Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

2019 12 14 1215На 13 декември с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод митрополити на БПЦ се срещнаха с Деница Сачева, министър на труда и социалната политика. На срещата, състояла се в Синодната палата, са участвали митрополитите Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Врачански Григорий, Видински Даниил, Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод и юристи.

Повод за срещата е Становището на Св. Синод относно Закона за социалните услуги, в което висшите духовници настояват за „отлагане действието на новия ЗСУ, както и за отмяната му, или основното му преработване“.

4.4929577464789 1 1 1 1 1 Rating 4.49 (71 Votes)

dru irinej bulovicС указ на сръбското правителство Бачкият епископ д-р Ириней (Булович) е включен във Факултетния съвет на Богословския факултет в Белград. Пенсионираният бивш преподавател от Богословския факултет се връща в учебното заведение като представител на министър-председателя Ана Бърнабич. По тази причина той няма да подлежи на контрола на ректората на университета, нито на Министерството на образованието.

Според устава на факултета правителството има право на квота от осем свои представители във факултетния съвет, който на практика избира ръководството, управлява финансите и определя програмите на висшето учебно заведение. Правителството не се беше възползвало от това свое право през последните 12 месеца, но сега Ана Бърнабич определи свой представител в лицето на еп. Ириней няколко дни преди изборите за ново ръководство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

thumb4 DSC 9267 1Църковното настоятелство и братството на храмовете „Св. Николай Чудотворец“ и „Св. архангел Михаил“ във Варна събират хранителни продукти (пакетирани и дълготрайни) и средства за приготвянето на рождественски пакети за нуждаещи се от града.

Всеки, който желае да помогне и да направи дарение – във вид на продукти или пари, може да ги донесе в книжарницата към храм „Св. архангел Михаил“ или в магазина за свещи в храм „Св. Николай Чудотворец“ всеки ден от 10 до 17 ч. (в събота и неделя до 14 ч.) до 19.12.2019 г. Даряваните хранителни продукти трябва да са пакетирани и дълготрайни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

78706785 3074173005944812 1773677135102214144 oНа 17 декември от 17:30 ч. в Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив ще бъде представено изданието Емпирей. Християнски литературен алманах – 2019 г. В проявата ще вземат участие доц. д-р Калин Михайлов, Васил Лазаров, Антон Баев, Виктор Макаров, Елена Диварова, Канелия Колева, Мария Николова, Радка Атанасова, Рамела Бохосян, Светла Караянева и др.

В настоящото издание на алманаха са включени най-добрите произведения на представените автори. Много често това са и най-представителните творби на християнска тема в цялостното или, що се отнася до съвременните писатели, в цялото досегашно творчество на застъпените творци.

Авторите на алманах Емпирей са поети и белетристи, които присъстват в това християнско издание заради своя усет за новаторско, откривателско художествено пресъздаване на духовната Светлина, която е едно от имената на Христос.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (80 Votes)

5087082Днес представители на организации, доставчици на социални услуги, и на родители на деца с увреждания от страната се срещнаха в Синодната палата с главния секретар на Св. Синод Мелнишки еп. Герасим. Те са предали на епископа отворено писмо до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и епархийските митрополити относно синодното становище за Закона за социалните услуги. Писмото е подписано от 227 родители на деца с увреждания, на деца в риск, осиновители, приемни родители, преподаватели и професионалисти от социалните услуги в страната.

Подписалите писмото определят себе си като верни чеда на Православната църква и молят архиереите да преразгледат становището си от 13.11.2019 г.

„Повече от 5 години ние апелираме да бъде приет закон за социалните услуги, за да се подобрят условията за подкрепа на нуждаещите се в страната. От публикуваното становище на Светия Синод оставаме с впечатление, че синодалните архиереи са били подведени от юристи, които не познават реалностите на социалната система и са направили едностранен и необективен прочит на новия Закон за социалните услуги“, твърдят авторите на писмото.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

origНа 17 декември от 18:30 часа Камерният ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният“ с диригент Кристиан Попов организира благотворителен Рождественски концерт. Средствата, събрани на проявата, ще бъдат дарени за реставрацията на храм „Св. прор. Илия“ в с. Режанци, общ. Брезник. Концертът ще се състои в криптата на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в столицата.

Организатори на събитието са Национална галерия – музей за християнско изкуство – Криптата, Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“ и сдружение „Св. прор Илия“ – с. Режанци.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

plakat 2019 1За поредна година в Златоград се организират рождественски ателиета за деца от детските градини. Творческата работилница е озаглавена „Бог се роди“. Инициативата, в която се включват доброволци от града, има за цел да стимулира разгръщането на творческия потенциал в децата чрез използването на различни артистични техники.

Участниците в нея се пренасят в библейските времена, научавайки за яслите и Младенеца в ръцете на Девата, влъхвите с подаръците, обикновените пастири, пазещи стадата си в полето край Витлеем, ангелския хор и бездушието на местните граждани, не приютили нуждаещото се св. семейство. Посредством рисунките и мекия конструктор децата тръгват по следите на това световно събитие, положило началото на новото летоброене, и разбират за посланието, което носи светлият празник. Така те усещат радостта от вярата и ликуването във вярата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

MiodragИзвестният черногорски олигарх със сръбски произход Дака Давидович беше ранен снощи по време на вечеря със сръбския Будвенски и Никшички епископ Игнатий в ресторанта на хотел „Краун Плаза“ в Белград. Срещу бизнесмена е стрелял снайперист, който е успял да избяга. По-късно полицията откри запален автомобил с оръжието на стрелбата. Бизнесменът е ранен в ръката и за живота му няма опасност. Будвенският еп. Игнатий не е пострадал.

Олигархът Дака Давидович живее в белградския хотел „Краун Плаза“ през последните осем години и не се е връщал в Черна гора. Смятан е за един от най-големите спонсори на Черногорската митрополия, като през 2012 г. Черногорският митр. Амфилохий го удостои с орден „Св. крал Милутин“. Той финансира и възстановяването на Острожкия манастир в Черна гора, за което патр. Ириней му дава орден „Св. Сава“ – първа степен. През 2016 г. черногорските власти го обвиниха във финансиране на терористични атаки в деня на парламентарните избори в страната, които обвинения той определи като абсурдни. Радетел е за обединението на просръбските опозиционни партии в Черна гора. Скоро заяви намерение да се включи в политическия живот в Черна гора, като се кандидатира за президент.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

maxБившият военен министър от правителството на СИРИЗА Панос Каменос и председател на дясната консервативна популистка партия „Независими гърци“ (АН.ЕЛ) направи безпрецедентни изказвания по време на форум на Института за геополитически изследвания „Национално възраждане“.

Той призна, че е оказвал натиск върху Атинския архиепископ Йероним и други гръцки йерарси да не признават автокефалната Украинска църква и нарече гръцките митрополити „престъпници“. В доклада си, посветен на политически въпроси за процесите в Източното Средиземноморие, Панос Каменос заяви, че „ако в предстоящия период Гърция изгуби някой Егейски остров, то вина за това ще имат архиепископът и Св. Синод, които признаха църквата в Украйна и развалиха нашия договор с Русия“.

„Ако се случи каквото и да е през следващите месеци, отговорността за това носи Св. Синод, който с признаването на незаконната украинска църква отмени гаранциите, дадени ни от Русия“, заяви Каменос.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (28 Votes)

last photo of Geronda in PhilotheouНа 7 декември почина един от най-известните православни духовници в САЩ – архим. Ефрем (Мораитис), основател на 17 манастира в цялата страна и два в Канада. Неговото опело беше днес, 11 декември, в манастира „Св. Антоний Велики“ в щата Аризона.

Архим. Ефрем е роден на 24 юни 1928 г. в гр. Волос, Гърция, в деня на св. Йоан Кръстител и затова бил кръстен Йоан. Семейството му е бедно, от малък работи заедно с баща си. Духовен пример за него става майка му Виктория, която по-късно приема монашество с името Теофана. Пожелал да стане монах още на 14 години, но не получил благословение за това от духовния си наставник, затова приел монашество на 19 години. Месец преди това негови приятели отишли при известния светогорски старец Йосиф Исихаст, а младият Йоан изпратил по тях подарък на стареца торба с макарони. Когато старецът я отворил, казал: „Това дете ще стане тук монах“. Приятелите на Йоан му предават думите на стареца и младежът решава да замине на Света гора. Майка му го благословила за това, духовният му наставник също не го спрял.

Йоан пристигнал на Света гора през 1947 г. и се установил в скита „Св. Анна“. Станал ученик на стареца Йосиф Исихаст, който му дал в монашество името Ефрем. Ефрем бил ръкоположен за дякон, а после и за свещеник. Старецът Йосиф се отнасял изключително строго към него. В света младежът водил благочестив живот и свикнал да мисли високо за себе си. Старецът постоянно му правел забележки за поведението и постъпките му. В книгата си Моят живот със стареца Йосиф архим. Ефрем пише, че за 12-те години, които е прекарал с него, той само два пъти се обърнал към него по име - във всички останали случаи той използвал различни прозвища, за да го смирява.

4.8933333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (75 Votes)

Sbornik ThessalonikiНа 13 декември (петък) 2019 г. от 16 ч. на сцена на 4-тия етаж на 47-мия Софийски международен панаир на книгата в НДК ще бъде представена колективната монография Солун и българите: история, памет, съвремие. Тя е издание на Института за балканистика с Център по тракология, БАН, финансирано по проект на Фонд научни изследвания, МОН. Книгата съдържа текстове на двадесет и двама български, гръцки и турски учени, които на базата на неизползвани до момента извори разкриват неизвестни факти, представят нови проблеми и различни гледни точки, свързани с историческото българско присъствие и съвременните връзки на българите със Солун. Подредени хронологично в четири тематични раздела, изследванията открояват българите сред пъстротата на средиземноморския град и правят неговото многообразие пълно, живо, истинско. Изданието започва с проучването на проф. Надя Данова за общуването на жителите на града с българския Светогорски манастир „Св. Георги Победоносец“ Зограф от възникването на обителта до последните десетилетия на 19 в. и завършва с представяне на българската общност в съвременния Солун.

Новото издание е естествено продължение на отпечатания миналата година едноименен документален албум (тук), а съдържанието му може да бъде разгледано на свободен достъп в интернет – тук.

4.8703703703704 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (54 Votes)

Женева2Като дългоочаквана духовна радост определиха българите в Женева посещението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в тяхната църковна община „Рождество Богородично“. На 7 декември митр. Антоний оглави св. Литургия, в която му съслужиха ставроф. ик. Петър Симеонов и ик. Сергей Ненов от Щутгарт.

Песнопенията по време на богослужението бяха изпълнени от новосъздадения хор „Рождество Богородично“ под диригентството на Станислава Нанкова и гост-псалтът Димитър Арнаудов.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (45 Votes)

2019 12 07 1906На 7 декември сутринта, на 86-годишна възраст, след продължително боледуване е починал иподякон Аргир Сотиров Малчев, известен църковен първопевец (протопсалт), бивш учител по източноцърковно пеене в Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий“.

В издадените от него църковнопевчески сборници (Възкресник, Приятен псалтир, Молебен канон на Пресвета Богородица) намираме следните биографични сведения.

Роден е през 1933 г. в гр. Пловдив. Още от малък е бил приучен от родителите си на любов към св. Православна църква, богослужението и пеенето ѝ. След закриването на Мъжкия френски колеж в Пловдив продължава основното си образование в същия град. Завършва висшето си образование в Агрономическия факултет в родния си град и в Музикалното училище, като извънреден ученик със специалност цигулка при класа на Атанас Бъчваров. След години Аргир Малчев завършва Висшата централна музикална школа в Атина със специалност източноцърковно пеене при професорите-протопсалти Спирос Перистерис и Евангелос Дзелас.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (40 Votes)

IMG 5700Близо 80 ученици с техните учители и родители изпълниха залата на Софийска митрополия на 7 декември. Децата взеха участие в първото състезание по Религия за изучаващите Религия – Православие от първи до четвърти клас на територията на Софийска епархия.

Събитието се организира с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и е посветено на 550-годишнината от връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир. Инициатор и организатор на състезанието е богословът Милена Йоцова, дългогодишна учителка по Религия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Plakat MediiПрез месец декември във варненския храм „Св. Атанасий“ ще се проведат традиционните „Рождественски четения“. В тях ще вземат участие преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Програма на четенията:

8 декември, неделя, от 11:00 ч.  беседа на тема: „Човешкото единомислие днес – Вавилон или Петдесетница?“; лектор: доц. д-р Ивайло Найденов, декан на БФ на СУ „Св. Климент Охридски“.

13 декември, петък, от 18:00 ч.  беседа на тема: „Къде е Бог?“; лектор: прот. Анатоли Тодоров.

15 декември, неделя, от 11:00 ч. – беседа на тема: „Рождество Христово – празник и иконография“; лектор: гл. ас. д-р Татяна Иванова – БФ на СУ „Св. Климент Охридски“.

22 декември, неделя, от 11:00 ч.  беседа на тема: „Юдейската пустиня в спасителната история от старозаветни и новозаветни времена“; лектор: доц. д-р Екатерина Дамянова, ръководител на катедра "Библеистика" в БФ при СУ „Св. Климент Охридски“.