви, които са по-напред в йерархията на диптисите, да се произнесат първи“.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (32 Votes)

1719989 tan20181227 181220844 3 lsВ сръбското село Банстол, Фрушка гора, се издига първият храм в руски стил в страната, който е замислен като точно копие на руската църква в София. Храмът е посветен на св. Богородица, но е известен в сръбските медии като „Путинова църква“. Прозвището идва от желанието на инициаторите храмът да бъде символ на руско-сръбското приятелство, както и на „Путин като защитник на православието“. Храмът е посветен на събитията и жертвите от хърватската операция „Буря“ (през 1995 г.) в Сръбска Крайна. Строежът е започнат през 2015 г. и вече е почти завършен.

Златните куполи са дело на майстори от Донецк, а на върха на храма се развява руски флаг. Първи дарител на храма е тогавашният сръбски президент Томислав Николич, а основните спонсори са от Русия. По настояване на Сремския еп. Василий интериорът на храма също ще повтаря този на руската църква „Св. Николай“ в София.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (9 Votes)

sss 13 850x588В неделя вечерта, 13 януари, на 72-годишна възраст почина Сисанийският митр. Павел (Йоану), един от ярките йерарси на Гръцката православна църква. Той беше познат и на читателите на Двери, а словото му беше обичано и разпознавано от българските християни.

Неговото служение като епископ беше тясно обвързано с младите хора в Църквата в Гърция, където той е известен като духовник, мисионер и катехизатор, лектор в църковните „училища за родители“ и др. Митр. Павел ръководи своята епархия на Сисани и Сятища от 2006 г., като за тези години възроди духовния живот в нея, възстановени са много храмове, организирани са нови енории.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

sesiune comunicari iota 2019 foto radu afloarei 53Това е първата по рода си конференция на православните богослови от цял свят и в този смисъл наистина е една забележителна проява. За пръв път се събират толкова много участници – над 300 православни богослови от цял свят плюс стотина наблюдатели от страна на домакините. Участниците идват от 40 страни на петте континента. При това тук не са представени православни учебни заведения и научни институти, а всеки богослов участва в лично качество, стига да има поне докторска степен по богословие.

От първата половина на миналия век (1936 г.) се провеждаха с различна периодичност конгресите на висшите православни богословски школи (факултети, академии, институти), но се оказа, че школите по-трудно организират своите конгреси, отколкото могат да направят това отделните православни богослови като личности. Личната заинтересованост от международни контакти и реално сътрудничество между колегите-богослови се оказва сериозна движеща сила.

1.5 1 1 1 1 1 Rating 1.50 (54 Votes)

80В продължение на два дни – 6 и 7 януари - в Рождественските богослужения, извършвани в близо 500-те храма в Москва, са участвали около един милион души, съобщиха руските медии. Този рекорден брой е получен по новата методика за изчисляване, която властите въведоха в руската столица по настояване на Московска патриаршия.

Преди руското МВР изчисляваше тези данни по броя на участниците в нощната Рождественска служба, който варираше от 60 до 150 хиляди души или е равен на 1% от жителите на Москва. Новата методика предвижда преброяване на всички влезли в храм в рамките на двете денонощия.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

synodiko ekklisakiНа първото за новата година заседание на Св. Синод на Гръцката православна църква митрополитите разгледаха писмото на Константинополския патриарх Вартоломей за признаване на автокефалията на новата Православната църква в Украйна, както и писмото на Московския патриарх Кирил тя да не бъде призната. Св. Синод е постановил, че това е въпрос от компетенцията на Архиерейския събор на Гръцката църква, в който участват всички действащи митрополити. Точна дата за свикването на Архиерейски събор, който се събира рядко и то само по важни въпроси, още не е определена. В официалното комюнике на гръцкия Св. Синод се казва:

„Св. Синод изслуша писмото на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартроломей относно избора на първия предстоятел на новата автокефална Църква на Украйна и съответното писмо на новия предстоятел на Църквата на Украйна Епифаний, както и писмото на Блаженейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил. Св. Синод реши да препрати въпроса за признаването от страна на Гръцката църква на новата автокефална Църква на Украйна, към Св. Синод на йерархията на Гръцката църква“.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (40 Votes)

web 696x732Преспанско-Пелагонийският митр. Петър коментира Томоса за автокефалия, даден от Вселенския патриарх Вартолемей на Православната църква в Украйна, като изрази надежда, че църковният проблем в Македония също ще бъде решен: „Надяваме през тази година и ние да се зарадваме като автокефална църква, че ще бъдем признати от Вселенската патриаршия и останалите поместни православни църкви. Ние сме изпълнили всички условия за това не от сега, но отдавна. Надяваме се да се осъществи тази наша надежда и да се изпълни обещанието, дадено отдавна, а именно, че ще дойде денят и нашата църква да бъде призната за автокефална“.

Митр. Петър признава, че в момента няма постоянни контакти с Вселенската патриаршия, но се надява на положително развитие след празниците. Според него Македонската църква е втората след украинската, която трябва да получи томос, като стане независима от Сръбската православна църква.

3.8595505617978 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (178 Votes)

1 1През 2019 г. Сръбската патриаршия ще чества осем века автокефална Сръбска църква. Затова неслучайно в нейното Рождественско послание, което ще прозвучи в сръбските храмове на 7 януари, е отделено водещо място на темата за автокефалията.

Според посланието през последните осем века Сръбската църква е пример за това как правилно трябва да се използва принципът на църковната автокефалия, а именно единствено за църковни цели. Като пример за погрешно използване на автокефалията сръбските епископи дават Македония, Черна Гора и Украйна.

Обръщайки се към македонците и черногорците, те обясняват, че „автокефалията е изцяло църковен институт и тя трябва да допринася за  единството на поместните православни църкви, както прави нашата Сръбска православна църква през последните осем века“.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (180 Votes)

ТомосКонстантинополският патриарх Вартоломей подписа днес, на 5 януари, Томоса за автокефалията на Православната църква на Украйна (ПЦУ), като украински и гръцки канали излъчваха директно церемонията. Преди това в патриаршеската църква „Св. Георги“ във Фенер се състоя молебен, възглавен от предстоятеля на новата автокефална църква митр. Епифаний (Думенко). В църковната делегация от Украйна присъстваха и двамата бивши митрополити на УПЦ-МП, Виницки Симеон и Переяслав-Хмелницки Александър (Драбинко), които взеха участие в обединителния събор в Киев.

На подписването на томоса присъстваха украинският президент П. Порошенко, председателят на народното събрание А. Парубий, бившият президент на Украйна Виктор Юшченко и други официални лица. Тържественото предаване на томоса на Киевския митр. Епифаний ще стане утре, 6 януари, когато той ще съслужи с патр. Вартоломей. На следващия ден, когато в Украйна се празнува Рождество Христово, митр. Епифаний ще възглави празничната литургия в историческата църква „Св. Софѝя“ в Киев, по време на която вътре ще бъде томосът.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

48409508 2227465430876527 49022941400137728 nНа 6 януари с тържествени богослужения в православните храмове в цялата страна ще бъде отбелязан празникът Богоявление. В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ тази вечер (5 януари) от 18 ч.  ще бъде отслужено Възкресно бдение.

На 6 януари (неделя) в 8:30 ч. в най-големия храм у нас ще започне Василиева св. литургия. От 10 ч. Негово Светейшество патриарх Неофит ще отслужи Велик Богоявленски водосвет, а в 11 ч. ще бъде извършен традиционният ритуал за освещаване на бойните знамена. Той ще се проведе на площада пред паметника на Незнайния воин. В ритуала ще вземат участие патр. Неофит, епископи на БПЦ, свещеници от столицата, представители на правителството, Столична община, депутати, общественици и др.

От Св. Синод приканват православните християни да вземат молитвено участие в църковните тържества по повод големия Господски празник Богоявление.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

529Псковският митр. Тихон (Шевкунов) отмени за своята епархия обичая да се подарява „пликче с пари“ на архиерея по различни поводи, съобщи епархийската прес-служба. Решението си митрополитът обяви по време на годишното епархийско събрание в Псков:

„Скъпи отци и братя, ние изцяло отменяме всички видове „пликчета“, поднасяни по случай годишнина от хиротонията, именни дни и др. под. В такива случаи аз с благодарност приемам добрите пожелания и се надявам на вашите молитви, предпочитайки да посрещам важните за мене дати в тесен и молитвен кръг. Това е всичко, забравете за пликчетата“, заяви митр. Тихон.

В Руската православна църква широко е разпространена практиката да се събират „пликчета“ с пари от енории, посещавани от архиерей, или като подаръци за негов личен празник. Това скандализира християните, но въпреки това тази практика негласно и устойчиво се прилага. Периодично духовници от различни епархии подават жалби до Патриаршията, без обаче да последва санкциониране на тази практика. Според добилия публичност скандал от 2015 г. в Новокузнецка епархия, за всяко посещение на архиерея за празниците на по-големите храмове те трябва да дадат „плик“ със 100 000 рубли (близо 3000 лв.), които се разпределят между епископа, секретаря на епархията и още две приближени на владиката лица. Освен това всяка енория трябва да отдели за „трапеза“ на архиерея 10-15 хиляди рубли (около 300 лв.).

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (120 Votes)

im4Читателите на Двери в проведената анкета определиха трите най-важни събития в живота на БПЦ през изминалата 2018 г. На първо място е поставена позицията на Св. Синод на БПЦ срещу ратифицирането от Народното събрание на Истанбулската конвенция заради съдържащото се в нея понятие социален пол (януари 2018 г.). През август Конституционният съд на страната ни наистина определи Истанбулската конвенция за противоречаща на Конституцията и така нейното ратифициране от НС беше отменено.

На второ място читателите на Двери поставиха смъртта на дядо Добри, който почина на 13 февруари на 103 години. Смъртта на стареца, в когото обществото видя християнския идеал за безсребърничество, смирение и доброта, получи отзвук и извън България. Тогава Българският патриарх Неофит заяви: „Ние вярваме, че Христос ще приеме дядо Добри пред лицето Си като истински безсребърник“.

На трето място нашите читатели поставиха приетия в самия край на годината нов Закон за вероизповеданията. Неговият текст предизвика негативните реакции на всички изповедания в страната, но в крайна сметка след нанасянето на някои поправки той беше утвърден от НС. Законът предвижда отпускането на годишна държавна субсидия за двете основни изповедания в страната въз основа на броя на вярващите с ограничителен таван от 15 милиона лева. Тези средства в случая с БПЦ ще бъдат отпускани на митрополиите за покриване на заплатите на свещенослужителите. Действието и отражението на новия закон върху църковния живот у нас обаче предстои да се види през новата година.