Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

33333Регионалното управление по образованието в Пловдив отличи 27 педагози от града за всеотдайност и резултати в повишаване на успеха, възпитанието и социализацията на учениците. Сред наградените е Тодор Дапев, учител по Религия в СУ „Св. Константин-Кирил Философ“. Отличията бяха връчени на специална церемония от началника на РУО-Пловдив Иванка Киркова.

Призьорите са излъчени след многобройни номинации от директори, колеги и родители, като общият брой на предложенията надминава постъпилите миналата година.

Тодор Дапев преподава Религия на ученици от 5 и 6 клас и е един от малкото учители по предмета, които работят в прогимназилния етап. Основната част от учениците, изучаващи тази дисциплина, са от 1 до 4 клас. Със свои средства г-н Дапев оборудва кабинет по Религия в училището, който беше осветен от Пловдивския митрополит Николай преди месец (тук).

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (76 Votes)

IMG 7462Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, синодни митрополити, епископи на БПЦ, духовници, преподаватели, богослови и много гости се събраха на 12 юни в аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ за представянето на книгата Православие и Благовестие през XXI в. на гръцкия богослов д-р Димитриос Керамидас.

Сред присъстващите бяха митрополитите Великотърновски Григорий, Неврокопски Серафим, Русенски Наум и Врачански Григорий, епископите Тивериополски Тихон, Мелнишки Герасим и Белоградчишки Поликарп, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийската св. митрополия.

Лично авторът пристигна в София за събитието, на което беше представен неговият сборник от девет мисионерски есета. Книгата Православие и Благовестие през XXI в. беше преведена и издадена по инициатива на Русенския митр. Наум. Тя е съвместно издание на Русенска митрополия и фондация „Двери“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

portaitissaМним поклонник на Света гора открадна даровете на благодарни християни от чудотворната икона на св. Богородица Вратарница в Иверския манастир. Дръзката кражба се е случила тази нощ. Малко по-късно тя е установена от монаха, който е дошъл да запали кандилата в храма. Той веднага е съобщил за случилото се на игумена на Иверската св. обител архим. Натанаил.

Службата за охрана на Света гора се е задействала веднага и е заловила извършителя. Липсва информация за неговата националност. Все още не е ясно дали откраднатите скъпоценности са върнати на манастира. Съобщава се, че, когато е бил разкрит, извършителят ги е хвърлил.

Иконата на св. Богородица Вратарница заедно с иконата „Достойно ест“ е сред най-големите светини на Атон.

4.2941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (17 Votes)

Конференция 3 CMYKНа 18 и 19 юни в Рилската св. обител ще се проведе научна конференция по случай 550 години от връщането на мощите на преп. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир.

Събитието се организира съвместно от домакините и Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Участие ще вземат преподаватели от Богословския факултетт на СУ, Богословския факултет на Букурещкия университет, ЮЗУ, ЦСВП „Проф. Иван Дуйчев“, Софийската духовна семинария и др. Въпреки изявеното желание преподаватели от ПБФ на ВТУ „Св. Кирил и Методий“ няма да могат да вземат участие в научното събитие, тъй като на 18 юни се провежда общо събрание за избор на ръководни органи на факултета.

Докладите ще бъдат представени в Иконната галерия на манастира с начало и в двата дена от 9:30 ч. Входът е свободен.

4.7126436781609 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (87 Votes)

FILE0016Днес Св. Синод на БПЦ излезе с лаконично съобщение, в което архиереите категорично се разграничават от становището на Видинския митрополит Даниил за автокефалията на Украинската църква, което той изпрати до редица висши духовници от поместните православни църкви. В текста, изпратен от Видинския митрополит, се застъпва тезата, че Вселенският патриарх Вартоломей, давайки автокефалия на Украинската църква, е надвишил правомощията си, воден от властови амбиции. Писмото на митр. Даниил, състоящо се от 23 страници, е написано на гръцки, но до сега не е публикувано официално на български език.

Св. Синод на БПЦ заявява, че „становището изразено от митрополит Даниил в негово писмо, разпратено до митрополитите от различни Поместни православни църкви е негово лично мнение, от което Св. Синод категорично се разграничава. По поставените от митрополит Даниил въпроси Св. Синод няма решение“.

Коригирана информация: Становището на митр. Даниил е изпратено до епископата на други поместни православни църкви като лично писмо, което е отразено и в наименованието му, а не „като позиция на БПЦ“, както неправилно бе написано в нашата новина.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

14376869Днес в Синодната палата започват заседанията на епрахийските архиереи. Митрополитите се събират на планирана сесия за решаване на текущи църковни въпроси. Няма информация какъв е дневният ред на заседанията, нито колко време ще продължат.

Тази вечер Русенският митрополит Наум е поканил своите събратя-архиереи на представяне на книгата Православие и Благовестие през 21 в., която излиза по негова инициатива и се финансира от Русенска епархия. Книгата поставя на дневен ред църковната мисия в съвременния свят и разглежда част от документите от Събора в Крит (2016 г.), които са посветени на тази тема. Представянето започва в 18 ч.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

2019 06 11 1546На 7 и 8 юни в салона на Софийска митрополия се проведе първата международна антисектантска конференция. Организирана от Центъра за проучване на нови религиозни движения, конференцията се проведе с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. От страна на митрополията основни координатори бяха Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и д-р Андрей Касабов, началник на Културно-информационния отдел на митрополията. Организационен комитет, в който влязоха специалисти от ЦПНРД и преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, подготви програмата на конференцията. Бяха поканени от чужбина експерти-сектоведи от Русия, Сърбия, Северна Македония, с които българският антисектантски център от години успешно си сътрудничи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

4826108Александрийският патриарх Теодор II присъства днес на 50-ата годишнина на мисионерската организация на Гръцката църква „Апостолики дякония“ („Апостолско служение“). На събитието в Синодната палата, което премина под наслов „Идете и научете всички народи“ (Мат. 28:19), присъстваха Атинският архиепископ Йероним II и президентът на Гърция Прокопи Павлопулос.

Фанарийски еп. Агатангел, директор на Апостолики дякония и викарий на Атинския архиепископ, разказа за делото на емблематичната гръцка мисионерска организация, което се разпростира на всички континенти – в Африка, Азия, Близкия Изток, Латинска Америка, но също и в Европа, Балканите, в страните под юрисдикцията на Антиохийската патриаршия и на Йерусалимската патриаршия, както и сред гръцката диаспора.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

2013 01 28 1603Днес на общо събрание на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха проведени редовни избори за ръководни органи на факултета и за нов декан беше избран доц. д-р Ивайло Найденов. Изборът се състоя поради изтичане на мандата на предишния декан проф. д-р Александър Омарчевски, както и на другите органи на управление на БФ.

Ивайло п. Иванов Найденов е роден през 1969 г. в гр. Калофер. Син и внук на свещеник, той завършва Немската гимназия в гр. Хасково, а след това завършва специалностите теология (богословие) и немска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ (1990-1995 г.). От 1996 г. е хоноруван, а от 2001 до 2011 г. е редовен асистент по библеистичните дисциплини в Богословския факултет. Специализира в университетите в Берн, Швейцария, и Йена, Германия. През 2007 г. защитава докторат по Св. Писание на Стария Завет под ръководството на проф. д-р Славчо Вълчанов Славов на тема „Книгата на св. пророк Йона – екзегетико-исагогически аспекти“ (издадена през 2008 г. под заглавието Библейският Йона като № 3 от библеистичната поредица „Библейска библиотека“, на която той е съорганизатор). През 2012 г. е избран за доцент по библеистика (Стар Завет) в Богословския факултет.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

62218843 10157309693524158 610204738390065152 nНа 10 юни Атинският архиепископ Йероним посети Константинополската патриаршия по случай именния ден на Вселенския патриарх Вартоломей, който е на 11 юни. В навечерието на празника патр. Вартоломей отслужи вечерня в църквата „Живоприемни източник“, кв. „Балъклъ“. Молитвено участие в нея взеха архиеп. Йероним и предстоятелят на автокефалната Православна църква в Украйна Киевски митр. Епифаний.

Това е първата среща на предстоятеля на Гръцката църква с митр. Епифаний. Двамата обаче няма да съслужат на утрешната литургия във Фенер, тъй като Йерархията на Гръцката църква все още не се е произнесла официално по този въпрос. Общото им присъствие на вечерната служба е вторият положителен знак, който Гръцката църква изпраща към автокефалната Православна църква в Украйна. Преди по-малко от месец гръцки архимандрит получи отпустно писмо, за да бъде хиротоносан за епископ на гръкоговорящите християни в Украйна към автокефалната църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

DSC 0005На 7 и 8 юни в Букурещ, Румъния, се проведе Международна конференция, посветена на отношенията между държава и религиозни вероизповедания в Европейския съюз. Откриването на конференцията се състоя в Аула магна „Патриарх Теоктист“ на Патриаршеския палат. По покана на Румънския патриарх Даниил и с благословението на Св. Синод на БПЦ нашата църква беше представлявана на форума от Русенския митрополит Наум. При откриването на конференцията поздравителни адреси отправиха: Румънският патриарх Даниил, Серджу Нистор, президентски съветник, Ана Бирчал, зам. министър-председател и министър на правосъдието, Виктор Опаски, държавен секретар за вероизповеданията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

poster 2.2На 12 юни от 18 ч. в аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ ще бъде представена книгата Православие и Благовестие през 21 в. на гръцкия богослов д-р Димитриос Керамидас. Книгата беше преведена и издадена по инициатива на Русенския митрополит Наум. По покана на владиката в представянето ще вземе участие авторът, който ще отговоря и на въпроси от аудиторията.

Православие и Благовестие през 21 в. описва богословските принципи на мисионерската дейност, разкрити в делото на св. братя Кирил и Методий, като дава и практически насоки за нейното осъществяване в съвременното постхристиянско общество.

Важен акцент в изданието се поставя върху мисионерската природа на Църквата, погледната през призмата на Светия и велик събор в Крит (2016 г.), през неговия дух и конкретни решения.

Представянето на книгата се организира от митр. Наум и на него са поканени синодните митрополити, епископи на БПЦ, преподаватели, църковници, общественици, богослови, студенти.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

04 nВ неделя, 9 юни, в столичния храм „Рождество Христово“ в „Младост 3“ ще гостува руският свещеник прот. Александър Новопашин. О. Александър е председател на катедралния храм „Св. Александър Невски“ в Новосибирск и е у нас, за да участва в международната конференция „Защитата на вярата – съвременни проблеми и предизвикателства“, която се провежда тези дни в Софийска св. митрополия (повече за конференцията и за участниците виж тук).

След св. Литургия в храм „Рождество Христово“ о. Александър Новопашин ще изнесе беседа за негативните зависимости, сред които принадлежност към тоталитарни култове и секти, наркотична и алкохолна зависимост и опита на Църквата за тяхното преодоляване.

Начало на беседата – 11:00 ч. в енорийския център на храма.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

92Латвийският парламент прие на 6 юни закон, който задължава предстоятелите на всички църкви в страната да бъдат местни граждани. Законът обхваща също и митрополитите, архиепископите и епископите. Всички кандидати за тези длъжности трябва да бъдат латвийски граждани. Те трябва да са живели последните 10 години в страната, преди да издигнат кандидатурата си.

„Въвеждането на критерии за гражданство и постоянно местожителство за длъжностните лица на религиозните организации, чието ръководство се намира извън границите на Латвия, ще позволи да се укрепи автономията на тези организации и да се даде възможност за избягване на потенциално влияние от чужбина“, заяви председателят на парламентарната комисия по правата на човека на Латвия Артус Кайминш.

Законопроектът е консултиран с представители на автономната Латвийска православна църква (Московска патриаршия) и с Външно министерство. Той ще влезе в сила, ако бъде одобрен от президента.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

gradjanski zakonik 2015На 31 май в Сърбия е публикуван проект на нов Граждански кодекс на страната, който предвижда легализиране на евтаназията. В документа тя е описана като „право на физическото лице на доброволно и достойно прекратяване на живота“. Уточнява се, че подобно право може да бъде упражнено само при наличието на определени хуманитарни, социални и медицински условия, които ще бъдат описани в конкретен закон. В закона се казва също, че „злоупотребата с евтаназията“ с цел получаване на материални или други облаги ще води до привличане към наказателна отговорност.

Предполага се, че ако новата редакция на Гражданския кодекс бъде приета в частта си за евтаназията, това ще доведе до промени и в Наказателния кодекс.

В Сърбия в момента тече разгорещена обществена полемика „за“ и „против“ новия закон, като предстои организирането на кръгла маса с различни експерти. Противниците на евтаназията твърдят, че нейното легализиране ще отвори вратата за много злоупотреби, особено когато става дума за пациенти, които не могат да взимат самостоятелни решения. На дневен ред се поставя въпросът за липсата на всякакви грижи към нелечимо болните хора, липсата на хосписи, на разгърната система за подкрепа и психологическа помощ на близките, каквито има в развитите страни. Такава организирана грижа липсва както от страна на държавата, така и от страна на Сръбската църква.