Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

5760 0Бившият монах от манастира “Св. Макарий” Вайел Саас Тавадрос е признал пред египетските власти, че на 29 юли е убил епископ Епифаний, игумен на светата обител. Той е уточнл, че е извършил убийството с железен прът. За това съобщава сайтът на Сръбската патриаршия, позовавайки се на австрийската католическа агенция Кathpress.

Убиецът е бил монах с името Исайя в същия манастир. Коптската църква го е лишила от монашески чин, като го е посъветвала “да се покае, за да спаси душата си”. Някои свързват това наказание с намерението на бившия монах да убие епископ Епифаний.

Епископ Епифаний (64 г.) беше една от най-влиятелните личности на Коптската църква. Постъпва в манастир през 1984 г., а през 2002 г. е ръкоположен за йеромонах. През 2013 г. монасите от известния манастир “Св. Макарий” го избират за свой игумен. Епифаний е ученик на Мате ал Маскин (1919-2006 г.), който се смята за ключова фигура в духовния и монашеския живот в най-новата история на Коптската църква.

4.8533333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (75 Votes)

XLВ Кипър се обсъжда въпросът за реформи в училищното образование, като се дискутират и многото неучебни дни, давани заради различни църковни празници. В дискусията се включи и предстоятелят на Кипърската църква архиеп. Хризостом II, който изненадващо, но обосновано подкрепи критиците на установената практика.

Архиеп. Хризостом изпрати писмо до Министерството на образованието на Кипър, в което предлага да се отменят неучебните дни за някои празници, тъй като нито учениците, нито учителите отбелязват по някакъв начин техния църковен характер и това обезсмисля тази практика. "Нито един учител не използва тези неработни дни за целта, с която те са установени. Нито те се черкуват, нито водят учениците на църква през тези дни. Използват ги просто като неработни", пише архиепископът. 

Архиеп. Хризостом предлага да се отменят пет неучебни дни, свързани с религиозни празници: 13 ноември (имен ден на архиепископа, въведен поради особената роля на Кипърските архиепископи в новата история на страната), 30 януари - св. Трима Светители, 11 юни - "Достойно ест", Възнесение Христово, местни празници.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

20729392 1796128940412217 6894085746351012456 nНа 9 август Константинополският Вселенски патриарх Вартоломей оглави св. Литургия в чест на св. Пантелеймон по стар стил в едноименния метох в Галата. На богослужението присъстваха консулът на Руската федерация в Истанбул Димитрий Евдокимов и множество руснаци от руската общност в града. След края на божествената Литургия патр. Вартоломей съобщи на присъстващите за очакваното посещение на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил в Патриаршията, запланувано за края на август, когато двамата ще обсъдят въпроси от двустранен интерес. Той подчерта „наднационално служение на Вселенската патриаршия в полза на всички православни вярващи, независимо от етническия им произход и културни и езикови особености“, като предаде на всички събрали се вярващи патриаршеския си благослов.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

rosia ellada 2 587x330Днес Гърция обяви, че отзовава своя посланик в Русия - решението идва ден, след като говорителката на руското външно министерство поиска обяснения от Гърция заради отказани многократни шенгенски визи на руски свещеници (виж тук). В мотивите на гръцкото правителство на първо място като причина се посочва "необоснованото решение на Русия да изгони гръцки дипломати", които обаче "по никакъв начин не са се намесвали във вътрешните дела на страната", както това са направили двамата руски дипломати, изгонени от Гърция. Гръцкото правителство определя решението на Москва като "отмъстително". Сред другите мотиви присъства отново и един с "църковен привкус":

"Искаме да напомним на приятелите руснаци, че никоя страна в света няма да търпи опити за а) подкупване на държавни служители; б) подривна дейност във външната политика, и в) намеса във вътрешните дела на страната. Гърция предприе мерки само след установяване на тези уличаващи доказателства. Гърция никога не се е опитвала да се намесва във вътрешните дела на Русия. Очевидно е, че съществуват някаква част руснаци, за щастие малобройни, които мислят, че могат да се движат из Гърция, без да уважават закони и канони, и даже да отправят заплахи. Гръко-руското приятелство изисква такива възгледи да бъдат отричани, а не обратното. Такъв случай е и опитът да се установи в страната присъствието на "Православното императорско палестинско дружество", една организация, създадена през 19 век от тайните служби на царското правителство с цел да се деелинизират патриаршиите в Близкия Изток". 

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (20 Votes)

407Двата големи ставропигиални манастира, Троянският и Бачковският, ще отбележат тържествено храмовите си празници на 15 август - Успение Богородично.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по традиция ще вземе участие в богослуженията в Троянската св. обител. Те ще започнат на 14 август, вторник, от 18 ч. с празнично вечерно богослужение. В празничния ден, 15 август, от 7 ч. ще бъде отслужена полунощница, а след това празнична утринна. Негово Светейшество ще оглави св. Литургия за празника. В 11 ч. ще започне шествието с чудотворната икона на Пресвета Богородица „Троеручица” от храма до мястото на първото чудо, извършено от иконата. От 18 ч. ще започне празничната вечерна с акатист на Успение Богородично

На 16 август, четвъртък, от 17 ч. ще бъде отслужена вечерна, а от 18 ч. – ктиторска панихида, молитвено възпоминание за всички преставили се в Христа игумени, братя и дарители на светата обител.

Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, приканва православните християни да вземат участие в храмовия празник на обителта и в богослуженията в чест на Божията майка.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

владимирРусия се обърна към Гърция с молба да обясни отказа на шенгенски визи за свещеници на Руската православна църква. Това съобщи официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова. "Изпратихме нота в посолството на гръцката република в Москва с молба да разясни ситуацията - да потвърди или опровергае, или да даде някакви обяснения". Според нея "всяка дискриминация при издаването на визи, било по национален, професионален, религиозен признак, е недопустима".

През последната седмица руските медии публикуваха разказа на протойерей Владимир Вигилянский, предстоятел на храма "Св. Татяна" към Московския държавен университет и бивш прес-секретар на Руския патриарх, който се оплака, че досега винаги е получавал дългосрочни шенгенски визи, но през тази година жена му получила тригодишна виза, а той само едномесечна. О. Владимир се обърнал към гръцкия посланик в Русия с молба да му бъде обяснен отказът за дългосрочна виза. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

298108.pГрузинският патриарх Илия II нарече “голяма грeшка” решението на Конституционния съд на Грузия за легализация на употребата на марихуана, съобщава Pravoslavie.ru.

На 30 юли Конституционният съд на Грузия премахна административното наказание за употреба на марихуана – глоба в размер на 500 лари (малко повече от 200 долара). След като разгледа иска на ултралибералната партия “Гирчи”, съдът определи, че пушенето на марихуана се отнася до свободното развитие на личността и държавата не може да ограничава това право. През ноември миналата година Конституционният съд също отмени углавното наказание за пушенето на марихуана.

“В последните дни грузинската общественост се намира в много тревожно състояние, което е свързано с разрешението на властта да се взимат наркотици, марихуана. Това е голяма грешка. Ние трябва да помним, че употребата на наркотици не се ограничава само на едно ниво. С течение на времето човешката природа иска все по-тежки наркотици и поемайки по пътя на наркоманията не може да се спре. Не забравяйте, че позволението да се употребяват наркотици е проява на враждебност по отношение на грузинската нация”, е заявил Илия II.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

katehizis xsПапа Франциск е одобрил новата редакция на параграф 2267 от катехизиса на Римокататолическата църква, отнасящ се за смъртното наказание, което вече се определя като “недопустимо, защото накърнява неприкосновеността и достойнството на човека”.

„Дълго време прибягването до смъртното наказание от законната власт след редовен съдебен процес беше смятано за адекватен отговор на сериозността на някои престъпления и приемлив, макар и екстремен начин за защита на общото благо“, се казва в редактирания текст на параграф 2267, който беше разпространен от пресцентъра на Ватикана.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

thumb4 4На 5 август започна Летният младежки форум, организиран от Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ във Варна. Той ще завърши утре, 9 август, с разходка с лодки по р. Камчия. Форумът се провежда за трета поредна година и си поставя за цел да запознае младите хора с християнските ценности и традиции.

През тази година освен програмата в Санаторно-оздравителния комплекс (СОК) „Камчия” в рамките на форума се проведе двудневно поклонническо пътуване до Рилския и Троянския манастир. 24 момчета и момичета взеха участие в инициативата, като се включиха в конкурса за есе на тема – Какво е истинско приятелство? Тази тема премина през дните на форума като лайтмотив. Познай себе си беше темата на тренинга, подготвен от психолозите Павел Павлов и Милена Петрова, а срещата с отец Василий Шаган насочи вниманието на младежите към общението и благодарността. И още през първия ден стана ясно, че младите хора интуитивно усещат важността на тези теми в своя живот. Израствайки и опознавайки себе си, те се учат да откриват и ценят приятелството в общуват със своите връстници.

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (20 Votes)

IMG 20180805 195805Тази година Поклонническият път „Рилският Чудотворец“ събра в редиците си повече от 200 поклонници от различни краища на България и дори от други държави. Някои от тях участват години наред в прехода, други - за първи път.

В поклонническата група има и много деца, които вървят пеша дългия преход без никакви притеснения и с голяма радост. В тазгодишния път до Рилския манастир най–малкият участник беше бебе на 8 месеца.

2.1875 1 1 1 1 1 Rating 2.19 (80 Votes)

IMG 20180805 161406За девета поредна година поклонници от цяла България се отправят от София през три планини, за да стигнат Рилската св. обител и да се поклонят на нейния основател – св. Йоан. Поклонническият път „Рилският Чудотворец“ не е туристически преход, той е пътуваща църква, която отправя молитви на хора, събрани заради любовта си към Бога и Рилския светец.

Всяка година маршрутът е един и същ, но поклонническият път е различен за участниците в него. За една година те са се променили, променя ги и молитвеното преминаване през трите планини, за да пристигнат в Рилския манастир и да честват празника на Христовото Преображение и личното си преобразяване в пътя към Рилския Чудотворец.

Снимките на Стефка Борисова предават неповторимата атмосфера на тазгодишното пътуване.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (32 Votes)

Свищовски манастир Покров БогородиченМанастирът „Покров Богородичен“, гр. Свищов, кани православни християни в дните до празника Успение на Пресвета Богородица (15 август 2018 г.), както и през цялата година, да участват в извършване на безвъзмездна трудова дейност в манастира (харизанство). Извършват се строително-ремонтни, градинарски и домакински работи за благоустройване и благоукрасяване на св. обител. Харизани могат да бъдат пълнолетни мъже и жени.

Харизанството е вековна традиция в Православната църква, при което православни християни подпомагат даром с труда си храмове и манастири. Този, който е отделил от времето си или от средствата си, за да помогне на св. храмове и манастири, бива възнаграден многократно от Господа – лично, както и неговите близки. Примери за това има много.

Приемат се и дарения на средства и материали за поддържане и благоустройване на манастира.

За контакт: иг. о. Христо Павлов, тел.: 0877 250 097, пощенски адрес: 5250 Свищов, п.к. 39.

3.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 3.29 (21 Votes)

88888За първи път в деветгодишната история на Поклонническия път „Рилския Чудотворец“ участниците в него ще извършат св. Литургия край езерото Бъбрека в Рила. Преди малко архим. Василий, протосингел на  Софийска епархия, както и свещениците, водещи поклонниците към Рилския манастир, са започнали отслужването на св. Литургия на открито. Досега на това място се извършваше водосвет преди групата да продължи пътя си към св. обител.

Стотици поклонници тръгнаха на 1 август от София за Рилския манастир, отправяйки постоянни молитви към св. Йоан Рилски Чудотворец. Пешеходният преход е в памет на пренасянето на мощите на светеца, извършено през 15 в.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

dimstsaОт четвъртък, 2 август 2018 г., министърпредседателят на Република Гърция е назначил нов губернатор на Атон. Той е с ранг на областен управител, но се нарича „политически (т. е. граждански) управител“ за разлика от монашеското управление на Света гора в лицето на кинотиса (събора на представителите на 20-те манастира) и епистасията (четиричленка от тези представители с едногодишен мандат, обменяща се по определен ред всяка година).

Неговото име е Костѝс Димчас, по професия журналист, родом от Лариса. Досега той беше ръководител на благотворителната организация „Мисия“ на Атинската архиепископия. К. Димчас замества дългогодишния управител Аристос Кашмироглу, който имаше преди това и дълъг стаж като и. д. губернатор. На този пост досега са били както политически лица, така и редица професори от Солунския богословски факултет, дори и известен с религиозността си гръцки бизнесмен (1989-1991 г.), който сега има значителна дейност и в България.

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

3ril06di 47 0Св. Синод на БПЦ излезе със специално изявление, в което изразява радостта си от решението на Конституционния съд относно Истанбулската конвенция. Според синодните архиереи изразеното от конституционните съдии мнение, че конвенцията противоречи на основния закон на България, е „справедливо и конституционносъобразно“.

Св. Синод благославя „да се отправи в храмовете и манастирите на БПЦ-БП в пределите на България и извън нея в дните на Богородичния пост благодарствена молитва към Всемилостивия Бог и това да става след прочитането на молебения канон към св. Богородица за благоденствието на българския народ“.

Публикуваме пълния текст на изявлението: